Portugal - Alentejo & Algarve, 8 dagen Portugals zonnige zuiden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis per auto langs pousadas

Tijdens deze rondreis met (huur)auto door de zonovergoten zuidelijke provincies van Portugal, de Alentejo en de Algarve, bent u te gast in karakteristieke pousada-hotels, met ruime en stijlvolle kamers voorzien van alle mogelijke comfort. Maar het is vooral de ligging die een verblijf in een pousada zo bijzonder maakt. U bezoekt tijdens deze autovakantie de vestingstadjes en rijke cultuurschatten van de Alentejo, reist door het wijdse, agrarische binnenland, kunt prachtige wandelingen maken langs de afwisselende en ongerepte westkust van het ‘parque natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vincentina’.

Uniek aan deze reis

 • Het vergeten binnenland
 • Kunstcentrum Evora
 • Wandel over de kliffen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Alentejo & Algarve

In de veertiger jaren van de vorige eeuw besloot de Portugese regering tot het opzetten van een netwerk van bijzondere hotels: de pousadas, ruime en stijlvolle kamers voorzien van alle mogelijke comfort. De restaurants behoren tot de beste van het land, maar het is vooral de ligging die een verblijf in een pousada zo bijzonder maakt. Deze rondreis per auto voert u door de zuidelijke provincies van Portugal: de Alentejo en de Algarve. In de Algarve en de Alentejo vermengt de zilte zeelucht zich met de geur van amandelbloesem, eucalyptus en tijm. U begint op de eindeloze, zonovergoten vlaktes van de Alentejo, waar een aantal middeleeuwse vestingsteden -die tot de mooiste van Europa behoren- de heuveltoppen sieren. Évora is een van de belangrijkste kunstcentra van Portugal. De roofridder Geraldo Sem-Pavor - de stoutmoedige - veroverde de stad in 1165 op de Moren en maakte haar tot een veilige residentie voor vele Portugese vorsten. Vandaag de dag is de ommuurde stad met haar Moorse invloeden een bezoek meer dan waard, evenals de kleinere vestingstadjes Estremoz en Evoramonte. Via glooiende eikenbossen, golvende graanvelden en kurkeiken-plantages bereikt u de prachtige en gevarieerde westkust van de Algarve en Alentejo. De kliffen, waarop ooievaars broeden, stille stranden en duincomplexen zijn beschermd in de vorm van een fraai natuurpark. Zo kunt u vanuit het op de kliffen gelegen pousada in Sagres naar de vermaarde Cabo de Sao Vicente wandelen, de zuidwestelijkste punt van Europa. Of u maakt er een wandeling langs de prachtige kust die een aaneenschakeling van kliffen, duinen, zandstranden en baaitjes vormt. De gastvrijheid van de boeren en vissers in de dorpen is hartverwarmend. De reis is uitstekend te combineren met een verblijf in de levendige en fotogenieke hoofdstad Lissabon.U bent te gast in drie bijzondere pousada’s; alle stijlvol en elk met een geheel eigen ambiance! Onderweg kunt u overal genieten van de lokale keuken, rijk aan visgerechten, verse citrusvruchten. Olijven en smaakvolle lokale wijn. In het reispakket vindt u talrijke tips en suggesties. Over bekende bezienswaardigheden en verborgen cultuurschatten. Achtergrondinformatie over de wijnen en de gastronomie van de regio, evenals suggesties voor bijzondere restaurants. Voorts informatie over feesten en markten. En een scala aan wandelsuggesties en andere activiteiten.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Lissabon rijdt u over de spectaculaire Vasco da Gamabrug de monding van de Taag over, de provincie Alentejo (letterlijk: ‘aan de andere kant van de Taag’) in, een wijdse, zachtgolvend landschap van kurkeikbossen, de mantadas, bloemenvelden en akkertjes. Doel is het vestingstadje Arraiolos, waarvan de volmaakt ronde 14e eeuwse citadelmuur als een kroon op de heuvel boven de stad ligt. Arraiolos ligt ten noordwesten van Evora en staat bekend om zijn wandkleden.

Overnachting in

Arraiolos - Pousada Convento de Arraiolos

Dag 2

Tal van vestingstadjes bewaken hier de oude routes tussen Lissabon en Spanje. De angstaanjagende burcht van Evoramonte ligt op een uitloper van de Serra de Ossa en overheerst de weidse vlakte van de Alentejo. Vanaf de robuuste gotische donjon heeft u schitterend uitzicht over de omgeving waardoor u aansluitend een ontspannende rondwandeling maakt door het golvende landschap, dat in het voorjaar gehuld is in een oogverblindende bloemenpracht. Wandeling: 11 km, 230 m stijgen en dalen, 3,5 uur. 

U kunt ook het stadje Estremoz bezoeken, dat vermaard is om zijn aardewerk. Vanaf het levendige stadsplein wandelt u door een 14e eeuwse poort de middeleeuwse bovenstad in, waar de reusachtige 13e eeuwse donjon het meest in het oog springt. Ook zeer de moeite waard is Elvas, met haar prefect bewaard gebleven vesting. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan de granieten heuvels van de Serra de São Mamede, vlakbij de grens met Spanje. Dit kleine, ongerepte heuvelgebied herbergt o.a nog de schuwe civetkat en in haar heldere rivieren leven otters. Roofvogels als de havikarend en de aasgier worden regelmatig waargenomen. Bovenop een steile rotsrichel ligt het prachtige dorpje Marvão. Ook hier is een schitterende wandeling te maken. Wandeling: 10 km, 350 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Arraiolos - Pousada Convento de Arraiolos

Dag 3

Van Arraiolos naar Beja (105km).
Vandaag rijdt u naar Beja of Alvito. Vlakbij Arraiolos ligt Évora, wellicht de mooiste stad van Portugal; in elk geval één grote verzameling aan cultuurschatten. In het kleine, ommuurde centrum liggen alle getuigenissen van de rijke historie en de vele cultuurschatten op loopafstand van elkaar. De restanten van de Romeinse tempel van Diana, de 12e eeuwse kathedraal Sé en vele kerken, talrijke musea en de uitstekend bewaard gebleven stadsmuur trekken de aandacht.

In de directe omgeving van Évora kunt u ook op zoek naar Dolmen en Menhirs en genieten van het wonderlijke wolzakkenlandschap. Heeft u zin om te bewegen dan kunt u daar een mooie wandeling maken door het vriendelijk glooiende heuvelland rond Valverde (14 km, 100 m stijgen en dalen, 5 uur). U loopt veel door kurkeiken en passeert een prehistorisch grafmonument en een vervallen kloostertuin. Of u huurt een mountainbike om het gebied al fietsend te verkennen. Alvito, het slaperige dorpje rond de burcht is een leuke tussenstop op weg naar Beja of het is uw eindpunt vandaag wanneer u uw koffers kunt uitpakken in 1 van de kasteeltorenkamers. Of u eindigt in Beja en overnacht in het imposante klooster van São Francisco.

Overnachting in

Beja of Alvito - Pousada de Beja (S. Francisco)

Dag 4

Vandaag kunt u het eindeloze, rustige landschap van de Baixo Alentejo verkennen, de streek rond Beja met zijn slaperige boerendorpjes, grote boerenhoeves, wijn- en olijfgaarden en met kurkeiken begroeide heuvels. Een dag om het echte agrarische karakter van Portugal’s vergeten binnenland te leren kennen en te proeven van de eenvoudige maar eerlijke lokale keuken. De kaas van Serpa, de wijnen van Vidiguera, die mogen in elk geval niet aan uw aandacht ontsnappen! In het stuwmeer van Odivelas kunt u een verfrissende duik nemen of een bootje of surfplank huren. Of u neemt de tijd om van het lome leven van Beja, met zijn prachtige gotische donjon, te genieten, op een van de terrasjes of pleintjes.

Overnachting in

Beja of Alvito - Pousada de Beja (S. Francisco)

Dag 5-7

Van Beja naar Sagres (200km).
Het is tijd om de kust op te zoeken! Ontdek de ruige kliffen, de idyllische strandjes, de eindeloze duinen en de ongerepte natuur van de Costa Vincentina. Dit is de plek om prachtige, maar rustige wandelingen te maken, langs kliffen waarop oojevaars pal boven zee broeden en langs enkele van de mooist gelegen zandstranden van Europa. Het is ook de plek om van de geur, de geluiden en de producten van de Atlantische Oceaan te genieten. De beste vis proeft u hier in de eenvoudigste dorpsrestaurantjes of in het restaurant van de pousada. Vanaf de 50 meter hoge en loodrechte kliffen van de Cabo S. Vincente, de uiterste zuidwestpunt van het Europese continent, zagen de Portugezen de pupillen van de befaamde zeevaartschool van Dom Henrique uitvaren op zoek naar nieuwe werelden. Nu gooien vissers, vervaarlijk op de kliffen balancerend, er hun vislijnen uit. In het achterland bevinden zich de groene vruchtbare hellingen van de Serra de Monchique die ook de moeite waard zijn voor een verkenning. In de nabijheid zijn enkele interessante gebieden te vinden voor fervente vogelspotters. En dan zijn er natuurlijk nog de befaamde en populaire toeristische stranden en rode zandkliffen van de Algarve, bij Lagos. Hier zijn volop mogelijkheden voor watersportactiviteiten.

Overnachting in

Sagres - Pousada Infante

Dag 8

Einde van het arrangement. U rijdt terug naar Faro (ca. 120 km) of naar Lissabon (ca. 330 km).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In deze reis bent u te gast in 3 verschillende pousadas, elk bijzonder vanwege de bijzondere ambiance, ligging en service. De kamers zijn in de pousadas goed tot uitstekend. De extra voorzieningen lopen per pousada sterk uiteen. In het dag-tot-dagprogramma vermelden we de pousadas die wij in eerste instantie voor u proberen te reserveren. Omdat de pousadas in bepaalde seizoenen (en vooral in de weekends) populair zijn, kan het voorkomen dat wij u in een andere pousada wordt ondergebracht. In de opzet van het programma is hiermee rekening gehouden. Ook deze alternatieven zijn stuk voor stuk bijzonder te noemen.

Over de maaltijden

Het ontbijt is tijdens deze reis inbegrepen. In elke pousada wacht u een uitgebreid ontbijtbuffet. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Elke pousada heeft een eigen restaurant, waar u goed à la carte kunt eten. De prijzen zijn er vrij hoog, de kwaliteit van de maaltijden loopt iha uiteen van goed tot uitstekend. In de omgeving zijn meerdere restaurants waar u goed kunt eten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • autohuur (los bij te boeken)

Over de activiteiten

Tijdens deze rondreis door de Alentejo en Algarve bieden wij u dagelijks een keur aan suggesties: bezienswaardigheden, wandelingen, fietstochten of andere activiteiten. Zo is er voor elk wat wils. Per dag zijn alle suggesties via een goed beschreven en in GPS beschikbare autoroute met elkaar verbonden. Als u dagelijks de hele route rijdt, dan bent u gemiddeld per dag tussen de 50 en 150 km onderweg. Het is echter aan te raden elke dag een keuze te maken, want het aanbod is groot, en u beperkt zo het aantal te rijden kilometers per dag. En natuurlijk kunt u er ook voor kiezen een dagje (of meerdere!) helemaal niets te doen en lekker te genieten van de rust, het comfort en de heerlijke tuin van uw pousada.
Een deel van de voorgestelde wandelingen is door ons beschreven en voorzien van een wandelkaart. Van andere wandelingen geven wij u alleen de basisgegevens. Deze tochten staan veelal alleen in plaatselijk uitgegeven foldertjes en zijn redelijk tot matig gemarkeerd. Gedetailleerde (wandel)kaarten zijn moeilijk te verkrijgen. De wandelingen langs de zuidwestkust zijn het beste gemarkeerd en gedocumenteerd.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel_Faro_Exterior_view.jpg

Hotel Faro (Faro)

Fijn 4-sterrenhotel aan de haven van Faro, met uitzicht op de Ria Formosa. De historische binnenstad van Faro is om de hoek en het vliegveld ligt op slechts 7km. De 90 kamers zijn compleet uitgerust met alles wat u nodig heeft voor een aangenaam stadsverblijf. Op de 4e verdieping van het hotel bevindt zich de bar en restaurant Ria Formosa met een prachtig terras en uitzicht op de Ria Formosa en de stad.

pousada_de_estoi.jpg

Pousada de Estoi (Faro)

De prachtige Pousada de Estoi is gesitueerd in het 19e eeuwse Estoi Paleis, zo'n 10km ten noorden van Faro in het gelijknamige dorpje. Dit paleis is gebouwd door de berggraaf van Estoi, Jose Fransisco da Silva en werd in 1909 voltooid. In 2009, honderd jaar na haar voltooiing werd het paleis gerenoveerd door de befaamde Portugese architect Gonçalo Byrne en is het omgetoverd tot een prachtige pousada. De kamers zijn bijzonder comfortabel en stijlvol ingericht. Het hotel beschikt o.m. over een binnen- en een buitenzwembad, een spa en een uitstekend restaurant.

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Arraiolos is ca. 2000 km.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Lissabon of een vlucht heen op Lissabon en terug vanaf Faro.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven reist u verder per huurauto. De afstand van Lissabon naar de eerste accommodatie in Arraioles bedraagt ca. 125 km. Vanuit Faro bedraagt deze afstand ongeveer 280 km. De afstand van de laatste accommodatie in Sagres naar Lissabon bedraagt ca. 320 km en naar Faro ongeveer 120 km.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

U kunt dit arrangement het hele jaar starten. Het klimaat is in de zomermaanden warm en droog. Er valt dan nauwelijks neerslag en het aantal zonne-uren is groot. De stranden en de koele Atlantische oceaan bieden dan verfrissing. De herfst gaat een geuren- en kleurenfestival gepaard met de oogst van kastanjes en ander fruit. Het voorjaar en najaar zijn bovendien extra aantrekkelijk vanwege de vogeltrek. En in het voorjaar is de Mediterrane flora op z'n mooist en is de Algarve getooid in één bonte, feestelijke kleurenpracht. En de winter bestaat eigenlijk niet echt in dit deel van Portugal; het is dan wat koeler en natter maar er zijn nog steeds genoeg mooie 'voorjaarsachtige' dagen, zeker met onze Nederlandse maatstaven.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Alentejo & Algarve ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

stadje_in_de_alentejo.jpg

Portugal - Alentejo & Algarve

Portugals zonnige zuiden

Actieve rondreis per auto langs pousadas

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.