Spanje - Andalusië * Olijvenroute, 8 dagen Langs de Rutas des Olivos

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Ten noorden van Malaga ligt een vrijwel onbekende streek met een exotisch karakter. Hier vind je een fraai heuvelland met duizenden, grijsgroene olijfbomen die in oker of terracotta kleurige aarde staan. De fietsroute voert langs mooie dorpen met gezellige barretjes en vriendelijke bewoners. Tijdens de siësta zijn de straten hier stil, om in de avond weer tot leven te komen. De hotels onderweg zijn uitstekend.

Uniek aan deze reis

 • Langs scherpe pieken en olijfboomgaarden
 • Smaakvol start- en eindhotel
 • Uitstapje Granada
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Andalusië * Olijvenroute

Startplaats van deze fietstocht is Priego de Córdoba. Hier is het net na de siësta een drukte van belang, maar aan het einde van de dag is het weer weer heerlijk rustig rondwandelen door de steegjes van het oude deel van Priego en over de promenade, langs de kloof waar verschillende waterbronnen klateren. Het luxe hotel Huerta de las Palomas, even buiten Priego, is een fijne plek om lekker te luieren en te zwemmen zodat de warmte van de dag uit je lichaam kan stromen. In Montefrio verblijf je twee nachten. Dit dorp vormt dan ook de uitvalsbasis voor een mogelijk bezoek aan Granada, stad van het wereldberoemde Alhambra. In de tuinen van deze oude Moorse stad staan vele oleanders en is de lucht doordrenkt van de geur van bloemen en specerijen. Op de achtergrond zie je de indrukwekkende massieven van de Sierra Nevada met wellicht een laagje sneeuw op de toppen.

Het gaat verder naar het historische Rute, bekend om zijn ezels, anijslikeur en chocolade. Onderweg passeer je prachtige dorpjes zoals Zuheros, wat in het Arabisch zoveel betekent als ‘boven de rots’. En dat klopt, want het ligt op de rotsen bij de kloof van het riviertje Bailón. Tegenover het kasteel bevindt zich de ‘Cueva de los Murciélagos’: een grot met een constante temperatuur van 12° C en een hoge luchtvochtigheid. Dit is de ideale plek voor de vleermuis. Via het natuurpark van de Sierras Subbéticas keer je terug in Priego de Córdoba. Niet alleen de natuur geeft dit park zijn charme. Hier zijn de dorpen nog niet volledig verlaten en wordt er nog aardig geboerd. Het wordt een middelzware fietstocht met niet al te lange dagafstanden.

Dag 2

Het hotel nodigt uit om een dagje lekker niks te doen, even te zonnen, eindelijk eens dat boek te lezen of lekker te zwemmen. Maar daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor fietstochten in de omgeving. Er is een korte rit van ca. 15 km (300m stijgen en dalen), een iets langere rit van 28 km (500m stijgen en dalen), of de lange rit van 41 km (700m stijgen en dalen). De fietstochten zijn allemaal te combineren met een bezoek aan Priego de Cordoba, mocht je dat gisteren nog niet hebben gedaan. Je kan natuurlijk ook vanuit het hotel rechtstreeks naar Priego fietsen door rechtstreeks vanuit het hotel te gaan. Het is een erg mooie rit over met name kleine kronkelende binnendoor wegen. Net na Tarajal is er een stuk van 2 km onverharde gravelweg. Onderweg zie je uiteraard weer de talloze olijven en je fietst langs vier van de oude ’wachttorens’.

Overnachting in

Priego de Cordoba - Huerta de las Palomas

Dag 3

44 km van Priego de Cordoba naar Montefrio (900 m stijgen en 500 m dalen).
Vandaag een dag van klimmen. Dit begint al direct vanaf het begin naar Priego. Na Priego kijk je al een tijdje tegen de Sierra de Albayate aan. Over de uitlopers daarvan fietsen we naar Montefrio. Over kleine asfaltwegen die deels niet op de kaart staan gaan we richting Las Navas en Baracana. Onderweg ruik je de zware lucht van olijven die uit de coöperatie op stijgt. Na Loijala volgt nog een steile maar niet al te lange klim en deze wordt gevolgd door een lange steile afdaling. Als alternatief kan je ook naar Almedilla rijden en daar om de heuvel heen rijden, al zal je ook daar moeten klimmen naar Baracana. Dan volgt een langzame afdaling tot onder de heuvel waarachter Montefrio ligt. Een klim waarbij het stijgingspercentage niet heel hoog is brengt je naar boven, waarna je afdaalt naar Montefrio.

Overnachting in

Montefrio - Las Navillas

Dag 4

Vandaag een uitstapje met de bus (deze rijdt niet op zondag, je dient dan een taxi te nemen) naar één van de parels van Andalusië: de stad Granada, een kleine stad met een opvallend kosmopolitische sfeer. Hopelijk heb je je tickets voor het Alhambra gereserveerd (zie NB programma) want de kans dat je die vandaag nog kan kopen is klein en de rij voor de kassa oneindig lang. Naast dit wereldberoemde Moorse bouwwerk heeft de stad nog veel meer te bieden. Erg leuk is de Moorse wijk Albaicín of de Capilla Real. Deze koninklijke kapel is een mausoleum.

Overnachting in

Montefrio - Las Navillas

Dag 5

53 km van Montefrio naar Rute (800 m stijgen en 1050 m dalen).
Even weer genieten van mooie uitzichten over de met olijven begroeide heuvels. Deze dag begint met een kleine afdaling en dan acht kilometer vlak over prachtig asfalt. Je bent nog aardig op hoogte gebleven en dat voordeel zal je vandaag merken. De dag bestaat uit een aantal klimmen, maar meer uit lange afdalingen. Naar Algarinejo toe is er een afdaling van zes kilometer. Rute ligt echter hoog zodat er op het einde nog even stevig geklommen moet worden. Algarinejo is één van de weinige plaatsjes van betekenis van vandaag. De natuur is des te mooier.

Overnachting in

Rute - Hotel Maria Luisa

Dag 6

56 km van Rute naar Zuheros (650 m stijgen en dalen).
Vandaag fiets je afwisselend tussen olijfboomgaarden naar het dorpje Zuheros. In het eerste deel fiets je aan de voet van de hoge, scherpe pieken van de Sierras de Subbetica. Je kan lunchen en een kijkje nemen in Cabra. Het laatste stuk naar Zuheros fiets je over de Via Verde, een tot vlak fietspad omgebouwde spoorlijn.
Wil je Cordoba bezoeken, boek dan een nacht extra in Zuheros.

Overnachting in

Zuheros - Hotel Zuhayra

Dag 7

26 km van Zuheros naar Priego de Cordoba (250 m stijgen en 350 m dalen).
Na de wat langere etappe van gisteren volgt vandaag een korte rit, zodat je vroeg in het viersterrenhotel Huerta de las Palomas bent. Twee klimmetjes naar en van Luque en een klimmetje naar Esparragal zijn de enige op je weg. Het is leuk om even in Luque te gaan kijken. Je fietst langs de rand van het natuurpark met rechts hoge wanden. Als je bij Zagrilla bent, is het aardig om door Zagrilla Alta te fietsen.

Overnachting in

Priego de Cordoba - Huerta de las Palomas

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

NB Programma

Op dag 4 of tijdens een eventuele verlenging kan je in Granada het Alhambra bezoeken.Het Alhambra is het meest bezochte monument van Spanje. Het is noodzakelijk om enkele weken van tevoren een reservering voor bezoek te maken anders is de kans klein dat je er in komt. Je kunt een reservering maken via www.ticketmaster.es (klik op English). Je zoekt op Alhambra. Je kiest voor een ‘General Daytime Visit’.

De bottleneck bij het Alhambra zijn de schitterende Nasrid Palaces (‘Palacio de los Nazaries’). Hier kun je alleen op het vastgestelde tijdstip (een half uur) naar binnen. Daarvóór of daarna kun je de rest van het complex bezoeken, binnen het vastgestelde dagdeel. Let op: hier wordt zeer strikt op gelet en je kaartje wordt vaak gecontroleerd. Een toegangskaartje is pas 3 maanden tevoren te bestellen. Vooral in het voorjaar gaat het hard. Je dient dus te zorgen dat je er op tijd bij bent.

Een avondbezoek (na 22:00 uur) is vaak makkelijker te plannen (kies ‘Night Visit around the Nasrid Palaces) maar dan kun je slechts een klein deel van het complex zien. Je kunt deze aanvullen met 'Evening Visit to Gardens and Palace of Generalife'.
NB. Voor SNP is het veel moeilijker dan voor privé-personen om een ticket voor het Alhambra te bemachtigen. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je ons altijd vragen om te helpen bij het reserveren.
N.B.2: je dient je paspoort mee te nemen. 

 

 

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht tijdens dit arrangement in goede hotels op kamers voorzien van douche en toilet. De meeste hotels hebben een zwembad. In spanje zijn de zwembaden meetal geopend van half mei tot eind oktober.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Voor de lunch en het diner kan je in de hotels terecht. In dit deel van Spanje is de lunch rond 15.00 uur en deze bestaat uit een volledig warme maaltijd. Het diner, wederom een warme maaltijd, begint niet eerder dan 21.00 uur.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Bus Montefrio-Granada (dag 4)
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • Bus Montefrio-Granada (dag 4, ca. € 7,50 retour p.p.)

Over de activiteiten

Je fietst door een glooiend tot af en toe pittig heuvelachtig landschap. Twee tochten zijn wat zwaarder, maar er zijn ook rustiger fietstochten die minder lang en inspannend zijn. Er moet wel regelmatig langer worden geklommen.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal een rustdag boeken. Wil je Cordoba bezoeken, boek dan een nacht extra in Zuheros.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Priego de Cordoba is ca. 2350 km. Je kan je auto parkeren bij de eerste, tevens laatste accommodatie.

Vluchtinformatie

 

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Malaga.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000


 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld reis je per bus of taxi naar het busstation van Málaga. Er rijden elk half uur bussen (reisduur 15-20 minuten). Een taxi rijdt in 10 minuten naar het busstation. Je reist per bus van de maatschappij ALSA van Málaga naar Lucena (30 km van Priego de Córdoba). Tickets kan je van te voren online kopen. Er vertrekt vier tot vijf keer per dag een bus en de rit duurt 1,5 - 2 uur.

Voor meer informatie over de busdienstregeling kijk je op de website van busmaatschappij ALSA.

Vanuit Lucena reis je per bus van de maatschappij Autocares Carrera naar Priego de Córdoba. De bus vertrekt twee tot vier keer per dag. Met name op zaterdagen, zon- en feestdagen is de dienstregeling beperkt. Soms moet je overstappen in Cabra. Vanuit Lucena of Cabra kan je indien gewenst naar Priego de Córdoba worden gebracht (zie transfers). Reis je helemaal per bus naar Priego de Córdoba, dan neem je voor het laatste stukje naar 'Huerta de las Palomas' in Priego de Cordoba een taxi. Het hotel ligt ca. 10km buiten het dorp.

Je kan ook een transfer reserveren die je van het vliegveld direct naar de accommodatie in Priego de Cordoba brengt (zie transfers).

Het arrangement eindigt weer in Priego de Cordoba. De terugreis gaat op dezelfde manier.

Als u uw eigen fiets(en) meeneemt, houd er dan rekening mee dat fietsen niet op sneltreinen kunnen worden meegenomen. Op lokale treinen is dat in de meeste gevallen wel toegsetaan, maar is er een limiet aan het aantal fietsen dat op deze treinen wordt teogestaan. Meer informatie hierover vindt u hier: http://www.renfe.com/EN/viajeros/info/bicicletas.html 

Je kan dit arrangement op elke dag starten van 1 maart t/m 15 december, met uitzondering van de maanden juli en augustus. 
De bus van Montefrio naar Granada (dag 4) rijdt niet op zondagen. Indien dag 4 op zondag valt, dien je een taxi te nemen voor het bezoek aan Granada.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andalusië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Spanje is bij het fietsen buiten de bebouwde kom het dragen van een fietshelm wettelijk verplicht.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vakantiespanje_008_Willemijn_de_Graaf.jpg

Spanje - Andalusië * Olijvenroute

Langs de Rutas des Olivos

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten