Fietsen Nederland

Nederland - Veluwe Traverse, 4 of 5 dagen Hèt Nederlandse off-road fietsavontuur!

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Off-road fietsavontuur van hotel naar hotel

Wat is er mooier dan met je fiets de verharde paden en het verkeer achter je te laten en fraaie routes te volgen door de natuur. Niet om zo hard mogelijk te gaan, niet technisch, maar vooral om in alle rust te genieten. Sportief en pittig, dat wel, maar de natuurbeleving staat voorop. Je doet dit natuurlijk niet op een gewone tourfiets, maar op een fiets die geschikt is om van de verharde weg af te gaan: een mountainbike of gravelbike. 
Ga de uitdaging aan van dit ultieme fietsavontuur in eigen land en trap 3 dagen door de mooiste gebieden op de Veluwe. Maar onderschat het niet: 200 km van Wageningen naar Zwolle, waarvan 75 % over een onverharde ondergrond en 1700 m stijgen en dalen! Veelal ruime bospaden, karresporen, gravelwegen, soms een kort stukje van een MTB track, en natuurlijk ook af en toe een stuk verhard fietspad. Vanzelfsprekend gebruik je uitsluitend paden waar fietsen is toegestaan, Niet moeilijk, maar wel zwaarder dan gewoon fietsen, en enige ervaring met mountainbiken is aanbevolen. 
Je kunt er voor kiezen het de 'hard way' te doen en al je bagage op de fiets mee te nemen, of wij verzorgen het vervoer van je spullen van hotel naar hotel.

Uniek aan deze reis

 • 200 km fietsen waarvan 150 km onverhard pad
 • Bagagevervoer of zelf meenemen
 • Keuze uit 4- of 5-daagse reis
 • Pittig avontuur met comfortabel overnachten
 • Zeer sportief: totaal 1700 m stijgen en dalen
 • Hoge Veluwe, Veluwezoom, Kroondomein het Loo
 • Territorium van hert, ree, wild zwijn en wolf
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Nederland - Veluwe Traverse

In het kort ziet je programma voor de komende 5 dagen er als volgt uit:

4-daags arrangement

 • geen bagagevervoer mogelijk
 • Dag 1: aankomst Wageningen, overnachting Wageningen
 • Dag 2: fietsen van Wageningen naar Hoenderloo, overnachting Hoenderloo
 • Dag 3: fietsen van Hoenderloo naar Elspeet, overnachting Elspeet
 • Dag 4: fietsen van Elspeet naar Zwolle, einde arrangement

5-daags arrangement

 • inclusief bagagevervoer 
 • Dag 1: aankomst Wageningen, overnachting Wageningen
 • Dag 2: fietsen van Wageningen naar Hoenderloo, overnachting Hoenderloo
 • Dag 3: fietsen van Hoenderloo naar Elspeet, overnachting Elspeet
 • Dag 4: fietsen van Elspeet naar Zwolle, overnachting Zwolle
 • Dag 5: einde arrangement.
Voor meer details, zie dag-tot-dagprogramma.

Dag 1

Op eigen gelegenheid reis je naar Wageningen, waar je overnacht in het heerlijke en historische Hotel de Wereld. Kom je per trein dan moet je vanaf Station Ede-Wageningen al 10 km fietsen naar je hotel in Wageningen. Kom je met de auto dan zoek je een parkeerplekje waar ie de komende dagen kan blijven staan (niet bij het hotel).

Overnachting in

Wageningen

Dag 2

Na een goed ontbijt begint het avontuur. Vanaf het hotel daal je af naar de uiterwaarden van de Nederrijn en fiets je onderlangs de Wageningse Berg. Je gaat door Landgoed Oranje Nassau's Oord en door het dal van de Halveradsbeek en Oliemolenbeek naar de Buunderkamp. Je slingert over kleine bospaadjes ten noorden van de dorpen Wolfsbeek en Oosterbeek naar het fraaie Landgoed Warnsborn. Bij Schaarsbergen gaat het kompas op Noord en volg je gravelwegen over de Arnhemmer en Terletse Heide. Veel afwisseling van bos en heide. Via de Loenermark en de bossen van het Deelerwoud fiets je het Veluwedorp Hoenderloo binnen waar je overnacht in het gezellige Hotel de Boerenkinkel, met een fantastisch restaurant.

NB: het hotel in Hoenderloo heeft op vrijdag en zaterdag een minimumverblijf van 2 nachten. Komt dat in jouw planning zo uit dan moet je dus een nacht bijboeken.

Fietstocht: 68 km; 510 m stijgen en 470 m dalen.

Overnachting in

Hoenderloo

Dag 3

Je duikt de donkere bossen van Boswachterij Ugchelen Hoenderloo in en ziet het licht weer op de Buurlosche heide. Je passeert de schaapskooi in het gehucht Hoog Buurlo en als je even afwijkt van de route doemt de toren van Radio Kootwijk aan de horizon. Een heel bijzondere plek zo 'in the middle of nowhere'. Hier werd in het verleden een lange golf radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië onderhouden. Aan de rand van het Hoog Soerensche Veld beklim je de 100 m hoge Aardmansberg, met daar boven op het Aardhuis. Dit houten chalet werd in 1861 gebouwd door Koning Willem III en had een militaire functie. Later werd het door Prins Hendrik gebruikt als jachtchalet en nu is het een bezoekerscentrum en horecagelegenheid van het Kroondomein Het Loo. Wat een geweldige plek! Dan via het dorpje Garderen fiets je het Speulder en Sprielderbos in, een van de mooiste beukenbossen van Nederland. Je volgt de Molenbeek en Leuvenumse Beek, 2 heel bijzondere bosbeekjes. Dan nog even aanzetten, door het rulle zand van de Hulsthorsterheide en Elspeetsche heide bereik je je eindpunt voor vandaag: Landgoedhotel Stakenberg. Houd  je ogen goed open want gezien de enorme hoeveelheid wroetsporen wemelt het hier van de wilde zwijnen, maar ook herten, reeën en ook de illustere wolf wordt regelmatig gezien.

Fietstocht: 71 km, 480 m stijgen en 510 m dalen.

Overnachting in

Elspeet

Dag 4

De laatste fietsdag alweer van dit magnifieke avontuur. Je fiets door het dorpje Elspeet heen en volgt een paar prachtige gravelpaden dwars door Kroondomein het Loo en langs de fotogenieke Elspeeter Struiken. Er volgt een leuke route over een niet moeilijke MTB track, maar wel met pittige klimmetjes erin, over de Tonnenberg en Landgoed Petrea. Bij Hattem daal je af uit het bos en verlaat je de natuur van de Veluwe. Een paar laatste kilometers door bewoond gebied, over de IJsselbrug en je fietst zo het mooie Hanzestadje Zwolle binnen.

Fietstocht: 56 km, 360 m stijgen en 380 m dalen.

Programma 4-daagse variant 
Zwerf nog even door Zwolle want het heeft een prachtig centrum. Dan pak je de trein terug naar Station Ede-Wageningen indien je de auto moet ophalen, of direct naar huis. Denk eraan dat je de fiets alleen buiten de spits mag meenemen in de trein (maandag t/m vrijdag vanaf 18.30), maar in het weekend mag het de gehele dag. 

Programma 5-daagse variant
Je hebt alle tijd om het gezellige en monumentale Zwolle te verkennen omdat hier een overnachting voor je is geboekt.

Overnachting in

Zwolle (alleen bij 5-daagse variant)

Dag 5

Programma 5-daagse variant

Rustig uitslapen en ontbijten om bij te komen van je inspannende Veluwe Traverse. Dan pak je, met fiets en bagage, de trein terug naar Station Ede-Wageningen indien je je auto moet ophalen, of direct naar huis. Denk eraan dat je de fiets alleen buiten de spits mag meenemen in de trein (maandag t/m vrijdag vanaf 18.30), maar in het weekend mag het de gehele dag. Het is dus het handigst om deze dag zo te plannen dat ie op een zaterdag of zondag valt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je begint je avontuur met een overnachting in het befaamde Hotel de Wereld in Wageningen, tegelijkertijd klassiek en modern, met 17 kamers en een uitstekend restaurant. In het Veluwedorpje Hoenderloo wordt je gastvrij ontvangen in een kleinschalige herberg, charmant en met een uitstekende keuken wederom. In Elspeet verblijf je 'in the middle of nowhere' op een landgoedhotel. De kamers zijn eenvoudig, maar de ligging is perfect. Tenslotte overnacht je bij het 5-daagse arrangement in een leuk stadshotel in Zwolle, op loopafstand van het oude centrum.

Maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Voor het diner kun je terecht in je accommodatie of een restaurant in de buurt. Soms kun je in de accommodatie ook een lunchpakket laten maken, maar natuurlijk zijn er in ieder dorp mogelijkheden genoeg om zelf wat inkopen voor de lunch te doen, of een lunchgelegenheid op te zoeken.

Inbegrepen

Bij 4-daags arrangement 

 • 3 overnachtingen
 • 3x ontbijt
 • Fietsroutes in route-app
 • Digitale reisinformatie

Bij 5-daags arrangement

 • 4 overnachtingen
 • 4x ontbijt
 • bagagevervoer op alle trajecten van Wageningen naar Zwolle
 • Fietsroutes in route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele parkeerkosten auto
 • overige maaltijden
 • bij 4-daagse arrangement geen bagagevervoer
 • persoonlijke uitgaven en entrees
 • MTB-vignet Natuurmonumenten
 • optioneel huurfiets (zelf regelen)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Dit is een reis voor de ervaren en sportieve fietser. De routes zijn uitdagend omdat het voor 75% over onverhard terrein gaat. Vaak zijn dit karresporen door bos en hei, soms smalle bospaadjes en af en toe een 'single track' van een MTB route. De ondergrond kan dus mul zand zijn (zeker in droge periodes) of net heel modderig. Er zitten boomwortels in, soms keien of dennenappels en takken. Enige ervaring met mountainbiken is aanbevolen. Heb je geen MTB ervaring, wees dan extra voorzichtig, en maak de route zeker niet met een elektrische fiets.
Totaal fiets je 200 km verdeeld over 3 etappes, met in totaal 1700 m stijgen en dalen.
Alle routes gaan over paden die toegestaan zijn voor fietsers. Toch kan het voorkomen dat bepaalde paden tijdelijk afgesloten zijn, bijvoorbeeld vanwege bosarbeid of doordat de terreinbeheerder het te druk vindt worden. Je moet dan zelf je route aanpassen en dat gaat prima omdat je op GPS en kaartondergrond fietst.
Ook in Kroondomein het Loo, dat grotendeels afgesloten is voor publiek tussen 15 september tot 25 december, zijn onze gekozen routes wel gewoon toegestaan.  
Omdat de route vrijwel geheel door de natuur gaat zijn er niet veel horecagelegenheden onderweg. Je moet zelfvoorzienend zijn met lunchpakket en genoeg warme of koude dranken. Ook moet je fiets in orde zijn voor een dergelijk lang 'off road' avontuur en kun je eenvoudige problemen als een lekke band zelf repareren.
Je voert de tocht uit met een mountainbike of een gravelbike. Doe je het de 'hard way' dan heb je geen bagagevervoer. Je vervoert dan je eigen beperkte bagage in bikepacks die in het frame van je fiets passen (zie bv Saint Christopher Bike, of je plaats een bagagerekje op je mountainbike waaraan je 2 fietstassen hangt. Alleen als je kiest voor het 5-daagse arrangement is bagagevervoer inclusief en neem je uitsluitend wat spullen voor onderweg mee in een dagrugzakje of stuurtas.

Extra dagen

Je kunt overal een extra nacht boeken maar daar krijg je geen extra fietsetappes bij.

Speciale verzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Kom je met eigen auto dan kun je deze niet de hele week laten staan bij het hotel in Wageningen. Er zijn diverse parkeergarages in de stad waar ie wel de gehele tijd kan blijven.
Na afloop van je arrangement reis je per trein van Zwolle terug naar Ede-Wageningen of Wageningen, afhankelijk van waar je auto staat.

Trein informatie

Kom je met de trein dan stap je uit op Station Ede-Wageningen. Het is 10 km/30 minuten fietsen (met je bagage) naar je hotel in Wageningen.

Na afloop van het arrangement stap je met de fiets (en bagage) in Zwolle op de trein direct terug naar huis of terug naar Ede-Wageningen als daar je auto staat. Houd er rekening mee dat fiets in de trein alleen kan van maandag t/m vrijdag buiten de spits, dus na 18.30, en in de weekenden de gehele dag. Tevens moet je voor de fiets een ticket kopen.

Je kunt de reis starten op elke dag van de week tussen begin april en eind oktober. Indien je kiest voor het 5-daagse arrangement dan reis je op dag 5 met trein en fiets terug vanaf Zwolle. Dit kan maandag t/m vrijdag buiten de spits (vanaf 18.30) en in de weekenden de gehele dag. Het is dus raadzaam deze dag 5 op een zaterdag of zondag te plannen.
Ook al is het in het algemeen erg rustig op de paden die je fietst, op zaterdag en zondag is het veel drukker en worden regelmatig evenementen georganiseerd voor mountainbikers, die dan mogelijk jouw pad kruisen. Aangeraden wordt om bijvoorbeeld op zondag of maandag je arrangement te starten, zodat het geheel doordeweeks valt. Dan is het heerlijk rustig op de Veluwe.
De herberg in Hoenderloo heeft op vrijdag en zaterdag een minimumverblijf van 2 nachten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Veluwe ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Het is noodzakelijk een fietshelm te dragen
We gaan er van uit dat je eigen fietsen meeneemt, maar natuurlijk is het mogelijk zelf een fiets in Ede-Wageningen te huren.
Je voert de tocht uit met een mountainbike of een gravelbike. Doe je het de 'hard way' dan heb je geen bagagevervoer. Je vervoert dan je eigen beperkte bagage in bikepacks die in het frame van je fiets passen (zie bv Saint Christopher Bike, of je plaats een bagagerekje op je mountainbike waaraan je 2 fietstassen hangt. Alleen als je kiest voor het 5-daagse arrangement is bagagevervoer inclusief en neem je uitsluitend wat spullen voor onderweg mee in een dagrugzakje of stuurtas.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Veluwe

Nederland - Veluwe Traverse

Hèt Nederlandse off-road fietsavontuur!

Off-road fietsavontuur van hotel naar hotel

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.