Portugal - Tras-os-Montes, 8 dagen Met Burro Mirandes tussen Dourovallei en España

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Ezeltocht vanuit Turismo Rural en pensions

De afgelegen streek Tras-os-Montes in Noord Portugal is een echt ezelland, waar de dieren nog steeds hun werk als lastdier doen. De ezel heet hier de Burro Mirandês en is door het hele land beroemd. Het is een middelgroot, langharig en heel taai dier. Ontdek samen met je eigen Burro Mirandês de charme van dit landelijke gebied en laat je onderdompelen in gastvrijheid tijdens afwisselende wandelingen langs kleine dorpjes, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere ezels
 • De stad Porto
 • Ervaar het boerenleven
 • Gastvrije onderkomens
 • Nostalgisch Portugal
 • GPS tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Blog - Door de bergen met een ezel

Hoe wordt een wandelvakantie door de allermooiste natuur van Portugal, met onderweg zwempoelen, kastelen, historische dorpjes, herten en wilde paarden nóg leuker? Door samen met andere gezinnen, en dus vriendjes, geheel verzorgd met een superleuk ezeltje door het Nationale Park Peneda-Géres te trekken. Lees verder...


SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Portugal - Tras-os-Montes

Tras-os-Montes, over de bergen, is een landelijk en rustiek gebied niet al te ver van de Douro-vallei en tegen de grens met Spanje. Deze streek leent zich prima voor heerlijke ezeltochten. Ezels horen hier nog thuis en het glooiende landschap met oude paden maakt comfortabel rijden mogelijk voor vermoeide kinderen. Het is een echte terug-in-de-tijd reis, maar wel met het nodige comfort. De ezel hoeft geen bagage te dragen en is er dus helemaal voor de kinderen. In de dorpen van deze streek draait alles om de (landbouw)seizoenen en zijn er veel dieren: koeien, schapen, geiten, ezels, en overal honden en katten. Buiten de dorpen is het de rust zelve en kun je volop genieten van de natuur en totale stilte. Aan het einde van de reis overnacht je nabij het fraaie oude stadje Miranda do Douro en kun je ook nog sfeer proeven in Porto.

Tijdens de ezeltocht verblijf je 2 maal drie nachten in prima landelijke accommodaties met zwembad. Met korte transfers maak je toch een trektocht, zonder steeds van locatie te hoeven wisselen: wel zo relaxed. De laatste dag reis je terug naar Porto, waar je nog een nacht in het centrum overnacht.

Dag 1

Aankomst Porto. Vervolgens afwisselende treinreis van Porto naar Pocinho via de spectaculaire Dourolijn het binnenland in. Maar met de bus kan ook op doordeweekse dagen. Vanaf Pocinho of het eindpunt van de busreis nemen jullie een taxi naar Vale de Algoso. In Vale de Algoso wordt je gastvrij onthaald in rustieke Turismo Rural van alle comfort voorzien en met zwembad.

Overnachting in

Vale de Algoso - Casa Pimenteis

Dag 2

's Morgens wordt je met een korte transfer naar het dorpje Atenor gebracht waar je kennis maakt met jullie ezel in de ezelwei. Je krijgt professionele ezelinstructie van de ezelvereniging. Vanaf hier wandel je via een afwisselend landschap van bos- en weidegebied naar het dorp Palacoulo. De ezel wordt ondergebracht in Palaçoulo en jullie worden met een korte transfer terug gebracht naar de accommodatie in Vale de Algoso.
Wandeling: 7 km, 100m stijgen en 50m dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Vale de Algoso - Casa Pimenteis

Dag 3

Jullie worden eerst naar Palaçoulo teruggebracht. Als je wilt kun je de duiventillen bezoeken en in een speciaal bezoekerscentrum uitleg krijgen. Vervolgens een korte wandeling van 8,5 km. Je laat de dalen achter je en komt aan op de hoogvlakte met kleine weiden en boswallen. De wandeling eindigt in het dorpje São Pedro da Silva. De ezel wordt hier op stal gezet en je wordt met een korte transfer terug gebracht naar de accommodatie in Vale de Algoso.
Wandeling: 8,5 km, 150 m stijgeen en 100 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Vale de Algoso - Casa Pimenteis

Dag 4

Je wordt 's morgens met een korte transfer naar São Pedro da Silva gebracht waar je de ezel ophaalt. Dan wandel je via gemakkelijke paden over de Mirandese hoogvlakte met fraaie vergezichten naar het dorp Duas Igrejas waar het mooiste (gesloten) treinstation van de streek staat.
Na afloop brengt een transfer jullie in ca. 10 minuten verder naar Pena Branca, waar jullie je intrek nemen in de comfortabele 'Casas Mirandesas'. Er is een speelplek voor de kinderen en een zwembad.
Wandeling: 12 km, 150 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Pena Branca - Casas de Campo Mirandesas

Dag 5

's Morgens brengt de taxi jullie weer naar de weide waar de ezel staat in Duas Igrejas en vanaf daar wandel je door een onvergetelijk stuk van het natuurpark Douro Internacional. Je wandelt door de oude stadspoort het historische centrum van Miranda do Douro in en krijgt veel bekijks met jullie ‘karavaan’. Je bent hier bijna op de grens met Spanje. Zo’n 1,5km ten Noorden van het centrum, gaat de ezel weer op stal en brengt de taxi je weer terug naar de mooie landelijke accommodatie in het gehucht Pena Branca.
Wandeling: 10,5 tot 12 km, 200 m stijgen en dalen, 3,5 tot 4,5 uur.

Overnachting in

Pena Branca - Casas de Campo Mirandesas

Dag 6

Vanuit Miranda voert de tocht jullie verder langs de rivier en spectaculaire uitzichtpunten met picknickplaats naar het gehucht Pena Branca. Met enig geluk zien jullie vandaag gieren. In Pena Branca wordt de ezel gestald in de verenigingsweide. Daarna lekker zwemmen of een beetje rondtouren op fietsen van de accommodatie.
Wandeling: 7 tot 11,5 km, 100m of 150m stijgen en 75m en 150m dalen, 2,5 tot 4 uur.

Overnachting in

Pena Branca - Casas de Campo Mirandesas

Dag 7

Met een kort taxirit (ca. 15 min., € 8,-) gaan jullie naar Miranda do Douro. Vandaar met het openbaar vervoer in 4,5-5 uur terug naar Porto. Vanaf Miranda rijdt van zondag t/m vrijdag (zaterdag geen bus) vroeg in de ochtend een bus naar Porto. Dit is de goedkoopste en snelste optie. Een andere optie is om per bus (of taxi: ca. € 120,-) naar Pocinho te gaan en vandaar met de trein verder. Reistijd in beide gevallen ca. 5-6 uur.
Mogelijkheid tot bezoek van de stad Porto. Je verblijft in een stadshotel in het centrum.

Overnachting in

Porto

Dag 8

Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in Porto in een prima kleinschalig stadshotel en in twee comfortabele Turismo Rural met tuin en zwembad nabij kleine dorpjes. Zo maakt je echt contact met de plaatselijke bevolking. Elke accommodatie heeft weer haar eigen charme. Altijd zijn de mensen gastvrij en in de dorpen hebben kinderen de ruimte. Overal is er in de warme zomermaanden zwemgelegenheid: een zwembad of riviertje. Soms bij de accommodatie zelf, of anders vlakbij in het dorp.

Er zijn 1, 2 en 3 persoonskamers beschikbaar. Als je een 3-persoonskamer boekt dan is er een 2-persoonsbed en een enkel bed beschikbaar. Dit bed kan een bijzetbed zijn (geschikt voor kinderen tot ca. 12 jaar). Indien meerdere kinderen bij elkaar op een kamer slapen wordt geprobeerd om 2 of 3 losse bedden te reserveren, maar omdat in Portugal de meeste bedden in tweepersoonskamers bedden voor 2 personen zijn, is dit helaas niet te garanderen.

Bij de Turismo Rural in Pena Branca overnachten jullie in het Casa Grande in ruime appartementen met bij elkaar gelegen kamers. Voor meer informatie hierover en voor gedetailleerde informatie over de accommodaties klik je op de link bij het dag-tot-dagprogramma.

Over de maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen en goed verzorgd. Voor de lunch en het avondeten is genoeg te kiezen, dus dat laten we graag vrij. In Vale de Algoso zal in overleg jullie gastvrouw voor jullie koken. In Pena Branca verzorgt de gastvrouw voor jullie in overleg de warme maaltijd omdat daar geen eetgelegenheid is. Daar waar er in het dorp of stadje meer keuze aan eetgelegenheden is, kun je zelf iets uitkiezen. In de reisdocumentatie vinden jullie goede eet-tips!.

Info kindvriendelijkheid

Er gaat standaard één ezel mee per gezin, die er helemaal is voor de kinderen (en evt. dagbagage). De grote bagage wordt met de auto vervoerd. De ezel kan maximaal 40 kg. dragen. De kinderen moeten goed en stevig kunnen zitten willen ze op een ezel kunnen. De leeftijd daarvoor is vanaf ca. 4 jaar. Eventueel kun je een fietshelmpje meenemen ter bescherming.

In de casas rurales is er altijd wat speelgoed en kan er gezorgd worden voor kindervoorzieningen.
Wel zijn er overal trappetjes die niet met hekjes zijn afgeschermd. In de eerste accommodatie ligt het zwembad op een apart omheind veldje en kunnen kleine kinderen dus niet zomaar het zwembad inlopen. In Pena Branca ligt het zwembad op de binnenplaats en is NIET omheind, dus hier zult u beter op de kleinsten moeten passen. Overnacht u in het kleine (6-pax) appartement, dan heeft u een aparte ingang aan het plein.

In het voorjaar en najaar kunnen de zwembaden (nog) gesloten zijn of koud. Dit is afhankelijk van het weer en daarom niet precies met data aan te geven. Doorgaans zijn zwembaden geopend van begin/medio juni tot medio september.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt
 • Ezelhuur en uitrusting
 • Bagagevervoer per auto (dag 4 en 5)
 • Transfers naar/ van wandelingen op dag 2 t/m 6
 • Family Specials-reispakket

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Openbaar vervoer of taxi dag 7
 • Eventuele extra transfers
 • Lunches en diners

Over de activiteiten

Eenvoudige tot stevige wandelingen. De reis kent een goede opbouw en is geschikt voor sportieve kinderen met een redelijke conditie. Je wandelt over paden en kleine weggetjes door heuvelachtig en soms licht bergachtig terrein. Je komt regelmatig door een dorpje, natuur en landerijen wisselen elkaar af, en regelmatig kom je ook een beekje of riviertje tegen. Er zijn dus mogelijkheden genoeg voor pauzes. De ezel hoeft geen bagage te dragen en is dus helemaal tot de beschikking van de kinderen, die als ze moe worden even op de ezel verder kunnen.
Omdat je tijdens de trektocht slechts éénmaal van accommodatie hoeft te wisselen is er voor de kinderen rust in het programma en kunnen ze de meeste dagen na een bekende plek terugkeren.

Geschikt voor kinderen

vanaf 4 jaar en ouder

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een rustdag boeken. Vooral de Turismo Rural is een heerlijke plek om een of meerdere vrije dagen door te brengen, ook al vanwege het zwembad. Natuurlijk is ook Porto zeer aan te bevelen voor een verlengd verblijf.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

Reist u per auto, dan kunt u die bij de eerste accommodatie laten staan. Op de laatste dag neemt u dan vanaf Miranda do Douro een taxi terug naar dit adres.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Porto.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst in Porto gaat u per taxi (ca. € 20,-), of per metro, in 20-30 min. naar Porto stad. Van Porto naar de eerste accommodatie kunt u reizen per trein of per bus:
Bus: Alleen op doordeweekse dagen kunt u met de bus in 4 tot 5 uur naar Vimioso (volw. ca. € 15,00) en vanaf daar met de taxi naar uw eerste accommodatie (ritje van 10 minuten, kosten ca. € 10,- per taxi).
Trein: Veel aangenamer is het reizen per trein, die gaat elke dag, ook in de weekenden en op feestdagen. In ca. 4 uur reist u via de Douro-spoorlijn naar Pocinho (volw. ca. € 13,-). Vandaar neemt u een taxi naar de eerste accommodatie (rit van een uur). Kosten ca. € 90,- (t/m 4 pers.) of € 105,- (5 t/m 8 pers.) per taxi.

Reiswijze doorgeven bij boeking: als u de wijze van reizen (trein of bus) doorgeeft bij uw boeking kunnen wij zorgen dat er een taxi bij het treinstation of busstation voor u staat te wachten. Daartoe moet u wel op de dag van aankomst nog een keer de definitieve aankomsttijd aan de taxichauffeur doorgeven. Zijn naam en telefoonnummer vindt u in het reispakket.

Het is aan te raden een bus- of treinverbinding aan het begin van de middag te benutten (14.30 voor de bus en 14.00 voor de trein), waardoor we adviseren een ochtendvlucht naar Porto te nemen en niet later aan te komen dan ca. 12.00 /13.00 uur (schematijd).
Vooraf aan de terugreisdag reist u per comfortabele lange afstandsbus terug naar Porto en overnacht u daar, zodat u makkelijk uw vlucht terug naar Nederland kunt halen.

Praktische informatie

Deze reis is prima te doen vanaf eind april tot eind oktober. Elke tijd heeft zo haar eigen charmes:

 • April / mei: groene weiden, veel bloemen (ook orchideeen), jonge dieren. Gematigde temperaturen.
 • Juli / augustus: Tijd van de zomerwarmte. Vooral in de koelere ochtenduren wandelen. In de stadjes zijn nu de zwembaden gevuld en open en de riviertjes onderweg zijn ook heerlijk verkoelend.
 • September / oktober: oogstmaanden, druiven, vijgen, fruit en later ook de tamme kastanjes. Nog wel aangename temperaturen en vooral de nachten koelen af.
  De reis is op elke dag aan te vangen, waarbij opgemerkt dat op dag 7 voor de terugreis naar Porto op zaterdagen een flink stuk taxi (ca. 120 euro) nodig is; op andere dagen is die uitgave niet nodig.

 • Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Tras-os-Montes ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
  Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

   

  Op aanvraag mogelijk, eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

  Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

  Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

  N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Rij- en kentekenbewijs
  Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

  Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
  N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

  Artsen
  Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

  Gezondheidszorg
  Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
  Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
  N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  EHBO
  U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
  N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

  Teken
  De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
  Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

  Wat kost deze reis?

  Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  fam._sanders.jpg

  Portugal - Tras-os-Montes

  Met Burro Mirandes tussen Dourovallei en España

  Ezeltocht vanuit Turismo Rural en pensions

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Privéreis

  Reisgezelschap

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Accommodaties

  Vertrekdatum

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Vertrekdatum

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

  Startdatum
  Aantal dagen
  Gekozen kamertype
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  -text

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  Of bekijk de veelgestelde vragen