Wandelvakantie langs hotels en berghutten
Uniek aan deze reis
- Afwisseling tussen hoogvlakte en Sognefjord
- Bezoek aan Hanzestad Bergen
- Mooie treinritten
- Schitterende natuur
- GPS-tracks aanwezig
Je overnacht in eenvoudige hotels en sfeervolle, houten Noorse berghutten. We proberen overal privé-kamers voor je te reserveren. In de berghutten hebben de kamers meestal stapelbedden. Warme douches zijn op de gang aanwezig. Je dient een handdoek, lakenzak en kussensloop mee te nemen.
‘s Avonds kan bij de open haard nagenoten worden van de geleverde inspanningen van de dag. Alle hutten hebben een droogkamer waar je eventueel nat geworden schoenen en kleding kunt drogen.
Voor twee overnachtingen tijdens de trekking tussen Finse en Flåm dien je wat spullen voor de nacht in je dagrugzak mee te nemen. In de hutten is stroom.
De ochtend begint altijd met een uitgebreid Noors ontbijtbuffet. In de berghutten maak je hierbij zelf uw lunchpakket klaar (je kan je thermosfles ook laten vullen met thee). In Geilo en Bergen kun je zelf je lunchinkopen doen. ’s Avonds krijg je een stevig 3-gangendiner met koffie en thee toe. In Geilo, Flam en Bergen is het avondeten niet inbegrepen, hier kun je uitstekend uit eten gaan. NB. De avondmaaltijden en ontbijtbuffetten in de Noorse berghutten en fjellstues zijn erg uitgebreid en goed, waarbij zoveel mogelijk (bv. kaas en vlees) bij lokale producenten wordt gekocht.
De te overbruggen hoogteverschillen wisselen sterk. Het terrein op de Hardangervidda is vrij ruig en rotsachtig. Houd dus rekening met oneffen en stenige paden. Een deel van de route gaat over een pad langs een vrij steile helling, waar af en toe een staalkabel zorgt voor extra houvast. Voor mensen met hoogtevrees is de tocht daarom niet aan te raden. Daarnaast loop je af en toe door moerassig terrein met een drassige ondergrond. De weersomstandigheden kunnen een verzwarende factor vormen.
Je wandelt in een gebied waar het weer gemakkelijk kan omslaan en de route's gaan door verlaten landschappen. Soms kom je urenlang niemand tegen. Het is daarom verstandig om een goede isolatiedeken mee te nemen. Deze aluminium deken voorkomt dat je te veel afkoelt en is in een noodsituatie onontbeerlijk.
Kennis van het gebruik van kaart en kompas en GPS zijn belangrijk, zeker als het zicht beperkt is.
Tijdens de minitrektocht draag je wat extra spullen voor 2 overnachtingen. We adviseren je dan ook een rugzak van 40 liter mee te nemen. Het bagagevervoer - dat je zelf organiseert en betaalt- geschiedt per trein. Je geeft de bagage af op het station van Finse en haalt deze weer op , op het station van Flam. In het SNP reispakket, dat je voor de reis van ons krijgt toegezonden, staat duidelijk vermeld hoe je dit snel en simpel kunt regelen. De treinstations liggen op loopafstand van de accommodaties (max. 500 m).
De wandelingen zijn geschikt voor kinderen van 12 jaar en ouder. Je moet echter wel ervaring hebben in het maken van lange wandelingen, kijk in het dagprogramma voor de lengte van de wandelingen.
Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Geilo is een toeristenplaats waar bv. allerlei activiteiten via outdoororganisaties mogelijk zijn (www.geilo.no, kijk bij Geilo Summer Activities), maar ook vele wandelingen. Finse is een sfeervolle berghut met goed eten, op een schitterende plek op 1200 m langs de spoorlijn. Hier zijn eventueel fietsen te huren om over de autovrije zandweg (Rallarvegen) langs het spoor te fietsen. Flåm is een toeristisch dorpje aan de schitterende Sognefjord, waar een aantal aktiviteiten georganiseerd worden (www.visitflam.com). Je kunt bv. een mooie boottocht maken op de Aurlandsfjord en een wandeling maken naar de bekende uitstekende rots Prest (1367m) met het bijzondere uitzicht. Bergen is een levendige en leuke stad met veel bezienswaardigheden en musea waar je prima een hele dag kunt doorbrengen.
De route Utrecht – Geilo is 1200 tot 1400 km, afhankelijk van de route/veerverbinding. Als u per dagboot naar Oslo vaart, houd er dan rekening mee dat het vanaf Oslo nog 4 uur rijden tot de eerste accommodatie is. Je kunt je auto in Geilo laten staan en op de laatste dag van Bergen per trein terug gaan naar Geilo (ca. 3 uur).
Dagelijks varen er meerdere veerboten tussen Denemarken en Zweden / Noorwegen en bij Kopenhagen is er een vaste brug/tunnel verbinding met Zweden. Een comfortabele verbinding is de nachtboot van Kiel naar Oslo.
Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kun je uitstekend terecht bij DirectFerries.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.
Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.
Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Oslo Gardermoen of Bergen en een terugvlucht vanaf Bergen.
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000
Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) of Bergen reist u per openbaar vervoer verder door naar uw bestemming. Houdt u bij de keuze van uw vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen. U kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Oslo vooraf of in Bergen na afloop van uw reis.
Vanaf het vliegveld Gardermoen reist u per trein naar Oslo Sentral station. Dit kan met de snelle en dure Flytoget in 25 minuten of met de boemel.
Vanuit Oslo neemt u de trein naar Geilo, gelegen op de hoofdroute Oslo-Bergen. Deze trein gaat 3 keer per dag. Als u aan het begin van de middag landt kunt de trein van Gardermoen nemen halverwege de middag en aan het begin van de avond arriveren in Geilo.
Vanaf luchthaven van Bergen neemt u de shuttlebus naar het station in de stad (ca. 30 min) en neemt daar de trein naar Geilo (ca. 3 uur).
Wat reistijd betreft maakt het niet uit of u in Oslo of Bergen landt, Vanuit Oslo krijgt u meer van Noorwegen te zien en wordt het een echte doorsteek.
Aan het einde van uw arrangement reist u per Flybus in 30 minuten naar het vliegveld in Bergen. Deze rijdt overdag elk half uur.
Indien u in Noorwegen met de trein wilt reizen kunt u vooraf een ticket en - zeer belangrijk - zitplaatsreservering kopen via www.nsb.no. U betaalt dan vaak minder dan aan het loket. Reservering is niet nodig voor korte treinritten, zoals bijvoorbeeld van luchthaven Gardermoen bij Oslo naar het centrum van Oslo. Als de trein vol is kunt u ook met de bus naar Geilo.Op de website www.nor-way.no en www.ruteinfo.no kunt u informatie vinden over de busverbindingen in Noorwegen. Ook boottijden worden vermeld.
U kunt dit arrangement starten van jul t/m begin september. Voor en na deze periode zijn de hutten gesloten en is deze trip niet te maken.
N.B. Het hotel in Finse is de rest van het seizoen gesloten i.v.m. corona. Hierdoor kan de reis niet meer worden uitgevoerd.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
De wandelpaden zijn deels niet geschikt voor viervoeters.
Je wandelt in een gebied waar het weer gemakkelijk kan omslaan en de route's gaan door verlaten landschappen. Soms kom je urenlang niemand tegen. Het is daarom verstandig om een goede isolatiedeken mee te nemen. Deze aluminium deken voorkomt dat je te veel afkoelt en is in een noodsituatie onontbeerlijk.
Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.
Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’
Toeslag DNT hutten
De DNT kan een Covid toeslag rekenen van 45 NOK per persoon per nacht, om de extra kosten van veiligheidsmaatregelen te dekken. Deze toeslag moet ter plekke betaald worden.
Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).
Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten