Nederland - Lauwersmeer * korte cursusreis vogels kijken, 3 dagen Vogels spotten op voormalige zeebodem

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Vogels kijken

Korte cursusreis vanuit groepsaccommodatie

Aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer, vlakbij een klein sluisje verblijven we in een gezellige groepsaccommodatie (met gedeelde badkamers). We dineren in een naburig restaurant. Twee dagen trekken we er met de fiets op uit om de bijzonder rijke weides, rietvelden en plassen aan de randen van het ingedamde Lauwersmeer te verkennen. Dit is een van de beste plekken van het land om de zeearend te zien. En natuurlijk tal van andere soorten, waaronder in de winter veel ganzensoorten en in de zomer talrijke rietbewoners en zangvogels. De laatste dag gaan we met de eigen auto naar de Waddenkust om weer heel andere soorten te zoeken. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Beste plek om de zeearend te spotten
 • De wildernis van Lauwersmeer Nationaal Park
 • Gastvrije groepsaccommodatie
 • Ideaal voor beginnende vogelaars
 • In de winter tienduizenden ganzen
 • In het voorjaar 100 soorten broedvogels
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar. Bekijk deze hier.

Dag tot dag

Nederland - Lauwersmeer * korte cursusreis Vogels Kijken

Korte cursusreizen Vogels Kijken in Nederland
Tijdens onze korte cursusreizen Vogels Kijken in Nederland maak je kennis met de rijke Nederlandse vogelwereld en verken je de mooiste vogelgebieden van ons land.. Er gaat een deskundige SNP vogelgids/reisleider mee die je alles leert over het herkennen van vogels (beeld en geluid), hun leefwijze en biotopen, maar ook de kneepjes van het vogels spotten en waar je op moet letten bij de aanschaf van een kijker of telescoop. En hij of zij wijst je op de beste plekjes voor het spotten van jouw favoriete vogelsoort. Alles wat je leert tijdens de cursus, breng je buiten direct in de praktijk. Je verblijft in een accommodatie middenin de mooiste vogelgebieden. Dat kan een comfortabel hotel zijn, een luxe villa of een eenvoudige groepsaccommodatie. Deze cursusreizen zijn bij uitstek geschikt voor de beginnende vogelaar en iedereen die benieuwd is wat een SNP vogelreis inhoudt. De prefecte opmaat voor een langere vogelreis in Europa of daarbuiten…

Lauwersmeer Nationaal Park
Het Lauwersmeer gebied is een bijzonder vogelrijk natuurgebied op de grens van Friesland en Groningen. Sinds deze zeearm in 1969 werd afgesloten, uit angst voor overstromingen, is het water zoet geworden en is er een ruig natuurgebied ontstaan van ondiepe kreken, drassige weiden, uitgestrekte rietvelden en dichte ooibossen, waarvan een deel spontaan is opgeschoten. Een uitgestrekt gebied, dat alleen over het water of langs de randen toegankelijk is. Hier is de natuur de baas en heerst vooral rust en ruimte. Schotse hooglanders en konikpaarden houden het gebied open en zorgen voor perfecte condities voor een bijzonder rijk vogelleven. Er broeden meer dan 100 vogelsoorten en er overwinteren jaarlijks tienduizenden ganzen. In voorjaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst en kun je op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen. De liefhebbers komen ook graag voor bijzondere vogels naar het Lauwersmeergebied, zoals kluten, bonte strandlopers, lepelaars, grauwe franjepoten en vooral ook de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.
We verkennen het Lauwersmeergebied vanuit een gastvrije groepsaccommodatie bij het sluisje van Dokkumer Nieuwe Zijlen, in de zuidwesthoek van het nationale park. Per fiets verkennen we de vogelgebieden van de Kollumerwaard, waar weide en bos elkaar afwisselen en de beroemde plassen en grasvelden van Enzumakeeg. De laatste dag pakken we de auto om naar de Bantpolder (ganzenlocatie bij uitstek) Waddenzee te gaan en op zoek te gaan naar zeevogels.

 

Dag 1

Aankomst om 10.00 uur in de groepsaccommodatie bij het sluisje van Dokkumer Nieuwe Zijlen, aan de rand van het Lauwersmeer Nationaal Park. We beginnen met een paar uur theorie over de basisbeginselen van het vogels herkennen en het gedrag en biotoop van de belangrijkste Nederlandse en West-Europese vogelsoorten. ’s Middags maken we een fietstocht van ca 10 km naar een van de allerbelangrijkste vogellocaties van het Lauwersmeer: de plassen en weiden van Enzumakeeg, aan de westzijde van het Lauwersmeer. Het gebied is zeer in trek bij eenden, ganzen en steltlopers. Soorten die je hier kunt zien zijn slobeend, pijlstaart, brandgans, kluut, rosse franjepoot, havik, grote zilverreiger en kievit. Er is een kijkheuvel en een kijkhut waar talrijke eendensoorten, en steltlopers van dichtbij worden gespot. In het voorjaar is de grauwe gors hier soms  te zien. Jaarlijks worden hier zeer zeldzame soorten gespot, zoals zoals de grauwe franjepoot, gestreepte strandplevier en de wat minder zeldzame maar Temmincks strandloper, kleine strandloper en  kleine zwaan.
’s Avond eten we in het restaurant naast de groepsaccommodatie.

Overnachting in

Engwierum

Dag 2

We wijden de ochtend aan het tweede deel van de theoriecursus, waarbij de kneepjes van het vogels spotten en tips over aanschaf van apparatuur aan bod komen. ’s Middags nemen we een lunchpakketje mee en gaan we op de fiets naar een aantal observatieplekken aan de zuidzijde van het Lauwersmeer: de Kollumerwaard, waar weides, rietvelden en ooibossen van wilgen elkaar afwisselen. Grote grazers houden het gebied open. Hier vind je veel roofvogels, zoals buizerd, torenvalken en kiekendieven. En de zeearend wordt hier vaak waargenomen, bijvoorbeeld vanaf de kijkheuvel Zomerhuisbos. Vaak hoor je hier de roep van de roerdomp. Het bosgebied van Kollumeroord herbergt bosvogels als de grote bonte specht, zomertortel en zangvogels zoals het goudhaantje en de matkop. M et enig geduld en geluk ziet of hoor je hier typische moerasbewoners, als baardmannetje, rietgors of waterral. Boven het riet zweeft vaak de bruine kiekendief. ‘s Avonds dineren we nogmaals in het restaurant naast de accommodatie en kunnen we de opgedane vogelkennis in een kwisje testen.

Overnachting in

Engwierum

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Texel

Vogelreis vanuit goed hotel

4 dagen v.a. € 485
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 3

Na het ontbijt nemen we afscheid van de accommodatie en gaan we met de eigen auto naar de Waddenzee kust waar we weer heel andere soorten kunnen zien. We houden halt bij de Bantpolder, die achter de zeedijk ligt en waar je grote aantallen brandganzen ziet, met daartussen misschien wel een roodhalsgans.  Ook grutto’s, kieviten en scholeksters kun je hier zien. Op de zeedijk en bij de haven van Lauwersoog zien we de echte zeevogels, zoals steenlopers, bergeenden, eidereenden, zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen, stormmeeuwen en visdiefjes. Op het haventerrein foerageren soms tapuiten.  Groepen bonte strandlopers vliegen in fraaie synchrone formaties boven het wad. Aan het eind van de middag is de cursus ten einde en keren we huiswaarts.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Texel

Vogelreis vanuit goed hotel

4 dagen v.a. € 485
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We zijn te gast in groepsaccommodatie OmmeRomte, gelegen aan het sluisje van Dokkumer Nieuwe Zijlen, aan de zuidwestpunt van het Lauwersmeer Nationaal Park. We hebben deze gezellige accommodatie met ruime woon- en eetkamer met open haard en 6 grote meerpersoonsslaapkamers. In elke slaapkamer brengen we maximaal 2 personen onder. Er zijn 4 badkamers met in totaal 6 douches en 6 wc’s. Er is een ruim eigen terrein met overdekt terras en voldoende parkeergelegenheid. De beste vogelgebieden van het Lauwersmeer liggen op minder dan 10 km fietsen van de accommodatie en de grens van het Nationale Park ligt op een paar honderd meter.

Over de maaltijden

Tijdens de cursus zijn alle maaltijden inbegrepen van het diner op dag 1 t/m het lunchpakket op dag 3. Ontbijt en 2x lunchpakket (dag 2 en 3) worden door de accommodatiehouder verzorgd; dineren doen we op dag 1 en 2 in het naast de groepsaccommodatie gelegen restaurant. Voor de lunch op dag 1 dien je zelf zorg te dragen.

Inbegrepen

 • Verblijf in groepsaccommodatie op tweepersoonskamers met gedeelde badkamer (4 badkamers op 6 slaapkamers)
 • Verblijf op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het lunchpakket op dag 3
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Gebruik huurfiets op dag 1 en 2
 • Cursusmateriaal
 • Diensten SNP-reisleiders

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis per auto
 • Lunch op dag 1, diner op dag 3
 • Verzekeringen
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven

 

Over de activiteiten

Tijdens deze korte cursusreis zijn er twee dagdelen ingepland waar je mbv een cursuspakket de basiskennis van de Nederlandse vogelwereld leert. Je leert hoe je vogels kunt herkennen, doet tips op over het waarnemen van vogels, over de aanschaf van apparatuur en leert over het gedrag en biotoop van de belangrijkste soorten. Daarnaast ga je er ook 3 dagdelen op uit, naar de mooiste vogellocaties van het gebied. Daar kun je het geleerde meteen in de praktijk brengen en ga je samen met de reisleider en je cursusgenoten op zoek naar karakteristieke soorten en misschien spot je ook bijzondere soorten. Tijdens deze reis ga je er 2 middagen per fiets op uit (je fiets per middag ca 20 km). De derde dag gebruik je je eigen auto om naar de Waddenzee te gaan om daar foto’s te spotten.

Deze cursusreis is bij uitstek geschikt voor beginnende vogelaars en mensen die benieuwd zijn wat een SNP vogelreis inhoudt, maar zich (nog) niet aan een langere reis durven wagen. De cursusreizen zijn de perfecte opstap naar een langere SNP vogelreis buiten Nederland.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je verzamelt op dag 1 om 10.00 uur, in de groepsaccommodatie in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dan begint het cursusprogramma.

Over de route en parkeergelegenheden

De accommodatie is alleen per auto of bus te bereiken. De accommodatie ligt aan de N358 van Buitenpost naar Metslawier, op 2 km oostelijk van Engwierum. Er is voldoende parkeergelegenheid bij de accommodatie. Er is een bushalte van Lijn 63 (Buitenpost - Dokkum) op ca 300m afstand van de accommodatie.
De excursie op dag 3 wordt met eigen auto uitgevoerd. Als je per openbaar vervoer komt, dien je dus met een van de andere deelnemers mee te reizen.

We bieden deze cursusreis aan in de winter en in het voorjaar. De winter is bij uitstek geschikt om ganzensoorten te zien. In mei zijn alle zomergasten weer terug.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het Lauwersmeer ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld drankjes, zijn niet inbegrepen. In de directe nabijheid van de accommodatie is geen pinautomaat. Het is dus raadzaam om contant geld mee te nemen. Aan ca. € 50,- voor eigen uitgaven heb je wel voldoende.

Twee dagen verkennen we de vogelgebieden per fiets, de laatste dag gaat u met de eigen auto naar de Waddenzee.

Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Verder komen de volgende zaken tijdens deze reis van pas:

 • Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen, waterdicht (eventueel laarzen)
 • Verrekijker
 • Lunchpakketje voor de eerste dag
 • Rugzakje voor overdag
 • Warme kleding
 • Regenkleding
 • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)E
 • Eventueel: Veldgidsen
 • Notitieboekje met pen/potlood
 • Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Eventueel: fototoestel met voldoende geheugenkaartjes en/of (dia)filmpjes
 • Eventueel: telescoop en statief
 • Muggenolie (voorjaar)
 • (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • contant geld (ca €50,-) of pinpas  

 


Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze cursusreis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider/vogelgids die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De cursusreis van 13-3-19 wordt begeleid door Jos Vrolijk, die van 8-5-19 door Herman Postma.
Jos is van jongs af aan al vogelaar; woonachtig in West Nederland (Amstelland) en daardoor zeer vertrouwd met de aanwezige polder- en moerasvogels. In verschillende gebieden is hij vogelteller voor SOVON en daarnaast actief lid van de lokale Vogelwerkgroep Jos is afgestudeerd sociaal geograaf, met een grote liefde voor de natuur. 
Herman woont in Friesland en groeide op in Holwerd langs de Waddenzee. Als klein jochie kocht hij z'n eerste verrekijker met het geld dat hij verdiende met aardappels zoeken. Na de hogere landbouwschool werkte hij als landbouwvoorlichter bij de LNV waar hij nog altijd actief is. Daarnaast verzorgt Herman lezingen en vogelexcursies. Op reis deelt Herman graag zijn kennis met anderen en geniet hij niet alleen van vogels, maar van de gehele natuur. Als reisleider is Herman sociaal en energiek.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Nederland - Lauwersmeer * korte cursusreis vogels kijken

Vogels spotten op voormalige zeebodem

Korte cursusreis vanuit groepsaccommodatie

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten