Oostenrijk - Vorarlberg - Bregenzer Wald, 8 dagen Outdoor in de bergen met leeftijdgenoten (12-16 jaar)

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Outdoor / multi actief

Gezinsvakantie vanuit berghut

Een uitdagende week in de bergen van Vorarlberg voor gezinnen met tieners. Ga op ontdekking langs beekjes en over hangbruggen, naar rotsen met ravijnen en toppen met mooie vergezichten. Avontuur en natuurbeleving met spannende outdoorprogramma’s. Een grotexpeditie, flying fox en een dag fun-kayakken laten de adrenaline stromen. Tussen de toppen en dalen van het Bregenzerwald heeft SNP Family Specials haar eigen berghut, een sfeervol uitgebouwde boerderij met grote tuin en sauna. Naast de groepsactiviteiten is er ruimte voor ontspanning. We hebben een berghut helemaal voor onszelf met grote tuin en sauna. Hier verzorgens we samen alle maaltijden, ook dat is pret! ’s Avonds kampvuur en genieten!
Voor gezinnen met jongere kinderen is er de 'Natuur-Actief-week'.
Voor gezinnen die het gebergte van Tirol willen beleven is er een speciaal 'Alpenavontuur'.

Uniek aan deze reis

 • Al het eten inclusief en samen koken
 • Eigen authentieke hut – boerderij met tuin en sauna
 • Gratis toegang zwembad kabelbanen en openbare bus
 • Ideale mix van groepsactiviteiten en individuele vrijheid
 • Outdoor- en activiteitenprogramma inclusief
 • Speciale week voor tieners t/m ca. 16 jaar
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 12 jaar en ouder

De twaalf gepasseerd? Dan kan het in deze leeftijdscategorie bijna niet actief genoeg zijn! Tenminste, als er ook tijd is om even te ontspannen. En dan het liefst samen met (nieuwe) vrienden. De multi-activity reizen (binnen of buiten Europa) hebben het beste van beide werelden. Denk bijvoorbeeld aan tochtjes door de jungle of woestijn; trektochten op een vlot; en wandelingen door de ruige bergen. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Oostenrijk - Vorarlberg - Bregenzer Wald

Wil je een sportieve en actieve week in de bergen en niet te ver reizen? Dan vind je ten zuidoosten van het Bodenmeer het Bregenzerwald op slechts ca. 700 km van Nederland. Het landschap varieert van glooiende weides en bossen met pittoreske dorpjes tot steile rotsige bergen. In het Natuurpark de ‘Nagelfluhkette’ vind je het gastvrije dorpje Hittisau (750m) met op de achtergrond het bergmassief van de ‘Arlberg’, met toppen tot 2.500m. Je bent hier nog in een grotendeels authentiek Alpenlandschap, waar het massatoerisme aan voorbij gegaan is.

De reisbegeleiding zorgt tijdens deze 'outdoor-actiefweek' voor een afwisselend outdoor- en activiteitenprogramma waaraan tieners met of zonder ouders deel kunnen nemen. Dagen met klimmen, klauteren of kanoën worden afgewisseld met dagen waarin je je eigen plan kunt trekken met hikes naar diepe kloven en hoge bergtoppen. De begeleiding zorgt nog voor enkele verrassende activiteiten rondom ons huis zoals een  speurtocht,  een dropping, een quiz, spelletjes en competities. 

Deze outdoor-week is bedoeld voor gezinnen met tieners (vanaf ca. 12 jaar), zodat er altijd leeftijdgenoten zijn. We verkennen de boerderij en het erf, gaan op avontuur in bos en bergen en maken kennis met oude tradities. Klauteren en klimmen, spannende tokkelbanen, tochten door een ravijn, naar een bergtop, fun-kanoën in een snelstromende rivier en een heuse grotexpeditie maken dat je je deze week zeker niet zult vervelen. Daarnaast zijn er wandelingen in alle soorten en maten van een kort ommetje tot serieuzere bergtochten. Deze tochten kun je met je eigen gezin of met wisselende groepjes maken en er is een keuze tussen diverse tochten: flexibiliteit is het sleutelwoord. Maar je kunt ook mountainbiken, zwemmen of naar eigentijdse (Rolls Royce) of juist historische (kaasmakerij) musea. Je krijg de beschikking over de 'Bregenzerwaldkaart', een pas waarmee je tijdens je verblijf gratis of met veel voordeel van kabelbanen, uitjes en activiteiten in de omgeving gebruik kunt maken. Daarnaast kun je ook met het gezin zelf op stap en bijvoorbeeld naar de befaamde ‘Bregenzer Festspiele’. Om af te koelen is er vlakbij onze eigen berghut een heerlijk buitenzwembad waar je gratis entree hebt.

Natuurlijk er is ook tijd om lekker in en om het huis relaxen en of te sporten. Ook de begeleiding zorgt nog voor enkele verrassende activiteiten rondom ons huis. Het ‘huishouden’ en het koken doen we samen in groepjes en dat draagt in hoge mate bij aan de ontspannen sfeer in ons eigen berghuis. In dat huis is bovendien een een sauna en draadloze internettoegang. Je slaapt als gezin op meerpersoonskamers.

Dag 1

Aankomst in Hittisau, een knus dorp met veel traditionele én moderne houten huizen. Er is een modern openluchtzwembad! Aan de rand van het dorp ligt een boerderij die komende week ons onderkomen vormt. Er zijn diverse kleine dieren en een grote biologische tuin en boomgaard. Vanaf ca. 15.00 word je verwacht en kun je met elkaar kennismaken.

De begeleiding zorgt vandaag voor een welkomstmaaltijd; de andere dagen kookt iedereen samen in groepjes. In de avond krijgen jullie een uitleg over het programma.

Overnachting in

Hittisau - Leo's Hütte

Dag 2

Flying Fox Safari en/of wandelen

Om naar de Flying Fox Sarari te gaan stappen we in de auto om de omgeving verder te verkennen. Ons doel bereiken we na ca. 45 km: de Flying Fox Safari in Schröcken. Hier loop je van de ene bergkloof naar de andere, die je vervolgens via spectaculaire tokkelbanen zwevend (20-90 m. boven de grond) oversteekt. Spectaculair uitzicht en adrenalinestoot verzekerd. (ca. 3 uur)

Er zijn verder nog twee bijzonder mooie korte wandelingen te maken. De ene voert naar de ‘Engenlochschlucht’ vanuit het huis of in de bergen van Schröcken kun je langs een bergmeer, de ‘Körbersee’ lopen. Wandelduur ca. 2 uur.

Overnachting in

Hittisau - Leo's Hütte

Dag 3

Bergwandelen – speurtocht

Vandaag een bergwandeldag die je zelf kunt invullen; voor routebeschrijvingen wordt gezorgd. In kleine teams gaat de jeugd met diverse vragen op speurtocht.

Bergtop Niedere: per auto naar de lift in Andelsbuch of Bezau (ca. 18 km). Jullie zoeven omhoog terwijl het uitzicht steeds mooier wordt. Met de hoogtewandeling heb je steeds een wisselend zicht op het dal en de vele bergtoppen om je heen. Met helder weer zie je het hooggebergtelandschap van Tirol, Zwitserland en soms zelf het Bodenmeer. Bij goed weer is dit het startpunt voor paragliders en deltavliegers. Je moet zeker even de tijd nemen hier naar te gaan kijken!
Wandelduur ca. 2 uur.

Hittisberg: Wandeling vanuit het huis met mooie vergezichten.  Bij  deze flinke bergtocht wordt de klim beloond met een fantastisch uitzicht. Dorpen, huizen en straten lijken van boven wel klein speelgoed. Tijdens de wandeling komen wij langs ‘Almen’. Veeteelt wordt in deze regio nog op de traditionele wijze gedaan. Hierdoor staat de regio op de lijst van de UNESCO als wereld cultuur erfgoed.
Wandeling: 4 uur, 6 km, 600 m stijgen en dalen

Overnachting in

Hittisau - Leo's Hütte

Dag 4

Grotexpeditie bij Schönenbach.

Een bijzondere en door iedereen zeer gewaardeerde activiteit vandaag: ‘caving’. Je gaat als in een echte expeditie een grot verkennen. Met een gids maak je een spannende, avontuurlijke tocht door de grootste grot van Vorarlberg (Schneckenloch). Daarvoor krijg je een speciaal pak, helm en lamp mee. Zelf moet je zorgen voor stevige bergschoenen, want het kan glad zijn. Om bij de grot te komen maken we een wandeling door een mooi groen dal (ca. 4 km, 300 m hoogteverschil). In de grot is het donker, vochtig en de temperatuur is constant ca. 8 graden.
Het Almdorp Schönenbach heeft een beschermd dorpsgezicht en is zeker een bezoek waard.
Duur van de tocht: ca. 5-6 uur totaal, met ca. 2-3 uur in de grot zelf

Overnachting in

Hittisau - Leo's Hütte

Dag 5

Vrije keuze dag.

Vandaag is er een dag om zelf te kiezen wat je doet. Een dagje luieren en zwembad misschien? Dat heb je wel verdiend na de inspannende dag van gisteren. Of lekker klimmen en klauteren in een grote klimtuin? In de klimtuin zijn meerdere spannende parcoursen waar je boven een beek kunt klauteren en klimmen. De parcoursen sturen je op avontuurlijke wijze door de rotsen. Onderweg kom je spannende schommels op hoogte en tokkelbanen tegen. Door de diverse moeilijkheidsniveau's is dit een leuke plek voor bijna alle leeftijden.

Uiteraard kun je vandaag ook naar de befaamde Bregenzer Festspiele (overdag een kijkje achter de coulissen, 's avonds een voorstelling). Bedenk wel dat als je een voorstelling wilt bijwonen, je dit ruim van tevoren moet reserveren. Dat kan via de website van de Bregenzer Festspiele.

Voor wie niet genoeg van mooie kloven kan krijgen hebben we een tocht door het Rappenloch. Na een autorit van ca. 30 km kom je bij de nauwe kloof. Over steigers en trappen loop je langs hemelshoog steil oprijzende rotsen met smalle doorgangetjes en in rots uitgewassen waterbassins met helder water. Water stroomt aan beide kanten omlaag en mos en varens groeien op de meest bizarre plekken.

Wandeling: 1,5 uur ca. 2 km, 150m stijgen of dalen. Verlenging wandeling met 2 uur mogelijk naar het ‘Kirchle’ een bijzondere grot ( ca. 5 km, 150m stijgen 300 m dalen)

Vanavond is pizza-avond! En daarna gaan we jullie gevoel voor richting en samenwerking testen tijdens een spannende dropping met opdrachten. Zaklampen en kompassen mee! Hoe snel zijn jullie weer terug bij Leo’s Hütte?

Overnachting in

Hittisau - Leo's Hütte

Dag 6

Fun-kayakken oftewel 'kano-rafting' - 's avonds dropping

Na het ontbijt rijden we naar de 30 km verderop gelegen kloof van de ‘Bregenzerach’. Gekleed in een wetsuit stap je in een 1 of 2 persoons kano-raft en dan gaat het stroomafwaarts. Vooraf krijg je uitleg van een Oostenrijkse instructeur. De instructeurs bepalen op basis van de waterstand een route op de ‘Bregenzerach’ die genoeg uitdaging biedt, maar ook veilig genoeg is om de beginselen onder de knie te krijgen.  De rubberboten zijn erg stabiel (veel stabieler dan echte kano’s) en doordat ze klein zijn relatief makkelijk bestuurbaar. Mocht je eruit kukelen, dan lig je direct in het water. Natuurlijk vaart een instructeur ook zelf mee om hulp te kunnen bieden.

Het is echt een must om eens te doen, niet moeilijk en toch spectaculair. Er is een korte pauze met versnaperingen aan een strandje of op een riviereiland. Dit is een dagvullende activiteit die 6 uur duurt.

Kano-rafttour Bregenzerwaldach 5-6 uur (funkajak of kanadier)

Na het avondeten gaan we jullie gevoel voor richting en samenwerking testen tijdens een spannende speurtocht in het donker. Jullie worden ergens 'gedropt'; hoe snel weten jullie de weg terug naar Leo's Hütte terug te vinden?

Overnachting in

Hittisau - Leo's Hütte

Dag 7

Vandaag twee mogelijkheden, ook beide mogelijk.

Didamskopf Gondel
Per auto in ruim een half uur naar de gondel in Schoppenau (ca. 35 km). We zweven omhoog naar de hoogste top in de regio. Daar kan je een kleine, maar uitdagende hoogtewandeling maken langs een honderden meters steile afgrond. Je hebt een geweldige uitzicht op het dal en de vele bergtoppen om je heen. Met helder weer zie je de soms besneeuwde bergtoppen en gletschers van Arlberg, Tirol en Zwitserland. Een mooi ‘afscheid’ van deze streek. Bij goed weer is ook hier een startpunt voor paragliders en deltavliegers, waar je lekker naar kunt kijken.
Wandeling: 1 uur ca. 2 km, 100m stijgen en dalen.

Lingenauer Quelltuff-helling
Even 4 km met de auto naar Lingenau. Vandaag lopen we over een natuurleerpad, over steigers en trappen, waar we kunnen zien dat door kalkafzettingen uit het bronwater gesteente ontstaat (kalktufsteen, ‘Quelltuff’), in de meest kleurrijke en bizarre vormen. Vervolgens kun je doorlopen naar een bron (1,5 uur ca. 5 km, 250 m stijgen en 150 dalen)om daar een bijzonder verfrissend voetenbad te nemen als beloning voor je voeten die je deze week overal heen gedragen hebben. Per bus terug naar Lingenau of Hittisau
Wandeling: 1 uur ca. 2,5 km, 150m stijgen en dalen.

’s Avonds zorgen we voor een feestelijke afsluiting van onze actieve ‘outdoorweek’. Een BBQ, kampvuur of een avondlijke tocht door het oerbos? Wie ideeën heeft, kan ze inbrengen!

Overnachting in

Hittisau - Leo's Hütte

Dag 8

Helaas, na het ontbijt zit deze vakantie er weer op. Rond 10.00 uur nemen we afscheid van elkaar.

NB Programma

De planning van de aangeboden georganiseerde activiteiten kan verschoven worden in verband met het weer of andere omstandigheden. Hierover worden jullie ter plekke geïnformeerd.

Om de mogelijkheden van de omgeving optimaal te benutten is het handig een auto ter plaatse te hebben. Echter ook zonder eigen auto kun je deelnemen aan het activiteitenprogramma. De transfers zijn goed te organiseren met de gratis openbare bus en eventueel met carpoolen of een enkele taxi.

We bieden een programma dat is toegespitst op actieve en sportieve natuurbeleving, met genoeg uitdaging. Bij de invulling van het programma houden we rekening met de verschillende leeftijden en interesses. Voor individuele wandelingen zijn routebeschrijvingen en kaartmateriaal beschikbaar.

Elke avond wordt het programma voor de volgende dag met jullie doorgenomen. Er is extra informatie over bijzonderheden in de omgeving en de wandelroutes daar na toe. De reisleiding geeft graag advies, ook over mogelijkheden buiten het programma.


Iedereen op deze reis ontvangt de Bregenzerwald gastenkaart, een pasje. Deze gastenkaart beidt voordelen en kortingen. De kaart geeft gratis toegang voor de liften, lijnbussen en het zwembad. Bovendien kun je korting krijgen op entrees en bij het winkelen in partnerbedrijven.
Neem dit pasje dan ook iedere dag mee!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op een prachtige locatie in het natuurpark de ‘Nagelfluhkette’ in het Bregnzerwald aan de rand van het dorp Hittisau ligt ‘Leo’s Hütte’. De hele week is deze berghut/boerderij van ons en je wordt ontvangen door de reisleiding. In het comfortabele en knusse huis zorgen wij zelf voor het eten. Het woongedeelte met woonkeuken en aparte activiteitenruimte is royaal en gemoedelijk. Er is een tuin en balkon met mooi uitzicht. Er is voldoende ruimte om te spelen en bij goed weer kan een kampvuur worden aangestoken. In de kelder is een sauna met rustruimte en zijn twee sanitaire ruimtes met douches en Wc’s.

Je slaapt hier op meerpersoonskamers, waarbij je als gezin je eigen kamer hebt. Je deelt met elkaar het sanitair. Afhankelijk van de samenstelling van de groep kun je ook met je gezin over 2-persoonskamers worden verdeeld.

Je moet zelf een slaapzak of lakenzak meenemen. Om de matrassen zit al een schoon hoeslaken en je kussen is ook voorzien van een kussensloop. Op de bedden liggen dekens. Ook voor handdoeken moet je zelf zorgen.

Over de maaltijden

Al het het eten tijdens deze reis is inclusief. Samen met elkaar maken we van de maaltijden steeds een gezellige gebeurtenis. Die begint al bij de bereiding van de maaltijden: dat doen we namelijk zelf, in kleine groepjes. Er is geen enkele reden hier tegenop te zien: tijdens het koken gaat het er gezellig aan toe en er is ruimte voor meer of minder ‘culinaire’ ambities. De recepten zijn voorradig en ook voor koks die niet Jamie Oliver heten, eenvoudig te bereiden. Natuurlijk is er op gelet dat zoveel mogelijk iedereen het lekker vindt en de levensmiddelen zijn reeds ingekocht. Bij toerbeurt bereidt je in kleine groepjes het diner, het uitgebreide ontbijt met diverse broodsoorten en hartig en zoet beleg. Iedereen komt aan de beurt en de reisleiding deelt de groepjes in: er wordt lekker 'gemixt'. Een lunchpakket kan iedereen zelf tijdens het ontbijt maken.
Alcoholische- en frisdranken worden apart tegen kostprijs afgerekend. Extra versnaperingen en andere tussendoortjes zijn niet inbegrepen.

Duurzaamheid

Deze accommodatie is actief in milieubeleid en slaagt er in om klimaatneutraal te functioneren. Er zijn energiebesparende maatregelen zoals zonnecollectoren en een aardwarmtepomp. De meubels zijn van lokaal bewerkt hout.

Ons gastgevers bedrijven een boerderij met permacultuur.
Leo is sinds 2006 boer volgens het concept van permacultuur en werkt samen met zoon David en partner Sonja. Het principe van permacultuur gaat uit van ecologische, economische en sociale aspecten rond duurzame ontwikkeling. Bijvoorbeeld wordt de bodem zo beheerd dat de toekomstige generatie deze nog steeds kan gebruiken, dus geen roofbouw met bemesting.
Op Leo's Hof leven, eenden, konijnen, katten, een hond. Bijzonder zijn de twaalf bijen kolonies. Leo produceert zelf veel honing en de bijen zorgen voor een groter opbrengst bij fruit en bessen. Naast verschillende soorten fruit, bessen en groenten teelt hij ook knoflook. 80% procent van knoflook in Europa's winkels komt uit China en dat vindt Leo vreemd, want in Europa groeit knoflook uitstekend. De groenten uit de eigen tuin zijn vooral voor eigen gebruik. In de kruidentuin worden kruiden gekweekt.
Het fruit en de bessen worden gebruikt voor de productie van jam, zelf gestookte drank en bijzondere siroop. Kruiden verrijken de smaak van de zelfgemaakte producten. Het jam van de rijpe vruchten heeft extra veel smaak en wordt door Sonja verwekt met slechts 25 procent suiker. De kippen leggen groene eieren en hebben niet alleen een speciale smaak maar zijn ook gezond omdat ze weinig negatieve cholesterol bevatten. Het veertigtal kippen lopt vrij rond en het bewoont een mobiele kippenhok. David duwt het hok met de kippen altijd daar na toe waar het gras vers en sappig is. Alles wat geproduceerd word verkoopt Leo op markten in de omgeving en in zijn winkel in Lauterach. Zijn 'streekproducten' worden gewaardeerd vanwege de bijzonder hoge kwaliteit. Leo Simma heeft ideeën over de toekomst van de landbouw in deze streek: 'we moeten terug naar een kleinschalig productie-concept in combinatie met een goed marketing, waarbij internet een grote rol zal spelen!'

Info kindvriendelijkheid

In en bij de accommodaties is veel ruimte voor de tieners om lekker 'rond te hangen', en er is WiFi.... De begeleiding zorgt rond het huis bovendien voor enkele leuke extra activiteiten op het gebied van sport en spel, waar ook tieners voor te porren zullen zijn. Er zijn kleine dieren, zoals kippen en ganzen rond het huis en de eigenaar vertelt graag meer over de verzorging en de nut van de dieren. Het concept van zelfverzorging creëert een huiselijke sfeer.

In het dorp is op een loopafsand van +-15 min een (verwarmd) buitenzwembad.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen op basis van zelfverzorging incl. toeristenbelasting
 • outdoor: flying fox, grotexpeditie, kano-rafting incl. gecertificeerde begeleiding
 • wandelingen: advies, routes en kaartmateriaal
 • extra activiteitenprogramma rond het huis
 • alle levensmiddelen voor de maaltijden
 • Bregenzerwald-kaart voor div. kortingen en gratis kabelbanen en entrees
 • Reisbegeleiding: gastvrouw, SNP reisleider/activiteitenbegeleider, lokale gidsen
 • SNP Family Specials  Reispakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lokale transfers
 • lakenzak of slaapzak en handdoeken (deken, kussen met sloop en laken aanwezig)
 • versnaperingen en alcoholische drank en frisdrank
 • saunagebruik (€ 30 per keer)
 • entrees en optionele (outdoor)activiteiten: bv. Hochseilpark op dag 5, voorstelling Bregenzer Festspiele
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Dit is een geweldige tocht voor gezinnen met tieners die avontuurlijk zijn ingesteld. Om een zo homogene groep te hebben mikken we op tieners van 12 t/m 16 jaar, maar qua niveau kunnen kinderen vanaf 10 jaar met een goede conditie het ook aan (bv. bij gezinnen met kinderen met wisselende leeftijd). De activiteiten zelf stellen geen specifieke eisen, maar wat durf, een zwemdiploma en wat doorzettingsvermogen zijn wel nodig.

Over de groepssamenstelling

We zijn deze week samen met een kleine groep (max. 20 deelnemers) bestaande uit gezinnen met tieners van gemiddeld tussen 12 en 16 jaar, met een actieve instelling.  Zo vindt iedereen aansluiting bij leeftijdsgenoten. Allerlei soorten gezinnen (éénouder, samengesteld, gewoon, grootouder en kleinkind) en vrienden daarvan zijn welkom in onze gemengde groep.

Speciale verzekering

Als u tijdens de reis mee wilt doen aan (een van) de genoemde outdooractiviteiten als flying fox, Klettersteig of rafting dient u een verzekering met extra sportdekking voor outdoor activiteiten af te sluiten. Bergwandeling op paden worden door een gebruikelijke ongevallenverzekering gedekt.

Voor meer informatie, klikt u op: verzekeringen

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De dag van aankomst verzamelen we vanaf 15.00 uur bij de accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden

Van Utrecht naar Hittisau is het ongeveer 820 km. Parkeren kan bij de accommodatie.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Bregenz laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Vanaf Bregenz reis je vervolgens met de regionale bus naar Hittisau. De busreis met line 25 van Bregenz naar Hittisau duurt ca. 49 minuten op de heenreis en op de terugreis ca. 36 minuten. De bus vertrekt zowat ieder uur afhankelijk van weekdag en tijd.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Bregenz         06:38 - 16:10     2
Bregenz – Amsterdam CS 11:44 - 21:58 1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

De zomer is bij uitstek de meest geschikte tijd om het Bregenzerwald te bezoeken. In de dalen rondom onze verblijfplaats is het ‘s zomers vaak zeer aangenaam weer.

Het Bregenzerwald heeft een gematigd bergklimaat. Naarmate je meer naar het zuiden gaat worden de bergen hoger en het klimaat ruiger.  Richting westen zijn de ruige kantjes er wel af omdat je dan richting Bodensee gaat. Er kunnen er flinke temperatuurverschillen tussen de dagen onderling en  tussen dag en nacht zijn, maar ook tussen dal en bergkammen. Ook bestaat er altijd kans op een bui of een snelle weeromslag. Met name in de namiddag kan bij mooi weer een onweersbui ontstaan.  De hogere valleien en bergmassieven vangen meer neerslag, waardoor er een opvallend groene vegetatie is.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Bregenzerwald ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Omdat nagenoeg alles bij deze reis al inbegrepen is, zullen de extra kosten niet hoog zijn. Alleen voor persoonlijke uitgaven tijdens uitstapjes of extra versnaperingen dient wat extra zakgeld meegenomen te worden. Dit hoeft niet meer te zijn dan ca. 30-50 euro per week. In het dorp is een bank met PIN-automaat.

Voor de wandelingen en activiteiten die niet vanaf de accommodatie begonnen kunnen worden, verplaatsen we ons met de eigen auto's van iedere familie. Hierbij proberen we het natuurlijk zo te regelen dat deelnemers die zelf geen auto hebben mee kunnen rijden (maar dit kunnen we helaas niet garanderen).
Openbaar vervoer en kabelbanen zijn (deels) gratis door de Bregenzerwaldkaart die u bij ons onderkomen krijgt. Met het openbaar vervoer zijn ook diverse wandellocaties bereikbaar.

De dagrugzak die je voor deze reis nodig hebt, moet voldoende ruimte hebben voor een lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en een veldfles. Wij raden dan ook een dagrugzak aan van zeker 30-35 liter. De overige bagage wordt vervoerd. Je moet verder om de volgende uitrusting denken:

 • enkelhoge bergwandelschoenen met stevige slipvaste zool,
 • sportschoenen
 • warme én luchtige kleding
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • wandelrugzak
 • fles (minimaal 1 liter)
 • regenkleding
 • laarzen voor de kinderen
 • zwemkleding
 • sloffen of hutslippers
 • slaapzak of dekbed met overtrek (hoeslakens, (dunne) dekens en kussens met kussensloop zijn aanwezig)
 • handdoeken (ook voor het zwemmen)
 • zaklamp
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • EHBO-benodigdheden (sporttape of middelen voor het afplakken van blaren en of schafwonden bijvoorbeeld Second Skin)
 • verder eventueel: verrekijker, fototoestel, spelletjes, planten-, dieren- en stenengids, muziekinstrument

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

De Nederlandse reisbegeleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens jullie reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken.

De outdooractiviteiten worden ter plaatse door Duits- en Engelstalige Oostenrijkse instructeurs begeleid. De gastvrouw organiseert het programma en de logistiek rond en in het huis. De SNP reisleider is verantwoordelijk voor de wandelingen en de begeleidt de overige activiteiten. 

De SNP reisleiders: behalve hun liefde voor de natuur, hebben zij ook het enthousiasme voor reizen door mooie landschappen gemeen. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens jullie reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen. De reisleiders die onze Travelkids-groepen begeleiden hebben veelal een speciale trainingsdag gevolgd. Vooral van belang: zij zijn geselecteerd op hun affiniteit en ervaring met Kids en snappen wat het reizen met gezinnen met zich meebrengt.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

boot5_Formaat_wijzigen.JPG

Oostenrijk - Vorarlberg - Bregenzer Wald

Outdoor in de bergen met leeftijdgenoten (12-16 jaar)

Gezinsvakantie vanuit berghut

Zwaarte
Comfort
Outdoor / multi actief
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten