Fietsvakantie Alentejo

Portugal - Alentejo, 8 dagen Van vorsten en landhuizen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs landhuizen en agriturismos

Heerlijke fietstrektocht door Portugals vredige binnenland met start en eind in het schilderachtige Evora, UNESCO werelderfgoed. Je fietst over glooiende, groene heuvels, langs gouden korenvelden en uitgestrekte wijngaarden op weg naar het ruigere land langs de Spaanse grens. Onderweg zie je krijtwitte huisjes en middeleeuwse vestingstadjes te midden van kurkeikbossen en olijfboomgaarden. Je overnacht in zeer comfortabele en bijzondere familiaire onderkomens, typisch voor de streek.

Uniek aan deze reis

 • Langs menhirs en vestingsteden
 • Monumentaal Evora
 • Verblijf in oude landhuizen
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Blog - Fietsvakantie Alentejo, Portugal

Alentejo is met een oppervlakte zo groot als België, de grootste provincie van Portugal. Het startpunt van de fietsroute door oneindig landschap vol kurkeiken, olijfbomen en wijngaarden is universiteitsstad Évora. Lees meer...

Dag tot dag

Portugal - Alentejo

Dag 1 - Aankomst in Monte de Serralheira
Dag 2 - Rondrit vanuit Monte de Serralheira
Dag 3 - Van Evora naar Arraiolos
Dag 4 - Van Arraiolos naar Estremoz
Dag 5 - Van Estremoz naar Vila Vicosa
Dag 6 - Van Vila Vicosa naar Redondo
Dag 7 - Van Redondo naar Evora
Dag 8 - Einde van het arrangement

De afgeronde heuvels van de Alentejo vormen een heerlijk gebied voor een ontspannen fietstocht. Prachtige pousadas, talloze ooievaars en de rijke stad Evora zijn smaakmakers van deze reis, waarvan het eerste deel door een zacht glooiend landschap voert. Tussen kurkeiken, olijfbomen en golvende graanvelden flakkert het wit van oude dorpjes, waar het op kasseien hobbelig fietsen is. Metershoge, bloemrijke bermen maken fietsen in het voorjaar tot een feest. Geheimzinnige dolmens markeren een tocht door de steentijd. Vanuit de vlakte verschijnen geïsoleerde heuvels waarop imposante Castros over de uitgestrekte wijngaarden erachter waken. Dichte eucalyptuswouden verspreiden een frisse geur als je vanuit het charmante Vila Vicosa zuidwaarts naar Redondo fietst. Wie laat op de dag in de ondergaande zon nog een fietstochtje maakt, waant zich in een Afrikaans savannelandschap. Het volledig ommuurde Evora, hoofdstad van de Alentejo, behoort tot de meest monumentale steden van Portugal. Je hebt dan ook volop de tijd om de 16e eeuwse schatten van deze stad te bewonderen. Tijdens je fietstocht verblijf je in oude landhuizen en sfeervolle agriturismos, waar je gastvrij en hartelijk wordt onthaald.

Dag 1

Aankomst in de accommodatie Monte de Serralheira, op een steenworp afstand van Evora. Inchecken kan vanaf 14.00 uur.

Overnachting in

Evora

Dag 2

49 km rondrit vanuit Monte de Serralheira (Évora) (390 m stijgen en dalen).
Nadat je Évora verlaat gaat het eerst naar het voormalig bisschoppelijk buitenverblijf van de aartsbisschop van Évora. Al gauw bereik je de plaatsen in het bos waar menhirs en cromeleques tussen het groen van eucalyptusbomen en kurkeiken verscholen liggen. Soms moet je een korte wandeling maken om ze van dichtbij te bekijken. Vrijwel aan het einde van de rondrit kan je even van de route afwijken om de schatten van Évora te bewonderen: één van de mooiste steden van Portugal en niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het bekendste historische bouwwerk is ongetwijfeld de Templo Romano: een Romeinse tempel met Korinthische zuilen uit de 2e eeuw. Niet ver verwijderd liggen de imposante kathedraal van Santa Maria en de in klassiek-Barokke stijl uitgevoerde universiteitsgebouwen uit de 15e eeuw.

