Montenegro, Albanië - Via Dinarica etappe 4, 8 dagen Te voet door de mooiste bergen van de westelijke Balkan

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs guesthouses, blokhutten en hotel

Ontdek het mooiste van de Balkanlanden met de Via Dinarica. De Via Dinarica is een nieuwe, weergaloze lange-afstandswandeling die zeven Balkanlanden aan elkaar rijgt. Van de maar liefst 2000 kilometer lange route is al 1260 kilometer in kaart gebracht. Onder begeleiding van gekwalificeerde lokale berggidsen en een deskundige SNP-reisleider ervaar je de unieke en bijzonder rijke flora en fauna van de kalksteenmassieven van de Dinarische Alpen. Je ontmoet de bevolking van de Balkan en geniet van de heerlijke lokale keuken. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk. Een authentieke en unieke beleving… Deze vierde etappe voert vanaf Podgorica in Montenegro, via de vallei en het meer van Plav, door de bergen op de grens met Albanië. De reis eindigt in de geïsoleerde Albanese vallei van Kelmend.

Uniek aan deze reis

 • De laatste ongerepte berggebieden van Europa
 • De mooiste trajecten van de tweeduizend kilometer lange hoofdroute door de hoogste berggebieden en bovenlangs de Adriatische kust
 • Geniet van de lokale keuken
 • In etappes van elk acht dagen door de mooiste bergen van de Balkan
 • Ontmoet de bevolking van de Balkan
Zwaarte
Comfort

Wonderschoon Albanië

Vijf jaar na een trekking door de Albanese Alpen, keerde ik terug voor een studiereis. Razendnieuwsgierig, want Albanië is een land dat... Lees verder...

OpPad | Pionieren in een prachtgebied

Kale kartelpieken en bijzondere bergdorpjes. Op de Via Dinarica wandelroute beleef je het mooiste van zeven Balkanlanden. Maar liefst 1.260 kilometers lang. Lees verder op Op Pad...


Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant

SNP Natuurreizen en de Volkskrant organiseren elk jaar samen een aantal inspirerende lezersreizen.

Dag tot dag

Montenegro, Albanië -

‘Best New Trail’ volgens Outside Magazine (2014), ‘Best Trekking Path’, volgens Paste Magazine (2015), ‘2016 Must-see’ volgens Wanderlust en The Guardian en een van de ‘Best of the World’-bestemmingen voor 2017 volgens National Geographic Traveler. Sinds de voltooiing van de tweeduizend kilometer lange wandelroute in 2014, duikelen de media over elkaar heen om de Via Dinarica te prijzen vanwege de landschappelijke schoonheid en de unieke beleving die de route aan wandelaars biedt. Dus werd het hoog tijd om van de Via Dinarica hèt nieuwe wandelproject van SNP te maken. Volledig georganiseerd en uitstekend begeleid wandel je door de mooiste berggebieden van de westelijke Balkan. Je verblijft afwisselend in prachtige dorpjes en stadjes, waar je te gast bent in kleine pensions en dorpshotels. Midden in de ruige bergwereld van de Dinaren slaap je in berghutten, die in dit toeristisch nog relatief weinig ontwikkelde berggebied vaak nog heel primitief zijn. Waar mogelijk wordt je bagage vervoerd.

De Dinarische Alpen strekken zich globaal uit langs de oostkant van de Adriatische Zee, van het Sloveense karstplateau tot in Griekenland. Hier klopt het ware hart van de Balkan en vind je nog plekken waar de eenentwintigste eeuw en het moderne Europa mijlen ver weg lijken. Authenticiteit en gastvrijheid zijn hier de toverwoorden. De flora en fauna van de - hoofdzakelijk kalkrijke - bergmassieven zijn buitengewoon rijk aan soorten, waarvan er veel uniek zijn voor de regio.

Het project Via Dinarica, dat in 2010 werd gestart, heeft zich als hoofddoel gesteld om het kleinschalige en duurzame toerisme in de armste streken van Europa te stimuleren. Door de ontwikkeling van deze lange-afstandswandelroute maken wandelaars kennis met de tradities, het ongeëvenaarde landschap en het culturele erfgoed van de Balkan.

Etappe  4: Montenegro en Albanië
De vierde etappe langs de Via Dinarica begint met een transfer vanaf de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica naar de bergrug van Komovi, waar je in gemoderniseerde ‘katuni’ (herdershutjes) verblijft, die hoog op de bergrug liggen. Daarna verkennen we vanuit een guesthouse aan de oever van het mooie meer van Plav de prachtige bergen van het Nationale Park Prokletije, op de grens met Albanië. Deze ruige bergwereld maakt onderdeel uit van de Albanese Alpen, waar de bergen van de westelijke Balkan hun hoogste punt bereiken. Dan wordt het tijd om de grens over te steken naar Albanië, het onbekendste land van Europa. Het is een land van machtige bergen en geïsoleerde valleien, waar tradities en herderslegendes nog niet verdrongen zijn door de moderne wereld. In de zelfs voor Albanese begrippen afgelegen vallei van Kelmend zijn we te gast bij de mensen thuis, een unieke ervaring. De week eindigt in de levendige stad Shkodër, niet ver van het grote gelijknamige meer. Vanaf Podgorica vlieg je terug naar Nederland.

Dag 1

Vlucht naar Podgorica, waar de lokale gids ons opwacht. Vervolgens rijden we in zo'n twee uur naar het Komovi-berggebied, waar we hoog op de bergflank (1850 meter) overnachten in zogenoemde ‘katuni’, gemoderniseerde houten herdershutjes. Na aankomst genieten we van een welkomsdrankje en krijgen we een oriënterende briefing met de gids. Het diner wordt geserveerd bij de katuni.

Overnachting in

Katun Stavna

Dag 2

Na het ontbijt maken we ons op voor de eerste wandeling, naar de top van de Vasojevicki-kom. De wandeling voert eerst over een geleidelijk stijgende en brede, met gras bedekte kam. Naarmate de top nadert, wordt het pad steiler en rotsachtiger. Het uitzicht vanaf de top (2461 meter) over de bergen op het grensgebied tussen Montenegro en Albanië is adembenemend. Via dezelfde route dalen we af. Na terugkomst in Stavna wacht een rit van ongeveer 1,15 uur naar het meer van Plav, waar we overnachten in een eenvoudig pension aan het meer. Het kleine stadje Plav ligt aan het gelijknamige meer en is de toegangspoort tot de tot Nationaal Park uitgeroepen bergen van Prokletije, ook wel de Vervloekte Bergen genoemd. Lengte 10 km, 750 m stijgen en dalen, wandelduur 4,5 uur. We dineren in het guesthouse.

Overnachting in

Plav

Dag 3

De dag begint met een korte transfer (twintig minuten) van Plav naar de zomerboerderijen van Babino Polje. Van hier wandelen we door mooie bossen naar het kleine bergmeertje Hridsko Jezero en vervolgens naar de top van Hridski krs (2358 meter). We zijn hier dicht bij de grens met Albanië, in een afgelegen gebied dat zelden bezoekers ziet of andere mensen dan plaatselijke herders en hun kuddes. Dit dicht beboste gebied is ook berenland: let dus op sporen of uitwerpselen. Via een andere route wandelen we terug naar de vallei van Babino Polje, van waar we naar Plav worden teruggebracht. Lengte 14 km, 800 m stijgen en dalen, wandelduur 6 uur. We dineren in het guesthouse.

Overnachting in

Plav

Dag 4

We nemen afscheid van Lake Plav. Na een korte transfer naar Gusinje beginnen we aan de wandeling naar de verscholen Grbaja-vallei, in het hart van het Prokletije Nationaal Park. Dan wacht een pittige klim naar de grastop Talijanka (2057 meter) op de grens met Albanië. Aan de Albanese zijde kijken we uit over het ruige karstmassief en de spitse pieken van het Madhe-massief. Over de kam van Popadija dalen we af naar de Montenegrijnse zijde tot we bij Gusinje weer in de hoofdvallei komen. Hier wacht het busje dat ons naar de grenspost van Bashkim brengt, waar we afscheid nemen van de Montenegrijnse gids en het team. Aan de andere kant van de grens wacht de Albanese gids ons op. Van hier is het een kort ritje naar het afgelegen Albanese bergdorp Vermosh waar we dineren en overnachten in een eenvoudig guesthouse. Lengte 15 km, 1000 m stijgen en dalen, 6,5 uur wandelen.

Overnachting in

Vermosh

Dag 5

Vermosh ligt in de afgelegen Kelmend-vallei en is het meest noordelijke dorp van Albanië. We maken een inspannende wandeltocht door de nog ongerepte en amper door de moderne tijd beïnvloede bergen in het noordelijkste puntje van het land. Onze ‘off the beaten-track’ klimt door het bos langs de Pojenica-stroom en bereikt dan na een steiler gedeelte het plateau van Marlula, waar we picknicken in de stille wildernis van de Albanese bergwereld. We vervolgen onze route over met gras bedekte hellingen en plateaus, die in de zomer rijk aan bergbloemen zijn. Dan dalen we over de flanken van de berg Liqenet af naar het authentieke bergdorp Vermosh, waar we nogmaals overnachten. Lengte 16 km, 1650 m stijgen en dalen, duur 7 uur.

Overnachting in

Vermosh

Dag 6

We verlaten de brede vallei van Vermosh en klimmen geleidelijk over de met mooie bossen bedekte hellingen van het Grebenit-gebergte. Naarmate we hoger komen, maakt het bos plaats voor mooie bergweiden met hier en daar een herdershut of zomerboerderij. Dit is het gebied waar de Albanese herders nog altijd hun vee laten grazen in de buurt van de heldere waterbronnen die hier overal te vinden zijn. Vanaf de top van de Grebenit (1839 meter) genieten we van een prachtig uitzicht op de spitse en ruige toppen van de Vervloekte Bergen en de vallei van Kelmend diep onder ons. Dan maken we ons op voor de afdaling naar het charmante bergdorpje Lëpushë, dat onderin de groene vallei ligt, aan de voet van de indrukwekkende bergketen van de Trojanit. We verblijven in een charmant guesthouse en genieten van een smakelijk diner met specialiteiten uit de bergen. Lengte 10 km, 900 m stijgen en 600 m dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Lëpushë

Dag 7

Onze laatste wandeling voert ons via een pittige klim vanuit Lëpushë naar de nabijgelegen Perdolec-pas. Van hier gaat de wandeling verder over goed onderhouden bospaden en met gras begroeide grashellingen, die door de lokale herders worden gebruikt als zomerweiden. Uiteindelijk bereiken we de kam van de Berizhdol (1979 meter), een geweldig uitzichtpunt en perfecte plek voor een picknick. Daarna volgen we de kam een tijdje en genieten van het spectaculaire uitzicht op de kale steile hellingen en grillige toppen van de Vervloekte Bergen die zich evenwijdig aan onze bergkam uitstrekken. Uiteindelijk dalen we af naar het dorp Lëpushë. Lengte 10 km, 900 m stijgen en dalen, wandelduur 6 uur. Aan het einde van de middag worden we in twee uur naar de Albanese stad Shkodër gebracht, die niet ver van het grote gelijknamige meer ligt. De rit gaat via de pasweg Leqet e Hotit en door de vallei van Kelmend. We overnachten in een sfeervol hotel aan de rand van het centrum van deze levendige stad. Diner in een restaurant.

Overnachting in

Shkodër

Dag 8

Shkodër is de oudste en grootste stad van Noord-Albanië. In het zuiden ligt het oude fort van Rozafa, op de top van een heuvel met uitzicht op de samenvloeiing van de rivieren Drin en Buna. ’s Ochtends brengen we een bezoek aan het fort en genieten van de vergezichten over het meer van Shkodër, de stad en het silhouet van de bergen aan de horizon. Dan wacht een transfer van circa één uur de grens over, terug naar Montenegro, naar het vliegveld van Podgorica. Daar vandaan vliegen we in de loop van de namiddag terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze trekking zijn de accommodaties met name geselecteerd vanwege de gunstige ligging t.o.v. de wandelroute. Dit betekent dat de accommodaties qua comfort en ambiance sterk uiteenlopen. De eerste nacht slapen we in zogenaamde ‘katuni’, houten blokhutjes die op een mooie plek op een bergkam liggen. Elke katuni heeft meerdere slaapkamers met opgemaakte bedden, een woonkamer, keukentje en badkamer. Je slaapt hier met maximaal 4 personen in een katuni. Aan het meer van Plav slapen we 2 nachten in een eenvoudig pension in twee- tot vierpersoonskamers met eigen badkamer. Drie nachten in Albanië zijn we te gast in eenvoudige gasthuizen, waar we de gastvrijheid van de Albanezen echt leert kennen. Hier zijn de vier- tot zespersoonskamers eenvoudig en hebben gedeelde faciliteiten. In elke accommodatie zijn minimaal 2 warme douches aanwezig. Opgemaakte bedden en handdoeken zijn aanwezig. De kamers hebben zowel bedden als matrassen op de grond. De laatste nacht in Skhodër verblijf je in goed en sfeervol hotel op tweepersoonskamers met eigen badkamer. Dit hotel is in traditionele stijl ingericht en heeft prima kamers. Hier kun je optioneel een eenpersoonskamer boeken.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten en diners inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. Op de eerste avond wordt het diner door de beheerders van de katuni verzorgd.  In Plav dineren we in het restaurant dat bij het guesthouse hoort en in de guesthouses in Albanië verzorgen de gastheren een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd. In Skhodër eet je in een restaurant en geniet je van de smakelijke keuken van de Balkan.  Op de wandeldagen (dag 2 t/m dag 7) worden er vanuit de accommodaties of door de reisbegeleiding ook voor een lunchpakket gezorgd. De picknicks bestaan uit brood, vleeswaren, kaas, salades, koekjes, chocoladerepen, trailmix en koffie/thee.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis  
 • 1 overnachting in hotel op tweepersoonskamers met douche/wc
 • 1 overnachting in blokhutjes (2 tot 4 personen) met eigen badkamer
 • 2 overnachtingen in guesthouse op 2 tot 4-persoonskamers met badkamer
 • 3 overnachtingen in guesthouses op meerpersoonskamers (met eenvoudige sanitaire voorzieningen)
 • alle maaltijden van diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers per mini- of midibus conform programma
 • bagagevervoer
 • entree fort Rozafa
 • diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige berggids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees

Over de activiteiten

De wandelingen door de bergen van de Dinarische Alpen zijn vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige en vrij slecht onderhouden paadjes pittig te noemen.
De meeste wandelingen voeren over kleine bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Stenen op het pad zijn geen uitzondering en af en toe moet er wat geklauterd worden of moeten er stukken over ongebaand terrein gelopen worden. De Via Dinarica is formeel geheel gemarkeerd, maar lang niet elk traject voert over goed onderhouden paden.
Een goede wandelconditie en hoogsluitende bergwandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Uitschuifbare wandelstokken worden aanbevolen. Ofschoon de meeste wandelingen hoog in de bergen zijn, kan de warmte in de zomermaanden toch een verzwarende factor zijn, waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) en goede bescherming tegen de zon (petje, zonnebrandcrème, lange mouwen, etc.) zijn onontbeerlijk!
De duur van de wandelingen van etappe 4 ligt gemiddeld tussen de 4 en 7 uur (zuivere wandeltijd). De lengte van de wandelingen blijft beperkt (9 tot 16 km). De dagelijkse hoogteverschillen lopen uiteen van 700 en 1000m stijgen en dalen, op dag 5 stijg en daal je 1600m. Het is met name het rotsachtige terrein en de vaak stenige paden dat het wandelen tijdens deze reis inspannend maakt. Op een aantal wandelingen zitten ook hoogtevreesgevoelige stukken.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Podgorica.

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Austrian Airlines naar Podgorica v.v.

Vluchtschema
OS 372 Amsterdam - Wenen vertrek om 07.00 aankomst 08.55 uur
OS 727 Wenen - Podgorica vertrek om 12.55 aankomst 14.15 uur
OS 728 Podgorica - Wenen vertrek om 15.00 aankomst 16.30 uur
OS 375 Wenen - Amsterdam vertrek om 20.20 aankomst 22.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

 

Voor een bezoek aan Albanië  of Montenegro heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort minimaal 6 maanden geldig te zijn.

De reis vindt plaats in de zomermaanden, wanneer de sneeuw in de bergen gesmolten is en in de hogere delen de bergbloemen bloeien. In de lagere delen van het land, waar een mediterraan klimaat heerst, is het dan warm, en vrijwel altijd droog en zonnig. De dagtemperaturen lopen daar uiteen van 25 °C tot 30 °C. De meeste wandelingen spelen zich echter hoger in de bergen af, waar het wat koeler is. In de zomermaanden loopt de temperatuur overdag tussen de 1000 en 2000 meter uiteen van 20 °C tot 25 °C . Het weer is over het algemeen droog in de zomer, maar de kans op een lokale onweersbui is in de bergen echter altijd aanwezig.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Montenegro ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Het prijspeil in Montenegro en Albanië ligt beduidend lager dan in West-Europa. Bovendien zijn vrijwel alle kosten in de reissom inbegrepen. De hoeveelheid geld die je uitgeeft, blijft daarom beperkt tot ca. € 75,-, want alleen voor persoonlijke uitgaven heb je geld nodig. Alleen in op het vliegveld van Podgrica, in Plav en Skodër (AL) kun je geld wisselen of pinnen. Wij adviseren je vanuit Nederland voldoende euro’s mee te nemen voor de hele week. De Albanese munteenheid is de lek. In Kosovo en Montenegro betaal je met euros.

Tijdens deze reis zijn er diverse kortere ritten per gecharterde mini- of midibus (afhankelijk van de groepsgrootte) van en naar de wandelingen of treks. De ritten van vliegveld Podgorica naar de eerste accommodatie en van Shkodër terug naar het vliegveld van Podgorica geschieden ook per gecharterde mini- of midibus.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kunt u zo nodig uw wandelconditie wat bijspijkeren. Bovendien kunnen uw voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. Tijdens deze etappe zijn alle accommodaties door het bagagevervoer te bereiken; een grotere rugzak dan een dagrugzak (ca 25 - 30 liter) is niet nodig. 

• bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
• schoenvet
• warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
• regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
• zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
• handschoenen, sjaal en muts
• (dag)rugzak van minimaal 40 liter (ivm meenemen spullen voor overnachting in hut)
• regenhoes voor uw (dag)rugzak
• grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
• aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
• gamaschen
• zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
• eventueel zwemkleding
• licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
• kussensloop, lakenzak, slaapzak
• zaklamp
• handdoeken
• euro's en pinpas
• GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
• kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
• voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
• enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleiders worden ondersteund door verschillende lokale berggidsen, die ons voorgaan op de wandelpaden.

Voor een verblijf in Montenegro hebt u een paspoort nodig of een Nationale Identiteitskaart. Een paspoort geeft recht op 90 dagen toegang tot Montenegro, een identiteitskaart op 30 dagen.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Montenegro (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Albanië hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die na aankomst nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Albanië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Albanië van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wel moet u over voldoende financiële middelen beschikken en een vliegticket voor een terug- of doorreis kunnen tonen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Albanië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Albanië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. 

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Ziekenhuis
Albanese ziekenhuizen zijn minder goed uitgerust dan wij gewend zijn. Ook kampen ze met een tekort aan personeel en kan de stroomvoorziening wel eens uitvallen. Sommige doktoren spreken Engels. Toch zal men u de best mogelijke behandeling proberen te geven.

Ziekenvervoer

Buiten de grote steden is vervoer met een taxi (zeg 'Tek Urgjenca', 'Ongeluk en Spoedhulp' tegen de chauffeur) naar een ziekenhuis of Eerste Hulp Post sneller dan met een ambulance.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

Kraanwater

Het kraanwater in Albanië is niet goed genoeg als drinkwater. Drink daarom water uit flessen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Albanië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Albanië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.). Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor. Bedenk ook dat Montenegro in een aardbevingsgebied ligt.

Gastvrij

Albanië is een veilig land. De Albanezen zijn behulpzaam en gastvrij, ze behandelen buitenlanders respectvol.

Misdaad en verkeer

Criminaliteit en bloedwraak spelen zich in het verborgene af. Natuurlijk is het onverstandig om opzichtig dure spullen en sieraden te dragen. Het gevaarlijkst in Albanië is het verkeer. De wegen zijn soms slecht, men rijdt hard en kruipt nog met drank op achter het stuur.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Montenegro, Albanië - Via Dinarica etappe 4

Te voet door de mooiste bergen van de westelijke Balkan

Wandelvakantie langs guesthouses, blokhutten en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten