Portugal - Azoren, São Miguel, 8 dagen Te voet door subtropisch paradijs

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit luxe hotels

Op het grootste eiland van de Azoren-archipel, São Miguel, maak je onder deskundige begeleiding relaxte wandelingen langs de mooiste bezienswaardigheden. Maar ook kom je op bijzondere plekken die niet zo bekend zijn. Geniet van de uitbundige subtropische flora en het bijzondere vulkanische landschap. Je wandelt langs de kratermeren Sete Cidades, de theeplantages van Cha Goreana en de stoombronnetjes van Furnas. Je overnacht in fijne onderkomens, eerst een mooi gelegen traditionele accommodatie en daarna een Luxe Art-Deco hotel in een weelderig groen kuuroord met warme bronnen.

Uniek aan deze reis

 • Kratermeren Sete Cidades en Furnas
 • Twee luxe landelijke hotels
 • Terra Nostra Park
 • Subtopische natuur en vulkanische verschijnselen
 • Bijdrage aan natuurbescherming
 • Wandelen langs theeplantages en kratermeren
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Vlog - Naar de Azoren met SNP Natuurreizen

Ben je benieuwd naar een impressie van de Azoren? Wandel mee langs kratermeren en stroombronnetjes en door wijngaarden op de flanken van de vulkaan Pico. Kijk snel op YouTube.

Blog - De Azoren, een schatkamer midden op zee

Het is dé verrassing tijdens de walvisexcursie: een klein, doorzichtig ballonnetje dat drijft op de golven. Het lijkt op een kwal, maar het is net wat anders. Hoe dan ook, de meterslange tentakels zijn giftig. Lees verder...

Dag tot dag

Portugal - Azoren, São Miguel * Licht & Comfortabel

De Azoren, een welhaast vergeten eilandengroep midden in de Atlantische oceaan, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Op het grootste eiland van de archipel, São Miguel, laten wij je kennismaken met de uitbundige subtropische Azoreaanse flora en het bijzondere vulkanische landschap. De enorme caldeira Sete Cidades, steile basaltkliffen, het kratermeer Lagoa de Fogo en de stoombronnen van Furnas, herinneren aan een recent vulkanisch verleden. Nu is het landschap er rustig en wandel je over eeuwenoude ezelspaden naar verborgen vissersplaatsjes, komt langs altijd groene weilanden, en dring je diep het struikgewas van de gemberwortel binnen. 
Maar er is ook tijd om (bij mooi weer) te genieten op een fijn strand of om een bijzondere walvissafari te maken. Een stadsbezoek aan het mooie oude centrum van Ponta Delgada mag niet ontbreken. Je kunt proeven van de unieke Azoreaanse keuken en in het dorpscafé maak je kennis met de ’tranquilidade’ - vriendelijkheid - van de boeren en vissers.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Ponta Delgada word je naar de eerste accommodatie bij het dorpje Capelas, aan de noordkust van São Miguel, gebracht. Hoogstwaarschijnlijk komen we in de ochtend aan, waardoor we in de middag nog een korte wandeling kunnen maken langs de groene noordkust (max. 2 uur lopen, geen grote hoogteverschillen).

Overnachting in

Capelas - Solar do Conde

Dag 2

Je gaat naar het westen van Sâo Miguel, waar je een wandeling maakt over de kraterrand van Sete Cidades. Dit is een van de grootste kraters van Europa, met een doorsnede van zo’n 7 km. Je loopt eerst naar de kraterrand. Al wandelend over de kraterrand zie je dat er twee meren liggen, het ene is blauw en het andere groen. Omdat de kam van de vulkaankrater vaak in nevel is gehuld, is de vegetatie hier zeer uitbundig. Het pad leidt je naar de oever van Lagoa Azul op de bodem van de krater. Totaal 8,5 km, 100 m stijgen en 350 m dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Capelas - Solar do Conde

Dag 3

Je wordt na het ontbijt naar het begin van de wandeling gebracht. Je verkent het weelderige gebied rond de warme bronnen van Caldeiras da Ribeira Grande. Watervallen en veel groen begeleiden ons op onze route. Tussen de groene velden daal je af naar het leuke stadje Ribeira Grande. Na bezoek en lunch in Ribeira Grande rijd je weer omhoog naar een andere warmwaterbron Caldeira Velha, waar je je kunnen onderdompelen in het warme water. Via een rit langs het hooggelegen Lagoa do Fogo keren we weer terug naar Capelas.
Wandelduur 7 km, 75 m stijgen en 300 m dalen, ca. 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Capelas - Solar do Conde

Dag 4

Vandaag bezoek je het historische centrum van Ponta Delgada, de hoofdstad van Sao Miguel. Fraaie exotische parken en tuinen zorgen voor veel groen en daarnaast zijn er diverse bezienswaardigheden. Natuurlijk is er ook gelegenheid om gezellig op een terrasje te zitten.
Voor wie vandaag toch wat actiever en dichter bij de natuur wil zijn, bestaat de mogelijkheid om een walvissafari te maken (niet inclusief). De Azoren staan bekend om de vele soorten dolfijnen en walvissen die er voorkomen. Vooral de kans op het zien op potvissen is behoorlijk groot. Met snelle zodiacs of per comfortabeler catamaran ga je enkele uren de zee op, op zoek naar de plaatsen waar de dieren vanaf de vaste wal gespot zijn.

Overnachting in

Capelas - Solar do Conde

Dag 5

Vandaag bezoek je de enige theeplantages van Europa. Hier maak je een korte rondwandeling tussen de prachtige lijnen die de theestruiken vormen. Je waant je haast in Azië. Na afloop kun je in de theefabriek het productieproces zien en natuurlijk kun je thee proeven en kopen. 
Je vervolgt de route naar PN Ribeira dos Caldeiroes, waar je in een bijzonder weelderige omgeving kunt picknicken bij watervallen en enorme boomvarens. Je rijdt daarna via het natuurrijke oosten van het eiland. Je bezoekt het Centro Ambiental do Priolo, het lokale natuurcentrum. Na een uitgebreide uitleg over de azorengoudvink (priolo) kun je een korte wandeling maken om op zoek te gaan naar de vogel. 
Eind van de middag komen we aan bij het luxueuze Hotel Terra Nostra, zonder twijfel het meest bijzondere hotel van Sao Miguel. Hier kun je bijkomen in de bijbehorende tuinen of het thermaalbad.
Wandeling: 3,5 km, 200 m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen (Gorreana); 2 km, 50 m stijgen en dalen, 1 uur lopen (Centro Ambiental do Priolo)

Overnachting in

Furnas - Terra Nostra

Dag 6

Vandaag heb je volop gelegenheid om de vulkanische verschijnselen rond Furnas te bekijken. Op een plek langs de wandeling rond het Lagoa das Furnas zie je de stoombronnen, pruttelpoeltjes en de gaten in de grond waarin de lokale bevolking de 'cozido' kookt. Aan de zuidkant van het meer bezoeken we het moderne informatie centrum gewijd aan het herstel van de natuurlijke vegetatie.
Wellicht dat ook wij tijdens ons diner 'Cozido nas Caldeira', die in deze kookputjes is bereid, op het menu zien staan.
In de namiddag ben je vrij om het prachtige Terra Nostra en het thermale bad te bezoeken. Omdat je verblijft in het aangelegen hotel, kun je er gratis en ook na sluitingstijd terecht!
Wandeling 11 km, 150 m stijgen en dalen, 4 uur lopen

Overnachting in

Furnas - Terra Nostra

Dag 7

Je wordt weggebracht naar Lomba do Cavaleiro aan de zuidkust van het eiland en naar het vissersdorp Ribeira Quente. Het is leuk om wat rond te kijken in dit kleurrijke plaatsje en voor een relaxte middag is er ook een aardig strandje. Voor de laatste maal kun je vandaag genieten van de uitbundige begroeiing van de Azoren. Het pad is hier en daar steil, maar de afstand is kort zodat we hier uitgebreid de tijd voor kunnen nemen. Wandeling: 5 km, 200 m stijgen, 350 m dalen, ca. 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Furnas - Terra Nostra

Dag 8

Einde van het arrangement. We worden naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in met zorg uitgekozen sfeervolle accommodaties met een prima tot hoog comfort.

In Capelas, in het noordwesten van Sao Miguel, verblijf je de eerste 4 dagen in een sfeervolle accommodatie met appartementen aan de rand van het dorp Capelas. Het hotel ligt op loopafstand van de noordkust van het eiland en het dorp.  Bij het appartementencomplex hoort een zwembad, bar en een restaurant en een prachtige tuin. De appartementen zijn ruim en hebben een slaapkamer, keukentje, een kleine woonkamer en een volledig ingerichte badkamer.

In Furnas, meer in het oosten, in de bergen, verblijf je de laatste 3 nachten. Ons verblijf daar is iets buiten het centrum gelegen: het luxe stijlvolle hotel Terra Nostra. In dit Art Deco hotel is nog het een en ander terug te vinden van de charme uit de eerste helft van de 20e eeuw, toen de eerste en enige accommodatie in Furnas. Tegenwoordig is het prachtig gerenoveerd en er is een fraaie moderne vleugel aangebouwd. Het hotel ligt direct aan het Botanische Park en het beroemde thermaalbad van Furnas. Wie op stand wil verblijven is hier aan het goede adres.

Foto's van de hotels zijn te zien via de link bij het dag tot dag programma.

Over de maaltijden

Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt en diner. Beide accommodaties hebben een eigen restaurant. In Capelas eten we altijd bij de accommodatie. Bij het verblijf in hotel Terra Nostra zullen we de laatste nacht als slotdiner in het hotel dineren en de overige 2 dagen buiten de deur eten in een goed en gezellig restaurant in het plaatsje.

De lunch zullen we in lokale supermarkten onderweg inkopen en nuttigen als picknick in het veld, of we zoeken een restaurant of café op.

Duurzaamheid

Op de Azoren is veel van de oorspronkelijke vegetatie vervangen door weides voor veeteelt. Op bepaalde plaatsen heeft dit geleid tot problemen, met name in de kraters waar het regenwater (met alle uitgespoelde meststoffen) zich in het kratermeer verzamelt. De meststoffen zorgen voor overdadige algengroei, waardoor een groot deel van het waterleven sterft. Rond Furnas probeert men het vee uit de krater te houden en is begonnen de oorspronkelijke vegetatie te herstellen. Het project heeft een Portugese prijs voor landschapsbehoud gewonnen.

Inbegrepen in de reissom is een bijdrage van € 7,50 voor herstel van de natuurlijke vegetatie rond het meer van Furnas. Op dag 6 bezoek je tijdens de wandeling het centrum waar alles over dit project wordt uitgelegd.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • al het vervoer tijdens de reis met kleine touringcar of midibus
 • Centro Ambiental do Priolo
 • entree Caldeira Velha
 • bezoek natuurcentrum bij Furnas
 • entree + toegang na sluitingstijd in het Terra Nostra park en thermaalbad
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • lunches
 • optionele walvisexcursie (ter plaatse via de reisleiding te boeken)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens deze ontspannen wandelreis maak je lichte wandelingen zonder grote hoogteverschillen, tussen 6 en 12 km. Wel kan de ondergrond bij regen modderig en dus soms glibberig worden. Je wandelt afwisselend over goed begaanbare onverharde wegen en kleinere paden door bos en struikgewas. Af en toe is een stuk verharde weg onvermijdelijk. De meeste wandelingen gaan meer heuvelafwaarts dan omhoog. Daarbij kunnen er af en toe steile stukken bij zitten. Een paar wandelstokken kunnen dan van pas komen.

Je kan iedere dag bepalen of je wel of niet meewandelt. We nemen alle tijd voor de wandelingen en er is volop gelegenheid om pauzes te nemen en van de natuur en de uitzichten te genieten. Slecht weer, zoals mist, regen of wind, kunnen de wandelingen wel zwaarder maken. Voor deze reis heb je geen speciale wandelervaring of bijzondere conditie nodig.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Ponta Delgada.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met TAP Air Portugal naar Ponta Delgada v.v.

Vluchtschema - april 2021
TP0673 Amsterdam - Lissabon vertrek om 13.55 aankomst 15.55 uur
TP1863 Lissabon - Ponta Delgada vertrek om 17.05 aankomst 18.25 uur
TP1860 Ponta Delgada - Lissabon vertrek om 09.15 aankomst 12.30 uur
TP0672 Lissabon - Amsterdam vertrek om 15.00 aankomst 19.00 uur

Vluchtschema - oktober 2021
TP0673 Amsterdam - Lissabon vertrek om 13.55 aankomst 15.55 uur
TP1863 Lissabon - Ponta Delgada vertrek om 17.05 aankomst 18.25 uur
TP1860 Ponta Delgada - Lissabon vertrek om 09.15 aankomst 12.30 uur
TP0668 Lissabon - Amsterdam vertrek om 18.25 aankomst 22.20 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld volgt een transfer met een kleine touringcar naar de eerste accommodatie en vanaf de laatste accommodatie word je naar het vliegveld terug gebracht.

Het hele jaar door heerst er op de Azoren een mild, maar vochtig klimaat. Daarom is het eiland zo groen en gezegend met een bijzondere bloemenpracht. De gemiddelde dagtemperaturen lopen uiteen van 16°C in de winter tot 25°C in de zomer. Over het algemeen kun je het hele jaar door heerlijk wandelen op de Azoren, hoewel er, met name in de winter, periodes met winderig, slecht weer kunnen voorkomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Azoren ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Voor deze reis zijn vrijwel alle uitgaven inbegrepen. Zo zijn de maaltijden behalve de lunches inbegrepen. Alleen uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes en een enkele entree zijn niet inbegrepen. Reken voor de gehele week op ca €150,- eigen uitgaven, natuurlijk afhankelijk van je consumptiepatroon. Als je de walvissafari wilt maken betaal je ter plekke € 50,- Er is tijdens de reis voldoende gelegenheid om te pinnen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter.

 • warme en luchtige kleding
 • zwemkleding, handdoek
 • sandalen of waterschoenen (rotsige baden en stranden)
 • pinpas
 • kopieën van paspoort, reis-, en ziektekostenverzekering
 • GELDIG paspoort
Voor de wandelingen:
 • stevige wandelschoenen die hoog om de enkels sluiten, ingelopen zijn en een goed profiel hebben
 • grote veldfles (min. 1,5 liter)
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • evt. wandelstokken
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • lichte lange wandelbroek
 • regenkleding: regenjas en regenbroek
 • zonnebrandcrème, zonnepet, lippenvet
 • eventueel verrekijker, fototoestel, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, bijvoorbeeld sporttape (breed), middelen tegen blaren (Second Skin) en tegen maag- en darmklachten

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Meer informatie over de Covid-19 regels en de plaatselijke informatie vindt je op de website van VisitAzores.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

12-05-11-3704krater.sao.miguel.azoren_pano3_-_Paul_tolenaar.jpg

Portugal - Azoren, São Miguel

Te voet door subtropisch paradijs

Lichte wandelvakantie vanuit luxe hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten