Noorwegen - Jotunheimen Besseggen, 5 of 9 dagen Rondom het Gjendemeer

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs berghutten

Het vele kilometers lange Gjendemeer, dat zich als een groenblauw fjord tussen de rotswanden van de Jotunheimen uitstrekt, vormt de leidraad voor deze reis. Schitterend wandelen door het imposante gebergte en natuurlijk wandel je over de Bessegen, terwijl je jouw bagage door de boot laat vervoeren. Tijdens deze reis overnacht je in sfeervolle fjellstues. Eénmaal slaap je in een eenvoudige hut, waarbij je zelf de kachel moet stoken, beekwater tappen en eigen potje moet koken.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer mogelijk per boot
 • Comfortabele berghutten
 • Overnachting in zelfbedieningshut
 • Woest mooi berggebied
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen Besseggen

Dankzij het bootje dat ‘s zomers trouw een dienstregeling onderhoudt tussen de fjellstues langs het Gjendemeer, kun je de imposante Noorse bergwereld - zonder de last van een zware rugzak - ten voeten uit ervaren. Het bijna 20 kilometer lange Gjendevatn, de Noorse naam voor het meer, strekt zich als een fjord uit tussen de rotsachtige wanden van de Jotunheimen. Na een rustige begindag door de lichte berkenbossen van Sjodalen, vaar je met het bootje naar de westpunt van het meer. Daar start de tweedaagse trektocht langs de zelfbedieningshut Olavsbu. Je bevindt je hier in het hart van de Jotunheimen waar piramidevormige bergtoppen door de wolkenflarden naar de hemel reiken. Uitgestrekte blokkenvelden en sneeuwvelden omringen de eenvoudige, maar prachtig gelegen hut. Na een korte klim over de bergpas Raudalsband daal je langs de woeste waterval Hellerfossen weer af naar het Gjendemeer. En terwijl je jouw bagage per boot naar de volgende hut laat brengen, wacht je het spectaculaire sluitstuk over de Bessegen: de reusachtige natuurlijke stuwdam die het donkerblauwe water van het Bessvatnet scheidt van het 400 meter lager gelegen, blauwgroene Gjendemeer.

Je kunt ook kiezen voor een 5-daagse variant. Het programma wordt dan:

Dag1 Overnachting in Gjendesheim

Dag2 Boot naar Gjendebu en middagwandeling

Dag3 Wandeling naar Memurubu

Dag4 Wandelingover de Besseggen naar Gjendesheim

Dag5 Vertrek

Dag 1

Aankomst bij Gjendesheim een schitterend gelegen fjellstue aan het Gjendevatnet.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 2

Een dag om in te lopen. Je maakt een fraaie rondwandeling tot boven de boomgrens langs een kristalheldere beek en met een fraai uitzicht op de besneeuwde top van de Besshø. Wandelduur: 12 km, 300m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 3

Eerst vaar je in 45 minuten naar Gjendebu. Vandaag maak je een pittige klim naar de top van de Gjendetunga – met een uniek panorama over het Gjendemeer en de omliggende met gletsjers bedekte toppen. Na het ronden van de Tungepiggan daal je af langs de klaterende Veslå-rivier terug naar de berghut. Wandelduur: 14 km, 550m stijgen en dalen, ca. 5 uur lopen.

Overnachting in

Gjendebu

Dag 4

Je klimt geleidelijk omhoog door het Veslårivierdal via de Geithø naar het bergmeer Grisletjønnen. Langs de voet van de Grøneberget wandel je door het wijdse Rauddalen omgeven door steile toppen van de Snøholstind, Mjølkedalstind en de bergketen Rauddalseggi naar de zelfbedieningshut Olavsbu. Wandelduur 15 km, 550m stijgen, 50m, 6 à 7 uur lopen.

Overnachting in

Olavsbu

Dag 5

Na een korte klim over de bergpas Raudalsband daal je af langs de Skardalstind naar het Langvatnet, waarlangs je via de waterval Hellerfossen in het groene Storådalen komt. Je volgt de heldere rivier stroomafwaarts naar de berghut. Wandelduur: 18 km, 200m stijgen en 650m dalen, 7-8 uur lopen.

Overnachting in

Gjendebu

Dag 6

Na enkele kilometers langs het Gjendemeer begin je aan de pittige klim van de Bukkelægret naar het plateau Memurutunga met een weids uitzicht over de omliggende besneeuwde pieken boven de 2000 m. Met doorlopend een fraai panorama over het Gjendemeer daal je af over de bergkam Sjugurdtinden naar de comfortabele berghut Memurubu. Wandelduur: 12 km, 600m stijgen en dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Memurubu

Dag 7

Met de tocht naar de voet van de Surtningsui (2368 m) bepaal je zelf waar je keerpunt ligt. Deze uitdagende top geeft ook al tijdens de beklimming doorlopend een prachtig uitzicht over Memurudalen en de hoger gelegen immense gletsjers Vestre en Austre Memurubre. Na een lange afdaling kunt u bijkomen in de sauna van Memurubu. Wandelduur: 17 km, 1050m stijgen en dalen, 8 à 9 uur lopen.

Overnachting in

Memurubu

Dag 8

De laatste wandeldag kan wel beschouwd worden als de meest bijzondere route in de Jotunheimen. Je klimt via de voet van de Besshø naar de smalle kam tussen het blauwe Bessvatnet en het in de dieper gelegen groene Gjendemeer. Hier begint het meest spectaculaire deel van de klim over de scherpe steile bergkam Besseggen met op het hoogste punt de Veslfjellet vanwaar je een lange afdaling maakt naar Gjendesheim. Wandelduur: 14 km, 1000m stijgen en dalen, ca. 7 uur lopen.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 9

Na het ontbijt einde van het arrangement.

Korte 5-daagse variant

Je kunt ook kiezen voor een 5-daagse variant. Het programma wordt dan:

Dag 1 Overnachting in Gjendesheim
Aankomst bij Gjendesheim een schitterend gelegen fjellstue aan het Gjendevatnet.
Overnachting in Gjendesheim

Dag 2 Boot naar Gjendebu en middagwandeling
Eerst vaar je 45 minuten naar Gjendebu. Vandaag maak je een pittige klim naar de top van de Gjendetunga – met een uniek panorama over het Gjendemeer en de omliggende met gletsjers bedekte toppen. Na het ronden van de Tungepiggan daal je af langs de klaterende Veslå-rivier terug naar de berghut. Wandelduur: 14 km, 550m stijgen en dalen, ca. 5 uur lopen.
Overnachting in Gjendebu

Dag 3 Wandeling naar Memurubu
Na enkele kilometers langs het Gjendemeer begin je aan de pittige klim van de Bukkelægret naar het plateau Memurutunga met een weids uitzicht over de omliggende besneeuwde pieken boven de 2000 m. Met doorlopend een fraai panorama over het Gjendemeer daal je af over de bergkam Sjugurdtinden naar de comfortabele berghut Memurubu. Wandelduur: 12 km, 600m stijgen en dalen, ca. 6 uur lopen.
Overnachting in Memurbu

Dag 4 Wandeling over de Besseggen naar Gjendesheim
De laatste wandeldag kan wel beschouwd worden als de meest bijzondere route in de Jotunheimen. Je klimt via de voet van de Besshø naar de smalle kam tussen het blauwe Bessvatnet en het in de diepte gelegen groene Gjendemeer. Hier begint het meest spectaculaire deel met de klim over de scherpe steile bergkam Besseggen met op het hoogste punt de Veslfjellet vanwaar je een lange afdaling maakt naar Gjendesheim. Wandelduur: 14 km, 1000m stijgen en dalen, ca. 7 uur lopen.
Overnachting in Gjendesheim

Dag 5 Vertrek
Na het ontbijt einde van het arrangement.

Overnachting in

Gjendesheim

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele en prachtig gelegen fjellstues op 2 of 4 persoonskamers (vaak met stapelbed) met douche en toilet op de gang. Een tweepersoonskamer is een privékamer; als je met 2 personen bent en een vierpersoonskamer boekt, slapen er in drukke tijden ook andere op de kamer. Bijna in alle onderkomens gebruikt je jouw eigen lakenzak en handdoek. Dekbedden en kussens zijn overal aanwezig. 

Gjendesheim beschikt over een sauna. ’s Avonds kan in de ruime zitkamer, soms bij de open haard, nagenoten worden van de geleverde inspanningen van de dag. Alle hutten hebben een droogkamer waar je eventueel nat geworden schoenen en kleding kunt drogen. 

In Memurubu, een soort berghotel aan de oever van het Gjendevatn is enige jaren geleden gemoderniseerd. Je verblijft in Memurubu dan ook op kamers met prive douche en wc.

In de zelfbedieningshut Olavsbu (n.v.t. voor 5-daagse variant), voorzien van een warme houtkachel en een uitgebreide provisiekast, slaap je altijd op een slaapzaaltje. Je maakt in deze hut zelf je eigen maaltijden klaar.

Over de maaltijden

’s Avonds wacht je een degelijk diner, ’s ochtends een uitgebreid ontbijtbuffet. De avondmaaltijden en ontbijtbuffetten in de Noorse berghutten en fjellstues zijn erg uitgebreid en goed. De koffie of thee na het diner is inbegrepen. Tijdens het ontbijt maak je zelf je lunchpakket klaar en kunt je een thermosfles met warme thee laten vullen. De maaltijden in Olavsbu maak je zelf klaar met ingrediënten uit de provisiekast .(n.v.t. op 5-daagse variant).

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten, behalve in Olavsbu
 • alle diners, behalve in Olavsbu
 • 7 lunchpakketten (3 bij de 5-daagse variant)
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • enkele reis per boot Gjendesheim - Gjendebu (ca. €25 p.p. ter plekke of via internet) 
 • optioneel bagagevervoer per boot (ca. 2 x €7,50 per tas/koffer, ter plekke te betalen)
 • douchemuntjes
 • maaltijden in Olavsbu
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Een stevige trektocht langs goed gemarkeerde routes over stenig terrein, regelmatig over blokken- en sneeuwvelden. De tijd die je nodig hebt voor een wandelingen is soms langer dan u gewend bent door het lastige terrein. Een goede conditie en bergwandelervaring zijn voor deze tocht vereist. Indien je gewend bent met wandelstokken te lopen, kun je die hier goed gebruiken.

De route op dag 8 (dag 4 bij 5-daagse variant) over de Besseggen is niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees. Wisselende weersomstandigheden kunnen een verzwarende factor vormen. Deze reis is niet geschikt om in je eentje te maken.

Nagenoeg alle dagen ben je op pad met slechts een dagrugzak. Alleen tijdens de wandeling van en naar de zelfbedieningshut Olavsbu draag je voor één overnachting wat extra spullen mee in de rugzak. Het vervoer van de bagage is als volgt geregeld: tijdens de boottocht naar Gjendebu neem je zelf je bagage mee naar het volgende overnachtingsadres. Twee maal – naar Memurubu (dag 6 - dag 3 bij 5-daagse variant) en naar Gjendesheim (dag 8 - dag 4 bij 5-daagse variant) - verstuur je zelf je bagage per boot, terwijl je er met een dagrugzak naar toe wandelt. De afstand van de aanlegplaats van de boot van en naar de accommodatie bedraagt maximaal 500 m.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

hotelkamer_1.jpg

Thon Hotel Spectrum (Oslo)

Het Thon Hotel Spectrum in Oslo is een modern hotel met 151 comfortabel en sfeervol ingerichte kamers. Het hotel heeft een ontbijtruimte en een leuke patio waar gedineerd kan worden.

Transfers

Transfer Beitostolen - Gjendesheim (vanaf € 70,- per boeking)

Optionele transfer van Beitostolen naar Gjendesheim. U kunt deze reserveren indien de bus vanuit Oslo niet doorrijdt naar Gjendesheim. De transfer (van 35 km) wordt verzorgd door de accommodatiehouder van Gjendesheim. Genoemde prijs is voor een enkele reis.

Voorwaarden: Prijs voor 1-4 personen. Voor meer dan 4 personen is de prijs opvraagbaar.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Gjendesheim is 1200 tot 1400 km, afhankelijk van de route/veerverbinding. Je kunt je auto bij de eerste accommodatie parkeren. Als je per dagboot naar Oslo vaart, houd er dan rekening mee dat het vanaf Oslo nog 5 uur rijden tot de eerste accommodatie is. Dagelijks varen er meerdere veerboten tussen Denemarken en Zweden / Noorwegen en bij Kopenhagen is er een vaste brug/tunnel verbinding met Zweden. Een comfortabele verbinding is de nachtboot van Kiel naar Oslo.

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kun je uitstekend terecht bij DirectFerries.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) reist u per openbaar vervoer verder door naar uw bestemming. Houdt u bij de keuze van uw vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en een middagvlucht terug. U kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Oslo vooraf of na afloop van uw reis.

Vanaf het vliegveld Gardermoen reist u per trein naar Oslo Sentral Stasjon (reken 1 uur) en neemt daar de bus (Valdresekspressen) die u in ca. 4,5 uur bij Beitostolen brengt. Deze bus vertrekt elke dag om 08.40, 10.25 en 13.05. In Beitostolen kun je dan nog overtappen op de bus naar Gjendesheim. Er gaat ook nog een bus om 15.05. Deze bus rijdt echter maar tot Beitostolen. U heeft dan een taxi nodig voor het stuk Beitostolen - Gjendesheim (35 km).  U kunt via SNP deze taxi-transfer reserveren.

Terugreis: u reist per lijnbus in de ochtend van Gjendesheim naar Oslo Sentral Stasjon, waar u per trein naar vliegveld Gardermoen reist. U kunt halverwege de middag op vliegveld Gardermoen zijn. Indien u na 16 september terug wilt reizen, rijdt de bus niet meer vanuit Gjendesheim en bent u aangewezen op een taxi naar Beitostolen.

Klik hier voor informatie de busreis van Oslo naar Gjendesheim. Zoek onder Rutetabeller-->161 Valdresekspressen. U krijgt dan de tijden van Oslo naar Beitostolen en Gjendesheim.  Wij adviseren u om zeker in de zomermaanden de bus van te voren al via internet te boeken (is vaak goedkoper). Het kan voorkomen dat de bus al is volgeboekt als u ter plaatse een kaartje wilt kopen.

U kunt dit arrangement starten van 1 jul t/m 31 aug. Voor en na deze periode zijn de hutten gesloten en is deze trip niet te maken.

Vanaf ca. 19/8 is er alleen nog maar een middagboot (ca. 15.30 vertrek) naar Gjendebu. De wandeling naar de Gjendetunga komt dan te vervallen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het Gjendemeer ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De wandelpaden zijn deels niet geschikt voor viervoeters.

In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van koud tot warm, en kan het stormachtig weer maar ook zonnig en windstil zijn. Uw uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we u aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten uw thee of koffie warm te houden.

Paklijst:

 • Dagrugzak (40 liter); groot genoeg voor de bagage van één overnachting in de berghut
 • Goed ingelopen bergwandelschoenen, hoogsluitend, goed waterdicht, met sterke, stugge zool
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Zitmatje
 • Kompas of GPS
 • Snacks (bijv. mueslirepen)
 • Veldfles en/of thermosfles
 • Goede ademende (bijv. goretex) regenkleding (een poncho is niet aan te bevelen, gezien het vaak winderige weer)
 • Sterk aanbevolen: gamaschen en waadschoentjes (of oude hardloopschoenen)
 • (hut)slippers
 • Warme, winddichte trui of vest (bv. softshell)
 • Fleece jack
 • Handschoenen, muts
 • Zonnehoed of pet
 • (uitschuifbare) wandelstokken (als je hier mee kunt omgaan)
 • Lippencrème met UV-filter
 • Sporttape, pijnstillers en andere EHBO zaken
 • anti-muggenmiddel
 • Zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Handdoek (kunststof !)
 • Lakenzak en kussensloop
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

 

Toeslag DNT hutten
De DNT kan een Covid toeslag rekenen van 45 NOK per persoon per nacht, om de extra kosten van veiligheidsmaatregelen te dekken. Deze toeslag moet ter plekke betaald worden. 

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

op_de_bessegen_tussen_het_donkerblauwe_bessvatnet_en_het_blauwgroene_gjendevatnet.jpg

Noorwegen - Jotunheimen Besseggen

Rondom het Gjendemeer

Bergwandelvakantie langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten