Noorwegen - Lofoten fietsvakantie, 8 dagen Van Svolvaer naar Å

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en rorbuer

Fietsen op de Lofoten is volgens kenners een echte “once in a lifetime experience”. Na iedere bocht openbaart zich een spectaculair landschap met steile pieken, witte stranden, nauwe fjorden en kleurrijke vissersdorpen. Met kans op vier seizoenen op een dag fiets je van Svolvaer via Henningsvaer naar het eiland Grimsøya, van Hov naar Stamsund en Ballstad en met de ferry naar het pittoreske Nusfjord. De laatste etappe brengt je in Reine en Å.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer inbegrepen
 • Fietsen boven de poolcirkel
 • Met de Hurtigruten naar de Lofoten
 • Overnachtingen in sfeervolle rorbue
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Lofoten fietsvakantie

Vanuit Bodø vaar je met Hurtigruten naar de Lofoten. Eigenlijk is er geen mooiere manier om rustig naar de imposante Lofotenmuur te varen. Langzaam doemen de spitse pieken op aan de horizon en na een korte stop in Stamsund legt het schip aan in de haven van Svolvaer, de hoofdstad van de archipel. Hier leeft men van oudsher van de kabeljauw die van januari tot april in de ijskoude wateren rond de eilanden trekken. Elk jaar kwamen hier vele duizenden vissers uit alle delen van het land op af. Ze woonden in houten hutten op palen, half boven het water, meestal met velen in één ruimte. Deze rorbuer zijn tegenwoordig natuurlijk gemoderniseerd en bieden nu onderdak aan bezoekers van de kleurrijke vissersdorpen. Je fietst deze week langs de kust, het domein van de zeearend, onderlangs het steile en ruige bergland. Bij mooi weer kan je, dankzij de heldere arctische lucht, genieten van oneindige vergezichten, terwijl bewolking met de altijd laagstaande zon voor een schitterend lichtspel zorgt. Met kans op vier seizoenen op een dag fiets je van Svolvaer via Henningsvaer naar het eiland Grimsøya, van Hov naar Stamsund en Ballstad en met de ferry naar het pittoreske Nusfjord. De laatste etappe brengt je in Reine en Å.

Dag 1

Na aankomst in Bodø vertrek je om 15.00 uur met de Hurtigruten naar de Lofoten. Langzaam doemen de steile pieken op aan de horizon en komt er steeds meer kleur in de grijze Lofotenmuur. Na een korte stop in Stamsund vaart het schip naar Svolvaer, aankomst om 21.00 uur.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 2

Vandaag kun je het eiland Austvågøy verkennen. Je kunt de dag beginnen met een bezoek aan het kleine centrum van Kabelvåg, een van de oudste plaatsen op de Lofoten. Het is de moeite waard om hier enige tijd door te brengen, waarbij o.a. de 100 jaar oude Lofoten kathedraal , het Lofoten Aquarium, het Lofoten Museum en het werk van de Noorse schilder Kaare Espolin bekeken kunnen worden.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 3

Over de E-10 fiets je na het ontbijt naar de witte stranden bij Rørvik en over de bochtige en van spectaculaire bruggen voorziene 816 kom je aan in het schilderachtige Henningsvaer. Het is de moeite waard om lekker op een van de steigers te zitten en de bedrijvigheid in de haven te aanschouwen. In de loop van de ochtend stap je weer op je fiets en rijd je langs de westelijke kust van het eiland Austvågøya. Via de markante maar steile brug over de Gimsøystraumen kom je op het eiland Gimsøya. Je overnacht in het rustige Hov. De afstand van Svolvaer via Henningsvaer naar Hov is ca. 60 km. Je kan vandaag ook nog een ‘ommetje’ van 23 km maken naar Brenna.

 

Overnachting in

Hov op Gimsoya

Dag 4

Vandaag fiets je van Hov naar het op het eiland Vestvågøja gelegen stadje Leknes. Met 75 km is de etappe vandaag wat langer en brengt je in Stamsund, Steine en Ramsvika. Het landschap varieert van door gletsjers afgesleten scherenkust tot de steile pieken van de Steinetinden (509 m) en de Justadtinden (704 m). In de omgeving van Leknes is het verkeer het wat drukker, maar er zijn diverse fietspaden. De tocht van vandaag is in te korten.

Overnachting in

Leknes

Dag 5

Vandaag kun je drie tochten maken die je ook kunt combineren tot een tocht met een lengte van ongeveer 90 km. De verschillende fietstochten zijn:
• Naar Uttakleiv, 27 km.
• Naar de surfstranden van Unstad, 42 km
• De ruige kust van Eggum, 50 km
In Borg kun je het interessante Vikingmuseum bezoeken. Hier staat een mooie reconstructie van een “longhouse” en wordt het leven van de Vikingen zeer tastbaar.

Overnachting in

Leknes

Dag 6

Vanmorgen neem je in Kremmervika om 10.00 de ferry naar Nusfjord. Na aankomst op het eiland Flakstadøya kun je door Nusfjord struinen. Het zeer kleine authentieke vissersdorp Nusfjord ligt ingeklemd tussen de rotsen en staat op de Unesco World Heritage List. ’s Middags fiets je verder naar Reine. De route gaat ’s middags voornamelijk over de E-10. De fietsafstand van Leknes naar Reine is 53 km.

Overnachting in

Reine

Dag 7

De zuidelijke Lofoten herbergen de grilligste en steilste rotspieken van de Lofoten, met ertussen water waarvan je niet weet of het een fjord of een meer is. Omdat je twee nachten in Reine verblijft kan je vandaag diverse kanten op. Zo kun je met een bootje naar Vindstad, gelegen in de mooie Kjerkfjorden. Hier kan je een wandeling maken naar het witte strand van Buneset. Je kan natuurlijk ook naar het museumdorp Å fietsen, het meest westelijke dorp van de Lofoten, een tocht van 20 km.

Overnachting in

Reine

Dag 8

Je fietst vanmorgen in alle vroegte naar Moskenes, 5 km fietsen en neemt hier de eerste ferry naar Bodø. Langzaam verdwijnen de Lofoten uit het zicht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht afwisselend in hotels en huisjes/rorbuer. De hotelkamers hebben eigen sanitaire voorzieningen. De rorbuer waren oorspronkelijke hutjes waar de vissers in woonden tijdens het visseizoen. De huisjes zijn tegenwoordig natuurlijk aangepast aan de moderne tijd, maar hebben nog steeds die authentieke sfeer van vroeger. Behalve de slaapkamers is er een gemeenschappelijke zitruimte en vaak een keukentje. De slaapkamers zijn klein en hebben soms een stapelbed. Het kan zijn dat de slaapkamers op de eerste verdieping met een trapladder te bereiken zijn. In de rorbuer zijn de faciliteiten niet op de kamers. Het kan zijn, als er ook andere (fiets)gasten zijn, dat je het huisje en dus de douche en toilet moet delen.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat een goed gevuld Noors ontbijtbuffet klaar. 
In Hov en Reine is het avondeten inbegrepen.
In Svolvaer en Leknes is de avondmaaltijd niet inbegrepen. Vlakbij het hotel zijn diverse eetgelegenheden.

Voor overdag neem je een lunchpakket mee, met koffie of thee voor in de thermosfles. Meestal maak je het lunchpakket zelf tijdens het ontbijt.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen, incl. ontbijt
 • 7 maal lunchpakket
 • 3 maal diner
 • Ferry-verbindingen volgens programma
 • Bagagevervoer
 • SNP informatiepakket
 • Engelstalige routebeschrijvingen en kaartmateriaal (ligt ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Museabezoek en excursies
 • Fietshuur (optioneel)

Over de activiteiten

In totaal leg je ongeveer 180 km af. Op de meeste dagen kan je kiezen om korter of langer te fietsen. Je fietst veelal over rustige kustwegen de wat drukkere E-10, de Olafsvegen. De meeste kilometers gaan over asfalt. Soms zijn de wegen halfverhard, soms is er een fietspad. De hoogteverschillen zijn gering, maar af en toe moet je toch klimmen om in de volgende fjord te komen. De bruggen over de fjorden zijn soms zo steil dat je moet afstappen.

Omdat je maar op één dag in de week kunt starten, zullen er vaak andere fietsers (niet alleen Nederlanders) samen met je op fietsen over de Lofoten. Iedereen heeft echter een eigen routebeschrijving en kan zijn eigen dag indelen. 

Extra dagen

Het is niet mogelijk om extra dagen tijdens deze trektocht te boeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas helaas niet mogelijk om een (huur)fiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Fietshuur

Huurfiets (vanaf € 231,- per persoon)

Het is mogelijk om voor deze reis in Bodo een hybridefiets te huren. Op deze fiets zitten twee fietstassen.

Elektrische fiets (inclusief fietstas) (vanaf € 347,- per persoon)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar Bodo is ongeveer 2500 km.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kan je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bodo.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Omdat je op de eerste dag om 15.00 uur met de Hurtigruten naar Svolvaer vaart, is het belangrijk dat je uiterlijk om 13.00 in Bodo arriveert. Zeker als je ook nog de huurfietsen moet ophalen.
Kun je niet op tijd in Bodo zijn om met de Hurtigruten te varen, dan is er nog een mogelijkheid om van Bodo naar Svolvaer te varen is met de ferry die om 17.15 vertrekt. Geef dit dan wel door bij boeking!
Op de laatste dag kan je de eerste ferry van Moskenes naar Bodo nemen. Dit is om 7.00 uur. Je bent dan 10.15 uur in Bodo.

Deze reis is alleen te starten op vrijdag. We bieden de reis niet aan in de maand Juli. Het verkeer op de Lofoten is dan veel te druk en het is dan niet prettig en soms gevaarlijk om op de tweebaans wegen te fietsen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

lofoten-fietsen.jpg

Noorwegen - Lofoten fietsvakantie

Van Svolvaer naar Å

Fietsvakantie langs hotels en rorbuer

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten