308001banner

Roemenië - Transsylvanië, 10 dagen Dwalend over Roemeens platteland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs gastgezinnen

Deze reis begint en eindigt in Tirgu Mures, een Roemeense provinciestad met een aardig centrum. De wandelingen beginnen niet ver buiten de stad en voeren door het vredige landschap van Transsylvanië. Je volgt een deel van de historische zoutroute. Aan het einde van de dag loop je een stil boerendorpje binnen en wordt gastvrij onthaald.

Uniek aan deze reis

 • Gebruik GPS-ontvanger inclusief
 • Levendige provinciestad Tirgu Mures
 • Vredig Roemeense platteland
 • Vriendelijke ontvangst bij gastgezinnen
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Roemenië - Transsylvanië

Het geheimzinnige Transsylvanië inspireerde halverwege de 19e eeuw de schrijver Bram Stoker al tot het schrijven van zijn griezelroman Dracula. Ook nu nog is er veel woeste natuur, bewoond door beren en wolven, gemeden door de mens. Vanuit Tirgu Mures, met zijn levendige centrum, wordt u weggebracht naar Rigmani vanwaar u de valleien van de Niraj en de Gurghiu intrekt. De zout-route die u de laatste dagen volgt is een historische route van 50 km die de Romeinen al gebruikten om zout en andere handelswaar te vervoeren. In het kader van de Green Ways, een verzameling thematische routes in Europa, wordt de zout-route gereconstrueerd. De wandelingen voeren door een vredig landschap met uitgestrekte bossen en wijngaarden, over heuveltoppen en bewerkte akkers. De families waar u overnacht zijn nog echte ambachtslieden en zij maken uw verblijf tot een onvergetelijke ervaring.

Dag 1

Aankomst in je accommodatie in het centrum van Tirgu Mures, ook wel geschreven als Targu Mures. In dit gebied leven van oudsher veel mensen van Hongaarse en Duitse afkomst. Plaatsnamen worden soms in drie talen vermeld, hetgeen verwarring kan opleveren. Bij je gastgezin wordt je hartelijk ontvangen, eventueel kun je daarna de stad gaan bekijken.

Overnachting in

Tirgu Mures

Dag 2

Vandaag kunt u rustig de levendige studentenstad Tirgu Mures gaan bekijken. Een andere mogelijkheid is om met het openbaar vervoer (in 1 uur) naar Sighisoara (met een bijzonder middeleeuws centrum) te reizen. Rond 16.00 uur wordt u naar het dorpje Rigmani, gelegen tussen de wijnvelden, gebracht en gastvrij ontvangen door Irma. U verblijft in een zeer gezellig onderkomen met een prachtige tuin.

Overnachting in

Rigmani

Dag 3

Je maakt een stevige rondwandeling. Eenmaal uit het bos gaat het door de velden richting het stadje Miercurea Nirajului. Na een korte kennismaking gaat het verder en heb je aan beide kanten een fantastisch uitzicht over de Niraj vallei en de omliggende dorpjes en stad. Het plattelandsleven ontvouwt zich voor je, terwijl je afdaalt naar Rigmani. Wandeling: 17 km, 300 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Rigmani

Dag 4

Je loopt vandaag naar Magherani. In elk dorp onderweg is er wel iets moois te zien, let vooral op de houten poorten en de verandering van landschap. Het gaat van wijngaarden over in akkerland en hooiland. In het dorp Eremieni kun je de kerk bezoeken met een uniek systeem om de klokken te luiden. Wandeling: 11 km, 200 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Magherani

Dag 5

Je loopt langs prachtige velden naar het dorp Bâra/Berekeresztúr. Daar bezoek je de kerk waar je je lunch kunt nuttigen. Vervolgens wandel je weer terug naar Magherani. In het bos kan je sporen van everzwijnen zien en aan de rand met een beetje geluk reeën en edelherten. Wandeling: 9 km, 200 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Magherani

Dag 6

Vandaag is de langste wandeling van de reis. Je loopt door een afwisselend beukenbos en open land naar je volgende overnachtingsplaats. Onderweg over het rustgevend platteland, passeer je niets dan herdershutten. Wandeling 22 km, 750 m stijgen en 500 m dalen, 8,5 uur.

Overnachting in

Câmpu Cetatii

Dag 7

Je maakt een rondwandeling vanuit Câmpu Cetatii door de uitgestrekte bossen en langs de kleine Niraj rivier. Voor het mooie uitzicht beklim je de Varhegy heuvel. Wandeling: 11 km, 450 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Câmpu Cetatii

Dag 8

Na een korte transfer naar Calugareni volg je een stukje van de in totaal ca. 50 km lange zout-route over het Roemeense platteland naar het vriendelijke dorpje Valea. Wandeling: 13 km, 200 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Valea

Dag 9

Je vervolgt de zout-route door afwisselend bos en open land in westelijke richting. In Baile Mures eindigt de wandeling bij een kuuroord met zwembad. Na een verfrissende duik neem je de bus voor de laatste kilometers naar Tirgu Mures. Na acht dagen de rust van het Roemeense platteland te hebben ervaren, ben je nu weer terug in de grote stad. Wandeling: 21 km, 300 m stijgen en dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Tirgu Mures

Dag 10

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in vriendelijke gasthuizen gelegen in of aan de rand van authentieke Transsylvaanse dorpjes. Soms zijn de voorzieningen vrij basic, soms juist weer erg goed, maar je hebt altijd een privé badkamer.
De families waar je overnacht laten je meedelen in het leven op het Roemeense platteland en vormen daarmee een bijzonder onderdeel van deze reis. De eerste en laatste nacht ben je te gast in het centrum van het provinciestadje Tirgu Mures.

Over de maaltijden

De maaltijden zijn eenvoudig maar zeer smakelijk. Je maakt bij het ontbijt zelf een lunchpakket klaar. Eén van de charmes van deze reis is dat vrijwel alle producten die in het eten worden verwerkt vers van het land komen en zonder chemische hulpmiddelen zijn geproduceerd. Je gastheer of gastvrouw zal je niet zonder trots het land laten zien waar dit alles wordt verbouwd. De adressen waar je verblijft zijn aangesloten bij ECEAT, dit staat voor European Centre for Eco Agro Tourism.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 9 lunchpakketten
 • transfers op dag 2 en 8
 • bagagevervoer op dag 2,4,6, 8 en 9
 • gebruik GPS-ontvanger
 • SNP-reisdocumentatie
 • kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige transfers
 • eventuele excursies
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je loopt in glooiend en heuvelachtig terrein over onverharde wegen en karrensporen. Omdat je bijna overal minimaal 2 nachten verblijft en dan een rustige rondwandeling maakt is het geen zware reis.
Omdat het kaartmateriaal in dit deel van Roemenië niet zo gedetailleerd is en de routes meestal niet of slecht gemarkeerd zijn is het gebruik van een gevulde GPS-ontvanger van de lokale agent inbegrepen. Je krijgt deze ter plaatse uitgereikt. Wandel je liever met eigen GPS dan kun je voor vertrek via mijn SNP de GPS-gegevens downloaden. Geef het bij boeking aan als je met eigen GPS wandelt.

NB. In dit deel van Roemenië zul je onderweg regelmatig honden tegenkomen. Ze bewaken schaapskuddes en verjagen wilde zwijnen bij de oogst. Ze zijn niet agressief tegen mensen, maar als je bang bent voor honden kun je beter een ander arrangement uitkiezen. De lokale agent zal je tips geven over hoe het best te handelen bij een ontmoeting met deze viervoeters.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Câmpu Cetatii is een rustgevend dorpje waar je bij een vriendelijk gastgezin heerlijk kunt ontspannen. Eventueel kunnen zij met jou een excursie in de omgeving maken (tegen kleine vergoeding) of een excursie voor je regelen naar de indrukwekkende zoutmijn in Praid. Je gastheer kan leuk vertellen over de omgeving.
Vanuit Tirgu Mures kun je met de bus in één dag op en neer naar Sighisoara. Dat kun je op dag 2 van de reis doen of - voor een wat rustiger programma - tijdens een extra dag in Tirgu Mures. De busrit naar Sighisoara duurt ca. 1 uur. De middeleeuwse vestingstad Sighisoara, die zich al van verre scherp aftekent, is niet groot, maar volgens velen de mooiste middeleeuwse stad van Europa. Nauwe kronkelige straatjes, ruw geplaveide pleinen, dikke muren, torens, kerken en een in het oog springende 14-de eeuwse klokkentoren voeren je eeuwen terug.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Tirgu Mures is ca. 1950 km. Je kunt voor de duur van de reis een betaalde parkeerplaats reserveren bij de eerste accommodatie.

Trein informatie

We kunnen een treinreis naar Tirgu Mures voor je regelen. Gezien de lengte van deze treinreis is een overnachting in Boedapest aan te raden.

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een vlucht op Tirgu Mures of Cluj-Napoca. Vliegen op Boekarest kan evt. ook, maar Boekarest ligt ver verwijderd van het wandelgebied. Low cost airline Wizzair vliegt een aantal keer per week vanaf Dortmund naar Tirgu Mures. Wizzair vliegt vanaf meerdere luchthavens naar Cluj-Napoca: Eindhoven, Maastricht, Brussel-Charleroi en Keulen. SNP kan deze vluchten niet voor je boeken. Zie www.wizzair.com

Goed om te weten als je zelf een low cost vlucht boekt.

 • Je boekt en betaalt deze vluchten direct aan de "low cost airline" middels een creditcard.

   

 • Print de vluchtgegevens en geef het vluchtnummer en de verwachte aankomsttijd aan ons door

   

 • Controleer regelmatig en in ieder geval daags voor de heen- en terugvlucht de internetsite van de maatschappij waarmee je vliegt in verband met mogelijke vluchtwijzigingen.

   

 • Wij raden aan een annuleringsverzekering af te sluiten voor je ticket. De annuleringskostendekking van SNP dekt namelijk niet de kosten van een zelf geboekt ticket bij annulering.

   

 • Wij raden aan deze vluchten pas te boeken nadat wij het landarrangement hebben bevestigd. De annuleringskosten voor een ticket kunnen oplopen tot 100% van de ticketprijs.

   

Wil je liever een vlucht via SNP boeken dan kunnen wij een lijnvlucht boeken naar Boekarest. Informeer naar mogelijkheden en tarieven: e-mail:

info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Houd bij de keuze van je vlucht rekening met de reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug.

Vanaf vliegveld Tirgu Mures neem je een taxi naar de eerste accommodatie (ca. 15km).

Vanaf vliegveld Cluj-Napoca neem je een taxi naar het busstation in de stad (ca. 10km). Vanaf hier vertrekken bussen naar Tirgu Mures. Er vertrekken regelmatig bussen, je bent ongeveer 2,5 uur onderweg.
Klik hier voor de actuele busdienstregeling Cluj-Napoca - Tirgu Mures.

Vanuit de Roemeense hoofdstad Boekarest neem je de trein naar Sighisoara (ca. 5 uur, ca. EUR 20,-) en vervolgens de bus naar Tirgu Mures (1,5 uur, ca. EUR 5,-).
Klik hier voor de actuele treindienstregeling (het station in Boekarest heet Bucuresti Nord).

Extra's

Verlengingshotels

hotel_mercure_buda.jpg

Hotel Mercure Buda (Budapest)

Hotal Mercure Buda in Budapest beschikt over veel faciliteiten, waaronder een fitness center, verwarmd binnen zwembad, jacuzzi, massage, sauna, solarium, wasserij/stomerij en parkeerterrein. Het hotel is gelegen aan de rand van het stadscentrum, dichtbij het middeleeuwse kasteel en metrostation.

Aanvullende opties

Reserveren parkeerplaats

Indien u met uw eigen auto reist kunt u hier een parkeerplaats bij de eerste accommodatie reserveren voor de duur van de reis.

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement starten van half april tot eind oktober. In de zomermaanden kan het warm zijn en tijdens de meeste wandelingen is er weinig beschutting.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Transsylvanië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Deze twee boeken geven een goed beeld van Roemenië:

 • 'Roemeense lente' van Olaf Tempelman
 • 'Kameraad Baron' van Jaap Scholten

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Roemenië heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Roemenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Roemenië erkend. In Roemenie is een WA-verzekering verplicht. Echter, Roemeense verzekeraars keren hooguit 1000,- Euro uit. Het is daarom raadzaam ook een vakantiecascoverzekering af te sluiten. Je auto krijgt dan gedurende de vakantie een all-risk dekking.

Voor een verblijf in Roemenië heb je geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Roemenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische verzorging voldoet in Roemenië nog niet aan de Europese normen. In het bijzonder is de toestand in de lokale staatsziekenhuizen van tweederangs steden of grotere dorpen is zorgwekkend. De bekwaamheid van de behandelende of onderzoekende arts is goed, maar de kwaliteit van infrastructuur en verplegend personeel laat te wensen over. Private ziekenhuizen zijn heel wat beter uitgerust.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Medicijnen zijn in alle steden verkrijgbaar. De apotheken zijn verbazingwekkend goed voorzien van alle grote internationale merkproducten, identiek maar soms onder een andere benaming. In de dorpen daarentegen vind je weinig of niets.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Roemenië is al meer dan een jaar een grote mazelenuitbraak gaande. Het LCR adviseert voor kinderen van 6 tot 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 die naar Roemenië gaan (vervroegde) vaccinatie tegen mazelen. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

Voor een verblijf in Roemenië zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met Tuberculose, Rabiës (Hondsdolheid), Mazelen, de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene adviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij jou thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Roemenië is een veilig land. Terroristen zijn er (voorlopig) niet, er zijn geen gewelddadige bankovervallen, bomaanslagen of dergelijke. Er is natuurlijk criminaliteit, maar meestal de gewone delicten zoals diefstal, passionele misdaad of misdaad volgend op dronkenschap. Diefstal op het platteland komt nauwelijks voor – er is in elk dorp een vorm van sociale controle.
Pas wel op voor zakkenrollers op stations of in en bij toeristische trekpleisters. Er zijn uitzonderlijk weinig handtastelijkheden of aanrandingen op toeristen. Roemenen behandelen toeristen nog altijd met groot respect en georganiseerde misdaad die zich op toeristen concentreert, bestaat er nauwelijks.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

naar_het_dorpje_ghinesti.jpg

Roemenië - Transsylvanië

Dwalend over Roemeens platteland

Wandelvakantie langs gastgezinnen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen