Mongolië - Wandelreis, 21 dagen Land van extremen en eindeloze panorama's

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit gers en tenten

Avontuurlijke wandelvakantie door het weidse Mongolië. Ontdek de verrassende en gevarieerde landschappen die Mongolië te bieden heeft. Verken te voet beschermde natuurgebieden als het Gurvan Saikhan National Park en het vogelrijke Yoliin Am National Park. Maak een vierdaagse trektocht met yaks in het Hangai Mountains National Park, langs prachtige meren, door bossen en bloemrijke valleien. Ga in het Hustai National Park op zoek naar het przewalskipaard. Struin over de zingende zandduinen van Hongor Sands. In het Ikh Nature Reserve, met zijn gepolijste bergen van miljoenen jaar oud, tref je Argali schapen en siberische steenbokken aan. In het Ikh Nart Nature Reserve zijn de fossiele resten de stille getuigen van een rijke geschiedenis, hoe bijzonder om hier ‘door de tijd’ te wandelen. Tjdens deze reis, met maar liefst 9 wandeldagen, verblijven we het merendeel in gers, dé manier om de Mongoolse cultuur te beleven.

Uniek aan deze reis

  • 10 dagen wandelen
  • Bijna alle maaltijden inclusief
  • Kennismaking cultuurgeschiedenis Dzjengis Khan
  • 11 overnachtingen in gers
  • Ruig geërodeerd landschap van Ikh Nart
  • Surrealistische duinlandschappen in de Gobi
  • Driedaagse kampeertrektocht Hangai Mountains NP met yaks
  • Wandelen door Hustai NP met kans op przewalskipaarden
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Mongolië - Wandelreis

Mongolië roept beelden op van uitgestrekte graslanden, woestijnen, kleurige bergmassieven en witte nomadententen die afsteken tegen een helderblauwe lucht. Minder bekend is misschien dat het land ook rijk is aan wilde dieren, waaronder gazellen, herten, steenbokken, beren en natuurlijk het beroemde przewalskipaard. Mongolië is een droom voor natuurliefhebbers en wordt door velen gezien als het laatste land in Azië waar zich nog veel ongerepte natuur bevindt. Maar liefst 13,5% van het land bestaat uit beschermde natuurgebieden en het doel is dit uiteindelijk uit te breiden tot 30%. U beleeft het uitgestrekte Mongolië tijdens deze reis vooral middels verschillende wandelingen. Vrijwel elke dag overnachten we in een traditionele ‘ger’ (nomadentent) en tijdens de trektocht in de Hangai bergen overnachten we in tenten.

Dag 1

Vertrek vanuit Amsterdam naar Ulaanbaatar. Aankomst de volgende dag.

Overnachting in

nachtvlucht

Dag 2

Na aankomst in Ulaanbaatar worden we naar ons hotel gebracht. Hierna is er tijd om kennis te maken met de hoofdstad van Mongolië. Ulaanbaatar is met zijn ca. 1,4 miljoen inwoners veruit de grootste plaats van Mongolië. Desondanks ademt het een vrij gemoedelijke sfeer. In het centrum wordt het straatbeeld nog grotendeels gedomineerd door grote, logge gebouwen uit het communistische tijdperk. Interessant is een bezoek aan het Bogd Khan Paleis, het National Museum of History of het Zanabazar Museum of Fine Arts. Daarnaast kent Ulaanbaatar een groot aantal goede cafés en restaurants die uitstekend internationaal eten serveren. ’s Avonds bestaat er de mogelijkheid om een show met traditionele zang en dans bij te wonen. We overnachten in een goed hotel.

Overnachting in

Ulaanbaatar

Dag 3

Vandaag beginnen we echt aan ons avontuur in Mongolië. We vertrekken met onze eigen bus met chauffeur richting het Hustai National Park, gelegen op ruim 100 km ten zuidwesten van Ulaanbaatar.  Het Hustai National Park is bekend geworden vanwege de herintroductie van het Mongoolse wilde paard, de takhi of het przewalskipaard. De takhi is het enige nog bestaande wilde paard ter wereld en eind jaren zestig kwam dit dier in Mongolië niet meer voor. Dankzij speciale fokprogramma’s leven er buiten Mongolië nu ongeveer 1500 przewalskipaarden (allemaal afstammend van drie hengsten) en in 1992 zijn ze, op initiatief van de Stichting tot Behoud en ter Bescherming van het Przewalskipaard Paard te Rotterdam en met financiële ondersteuning van de Nederlandse overheid, in drie parken in Mongolië geherintroduceerd. In Hustai leven nu zo’n 300 paarden. Deze herintroductie wordt beschouwd als een van de succesvolste projecten op het gebied van bescherming van een met uitroeiing bedreigde soort. Nadat we op ons eerste gerkamp aankomen (op 1235 m hoogte) en hebben geluncht, rijden we naar de Ongut-graven om vervolgens terug te lopen naar ons gerkamp. In de avond proberen we tijdens een safari de wilde paarden in de kijker te krijgen.

Overnachting in

Eco camp in Hustai National Park

Dag 4

Vandaag rijden we in ca. 6 uur door het weidse Mongoolse landschap naar Hogno Khan Uul. Onderweg wandelen we naar het verwoeste Erdene Khombo-klooster dat in een oase ligt van Högnö Khan Uul. Het woord ‘khogno’ betekent 'gecastreerd' en de legende wil dat de monniken van dit klooster in de 17e eeuw gecastreerd werden door legers van Oirat-Mongolen. Het klooster werd opnieuw geopend in 1992 en wordt langzaam gerestaureerd. Er wonen nu een paar monniken uit Ulaanbaatar met een vrouwelijke lama die het klooster runt. In het gebied waarin we wandelen leven steenbokken, wolven en haviken. Na dit bezoek wandelen we in ca. 3 uur (305 meter stijgen, 320 meter dalen) naar ons volgende gerkamp. Deze is eenvoudiger dan de gebruikelijke gerkampen omdat deze mobiel is. Toilet is een composttoilet en er is een eenvoudige warmwaterdouche in een aparte tent.

Overnachting in

gerkamp Högnö Khan Uul

Dag 5

We rijden in ca. 2 uur naar Kharkhorin en bezoeken daar het Erdene Zuu en Kharkhorin, het vroegere Karakorum. In 1220 besloot Dzengis Khan de hoofdstad van het Mongoolse rijk te stichten in Karakorum. Al in 1260 besloot Kublai Khan, de kleinzoon van Dzengis, de hoofdstad te verplaatsen naar het huidige Beijing. Karakorum werd verlaten en later grotendeels verwoest. Het huidige Kharkhorin dateert uit de Sovjettijd. De belangrijkste reden voor een bezoek aan Kharkhorin, behalve het Nadaam-festival, is het nabijgelegen Erdene Zuu-klooster. In 1586 werd begonnen met de bouw van dit immense klooster en ooit bestond het uit meer dan 60 tempels waar zo’n 1000 monniken woonden. Ook dit klooster werd verwoest en er zijn nu nog slechts drie tempels over. Het gehele complex is nog steeds ommuurd en ook de 108 stoepa’s die om de 15 meter langs de muren staan, zijn er nog. Ondanks de verwoestingen is een bezoek aan het klooster zeker de moeite waard, ook al omdat er verrassend veel beelden, tsam-maskers en thangka’s (religieuze doeken) bewaard zijn gebleven. Tijdens de verwoestingen werden deze voorwerpen in de bergen en in huizen verstopt. Daarnaast wordt Erdene Zuu beschouwd als een van de belangrijkste kloosters van het land en wordt restauratie van het klooster gezien als een belangrijk cultureel project. Vanaf 1990 wonen er ook weer monniken in het complex.

Vanaf vandaag overnachten we de komende vijf nachten in tenten. 

Totale lengte wandeling ca. 6 km.

Overnachting in

kamperen Orkhon-vallei

Dag 6

We rijden door naar de mooie Orkhon-waterval die ongeveer 20.000 jaar geleden ontstond ten gevolge van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Vlak bij de watervallen kunnen we afdalen naar een boomrijke en pittoreske kloof. In de drogere tijd van het jaar is de waterval minder spectaculair. Aan het eind van de dag zetten we onze tenten op in het hogere deel van de Orkhon-vallei, bij Horgoi-Hurem. Deze vallei is historisch belangrijk, omdat ze gezien wordt als de plaats waar de Mongoolse beschaving ontstond.

Totale lengte wandeling: 10-15 km

Overnachting in

kamperen Horgoi Hurem

Dag 7

De bagage wordt op de yaks opgezadeld met de uitrusting en proviand voor de trek van de komende dagen. We wandelen het Naiman Nuur-gebied in. Naiman Nuur betekent ‘acht meren’, maar eigenlijk zijn het negen kleine meren. Dit merengebied is ooit ontstaan ten gevolge van vulkanische erupties en is nu een beschermd natuurgebied. De vulkanen die er nog te vinden zijn, zijn niet meer actief. Het mooie, heuvelachtige landschap bestaat uit naaldbossen, grasland, zandgronden en valleien waar veel wilde bloemen groeien. Aan het eind van de dag slaan we onze tenten op bij een vogelrijk meer, het Khuis Nuur.  

De Hangai-bergketen is ongeveer 800 km lang en loopt van oost naar west in Centraal-Mongolië. De hoogste bergtoppen zijn rond de 2800 meter hoog.

Totale lengte wandeling 15 km, 500 meter klimmen, 200 meter dalen. Wandelhoogte 1800 - 2400 m.

Overnachting in

kamperen nabij Khuis Nuur

Dag 8

Vandaag vervolgen we onze tocht door de bergen over drassige vlaktes en via 6 meren naar het grootste meer van Naiman Nuur, het Shireet Lake. We zetten de tenten op in een weide bij het meer.

Informatie wandeling:  6,5 uur, 20 km, 500 meter stijgen en 240 meter dalen (wandelhoogte 2400 - 2200 m).

Overnachting in

kamperen voorbij Shireet Davaa

Dag 9

Deze laatste dag van de trekking klimmen we over een pas van bijna 2800 meter het schitterende merengebied uit. We dalen nog een stuk af en nemen afscheid van de yaks, hun begeleiders en de paardenmannen. Onze eigen bus brengt ons naar een kampeerplek in de buurt van Uyanga.

 Informatie wandeling: 3,5 uur, 15 km, 340 meter stijgen en dalen

Overnachting in

kamperen nabij Uyanga

Dag 10-11

We hebben een lange rijdag voor de boeg over onverharde wegen. We verlaten de provincie Ovorkhangai en rijden naar Avaikheer We rijden via de provincie Dundgov naar het zuiden. Dundgov betekent ‘middenwoestijn’ en het gebied bestaat voornamelijk uit droog, woestijnachtig gebied en rotsen. Het zuidelijke gedeelte van Dundgov is kurkdroog en dit gebied werd zeer hard getroffen tijdens de strenge winters van 1999-2002. Als we uiteindelijk in de Gobi woestijn arriveren rijden we naar het dorpje Saikhan Ovoo in het bergachtige zuidwesten. Dit gebied is groener dan de rest van Dundgov dankzij de Ongiin Gol die hier stroomt. Langs de rivier liggen de resten van twee kloosters, de Barlim Khiid en Khutagt Khiid, samen Ongiin Khiid genoemd (een ‘khiid’ is een boeddhistisch klooster). Vroeger woonden hier meer dan 3000 monniken en na jaren van leegstand en verval wonen er nu weer een handjevol monniken.

De volgende dag bezoeken we de ruïnes van het kloostercomplex Ongiin Khiid en we maken twee korte wandelingen in de omgeving. We verblijven twee nachten in een gerkamp op een prachtige plek. 

Overnachting in

gerkamp in Saikhan Ovoo

Dag 12

Vandaag een lange rijdag westwaarts naar Hongor Sands (Khongoryn Els). Hier vinden we prachtige zandduinen waar we morgen een wandeling gaan maken. Gobi betekent ‘woestijn’. Het gebied bestaat voor het grootste gedeelte uit rotsachtige vlaktes, kale bergen en struikgewas. Slechts een klein deel van de Gobi bestaat uit zandduinen.

Overnachting in

gerkamp Hongor Sands

Dag 13

De Hongor Sands worden ook wel de 'zingende duinen’ genoemd. Hier bevindt zich een aantal van de grootste en meest spectaculaire zandduinen van Mongolië. De duinen zijn in totaal zo’n 180 km lang en soms wel 300 meter hoog. Afhankelijk van het weer - het kan hier erg heet zijn - bepalen we hoe de dag exact ingevuld gaat worden. Als het te heet is, dan maken we in de ochtend een leuke wandeling in het gebied achter het gerkamp en 's middags kunnen we een tocht per kameel doen. Mochten we wel overdag naar de duinen kunnen gaan dan maken we een korte rit met onze bus hier naartoe om vervolgens het gebied al wandelend te verkennen. Blootvoets maak je de pittige klim 180 meter omhoog om eenmaal bovenop getrakteerd te worden op een schitterend uitzicht over de woestijn en de duinen. 

Informatie wandeling: 180 meter klimmen en dalen, wandelhoogte 1300 - 1550 m.

 

Overnachting in

gerkamp Hongor Sands

Dag 14

Een rit van ongeveer 210 km brengt ons naar een mooi gerkamp. Op weg naar Joliin Am in Gobi Gurvansaikhan National Park maken we een stop bij de Flaming Cliffs (Bayanzag) om er een korte wandeling te maken in het rood en oranje kliffenlandschap. In dit gebied werden de eerste dinosauruseieren ontdekt. Hoewel er zeer weinig mensen in dit gebied wonen, leeft er wel veel wild. Steenbokken, vogels en gazellen komen hier in grote getale voor.

Overnachting in

gerkamp Gobi Oasis

Dag 15

Vandaag maken we een wandeling door het Gurvan Saikhan National Park. Gurvan Saikhan betekent ‘drie schoonheden’ en refereert aan drie bergkammen. Het landschap van het park is verrassend gevarieerd en spectaculair, met bergen tot 2600 meter, rotsachtige vlakten, zandduinen, kliffen en ravijnen, zoutpannen en oases. In het park komen meer dan 200 vogelsoorten voor en meer dan 600 verschillende soorten planten die alleen na zeer zware regenval bloeien. Vanwege de schaarse vegetatie is de kans groot dat je hier wild te zien krijgt, zoals gazellen, steenbokken, het grootste wilde schaap ter wereld, het argalischaap. We maken een wandeling van zo’n zes uur door de Yolin Am (‘Bek van de Gier’). Dit is een prachtige kloof van zo’n 10 kilometer lang, waar zelfs in de vroege zomer nog ijs kan voorkomen, iets wat men totaal niet verwacht in een woestijn. We worden op ca. 2400 meter afgezet met de bus en wandelen omlaag naar het eindpunt (op ca. 1800 meter) alwaar de bus ons ophaalt en terugbrengt naar ons gerkamp.

Totale wandeltijd ca. 3 tot 4 uur, afstand 10 km, wandelhoogte 1800 - 2400 m.

Overnachting in

gerkamp Gobi Oasis

Dag 16

Na de verkenning van het zuidelijk gedeelte van de Gobi, koersen we verder noordoostwaarts naar Dundgobi het gebied dat bekend staat om zijn vele granieten afzettingen. Zoals de naam Baga Gazriin Chuluu zegt, bestaat het uit grote rotsformaties in een uitgestrekt gebied. We overnachten weer in een gerkamp. 

Overnachting in

gerkamp in regio Baga Gazriin Chuluu

Dag 17

Deze ochtend verkennen we het rotsachtige landschap van de uitgestrekte Gobi-woestijn. Ikh Gazriin Chuluu zijn bergen, van west naar oost ca. 20 km lang, van graniet met prachtige vormen die in miljoenen jaren door wind- en zanderosie zijn ontstaan. De hoogste berg reikt zelfs tot 1706 meter hoogte. Bestond de levendige geschiedenis destijds uit mensen die hier een woon- of schuilplaats in grotten vonden, wier namen vaak zijn afgeleid van de bewoners van weleer, tegenwoordig zijn het meer de beesten die de dienst uitmaken. Geniet al wandelend van de argali schapen en siberische steenbokken die zich thuis voelen in dit labyrint aan rotssculpturen. Na deze ochtendwandeling rijden we verder naar het oostelijk gedeelte van de Gobi in de Dornogobi provincie. De komende twee dagen verblijven we in het Ikh Nart Nature Reserve.
Dit gerkamp is eenvoudiger dan de gebruikelijke gerkampen omdat deze mobiel is. Toilet is een composttoilet en er is een eenvoudige warmwaterdouche in een aparte tent.

Overnachting in

gerkamp Ikh Nart Wilderness Camp (Red Rock)

Dag 18

Behalve dat  'Ikh Nart' mooi zonlicht betekent, is het gebied van grote antropologische waarde. Van alle belangrijke (pre)historische periodes kun je in dit immense gebied fossiele resten vinden die getuigen van een periode van bewoning die ver terug voert. Stenen werktuigen, potscherven en metalen gebruiksvoorwerpen, je kunt het er allemaal vinden en .... laten liggen. Bij wet zijn ze beschermd, helaas toen jammerlijk al veel voorwerpen verdwenen of vernield waren. In Ikh Nart hebben we een volle dag om van al dit moois te genieten, waarbij we wederom de kans hebben argali-schapen en Siberische steenbokken te zien.

Overnachting in

gerkamp Ikh Nart Wilderness Camp (Red Rock)

Dag 19

In de ochtend maken we in Ikh Nart Nature Reserve een safari in onze eigen bus door het dierenrijke park. We gaan op zoek naar de Ibexen (een soort 'chique' geit) en de grote enigszins schuwe argali schapen. Na de lunch rijden we terug naar Ulaanbaatar waar we vroeg in de avond aankomen. Hier verblijven we 2 nachten in een hotel.

Overnachting in

Ulaanbaatar

Dag 20

Na het ontbijt, voor wie wil, rijden we in een kwartiertje naar het beroemde boeddhistische Gandan Khiid klooster. Dit is het grootste klooster van Mongolië en het heeft de communistische "zuiveringen" uit de jaren dertig van de vorige eeuw redelijk ongeschonden doorstaan. Na 1990 werden het klooster en de tempels weer in ere hersteld en zo’n 500 monniken voeren er nu dagelijks religieuze ceremoniën uit. Voor diegene die dat willen kun je aan het einde van de middag een traditionele dansvoorstelling bijwonen.

Overnachting in

Ulaanbaatar

Dag 21

Transfer vanaf het hotel naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam, aankomst dezelfde dag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Wij verblijven tijdens deze wandelreis in een mix aan hotels (3 nachten in Ulaanbaatar), gerkampen (11 nachten) en tenten (5 nachten). 

Bijna de helft van de Mongoolse bevolking is in meer of mindere mate nomadisch en woont nog steeds in een ger. Een ger is een traditionele ronde tent, bestaande uit één ruimte en bekleed met vilten kleden. De inrichting van de gers is bijna altijd gelijk: een paar bedden langs de kanten, een kist met religieuze voorwerpen achterin, een lage tafel en in het midden een kachel. De vrouwen zitten rechts hiervan en de mannen links. Hele families leven in deze ene ruimte en het idee van privacy is de meeste Mongolen dan ook vreemd. Vanwege het nomadenbestaan moeten gers redelijk eenvoudig afgebroken en opgebouwd kunnen worden en dat gebeurt meestal in minder dan drie uur. Een gerkamp bestaat uit een aantal gers, met daarnaast aparte ruimtes voor het sanitair en het restaurant. Hoewel de meeste gerkampen eenvoudig zijn qua inrichting, zijn ze zeer comfortabel. De gerkampen waar we verblijven zijn geselecteerd op hun klasse en uiteraard de ligging.  In elke ger staan bedden (twee tot vier) met linnengoed en handdoeken. Verder zijn ze ingericht met een lage tafel, lage stoeltjes en een houtkachel. Soms is er elektriciteit in de gers. Was- en toiletfaciliteiten bevinden zich buiten de ger in een sanitairgebouw en worden gedeeld. Er is ook een apart restaurant in de gerkampen waar alle gasten op een aangewezen tijdstip eten.
In de reis zijn twee kleinere gerkampen die een meer tijdelijk karakter hebben, en daarom niet voorzien zijn van restaurant en sanitairgebouw. E zijn eenvoudige warmwaterdouches in een aparte tent en een composttoilet (geen spoeltoilet).

Tijdens de trektocht in de Naiman Nuur overnachten we in tipi's, hoge puntige tenten met een groot vloeroppervlak waarin je makkelijk kunt staan. Tijdens deze wandeltocht wordt de bagage met yaks vervoerd. Yak-begeleiders en uiteraard een kokkin gaan mee.

Mocht je alleen boeken, dan kan dat natuurlijk doch het aantal eenpersoonkamers in Ulaanbaatar én eenpersoonsgebruik van ger en de tipi-tent is beperkt beschikbaar.

Over de maaltijden

Tijdens onze reis zullen de maaltijden je positief verrassen! We kopen producten van de lokale bevolking en er zal een voorraad uit Ulaanbaatar worden meegenomen. De Mongoolse koks, getraind in het koken in westerse stijl, zijn in de gerkamps aanwezig. Het eten tijdens de reis is smakelijk, gevarieerd en - tijdens de trekking - van uitstekende kwaliteit! In de hoofdstad zoeken we één van de vele leuke restaurantjes op. Echter, de Mongoolse keuken staat niet bekend om haar culinaire hoogstandjes. Vlees en vet (van schaap, geit of rund) zijn het belangrijkste onderdeel van een Mongoolse maaltijd, samen met meelproducten, rijst en zoutige melkthee. Een typisch Mongoolse drank is ‘airag’, gefermenteerde paardenmelk. In de steden worden steeds meer groenten gegeten, maar deze zijn op het platteland minder geliefd. Aardappels, kool, wortel en ui zijn veelal verkrijgbaar. In de zomer eet men minder vlees en meer zuivelproducten. Typisch Mongoolse gerechten zijn ‘guriltai shul’ (schaap- en noedelsoep), ‘bootz’ (gestoomd deeg gevuld met gehakt, ui, kool en knoflook) en ‘khushuur’, de gebakken variant van bootz. Gekookt schaap wordt vaak uit een gemeenschappelijke schaal gegeten.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.

Inbegrepen

  • heen- en terugreis (zie prijsinformatie)
  • alle transfers en vervoer met 4x4 bus en busjes
  • 3 nachten verblijf hotel Ulaanbataar o.b.v. logies en ontbijt
  • 5 nachten tipi-tenten incl. matrassen
  • 11 nachten gers
  • volpension (dag 3 t/m lunch dag 18)
  • bagagevervoer tot 12 kg door yaks tijdens de driedaagse trektocht door Naiman Nuur
  • entree nationale park en Flaming Cliffs
  • entrees kloosters en musea (kloosters Gandan, Erdene Khombo, Erdene Zuu en Saikhan Ovoo en musea Kharkorin en Yoly Am)
  • lokale gids, kok(s) en tentopzetter
  • SNP-reisleider 
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • overige maaltijden en entrees
  • visumkosten Mongolië
  • fooien (ongeveer € 60,- per persoon)

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De zwaarte 2 van deze is bepaald door de wandelingen (ca. 5-6 uur op de wandeldagen) met niet al te grote hoogteverschillen. De zwaarte is tevens gerelateerd aan de lange ritten per bus over de slecht begaanbare wegen, met name in het Naiman Nuur gebied. Ook het weer kan een verzwarende factor zijn, soms moet er worden omgereden met de bus of moet er  iets meer klim- en klauterwerk plaatsvinden. Reisdagen en wandeldagen worden zoveel mogelijk afgewisseld. Houd rekening dat je tijdens de kampeertocht te maken kunt krijgen met koude nachten. Een warme douche nemen zal niet altijd mogelijk zijn, alhoewel we soms kabbelende beekjes en rivieren tegenkomen waarin we het stof van ons af kunnen spoelen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de vlucht inbegrepen in de reissom. De heen- en terugreis vindt plaats met Turkish Airlines naar Ulaanbaatar v.v.

Vluchtschema

TK 1952 Amsterdam - Istanbul  vertrek 11.30 aankomst 15.50 uur

TK 0236 Istanbul - Ulaanbaatar vertrek 18.25 aankomst 07.20 uur *

TK 0237 Ulaanbaatar - Istanbul vertrek 08.50 aankomst 12.30 uur

TK 1953 Istanbul - Amsterdam vertrek 14.45 aankomst 17.15 uur

 

 Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

 

Het beste klimaat in de hoofdstad Ullaanbatar is van juni tot en met augustus met een gemiddelde temperatuur van 12 °C, met een maximum overdag van maximaal 26 °C. Een regenbui is normaal in deze periode en zelfs onweer kan voorkomen in de maanden juli en augustus. In juli 2018 was het weer in Mongolië extremer dan voorgaande jaren. Het heeft veel geregend tijdens de trektocht in de Naiman Nuur, desondanks heeft het programma er geen hinder van ondervonden. In de Gobi-woestijn was het veel kouder  en natter. Normaliter regent het eens in de twee jaar in de Gobi-woestijn terwijl het nu een aantral dagen achter elkaar regende en zelfs met hagelstenen. De lokale bevolking heeft de regen omarmd daar geiten en schapen voldoende eten hadden. Ook wordt regenwater opgevangen om te drinken. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Mongolië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Lokale partner van SNP

De lokale partner van SNP in Mongolië biedt sinds jaar en dag duurzame reizen aan. Zo werkt men samen met lokale herder families die de gasten meenemen op reis door het Changaigebergte en het Naiman Nuur gebied. Nog niet zo lang geleden is er een partnership opgezet met het WWF. Daarnaast participeert de agent ook in het TAKH project waarin wilde przewalskipaarden worden beschermd en men deze wilde paarden kan adopteren. Voor meer informatie, klik op de volgende link e lokale partner van http://www.takh.org/en/ 

 

In Ulaanbaatar zijn pinautomaten, maar neem ook euro's (of Amerikaanse dollars) in contanten mee voor het geval de pinautomaten niet werken. Buiten de grote steden kun je geen geld opnemen. Omdat nagenoeg alle kosten in de reisprijs zijn opgenomen, maak je ter plaatse niet veel extra kosten. Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen, alleen in Ulaanbaatar komen deze voor eigen rekening. Reken voor maaltijden/drankjes in de hoofdstad op ca. € 20 per dag. Op de laatste vrije dag in Ulaanbatar kun je een traditionele dansvoorstelling bijwonen voor ca. € 9 pp. Verder zul je geld nodig hebben voor kaarten, souvenirs, entrees musea in Ulaanbaatar en fooien. Voor de kosten die je ter plaatse maakt dien je rekening te houden met ongeveer € 300 per persoon.

Het eerste gedeelte van de reis leggen we af met een 'stugge' 4x4 truck/bus en vanaf dag 10 met een comfortabele Hyundai County bus (of vergelijkbaar). Reizen in Mongolië is niet te vergelijken met reizen in westerse landen. Rondom de steden zijn de wegen enigszins geasfalteerd, maar daarbuiten zijn er enkel zandwegen, al dan niet ‘geplaveid’ met rotsblokken. De gemiddelde afstand die per uur kan worden afgelegd, ligt soms dan ook slechts rond de 30 tot 40 kilometer. De weg loopt veelal dwars door rivieren; bruggen zijn vaak slecht of niet aanwezig. Door een fikse regenbui verandert het mulle zand al snel in modder. Alhoewel de chauffeurs zeer ervaren zijn, zijn dit voldoende ingrediënten om vast te kunnen lopen met de 4x4 truck/bus. Van de route zoals beschreven in het dag tot dagprogramma kan aldus worden afgeweken. Een reis door Mongolië is een avontuur op zich. Een flexibele instelling is een absolute vereiste.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Als goede training kun je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Tijdens deze reis door het leegste land ter wereld, zijn we volledig zelfvoorzienend. We nemen alles mee om deze reis goed uit te voeren. Koffers met een harde buitenkant mogen niet mee op de rug van de yaks tijdens de trekking. Om die reden zijn alleen weekendtassen/duffelbags/rugzakken toegestaan.

Houd bij het bepalen van je bagage rekening met het gewicht en maak een kritische selectie. Neem op de Naiman Nuur trektocht niet meer dan 12 kg mee. De rest van je bagage kun je tijdens deze  trekking veilig achterlaten in de bus. Een warme trui of fleece jack, een dunne trui, een winddicht jack, twee broeken (die je over elkaar kunt aantrekken) en een muts en handschoenen zijn voldoende tegen de kou. Verder natuurlijk shirts, waarbij je overdag veel plezier zult hebben van zogenaamde polypropyleen shirts, die van transpiratie niet of nauwelijks vochtig worden. Een goede slaapzak is een vereiste. Houd rekening met temperaturen tot beneden het vriespunt. Een lakenzak kan handig zijn voor in de slaapzak tijdens de koudste nachten, of juist als het te warm is.

De kampeeruitrusting wordt verzorgd door de lokale organisatie, inclusief schuimmatrasjes. Deze liggen niet zo zacht als een opblaasbaar matje maar kunnen niet lek raken, wat wel het geval is bij opblaasbare matjes. Wil je toch wat comfortabeler slapen dan raden wij je aan zelf een thermarest-matje mee te nemen die je op een schuimmatras kunt leggen.

  • Dagrugzak (35 liter)
  • Regenhoes voor rugzak
  • Wandelschoenen
  • Sandalen/slippers
  • Lakenzak
  • Slaapzak
  • Slaapmatje (optioneel)
  • Regenkleding (regenjas en -broek)
  • Warme kleding
  • Muts & handschoenen
  • Wind- en waterdicht jack
  • Zonnehoed of -pet
  • Zonnebrandolie
  • Zonnebril
  • Anti-insektenmiddel
  • Handgel
  • Lippencreme met UV-filter
  • Hoofdlamp
  • Handdoek
  • Vuilniszak voor het waterdicht verpakken van kleding en slaapzak tijdens trekking
  • Gamashen
  • Extra weekendtas (of linnen tas) voor tijdens de kampeertocht 
  • (SIGG)fles (oa benodigd tijdens kampeertocht om gekookte water te laten afkoelen)
  • EHBO diacure
  • EHBO eenvoudige middelen
  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten

Tijdens de reis wordt je bagage vervoerd in de truck/bus. Tijdens de trektocht wordt de grote bagage door yaks of paarden vervoerd en loop je zelf slechts met een dagrugzak.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd. Hij of zij is speciaal getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS in het midden- en hooggebergte.

Ga je binnenkort op reis naar Mongolië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/mongolie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor Mongolie is (voorlopig tot eind 2025) geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk. Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Mongolië. Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In Mongolië komen ziekten voor die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. Maar vanwege het droge, vrij koele klimaat bestaat er weinig kans infectieziekten op te lopen. Bovendien kunt u met eenvoudige voorzorgsmaatregelen de risico’s aanzienlijk verminderen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Maar ook dan blijven risico's op besmetting bestaan. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

  • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
  • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
  • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.


Aanbevolen
Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Mongolië van meer dan 2 weken.
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op oa. Mazelen en Meningokokken.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Mongolië is een veilig land om te reizen. U reist altijd onder begeleiding van een SNP reisleider en/of gids die u, indien nodig, zal informeren over de betrachten veiligheidsmaatregelen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Joly Am

Mongolië - Wandelreis

Land van extremen en eindeloze panorama's

Wandelvakantie vanuit gers en tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.