Overnachting in

Evora

Dag 3

32 of 52 km van Monte da Serralheira (Évora) naar Arraiolos (390 m stijgen en 280 m dalen).
Je verlaat het levendige Évora over de onverharde ecopista. Je volgt deze autovrije fietsroute over een oude spoorlijn voor een groot deel van de route. Vervolgens fiets je door kleine karaktervolle dorpjes en veelal autoluwe wegen naar Arraiolos. Dit kleine, gemoedelijke stadje ligt bovenop een geïsoleerde heuvel en is beroemd in heel Portugal om de bijzondere tapijten die hier geborduurd worden. Verder heeft dit witte stadje een van de weinige cirkelvormige kastelen in de wereld. De witte huizen liggen in een wirwar van straatjes tegen de heuvel, aan de voet van het kasteel.

Overnachting in

Arraiolos

Dag 4

65,5 km van Arraiolos naar Monte dos Pensamentos (Estremoz) (290 m stijgen en 400 m dalen).
Vandaag volgt een fietstocht door een typisch Alentejo-decor. Je verlaat Arraiolos en zoeft de heuvel af richting Aldeia da Serra. Het zacht glooiende landschap van goudgele akkers wordt vlakker naarmate je Cano nadert. Duizenden olijfbomen en uitgestrekte wijngaarden bedekken hier de bodem. Net buiten Estremoz ligt de 'monte': een prachtige, rustig gelegen, oud landhuis, voorzien van alle moderne gemakken.

Overnachting in

Estremoz

Dag 5

27 km van Monte dos Pensamentos (Estremoz) naar Vila Viçosa (210 m stijgen en 160 m dalen).
Een korte fietsdag vandaag, zodat je de tijd hebt om Estremoz en Borba te bezoeken en in elk geval het prachtige Vila Viçosa. Uit de verte is de donjon van Estremoz al te zien, verder is de stad versterkt met muren en vestingen, een erfenis uit de tijd dat Portugal wat te vrezen had van Spanje. Vila Viçosa met het imposante paleis (maandag gesloten), het serene klooster ernaast en het gezellige stadsplein leent zich bij uitstek voor een ontspannen dag. De rijke marmerader die hier van Sousel tot voorbij Vila Viçosa loopt is verantwoordelijke voor de vele marmergroeves, zeker niet van bijzondere schoonheid, maar bieden een goed beeld van dit belangrijke exportproduct van de Alentejo. De bergen met afgekeurd materiaal zijn al van verre te zien.

Overnachting in

Vila Vicosa

Dag 6

ca. 63 km van Van Vila Viçosa naar Redondo (750 m stijgen en 730 m dalen).
Vandaag fiets je een geheel ander terrein binnen: ruiger, minder gecultiveerd en heuvelachtiger. Je maakt kennis met de heuvelachtige (Spaanse) kant van de Alentejo. Hier en daar kleine boerendorpjes die als witte stippen de desolate Guadiana-vallei versieren. Daarnaast kom je langs vier kastelen, waarvan die van Terena nog slechts een ruïne is. Wat wel blijft zijn de mooie vergezichten.

Overnachting in

Redondo

Dag 7

58 km Van Redondo naar Monte da Serralheira (Évora) (280 m stijgen en 300 m dalen).
Een laatste rit door een glooiend landschap. Via het plattelandsdorpje Santa Susana en het stuwmeer van Monte Novo fiets je door dunbevolkt gebied met grote boerderijen, “Montes“, en fraaie vergezichten terug naar Évora. In dit open landelijke gebied domineren verder een enkele verdwaalde steen-, of kurkeik. Rondom Santa Susana kom je de verschillende vormen van olijventeelt tegen, de ouderwetse, de intensieve en de superintensieve waarbij de olijvenbomen als hagen worden geteeld.

Overnachting in

Evora

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in oude Portugese landhuizen, agriturismos en een sfeervol, klein stadshotel in Arraiolos. In Vila Vicosa overnacht je in een soort stadskasteeltje. Nabij Redondo is je verblijf een oud en gerenoveerd klooster of een bijzondere quinta, een biologische olijf(olie)producent met een eigen, biologische olijfgaard en olijvenperserij. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van ontbijt. Verder is het diner inbegrepen in Estremoz, Vila Vicosa en Redondo. Bij de accommodaties waar je geen diner geserveerd krijgt, zijn altijd meerdere eetgelegenheden in de nabije omgeving.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 3x diner (in Vila Viçosa excl. Drankjes, in Estremoz en Redondo is een drankje inbegrepen)
 • Bagagevervoer
 • Digitale reisinformatie
 • Fietsroutes in SNP Route-app

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Alentejo is een vriendelijk fietsgebied. Met name de eerste dagen van je tocht voeren door een zacht glooiend landschap. Je komt hellingen tegen op je tocht, maar deze zijn nooit steil. De omgeving rond Sousel is nagenoeg vlak. Vanaf Vila Vicosa, tegen de Spaanse grens, worden de hellingen iets steviger, maar inmiddels ben je goed ingefietst dus dit zal nauwelijks problemen geven. Wel kan het voorkomen dat door de wind en de warmte het niveau van de tochten wat zwaarder wordt. Je fietst vrijwel altijd over smalle asfaltwegen van goede kwaliteit. Om de mooiste trajecten te kunnen fietsen zijn er echter ook korte stukjes (enkele kilometers) waarbij je over een onverhard weggetje of oud spoorwegtraject fietst.
Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan overal een extra rustdag boeken. Qua sfeer en comfort van de accommodatie is een extra overnachting in Vila Vicosa aan te bevelen. Je verblijft hier in een pousada: een soort stadskasteeltje. Hou je meer van landelijk, dan is onze stek bij Redondo 'the place to be'. Alle accommodaties, behalve die in Vila Vicosa en Arraiolos, beschikken over een zwembad (vroeg en laat in het jaar niet altijd geopend).

NB: rond bepaalde feestdagen hanteert de Pousada in Vila Vicosa een minimumverblijf van 2 nachten. Zie prijstoelichting bij de prijstabel. Je dient hier dan een extra nacht te boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Evora is ca. 2130km. Indien je je (huur)auto bij de eerste accommodatie wilt laten staan gedurende de reis, moeten we dit navragen bij die accommodatie. De parkeerruimte is namelijk beperkt.

Eigen fietsen
Fietsen mogen in Portugal op een fietsdrager achter op de auto worden vervoerd, mits ze aan de zijkant niet uitsteken en aan de achterzijde niet meer dan 45 cm uitsteken. Als niet aan bovenstaande eis voldaan kan worden, moeten de fietsen op het dak vervoerd worden of op de dissel van een eventuele aanhanger. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van de ANWB.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Lissabon.

Transavia vliegt vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam rechtstreeks naar Lissabon.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Van het vliegveld reis je in ca. 30 minuten per metro of evt. bus naar het busstation Sete Rios in Lissabon. Vanaf daar reis je per snelbus in ca. 2 uur naar Evora en van hier per taxi (ca. 10 km) naar je eerste accommodatie.

Voor meer informatie over de busdienstregeling, klik hier.

Je kan evt. ook een transfer vanaf Lissabon naar Evora boeken en vice versa (zie transfers). Als je eigen fietsen meeneemt dien je de transfers te boeken, aangezien je fiets niet mee mag in de snelbus.

Voor de terugreis raden we je aan om een taxi te nemen naar Evora en vervolgens per trein naar Lissabon te reizen. Deze trein gaat slechts enkele keren per dag, maar het is een mooie rit van 1,5 tot 2 uur.
Voor de treindienstregeling, klik hier.
Vanaf treinstation Lissabon-Oriente neem je de metro naar het vliegveld.

Je kan dit arrangement op elke dag starten van begin maart tot eind november. Houd er rekening mee dat het van half juni tot en met eind augustus erg heet kan zijn in de Alentejo, met temperaturen overdag (ver) boven de 30 graden.
Het paleis in Vila Vicosa is op maandag (dag 5) gesloten. We adviseren je om hiermee rekening te houden bij het bepalen van de startdag van de reis.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Alentejo ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

groene_heuvels_van_alentejo.jpg

Portugal - Alentejo

Van vorsten en landhuizen

Fietsvakantie langs landhuizen en agriturismos

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)