Noorwegen - Hardangervidda en Skarvheimen, 8 dagen Van Fjell naar Fjord

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en berghutten

Volg deze spectaculaire natuurroute - zonder het gesjouw met al je bagage - van het ene sfeervolle onderkomen naar het andere. Van de ruige, kale ’fjellen’ en gletsjers van Hardangervidda en Skarvheimen naar de diepe, groene fjorden aan de kust. Reis met de spectaculaire Flåmsbana, langs één van Europa’s mooiste treintrajecten. De reis eindigt op passende wijze in de mooie Hanzestad Bergen.

Uniek aan deze reis

 • Afwisseling tussen hoogvlakte en Sognefjord
 • Bezoek aan Hanzestad Bergen
 • Erg mooie hotels en sfeervolle berghutten
 • Mooie treinritten
 • Schitterende natuur
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Hardangervidda en Skarvheimen

Van de ruige, door gletsjerijs gegeselde hoogvlakten naar de stille schoonheid van de diepe, groene fjorden. Dit is Noorwegen: afwisselend en onvoorspelbaar. Deze voettocht begint in In Geilo, aan de rand van de grootste hoogvlakte van het land: de Hardangervidda en de aansluitende Skarvheimen. Eerst maak je een dagwandelingen in de omgeving van de florarijke bergketens Reineskarvet en Hallingskarvet. Vervolgens reis je per trein verder naar de Finsehytta, gelegen op 1222m midden op de Hardangervidda. Dit is het beginpunt van een spectaculaire, driedaagse trektocht over de wilde, arctische hoogvlakte en door het diepe, canyonachtige Aurlandsdal. Eindpunt is het lieflijke Aurlandsfjord nabij Flåm. Vanaf Flåm reis je met de Flåmsbana tenslotte naar Myrdal, waarbij je één van Europa's mooiste treintrajecten volgt. De laatste nacht verblijf je in de sfeervolle Hanzestad Bergen met zijn levendige en kleurrijke haven.

Dag 1

Aankomst in Geilo. Eventueel kun je op eigen gelegenheid een wandeling rond het meer maken.

Overnachting in

Geilo

Dag 2

Na het ontbijt wandel je vanuit je hotel naar het boven de boomgrens gelegen Geilohovda (1109 m). Hier begin je aan een wandeling naar de Hallingskarvet met het markante uitzichtpunt Prestholtskarvet (1863 m). Gedurende de hele wandeling valt er te genieten van een weids uitzicht over de oostelijke Hardangervidda. Wandeling: max. 21 km,  800m stijgen en dalen, ca. 7 tot 8 uur. Eventueel kun je een taxi nemen om snel hoogte te winnen.

Overnachting in

Geilo

Dag 3

Je neemt de ochtendtrein naar Finse, het hoogst gelegen spoorwegstation (1222 m) van Noorwegen, omgeven door ruige bergketens en gletsjers. Na aankomst in Finse heeft u de hele middag nog voor een wandeling naar de gletsjertongen van de imposante Hardangerjökulen. Wandeling: 10 km, 350m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Finse

Dag 4

Vandaag start de driedaagse trekking naar de Aurlandsfjord te beginnen de tocht over de Hallingskarvet, waarbij je de gehele dag boven de boomgrens blijft. Onderweg passeer je diverse bergmeren met blauwhelder water en vele sneeuwvelden. Wederom prachtige vergezichten naar het zuiden over de Hardangerjökulen en naar het noorden over de weidse Skarvheimen. Over een grillig en rotsig pad af en toe onderbroken door sneeuwvelden daal je af naar de geïsoleerd in het berglandschap gelegen gezellige berghut Geiterygghytta op hoogte van 1229 m. Wandeling: 15 km, 500m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Geiterygghytta

Dag 5

Deze dagtocht zal ervaren worden als de zwaarste en stelt wandelaars met hoogtevrees op de proef. Je begint met een geleidelijke klim over de westhelling van de Sundhellerskarvet (1613 m) naar een hoogte van 1400 m, waarbij je diverse klatterende bergstroompjes oversteekt; vervolgens daal je af naar de bijna halverwege gelegen berghut Steinbergdalshytta ( 1070 m) gelegen aan het langgerekte stuwmeer Vetlebotnbatnet. Na de lunchpauze vervolg je de route door een nauwer wordend rivierdal over een rotsig pad langs een steile afgrond Nadat je de brug over de Grönarivier gepasseerd bent, begeef je jezelf geleidelijk dalend in een steeds nauwer wordende en rijker begroeide canyon. Bij het meertje Aurdalsvatnet (813 m) bevindt zich het volgende overnachtingsadres, de Auerlandsdalen Turisthytte. Wandelduur: 19 km, 400m stijgen en 800m dalen, 8 uur.

Overnachting in

Auerlandsdalen Turisthytte

Dag 6

Dit is voor veel Noren een van de meest bijzondere wandelroutes vanwege de afwisseling in terreingesteldheid, vegetatie en landschap. Je wandelt in circa 7 uur door nauwe rivierdalen, smalle canyons, langs steile afgronden en passeert prachtige panorama’s. De route begint langs de oevers van het nauwe Aurlandsrivierdal. Een steile afdaling brengt je weer langs de nauwe rivieroevers. Af en toe passeer je oude verlaten boerderijen. Geleidelijk aan daal je af naar het gehucht Vassbygdi. Vanaf Vassbygdi neem je de bus (40 min.) naar Flåm gelegen aan de Aurlandsfjord. Wandeling: 20km, 300m stijgen en 950m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Flåm

Dag 7

In de ochtend neem je de trein over een van de meest spectaculaire trajecten van het Noorse spoorwegennet, de Flåmsbana staat voor idylle en dramatiek. In 40 minuten van Flåm op zeeniveau naar Myrdal op een hoogte van 866 m. Hier stap je over in de Oslo – Bergenexpress die voor in de middag aankomt in Bergen. Tijdens deze treinreis ben je getuige van een van de mooiste treinroutes van Europa met een grootse variatie in landschapsveranderingen. Van de fjord met vriendelijke boomgaarden naar de fjell met sneeuwvelden en rotsformaties daarna de overgang geleidelijk dalend tussen de berken- en dennenbossen naar een vriendelijke havenstad Bergen met vele oude houten koopmanshuizen aan de fjorden- en scherenkust.Het is echter ook mogelijk met de boot door de imponerende Sognefjord naar Bergen te varen.

Overnachting in

Bergen

Dag 8

Na het ontbijt einde van het arrangement. Indien er nog tijd is kun je met de Floibaan naar het bekende uitzichtpunt over Bergen. Het is leuk om wandelend, eerst door het bos, daarna langs mooie houten huizen, af te dalen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in Geilo, Flam en Bergen in hele goede hotels nabij de treinstations.
Daarnaast 3x in een sfeervolle, houten Noorse berghut. We proberen in de berghutten overal privé-kamers voor je te reserveren. Hier staan meestal stapelbedden. Warme douches zijn op de gang aanwezig. Je dient een handdoek, lakenzak en kussensloop mee te nemen. Alle hutten hebben een droogkamer waar je eventueel nat geworden schoenen en kleding kunt drogen. Overal is elektriciteit.
‘s Avonds kan bij de open haard nagenoten worden van de geleverde inspanningen. 
Voor twee overnachtingen tijdens de trekking tussen Finse en Flåm dien je wat spullen voor de nacht in je dagrugzak mee te nemen. De overige bagage laat je door de trein naar Flam vervoeren.

Over de maaltijden

De ochtend begint altijd met een uitgebreid Noors ontbijtbuffet. In de 3 berghutten maak je hierbij zelf je lunchpakket klaar (je kan je thermosfles ook laten vullen met thee). Op de andere overnachtingsplaatsen kun je zelf lunchinkopen doen.
’s Avonds krijg je in de berghutten een stevig 3-gangendiner met koffie en thee toe. De avondmaaltijden en ontbijtbuffetten in de Noorse berghutten en fjellstues zijn erg uitgebreid en goed, waarbij zoveel mogelijk (bv. kaas en vlees) bij lokale producenten wordt gekocht. In Geilo, Flam en Bergen is het avondeten niet inbegrepen, hier kun je uitstekend uit eten gaan.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 diners
 • 3 lunchpakketten
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • douchemuntjes in hutten
 • bagagevervoer per trein
 • alle transfers met trein, bus en boot (totale kosten ca. 180 euro)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De te overbruggen hoogteverschillen wisselen sterk. Het terrein op de Hardangervidda is vrij ruig en rotsachtig. Houd dus rekening met oneffen en stenige paden. Een deel van de route gaat over een pad langs een vrij steile helling, waar af en toe een staalkabel zorgt voor extra houvast. Voor mensen met hoogtevrees is de tocht daarom niet aan te raden. Daarnaast loop je af en toe door moerassig terrein met een drassige ondergrond. De weersomstandigheden kunnen een verzwarende factor vormen en voor het geval er mist opkomt, moet je kennis van orientatie met kaart, kompas en GPSup-to-date zijn.

Tijdens de minitrektocht draag je wat extra spullen voor 2 overnachtingen. We adviseren je dan ook een rugzak van 40 liter mee te nemen. Het bagagevervoer - dat je zelf organiseert en betaalt (ca. NOK 400 per tas/koffer) - geschiedt per trein. Je geeft de bagage af op het station van Finse en haalt deze weer op , op het station van Flam. In het SNP reispakket, dat je voor de reis van ons krijgt toegezonden, staat duidelijk vermeld hoe je dit snel en simpel kunt regelen. De treinstations liggen op loopafstand van de accommodaties (max. 500 m).

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn geschikt voor kinderen van 12 jaar en ouder. Je moet echter wel ervaring hebben in het maken van lange wandelingen, kijk in het dagprogramma voor de lengte van de wandelingen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Geilo is een toeristenplaats waar bv. allerlei activiteiten via outdoororganisaties mogelijk zijn (www.geilo.no, kijk bij Geilo Summer Activities), maar ook vele wandelingen. Finse is een sfeervolle berghut met goed eten, op een schitterende plek op 1200 m langs de spoorlijn. Hier zijn eventueel fietsen te huren om over de autovrije zandweg (Rallarvegen) langs het spoor te fietsen. Flåm is een toeristisch dorpje aan de schitterende Sognefjord, waar een aantal aktiviteiten georganiseerd worden (www.visitflam.com). Je kunt bv. een mooie boottocht maken op de Aurlandsfjord en een wandeling maken naar de bekende uitstekende rots Prest (1367m) met het bijzondere uitzicht. Bergen is een levendige en leuke stad met veel bezienswaardigheden en musea waar je prima een hele dag kunt doorbrengen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht – Geilo is 1200 tot 1400 km, afhankelijk van de route/veerverbinding. Je kunt je auto in Geilo laten staan en op de laatste dag van Bergen per trein terug gaan naar Geilo (ca. 3 uur, zie www.vy.no, ook voor het kopen van tickets).
Als je per dagboot naar Oslo vaart, houd er dan rekening mee dat het vanaf Oslo nog zeker 4 uur rijden is naar de eerste accommodatie.
Dagelijks varen er meerdere veerboten tussen Denemarken en Noorwegen. Bij Kopenhagen is er een vaste brug/tunnel verbinding met Zweden. Een comfortabele verbinding is de nachtboot van Kiel naar Oslo of de veerboot van Eemshaven naar Kristiansand.

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kun je uitstekend terecht bij DirectFerries.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Oslo Gardermoen of Bergen en een terugvlucht vanaf Bergen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) of Bergen reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van de vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen. Je kan natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Oslo vooraf of in Bergen na afloop van de reis.

Vanaf het vliegveld Gardermoen reis je per trein naar Oslo Sentral station. Dit kan met de snelle en dure Flytoget in 25 minuten of met de boemel.
Vanuit Oslo neem je de trein naar Geilo (ca. 3,5 uur), gelegen op de hoofdroute Oslo-Bergen.

Vanaf luchthaven van Bergen neem je de shuttlebus Flybus of tram naar het station in de stad (ca. 45 min) en neemt daar de trein naar Geilo (ca. 3 uur).
Wat reistijd betreft maakt het niet veel uit of je in Oslo of Bergen landt, Vanuit Oslo krijg je meer van Noorwegen te zien en wordt het een echte doorsteek.

Aan het einde van het arrangement reis je per Flybus of tram in ca. 45 minuten naar het vliegveld in Bergen. Deze rijdt overdag elk half uur.

Klik hier om openbaar vervoer tickets in heel Noorwegen te reserveren.
De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar.
We adviseren om, zeker in de zomermaanden, bus en trein te voren via internet te boeken (is vaak ook nog goedkoper).

Je kan dit arrangement starten van begin juli tot begin september. Voor en na deze periode zijn de hutten gesloten en is deze trip niet te maken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

De wandelpaden zijn deels niet geschikt voor viervoeters.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Toeslag DNT hutten
Er kan ter plekke een Covid toeslag van 45 NOK per persoon per nacht gevraagd worden, om de extra kosten van veiligheidsmaatregelen en schoonmaak in de berghutten te dekken.
SNP heeft met DNT afgesproken dat SNP klanten deze toeslag niet hoeven te betalen. 

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

overnachten_op_de_bodem_van_het_fjord.jpg

Noorwegen - Hardangervidda en Skarvheimen

Van Fjell naar Fjord

Wandelvakantie langs hotels en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten