Bridge Dzhurdzhevicha Montenegro

Montenegro - wandelvakantie, 13 dagen Achter de Zwarte Bergen

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelen langs hotels en blokhutten

Wandelvakantie Montenegro, het Land van de Zwarte Bergen, met aandacht voor natuur én cultuur. Wandel door een ongekend spectaculair berglandschap en ongerepte natuur: van de ruige kalkmassieven van het Durmitormassief en de Bjelasica tot het vogelrijke meer van Skadar, een uniek ecosysteem. Verken eeuwenoude steden als Cetinje en Kotor en maak kennis met het leven van de herders in de bergen.

Uniek aan deze reis

 • Durmitor: het mooiste kalkgebied van de Balkan
 • Optionele raft op de Tara
 • Overnachtingsplaatsen middenin de natuur
 • Sluitstuk is UNESCO erfgoed Kotor
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Montenegro - wandelvakantie

Het Land van de Zwarte Bergen, Crna Gora, heeft veel verrassingen in petto. Nu het Balkanland na lange tijd weer onafhankelijk is, nodigen wij u uit met ons op ontdekking te gaan. Een klein landje met een complexe historie en rijk cultureel erfgoed, dat ongeschonden uit de Balkanperikelen is gekomen, omdat het steeds besloot binnen de Joegoslavische republiek te blijven. Pas in 2006 besloot het kleine, trotse volk zich van de Serviërs af te scheiden. Op deze verrassende en zeer afwisselende ontdekkingsreis door Montenegro besteden we natuurlijk volop aandacht aan de rijke cultuur van het land, met prachtige steden als Cetinje en Kotor en de kloosters zoals dat van Moraca.  Het is echter de ongekende natuurpracht die centraal staat in deze reis. De bergen van Montenegro zijn misschien wel de mooiste van de hele Balkan. Te voet ervaren we op de meest indringende manier de spectaculaire kalkmassieven, diepe kloven, heldere bergmeertjes en de ongerepte natuur van het Durmitormassief en de Bjelasica. Ook verkennen we het bijzondere meer van Skadar, een uniek ecosysteem op de grens tussen Montenegro en Albanië. Deze voormalige zeearm behoort tot de belangrijkste vogelreservaten van de Balkan. Ter afsluiting bezoeken we op de beroemde berg Lovcen, een historische plek, en gaan we naar de baai van Kotor, die omringd is door meer dan duizend meter hoge bergen. Het stadje Kotor met zijn nauwe straten en tien meter hoge stadsmuren is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

Dag 1

Vlucht naar Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, en aansluitend transfer door de mooie kloof van Moraca naar het plaatsje Kolasin, aan de voet van het Bjelasicagebergte. Als de tijd het toelaat, bezoeken we onderweg het klooster Moraca. Overnachting in een eenvoudig ingericht familiehotel in Kolasin. Diner in plaatselijk restaurantje.

Overnachting in

Kolasin

Dag 2

Na het ontbijt rijden we met de terreinwagens vanuit Kolasin diep het eenzame, verrassend groene Bjelasicagebergte in, tot de bergpas Tresnjevik, waar onze wandeling begint. Terwijl de bagage naar de afgelegen overnachtingsplek wordt gebracht, wandelen we langs de zomernederzetting van Prisojacki katun op 1700 m en de toppen Lisa en Kljuc tot we de grenzen van het Nationale Park Biogradska Gora bereiken. We passeren diverse fraaie uitzichtpunten en zien de indrukwekkende toppen van de Komovi bergen. De wandeling voert ons hoog over de glooiende grashellingen van het massief, tussen 1600 en 1800 meter hoogte. Lengte 18 km, 600 m stijgen en 400 m dalen, wandelduur ca. 5,5 uur.

Overnachting in

Bjelasicagebergte

Dag 3

We maken vanuit onze katuni een fraaie rondwandeling door het Nationaal Park Biogradska Gora. Over de flanken van de driekoppige Troglava en na een inspannende klim bereiken we op de hoogste top van het massief: de 2137 meter hoge Crna Glava. Vanaf de top zien we onder ons de oude en verlaten herdershuisjes, die een goed beeld geven van het harde bestaan in de bergen. Zo nu en dan komen we een herder met zijn kudde tegen. Via een onverharde weg wandelen we aan het eind van de dag terug naar ons tijdelijke onderkomen. Lengte 18 km, 400 m stijgen en dalen, wandelduur ca. 6,5 uur.

Overnachting in

Bjelasicagebergte

Dag 4

Na een laatste ontbijt bij onze ‘katuni’ beginnen we aan de wandeling die ons weer uit de bergen van Bjelasica voert. Over de hoge bergrug Ogorela Glava lopen we naar de berg Medjedak. Vanaf deze berg heeft u een van de mooiste uitzichten op het meer van Biograd, dat bijna 1000 meter onder ons ligt, diep verscholen in het ongerepte oerbos van het Biogradska Nationaal Park. Een steile en inspannende afdaling over de dichtbeboste flank brengt ons uiteindelijk bij het bergmeer, waar we overnachten in kleine blokhutjes. De wandeling is niet lang en in de namiddag is er nog volop gelegenheid om aan de oevers van het meer te genieten van de rust en het natuurschoon of om een duik te nemen in het heldere water. Ook kunt u een bootje huren of een wandeling rond het meer maken (ca. 1 uur). Lengte ca. 12 km, 350 m stijgen en 1000 m dalen, wandelduur ca. 5,5 uur. 's avonds barbequen we aan de oevers van het meer.

Overnachting in

Biogradsko Jezero

Dag 5

Na het ontbijt rijden we het Nationaal Park van Biogradska Gora uit. Via een prachtige route door de vallei van de Tara in rijden we in ca. 2 uur naar het dorp Zabjlak, de ‘hoofdstad’ van het Durmitormassief, zonder twijfel een van de mooiste berggebieden en wandelbestemmingen van Montenegro en wellicht van de hele Balkan! Onderweg maken we een stop bij Djurdjevic Tara, ooit de hoogste brug ter wereld (gebouwd in 1940, 154 meter hoog). Na aankomst in Zabljak en het inchecken in het hotel, dat buiten het dorp op de hoogvlakte ligt,  worden we naar Momcilov grad gebracht. We wandelen naar het meertje Jablan jezero, dat verscholen ligt in een kom onder de steile rotswand van de Crvena greda. Vandaar wandelen we via het stille gletsjermeertje Barno jezero geleidelijk dalend terug naar Zabljak; een rustige eerste kennismaking met het Durmitorgebergte. Lengte 10 km, 200 m stijgen en 500 m dalen, wandelduur ca. 3,5 uur.

Overnachting in

Zabljak

Dag 6

Het Durmitormassief is een paradijs voor wandelaars: de prachtige natuur wordt beschermd door de Unesco en de ruige kalkpieken worden omringd door de diepe valleien van de Piva, Komarnica en de imposante Tarakloof. Toppen die tot 2500 meter reiken, kristalheldere bergbeekjes en kaarmeren, diepe gletsjerdalen, karstverschijnselen en een bijzonder rijke flora en fauna. Alles bij elkaar maakt dit de Durmitor tot ideale wandelbestemming, waar ook een koele duik nooit ver weg is.
Na het ontbijt wandelen we langs het grootste meer van de Durmitor, het Crno jezero ofwel Zwarte meer diep het massief in. We stijgen onder de imposante toppen van de Savin Kuk en de Meded door tot de op 2145 meter gelegen pas Velika previja. Vandaar hebben we een adembenemend uitzicht op de kern van het gebergte. Een flinke afdaling brengt ons via de zomerweiden van Lokvice en bovenlangs het Crno jezero terug in Zabljak. Lengte 23 km, 850 meter stijgen en dalen, wandelduur ca. 7,5 uur (met Terzin Bogaz 150 meter stijgen en dalen en 1 uur extra)

Overnachting in

Zabljak

Dag 7

Vanuit het Zwarte Meer maken we een rondwandeling naar de ijsgrot Ledena pecina (2160 m). Na een steile afdaling kunnen we binnenin de grot ijspilaren bewonderen met namen als 'torso', 'troon' en 'moeder en kind'. Met uitzicht op Zabljak wandelen we verder door de woeste karstwereld. Via de zomerweiden van Stari Katun Lokvice komen we terug in ons bergdorp. Onderweg kunnen we verschillende karstverschijnselen bewonderen, waaronder merkwaardige komvormige laagtes, dolines. Ook de plantenwereld is bijzonder, en rijk aan onder andere orchideeën.
Lengte 17 km, 900 m stijgen en dalen, wandelduur ca. 7,5 uur.

Overnachting in

Zabljak

Dag 8

Per minibus rijden we via de belangrijkste pas van het massief naar de zuidzijde van het Durmitorgebergte en beginnen op 1700 meter aan een spectaculaire wandeling door het ruige hart van de Durmitor. Vanaf de plek die Dobri Do heet wandelen we via fraaie dolines en ruige rotspartijen geleidelijk naar een 2100 meter hoge pas, onder de hoogste berg van de Durmitor, de Bobotov Tuk, en kijken plots de diepte van een langgerekte vallei in, waarin we het blauwe water van het Skrcko Jezero zien schitteren. We dalen een eind af in deze vallei en wandelen om de grillig gebogen kalklagen van de Sareni Pasovi heen. Dan klimmen we opnieuw naar de kam en hebben we een prachtig uitzicht op de zadelvormige berg Sedlo. Na de lunch beginnen we aan de inspannende klim naar de top van de Prutas (2393 meter, het hoogste punt van onze reis). Hier genieten we van het schitterende panorama voordat we via hetzelfde steile en stenige pad afdalen naar de weg, 750 meter onder ons, waar de bus wacht. Na deze afwisselende wandeling wacht ons nog een rit van 1,5 uur langs het stuwmeer van Pivsko Jezero tot aan het kampement aan de oever van de Tara rivier, waar we overnachten in hutjes.
Lengte 8,5 km, 750 m stijgen en dalen, wandelduur ca. 5 uur. Deze dag is licht hoogtevrees-gevoelig.

Overnachting in

kampement aan de oever van de Tara rivier

Dag 9

Een dagje aan de oevers van de Tararivier, die stroomopwaarts een van de diepste en langste kloven van Europa vormt. Een rafttocht is de beste manier om de schoonheid van deze kloof te bewonderen.  Ervaren gidsen geven instructie en zorgen voor het stuurwerk. Alle deelnemers krijgen duikkleding, het water is zelfs in de zomer slechts 10 ºC. Voor wie niet aan de rafttocht mee wil doen is er ook de mogelijkheid om een individuele wandeling te maken. De raftexcursie, die een halve dag duurt, is niet standaard in het programma opgenomen en is hij niet bij de reissom inbegrepen.

Overnachting in

kampement aan de oever van de Tara rivier

Dag 10

Lange transfer vanuit Scepan Polje tot aan het stadje Cetinje, ooit de hoofdstad van Montenegro. Cetinje, de historische hoofdstad van Crna Gora en een cultureel hoogtepunt van het land, heeft mooie paleizen, oude ambassades en villa's. We overnachten in een pension in het centrum van de stad.

Overnachting in

Cetinje

Dag 11

We gaan vandaag naar het unieke meer van Skadar. Skadarsko Jezero, een voormalige zee-inham, is met zijn lengte van 48 km en breedte van 14 km het grootste meer op de Balkan. Het meer is een van Europa's belangrijkste vogelreservaten. Er leven meer dan 280 soorten vogels, waarvan meer dan 70 soorten nestelen bij het meer. Ook is het meer buitengewoon rijk aan vis. We starten bij het plaatsje Vir Pazar, gelegen aan een uitloper van het meer van Skadar. Van daaraf varen we langs het schiereiland Sveti Nikola met haar gelijknamige klooster naar het dorpje Karuc, waar we lunchen. Tot slot varen we over een brede, ondiepe rivier met bijzondere waterplanten naar het dorpje Rijeka Crnojevica. Hier vinden we de typische Montenegrijnse plattelandsarchitectuur.

Overnachting in

Cetinje

Dag 12

Deze laatste dag is gereserveerd voor de Montenegrijnse geschiedenis. Eerst is er een korte transfer vanuit Cetinje naar de Lovcen-berg. Vanuit Ivanova Korita loopt een bergweg naar de top (gelegen op 1750m), een plek met veel natuurschoon en het indrukwekkende mausoleum (gelegen op 1750m) van Petar Njegos-Petrovic, dichter, prins, krijgsman en bisschop van Montenegro gedurende de 19e eeuw. Zijn poëzie die in verscheidene talen vertaald is, heeft een grote invloed gehad op het culturele denken in voormalige Joegoslavië. Na het bezoek van het mausoleum vertrek vanuit Lovcen en transfer richting de baai van Kotor. Bij de punt van Krstac,  900m boven de baai gelegen, dalen we af naar de oude stad van Kotor, waar onze stadsgids wacht.  De oude stad met zijn nauwe, schaduwrijke straatjes is aan drie zijden omgeven door stadsmuren van tien meter dikte en vijftien tot twintig meter hoogte. Aan de vierde zijde verrijst de kale bergwand van de Lovcenberg, waartegen op 260 meter hoogte de vesting Sveti Ivan ligt, die door een driedubbele muur van bijna vier kilometer lengte met de stadsmuur verbonden is. Daarna hebben we nog wat vrije tijd om Kotor op eigen gelegenheid te beleven. We sluiten de dag af met een diner in Kotor, voordat we naar Cetinje terug rijden. Wandeling 2,5 uur, afdalen 900 m.

Overnachting in

Cetinje

Dag 13

Na een laatste ochtend in Cetinje worden we naar het vliegveld gebracht voor de vlucht terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van het bovenstaande programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisbegeleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijven we in uiteenlopende accommodatietypen. Waar mogelijk slapen we in goede hotels op tweepersoonskamers met badkamer. In deze hotels verblijft u in een eenpersoonskamer indien u daar een toeslag voor heeft betaald. Aan de voet van het Durmitorgebergte verblijft u 3 nachten in een comfortabel hotel in een landelijke omgeving enkele kilometers buiten de wintersportplaats Zabljak. Dit hotel heeft ruime kamers, een welness centrum, bar, lounge en restaurant.
In Cetinje wordt de groep verdeeld over twee goede appartementen met één- en tweepersoonskamers die op 100m van elkaar af liggen; in het centrum van de stad.
In de meer afgelegen berggebieden zijn de beschikbare accommodaties eenvoudiger. Zo verblijft u op dag 2 en 3 in het Bjelasicagebergte in zogenaamde ‘katuni’. Katuni zijn van oorsprong kleine, verplaatsbare hutjes die de herders als onderkomen in de bergen gebruikten. Onze zogenaamde ‘eco-katuni’ zijn moderner maar gebaseerd op hetzelfde principe, zonder stromend water of elektriciteit, maar met opgemaakte bedden (soms tweepersoonsmatrassen) en gedeelde, eenvoudige sanitaire voorzieningen. De hutjes zijn wel klein. Dag 4 verblijven we in nieuwe, eenvoudige blokhutjes, midden in de bossen. Hier beschikt u eveneens over opgemaakte bedden. Omdat de dekens dun zijn, is een slaapzak aanbevolen. Dag 8 en 9 overnachten we in houten twee- en vierpersoons hutjes aan de oever van de Tararivier. Hier zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen met warm water aanwezig. De bedden hebben dekens.  Als u voor de éénpersoonskamer-optie kiest verblijft u steeds alleen in een blokhuitje, uitgezonderd de 3 nachten in Biogradske Jezero en Crkvicko Polje , daar zijn geen éénpersoonshutjes aanwezig. In Crkvicko Polje slaapt u dan in een tweepersoonshutje.

In de blokhutjes is geen verwarming aanwezig, dus de avonden en ochtenden kunnen dan fris zijn. Er zijn wel dekens aanwezig, maar deze zijn oa in Biogradska vrij dun. Daarom adviseren we toch om een slaapzak mee te nemen.

Noot: tijdens de reis met vetrrek op 28-7-19 verblijft u in de omgeving van Zabljak niet in het hotel, maar op een camping in onlangs geheel in natuurstijl gerenoveerde blokhutjes. Deze huisjes hebben 2 kamers met twee gescheiden bedden, en éen badkamer. In elk huisje verblijven twee personen, dus iedereen heeft een eigen kamer en deelt de badkamer. Dus ook als voor de éénpersoonsoptie heeft gekozen, deelt u dan de badkamer.

Over de maaltijden

De reis is op basis van halfpension, wat betekent dat ontbijt en diner inbegrepen zijn. Meestal dineert u in het hotel. Op de afgelegen overnachtingsplaatsen worden het ontbijt en de avondmaaltijd door de lokale organisatie verzorgd. Op dag 12 dineren we ter afsluiting van de reis in een uitstekend restaurant in Kotor. Hier proeft u van de goede en smaakrijke keuken van de Balkan. De beste streekproducten, vaak op ecologische wijze geproduceerd, worden hier geserveerd: veel verse vis, groente en fruit en heerlijke, kruidige vleesgerechten. De lunches zijn niet inbegrepen; alleen op dag 11 is de lunch inbegrepen. Slechts in Kolasin, Zabljak en Cetinj zijn winkels waar u lunchinkopen kunt doen. De overige dagen is er steeds in de accommodaties een lunchpakket te koop (kosten ca. € 4,- tot € 5,-). Op sommige dagen kunt u in een plaatselijk restaurant lunchen, bijvoorbeeld op dag 12 in Kotor.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen in hotels op basis van tweepersoonskamers met douche en wc
 • 5 overnachtingen in eenvoudige blokhutjes
 • verblijf op basis van halfpension, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 13, incl. lunch op dag 11
 • alle transfers ter plaatse per minibus of terreinwagen, conform programma
 • entrees naturreservaten en Nationale Parken (Biogradska Gora, Durmitor, Lovcen N.P, Skadar Meer), totaal ca. € 15,-
 • boottocht dag 11
 • diensten SNP-reisleider  en lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • optionele raft op dag 9 (aan het begin van de reis te reserveren; kosten € 35,- p.p.)

Over de activiteiten

Op deze reis wisselen dagen met stevige bergwandelingen en dagen met korte wandelingetjes, langere transfers en/of excursies elkaar af. Wandeltoerisme staat in Montenegro nog in de kinderschoenen, ofschoon er organisaties actief zijn die de kwaliteit van wandelpaden, markeringen en kaartmateriaal naarstig proberen te verbeteren.
De meeste wandelingen voeren over kleine bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Stenen op het pad zijn geen uitzondering en af en toe moet er - met name in het Durmitorgebergte - wat geklauterd worden of moeten er stukken over ongebaand terrein gelopen worden. De duur van de wandelingen ligt gemiddeld tussen de 3 en 7 uur (zuivere wandeltijd); de lengte varieert van 8 tot 23 kilometer. De hoogteverschillen per dag variëren tussen 100 en 950 m stijgen en tussen de 400 en 1400 m dalen. Een goede wandelconditie en hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving te maken. Ofschoon de meeste wandelingen hoog in de bergen zijn, kan de warmte in de zomermaanden toch een verzwarende factor zijn, waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) en goede bescherming tegen de zon (petje, zonnebrandcrème, lange mouwen, etc.) zijn onontbeerlijk!
Voor de optionele rafttocht op dag 9 hoeft u geen speciale ervaring te hebben, wel dient u goed te kunnen zwemmen en mag u geen hartpatiënt zijn.

Speciale verzekering

Voor deze reis dient u zich aanvullend te verzekeren met een gevaarlijke sportentoeslag als u op dag 9 de optionele rafttocht wilt doen. Wanneer u uw reisverzekering bij SNP afsluit, vermeld dit dan bij uw boeking. Deze extra verzekering van Unigarant kost € 1 p.p.p.d. met een minimum van € 5 en kan alleen worden afgesloten in combinatie met een kort- of doorlopende reisverzekering van Unigarant.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Podgorica.

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Austrian Airlines naar Podgorica v.v.

Vluchtschema
OS 378 Amsterdam - Wenen vertrek om 07.00 aankomst 08.55 uur
OS 727 Wenen - Podgorica vertrek om 12.55 aankomst 14.20 uur
OS 728 Podgorica - Wenen vertrek om 15.00 aankomst 16.40 uur
OS 377 Wenen - Amsterdam  vertrek om 20.05 aankomst 22.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

De reis vindt plaats in de zomermaanden, wanneer de sneeuw in de bergen gesmolten is en in de hogere delen de bergbloemen bloeien. In de lagere delen van het land, waar een mediterraan klimaat heerst, is het dan warm, en vrijwel altijd droog en zonnig. De dagtemperaturen lopen daar uiteen van 25 °C tot 35 °C. De meeste wandelingen spelen zich echter hoger in de bergen af, waar het wat koeler is. In de zomermaanden loopt de temperatuur overdag tussen de 1000 en 2000 meter uiteen van 20 °C tot 25 °C. De plaatselijke verschillen zijn hier wat groter, maar in de zomer is het hier toch ook overwegend stabiel en zonnig weer. De kans op een lokale onweersbui is in de bergen echter altijd aanwezig in de zomermaanden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Montenegro ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Het prijspeil in Montenegro is (nog) lager dan in West-Europa. De hoeveelheid geld die u uitgeeft, blijft daarom beperkt tot ca. € 150, want alleen voor persoonlijke uitgaven en lunches heeft u geld nodig. Als u de optionele rafttocht wilt boeken, dient u op € 35,- extra rekenen. Sinds de invoering van de euro is dit de officiële munteenheid van Montenegro. Het aantal pinautomaten groeit snel en u kunt geld pinnen in Podgorica (meteen na aankomst), in Zabljak, Kolasin, Cetinje en Kotor. In de bergdorpen zijn er nog niet veel te vinden. Wij adviseren u vanuit Nederland voldoende euro’s mee te nemen voor de eerste vijf dagen.

Alle transfers tijdens deze reis zijn inbegrepen in de reissom en geschieden per midibus, minibusjes of terreinwagens.

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kunt u zo nodig uw wandelconditie wat bijspijkeren. Bovendien kunnen uw voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de wandelingen draagt u een dagrugzakje waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, regenkleding, de lunch, een grote (of meerdere kleine) veldfles(sen) en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • max. 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • slaapzak en kussensloop
 • handdoeken


Voor de wandelingen
 • stevige, hoogsluitende en goed ingelopen (berg)wandelschoenen, met een stevige zool met flink profiel
 • warme én luchtige wandelkleding
 • regenkleding
 • lichte, lange wandelbroek
 • zwemkleding
 • zonnebrandolie en zonnebril
 • dagrugzakje (minimaal 25 liter)
 • 1 of 2 grote veldfles(sen) (minimaal 1,5 liter)
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, etc.
 • gamaschen
 • telescopische wandelstokken
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals rekverband, sporttape, pijnstillers, middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleiders worden ondersteund door verschillende lokale berggidsen, die ons voorgaan op de wandelpaden.

Voor een verblijf in Montenegro hebt u een paspoort nodig of een Nationale Identiteitskaart. Een paspoort geeft recht op 90 dagen toegang tot Montenegro, een identiteitskaart op 30 dagen.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Montenegro (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. 

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.). Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor. Bedenk ook dat Montenegro in een aardbevingsgebied ligt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

spectaculaire_wandelingen_in_de_durmitor.jpg

Montenegro - wandelvakantie

Achter de Zwarte Bergen

Wandelen langs hotels en blokhutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen