Veluwe - edelherttrail

Nederland - Veluwe, 4 dagen Edelherttrail: wandelen van Staverden naar Velp

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Het bijzondere van de Edelherttrail is dat de route zoveel mogelijk over kleine paadjes door de natuur gaat. Er is geen routebeschrijving en er zijn geen markeringen in het veld. Je loopt de trail via de navigatie van de SNP-app. Onderweg zijn er allerlei beziens- en wetenswaardigheden over groot- en klein wild, over vogels, insecten, planten, het landschap en de invloed van de mens op natuur en landschap. Een prachtige, afwisselende en leerzame ontdekkingstocht vol verrassingen. Juist omdat er geen lastige routebeschrijvingen zijn of je moet opletten op markeringen, heb je tijd om goed om je heen te kijken en Nederland op een andere manier te ontdekken.
De Edelherttrail is een nieuw langeafstandspad. Het pad loopt van Harderwijk naar het Duitse Monschau en heeft een lengte van 370 km. De 4 etappes, van Staverden naar Velp, worden in 2020 als vierdaagse reis aangeboden.

Uniek aan deze reis

 • Je wandelt met de SNP-navigatie app
 • Sfeervolle overnachtingsplaatsen
 • Veel kans op het zien van wild
 • Wandelen over kleine paadjes
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Edelherttrail

In het kort ziet het programma voor de Edelherttrail over de Veluwe er als volgt uit:

Dag 1: wandeling van Staverden naar Nieuw-Milligen (16  km), met de bus naar Hoenderloo
Dag 2: met de bus naar Nieuw Milligen en wandeling naar Hoenderloo (20 km)
Dag 3: wandeling van Hoenderloo naar Loenen (17 km)
Dag 4: wandeling van Loenen naar Velp (20 km). Einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

van Staverden naar Nieuw-Milligen
Je begint de Edelherttrail in het fraaie landgoed Staverden met zijn witte pauwen. Eerst  langs de Staverdense beek en de Molenbeek, die energie leverde voor vele watermolens. Je loopt door oude loofbossen, afgewisseld door graslanden. Dan kom je op het Speulder- en Houtdorperveld, een groot heidegebied met droge en natte hei en vennen. Dan weer het bos in naar Landgoed ’t Sol met zijn grillige Rododendrons. Na een stukje cultuurland bij Ouwendorp duik je weer het bos in. Wroetsporen verraden de aanwezigheid van wilde zwijnen. Dan volgt het Caitwickerzand dat vooral uit heide bestaat met fraaie jeneverbessen. Voordat je de eindbestemming Nieuw Milligen bereikt, loop je nog door een ‘taigabos met dwergstruiken’. Na de wandeling neem je de bus naar Hoenderloo.
Wandelinformatie: afstand 16,1 km, 100 m stijgen en dalen.

 

Overnachting in

Hoenderloo

Dag 2

van Nieuw-Milligen naar Hoenderloo
Na het ontbijt neem je de bus naar Nieuw Milligen. Hier start de wandeling. Ook vandaag  loop je door dennenbossen met rode bosbes. Al snel kom je bij een met heide begroeide zandverstuiving. Daarna bereik je bij het Kootwijkerveen, een gebied met nog levend hoogveen. Het fraaie geel bloeiende beenbreek groeit hier nog, evenals het vleesetende zonnedauw. Dan weer het bos in. Je steekt de snelweg over bij een wildviaduct, kruist de Regelbergen, waar je met wat geluk adders kunt zien zonnen. Heide en bossen wisselen elkaar af. Vaak gaat het over smalle, kronkelende paadjes.
Dan doemen de gebouwen van Radio Kootwijk op, die onderhield de lange golf radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië. Vanaf hier blijft het landschap erg open en de hoeveelheden bos gering. Hier lagen een eeuw geleden enorme zandverstuivingen en heidevelden. Pas vlakbij Hoenderloo kom je weer in het bos met veel plaatsen waar wilde zwijnen een modderbad nemen.
Wandelinformatie: afstand 19,8 km, 150 m stijgen en 130 m dalen.

Overnachting in

Hoenderloo

Dag 3

van Hoenderloo naar Loenen
Vanuit Hoenderloo gaat het vooral door de bossen. Ook hier weer veel zwijnensporen. Bij wildkijkscherm Ringakker krijg je ze misschien te zien. Daar worden ook edelhert, ree en af en toe damhert gezien, maar die waarnemingen worden meestal tegen de avond gedaan, of juist ’s morgens heel vroeg. Het voormalige Groote Zand, waar het grootste deel van de route loopt, is bijna volledig bebost. De heide is teruggedrongen tot kleine veldjes, die her en der in het landschap verborgen liggen. Je komt door Landgoed Varenna, vroeger een enorm landgoed, waartoe ook het Deelerwoud behoorde. Bij natuurgebied Reeënberg zijn de hoogteverschillen fors. Hier zijn ook restanten te vinden van de vroegere ijzerindustrie in de vorm van kuilen waaruit de ijzerrijke ‘klappersteen’ gedolven werd. Als je bij Loenen het bos verlaat, zie je bolle akkers. Het zijn overblijfselen van de potstallandbouw. Compost van heideplaggen vermengd met schapenmest werd gebruikt om de akkers te bemesten. In de loop van de eeuwen hoogden de akkers daardoor op.
Wandelinformatie: afstand 16,2 km, 120 m stijgen en 140 m dalen.

Overnachting in

Loenen

Dag 4

van Loenen naar Velp
De dag begint door het oude Loenense bos. Om te voorkomen dat het vee vroeger het bos inging, werd een wal opgeworpen die beplant werd met stekelige struiken, de enkwal. Oude, dode beuken zijn vaak helemaal begroeid met tonderzwammen. Wat verderop op de Loenermark ontstond door begrazing, een open parkachtig bostype, wat hoede- of weidebos genoemd worden. Nadat je landgoed Groenouwe gepasseerd hebt, kom je op de Zilvense heide. Het oud eikenhakhoutbos met bijzonder oude ‘stoven’ van wintereiken tot meer dan 20 m omtrek, stamt waarschijnlijk uit de Middeleeuwen. Verder gaat het door de Imbos en de Rheder-Worthrhederheide, die grotendeels vergrast is met pijpestrootje. Monument “de Highlander” is een opvallend baken in het landschap. De Schotse hooglander met zijn grote horens beheert het gebied. Na een kort stuk door een jonge bosaanplant kom je op het Nationaal Park Veluwezoom, een landschappelijk zeer fraai heuvelachtig heidegebied, waar de Rhedense schaapskudde de heide beheert en IJslandse pony’s vooral het zuidelijke deel onder hun hoede nemen. Uiteindelijk bereik je Velp, waar het eerste deel van de Edelherttrail over de Veluwe eindigt.
Wandelinformatie: afstand 19,5 km, 180 m stijgen en 190 m dalen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Hoenderloo ben je twee nachten te gast in een sfeervol en knusse herberg/hotel en in Loenen verblijf je een nacht in een knus driesterren hotel, gelegen aan het eindpunt van de derde wandeling.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt iedere ochtend verzorgd. Het diner is niet inbegrepen.  In Hoenderloo en Loenen kun je in het restaurant van het hotel eten. De lunch kunt je zelf inkopen of bestellen in het hotel. Tijdens de wandelingen kom je eigenlijk weinig of geen horecagelegenheden tegen..

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3x ontbijt
 • wandelroutes in SNP-route app.
 • toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers per bus of taxi tijdens het arrangement
 • bagagevervoer niet inbegrepen en niet mogelijk
 • lunches
 • diners
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt afstanden van 16 tot 20 km per dag veelal over smalle paadjes en rustige onverharde wegen. Er zijn geringe hoogteverschillen. Er is geen bagagevervoer. Je neemt de hoognodige bagage (wat extra kleding en toiletspullen) zelf mee naar het volgende hotel. Op dag 2 kun je de extra bagage in het hotel achterlaten.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Er krijgt dus geen kaartmateriaal mee en er aparte GPS-tracks voor deze reis.

Extra dagen

Je kunt in Hoenderloo en Loenen natuurlijk een extra overnachting boeken. Vanuit Hoenderloo kun je bijvoorbeeld het Nationale park de Hoge Veluwe bezoeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je kunt de auto parkeren op de algemene parkeerplaats van Landgoed Staverden. Aan het einde van de laatste wandeling moet je per bus en trein de auto weer ophalen.

 

Trein informatie

Je reist per trein naar Harderwijk en hier neem je op maandag t/m vrijdag de bus naar Staverden, buslijn 104. In Velp, aan het einde van de wandeling, kun je op de trein stappen. Begin je de wandeling in Staverden op een andere dag, dan moet je in Harderwijk een taxi nemen naar Staverden. Deze rit kost ongeveer € 40,-.

Je kunt dit arrangement het gehele jaar door boeken. In november t/m maart kun je alleen starten op woensdag, donderdag of vrijdag. Het hotel in Hoenderloo is op maandag, dinsdag en zondag gesloten.

Reis je met het openbaar vervoer naar Staverden, het beginpunt van de eerste wandeling, dan moet je de bus (lijn 104) nemen van station Harderwijk naar Staverden. Op zaterdag en zondag moet je deze bus reserveren Het is dan een zogenaamde Kolibrie bus, die alleen rijdt op verzoek. Je kunt natuurlijk ook in Harderwijk een taxi nemen. Deze rit kost ongeveer € 40,-.
Kom je met de auto en parkeer je deze in Staverden, dan moet je deze natuurlijk weer ophalen aan het einde van de reis. Je reist dan per openbaar vervoer van Velp naar Staverden. Het laatste stuk van Harderwijk neem je eerder genoemde bus. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de IJsselvallei ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens het arrangement zijn er 2 transfers per bus, die niet bij de reissom zijn inbegrepen.

Op dag 1, 3 en 4 neem je de extra bagage zelf mee. Beperk je bagage zo veel mogelijk.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Veluwe - edelherttrail

Nederland - Veluwe

Edelherttrail: wandelen van Staverden naar Velp

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten