Nepal - Nepal Hike Experience, 15 dagen Women-only trektocht door Langtang Valley

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Trektocht langs berglodges

Klaar voor het avontuur van je leven? Ga mee naar Nepal, hét land van de levendige cultuur en indrukwekkende bergwereld. Tijdens deze 2-weekse reis maken we een 9-daagse trekking door Langtang Valley, een verborgen juweel in het hart van de Himalaya. Een rustiger gebied is dan de bekende Annapurna of Everest, maar doet zeker niet onder aan deze gebieden. Bereid je voor op torenhoge bergpieken, weelderige bossen, ongerepte bergmeren, maar houdt ook je ogen open voor Nepalese wildlife, zoals rode panda's, muskusherten, Himalayathargeit en vele vogelsoorten. Dagelijks doorkruisen we de mooiste passages, en bezoeken we traditionele dorpen en oude kloosters. Dé highlight is het beklimmen van de hoogste top van de Langtang-regio, Tsergo Ri, op een indrukwekkende hoogte van 5033m panoramisch uitzicht sneeuw bedekte toppen van de Langtang Lirung en Ganesh Himal. Hike jij mee naar het "dak van de wereld"? 
Meer weten? Meld je aan voor onze online Q & A op maandag 14 oktober 19:30.

Uniek aan deze reis

  • 9-daagse trekking door Langtang Valley
  • Beklimming hoogste punt van Langtang: Tsergo Ri (5033m)
  • Diversiteit landschappen
  • Mix van bijzondere cultuur en natuur
  • Nederlandse bergwandelgids én lokale gids
  • Online Q & A op 14 oktober
  • Overnachten in authentieke lodges
  • Women-only
Zwaarte
Comfort

Op het dak van de wereld

In het Nepalese hooggebergte wemelt het van de onvergetelijke vergezichten. Je krjigt ze echter niet cadeau... Lees op Op Pad hoe Karien Durville de pittige wandelingen en de fenomenale uitzichten heeft ervaren.


Yomads by SNP - Wat wordt jouw volgende avontuur?

Actieve reizen met andere young nomads boek je bij Yomads. In kleine groepen ga je buiten de gebaande paden. Van een hike break in Turkije tot een women-only huttentocht in de Dolomieten.

Bekijk reizen

Dag tot dag

Nepal - Langtang Trekking by Yomads

Deze reis in het kort:

Dag 1: Aankomst Kathmandu

Dag 2: Op naar Langtang!

Dag 3: Hiking boots aan en start van de trekking

Dag 4: Acclimatiseren en hiken over stenige paden

Dag 5: Hiken langs het bergmeer Gosaikunda

Dag 6: Door weelderige bossen en langs pittoreske dorpen

Dag 7: Hiken langs de Langtang rivier en langs kletterende watervallen

Dag 8: Langs sneeuw bedekte toppen en ontmoetingen met Nepalees wildlife

Dag 9: Over rotsachtig terrein, hoge bergpassen en langs heilige kloosters

Dag 10: Beklimmen van Tsergo Ri, op 5033m hoogte

Dag 11: Terug naar Kyangjin Gompa door bijzondere landschappen

Dag 12: Laatste hike-dag, via bossen en sfeervolle bergdorpen

Dag 13: Einde trektocht en terug naar Kathmandu 

Dag 14: Cultuur snuiven en het kleurrijke Kathmandu verkennen

Dag 15: Terug naar huis

Dag 1

Aankomst in Kathmandu, het dak van de wereld! Let op dat je, vanwege het vluchtschema, al een dag eerder op het vliegtuig stapt! Bij aankomst worden we opgepikt door de transfer en naar onze comfortabele accommodatie gebracht. Kom hier lekker tot rust na je lange reis, of verken de gezellige wijk Thamel.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 2

Vandaag is het zover! Na een goed ontbijt pakken we onze spullen en rijden we noordwaarts de bergen in naar Kutumsang, een charmant dorpje gelegen in de rustige heuvels van de Langtang regio op 2470m hoogte. Hier genieten we alvast van een voorproefje van de bijzondere landschappen van dit gebied. Vanavond verblijven we in een gezellige lodge in Kutumsang en genieten we van de lokale Nepalese gerechten en bijzondere smaken. De bekende Dal Bhat (rijst met linzen) is een aanrader en zal vast en zeker op het menu staan! 

Overnachting in

Lodge in Kutumsang

Dag 3

Trek je wandelschoenen aan en let's go! Vandaag begint onze trektocht door het Langtang gebied. We hiken door een divers landschap met weelderige bossen, schilderachtige dorpjes en glooiende heuvels versierd met bloeiende rododendron. Hoe hoger we klimmen des te mooier het panoramische uitzicht wordt op de toppen van de Himalaya, genieten! Eenmaal aangekomen bij de lodge in Tharepati, op 3597m, genieten we van de rust van de natuur.

  • Afstand: 13 km, 1000 hoogtemeters
  • Wandeltijd: 7-8 uur

Overnachting in

Lodge in Tharepati

Dag 4

Ook vandaag staan er weer wat hoogtemeters op de planning, maar we verblijven op dezelfde hoogte als gisteren, waardoor we extra tijd hebben om aan de hoogte te wennen en goed te acclimatiseren voordat we verder de hoogte in gaan. We hiken over stenige paden met prachtige uitzichten voordat we uitkomen bij bij onze lodge in Phedi.

  • Afstand: 10 km, 300 hoogtemeters
  • Wandeltijd: 4-5 uur

Overnachting in

Lodge in Phedi

Dag 5

Vandaag beginnen we aan een wederom schilderachtige tocht, naar Gosaikunda op 4.380 m. Hier bevindt zich een prachtig bergmeer tussen de torenhoge bergen. Hier genieten we van de ongerepte schoonheid en de serene sfeer van de omgeving. Na het verkennen van het gebied, hiken we door naar onze lodge. Met een beetje geluk genieten we hier vanavond van een heldere sterrennacht. 

  • Afstand: 8 km, 600 hoogtemeters
  • Wandeltijd: 4-5 uur

Overnachting in

Lodge in Gosaikunda

Dag 6

De hike van vandaag brengt ons naar Thulo Syabru, op 2200m, een pittoresk dorp dat bekend staat om zijn charmante sfeer en een prachtig uitzicht op de bergen. We doorkruizen bossen en velden en ontdekken de warme gastvrijheid van de lokale bevolking onderweg. Bij aankomst in Thulo Syabru geven we de benen wat rust voordat we morgen aan een nieuwe uitdaging beginnen.

  • Afstand: 12 km, ongeveer 2000 meter dalen
  • Wandeltijd: 7-8 uur

Overnachting in

Lodge in Thulo Syabru

Dag 7

We schudden de spierpijn van ons af en doorkruisen bossen en watervallen. We volgen het pad langs de Langtang rivier langs de ruige berglandschappen. Met een beetje geluk spotten we nog wilde dieren vandaag! Eenmaal bij de lodge komen we heerlijk tot rust met rustgevende geluiden van de natuur.

  • Afstand: 9 km, 1000 hoogtemeters
  • Wandeltijd: 7-8 uur

Overnachting in

Lodge in Lama Hotel

Dag 8

We gaan dieper het Langtang gebied in en bezoeken een sfeervol dorpje omgeven door sneeuw bedekte toppen en groene valleien. De trekking leidt ons vandaag door bossen en weilanden, waar we grazende yaks kunnen ontmoeten. Deze Aziatische runderen worden in de Himalaya veel als huisdier gehouden, en worden gebruikt voor hun vlees, melk, wol en huid. Na een hike van 7 uur komen we aan in het dorp Langtang. 

  • Afstand: 12 km, 1000 hoogtemeters
  • Wandeltijd: 7 uur

Overnachting in

Lodge in Langtang

Dag 9

Na een paar uitdagende hikedagen geven we de benen vandaag wat meer rust en volgen we een wat kortere tocht door rotsachtig terrein en hoge bergpassen. Onderweg genieten we van de adembenemende uitzichten op de omliggende toppen. Na een paar uur komen we aan in Kyangjin Gompa op 3.870m. Hier ontdekken we de omgeving en bezoeken we een heilig klooster gelegen te midden van de Himalaya-wildernis. 

  • Afstand: 7 km, 400 hoogtemeters
  • Wandeltijd: 4 uur

Overnachting in

Lodge in Kyangjin Gompa

Dag 10

Vandaag staat er een letterlijk hoogtepunt op de planning, namelijk de hike naar Tsergo Ri op 5033m. Onderweg worden we al beloond met adembenemende vergezichten van met sneeuw bedekte toppen, diepe valleien en ongerepte gletsjers. De klim naar Tsergo Ri is het meer dan waard, eenmaal boven wacht je een waanzinnig panoramisch uitzicht op de bergtoppen van de Himalaya. Nadat we hebben genoten van het betoverende landschap, dalen we terug naar Kyangjin Gompa voor een welverdiende rust.

  • Afstand: 11 km, 1000 hoogtemeters
  • Wandeltijd: 8 uur

Overnachting in

Lodge in Kyangjin Gompa

Dag 11

We nemen afscheid van Kyangjin Gompa en dalen terug af naar Lama Hotel. We hiken wederom door majestueuze landschappen en genieten van de rustige sfeer. Eenmaal terug in de lodge kunnen we heerlijk ontspannen.

  • Afstand: 19 km, 1300 meter dalen
  • Wandeltijd: 7-8 uur

Overnachting in

Lodge in Lama Hotel

Dag 12

We dalen af richting Syabru Besi op 1.470m. Via bossen en langs charmante dorpjes, genieten we van de laatste momenten van ons trekkingavontuur. Eenmaal bij de lodge in Syabru Besi is het tijd om echt te ontspannen en terug te kijken op een geweldige ervaring.

  • Afstand: 11 km, 1200 meter dalen
  • Wandeltijd: 5-6 uur

Overnachting in

Syabru Besi

Dag 13

We brengen nog een laatste blik op het fantastische Langtang gebied, voordat we onze spullen pakken en na het ontbijt terugrijden naar Kathmandu. Kijk ondertussen je ogen uit op het pittoreske platteland tijdens de tocht van 7 a 8 uur. Eenmaal bij het hotel, kan je ontspannen en tot rust komen na je trekkingavontuur. Nog energie over? Verken de levendige straten van Kathmandu. 

Overnachting in

Kathmandu

Dag 14

Geniet van een laatste dag in Kathmandu, waar we nog souvenirs kunnen inslaan, culturele ontdekkingen kunnen doen, of kunnen ontspannen en genieten van de levendige sfeer van de stad. We verblijven in de gezellige wijk Thamel, waar je urenlang kunt dwalen door de sfeervolle straatjes met talloze winkels, cafés, en kleurrijke markten. Of maak kennis met de bijzondere cultuur van Nepal en bezoek de vele tempels en pleinen waar Nepal bekend om staan. Aanraders zijn de bekende Durbar Square, Pashupatinath Temple, Boudhanath Stupa, of Swayambhunath, ook wel de Monkey Temple. Je kijkt ondertussen je ogen uit naar de vele apen en kleurrijke gebedsvlaggetjes die je tegenkomt. Geniet 's avonds van een heerlijk afscheidsdiner in een lokaal restaurant, waar we herinneringen ophalen aan onze onvergetelijke reis door de Langtang-regio.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 15

Na het ontbijt neemt nemen we afscheid van Nepal en worden we naar de luchthaven van Kathmandu gebracht. 

NB Programma

Let op: de uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kathmandu overnacht je in een goed hotel op een kamer met eigen badkamer in de sfeervolle wijk Thamel. 
Tijdens de trektocht overnacht je in trekkers-lodges. Deze lodges liggen in of bij de dorpjes en zijn opgetrokken uit hout of natuursteen. Je overnacht er op een eigen kamer (meestal met 2 losse bedden) in je slaapzak. Er zijn matrassen en kussens en, op grotere hoogte waar het 's nachts kan vriezen in je kamer, ook dekens om over de slaapzak te leggen.
Het sanitair is simpel en dient meestal te worden gedeeld met andere gasten. Vaak is er een douche (tegen betaling....met wat geluk, en vooral zonneschijn, soms ook warm).               
In de eetzaal staat vaak een op hout of yak-mest gestookte kachel. Toch moet je zorgen voor warme kleding, want het tocht door alle kieren en gaten. Een donsjas is heerlijk.
Er is (tegen betaling) elektriciteit en vaak ook wifi, maar altijd kunnen (kortere of langere) storingen voorkomen. 

NB. Het is in trekkers lodges niet mogelijk om vooraf een éénpersoonskamer te boeken, maar als het niet druk is, is het in de praktijk soms wel mogelijk een kamer alleen te krijgen.

Maaltijden

In Kathmandu is het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch en het diner zoek je een gezellig restaurantje op.
Tijdens de trekking zijn er geen maaltijden inbegrepen, omdat het leuker is zelf een keuze te maken van de uitgebreide menu-kaart. Voor het ontbijt kan je oa. kiezen uit pannenkoeken of havermout, voor lunch en avondeten tussen Dal Bhat (rijst, linzen en groente), noodles, lasagna, pizza, yak-burger, mo-mo's en nog veel meer. Je eet altijd in de trekkers lodge waar je slaapt.

Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg.
We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren. Op steeds meer plekken kun je in winkeltjes je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).
NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Wat is bij de reis inbegrepen?

  • transfer luchthaven - hotel (mits jouw vlucht aansluit op het aanbevolen schema)
  • 3 hotelovernachtingen Kathmandu, incl. ontbijt
  • alle transfers volgens programma
  • 8 overnachtingen in trekkers lodges
  • entree en permit voor Langtang National Park
  • reisbegeleiding door lokale Engelstalige reisleider
  • lokale gidsen tijdens de trekking
  • transport van 12 kg bagage (per persoon) door dragers
  • trekking en gebiedskaart
  • begeleiding, hulp en advies van een Nederlandse bergwandelgids

Wat is niet bij de reis inbegrepen?

  • heen en terugreis
  • overige maaltijden
  • eventuele entreegelden
  • fooien voor de lokale staf 
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • verzekering

Hoe weet ik de route?

Tijdens deze reis ga je op pad met de Nederlandse International Mountain Leader (bergwandelgids) Femke Treep. Ook gaat er een vrouwelijke Engelssprekende lokale gids met brede kennis over het gebied mee tijdens de trekking.

Ter plaatse te betalen

  • visum Nepal (ca. 50 Euro, 1 maand geldig)

Voor wie is deze reis?

De meeste hikers van het Yomads-aanbod zijn tussen de 30 en 45 jaar. Val je buiten deze leeftijdscategorie, maar lijkt het je leuk om dit avontuur aan te gaan en denk je dat je dit fysiek aankan? Neem dan even contact met ons op.

Goed om te weten

We hiken over goede, brede, maar stenige en soms steile paden en aangelegde, stenen trappenpaden. Op paden langs steile rotshellingen altijd opletten voor steenslag van boven en niet treuzelen. Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen hoger dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke kwaliteit. 

De zwaarte van deze trek zit vooral in de dagen boven de 3500m als de lucht ijl is en er flink gestegen en gedaald moet worden. Grootste uitdaging is hier het voorkomen van hoogteziekte. Dit doe je door langzaam te acclimatiseren en veel te drinken. In het programma dat we aanbieden acclimatiseer je goed en hebben de meeste mensen geen problemen met de hoogte. Belangrijk om rustig aan te doen, ook als je conditie genoeg hebt om harder te lopen. Veel stoppen, foto's maken, rustig tempo lopen, niet te snel willen stijgen. 

Het is daarom belangrijk om met een goede conditie en enige ervaring met lopen in de bergen aan deze reis te beginnen.

In overleg met de gids kan altijd afgeweken worden van de geplande route bv. vanwege weersomstandigheden.

Twijfel je of deze reis wel goed bij je past of dat je het niveau wel aankan? Meld je dan aan voor de digitale Q&A-sessie op 14 oktober om al je vragen te bespreken (zie kopje voorbereiding).

Hoe is deze reis georganiseerd?

Na de boeking ontvang je: 

  • De reisovereenkomst per mail en in Mijn SNP
  • 18 dagen voor vertrek ontvang je alle reisinformatie in Mijn SNP
  • Routes en locaties
  • Uitnodiging WhatsApp-groep om je mede Yomads alvast te leren kennen

Speciale verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet de andere hikers bij aankomst op de luchthaven in Kathmandu, wanneer je gebruik maakt van de transfer naar de eerste accommodatie. Of bij de accommodatie in Kathmandu, wanneer je geen gebruik maakt van deze transfer.

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een vlucht vanaf Schiphol met een tussenstop in Istanbul naar Kathmandu. Onderstaand vluchtschema sluit het beste aan op deze reis:

Vluchtschema Turkish Airlines vertrek 7 maart * 
TK1954 Amsterdam - Istanbul vertrek 18.35 aankomst 00.05 uur
TK0726 Istanbul - Kathmandu vertrek 01.20 aankomst 11.05 uur *

TK0727 Kathmandu - Istanbul vertrek 12.35 aankomst 18.35 uur
TK1955 Istanbul - Amsterdam vertrek 19.35 aankomst 21.20 uur

* LET OP: aankomst de volgende dag. Je stapt dus al een dag eerder (7 maart) op het vliegtuig. 8 maart is de aankomstdag (dag 1), zie dag tot dagprogramma

Boek je de vlucht zelf? Wij raden aan om de vlucht pas te reserveren als deze Yomads-reis voldoende deelnemers heeft en voorzien is van het label 'Voldoende Deelnemers'.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

De reis is inclusief transfer van de luchthaven naar de accommodatie in Kathmandu en op de laatste dag van de accommodatie in Kathmandu naar het vliegveld. Wel horen we graag van je of je hiervan gebruik van wilt maken (door deze optie aan te vinken in het boekingsprocess). De transfer sluit aan op de vlucht van Turkish Arlines van en naar Schiphol zoals bij heen- en terugreis aanbevolen. Mocht je een andere vlucht kiezen, dan kan je geen gebruik maken van deze groepstransfer.

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf. Ga voor deze reis uit van een totaal van €600.
Bij de Landeninformatie Nepal in je MijnSNP account (wordt aangemaakt na het boeken) staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn. 

Heb je interesse in de reis, maar heb je nog wat vragen of twijfel je of deze reis (bijvoorbeeld qua zwaarte) wel een geschikte voor jou is? Op maandagavond 14 oktober om 19:30 organiseren we een digitale Q&A waarin je al je vragen kunt stellen om te ontdekken of deze reis bij je past. Wil je hier graag bij zijn? Meld je dan aan via deze link.

  • e-ticket
  • uitgeprinte visum aanvraag
  • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (bij aankomst afgeven aan locale agent)
  • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
  • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
  • kopiën van reisdocumenten
  • EHBO (oa. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
  • waterzuiveringstabletjes of jodium
  • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
  • dagrugzak (35 liter)
  • regenhoes voor rugzak
  • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
  • stevige bergwandelschoenen (*)
  • snow spikes (stuk rubber met stalen puntjes, dat je over je schoen kan trekken, tegen uitglijden op sneeuwvelden)
  • lichte (sport)schoenen en slippers (voor na de wandeling)
  • slaapzak (met comfortbereik tot -10, evt in Kathmandu te koop of te huur)
  • (kunststof) handdoek
  • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
  • (afrits)wandelbroek
  • muts, handschoenen, sjaal
  • donsjack voor frisse avonden (evt te koop in Kathmandu voor relatief lage prijs)
  • lang (wollen) ondergoed
  • wind- en waterdicht jack + regenbroek
  • zonnehoed of pet en zonnebril
  • zonnebrandolie en lippencreme met UV-filter
  • hoofdlamp en reservebatterijen
  • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandse bergwandelgids, en een Engels sprekende Nepalese gids. 

Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Zij worden ieder jaar geschoold op het gebied van EHBO, oriëntatie, hoogteziekte en het begeleiden van groepen. Daarnaast krijgen zij van SNP aanvullende scholing over de wensen, mentaliteit en cultuur van de SNP-klanten. Onze gidsen komen stuk voor stuk uit de berggebieden van Nepal en spreken de lokale dialecten op de trekkingroutes. Hierdoor kunnen zij u vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de Nepalese cultuur en bevolking.

Ga je binnenkort op reis naar Nepal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/nepal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nepal - Nepal Hike Experience

Women-only trektocht door Langtang Valley

Trektocht langs berglodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).