Montenegro - wandelvakantie, 13 dagen Achter de Zwarte Bergen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelen langs hotels en blokhutten

Kom mee naar het land van de Zwarte Bergen: het kleine Montenegro. Dit onbekende Balkanland heeft alles wat wandelaars zoeken. Een ongekend spectaculair berglandschap en ongerepte natuur: van ruige kalkmassieven tot het vogelrijke meer van Skadar - een van de belangrijkste vogelreservaten van Europa. De bergen van Montenegro, waar herders hun eeuwenoude tradities doorleven, zijn misschien wel de mooiste van de hele Balkan. Verken naast de natuur ook eeuwenoude steden als Cetinje en Kotor, dat met zijn nauwe straten en tien meter hoge stadsmuren trots deel is van de werelderfgoedlijst van Unesco.

Uniek aan deze reis

 • Mooiste kalkgebied van de Balkan
 • Rafting op de Tara-rivier (optioneel)
 • Slapen in de natuur
 • Unesco-werelderfgoed Kotor
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Montenegro - wandelvakantie

Het Land van de Zwarte Bergen, Crna Gora, heeft veel verrassingen in petto. Nu het Balkanland na lange tijd weer onafhankelijk is, nodigen wij je uit met ons op ontdekking te gaan. Een klein landje met een complexe historie en rijk cultureel erfgoed, dat ongeschonden uit de Balkanperikelen is gekomen, omdat het steeds besloot binnen de Joegoslavische republiek te blijven. Pas in 2006 besloot het kleine, trotse volk zich van de Serviërs af te scheiden. Op deze verrassende en zeer afwisselende ontdekkingsreis door Montenegro besteden we natuurlijk volop aandacht aan de rijke cultuur van het land, met prachtige steden als Cetinje en Kotor en de kloosters zoals dat van Moraca. Het is echter de ongekende natuurpracht die centraal staat in deze reis. De bergen van Montenegro zijn misschien wel de mooiste van de hele Balkan. Te voet ervaren we op de meest indringende manier de spectaculaire kalkmassieven, diepe kloven, heldere bergmeertjes en de ongerepte natuur van het Durmitor-massief en de Bjelasica. Ook verkennen we het bijzondere meer van Skadar, een uniek ecosysteem op de grens tussen Montenegro en Albanië. Deze voormalige zeearm behoort tot de belangrijkste vogelreservaten van de Balkan. Ter afsluiting bezoeken we de beroemde berg Lovcen, een historische plek, en gaan we naar de baai van Kotor, die omringd is door meer dan duizend meter hoge bergen. Het stadje Kotor met zijn nauwe straten en tien meter hoge stadsmuren is op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

Dag 1

We vliegen naar hoofdstad Podgorica. Daar wacht onze transfer via de kloof van Moraca naar het plaatsje Kolasin, aan de voet van het Bjelasica-gebergte. Als er tijd is, bezoeken we onderweg nog het klooster van Moraca. We slapen in een eenvoudig familiehotel en dineren in een plaatselijk restaurant.

Overnachting in

Kolasin

Dag 2

Hotsend in terreinwagens worden we tot diep in het eenzame, verrassend groene Bjelasica-gebergte gebracht. Terwijl onze bagage naar de afgelegen overnachtingsplek wordt gebracht, wandelen wij langs bergtoppen Lisa en Kljuc tot de grenzen van het Nationale Park Biogradska Gora. De wandeling gaat over de glooiende grashellingen van het massief, tot 1800 meter hoogte, met adembenemende uitzichten. We overnachten in een 'katuni', een berghut zoals plaatselijke herders gebruiken. Lengte 18 km, 600 m stijgen en 400 m dalen, wandelduur circa 5,5 uur.

Overnachting in

Bjelasica-gebergte

Dag 3

Eerst verkennen we maar eens het Nationale Park. Over de flanken van de driekoppige Troglava en na een inspannende klim bereiken we de hoogste top: de 2137 meter hoge Crna Glava. Vanaf hier zien we onder ons de oude en verlaten herdershuisjes, die een goed beeld geven van het harde bestaan in de bergen. Zo nu en dan zien we een herder met zijn kudde, wat een brug slaat naar vroeger tijden. Via een onverharde weg wandelen we aan het einde van de dag terug naar de hut. Lengte 18 km, 400 m stijgen en dalen, wandelduur circa 6,5 uur.

Overnachting in

Bjelasica-gebergte

Dag 4

Heerlijk om weer wakker te worden in de natuur. Over een hoge bergrug lopen we vandaag met bijzonder uitzicht naar de berg Medjedak. Vanaf hier gaat het steil en inspannend omlaag naar het meer van Biograd, dat verscholen ligt in het oerbos. De wandeling is niet lang en in de namiddag kun je aan de oevers van het meer genieten van de rust of een duik nemen in het heldere water. Je kunt ook een boot huren of een uurtje wandelen rond het meer. We steken 's avonds de barbecue aan, bij de oever van het meer, waar we in blokhutjes slapen. Lengte 12 km, 350 m stijgen en 1000 m dalen, wandelduur circa 5,5 uur.

Overnachting in

Biogradsko Jezero

Dag 5

Via een prachtige route rijden we door de vallei van de Tara in zo'n twee uur naar het dorp Zabljak, de ‘hoofdstad’ van het Durmitor-massief. Dit is een van de mooiste berggebieden en wandelbestemmingen van Montenegro en daarmee van de hele Balkan! Onderweg maken we een stop bij Djurdjevic Tara - gebouwd in 1940, was dit met 154 meter destijds de hoogste brug ter wereld. Nadat we hebben ingecheckt in ons hotel, op een hoogvlakte buiten het dorp, rijden we nog iets verder voor een wandeling. Langs twee meertjes en een steile rotswand is dit een rustige kennismaking met het Durmitor-gebergte. Lengte 10 km, 200 m stijgen en 500 m dalen, wandelduur circa 3,5 uur.

Overnachting in

Zabljak

Dag 6

Het Durmitor-massief is een wandelparadijs. Dit is Unesco-werelderfgoed: ruige pieken omringd door diepe valleien en de imposante Tara-kloof, kristalheldere bergbeekjes, diepe gletsjerdalen, wilde dieren. We worden eerst naar het Zwarte Meer gebracht, waar we onze wandeling beginnen en eindigen. Onder de imposante toppen van de Savin Kuk en de Meded door, stijgen we tot de bergpas, op een hoogte van 2145 meter. Hier kijk je op de kern van het gebergte. Een flinke afdaling brengt ons terug via de zomerweiden van Lokvice en bovenlangs het meer, waar een busje wacht om ons naar het hotel te brengen. Lengte 19 km, 850 m stijgen en dalen, wandelduur circa 6,5 uur (met Terzin Bogaz: 150 m stijgen en dalen en 1 uur extra).

Overnachting in

Zabljak

Dag 7

Vanaf het Zwarte Meer, waar we per busje naartoe worden gebracht, maken we een rondwandeling naar de ijsgrot Ledena Pecina (2160 meter). Binnenin vind je ijspilaren met de vreemdste vormen. Met uitzicht op Zabljak wandelen we verder door een karstgebied: een landschap waar water de rotsen heeft aangetast tot grillige vormen en grote gaten. Geniet ook van alle planten hier, zoals de vele orchideeën. Via de zomerweiden komen we terug bij het Zwarte Meer, waar we worden opgepikt en naar het hotel worden teruggebracht.
Lengte 13 km, 900 m stijgen en dalen, wandelduur circa 6,5 uur.

Overnachting in

Zabljak

Dag 8

Het hoogtepunt van de reis! Vandaag wandelen we na een transfer door het ruige hart van de Durmitor, langs rotspartijen eerst naar een 2100 meter hoge pas. Met prachtige uitzichten dalen we af een vallei in en wandelen langs de verdrukte kalklagen van de Sareni Pasovi. De top van onze wandeling - en onze reis - ligt op 2.393 meter, op de Prutas. Voldaan dalen we af naar de plek waar onze bus wacht. Deze brengt ons in anderhalf uur naar het kamp aan de Tara-rivier. We slapen in hutjes.
Lengte 8,5 km, 750 m stijgen en dalen, wandelduur circa 5 uur. De wandeling van deze dag is licht hoogtevreesgevoelig.

Overnachting in

kampement aan de oever van de Tara-rivier

Dag 9

Een avontuur voor sommigen, een dagje ontspannen voor anderen. We zijn aan de oevers van de Tara-rivier, die stroomopwaarts een van de diepste en langste kloven van Europa vormt. Rafting is de beste manier om deze kloof te bewonderen. Ervaren gidsen geven instructie en zorgen voor het stuurwerk. Alle deelnemers krijgen duikkleding want het water is zelfs in de zomer maar tien graden. Het raften is niet inbegrepen bij de reissom. Je kunt vandaag ook zelf een wandeling in de omgeving maken of een dagje anderszins ontspannen.

Overnachting in

kampement aan de oever van de Tara-rivier

Dag 10

Een lange rit vanuit Scepan Polje tot aan het stadje Cetinje, ooit de hoofdstad van Montenegro. Cetinje, de historische hoofdstad van Crna Gora en een cultureel hoogtepunt van het land, heeft mooie paleizen, oude ambassades en villa's. We overnachten in een pension in het centrum van de stad.

Overnachting in

Cetinje

Dag 11

Na het wilde water, komt nu een dag van rustig water. We gaan vandaag naar het unieke meer van Skadar, dat vroeger verbonden was met de zee. Dit is een van Europa's belangrijkste vogelreservaten: ruim 280 soorten, waarvan meer dan 70 soorten hier nestelen. We varen vanaf het plaatsje Vir Pazar langs het schiereiland Sveti Nikola met het gelijknamige klooster naar het dorpje Karuc, waar we lunchen. Afsluitend varen we over een brede, ondiepe rivier met bijzondere waterplanten naar het dorpje Rijeka Crnojevica. Hier vinden we de typische Montenegrijnse plattelandsarchitectuur.

Overnachting in

Cetinje

Dag 12

Natuurlijk moet je ook wat cultuur snuiven als je in Montengro bent. En dat doen we vandaag! Na een korte transfer naar de Lovcen-berg lopen we over een bergweg naar de top op 1750 meter. Naast prachtige natuur is hier het mausoleum van Petar Njegos-Petrovic - dichter, prins, krijgsman en bisschop van Montenegro in de negentiende eeuw. Zijn poëzie heeft grote invloed gehad op het culturele denken in voormalig Joegoslavië. We wandelen verder, naar de baai van Kotor. Bij de punt van Krstac, negenhonderd meter boven de baai, dalen we af naar de oude stad van Kotor. Een stadsgids leidt ons door de nauwe, schaduwrijke straatjes. Na nog wat vrije tijd in de stad sluiten we af met een diner, voordat we naar Cetinje terugrijden. Wandeling 2,5 uur, afdalen 900 m.

Overnachting in

Cetinje

Dag 13

Hopelijk is Montenegro na deze reis van onbekende tot vriend verworden. Na een laatste ochtend in Cetinje worden we naar het vliegveld gebracht voor de vlucht terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: alle wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijzigingen met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven we altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Waar mogelijk hebben we goede hotels op tweepersoonskamers met badkamer - eenpersoons voor wie toeslag betaalt. Aan de voet van het Durmitorgebergte slapen we drie nachten in een comfortabel hotel in een landelijke omgeving iets buiten wintersportplaats Zabljak - ruime kamers, een wellness-centrum, bar, lounge en restaurant. In Cetinje wordt de groep verdeeld over twee goede appartementen met één- en tweepersoonskamers in het centrum. In de afgelegen berggebieden zijn accommodaties eenvoudiger. Dag 2 en 3 in het Bjelasicagebergte slaap je in ‘eco-katuni’, moderne versies van de kleine, verplaatsbare hutjes die herders in de bergen gebruikten. Er is geen stromend water of elektriciteit, maar wel opgemaakte bedden (soms tweepersoonsmatrassen) en gedeelde, eenvoudige sanitaire voorzieningen. Dag 4 slapen we in nieuwe, eenvoudige blokhutjes, in de bossen. Hier zijn ook opgemaakte bedden, maar omdat de dekens dun zijn is een slaapzak handig. Dag 8 en 9 overnachten we in houten twee- en vierpersoons hutjes aan de oever van de Tararivier. Hier zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen met warm water. De bedden hebben dekens. Als je toeslag betaalt heb je je eigen kamer in een blokhutje, behalve de drie nachten op dag 4, 8 en 9. Daar is dat niet mogelijk. Aan de Tararivier, dag 8 en 9, slaap je dan in een tweepersoonshutje.

In de blokhutjes is geen verwarming, dus de avonden en ochtenden kunnen fris zijn.

Over de maaltijden

Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Meestal dineer je in het hotel. Op de afgelegen accommodaties worden het ontbijt en diner door de lokale organisatie verzorgd. Op dag 12 gaan we afsluitend naar een goed restaurant in Kotor. In ieder geval is er ruimschoots de kans om de smakelijke keuken van de Balkan te proeven. De beste streekproducten, vaak ecologische geproduceerd: veel verse vis, groente en fruit en heerlijke, kruidige vleesgerechten. De lunches zijn niet inbegrepen, behalve op dag 11. In Kolasin, Zabljak en Cetinj zijn winkels waar je lunchinkopen kan doen. Andere dagen is er in de accommodatie een lunchpakket te koop (kosten 4 tot 5 euro). Soms kan je in een plaatselijk restaurant lunchen, bijvoorbeeld op dag 12 in Kotor.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • 7x hotel
 • 5x eenvoudige blokhut
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • lunch dag 11
 • transfers conform programma
 • entree natuurreservaten en Nationale Parken
 • boottocht dag 11
 • diensten 1 SNP-reisleider
 • lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • lunches
 • verzekeringen
 • eigen uitgaven
 • optioneel rafting dag 9 (kosten € 35,- p.p.)

Over de activiteiten

Stevige bergwandelingen wisselen we af met korte dagen, langere transfers en/of excursies. De meeste wandelingen voeren over kleine stenige bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Vooral in het Durmitorgebergte moet er geklauterd worden of gaan we over ongebaand terrein. Wandeltoerisme staat in Montenegro nog in de kinderschoenen, hoewel er organisaties zijn die de kwaliteit van wandelpaden, markeringen en kaartmateriaal verbeteren. De wandelingen zijn 3 tot 7 uur (gerekend zonder pauze). De lengte varieert van 8 tot 19 kilometer met hoogteverschillen van 100 tot 950 meter stijgen en 400 tot 1.400 meter dalen. Een goede wandelconditie en hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Je kan op dagen ook in het hotel blijven of zelf een wandeling in de omgeving maken. Ook al zijn we hoog in de bergen, kan het in de zomermaanden warm zijn. Drink dus dagelijks 1,5 tot 2 liter water en bescherm jezelf tegen de zon. Voor de optionele rafttocht op dag 9 hoef je geen speciale ervaring te hebben. Je moet wel goed kunnen zwemmen en geen hartklachten hebben.

Speciale verzekering

Het raften moet aanvullend verzekerd worden. Via SNP Natuurreizen kunt u een reisverzekering afsluiten waarbij de dekking voor raften inclusief. Voor meer informatie: klik hier.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Podgorica.

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Austrian Airlines naar Podgorica v.v.

Vluchtschema
OS 378 Amsterdam - Wenen vertrek om 07.00 aankomst 08.55 uur
OS 727 Wenen - Podgorica vertrek om 12.55 aankomst 14.15 uur
OS 728 Podgorica - Wenen vertrek om 15.00 aankomst 16.30 uur
OS 377 Wenen - Amsterdam vertrek om 20.20 aankomst 22.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

De reis vindt plaats in de zomermaanden, wanneer de sneeuw in de bergen gesmolten is en in de hogere delen de bergbloemen bloeien. In de lagere delen van het land, waar een mediterraan klimaat heerst, is het dan warm, en vrijwel altijd droog en zonnig. De dagtemperaturen lopen daar uiteen van 25 °C tot 35 °C. De meeste wandelingen spelen zich echter hoger in de bergen af, waar het wat koeler is. In de zomermaanden loopt de temperatuur overdag tussen de 1000 en 2000 meter uiteen van 20 °C tot 25 °C. De plaatselijke verschillen zijn hier wat groter, maar in de zomer is het hier toch ook overwegend stabiel en zonnig weer. De kans op een lokale onweersbui is in de bergen echter altijd aanwezig in de zomermaanden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Montenegro ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Het prijspeil in Montenegro is (nog) lager dan in West-Europa. De hoeveelheid geld die u uitgeeft, blijft daarom beperkt tot ca. € 150, want alleen voor persoonlijke uitgaven en lunches heeft u geld nodig. Als u de optionele rafttocht wilt boeken, dient u op € 35,- extra rekenen. Sinds de invoering van de euro is dit de officiële munteenheid van Montenegro. Het aantal pinautomaten groeit snel en u kunt geld pinnen in Podgorica (meteen na aankomst), in Zabljak, Kolasin, Cetinje en Kotor. In de bergdorpen zijn er nog niet veel te vinden. Wij adviseren u vanuit Nederland voldoende euro’s mee te nemen voor de eerste vijf dagen.

Alle transfers tijdens deze reis zijn inbegrepen in de reissom en geschieden per midibus, minibusjes of terreinwagens.

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kunt u zo nodig uw wandelconditie wat bijspijkeren. Bovendien kunnen uw voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de wandelingen draagt u een dagrugzakje waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, regenkleding, de lunch, een grote (of meerdere kleine) veldfles(sen) en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • max. 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • slaapzak en kussensloop
 • handdoeken


Voor de wandelingen
 • stevige, hoogsluitende en goed ingelopen (berg)wandelschoenen, met een stevige zool met flink profiel
 • warme én luchtige wandelkleding
 • regenkleding
 • lichte, lange wandelbroek
 • zwemkleding
 • zonnebrandolie en zonnebril
 • dagrugzakje (minimaal 25 liter)
 • 1 of 2 grote veldfles(sen) (minimaal 1,5 liter)
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, etc.
 • gamaschen
 • telescopische wandelstokken
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals rekverband, sporttape, pijnstillers, middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleiders worden ondersteund door verschillende lokale berggidsen, die ons voorgaan op de wandelpaden.

Voor een verblijf in Montenegro hebt u een paspoort nodig of een Nationale Identiteitskaart. Een paspoort geeft recht op 90 dagen toegang tot Montenegro, een identiteitskaart op 30 dagen.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Montenegro (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. 

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.). Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor. Bedenk ook dat Montenegro in een aardbevingsgebied ligt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

spectaculaire_wandelingen_in_de_durmitor.jpg

Montenegro - wandelvakantie

Achter de Zwarte Bergen

Wandelen langs hotels en blokhutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten