Noorwegen - Lofoten sneeuwwandelen, 8 dagen High peaks aan zee

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit appartementen

Sneeuwwandelen op de Noorse archipel van de Lofoten ten noorden van de poolcirkel is een wintervakantie met bijzondere ingrediënten. Wat te zeggen van het noorderlicht, de grillige Lofotentoppen, de kabeljauwvisserij , de stokvisrekken en natuurlijk het spectaculaire kustlandschap van Svolvaer en het uitzicht over de Vestfjord. Een historische wandeling in Kabelvåg, een bezoek aan het polarlightcentrum in Laukvik en het Vikingmuseum in Borg maken deze reis tot een compleet Noors winteravontuur!

Uniek aan deze reis

  • Bezoek poollichtcentrum
  • Dagelijkse update over noorderlichtactiviteit
  • De grillige Lofoten in de winter
  • Noorderlichtexcursies met eigen busjes
  • Sneeuwwandelen tussen de stokvisrekken
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Lofoten sneeuwwandelen

Sneeuwwandelen op de Noorse archipel van de Lofoten, meer dan 100 km ten noorden van de poolcirkel, is een winters avontuur met bijzondere ingrediënten. Wat te zeggen van het noorderlicht, de grillige Lofotentoppen, de kabeljauwvisserij en de stokvisrekken en natuurlijk het spectaculaire kustlandschap en uitzicht over de Vestfjord. Als de daglengte begint toe te nemen en het vanaf 8.00 ’s morgen weer licht is, trekken we dagelijks de sneeuwschoenen aan en lopen we over bevroren meren zoals het Kongsvatnet. Ook wandelen we langs de kust van de Vatterfjord, beklimmen we de Andershaugen en lopen we over de Presthøgda. In het begin van de week brengen we ’s avonds een bezoek aan het Polarlightcentrum in Laukvik. Hier bestuderen Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven sinds 2007 het noorderlicht: aurora borealis. Tijdens de lezing vertelt Rob ons alles over dit bijzondere verschijnsel. Hopelijk zullen we tijdens de lezing het noorderlicht buiten kunnen zien. Tijdens ons verblijf op de Lofoten zal Rob ons per sms op de hoogte houden en waarschuwen als het noorderlicht zichtbaar is. Het zal dan ook regelmatig voorkomen dat we 's avonds in onze busjes stappen om buiten de stad, waar je geen last hebt van het stadslicht, het noorderlicht te bewonderen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de activiteit van de zon...

Dag 1

Als we via Oslo langs de kust van Noorwegen naar het noorden vliegen wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Aan het einde van deze vlucht doemt de "Lofotenmuur" op. Na de landing op de luchthaven van Evenes rijden we over de E10 naar de Lofoten-archipel. Na een spectaculaire rit van 2,5 tot 3 uur komen we aan in Svolvaer. De Svolvaergeita, een markante rotsformatie, heet ons welkom in de hoofdstad van de Lofoten. Het hotel ligt aan de gezellige haven in het kleine centrum.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 2

Na het ontbijt rijden we naar de Lofotenkathedraal van Kabelvåg. Na een korte wandeling door het dorp trekken we de sneeuwschoenen aan en wandelen over bevroren meertjes naar de Stor Andershaugen (146 m). Op de top heb je een mooi zicht op de winterse omgeving. Via de Presthøgda (123m) wandelen we terug naar de Kathedraal. Tochtinformatie: 12 km, 4 uur, 400 m stijgen en dalen.
Na het avondeten brengen we een bezoek aan het Polarlightcentrum in Laukvik. Hier geven Rob en Threes een zeer interessante lezing over het noorderlicht. Laat in de avond rijden we met de bus terug naar Svolvaer.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 3

Na het ontbijt lopen we de stad uit naar de bevroren oever van het Nedre Svolvaervatnet. Noordwaarts lopen we langs het meer en via het Øvre Svolvaervatnet beginnen we bij Rødsanden aan de klim naar de mooie gelegen hut aan het Nøkkvatnet (249 m). Als we boven de boomgrens komen verandert het landschap in een witte alpiene wereld en zijn we omringd door steile “tindan”. Nadat we het bevroren Stornøkkvatnet zijn overgestoken wandelen we door een berkenbos omlaag en komen we weer in de bewoonde wereld. Wie weet zien we tijdens de afdaling nog een sneeuwhoen!
Tochtinformatie: 14 km, 4 uur, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 4

Na het ontbijt wandelen we via de oevers van de Leirospollen naar de voet van de Kongstindan. Langs de oever van het bevroren Litl Kongsvatnet komen we bij het Stor Kongsvatnet. We lopen helemaal rondom het meer en via een steile klim komen je aan de voet van de Orntindaksla, op een hoogte van zo'n 300 m. Hier heb een je prachtig uitzicht op de indrukwekkende bergrug van de Småtindan en natuurlijk kijk je over de Vestfjord.
Tochtinformatie: 16 km, 5 uur, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 5

Vandaag maken we een wandeling ten noorden van Svolvaer. Via de oevers van de Vatterfjordpollen verlaten we de kust en wandelen we door een landschap van lage berkenbosjes naar de top van de Ørnfloget. Hopelijk laat de zeearend zich even zien. Via de bevroren oevers van de Husvågan lopen we naar de E-10 waar we weer worden opgehaald.
Tochtinformatie: 12 km, 4 uur, 250 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 6

Na het ontbijt rijden we naar de Olderfjorden. Deze lange grotendeels bevroren fjord, gelegen tussen de besneeuwde toppen van de "tinden", wordt 's winters slechts bewoond door enkele elanden en natuurlijk de zeearend. 's morgens trekken we op onze sneeuwschoenen over een langgerekte heuvelrug aan de zuidkant van het fjord naar Finnstranda, waar we de bevroren Botnelva oversteken. Aan de overkant van de fjord lopen we over de bevroren oevers terug naar de boerderijen van Olderfjorden. Na de wandeling brengen we een bezoek aan Henningsvaer, een authentiek vissersdorp op het eiland Heimoya.
Tochtinformatie: 10 km, 4 uur, 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 7

Vandaag verkennen we enkele andere eilanden van de Lofoten. Na het ontbijt rijden we naar het eiland Vestvagoy. We stoppen even bij de stokvisrekken op de oever van de Gimsoystraumen. We maken we een korte kustwandeling tussen het drijfhout en de rolstenen op het witte strand van Unstad. In Borg bezoeken we het Vikingmuseum. Hier staat een mooie reconstructie van een groot Vikinghuis en je maakt er kennis met de geschiedenis van de Vikingen op de Lofoten.
Tenslotte staat Nusfjord op het eiland Flakstadoy op het programma. Het kleine vissersdorp met zijn karakteristieke rorbuer staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Aan het einde van de middag zijn we weer terug in Svolvaer.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 8

Na het ontbijt rijden (2,5 uur)  we naar de luchthaven van Evenes en vliegen we terug naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in het stadje Svolvaer op het eiland Austvagøy. In Svolvaer wonen 4500 Noren en het is de hoofdstad van de Lofoten met een levendige haven.
We overnachten in een modern appartementen complex aan de haven. De één en tweepersoons appartementen hebben een eigen badkamer en keukenhoekje.

Over de maaltijden

De maaltijden worden verzorgd door de SNP kok/chauffeur. Hij doet de dagelijkse boodschappen in de plaatselijke supermarkt en zorgt voor een smakelijke en gevarieerde maaltijd. De dag begint met een uitgebreid ontbijt en je maakt je eigen lunchpakket klaar. Je thermosfles kan je laten vullen. ’s Avonds is er een menu met natuurlijk regelmatig vis. Enige hulp bij de voorbereiding van de maaltijden wordt van je verwacht tijdens deze week.

Inbegrepen

• Heen- en terugreis
• Alle overnachtingen
• Alle maaltijden, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
• Alle transfers volgens programma
• Bezoek en lezing Polarlightcenter in Laukvik
• Dagelijkse update over noorderlicht activiteit via Polarlightcentrum
• Noorderlicht-excursies afhankelijk van de activiteit van het noorderlicht
• Entree Viking Museum
• Diensten SNP-reisleider en SNP-chauffeur

Niet inbegrepen

• Huur sneeuwwandeluitrusting (ca. 70 euro)
• Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is erg duur)
• Verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt dagwandelingen van 4 tot 5 uur in een heuvel- en bergachtig landschap aan de voet van de steile Lofotentoppen. Dit zijn de effectieve wandeluren. Hier komen dan ook nog 1-2 uur bij voor pauzes e.d. De afstanden variëren van 9 tot 16 km per dag en het hoogteverschil is 250 tot 400 m. Je wandelt met een rugzak waar behalve je proviand ook extra kleding tegen de kou en de wind in zit. De zwaarte wordt natuurlijk sterk beïnvloed door het weer. Ligt en veel sneeuw, dan is het wandelen zwaarder, zeker als je voorin de groep loopt. Ook kan het zijn dat delen van de wandeling verijst zijn door bevroren smeltwater. In deze gevallen kunnen de wandelingen ingekort worden.

De transfers worden uitgevoerd met kleine busjes. De busjes worden bestuurd door de reisleider en een SNP-chauffeur. Omdat we de beschikking hebben over deze busjes, kunnen we 's avonds na het avondeten op zoek gaan naar het noorderlicht. Het kan immers zijn dat het in Svolvaer bewolkt is, maar dat het enkele fjorden verderop helder is.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Reis je heen en terug op eigen gelegenheid, dan ontmoet je de groep op de luchthaven van Evenes.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met SAS naar Evenes v.v.

Vluchtschema
SK 0822 Amsterdam - Oslo vertrek om 12.45 aankomst 14.30 uur
SK 4094 Oslo - Evenes vertrek om 15.55 aankomst 17.35 uur
SK 4087 Evenes - Oslo vertrek om 13.30 aankomst 15.10 uur
SK 0827 Oslo - Amsterdam vertrek om 16.30 aankomst 18.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.


Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie


Van Evenes Airport rijden we in 2,5 tot 3 uur in 2 minibusjes naar Svolvaer.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lofoten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Op de Lofoten is het niet mogelijk om sneeuwschoenen en stokken te huren. Je kan deze daarom via SNP huren. Deze huur dien je bij het maken van de boeking te vermelden. Het gehuurde materiaal wordt ter plaatse uitgereikt.

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun.
Omdat delen van de wandelingen verijst kunnen zijn, zijn spikes onmisbaar. Deze rubberen spikes (snowsteps of chainsen genoemd) trek je over je wandelschoenen. De metalen spikes onder je zool zorgen dan voor meer grip. Deze zijn ook in Svolvaer te koop.

In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van zeer koud en guur tot zonnig en windstil weer. Fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden.

Paklijst:

• Hoge wandelschoenen, waterdicht
• EHBO sporttape om hielen af te plakken tegen blaren
• Dagrugzak (35 liter)
• Sandalen of (hut-)slippers
• Fleecejack
• Zak/hoofdlamp
• Handschoenen
• Muts en Sjaal
• Wind- en waterdicht jack en broiek
• Zonnehoed of pet
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Pinpas en/of creditcard (cash geld is in Noorwegen bijna uitgestorven)
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
• Thermosfles en lunchtrommel
• Lang ondergoed
• (Langlauf)handschoenen
• Skibril
• Lippencrème met UV-filter
• Gamaschen om sneeuw uit je schoenen te houden
• Snowsteps/spikes

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

De reisdeider en de SNP-chauffeur besturen de beide minibussen tijdens deze reis. Door de inzet van twee busjes kunnen we een zeer flexibel programma aanbieden.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_9608.jpg

Noorwegen - Lofoten sneeuwwandelen

High peaks aan zee

Sneeuwwandelen vanuit appartementen

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten