Wandelen Heuvelrughike

Nederland - Heuvelrughike, 7 dagen Trektocht over de Utrechtse heuvelrug

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs sfeervolle hotels

De Heuvelrughike  is een unieke wandeltrektocht, startend in Huizen aan het Gooimeer en eindigend in Rhenen aan de Nederrijn. 5 dagen lang wandel je in het stuwwallenlandschap van Noord-Holland en Utrecht. Deze rug werd gevormd door het landijs, zo'n 150.000 jaar geleden en in de loop van de tijd gepolijst door wind, water en menselijke activiteiten. Een trektocht door een uniek stukje Nederland, zoals je van SNP gewend bent. Een gevarieerde en heel verrassende route langs heidevelden, zandverstuivingen en bossen. Karakteristieke boerderijen, statige kastelen, sfeervolle dorpjes en landgoederen kom je op je pad tegen. Je overnacht in heel afwisselende accommodaties, volgt je route in de SNP-app, en je bagage wordt vervoerd zodat je intens kunt genieten van dit unieke avontuur. 

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere overnachtingsplekken
 • échte wandeltrektocht door centraal Nederland
 • Heide, zandverstuivingen en bossen
 • landgoederen en kastelen
 • On-Nederlands heuvelachtig landschap
 • Van het Gooimeer naar de Nederrijn
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Nederland - Heuvelrughike

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1 Aankomst in Huizen, overnachting Huizen
 • Dag 2 Wandeling van Huizen naar Hilversum, overnachting Hilversum
 • Dag 3 Wandeling van Hilversum naar Soesterberg, overnachting Soesterberg
 • Dag 4 Wandeling van Soesterberg naar Driebergen, overnachting Driebergen
 • Dag 5 Wandeling van Driebergen naar Amerongen, overnachting Amerongen
 • Dag 6 Wandeling van Amerongen naar Rhenen, overnachting Wageningen
 • Dag 7 Na ontbijt einde reis

Voor meer details klik je op de betreffende dag

Dag 1

Met auto of openbaar vervoer reis je naar Huizen aan het Gooimeer, waar je overnacht. Het dorp heeft een indrukwekkende geschiedenis en was in de19de eeuw een van de belangrijkste vissershavens rondom de Zuiderzee. Ook werd er schelpenkalk (CaCO3) in zogenaamde kalkovens verbrand tot ongebluste kalk, dat door toevoeging van water kon dienen als bouwstof. Pal naast het hotel in de haven staan nog een tweetal van die kalkovens. Indien je op tijd arriveert kun je dus nog lekker een rondje door de haven wandelen.

Overnachting in

Huizen

Dag 2

Na het ontbijt zet je je bagage klaar zodat ie vervoerd kan worden naar je volgende overnachtingsplaats. 

Je begint het wandelavontuur op de meest noordelijke punt van de Heuvelrug, in de haven van het oude landschapsdorp Huizen. Maar de echte wandeling begint natuurlijk pas als je op de Huizer klif staat en een weids uitzicht hebt. Waar eens de Zuiderzee tegen de blonde zanderige uitlopers van de Heuvelrug beukte, kijk je nu naar het door mensen gemaakte Flevoland. Nadat je het water de rug hebt toegekeerd, dwaal je zuidwaarts over schilderachtige enken en heidevelden. Hier en daar tref je wat oude bossen aan. Maar vandaag staat vooral in het teken van uitgestrekte heidevelden met eindeloze vergezichten. Ooit boerden hier de Erfgooyers waarvan je in het landschap de sporen nog terug kunt zien. Je doorkruist het gebied via zanderige oude verbindingswegen en kronkelende Gooise heidepaadjes. En over de 700 meter lange natuurbrug Laarderhoogt over de A1, die voor dieren én mensen gemaakt is. De laatste paar kilometer loop je door de bebouwde kom van Hilversum naar je hotel of neem je de bus.

Wandeling: 18-21 km; 120 m klimmen en 110 m dalen; 5-5,5 uur wandelen

Overnachting in

Hilversum

Dag 3

Een busrit van 10 minuten, de bebouwde kom van Hilversum uit, brengt je bij het startpunt van je wandeling.

Vandaag wandel je door vorstelijke bossen van de Hooge en Lage Vuursche. Ze vormen een aaneenschakeling van oude landgoederen afgewisseld met productiebossen en natte, lagergelegen, oude veengebieden. Mooie contrasten die de verschillende periodes uit de ontstaansgeschiedenis van het landschap verbinden. Van grafheuvels uit de prehistorie via turf winnende kloosters in de middeleeuwen tot verhalen van welgestelden uit de 19e eeuw. Ook qua hoogtemeters is de route vandaag zeer gevarieerd. Want na het Hooge Erf, daal je af naar de Laagte van Pijnenburg om vervolgens weer langzaam te stijgen naar de Paltz en via het dal van Park Vliegbasis in Soesterberg bij het eindpunt aan te komen. Een dag met contrasten in de voetsporen van nonnen, prinsessen en andere welgestelden. De route eindigt bij het voormalige klooster en missiehuis Kontakt der Kontinenten, waar je overnacht.

Wandeling: 19 km; 145 m stijgen en 130 m dalen; 5 uur

Overnachting in

Soesterberg

Dag 4

Vandaag loop je een groot deel van de dag in het spoor van de Fransen. Napoleons soldaten kozen namelijk de heide bij Zeist uit om hun tent op te slaan. Er was voldoende ruimte om te manoeuvreren en er was schoon drinkwater. In het landschap én in onze maatschappij zijn de sporen van de Fransen nog steeds aanwezig. Ze legden bijvoorbeeld de basis voor onze parlementaire democratie. Zonder de Fransen was het dorp Austerlitz er niet geweest en was die beroemde Pyramide er natuurlijk nooit gekomen. Na dit historische hoogtepunt liggen er nog prachtige landgoederen te wachten waarbij de natuur ook in aanleg een cruciale rol speelde. Na het passeren van de A12 maak je de steile klim van de zandwinningsplassen naar de Maarnse Berg waarna je al snel de Buitenplaats Bergse Bossen bereikt aan de rand van Driebergen.

Wandeling: 18 km, 115 m stijgen en 125 dalen, 5 uur wandelen.

Overnachting in

Driebergen Traaij

Dag 5

Het wordt vandaag een pittige wandeldag gezien zijn lengte. Vanaf je hotel loop je eerst een klein stukje terug naar de Maarnse Berg, waar je de 'hoofdroute' weer oppikt waar je hem gisteren verlaten hebt. Al snel kom je op Landgoed Zonheuvel met het karakteristieke Maarten-Maartenhuis en passeer je het Huis te Maarn, dat lijkt op The White House in Washington. Dan gaat het verder diep de Kaapse bossen in met een uitzicht vanaf Uitzichttoren De Kaap dat nog veel verder strekt. Het rivierlandschap, dat op dag 5 en 6 nooit ver weg is, ontvouwt zich hier voor je ogen. Verder op je tocht vormen het Leersumse Veld en Breeveen vandaag het landschappelijke hoogtepunt. De Leersumse plassen zijn ontstaan doordat het dekzand tot op het grondwater werd weggeblazen. Daar waar het water bleef staan, vormde zich veen, dat later weer werd afgegraven. Nu vind je er tussen de lanen van de oude buitenplaats uitgestrekte heidevelden met grote vennen. Juist deze natuurlijke vennen zijn cruciaal voor de biodiversiteit in het gebied. Er zijn volop bijzondere planten en vogels te vinden. Helaas is daarom een deel van het gebied in het broedseizoen afgesloten en moet je in een ruime bocht om de plassen heen.
De wandeling eindigt in het dorpje Amerongen waar je in een leuk dorpshotelletje verblijft. Loop in de avond zeker nog even (paar honderd meter) naar het prachtige Kasteel Amerongen.

Wandeling 22,5 km; 200 m klimmen en dalen; 6 uur wandelen

Overnachting in

Amerongen

Dag 6

Net nadat je Amerongen en de oevers van de Neder-Rijn achter je hebt gelaten, sta je al op het hoogste punt van de Heuvelrug. De Amerongse berg is dan wel het hoogste punt (69,2m), het beste uitzicht krijg je elders. Bijvoorbeeld vanaf de Sterrenberg, waar je in Noordelijke richting een prachtige zichtlijn naar Veenendaal en de Geldersche Vallei hebt. Bij Kwintelooijen kijk je van bovenaf hoe de mens en de natuur bezit nemen van een oude zandafgraving. Verderop, bij de oude tabaksplantage Willem III, word je getrakteerd op een schitterend breed uitzicht over het rivierenlandschap. En tot slot, nadat je Rhenen bent gepasseerd, sluit je de tocht af met een spectaculair uitzicht over de Betuwe vanaf de Grebbeberg. De Heuvelrughike zit erop: je hebt  in totaal 100 km gewandeld en zo'n 850 meter geklommen en gedaald.

Aan het eind van de wandeling pak je de bus die je in 10 minuten naar Wageningen brengt, waar je overnacht in het prachtige Hotel de Wereld.

Wandeling: 20 km; 265 m klimmen en 275 m dalen; 5,5-6 uur

Overnachting in

Wageningen

Dag 7

Tijd om te relaxen. Geniet van een rustig ontbijt, waarna je naar het busstation loopt om bus en trein te pakken naar huis, of terug naar Huizen als daar je auto nog staat.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Huizen overnacht je in het moderne hotel Nautisch Kwartier in de haven, in een karakteristiek gebouw. Hotel beschikt over 80 kamers en een goed restaurant. In Hilversum overnacht je in een modern zakenhotel deels in een oude villa van het Amrath Hotel Lapershoek. In Soesterberg vind je onderdak in een voormalig klooster en missiehuis, het hotel Kontakt der Kontinenten, met in totaal 130 kamers. De sfeer van het klooster is nog immer aanwezig op het landgoed. In Driebergen overnacht je in de sfeervolle Buitenplaats Bergse Bossen, met een hele mooie brasserie en fijne kamers. De wandeling naar Amerongen eindigt met een overnachting in het heerlijke, kleinschalig Hotel Buitenlust, met 5 kamers en een gezellig café-restaurant. Tenslotte beëindig je de trektocht met een overnachting in een befaamd Hotel de Wereld in Wageningen, tegelijkertijd klassiek en modern, met 17 kamers en een uitstekend restaurant.

Over de maaltijden

Ontbijt is overal inbegrepen in je hotel. Inkopen voor de lunch kun je makkelijk onderweg doen in de dorpjes die je passeert, of je doet een restaurant aan voor een middagmaaltijd. Voor het diner kun je altijd terecht in het hotel, of je zoekt een leuke plek in het dorpje waar je verblijft.

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen
 • 6x ontbijt
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 4, 5, 6 (max 1 stuks bagage p.p.)
 • wandelroutes in SNP route-app
 • digitale reisinformatie
 • toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • openbaar vervoer tijdens het arrangement
 • overige maaltijden
 • overige entrees voor bv. musea
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je wandelt heerlijk rustig over onverharde paadjes en karresporen, soms over een halfverhard grintpad die je met fietsers deelt, en soms over een verharde weg om een dorp in of uit te komen. De route leidt je door boerenland, langs karakteristieke boerderijen en kastelen, door bos, heide en zandverstuivingen. Neem een verrekijker mee want de kans is groot dat je allerlei vogels gaat zien, maar ook wilde grazers, reeën of vossen. In totaal loop je zo'n 100 km waarbij je 850 meter klimt en daalt.
Je bagage wordt vervoerd zodat je met een klein dagrugzakje op pad kunt. Op dag 6 en 7 maak je gebruik van het openbaar vervoer (niet inbegrepen) dus zorg voor een OV pas.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Indien je met de auto komt kun je die gratis parkeren op de grote openbare parkeerplaats tegenover het hotel in de haven van Huizen.

Trein informatie

Indien je met het openbaar vervoer komt neem je de trein naar Station Hilversum en per bus R-net 320 in 30 minuten naar Huizen. Van daar is het 20 minuten lopen naar het hotel. Check altijd 9292OV

Na afloop van het arrangement neem je bus vanaf Wageningen busstation naar Ede-Wageningen, waar je de trein neemt, via Utrecht naar Hilversum, en daar opnieuw overstapt op de bovenvermelde bus.

Je kunt dit arrangement het gehele jaar maken, met uitzondering van de week van 24-31 december.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Utrechtse heuvelrug ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Op dag reis 6 reis je met openbaar vervoer (bus) van eindpunt Rhenen naar Wageningen. Op dag 7 reis je per bus en trein van Wageningen naar huis of terug naar Huizen als daar je auto nog staat.

Op deze tocht is het meenemen van een hond niet mogelijk.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen heuvelrughike

Nederland - Heuvelrughike

Trektocht over de Utrechtse heuvelrug

Wandelvakantie langs sfeervolle hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.