Terschelling1_MMzS.jpg

Nederland - Schiermonnikoog * Trouw Lezersreis, 4 dagen natuurreis met journalist en schrijver Koos Dijksterhuis

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Natuurreis vanuit hotel

Natuurliefde, Schierliefde, Eilandgevoel…. Ontdek samen met Trouw-natuurschrijver Koos Dijksterhuis de schoonheid, unieke eilandsfeer en natuurlijke rijkdom van wat misschien wel het mooiste Waddeneiland is: Schiermonnikoog. Vanuit een comfortabel hotel ga je twee dagen met Koos op pad, te voet en per fiets om de prachtige natuur, unieke en verborgen plekjes van het eiland te ontdekken. We bieden de reis in het voorjaar aan als de vogelpracht op zijn indrukwekkendst is, en de orchideeën bloeien!

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door journalist; schrijver en natuurkenner Koos Dijksterhuis
 • Korte en unieke kennismaking met de rijke natuur van de Wadden
 • Verblijf in het gezellige dorpje Schiermonnikoog in goed hotel
 • Waddenzee: UNESCO Werelderfgoed
Zwaarte
Comfort

Koos Dijksterhuis over Schiermonnikoog

Met een groep Trouwlezers wandelt Koos over Schiermonnikoog. We fotograferen Sint-Jacobsvlinders snuiven de geur op van watermunt en meidoorn, horen rugstreeppadden, vinden schelpen en kijken naar vogels. Lees verder... 


Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Trouw

SNP Natuurreizen en Trouw organiseren samen inspirerende en exclusieve lezersreizen. In 2019 naar o.a. Schiermonnikoog en Israël.

Dag tot dag

Nederland - Schiermonnikoog * Trouw Lezersreis

Al bijna tien jaar schrijft Koos Dijksterhuis iedere werkdag in Trouw een zeer kort verhaal over de natuur. Zijn mooiste verhalen schreef hij over het door hem geliefde eiland Schiermonnikoog. Die zijn nu gebundeld in het boek Eilandgevoel. Koos bezoekt het eiland zijn hele leven meer malen per jaar. Op Schiermonnikoog zijn bijna alle landschappen van Nederland te vinden: duinen, strand, wad, zee, kwelder, plas, moeras, bos, weiland, akker, tuin en bebouwing.  Er is op Schiermonnikoog ook veel niet: files, parkeerproblemen, massavertier. Er is rust, ruimte en schone lucht. Zoals Koos zegt: het paradijs bestaat niet, maar Schiermonnikoog komt in de buurt! En er zijn eilanders: vriendelijke mensen die (bad)gasten graag zien komen en gaan. Die gasten zijn fijnproevers en natuurliefhebbers. Ze komen zonder auto naar misschien wel het mooiste en fijnste eiland van de wereld. 
Als Trouw-lezer mag u met Koos mee naar Schiermonnikoog! Tijdens dit driedaagse arrangement laat Koos u te voet en op de fiets het eiland zien. Bovendien geeft hij een prachtige diapresentatie. Voor iedere deelnemer signeert Koos een exemplaar van zijn boek Eilandgevoel. U verblijft in het comfortabele  hotel Graaf Bernstorff in het centrum van het dorp. Koos geeft een lezing en begeleidt een wandel- en een fietstocht over het eiland.

Dag 1

Aankomst op Schiermonnikoog. Je reist op eigen gelegenheid naar Schiermonnikoog, waar je aan het eind van de middag (inchecken kan vanaf 15 uur in het hotel)  in het comfortabele hotel midden in het dorp wordt verwacht. Na het diner, in een van de restaurants in het dorp, is er een lezing door Koos Dijksterhuis op een locatie in het dorp georganiseerd. Hierbij zijn ook dorpelingen uitgenodigd, een leuke manier dus om kennis te maken met de eilanders. Koos vertelt over  de natuur van Schier en de Wadden, de eilanders, het eilandgevoel en zijn liefde voor Schier. Hij deelt dan ook zijn gesigneerde boek Eilandgevoel aan de deelnemers van de reis uit.

Overnachting in

Schiermonnikoog - Hotel Graaf Bernstorff

Dag 2

Vandaag maken we een wandeltocht over het eiland, begeleid door Koos Dijksterhuis. We bezoeken de Waddenkant van het eiland, de fraaie duinen en bossen en we gaan uiteraard ook het strand op. Koos laat ons de bijzondere natuurlijke schoonheid van het eiland zien en vertelt over verschillende facetten van het landschap, de vogelrijkdom en de flora en fauna van de Wadden.
Koos neemt je mee over paden en gronden die niet veel mensen kennen. Uiteraard nemen we ook een kijkje in het uitgebreide Bezoekerscentrum van het Nationale Park onder de (oude) witte vuurtoren. Wandelduur ca 4 uur. Vanavond dineren we opnieuw in een restaurant in het dorp.

Overnachting in

Schiermonnikoog - Hotel Graaf Bernstorff

Dag 3

Vandaag maken we samen met Koos Dijksterhuis een fietstocht over het eiland waarbij we ook de beboste duinen en het schorrengebied aan de oostkant van het eiland bezoeken: de Oosterkwelder. Dit unieke kweldergebied met zijn bijzondere flora en vogelrijkdom is een van de weinige echte ‘wildernisgebieden’ van het land. Ook de Kobbeduinen en Westerplas komen aan bod vandaag. Onderweg brengen we ook een bezoekje aan het kleine maar bijzondere schelpenmuseum van het eiland. Ook vanavond dineren we in een restaurant in het dorp. De tocht duurt ca 4 uur.'s Avonds, tegen zonsondergang kunnen we nog een korte wandeling maken om van de zonsondergang te genieten, de zang van de nachtegaal en de geheimzinnige geluiden van de rugstreeppadden en houtsnippen.

Overnachting in

Schiermonnikoog - Hotel Graaf Bernstorff

Dag 4

Het arrangement eindigt met het ontbijt in het hotel. De bagage kan in het hotel blijven zodat je de rest van de dag nog over het eiland kunt zwerven. Je krijgt ook nog een lunchpakketje mee.
Voor de liefhebber maken we nog een avontuurlijke tocht over het wad en het strand naar de zandplaat Het Rif. Het kan zijn dat we hierbij stukken door ondiepe geulen moeten waden. Je hebt dan ook schoenen nodig die nat mogen worden (bijv. waadschoenen, oude gympen of teva's).

Blader door het programma

Reisdetail

Accommodatie

Midden in de levendige kern van het dorp Schiermonnikoog, vindt u Hotel Graaf Bernstorff. Genoemd naar de laatste particuliere eigenaar van het eiland; Graf  Von Bernstorff. Het hotel herbergt een sfeervol restaurant, een knusse bibliotheek, 17 comfortabele en sfeervol ingerichte hotelkamers. Hier is het, na omzwervingen over het eiland, aangenaam neerstrijken. Alle onlangs gerenoveerde hotelkamers bevinden zich aan de voorkant van het gebouw. De inrichting is fris met hier en daar een antiek detail. Geen van de kamers zijn gelijk in afmeting en vorm. De hotelkamers zijn vanzelfsprekend voorzien van douche of bad, toilet en fris opgemaakte boxspringbedden. De luxe kamers beschikken over een ruime zithoek. De meeste kamers hebben een balkon, anderen een Frans balkonnetje. Het hotel beschikt over een goed restaurant, een mooie gelagkamer en een fraai terras.  Klasse ***, 3 nachten

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle diners en ontbijten inbegrepen vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 4. Het ontbijt wordt verzorgd door het restaurant van het hotel, dineren doen we in een van de restaurantjes van het dorp. Inkopen voor de dagelijkse picknick in het veld, kun je doen in de supermarkt en de bakkerij van het dorp, die vlakbij het hotel liggen.

Inbegrepen

 • 3 nachten in Hotel Graaf Bernstorff op tweepersoonskamer (of éénpersoonskamer indien geboekt)
 • Maaltijden op basis van halfpension van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 4
 • Huur fietsen op dag 3
 • Bezoek Schelpenmuseum dag 3
 • Lezing Koos Dijksterhuis dag 1
 • Begeleiding excursies door Koos Dijksterhuis op dag 2 en 3
 • Gesigneerd exemplaar van het boek Eilandgevoel
 • Diensten SNP reisleider vanaf aankomst op Schiermonnikoog op dag 1 t/m vertrek vanaf Schiermonnikoog op dag 4
 • Overzichtskaart Schiermonnikoog (1 per boeking)

Niet inbegrepen:

 • Bootreis van en naar Schiermonnikoog
 • busvervoer veerhaven Schiermonnikoog - dorp v.v. (ca. €4,- retour)
 • Lunches
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Over de zwaarte van de reis

Tijdens dit korte arrangement maak je een wandeling die ca 4 à 5 uur duurt (excl. pauzes) en over zandpaden en verharde weggetjes voert. En je maakt een fietstocht die ook ca 4 à 5 uur duurt (excl. pauzes). Tijdens beide excursies wordt regelmatig stilgestaan, letterlijk en figuurlijk, bij al het moois dat de natuur van Schiermonnikoog te bieden heeft. Daarom is het tempo van beide tochten laag en zijn deze voor iedereen met een gezonde basisconditie goed te doen. Dit betekent ook dat je uiteindelijk wel het grootste deel van de dag onderweg bent. Niettemin dien je er rekening mee te houden dat de wind een verzwarende factor kan zijn voor met name de fietstocht. Op de laatste dag maken we met de liefhebbers een korte maar wat pittiger tocht (want deels over de slikken, en soms wadend door laag water) van ca 4 uur over een stukje van het wad en naar de zandplaat van het Rif.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep?

De heen- en terugreis is bij deze reis niet inbegrepen. Je reist dus op eigen gelegenheid naar Lauwersoog, waar je de veerboot naar Schiermonnikoog neemt. Kijk hier voor actuele vaartijden en tarieven van Wagenborg. Gemiddeld gaat er elke 3 uur een boot.
Bij aankomst op de haven van Schiermonnikoog staat er een bus (Arriva) naar Graaf Bernstorff klaar. Deze brengt je rechtstreeks naar het hotel in het centrum van het dorp. Gasten van Graaf Bernstorff reizen gratis (je hoeft je alleen te melden bij de buschauffeur).

Over de route en parkeergelegenheden

Bij de veerhaven van Lauwersoog is een grote parkeergarage.

Veerboot informatie

Voor de actuele vaartijden en tarieven van de veerboot naar Schiermonnikoog: kijk hier.

We bieden de reis in het voorjaar aan als de meeste broedvogels al weer terug zijn, de nachtegalen zingen en de meeste orchideeën in bloei staan. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schiermonnikoog ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen, alsmede de ferryovertocht en busrit tussen de veerhaven en het hotel en vice versa.

Voor deze reis adviseren we je de volgende kleding en spullen mee te nemen:

 • Comfortabele (ingelopen) liefst waterdichte wandelschoenen
 • Verrekijker
 • Rugzakje voor overdag
 • Warme kleding
 • Regenkleding
 • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld
 • Eventueel: Veldgidsen
 • Eventueel: Notitieboekje met potlood 
 • Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Eventueel: fototoestel
 • Eventueel: telescoop
 • Eventueel: waadschoenen, tefa's of gympen die nat mogen worden (alleen van toepassing als je mee wil doen aan de wandeling naar het Rif op dag 4)
 • Muggenolie
 • (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld (ca. 50 euro)
 • Persoonlijke EHBO benodigdheden (de reisbegeleider is in het bezit van een EHBO trommel)

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door Trouw journalist en natuurschrijver Koos Dijksterhuis en een ervaren SNP-reisleider, die zorgdraagt voor de logistieke organisatie van de reis.
Koos verzorgt op de eerste avond een lezing over Schiermonnikoog en de natuur van de Wadden. Hij begeleidt de wandelexcursie en de fietsexcursie op dag 2 en 3, waarbij hij het nodige over de fascinerende natuur van Schiermonnikoog en het Waddengebied zal vertellen. Koos schrijft 5x per week een kort stukje over de natuur in dagblad Trouw en is onder meer bekend van het boek 'De Spreeuw' en van het boek 'Het Eilandgevoel', waarvan je ook een getekend exemplaar ontvangt. Voor meer informatie zie zijn website: http://www.dijksterhuis.net/.
De SNP-reisleider zorgt voor de logistieke organisatie van de reis. De SNP reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wadden-zichtTexel-FrT-30-mei-2005-003.jpg

Nederland - Schiermonnikoog * Trouw Lezersreis

natuurreis met journalist en schrijver Koos Dijksterhuis

Natuurreis vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten