Alpacas banner 142021

Peru - Zuid, 24 dagen Te voet door Tierra Incaica

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en guesthouses

Al jarenlang de klassieke wandelreis in Peru! Op nauwelijks betreden Incapaden beleef je fantastische wandelavonturen in de Colca Canyon en de fameuze Inca-trail op weg naar Machu Picchu, met recht een van de zeven wereldwonderen. Verken schilderachtige dorpjes en maak kennis met hooglandindianen en hun kleurrijke kleding. Vaar over het Titicacameer naar het schiereiland Capachica, wat zelden bezocht wordt! Vlieg over de Nasca-lijnen, overnacht bij een indiaanse gemeenschap en geniet van de typische Andesfauna: vicuña's, viscacha's, llama's en alpaca's.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek schiereiland Capachica en rustiek Llachon
 • Colca Canyon wandelmekka
 • Directe vlucht KLM
 • Goede opbouw acclimatisatie
 • Vertrek 9 juni 2019: beleef het Inca Inti Raymi festival op 24 juni
 • Vijfdaagse Inca trail (unieke route) en Salkantay trail naar Machu Picchu
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Peru - Zuid

Vanuit het in de kustwoestijn gelegen Pisco bezoeken we het schiereiland Parácas met zijn fraai geërodeerde kustlijn en de Islas Ballestas, het domein van talloze zeeleeuwen, zeevogels en pinguïns. Vervolgens kan je een rondvlucht maken over de befaamde Nazcalijnen en gigantische geometrische figuren die door het Nazcavolk in de woestijn zijn ‘getekend’. Na een dagje slenteren door de koloniale ‘Witte Stad’ Arequipa vertrekken we naar de spectaculaire Colca Canyon, één van de diepste kloven ter wereld. Vier dagen lang wandelen we door een uitgestrekt terraslandschap met actieve vulkanen en ontmoeten we de vriendelijke indiaanse bevolking. We maken een tweedaagse tocht langs en over het Titicacameer. Op het fraaie eiland Taquile verlaten we de gebaande paden om optimaal te genieten van omgeving en bevolking.

Het bruisende Cusco, de voormalige hoofdstad van het Incarijk, biedt een keur aan aantrekkelijke wandelingen en dagtochten naar kleine dorpen en ruïnes in de directe omgeving. Natuurlijk vormt de omgeving van Cusco het vertrekpunt voor twee van de mooiste 'bucketlist' wandelingen in Peru:

 • Alternatieve Inca-trail; deze 5-daagse trektocht voert je over oude Inca-routes langs Inca-ruïnes naar Machu Picchu, een van de 7 Nieuwe Wereldwonderen. De Inca-trail die we aanbieden is 5 dagen en daarmee een dag langer dan de standaard 4-daagse trail. Het voordeel hiervan is dat je in een prachtige Andes-omgeving in kampementen verblijft waar de massa NIET overnacht! Onder 'Programma' en 'dag tot dag' lees je alles over deze iconische trektocht.
 • Klassieke Salkantay-trail; deze 5-daagse trektocht voert je onder langs de Salkantay, de hoogste berg in het bergmassief waarin Machu Picchu ligt. Voor de Salkantay-trail zijn geen permits benodigd. Onder 'Programma' en 'dag tot dag' lees je alles over deze trektocht. 

Of je een van deze optionele trektochten bijboekt of niet, voor iedereen staat er een gegidst bezoek aan Machu Picchu gepland. De mythische Inca-stad, wier geheimen pas vanaf de herontdekking in 1911 door Hirham Bingham werden ontsluierd, is nimmer ontdekt door de Spanjaarden. Na het bezoek van Machu Picchu nemen we de trein naar Ollantaytambo. De mooie ligging in de Heilige Vallei heeft de stad met name te danken aan de imposante Inca-terrassen en het bijzonder goed geconserveerde plaveisel waarin je gewaar wordt hoe ingenieus Inca's afwateringskanalen maakten om hun bewoners en hun landerijen van water te voorzien. Met tot slot een verkenning van de zoutterrassen van Maras keren we terug naar Cusco om de reis op een smakelijke manier af te sluiten. De volgende dag vliegen we naar Lima voor de terugvlucht naar huis.

 

Dag 1

Vanaf Schiphol vlieg je met de directe vlucht van de KLM naar Lima waar je dezelfde dag nog aankomt. Bij aankomst op de luchthaven worden we verwelkomd door de chauffeur die ons naar een goed middenklasse hotel rijdt.

Overnachting in

Lima - Mami Panchita

Dag 2

We reizen met onze privébus in ongeveer vier uur naar Pisco. In de middag maken we een wandeling langs de kust van het Paracas Schiereiland. Vanaf het vissersdorpje Lagunillas lopen we zuidwaarts over kliffen, zandduinen en strandjes. Desgewenst kan je een duik in zee nemen. Op het schiereiland zien we verschillende kustvogels - waaronder scholeksters, aalscholvers en genten - en misschien zelfs dolfijnen tijdens onze wandeling. We overnachten in een hotel in Pisco.

Overnachting in

Pisco

Dag 3

’s Ochtends maken we een boottochtje over zee naar de Islas Ballestas. Op deze guano-eilanden leven grote aantallen zeeleeuwen. Op het land leven en nestelen zeevogels zoals aalscholvers, genten en pinguïns. Na de boottocht begeven we ons weer aan land voor de busrit naar Nazca waar we tegen de avond aankomen. We overnachten in Nazca.

Overnachting in

Nazca

Dag 4

Voor de eerste paar uur deze ochtend heb je de tijd om optioneel een vlucht (ca. 30 minuten) te maken over de Nazcalijnen. De mysterieuze lijnen die gemaakt zijn tijdens de Nazcacultuur (bloeiperiode 400 - 600 na Chr.) zijn het best waar te nemen vanuit de lucht, waardoor allerlei lijnen en figuren zichtbaar worden. Nadat de vluchten voor iedereen zijn uitgevoerd, bezoeken we de pre-Inca begraafplaats Chauchilla, een keramiek-atelier en een werkplaats. In de middag heb je nog even lekker voor jezelf. Het is heerlijk relaxed bij het zwembad van het hotel.

Overnachting in

Nazca

Dag 5

In de ochtend vertrekken we voor een bijzondere bustocht over de Panamericana langs de kust door een desolaat woestijnlandschap naar Arequipa. Onderweg maken we een aantal stops en aan het eind van de dag zien we de vulkaan El Misti opdoemen. De 'witte stad' Arequipa ligt op 2350 meter aan de voet van deze vulkaan. We nemen onze intrek in een gezellig hotel in het centrum.

Overnachting in

Arequipa

Dag 6

Op deze vrije dag heb je de gelegenheid Arequipa te verkennen. De stad ligt aan de voet van de 5822 meter hoge, kegelvormige vulkaan El Misti en heeft een uit wit vulkaansteen opgebouwd koloniaal stadscentrum. Het heeft Arequipa de bijnaam ‘witte stad’ opgeleverd. De belangrijkste bezienswaardigheid van Arequipa is het prachtige Santa Catalina klooster, een van de mooiste kloosters van heel Zuid-Amerika. Het klooster vormt als het ware een stad binnen een stad, met straatjes, pleinen en kloosterhoven. Als je hier ronddwaalt, lijkt het wel of je een kleurig schilderij bent binnengestapt: elk straatje en kloosterhof is geschilderd in een andere pastelkleur. In het Museo Santuarios Andinos is de mummie Juanita te zien. Ongeveer 500 jaar geleden werd dit tienermeisje boven op de 6288 meter hoge, dicht bij Arequipa gelegen, vulkaan Ampato geofferd om de berg- en zeegoden gunstig te stemmen. Vele offerandes zijn gevonden in de vorm van spondylu-schelpen.

Overnachting in

Arequipa

Dag 7

In de ochtend vertrekken we voor de rit van Arequipa naar Cabanaconde. Deze route toont je spectaculaire uitzichten. Je passeert een pas van maar liefst 4700 meter en je zal merken dat je op deze hoogte naar adem snakt. In het barre landschap groeien planten zoals de azorella yareta plantenkussens. Ook de dierenwereld is kenmerkend. Met enig geluk kan je onderweg vicuña's, viscacha's, Andesflamingo's en andere typische dieren van de hoge Andes zien. Op een aantal plaatsen onderweg worden korte stops gemaakt voor een uitleg over het landschap.
Na de pas dalen we af en we rijden bovenlangs de Colca Canyon naar het op 3287 meter hoogte gelegen Cabanaconde, waar we in de loop van de middag aankomen. We overnachten in een eenvoudig maar plezierig hotel.

Overnachting in

Cabanaconde (Colca Canyon)

Dag 8

In de Colca vallei staan schilderachtige dorpen met witte kerken, die in de 17e eeuw met de opbrengst uit de mijnen door de Spanjaarden zijn gebouwd. De Spanjaarden zijn daarna vertrokken en het contact met ‘de beschaving’ ging verloren. Pas in 1929 werd de rivier de Colca voor het eerst vanuit een vliegtuig 'herontdekt'. Sindsdien worden er expedities naar dit gebied ondernomen die mogelijk werden door de aanleg van onverharde wegen. De weg voert langs schilderachtige dorpjes die in een groen mozaïek van terrassen liggen. Ze vormen als het ware kleine enclaves in een bergachtig, dor, bruin woestijnlandschap; het domein van cactussen en de Andescondor.

Vanuit Cabanaconde rijden we in nog geen half uur naar 'Cruz del Condor' (3800 m). Staand op de rand van de diepe kloof zal de aanblik van de Andescondors je verbazen. Zodra zon en wind gezamenlijk voor voldoende thermiek zorgen stijgen de condors op uit de diepte van de Colca-canyon waar ze altijd overnachten. Je hebt een grote kans dat je deze reuzen van het luchtruim (spanwijdte tot wel 3,20 meter!) op een paar meter afstand voorbij ziet vliegen. Na dit natuurspektakel gaan we op pad om onze eerste wandeling te maken. De wandeling is rustig en voornamelijk dalend. Het is perfect om te acclimatiseren omdat de wandeling zich nagenoeg afspeelt op dezelfde hoogte als onze overnachting. Vanaf Cruz del Condor lopen we door de velden richting de rand van de canyon. Dan gaan we licht omhoog om langs een prachtig panoramapad langs een irrigatiekanaal weer terug te lopen richting Cabanaconde, waar we weer overnachten. We komen rond twee uur 's middags weer terug zodat je lekker de tijd hebt in Cabanaconde om uit te rusten of het dorpje te verkennen.
Totaal: 11 km, 400 m dalen, 220 m stijgen, 4 uur met pauzes.

 

Overnachting in

Cabanaconde (Colca Canyon)

Dag 9

's Ochtends hebben we een tweede kans om de condors te zien, mocht je op de eerste dag daartoe niet in de gelegenheid zijn geweest omdat je het met de acclimatisatie wat rustig aan wilde doen. Na ruim de tijd te hebben genomen om van dit spektakel te genieten, rijden we naar Maca (3200m) om van daaruit een korte wandeling (ca. 4 km) te maken naar Lari, waar je de grootste kathedraal van de Colca-vallei kan bewonderen. Pas vandaag wordt er wat op hoogte geklommen om van uit het dal naar Lari te wandelen. We doorwaden de Rio Colca of wandelen over een brug. Vanuit Lari rijden we de laatste 1,5 uur met onze bus naar Chivay, waar je de tijd hebt om naar de thermale baden te gaan.
Totaal: 5 km, 400 m dalen, 300 m stijgen, 3 uur met pauze.

Overnachting in

Chivay (Colca-vallei)

Dag 10

Met een kort busritje van ca. een half uur rijden we vanuit Chivay over een kronkelige weg omhoog naar Coporaque, het aanvangspunt voor een mooie wandeling aan de noordelijke kant van de rivier de Colca. Vanuit Coporaque verlaten we de weg en klimmen we omhoog langs een smal pad. Al snel komen we de eerste restanten van een pre-Inca bouwwerk tegen op het pad. Na het oversteken van een smalle zijvallei en het doorlopen van een cactusbos - vol met kolibrie nesten! - kijken we neer op de gerestaureerde resten van Uyu uyu. In Quechua betekent dit 'pijn', een naam afgeleid door de ingeving van de Spaanse bezetters. Deze hoog op de bergflank gelegen Inca nederzetting van naar schatting 600 inwoners bestaat uit fraai afgewerkte muren tot wel negen meter hoog. Verder zien we de irrigatiekanalen nog en het plein waar de ceremonies werden gehouden. We dalen verder af naar Ichupampa en via de gebruikelijke weg verder naar Anchoma. Het laatste stukje terug naar Chivay wordt in ca. drie kwartier gereden.
Totaal: 14 km, 700 m dalen, 500 m stijgen, 7,5 uur met pauzes.

Het gebied waar we doorheen wandelen wordt bewoond door de Collagua-indianen die bekend staan om hun prachtige kleurrijke klederdracht. Dit verschilt van dorp tot dorp. Na deze schitterende wandeldag, waarbij we te voet de minder toeristische zijde van de canyon verkennen, zal je beamen dat het een prachtige wandelomgeving is. We overnachten in een eenvoudig hotel in Chivay.

Overnachting in

Chivay (Colca-vallei)

Dag 11

Met de bus vanuit Chivay rijden we in een uur naar Canocota (3800m), een gehucht aan het begin van de Colca-vallei waar nauwelijks toeristen komen. Vanaf 3700 meter klimmen we eerst 200 meter naar de hoogvlakte om van een prachtig uitzicht te genieten over de hele canyon en de besneeuwde toppen van de Nevado Ampato (6288 m), de vulkaan Sabancaya en de berg El Mismi. We dalen af - in totaal zo'n 400 meter - de nauwe canyon in via een pre-Inca trap - werkelijk prachtig! - om daarna langs de rivier af te dalen tot aan de thermale baden of La Calera. Onderweg geniet je weer van de vele soorten kolibries. Wie wil kan dan naar de baden.
Totaal: 8,5 km, 200 m stijgen, 400 m dalen, 5 uur met pauzes.

Overnachting in

Chivay (Colca-vallei)

Dag 12

Het wandelavontuur van de afgelopen dagen verruilen we vandaag voor een lange, mooie reisdag (ca. 7-8 uur reizen, inclusief stops) met onze eigen bus naar Puno. We rijden langzaam naar de hoogvlakte tussen de beide Andesketens, de altiplano. Op 3812 meter hoogte ligt Puno, de belangrijkste havenplaats van het Titicacameer. Onderweg geniet je van indrukwekkende berglandschappen en maken we verschillende stops. In de middag komen we in Puno aan, waar we onze intrek nemen in een hotel in het centrum.

Overnachting in

Puno

Dag 13

Deze dag begint met een busrit naar Charcas met de mooiste stranden van het meer. Vanaf hier maken we een wandeling naar een hoger gelegen 'Mirador'. We kijken van hier af schitterend uit over de witte bergtoppen en het uitgestrekte Titicacameer. We dalen vervolgens af (wandelstokken zijn altijd handig!) naar Puerto Karina, met een prachtig uitzicht over het Titicacameer onderweg. Vanaf dit dorpje aan het meer varen we in ca. 1,5 uur naar het eiland Taquile. Op dit slechts 6 km² grote eiland, waar Quechua de voertaal is, genieten we aan de oevers van een uitgebreide picknicklunch (inbegrepen). We eten ’s avonds in een lokaal restaurant (inbegrepen) en overnachten in een pension van een van de eilandbewoners.

Overnachting in

Taquile (Titicaca-meer)

Dag 14

Na het ontbijt maken we een wandeling naar de top van Taquile en bezoeken we een tempel gewijd aan Pachamama. We varen naar het schiereiland Capachica  naar het dorpje Llachon waar we lunchen met uitzicht over het meer van Titicaca. Bij voldoende tijd maken we hier een korte wandeling.  We zetten de reis per boot voort naar de Uros rieteilanden. De eilanden zijn  een echte toeristenattractie geworden, maar nog altijd is het interessant om te zien hoe de bewoners hun leven hier leiden. De eilanden zijn gemaakt van riet. Na dit bezoek varen we terug naar Puno.

Overnachting in

Puno

Dag 15

Een busrit over de Altiplano brengt je vandaag naar Cusco. Een lange rit, maar de uitzichten zijn zo mooi dat het zeker de moeite waard is. In de ochtend brengen we eerst nog een bezoek aan de graftorens van Sillustani waarna we de tocht hervatten. Aan het eind van de middag arriveren we in het op 3326 meter hoogte gelegen Cusco; de oude hoofdstad van het Incarijk. Cusco is een bruisende stad waar Incacultuur, koloniale bouwkunst en 20e eeuws straatleven elk hun deel van de aandacht opeisen. In Cusco verblijven we in het oude koloniale centrum in een goed middenklasse hotel dat op maximaal 10 minuten loopafstand ligt van het Plaza de Armas, het centrale plein in Cusco.

Overnachting in

Cusco

Dag 16

Cusco heeft zoveel te bieden op geschiedkundig en cultureel vlak dat je je vandaag op deze vrije dag niet zal vervelen. Je kan alleen of met de groep een prachtige wandeling maken naar de buiten de stad gelegen ruïnes van Sacsayhuaman, Qenko, Puka Pukara en Tambo Machay. Bezoek de kerken en musea of ga op souvenirjacht. Het aanbod van fraaie ambachtelijk gemaakte kleding en gebruiksvoorwerpen is groot. De SNP-reisleider informeert je graag over de grote diversiteit aan activiteiten en bezienswaardigheden in en rondom Cusco. In de avond zijn er vele restaurantjes waar je lekker kunt eten en proeven van het traditionele Inca-gerecht 'cuy' (cavia). In een peña of salsateca kun je de avond nog voortzetten tot de vroege uurtjes. 

Overnachting in

Cusco

Dag 17-19

Voor de échte wandelaars is dag 17 het begin van de optionele Inca- of Salkantay-trail. Voor de dag-tot-dag beschrijving van deze trails verwijzen we naar de kopjes onder het dag-tot-dag programma 'Inca-trail' en 'Salkantay-trail'.

Voor diegenen die in Cusco blijven valt er natuurlijk genoeg te doen in Cusco of in de omgeving. Denk hierbij aan een verkenning van de oude Inca-ruïnes van Pisac en het gezellige dorpje aan de voet van de ruïnes, een bezoek aan de Heilige Vallei of de verkenning van de Inca-bouwwerken rondon Cusco. De SNP-reisleider blijft achter in Cusco en zal je graag van fraaie bezienswaardigheden op de hoogte brengen. Op dag 21 komt de gehele groep weer tesamen. 

Overnachting in

Cusco (aanvang optionele Inca- of Salkantay-trail)

Dag 20

Vroeg in de ochtend vertrekken we met de bus van Cusco naar Ollantaytambo. Daar stappen we aan boord van de trein die de loop van de Urubamba-rivier volgt naar Aguas Calientes. De rondleiding door de ruïnes staat voor morgen gepland, maar het staat je natuurlijk geheel vrij om 's middags op eigen gelegenheid (je betaalt dan wel 2x het entreegeld) naar Machu Picchu te gaan. Indien je liever wacht, kan je in de middag wat wandelen rond Aguas Calientes en een bezoek brengen aan de thermale baden van Aguas Calientes.

Overnachting in

Aguas Calientes

Dag 21

De ruïnes van Machu Picchu zijn de voornaamste toeristische attractie van Peru en dat is terecht. De spectaculaire ligging te midden van hoge beboste hellingen en de opmerkelijk goede staat waarin de ruïnes verkeren, maken een bezoek aan deze raadselachtige Incastad tot een hoogtepunt. Vroeg in de ochtend vertrek je per bus naar Machu Picchu waar je na 30 minuten slingeren aankomt. In Machu Picchu word je rondgeleid door een deskundige Engelstalige gids. Daarna heb je  zelf de gelegenheid om door de resten van deze oude Inca-ruïne rond te slenteren die zo harmonieus opgaat in het landschap. Door velen wordt Machu Picchu als een energie-hotspot ervaren. In de namiddag vertrekken we met de trein naar Ollantaytambo om vanaf daar door te rijden naar onze accommodatie nabij Urubamba. 

Overnachting in

nabij Urubamba

Dag 22

Deze dag staat in het teken van een deel van de Heilige Vallei, ook wel lokaal de 'Valle Sagrado' genoemd. Vanaf Urubamba slingert de weg omhoog naar de zoutterrassen van Maras omgeven door het bergachtige landschap. Het witte, licht roodachtig tot zelfs bruine zout wordt uit meerdere lagen gewonnen tijdens het winningsproces dat plaatsvindt van mei tot oktober. Talloze mannen verzamelen bijna dagelijks het zout dat vanwege zijn smaak, door de unieke minerale samenstelling, zijn weg vindt door de hele wereld. Na dit bezoek rijden we door naar de Inca-citadel Pisac, strategisch gelegen aan het begin van de kloof met toezicht op de weg die het Incarijk verbond met het Amazonewoud. Het specieloze metselwerk en het zicht op de Heilige Vallei temidden van de Vilcabamba-bergreeks is spectaculair. Na afloop kunnen we te voet afdalen langs Inca-landbouwterrassen, die nog steeds in gebruik zijn, naar Pisac. Struin door deze authentieke stad met ambachtslui die hun waar aanprijzen. Daarna vervolgen we onze weg terug naar Cusco. 's Avonds sluiten we de reis op een smakelijke manier af in een van de vele restaurantjes.

Overnachting in

Cusco

Dag 23-24

In de ochtend vlieg je vanuit Cusco terug naar Lima. Bij de luchthaven van Lima worden we met de bus naar een hotel in Lima gebracht, waar je je bagage kan opslaan en van waaruit je zelf Lima nog kan verkennen. Je kan bijvoorbeeld per taxi naar het fraaie oude koloniale centrum gaan of de moderne zakenwijk Miraflores en Barranco bezoeken, met haar keur aan winkels en restaurants. In de loop van de middag rijden we met onze bus weer terug naar de internationale luchthaven voor de aansluitende vlucht 's avonds terug naar huis. Aankomst in Nederland de volgende dag.

Inca-trail

De Inca-trail naar Machu Picchu wordt wel het mooiste wandelavontuur van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet zonder reden. Je wandelt door spectaculair hooggebergte over deels oude gerestaureerde Inca-paden, langs Inca-ruïnes, door nevelwouden met de bekroning Machu Picchu: de verloren stad van de Inca’s. De fraaie ligging en de omvang van deze stad maken een bezoek tot een uitzonderlijke ervaring.

Voor de Inca-trail worden elke dag maximaal 500 permits verstrekt voor toeristen, dragers, koks en gidsen tezamen. In de hoogseizoenmaanden juni t/m oktober zal dit aantal van 500 elke dag worden bereikt. Om de drukte tijdens de populaire Inca-trail iets te verminderen, biedt SNP de 'alternatieve' 5-daagse trail aan. Omdat de trail een dag langer duurt dan de gangbare 4-daagse trail, overnachten we op andere kampementen die tussen de kampementen in liggen waar de meeste toeristen overnachten. Je wandelt als het ware de Inca-trail a-synchroon en overnacht je op rustiger gelegen kampementen en wandel je dus ook niet met de massa op. Je loopt deze 5-daagse trail in een internationale groep van maximaal 12 deelnemers. Tot maximaal 8 kilo word je persoonlijke bagage gedragen door een drager.

Programma:
Dag 17 - 1e dag Inca-trail (11 km; 5-6 uur wandelen); 
’s Ochtends vertrekken we per bus vanuit Cusco naar het officiële begin van de Inca-trail bij Km 82 (2668m). We beginnen rustig aan de meest vermaarde trail in Peru. De eerste kilometers wandelen we langs de Urubamba-rivier en maken we een stop bij de Inca-ruïnes van Q'oriwayrachina (2490m) waar we tevens gaan lunchen en de mogelijkheid hebben de ruïnes van Q'ente te bezoeken. We steken de rivier Urubamba over richting de ruïnes van de Llaqtapata (die we uiteraard kunnen bezoeken), in wier nabijheid we temidden van Inca-terrassen ons eerste kampement (2590m) opslaan.

Inbegrepen: lunch en diner

Dag 18 - 2e dag Inca-trail (9 km; 6 uur wandelen); In de Cusichaca-vallei wandelen we omhoog en passeren we het laatste gehuchtje Huayllabamba voordat de klim verder gaat naar de pas van Huarmiwañusca. We wandelen door het nevelwoud met zijn kenmerkende polileis bomen, waarbij de bast lijkt op vele laagjes papier op elkaar geplakt. We zetten ons kampement op bij Llulluchapampa, een pampa op 3840m hoogte. Vanaf ons kampement hebben we een prachtig uitzicht op de berg Huayanay.   

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 19 - 3e dag Inca-trail (14 km; 7-8 uur wandelen); Dit wordt een pittige en tegelijk adembenemend mooie dag. Vanuit ons kamp op 3840m wandelen we omhoog naar de pas van Huarmiwañusca op 4200m. Tijdens de klim wordt het uitzicht over het landschap en de sneeuwbergen achter je steeds imposanter. Eenmaal over de pas dalen we over originele gerestaureerde Inca-paden af tot aan de rivier Pacaymayo (3900m), om vanaf daar weer te klimmen de ruïnes van Runkuracay en de gelijknamige pas (3850m). We dalen over originele Inca-paden 200 meter af door sprookjesachtig nevelwoud en passeren de Sayacmarca Inca ruïne. Een blijk wordt ons gegund op de westflank van de hoogste berg in deze omgeving, de 6271 meter hoge Salkantay en een silhouet van de Pumasillo in het noorden. Het derde kampement bevindt zich in de nabijheid van Phuyupatamarca (3650m) dat vrij vertaald 'stad boven de wolken’ betekent. 

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 20 - 4e dag Inca-trail (11,6 km; 7 uur wandelen); Bij helder weer is de zonsopkomst op deze plek adembenemend. Aan de horizon liggen de besneeuwde toppen van de Huamantay. We zetten de trekking voort met de 1100m lange afdaling naar Wiñay Wayna, een plaats met fraai gerestaureerde Inca ruïnes. In ca. 1,5 uur  bereiken we eindelijk Inti Punku, de zonnepoort vanaf waar de schoonheid van Machu Picchu zich voor 't eerst voor je ogen ontvouwt. Omdat we hier in de namiddag pas aankomen word je een beeld gegund op een haast door toeristen verlaten ruïne-complex. Vanaf Inti Punku wandelen we in een half uur verder naar Machu Picchu. De gegidste tour vindt morgen plaats. We nemen een van de laatste bussen die naar beneden rijden naar Aguas Calientes (2000m) waar we overnachten in een eenvoudig hostal. .

Inbegrepen: ontbijt en lunch

Dag 21 - 5e dag Inca-trail; 's Ochtends In de ochtend nemen we weer de bus naar Machu Picchu en staat ons een gegidste tour te wachten van ca. 3 uur door een Engelssprekende gids. De gids neemt je terug in de tijd en ontrafelt een paar mysteries die het Inca-rijk omringen. 's Middags keer je met de bus weer terug naar Aguas Calientes en sluit je je weer aan bij alle andere deelnemers van de groep om de reis te vervolgen per trein naar Ollantaytambo.

Inbegrepen: ontbijt en lunch

Reissom: € 495 pp

Bij deze reissom is inbegrepen:

 • briefing (in Cusco)
 • transport Cusco - Ollantaytambo - begin Inca-trail 
 • permit Inca-trail
 • entree Machu Picchu dag 5
 • dragers en koks
 • Engelstalige gids
 • Engels gegidste tour Machu Picchu
 • tweepersoonstent
 • thermarest selfinflatable matrasje (63 cm x 196 cm x 3,8 cm) 
 • drager persoonlijke spullen (tot max. 8 kilo pp)
 • maaltijden (4x ontbijt, 5x lunch en 3x diner)

Meerprijs huur slaapzak en eenpersoonsgebruik voor de tent (bij boeking aangeven)

 • huur slaapzak Eureka Cimarron Long, 2.10m, synthetisch, isoleert tot -9 °C; prijs € 15
 • huur slaapzak Eureka Wild Basin, 2.10m, synthetisch, isoleert tot -17 °C; prijs € 15
 • tent voor eenpersoonsgebruik; prijs € 40

Salkantay-trail

De Salkantay-trail is een nagenoeg even zware tocht als de vijfdaagse Inca-trail. De hoogste pas van de Salkantay-trail ligt echter op 4636m hoogte, iets hoger dan de hoogste bergpas tijdens de Inca-trail. De Salkantay-trail is een echte wandelklassieker die qua populariteit nauwelijks onderdoet met de Inca-trail, met dit belangrijke verschil dat er voor de Salkantay-trail (nog) geen permit vereist is. Met de Salkantay-trail wandel je uiteraard ook door een spectaculair hooggebergte en zelfs door weelderige vegetatie en nevelwouden, met als bekroning Machu Picchu: de verloren stad van de Inca’s. Je loopt deze 5-daagse trail in een internationale groep van maximaal 12 deelnemers. Tot maximaal 10 kilo word je persoonlijke bagage gedragen door een paard die door een paardenman wordt begeleid. Zelf wandel je alleen met een dagrugzakje. 

Programma:
Dag 17 Cusco - Salkantaypampa (3,4 km; 3 uur wandelen);
's Ochtends vroeg vertrekken we voor de vier uur durende busrit naar Mollepata (2900m). We rijden over het plateau van Anta, een gebied dat de graan- en veeschuur vormt van Cusco. Bij het bereiken van de pas Limatambo genieten we bij helder weer van uitzicht op de Salkantay en de Humantay met aan onze voeten een vruchtbare vallei. We bezoeken de ruïnes van Tarawasi met zijn lange asymmetrische Incamuur. Al zigzaggend rijden we omhoog naar Mollepata vanaf waar we nog een uur verder rijden door plaatsjes als Cruzpata, Oncopaten en Checchicancha. Geniet van het uitzicht op de bergen Humantay en Yanantay. Aangekomen in Soraypampa (3900m) starten we onze wandeling waarbij je bagage door paarden wordt gedragen. Zelf loop je alleen met een dagrugzakje. We stijgen gestaag naar het eerste kampement bij Salkantaypampa op 4.145m hoogte. 

Inbegrepen: lunch en diner

Dag 18 Salkantaypampa - Collpapampa (17,9 km; 8,5 uur wandelen); Na een vroeg ontbijt, staat er een pittige wandeldag op het programma. Vandaag wandel je over een rotsachtig pad naar de hoogste pas van deze trektocht, de Apacheta pas (4636m) vanaf waar we een mooi uitzicht hebben op de Incachiriaska pas. Het pad slingert  zich naar beneden naar de Wayrahmachay pampa op 3919m. Vanaf daar dalen we verder af richting de Santa Teresa rivier naar ons kampement (2950m) Collpapampa.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 19 Collpapampa- Lucmabamba (17,8 km; 6 uur wandelen); na het ontbijt trekken we de wandelschoenen weer aan. We dalen door de Santa Teresa riviervallei af. De vegetatie wordt weer wat uitbundiger. We lopen deels door het bos en genieten van de weelderige begroeiing met een haast subtropisch klimaat. Met een beetje geluk zien we de prachtige vogels uit deze zone zoals de 'Cock of the rock', de Andeshaan met zijn prachtige rode borst, tevens de nationale vogel van Peru. Na het dorpje Playa Sahuayaco (2010m) wandelen we nog twee uur verder naar Lucmabamba (2048m) waar we het derde kampement opslaan. 

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 20 Lucmabamba - Aguas Calientes (10,7 km; 6,5 uur wandelen); Direct een pittig begin van deze vierde dag. We klimmen omhoog richting de Q'elloqasa-pas op 2875m. Door dicht nevelwoud passeren we een Incaruïne met op de achtergrond een kans op vogelgeluiden. Zodra we bij de pas zijn hebben we in de verte ons eerste aanzicht op het zuidelijk gedeelte van Machu Picchu. We dalen weer af tot aan de kruising van de Urubamba- en Aobamba-vallei totdat we bij de waterkrachtcentrale aankomen (Hydro Electrico), Machu Picchu's electriciteitscentrale. Vanaf Hydro Electrico nemen we de trein naar Aguas Calientes (2000m), een rit van ca. een uur. In Aguas Calientes verblijven we in een hostal.

Inbegrepen: ontbijt en lunch

Dag 21 - Bezoek Machu Picchu; In de ochtend nemen we de bus naar Machu Picchu en staat ons een gegidste tour te wachten van ca. 3 uur door een Engelssprekende gids. De gids neemt ons mee terug in de tijd en ontrafelt een paar mysteries die het Inca-rijk omringen. 's Middags keren we met de bus weer terug naar Aguas Calientes en sluit je je weer aan bij alle andere deelnemers van de groep om de reis te vervolgen per trein naar Ollantaytambo.

Inbegrepen: ontbijt en lunch

Reissom: € 465 pp

Bij deze reissom is inbegrepen:

 • briefing (in Cusco)
 • transport Cusco naar begin van de trail in Soraypampa 
 • entree Machu Picchu dag 5
 • dragers en koks
 • Engelstalige gids
 • Engels gegidste tour Machu Picchu
 • tweepersoonstent
 • thermarest selfinflatable matrasje (63 cm x 196 cm x 3,8 cm) 
 • paard voor persoonlijke spullen (tot max. 10 kilo pp)
 • maaltijden (4x ontbijt, 5x lunch en 3x diner)

Meerprijs huur slaapzak en eenpersoonsgebruik voor de tent (bij boeking aangeven)

 • huur slaapzak Eureka Cimarron Long, 2.10m, synthetisch, isoleert tot -9 °C; prijs € 15
 • huur slaapzak Eureka Wild Basin, 2.10m, synthetisch, isoleert tot -17 °C; prijs € 15
 • tent voor eenpersoonsgebruik; prijs € 40

 

 

NB Programma

 • Met de reis die op 9 juni 2019 vertrekt, ben je getuige van het Inti Raymi-festival op 24 juni. Klik hier voor meer informatie over het Inti Raymi-festival.
 • I.v.m. de zeer grote belangstelling voor de Inca-trail in de maanden juni tot en met oktober, raden wij je aan om deze trail minimaal 6 tot 8 maanden van te voren te boeken. Mocht deze toch vol zijn ten tijde van je boeking, dan zijn de tweedaagse Inca-trail (hier zijn meer permits voor beschikbaar), de eveneens vijfdaagse Salkantay-trail (eindigt ook bij Machu Picchu!) mooie wandel- alternatieven.
 • De optionele Inca-trail en Salkantay-trail vertrekken op dag 17 uit Cusco. De trails gaan altijd door omdat je je aansluit bij een internationale groep tot maximaal 12 personen. De trails worden begeleid door een Engelssprekende gids. Voor een dag-tot-dag beschrijving, reissom en wat daarbij is inbegrepen zie 'Dag tot Dag' bij de Inca-trail en Salkantay-trail
 • Voor de optionele Inca-trail en Salkantay-trail regelen we graag de huur van een slaapzak voor je (meerprijs op aanvraag) en/of een eenpersoonstent (meerprijs op aanvraag); zowel de huur van de slaapzak als de eenpersoonstent dienen tijdens je boeking te worden aangevraagd.
 • Bij boeking van de optionele Inca- en Salkantay-trail vervallen er een aantal reisonderdelen uit de reguliere reis (4 nachten verblijf Cusco en enkele reis Cusco-Aguas Calientes). Deze reisonderdelen zijn met de reissom van de Inca- en Salkantay-trail verrekend.
 • Let op! Je paspoortnummer dient bij boeking hetzelfde te zijn als tijdens de reis, dit i.v.m. de geldigheid van de binnenlandse vluchten in Peru.

Bezoekregeling Machu Picchu

De Inca-stad Machu Picchu is voor bijna elke reiziger de reden om naar Peru af te reizen. Inmiddels is de ‘Unesco World Heritage Site’ zo populair geworden, dat bezoekers de verborgen stad alleen op een van te voren afgesproken uur mogen bezoeken. Het doel hiervan is de bezoekersstromen gelijkmatig over de dag te spreiden zodat iedereen optimaal kan genieten van een van Peru's mooiste archeologische opgravingen.

Elke permit geeft je recht op een verblijf van maximaal 4 uur. In de praktijk zal dat waarschijnlijk minder zijn, want eenmaal begonnen aan het circuit kunnen we hier niet meer van afwijken. Aan het einde van de rondleiding (je mag Machu Picchu niet zonder gids bezoeken) kom je tercht bij de uitgang en kun je niet meer opnieuw naar binnen. Hieronder het overzicht van tijdstippen en het aantal beschikbare plaatsen:

 • Entree vanaf 06.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 07.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 08.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 09.00 uur: 560 plaatsen
 • Entree vanaf 10.00 uur: 600 plaatsen
 • Entree vanaf 11.00 uur: 600 plaatsen
 • Entree vanaf 12.00 uur: 360 plaatsen
 • Entree vanaf 13.00 uur: 540 plaatsen
 • Entree vanaf 14.00 uur: 540 plaatsen

Geef graag je voorkeurstijdstip aan en wij proberen deze voor je gereserveerd te krijgen. Mocht het een ander tijdstip worden, dan zal dat altijd met je in overleg worden afgestemd.

 

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

 • In de plaatsen Lima, Arequipa, Puno en Cusco verblijf je in goede centraal gelegen hotels, waar je de beschikking hebt over tweepersoonskamers met douche en toilet. In de overige wat kleinere plaatsen zijn de faciliteiten wat eenvoudiger. Op het eiland Taquile overnacht je in een zeer eenvoudig pension dat wordt gerund door een lokale Indiaanse familie. Warm stromend water is een luxe die in principe in alle hotels aanwezig is, maar die niet altijd gegarandeerd kan worden. Een verwarming is vaak niet aanwezig, warme dekens daarentegen wel. In Aguas Calientes overnacht je in een kleinschalig hostal/guesthouse dichtbij het oude treinstation en het busstation. De bedden zijn comfortabel, de kamers zijn schoon en het personeel is 24 uur beschikbaar en zeer behulpzaam. Door de omliggende gezellige restaurantjes en winkels, kan het wat lawaaiig zijn.
 • Tijdens de optionele 5-daagse Inca- en Salkantay-trail slaap je in goede tweepersoonstenten.
 • Voor de meerprijs huur slaapzak en eenpersoonsgebruik voor de tent (bij boeking aangeven) verwijzen we je naar het kopje 'dag-tot-dag' onder 'Inca-trail'.
 • In alle accommodaties is stroom aanwezig. De netspanning is 220 volt en men maakt gebruik van de zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Over de maaltijden

Tijdens de twee dagen op en rond het Titicacameer zijn één picknick (lunch), een diner en een ontbijt inbegrepen. Tevens zijn alle ontbijten inclusief.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.

Inbegrepen

 • Binnenlandse vlucht (Cusco-Lima)
 • Accommodaties o.b.v. logies en ontbijt
 • Transfers met privébus
 • Trein Ollantaytambo-Aguas Calientes v.v.
 • Reguliere bus Aguas Calientes - Machu Picchu v.v.
 • Excursies Ballestas eilanden en Nasca
 • Trekking Colca Canyon (dag 7 t/m 12) met privévervoer naar Puno
 • Entree Colca Vallei
 • Tour Santa Rosa de Yanque en Taquile op dag 13 en 14 (incl. maaltijden)
 • Bezoek Machu Picchu met lokale gids incl. entree
 • Tour deel Heilige Vallei  (dag 22)
 • Boekje ‘Te gast in Peru’
 • SNP-reisleider
 • Lokale gids (Islas Ballestas, Colca-canyon, Uros & Taquile en Machu Picchu)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • Overige maaltijden
 • Optionele excursies en entrees
 • Inentingen
 • Verzekeringen
 • Lokale luchthavenbelastingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes, souvenirs en fooien)
 • Optionele 5-daagse Inca-trail (zie beschrijving 'Dag tot Dag')
 • Optionele 5-daagse Salkantay-trail (zie beschrijving 'Dag tot Dag')

Over de activiteiten

Deze wandelreis is geclassificeerd als een zwaarte 3 niveau indien. De wandelingen in het kustgebied, in de Colca Canyon en rond Cusco duren zo'n 5-7 uur per dag. Hierbij draag je in je dagrugzak een lunchpakket, regencape en eventueel een foto- en/of videocamera. De eerste week in het kustgebied omvat relatief veel transfers en excursies en wat minder wandelingen. In de Colca Canyon begin je flink te wandelen. Vanwege de hoogte kan dit, zeker in het begin, zwaar zijn.

De optionele trails zijn  geclassificeerd als een zwaarte 4 niveau: 

 • Inca-trail: tijdens deze vijfdaagse trail ligt de hoogste pas op 4200 meter en wandel je in een kleine 46 km naar de Inca-citadel Machu Picchu. Je persoonlijke bagage wordt voor max.8 kilo per persoon door een drager gedragen.
 • Salkantay-trail: tijdens deze vijfdaagse trail ligt de hoogste pas op 4636 meter en wandel je in ca. 50 km naar de Inca-citadel Machu Picchu. Je persoonlijke bagage wordt voor max.10 kilo per persoon door een paard/muilezel gedragen.

Voor een gedetailleerde beschrijving van de trails zie de 'Dag tot dag'  beschrijving. 

Gelet op de grote hoogte waar je op loopt zijn de trails niet geschikt voor mensen met o.a. hartproblemen of astma. Houd er rekening mee dat je in een afgelegen gebied loopt en dat eventuele benodigde medische hulp bij problemen niet direct voor handen is. Ook is in dit gebied geen radio, telefoon of mobiel bereik. De temperaturen met deze trails lopen tussen dag en nacht flink uiteen van overdag behaaglijk (15-20 graden C) tot koude nachten waarbij in de wintermaanden (juli/aug) de temperatuur onder het vriespunt kan dalen. Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. In verband met blaren is het belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn.

 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Lima.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Lima v.v.

Vluchtschema
KL 743 Amsterdam - Lima 12.35 - 18.10 uur
KL 744 Lima - Amsterdam 20.00 - 15.25 uur*

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

*) aankomst volgende dag.

Voor geheel Peru bestaat er geen beste reisseizoen. Het klimaat in Peru laat zich beter omschrijven in droge en natte periodes en de plaats waar je je bevindt. Denk hierbij aan de kust, de Andes of het tropisch regenwoud.
Aan de kust valt nauwelijks neerslag. Vanwege de overheersende zuidoostelijke winden ligt de kuststrook in de regenschaduw van de Andes. De temperatuur is gematigd vanwege de koude “Humbold”-zeestroom. Deze zorgt voor weinig verdamping en dus weinig neerslag. Het aanwezige vocht in de lucht zorgt boven zee en in de kustvlakte voor een constante wolkenlaag gedurende het grootste gedeelte van het jaar. 15 kilometer landinwaarts kan de zon al schijnen. In de maanden december tot en met maart is het overwegend onbewolkt en warmer aan de kust. Door de constante bewolking met de daarbij gepaard gaande mistige motregen (garua) is Lima een stad met een grote luchtverontreiniging.
In de Andes is er sprake van een droge- en een regentijd. De regen valt over het algemeen van december tot april. In de droge tijd (winter) kan het vooral in de maanden juli en augustus op grote hoogten flink afkoelen (0 tot -10 graden) en overdag heet zijn. De zon op grotere hoogte (Cusco ligt op 3250 meter) is fel. Een goede zonnecrème met hoge beschermingsfactor (20-30) is nodig tijdens de wandelingen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Peru ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Partner in Peru
De SNP agent in Peru doet er alles aan om het kantoor zo groen mogelijk te laten functioneren. Men recyclet actief en gaat bewust om met het energieverbruik. Onze partner heeft deelgenomen aan een tweedaagse Travelife cursus waar het waardevolle informatie heeft ontvangen om in de toekomst nog duurzamer te werk te gaan. Het doel is om binnen aanzienlijke tijd volledig te participeren in het Travelife programma. Voor meer informatie klik op check Travelife.

Partner Inca- en Salkantay trail

De agent die beide optionele trekkings uitvoert heeft in de jaren 2013-2016 elk jaar de World Travel Award gewonnen voor ‘South America’s Leading Green Touroperator’. Deze prijs heeft men gewonnen door niets anders dan hun filosofie te vertalen naar de perfecte uitvoering van hun trektochten. Deze worden niet alleen uitgevoerd door een team van enthousiaste gidsen, koks en dragers, maar ook zeer veilig en verantwoord met respect voor de natuur en lokale cultuur. Er is veel aandacht voor biologisch en uitgebalanceerd eten tijdens trektochten. De afvalscheiding begint al buiten je tent waarin je met een groene en rode vuilniszak zelf het eerste afval scheidt. Afval wordt meegenomen en indien mogelijk gecomposteerd of gerecycled. Alle leden van het trekkingsteam (koks, gidsen en dragers) zijn op de hoogte hoe kwetsbare ecosystemen behouden blijven, hoe water niet moet worden verspild en hoe je omgaat met bewoners uit soms kleine rurale leefgemeenschappen die ‘bloot’ worden gesteld aan het toerisme. Zonnecollectoren laden de lampjes op voor in de tenten. De agent is tevens aangesloten bij Rainforest Alliance

Tijdens deze reis naar Peru heb je een aantal bijkomende kosten. Volg je het standaardprogramma, houd dan rekening met een minimaal bedrag van € 500,- aan zakgeld. Je betaalt hiervan o.a. de maaltijden (lunch en diner), entrees, excursies (voor zover niet inbegrepen) en de fooien. Wij geven je hieronder een beknopt overzicht waar je het meeste geld aan uitgeeft of kan uitgeven: 

 • Maaltijden voor zover niet inclusief
 • Vlucht Nasca-lijnen (ca. US$ 100-110 pp)
 • Optioneel Inca-trail - voor prijs zie kopje 'niet inbegrepen'
 • Optioneel Salkantay-trail -  voor prijs zie kopje 'niet inbegrepen'
 • Entree Paracas NP (ca. US$ 10 pp)
 • Entree klooster Santa Catalina Arequipa (ca. Sol 35 pp)
 • Cusco Visitors Ticket (ca. € 35; hiermee heb je toegang tot vele bezienswaardigheden in Cusco, nabijgelegen ruïnes en de bezienswaardigheden in de Heilige Vallei, te weten Pisac, Ollantaytambo en Chinchero)
 • Entree kathedraal in Cusco Sol 25 pp
 • Entree zonnetempel Coricancha in Cusco Sol 10 pp
 • Entree Maras zoutpannen (ca. US$ 4 pp)

Daarnaast gelden er voor de entree voor kerken, musea en Inca-ruïnes kleine bedragen. Reken hierbij op bedragen die schommelen van US$ 2-10 pp.

Met de hoogte van het minimale geadviseerde zakgeld is geen rekening gehouden met de relatief duurdere excursies zoals de rondvlucht over de Nazcalijnen, persoonlijke uitgaven (souvenirs, kaarten, etc.) en de optionele Inca- en Salkantay-trail. Omdat de maaltijden tijdens deze twee trails zijn inbegrepen heb je weliswaar iets minder zakgeld nodig. Indien je meegaat op de festivalreis Inti Raymi in juni, houd dan rekening met extra kosten op die dag zelf i.v.m. de entree voor de ruïnes van Saqsayhuaman, waar het festival plaatsvindt.

In Peru is het gebruikelijk dat een goede dienst wordt beloond met een fooi. Het past in het cultuur- en verwachtingspatroon. Een richtprijs hiervoor is € 60 - 70 p.p. De reisleider informeert je ter plaatse over de richtlijnen die algemeen geldend zijn.

Wij adviseren je om je geld mee te nemen in de vorm van je pinpas, cash euro's en je creditcard. Een combinatie van verschillende betaalmiddelen is aan te raden. De Peruaanse sol is een incourante geldsoort en is daarom buiten Peru vrijwel niet verkrijgbaar. Het is bijna in alle steden in Peru mogelijk om geld te pinnen met pasjes met het logo Maestro en Cirrus. Reken echter niet alleen op deze pinmogelijkheden: storingen komen immers voor en zijn altijd ongelegen. Neem als back-up zeker wat cash dollars of euro's en een creditcard mee. Op Schiphol kun je US$ pinnen. Indien je een rondvlucht boven Nasca wil maken is het te adviseren hiervoor minimaal US$ 100 mee te nemen vanuit Nederland. Houd er bij US$ rekening mee dat men geen gescheurde of bekraste biljetten accepteert. Ook kleine coupures van US$ 1 en US$ 5 worden niet makkelijk geaccepteerd omdat die door de plaatselijke bevolking moeilijk zijn terug te wisselen in soles.

Door Peru reis je per bus, trein en taxi in het kustgebied en de Andes. Je maakt een binnenlandse vlucht van Cusco naar Lima. Met deze reis verblijf je vijf dagen in Cusco waar je prachtig kan wandelen in de omgeving. Je kan er ook voor kiezen om deze (deels) in te vullen met het lopen van de Inca-trail of de Salkantay-trail. Verderop in deze reisbeschrijving vind je hierover meer informatie.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Bij de optionele Inca- en Salkantay-trail zijn self inflatable matjes bij de reissom inbegrepen. De slaapzakken zijn niet inbegrepen. Niet willen sjouwen hiermee? Vraag dan bij boeking een slaapzak aan (tegen meerprijs). Voor beide trails dien je wel zelf een handdoek mee te nemen. Als je niet deelneemt aan een van deze trails, hoef je dus geen slaapzak noch een handdoek mee te nemen.

Paklijst:

• EHBO eenvoudige middelen
• Dagrugzak
• Regenhoes voor dagrugzak
• Rugzak/weekendtas/zachte koffer
• Bergschoenen
• Lichte wandelschoenen
• Waadschoenen
• Wandelstokken mét rubberen doppen (ijzeren/metalen punten zijn NIET toegestaan bij Machu Picchu)
• Handdoek en slaapzak tot -5°C (alleen bij Inca- en Salkantay-trail)
• Handschoenen
• Luchtige kleding
• Regenkleding
• Muts
• Sjaal
• Warme kleding
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Anti-insectenmiddel
• Zaklamp
• Zakmes
• Veldflessen
• Lippencrème met UV-filter

Je hoeft tijdens deze reis niet met volle bepakking te wandelen, een dagrugzak is voldoende.

Tijdens de optionele Inca-trail of Salkantay-trail hoef je niet met je grote rugzak te lopen. Bij deze trails wordt je persoonlijke bagage tot een maximum van 8 kg p.p. (Inca-trail) en 10 kg p.p. (Salkantay-trail) door een drager c.q. paard gedragen. Zelf loop je alleen met een dagrugzak met daarin de spullen die je nodig hebt tijdens het lopen. Neem een extra plastic tas mee (of koop in Peru een fraaie handgemaakte!) waarin je de spullen die je niet nodig hebt tijdens deze trails, in het hotel in Cusco kan achterlaten.

 

10 jan 2019: voor de reis vertrek 9 juni 2019 zijn geen permits Inca-trail meer verkrijgbaar. De vijfdaagse Salkantay-trail is een mooi alternatief, met deze trekking bezoek je ook Machu Picchu

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende Z-scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Bovendien zijn hoogteziekte en ziektes in risicogebieden voor deze reis verplichte modules. Zie ook: SNP schoolt reisleiders voor risicogevoelige reizen

Voor een verblijf in Peru hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelen_colca_vallei.jpg

Peru - Zuid

Te voet door Tierra Incaica

Wandelvakantie langs hotels en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 308 klanten