Terug naar Peru

Steile bergen, diepe valleien met subtropische gewassen én nauwelijks toeristen. Hoe anders is het noorden van Peru dan het zuiden. Zittend op je veranda van de Gocta Lodge aan de rand van het  dorp Cocachima, vergaap je je aan de schoonheid van de Gocta waterval, de derde hoogste ter wereld! Voel de kracht van de waterval die je haast uit je schoenen blaast als je ernaast staat. Een euforisch gevoel. Op Andes-pieken en in het nevelwoud woonden ooit de ‘wolkenmensen’. Bijna 1000 jaar lang leefden de Chachapoya vreedzaam naast elkaar met een gemeenschappelijk geloof in natuurgoden. De meeste overblijfselen zijn overgroeid en worden zelden of nooit bezocht. Maar Kuelap vormt hierop de uitzondering! Deze citadel, eens een ceremonieel centrum, weerstaat met gemak de vergelijking met Machu Picchu. Verken de verborgen Atuen-vallei met een prachtig gelegen dorp waarin oude Inca-baden te bezichtigen zijn. De Engelstalige gids (Nederlandse gids op aanvraag) rijdt je rond, begeleidt je met wandelingen en geeft je een dieper inzicht in de cultuur en rijke tradities in het rustieke noorden. 

 

Zwaarte
Comfort
vanaf € 1.170
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 260205
7 dagen

Peru - Noord-Peru * Rijk van de Wolkenmensen

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst op de luchthaven van Jaén. Samen met andere deelnemers wordt je in een kleine 4 uur naar de Gocta Lodge gereden. Rijstvelden, maïs, palmbomen, plantages van bananen zijn de indicaties van een subtropische gebied. De weg gaat gestaag omhoog van 790 naar 1800 meter hoogte. Amper een uur voor aankomst dienen zich pas de eerste haardspelbochten aan. Uiteindelijk arriveer je in het slaperige dorpje Cocachimba, omgeven door prachtig grillig gevormde bergen. Je verblijft de komende drie nachten in de Gocta Lodge, met recht een lodge die het predikaat ‘fantastische ligging’ met lof verdient. De ‘herontdekking’ van de Gocta waterval in 2006 heeft Cocachima toeristisch op de kaart gezet met name voor Peruanen en de enkele buitenlanders die er komen. 

Overnachting in

Cocachimba - Gocta Falls

Dag 2

Wandeling San Pablo  - Gocta Falls
In een half uur rijd je naar het dorp San Pablo. Onder begeleiding van een Spaanstalige lokale 'pathfinder' vertrek je voor de pittige wandeling die je naar de basis van de Gocta waterval voert.

Over een goed begaanbaar pad, nog allerminst platgetreden, kom je aan op een punt met een spectaculair uitzicht op de tweetraps waterval, die pas in 2006 bekend werd als de op-twee-na-hoogste waterval ter wereld. Verscholen in een diepe vallei met onaangetast bergbos, openbaart zich de 771 meter hoge waterval als een prachtige witte sluier die alle kanten op stuift. Vanaf hier gaat het pad steil naar beneden en kom je aan bij de voet van de tweede trap. Neem een ‘douche’ onderaan en laat je overmannen door een euforisch gevoel van moeder natuur. Over een redelijk vlak pad, afgewisseld met wat pittige stijgingen, wandel je door een groene riviervallei terug maar de lodge. Let op de rood-oranje rotshanen die je hier kunt waarnemen. De waterval lijkt vanuit de verte weer in slow motion en geruisloos naar beneden te vallen. Schijn bedriegt….  

Wandeling: 14 km, 300 meter dalen, 200 meter stijgen, 5-6 uur

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunchbox en diner

Overnachting in

Cocachimba - Gocta Falls

Dag 3

Er is weinig bekend van de bergvolken in het nevelwoud in het noorden van Peru. De naar schatting 500.000 Chachapoya, die door de Inca's wolkenmensen werden genoemd, bouwden landbouwterrassen op steile hellingen. Met de komst van de Spanjaarden en hun meegebrachte ziektes werd het aantal Chachapoya flink gedecimeerd. Het grootste culturele erfgoed dat deze Chachapoya-cultuur (500-1470 n.Chr) ons naliet zijn honderden (!) bouwwerken waarvan het merendeel is overwoekerd door vegetatie.  

Kuelap vormt een uitzondering hierop! In dit volgens archeologen ceremoniële centrum (dat nooit werd vermeld in de Spaanse kronieken) woonden naar schatting 3.000 Chachapoya. Ze leefden in een citadel omringd door een 1900 meter lange en tot 20 meter hoge muur met slechts drie ingangen. Vanwege de fraaiheid, betekenis, grootte en ligging kan Kuelap de schoonheid en importantie makkelijk weerstaan met zijn 'beruchte' tegenhanger Machu Picchu nabij Cusco. In Kuelap tref je fraaie reliëftekeningen aan met symbolen van katachtigen. Met de enige kabelbaan in geheel Peru word je vlak onder de citadel gebracht die op 3000 meter hoogte ligt. Even rustig ademen! Wandel over de vlonderpaden, aangelegd om deze archeologische site te behouden, en geniet van het indrukwekkende uitzicht op de Utcubamba-vallei. De restanten van ruim 500 ronde huizen en de als omgekeerde ‘inktpot’ gebouwde tempel, geven het religieus belang aan van deze site. 

Je reist verder via een spectaculaire weg door een diepe kloof langs dorpjes, waar men leeft van vee en landbouw. De felgekleurde kleding die de vrouwen dragen knallen uit het groene landschap. Met stevige kousen, dikke rokken tot onder de boezem en hoge rieten hoeden. Bij terugkeer in Cocachimba, mocht het weer het toelaten, zal het goed toeven zijn in het zwembad om bij te komen van een inspannende dag. ’s Avonds zullen de 'a-la-carte' geserveerde maaltijden je heerlijk smaken. Voor de liefhebbers, er is een goede wijnkaart beschikbaar. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch in restaurant onderweg en diner

Verlengingsmogelijkheden! Een nacht extra verblijven in de Gocta Lodge is geen straf! Op je vrije dag kun je relaxt opstaan, ontbijten en de 'couleur locale' proeven in het dorpje Cocachimba. We geven je ook twee actieve en unieke opties om deze regio nog verder te verkennen:

 • De wandeling Tres Cataratas (6,5 km) voert je naar de Jumbilla waterval. Wandel over een bospad met hier en daar boomwortels en een bruggetje. De wandeling vangt aan vanaf Cuispes, dat ca. 10 km vanaf Cocochima ligt en eindigt bij de mooie waterval La Yumbilla.
 • Wandel naar de spectaculaire Chachapoya sarcofagen van El Tigre vanuit het dorp San Jeronimo, een pittige wandeling van totaal 5 uur. Het is een fraai en interessante wandeling waar geen toerist te bekennen is.

Overnachting in

Cocachimba - Gocta Falls

Dag 4

We rijden deze dag verder zuidwaarts richting Leymebamba. Het dorpje San Bartolo - waar de meeste huizen uit houten balken zijn opgetrokken opgevuld met een mix van leem en gras - is het beginpunt voor een korte wandeling naar de ruim 2 km verderop gelegen graftombes van Revash. Deze tombes, waar belangrijke Chachapoya werden begraven, hebben de vorm van huizen die als vogelnestjes tegen de wand zijn geplakt. Van een afstand gaan de tombes in zijn geheel op in de kleuren en tinten van het fraaie plooiingsgebergte. De wandeling brengt je tot aan de voet van deze graftombes met schilderingen en friezen met symbolen uit de wereld van de goden, de levenden en de doden. Hierna rijden we in ca. 1,5 uur naar Leymebamba, een gemoedelijk Andes-stadje. Je neemt je intrek in Casa Mallqui, een kleine haciënda direct gelegen naast het Leymebamba museum. In de namiddag bezoek je dit museum waar de mysterieuze Chachapoya-cultuur steeds meer wordt ontrafeld. De unieke vondst van ruim 220 in lijkwaden gewikkelde mummies in grafhuizen op rotswanden aan de Laguna de los Condores, vormen het pronkstuk van het museum. In de mummiebundels en de tomben zijn waardevolle geweven kledingstukken gevonden met fantasierijke decoraties en ruim duizend voorwerpen van aardewerk, bamboo en kalebassen, vaak versierd met afbeeldingen die nog onbegrepen verhalen vertellen. 

Wandeling:  4,3km, ca. 2800m hoogte, weinig meters dalen en stijgen, brede stenen trappen en deels onverhard

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunch in restaurant Leymebamba en diner

Overnachting in

Leymebamba

Dag 5

Vandaag staat de vallei van de Atuen rivier op het programma. We rijden langs de bovenloop van de Utcubamba rivier. In de kloof zijn de eerste 10 kilometer met dicht nevelwoud begroeid. Kijk omhoog en probeer bergtoekans, golden-headed quetzals, kolibries en kleurige tanagers waar te nemen. Er nestelt zelfs een stel condors op kliffen hoog boven het dal. Woonden er vroeger op de bergtoppen naar schatting meer dan 15 duizend (!) Chachapoya verspreid over een tiental bergtop nederzettingen, tegenwoordig is het er rustig. In het lang gestrekte dal wonen nu 200 bewoners in de dorpjes La Joya en Atuen.

Voorbij het zijdal van Tambillo, verandert het landschap van nevelwoud in open grasland met struiken. De canyon-achtige vallei blijft indrukwekkend, met steile rotswanden waarop we vanaf de weg graftomben van de Chachapoya kunnen zien. Na ongeveer anderhalf uur rijden met stops onderweg, komen we aan in het gehucht Atuen, op 3400 meter hoogte, waar de rivier ontspringt. Het water komt uit een ondergrondse bron, die door de Inca´s ruim vijfhonderd jaar geleden is afgedamd. Zo creëerden ze het slangvormig meer La Sierpe. Aan de andere kant van de dam sijpelt het water verder en vormt zo de rivier. Een deel van het sijpelende water hebben de Inca’s naar een tweetal stenen baden geleid, waar ze rituelen uitvoerden gewijd aan het water als bron van het leven.

Om het mooiste uitzicht te krijgen op het meer, het dorp en de bergen rondom, rijden we voorbij Atuen een stukje omhoog. Weer terug bij het meer La Sierpe maken we een wandeling naar Mishacocha, wat in Inca taal 'Meer van de Kat' betekent. Het water dat de Atuen rivier vormt, stroomt vanuit Mishacocha ondergronds naar la Sierpe, het Meer van de Slang, over een afstand van ruim 3 kilometer. Dit natuurlijke fenomeen kan voor de Inca´s een goede reden zijn geweest om juist hier hun water-rituelen te verrichten. Mishacocha heeft de vorm van een kattenoog en door het zonlicht dat reflecteert op mineraalrijke stenen onder de waterspiegel, zie je een fraai palet van verschillende kleuren. Dat is als de zon schijnt, wat op deze neerslagrijke hoogten niet alle dagen het geval is, maar ook met nevel is het landschap stemmig en inspirerend. Daarbij komt dat de kans groot is dat je dit allemaal waarneemt zonder andere toeristen!

Wandeling Mishacocha: het soms diffuse pad gaat deels over stenen, deels over grasland met struiken, heen en terug vanaf Atuen 6,5 km, duur 3 uur (3450 m – 3660 m)

Maaltijden inbegrepen: ontbijt, lunchbox en diner

Verlengings idee!Bezoek La Jalca, het meest traditionele dorp in het Chachapoyas gebied. Weefsters laten graag hun ambachtelijke kunsten zien. Aansluitend verken je Peru’s oudste kerken met motieven van de Chachapoya goden (zigzag en ruit) en maak je een korte wandeling naar de deels door woud overdekte archeologische site Ollape dichtbij het dorp, met ronde Chachapoya huizen met goed bewaarde friezen met diezelfde symbolen van de Chachapoya goden als in de kerk (nog fraaier dan in Kuelap). Voor deze dagexcursie dien je een extra nacht in Leymebamba te verblijven.

Overnachting in

Leymebamba

Dag 6

De rit van vandaag naar Cajamarca is beslist een één van de spectaculairste die je in het noorden van Peru kunt maken. Je doorkruist de canyon van de Marañon rivier en daalt daarbij van 3600 meter hoogte af naar de rivier op 800 meter, ofwel 2800 hoogtemeters omlaag. Heel veel haarspeldbochten en voortdurend wisselende vergezichten. Dit is de diepste canyon rit die je in Peru kunt maken en de verscheidenheid aan landschappen is groot, van boomloos hoogland, langs stukken nevelwoud tot in de halfwoestijn met cactussen en groene oasen vol mango bomen. De weg is smal, maar er is erg weinig verkeer. Aan de andere kant van de Marañon rivier, die samen met andere rivieren verder stroomaf de Amazone vormt, gaat de rit weer omhoog de canyon uit, over een pas van ‘slechts  3000 meter. Hierna begint de afdaling naar de stad Celendin, de hoofdstad van een provincie die vooral bekend staat om de handgemaakte hoeden, geweven van de vezels van het blad van de toquilla palm.  

Cajamarca is de hoofdstad van de gelijknamige regio. Het hotel ligt zeer fraai aan het historische stadsplein waar de ontmoeting plaatsvond tussen de Inca Atahualpa en de Spanjaarden onder leiding van Francisco Pizarro. Hoewel Atahualpa de Spaanse conquistadores niet vijandig ontving, vreesden de Spanjaarden het enorme numerieke overwicht van de Inca legers en bedachten een list. Een verrassingsaanval, het gevangen nemen van Atahualpa, het vragen van een enorme hoeveelheid goud en zilver als losgeld en het uiteindelijk toch vermoorden van de Inca leider. Het was de start van een strijd om de heerschappij die de Spanjaarden met hulp van door de Inca onderworpen volken, waaronder de Chachapoya, in hun voordeel wisten te beslechten.     

Verlenging Caballa Peruano de Paso! Als deze rijdag je iets te lang lijkt, is een bezoek aan Alberto Briones een belevenis. Hij is een dresseur van het paardenras Caballo Peruano de Paso. Tevens bezoek je zijn huis. Na afloop rijd je door naar Celendin alwaar je de volgende ochtend hebt om deze stad te verkennen en wellicht de hoedenmarkt (alleen op zondag). Na Celendin rijd je in ca. 2 uur door naar Cajamarca voor het vervolg van deze reis. 

Maaltijden inbegrepen: ontbijt en lunch in Celendin

Overnachting in

Cajamarca

Dag 7

Na het ontbijt rijd je naar het op 3500 meter hoogte gelegen Cumbe Mayo. Dit gebied bestaat uit oude vulkanische rotsen die boven de graslanden uitsteken. Naar schatting 1500 jaar v. Chr. begon men hier kanalen in de harde rotsen uit te hakken om de natuurlijke stroom van water naar de Grote Oceaan om te draaien richting Amazone. Verbazingwekkend hoe mensen in staat zijn geweest om in keiharde rots, met simpele bijlen van nog harder gesteente, vele honderden meters lange kanalen uit te hakken. Nog verwonderlijker is het dat ze dat deden in perfect rechte lijnen, afgewisseld door zigzaggende hoeken en bochten om de stroomsnelheid te temmen, en bovenal met een tot op de centimeter uitgekiend verval om een hele langzame waterstroom te garanderen. En dan de vraag waarom al die moeite? Niet voor de simpele taak van irrigatie of een louter functioneel waterkanaal, maar volgens archeologen vooral vanwege rituelen die met water en vruchtbaarheid te maken hadden. Op veel plaatsen zijn de kanalen met mysterieuze petroglyfen versierd en op sommige plekken liggen er naast de kanalen rotsblokken die in specifieke vormen zijn gehouwen die doen vermoeden dat ze als altaar, offerblok of zelfs als een soort zonnewijzer hebben gediend. Je kunt het hele complex leren kennen tijdens een eenvoudige wandeling van ongeveer twee uur.

Weer terug in Cajamarca onderneem je 's middags een wandeling door het historische centrum. Kerken, kloosters en de kathedraal, uitgevoerd in uitbundig barok. Het enige overblijfsel uit de pre-Spaanse tijd is de zogenaamde Cuarto de Rescate, een zaal uit de Inca tijd, die volgens de overlevering heeft gediend om het losgeld te meten dat voor de vrijlating van Atahualpa werd aangevoerd. De zaal moest twee keer met zilver en één keer met goud worden gevuld.

In de namiddag vindt de transfer plaats naar de luchthaven van Cajamarca voor de terugvlucht naar Lima.

Maaltijden inbegrepen: ontbijt

Verlenging naar de noordkust! Je kunt ook met een nacht langer verblijf in Cajamarca je reis voortzetten naar Chiclayo voor de actieve rondreis Peru Noord – Moche-kunst en Verborgen Valleien. Neem vanaf Cajamarca een dagbus (duur 6,5 uur) naar Chiclayo. Mocht je de reis maken met een Nederlandstalige chauffeur (tevens gids), dan reis je met je 'vertrouwde' auto en chauffeur/gids door naar Chiclayo waar je rond de lunchtijd arriveert.

Verlenging trektochten vanuit Huaraz! De mooiste trektochten in Peru maak je in de Cordillera Blanca en Cordillera Huayhuash. Met een dag- of nachtbus reis je naar Trujillo (7 uur en 15 min) om vanaf daar weer met een dag- of nachtbus door te reizen naar Huaraz (8 uur). Ook kun je vanaf Cajamarca terugvliegen naar Lima om vanaf daar met een zeer comfortabele bus (overdag of 's nachts) naar Huaraz te reizen (8 uur).  

 

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in de Gocta Lodge, wellicht wel op een van de mooiste locaties gelegen in geheel Peru! Het uitzicht op de Gocta Falls aan de einder is er een om in te lijsten. Het serveert zeer smakelijke maaltijden en er is een uitstekende wijnkaart beschikbaar. Grenzend aan het Leymebamba museum ligt de kleine haciënda Casa Mallqui, verbonden met een toegangsdeur die alelen is voorbehouden aan klanten die in Casa Mallqui verblijven. Alle kamers zijn ruim en zeer smaakvol ingericht door de eigenaresse van Japanse afkomst.. Casa Mallqui was eens de plek waar wetenschappers verbleven die onderzoek verrichtten naar de Chachapoya cultuur. Je eindigt deze reis met een verblijf in het comfortabele stadshotel Costa del Sol, direct gelegen aan het Plaza de Armas in Cajamarca. Centraler kun je niet zitten. Alle kamers tijdens deze reis beschikken over een privé badkamer (met douche en WC).

Alle overnachtingsplaatsen beschikken tevens over driepersoonskamers, wederom met elk een privé badkamer.  

 

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen in comfortabele hotels/haciënda's
 • 6x ontbijt, 5x lunch, 5x diner
 • alle excursies op privé basis
 • entreegelden (o.a. kabelbaan Kuelap)
 • privé vervoer in 4x4 auto (dag 2 en dag 4 t/m 7)
 • kleine bus traject Jaén – Gocta Lodge en dagtocht Kuelap (gedeeld met andere toeristen)
 • Engelstalige privé gids op alle excursies (dag 3, 4, 5 en 7)  
 • Gocta wandeling met Spaanstalige pathfinder
 • SNP informatiepakket met wandelinformatie

Tegen meerprijs Nederlandse privé-gids (tevens chauffeur) op alle excursies en alle trajecten (dagen 3 t/m 7). 

Niet inbegrepen

 • enkele maaltijden
 • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes, souvenirs en fooien)

Over de activiteiten

Deze actieve rondreis is gekwalificeerd als een zwaarte 2 reis. De wandelingen die je maakt zijn kort van aard en je hebt gezien de hoogte (< 1500m) geen last van hoogteziekte. De reisafstanden zijn op enkele dagen lang daar de gemiddelde snelheid in de Andes (Laquipampa-vallei) laag ligt. Vanwege het privé vervoer heb je altijd de vrijheid te stoppen wanneer je maar wilt om even de benen te strekken, mooie foto's te maken en te genieten van de vergezichten.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Lima. Vanuit Lima onderhoudt LATAM Airlines per dag twee maal een directe verbinding met Jaén (ochtendvlucht Lima 5.47 – Jaen 7.25 en een namiddagvlucht Lima 15.02 – Jaen 16.40). Vanuit Lima onderhoudt VIVA Air een maal per dag een verbinding met Jaén (Lima 10.15 – Jaen 11.48). 

SNP regelt graag de vluchten naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

 

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag. Meer informatie.

Het weer dat je kunt verwachten op de route in de Noordelijke Andes, hangt af van het seizoen en van de plek op de route. Wat temperaturen betreft: die zijn in alle seizoenen min of meer gelijk. Gocta Lodge ligt op 1700 meter hoogte (het laagste punt op de route) en daar is het overdag rond de 20-25˚C en in de avond gemiddeld rond de 16˚C. Op de dagtochten kom je op 3000 meter (Kuelap) of hoger. Op 3000 meter is de temperatuur overdag gemiddeld rond de 15-20˚C, maar als het weer verslechtert daalt de temperatuur snel. Op 3600 meter (Atuen) en zonder zon kan het overdag gemakkelijk tot 8˚C dalen. In Leymebamba op 2350 meter is het overdag gemiddeld rond de 20˚C, in de avond kan het tot 8˚C dalen. De droogste en zonnigste periode loopt van mei tot september, maar ook dan kan het altijd wel een keer of zelfs een paar dagen achter elkaar regenen. Van oktober tot en met december neemt de kans op frequente regen toe, en van januari tot en met april is het regenseizoen. Het beste reisseizoen is van mei tot en met november. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Peru heb je een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Prijsinformatie

04 december 2020 - 31 december 2020
2 personen € 1.170
3 personen € 1.055
4 personen € 995

01 januari 2021 - 31 december 2021
2 personen € 1.173
3 personen € 1.058
4 personen € 1.001

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs