On top of the world

Slovenië, Kroatië - Via Dinarica etappe 1, 8 dagen De fraaie wandelroutes over de westelijke Balkan

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten, hotels en pensions

Ontdek het mooiste van de Balkanlanden met de Via Dinarica. De Via Dinarica is een nieuwe weergaloze lange-afstandswandeling die zeven Balkanlanden aan elkaar rijgt. Van de maar liefst 2000 kilometer lange route is al 1260 kilometer in kaart gebracht. Onder begeleiding van gekwalificeerde lokale berggidsen en een deskundige SNP-reisleider ervaar je de unieke en bijzonder rijke flora en fauna van de kalksteenmassieven van de Dinarische Alpen. Je ontmoet de bevolking van de Balkan en geniet van de heerlijke lokale keuken. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk. Een authentieke en unieke beleving… Deze eerste etappe voert van het Sloveense karstplateau over het noordelijke kustgebergte Velebit naar het prachtige Venetiaanse stadje Trogir in Kroatië.

Uniek aan deze reis

 • De laatste ongerepte berggebieden van Europa
 • De mooiste trajecten van de tweeduizend kilometer lange hoofdroute door de hoogste berggebieden en bovenlangs de Adriatische kust
 • Geniet van de lokale keuken
 • In etappes van elk acht dagen door de mooiste bergen van de Balkan
 • Ontmoet de bevolking van de Balkan
Zwaarte
Comfort

Video | Invitation to Slovenia: Feel Slovenia

Bekijk op YouTube een mooie impressievideo van het veelzijdige Slovenië.

OpPad | Pionieren in een prachtgebied

Kale kartelpieken en bijzondere bergdorpjes. Op de Via Dinarica wandelroute beleef je het mooiste van zeven Balkanlanden. Maar liefst 1.260 kilometers lang. Lees verder op Op Pad...


Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant

SNP Natuurreizen en de Volkskrant organiseren elk jaar samen een aantal inspirerende lezersreizen.

Dag tot dag

Slovenië, Kroatië - Via Dinarica etappe 1

‘Best New Trail’ volgens Outside Magazine (2014), ‘Best Trekking Path’, volgens Paste Magazine (2015), ‘2016 Must-see’ volgens Wanderlust en The Guardian en een van de ‘Best of the World’-bestemmingen voor 2017 volgens National Geographic Traveler. Sinds de voltooiing van de tweeduizend kilometer lange wandelroute in 2014, duikelen de media over elkaar heen om de Via Dinarica te prijzen vanwege de landschappelijke schoonheid en de unieke beleving die de route aan wandelaars biedt. Dus werd het hoog tijd om van de Via Dinarica hèt nieuwe wandelproject van SNP te maken.  Volledig georganiseerd en uitstekend begeleid wandel je door de mooiste berggebieden van de westelijke Balkan. Je verblijft afwisselend in prachtige dorpjes en stadjes, waar je te gast bent in kleine pensions en dorpshotels. Midden in de ruige bergwereld van de Dinaren slaap je in berghutten, die in dit toeristisch nog relatief weinig ontwikkelde berggebied vaak nog heel primitief zijn. Waar mogelijk wordt je bagage vervoerd.

De Dinarische Alpen strekken zich globaal uit langs de oostkant van de Adriatische Zee, van het Sloveense karstplateau tot in Griekenland. Hier klopt het ware hart van de Balkan en vind je nog plekken waar de eenentwintigste eeuw en het moderne Europa mijlen ver weg lijken. Authenticiteit en gastvrijheid zijn hier de toverwoorden. De flora en fauna van de - hoofdzakelijk kalkrijke - bergmassieven zijn buitengewoon rijk aan soorten, waarvan er veel uniek zijn voor de regio.

Het project Via Dinarica, dat in 2010 werd gestart, heeft zich als hoofddoel gesteld om het kleinschalige en duurzame toerisme in de armste streken van Europa te stimuleren. Door de ontwikkeling van deze lange-afstandswandelroute maken wandelaars kennis met de tradities, het ongeëvenaarde landschap en het culturele erfgoed van de Balkan.

Etappe 1 Slovenië en Kroatië
Deze eerste etappe van de Via Dinarica leidt je eerst door de bossen en karstgebieden van de Sloveense Dinaren. Dan wandel je hoog over het spectaculaire kustgebergte Velebit. Hier heb je voortdurend een fantastisch uitzicht over het blauwe water en de spierwitte eilanden van de Kvarner Bocht. Hoogtepunt is de tweedaagse trekking over het unieke traject van het  Premuzic-pad. De laatste dagen verblijf je in het vriendelijke kustplaatsje Starigrad-Paklenica van waaruit je twee dagen de diepe kloven en kale toppen van het Paklenica Nationaal Park verkent. Vrijwel de hele week heb je prachtig uitzicht over de Dalmatische kust en de eilanden van de Kvarner Bocht.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht naar Zagreb (Kroatië) en aansluitende rit van circa 2,5 uur naar het stadje Postojna, dat in het Sloveense karstgebied ligt. Diner en overnachting in een vriendelijk hotel in het levendige centrum van het stadje.

Overnachting in

Postojna

Dag 2

Onze eerste schreden op de Via Dinarica leiden ons, na een rit van een half uur, door de mooie bossen van het Sneznik-gebergte naar de gelijknamige top van 1796 meter, het hoogste punt van de Sloveense Dinaren. Vanaf de top genieten we van het mooie panorama over de Julische Alpen in het noorden, en de Kroatische Dinaren in het zuiden. Na de afdaling van de kale top bereiken we de weg waar onze bus staat te wachten. Deze brengt ons in circa drie uur naar het Kroatische bergdorpje Krasno Polje, waar we overnachten en dineren in een gastvrij familiepension. Lengte 12 km, wandelduur 5,5 uur, 650 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Krasno Polje

Dag 3

Na een vroeg ontbijt worden we in circa 45 minuten naar de Zavizan-berghut gebracht, op 1600 meter hoogte. Hier begint het eerste deel van onze driedaagse trekking door het Velebit-gebergte. We volgen een groot deel van het prachtig aangelegde pad van de 57 kilometer lange Premuzic-trail. Onze bagage wordt de komende dagen gelukkig vervoerd, dus we kunnen onbekommerd genieten van de prachtige uitzichten op het blauwe water van Kvarner Bocht, met haar hagelwitte, nagenoeg kale eilanden. We wandelen vandaag door het hart van het Noordelijke Velebit Nationaal Park. Dit wordt gekenmerkt door een bizar karstlandschap met een geheel eigen, kalkminnende flora die bijzonder rijk  is aan endemische soorten. Dit is een van de meest ongerepte berggebieden van heel Kroatië, ver van de bewoonde wereld. We eindigen de wandeling op de Alan bergpas. Hier overnachten we in kleine bungalows met gedeelde sanitaire voorzieningen. Lengte 16 km, 5 uur wandelen, 200 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in

berghut op de Alan Pass

Dag 4

We vervolgen onze prachtige weg over de Premuzic-trail en genieten van het prachtige berglandschap van de Velebit. Tijdens de wandeling beklimmen we de hoogste top van de centrale Velebit, de 1622 meter hoge Satorina Peak. Vanaf de top genieten we van het adembenemende uitzicht over de Adriatische Zee en de eilanden Rab en het langgerekte Pag. De wandeling eindigt bij een afgelegen berghut: Kugina Kuća. Van hier is het een rit van circa één uur naar het bergdorpje Baske Ostarije, waar we in een gastvrij hostel slapen met gedeelde sanitaire voorzieningen. Wandelduur 7 uur, lengte 20 km, 550 m stijgen en 700 m dalen.

Overnachting in

Baske Ostarije

Dag 5

Na een kort ritje maken we een rustige rondwandeling in de omgeving van Baske Ostarije. We wandelen door de hooggelegen weidegebieden van Dabarski Kukovi naar de top van de Visibaba Peak (1160 meter). Daar hebben we een mooi uitzicht over het centrale Velebit-gebergte en de noordelijke eilanden van de Dalmatische kust. Dan dalen we af naar de Ravni Dabar-berghut.  Uiteindelijk keren we naar Baske Ostarije terug. Hier wacht de bus om ons via een prachtige route langs de Adriatische kust in circa 1,5 uur naar het badplaatsje Starigrad Paklenica te brengen, dat aan de voet van het Paklenica Nationaal Park ligt. We dineren in het gastvrije pension waar we overnachten. Wandelduur 6 uur, lengte 14 km, 350 m stijgen en dalen.  

Overnachting in

Starigrad Paklenica

Dag 6

Met terreinwagens worden we diep het onherbergzame karstgebied van Velebit in gebracht (circa 45 minuten rijden). Bij een paar verlaten boerderijen begint de inspannende wandeling naar de top van de berg Sveto Brdo, met een hoogte van 1751 meter een van de iconische toppen van de Velebit en een favoriet van veel wandelaars en klimmers. De klim door het desolate karstlandschap is inspannend, maar het panorama vanaf de top is werkelijk adembenemend. We bevinden ons hier in een uithoek van het Paklenica National Park. Via dezelfde route dalen we af naar het gehuchtje, waar de terreinwagens wachten om ons weer naar het blauwe water van de Adriatische Zee en Starigrad-Paklenica te brengen. Diner en overnachting in het pension. Lengte van de wandeling: 16 km, 900 m stijgen en dalen, duur circa 6,5 uur.

Overnachting in

Starigrad-Paklenica

Dag 7

Vandaag maken we na een kort ritje vanuit Starigrad-Paklenica, een prachtige wandeling door het Paklenica National Park. Het park is genoemd naar de twee indrukwekkende kloven die hier door het smeltwater in het kale berglandschap van de zuidelijke Velebit zijn uitgesleten: de Velika Paklenica en de Male Paklenica. We wandelen door de kloof van de Velika Paklenica, waarvan de steile kalkwanden (de ‘kukovi’) een geliefd klimmersparadijs zijn. De hellingen van de bergkam herbergen kleine, vrijwel verlaten dorpjes, met tuintjes en akkertjes. Achterin de kloof Velika Paklenica lunchen we in een kleine herberg in het gehuchtje Ramici, een traditionele berglunch, met uitzicht op de wanden van de canyon. Het park is bijzonder rijk aan orchideeën. Na de wandeling worden we in circa tien minuten weer naar Starigrad-Paklenica gebracht. Daar kunnen we een laatste duik in zee nemen. Deze laatste avond dineren we in een goed restaurant. Lengte wandeling 17 km, duur 8 uur, 1100 m stijgen en 900 m dalen.

Overnachting in

Starigrad-Paklenica

Dag 8

Na het ontbijt worden we in circa twee uur naar het vliegveld van Split gebracht. Van daar vlieg je via Zagreb terug naar Nederland.
Als je ook de tweede etappe hebt geboekt, word je naar de stad Split gebracht. Daar kun je rustig rondkijken voordat je de overige deelnemers van etappe 2 ontmoet.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je afwisselend in vriendelijke dorpspensions of hotelletjes, op tweepersoonskamers met eigen badkamer, en in berghutten. Deze hutten zijn i.h.a. kleiner en eenvoudiger dan de berghutten in bijvoorbeeld de Alpen. Je slaapt op meerpersoonskamers of op een ‘matrazzenlager’. Sommige hutten hebben opgemaakte bedden, maar in elke etappe zitten wel een of meerdere hutten waar alleen matrassen en dekens aanwezig zijn. In die gevallen zorgt de lokale agent voor een slaapzak. Je hoeft dus alleen een lakenzak en kussensloop mee te nemen. Sommige hutten zijn niet meer dan een bivak of een eenvoudig herdershuis, met minimale voorzieningen en bijvoorbeeld alleen een wc buiten, koud water en geen douches.
Tijdens etappe 1 verblijven we de eerste nacht in een sfeervol hotel in het centrum van Postojna en de laatste 3 nachten in een gezellig pension in het badplaatsje Starigrad-Paklenica. In Krasno Polje slapen we één nacht in een gezellig pension op tweepersoons kamers met eigen badkamer. Ook slapen we op de Alan Pas één nacht in eenvoudige houten bungalows met een of twee slaapkamers en per huisje één badkamer, en slapen we in Baske Ostarije een nacht in een eenvoudig hostel, op tweepersoonskamers met gedeelde badkamer.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten en diners inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. In het hotel en pensions geniet je van de smakelijke keuken van de Balkan. Er wordt een driegangenmenu geserveerd en je hebt per gang keuze uit meerdere gerechten. De laatste avons in Starigrad-Paklenica dineren we in een restaurant nabij het hotel. In de berghutten zijn de maaltijden eenvoudig maar voedzaam. Op de wandeldagen (dag 2 t/m dag 6) wordt er vanuit de accommodaties of door de reisbegeleiding ook voor een lunchpakket gezorgd. De picknicks bestaan uit brood, vleeswaren, kaas, salades, koekjes, chocoladerepen, trailmix en koffie/thee. Op dag 7 is er een smakelijke 'mountaineers lunch' in een afgelegen restaurantje geregeld.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • 5 overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers met douche/wc
 • 2 overnachtingen in berghutten op meerpersoonskamers (met gedeelde badkamer of eenvoudige sanitaire voorzieningen)
 • alle maaltijden van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers per mini- of midibus of terreinwagens conform programma
 • eventuele transfer naar begin etappe 2 in Split
 • bagagevervoer
 • entrees nationale parken
 • diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige berggids

Niet inbegrepen

 • lunches op dag 1 en 8
 • eventuele overige entrees
 • eventuele transfers naar of van verlengingshotels
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen door de bergen van de Dinarische Alpen zijn vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige en vrij slecht onderhouden paadjes pittig te noemen.
De meeste wandelingen voeren over kleine bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Stenen op het pad zijn geen uitzondering en af en toe moet er wat geklauterd worden of moeten er stukken over ongebaand terrein gelopen worden. De Via Dinarica is formeel geheel gemarkeerd, maar lang niet elk traject voert over goed onderhouden paden.
Een goede wandelconditie en hoogsluitende bergwandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Uitschuifbare wandelstokken worden aanbevolen. Ofschoon de meeste wandelingen hoog in de bergen zijn, kan de warmte in de zomermaanden toch een verzwarende factor zijn, waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) en goede bescherming tegen de zon (petje, zonnebrandcrème, lange mouwen, etc.) zijn onontbeerlijk!
De duur van de wandelingen van  etappe 1 ligt gemiddeld tussen de 4 en 7 uur (zuivere wandeltijd); de lengte varieert van 12 tot 20 kilometer. De hoogteverschillen per dag variëren tussen 300 en 850m stijgen en dalen. Tijdens deze etappe hoef je op geen enkele dag extra bagage voor een overnachting in je dagrugzak mee te nemen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van  Zagreb of in het hotel in Postojna.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Zagreb, terug vanaf Split.

Vluchtschema
KL 1943 Amsterdam - Zagreb vertrek om 15.05 aankomst 16.55 uur
KL 1946 Split - Amsterdam vertrek om 12.50 aankomst 15.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

De berggebieden van de Dinarische Alpen liggen op de grens van het mediterrane klimaat van de Adriatische kust en het landklimaat in het binnenland van de Balkan. Waar de Via Dinarica zich aan de zeezijde van de hoofdkam bevindt overheersen dus mediterrane invloeden, aan de landzijde van de bergen zijn er vooral invloeden van het landklimaat. Onze reis vindt in de vroege zomer plaats, als de sneeuw grotendeels uit de bergen verdwenen is, de vegetatie en bloemenpracht op haar mooist is, en het nog niet al te heet is. Het is dan overwegend zonnig en droog. In juni kan het aan de kust en in de lage valleien in het binnenland tot 30 ºC worden, maar hoog in de bergen blijft het overdag tussen de 15 en de 20 ºC. De nachten kunnen in de bergen in juni flink afkoelen. In de bergen is er altijd kans op een regenachtige dag of een pittige onweersbui, ook in de zomermaanden. Als de bora waait, die vooral aan de kust en in de bergen kan waaien, kan het flink afkoelen. Deze aflandige wind is vergelijkbaar met de mistral.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Slovenië & Kroatië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch op dag 1 en 8, drankjes en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. Je kunt in Kroatië o.m. op het vliegveld van Zagreb en in Starigrad-Paklenica pinnen, en in Slovenië in Postojna. In Slovenië betaal je met euro's. De Kroatische munt is de kuna.

Tijdens deze reis zijn er diverse kortere ritten per gecharterde mini- of midibus (afhankelijk van de groepsgrootte) van en naar de wandelingen of treks. Ook worden af en toe 4x4 terreinwagens ingezet. De ritten van vliegveld Zagreb naar Postojna en van Starigrad-Paklenica naar het vliegveld van Split geschieden ook per gecharterde mini- of midibus.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat je vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kun je evt. je wandelconditie bijspijkeren. Bovendien kunnen je voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingsplaatsen vervoerd (niet van en naar de berghutten). Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. Tijdens deze eerste etappe zijn alle accommodaties bereikbaar voor het bagagevervoer.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzakje
 • regenhoes voor uw (dag)rugzak
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken (als je er ervaring mee hebt)
 • gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden zoals bijv.: rekverband, sporttape

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleider wordt ter plekke vergezeld door een lokale, Engelstalige en gekwalificeerde bergwandelgids.

Voor een verblijf in Slovenië hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Slovenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Slovenië erkend. In Slovenië heeft u een tol vignet nodig om op de snelwegen te rijden, deze zijn te koop bij tankstations.

Voor een verblijf in Kroatië heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende je verblijf.

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend

Voor een verblijf in Slovenië hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Slovenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Slovenië ligt op Europees niveau. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Voor een verblijf in Slovenië zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter. Houd hier rekening mee.

Rondreizen
In geheel Kroatië kan in principe veilig worden gereisd. Dit geldt zeker voor alle doorgaande wegen en voor alle toeristencentra. Gebieden die gevaarlijk zouden kunnen zijn om te betreden, worden overal duidelijk aangegeven.

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië, alhoewel veilig en welkom hetend, zijn niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken.

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

P1050473_dag_4_Edo.jpg

Slovenië, Kroatië - Via Dinarica etappe 1

De fraaie wandelroutes over de westelijke Balkan

Wandelvakantie langs berghutten, hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten