Terug naar Peru

Trektocht met tenten

In 1965 werd de Alpamayo uitgeroepen tot de 'mooiste berg op aarde'. Met deze volledig verzorgde trekking loopt u om de berg met zijn prachtige gletsjer en fascinerende berglandschappen. De trektocht is een perfecte mix van spectaculaire bergmassieven, pittige wandelingen en enkele bezoeken aan kleine en oorspronkelijke Andesdorpjes. Niet voor ongetrainde wandelaars, wel zeer de moeite waard.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 260624
11 dagen

Peru - Noord-Peru * Alpamayo trektocht

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

De reis start in Huaraz, het centrale deel van de Cordillera Blanca. U trekt vanaf hier in noordelijke richting naar de Alpamayo. U rijdt verder het Ultadal in met schitterende uitzichten op de Huascarán, de hoogste berg van Peru. U wordt afgezet op een hoogte van ongeveer 4000 meter bij de Quebrada Matará, een woest bergbeekje. De rest van de dag staat er niet veel op het programma in verband met hoogte-acclimatisatie. U kunt in de middag nog een korte verkenningstocht maken in de richting de gletsjer van de Contrahierbas.

Overnachting in

Quebrada Matará

Dag 2

Vandaag opnieuw een rustige dag om verder te wennen aan de grote hoogtes. U loopt via het bergmeer van Huallcacocha naar Cancahuapampa waar wordt gekampeerd. Onderweg mooie uitzichten op Huascarán, Chopicalqui (6354) en de Ulta, de markante berg waar deze tocht mede naar genoemd is. Afstand 8 kilometer. 300m. stijgen. 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Cancahuapampa

Dag 3

Vandaag staat de bedwinging van de eerste hoge pas op het programma. U stijgt door een steeds onherbergzamer landschap naar de maar liefst 4850 meter hoge Yanayacu-pas. Boven ligt vaak sneeuw en met name de lastdieren zullen de grootste moeite hebben deze mijlpaal te passeren. Tijdens de afdaling wordt het landschap gaandeweg lieflijker en slaat u de tenten op langs een fris beekje. Wandelduur ± 6,5 uur. 600 meter stijgen, 1200 meter dalen.

Overnachting in

voorbij de Yanayacu-pas

Dag 4

Na de pittige tocht van gisteren, staat voor deze dag weer een iets rustigere tocht op het programma. U wandelt langs akkertjes, agaves, kleine indianennederzettingen en cactussen terwijl de westelijke horizon wordt bepaald door de imposante sneeuwtoppen van de Cordillera Blanca. Onderweg maakt u een korte stop in het dorp Colcabamba met zijn kleurrijke indiaanse bewoners waar het mogelijk is wat te drinken. U kampeert in de buurt van het dorpje Chinquil op 3600m. hoogte. Wandelduur 4,5 uur. 300 meter stijgen en 350 meter dalen.

Overnachting in

Chinquil

Dag 5

Vandaag wederom een pittige klim naar een pas van 4450 meter. Het loont om deze dag niet alleen op het pad maar ook omhoog te kijken want in dit gedeelte van de tocht wordt met enige regelmaat de majestueuze Andescondor waargenomen. Na de pas daalt u af naar de natte pampa rond het Huecrococha-meer waar het kamp wordt opgeslagen. Wandelduur 6 uur. 1000 meter stijgen en 600 m. dalen.

Overnachting in

Huecrococha

Dag 6

Ook vandaag begint weer met een flink stuk stijgen. Een klim van ongeveer 500 meter leidt ons langs Polylepis-bomen met hun karakteristieke rode afbladderende bast naar de 4400 meter hoge Tupa-Tupa pas. Gaandeweg de klim worden de uitzichten op de sneeuwtoppen van de Tauliraju en de Pujahirca steeds fantastischer. Na de pas volgt een stevige afdaling naar de kampeerplaats onder de machtige Pujahirca-gletsjer. Wandelduur 5 uur. 500 meter stijgen en 900 meter dalen.

Overnachting in

Pisgobamba

Dag 7

Vandaag staat een van de zwaardere wandeltochten op het programma. De tocht begint met een vrij steile klim door een bosachtig gebied. Naarmate de klim vordert wordt de vegetatie schaarser. U bereikt het stille Sactaycochameer en na de lunch iets verderop is het nog anderhalf uur verder omhoog naar de 4600 meter hoge pas. Vervolgens daalt u steil af en bereikt na nog zo'n 2 uur Huillca waar u voor het eerst uitzicht heeft op de Alpamayo en waar de warme thee van de koks alle inspanningen snel zal doen vergeten. Wandelduur 7 uur. 1150 meter stijgen en 600 meter dalen.

Overnachting in

Huillca

Dag 8

Een topdag! De etappe van deze dag staat bol van de schitterende uitzichten en voert u van het op 4150 meter hoogte gelegen Huillca via de 4500 meter hoge Mesapampa pas en de 4830 meter hoge pas van Jancarurish naar Laguna Jancarurish (4250 m) dat wordt gevoed met het smeltwater van de piramidale gletsjer van de Alpamayo. Bij dit schitterend gelegen meer wordt voor twee nachten het kamp opgeslagen. Wandelduur 5,5 uur. 800 meter stijgen en 750 meter dalen.

Overnachting in

Laguna Jancarurish

Dag 9

Vrije dag aan het Jancarurish-meer.
Kunt u er maar geen genoeg van krijgen, dan kunt u vandaag een optionele tocht te maken naar het Alpamayo Basecamp of verder te lopen in de richting van de Santa Cruz gletsjer. Uiteraard is het ook mogelijk vandaag uw reisdagboek bij te werken, een boek te lezen of gewoon te genieten van het majestueuze uitzicht op de gletsjer van de Alpamayo en de omringende toppen.

Overnachting in

Laguna Jancarurish

Dag 10

Na de rustdag volgt vandaag de zwaarste wandeldag. U loopt van Jancarurish naar Cullicocha en passeert onderweg twee zware passen, één van 4750 meter hoog en één van 4850 meter. Het is een lang traject maar de route is spectaculair doordat u lange tijd langs de diepe Los Cedros kloof loopt. U kampeert aan de voet van het grote Cullicochameer onder het indrukwekkende Santa Cruzmassief. Wandelduur 7 uur. 1000 meter stijgen en 650 meter dalen.

Overnachting in

Cullicocha

Dag 11

Tijdens de 21 km lange etappe van vandaag maakt de besneeuwde bergwereld langzaam plaats voor het meer gematigde en droge landschap van de Callejon de Huaylas. U daalt vrijwel de gehele dag af en alleen vlak voor aankomst in Cashapampa hoeft u een paar kleine stukjes te klimmen. Vanuit Cashapampa wordt u teruggebracht naar Huaraz waar de trektocht eindigt. Wandelduur 7 uur. 250 meter stijgen en 1950 meter dalen.

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • Transfers van en naar Huaraz
 • Trekking op basis van vol pension
 • Bagage vervoer tijdens trekking
 • Lokale Engelssprekende gids
 • entree Huascarán N.P. (US$25 pp)
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • internationale vlucht
 • hotel in Huaraz

Over de activiteiten

De Alpamayo trektocht is iets lichter dan de trektocht door de Cordillera Huayhuash (reiscode 260623), echter ook tijdens de Alpamayo trektocht komt u op aanzienlijke hoogtes (4850 meter). Om die reden zijn er tijdens de trekking twee rustdagen ingelast om het lichaam weer van energie te voorzien. De trektocht is volledig verzorgd met kook- en kampeeruitrusting, slaap- en eettenten, een kok, alle maaltijden, gidsen, ezels, lama's en hun begeleiders. In de eettent kunt u uitrusten en genieten van de maaltijden die door de Peruaanse keukenstaf worden bereid.

Praktische informatie

juni t/m september

Wij raden u aan om minimaal drie dagen voordat u aan de trektocht begint op hoogte te acclimatiseren. U kunt bijvoorbeeld de eerste drie dagen doorbrengen in Huaraz (3080m).

U dient zelf uw slaapzak en matje mee te nemen. Alle bagage wordt tijdens de trekking voor u vervoert. Alleen draagt u overdag een dagrugzakje met daarin uw lunchbox, camera, eventueel een regenjas en extra fleece en wat versnaperingen voor onderweg.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Peru hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs