Terug naar Marokko

Kamelentrektocht met tenten

Vanuit eeuwenoud Zagora, ooit een belangrijk steunpunt op de handelsroute door de Sahara naar Timboektoe, start deze prachtige kamelentrektocht met eigen gids. Vanuit de groene vallei van Marokko's langste rivier - de Draa - een prachtig oaselandschap met dichte palmboombossen en robuuste, lemen kasteeldorpen naar de barre woestijn waar nauwelijks leven mogelijk is. De zandwoestijn (erg) van Ouled Driss en Erg Lihoudi en de grindvlaktes Hamada du Drâa. Kamperen in de weidsheid van de woestijn.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 360
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 258510
3 dagen

Marokko - Sahara * Zagora korte kamelentrek

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

De tocht begint in Zagora, het ooit zo belangrijke steunpunt op de Sahara-handelsroute naar Timboektoe. Van hieruit wordt u naar het beginpunt van de trektocht gebracht, de oase van Ouled Driss, een kleine 2 uur rijden. Hier ontmoet u de gids en wordt de bagage op de kamelen geladen. Vanaf deze plek,aan het einde van de bewoonde wereld en de verharde weg, trekt u de zandwoestijn in. Tegen het vallen van de avond bereikt u de kampeerplaats waar u ook andere woestijnreizigers zult ontmoeten. 's Avonds wordt er gezamenlijk gegeten.

Overnachting in

kampement bij Ouled Driss

Dag 2

Na de overnachting in het kamp, gaat ieder weer zijns weegs. U trekt door een fascinerend woestijnlandschap van uitgestrekte grind- en kiezelvlaktes, afgewisseld met langgerekte tafelbergketens. De prachtig geplooide, kale hellingen veranderen door het wisselende zonlicht steeds van kleur. Op de spaarzaam begroeide vlaktes overleven alleen acacia's en het lage, doornachtig struikgewas waar de kamelen dol op zijn. Kronkelende, stenige rivierbeddingen - met hier en daar een palmboom - doorsnijden de rotsachtige bodem. Op het heetst van de dag wordt gestopt om op een schaduwrijk plekje voor u een welverdiende lunch te bereiden. De oorverdovende stilte en de oneindigheid van het landschap brengen u langzaamaan in het ritme van het woestijnleven. Vanavond kampeert u weer op een onvergetelijke plek in de woestijn.

Overnachting in

bivak Erg lihoudi

Dag 3

Na het ontbijt wordt u weer naar Zagora teruggebracht, waar het arrangement eindigt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In de woestijn gaat u wildkamperen. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen. U slaapt in een een- of tweepersoonstent of onder de sterrenhemel. Er wordt voor schuimrubber matrasjes gezorgd. Het is echter raadzaam zelf toch een isolerend matje mee te nemen. Voor een slaapzak moet u zelf zorgen. Er wordt voor een kooktent en een kookuitrusting gezorgd. Op de kampeerplekken zijn soms ook andere toeristen, individueel of kleine groepjes te vinden.

Over de maaltijden

Tijdens de woestijntrektocht zijn alle maaltijden inbegrepen vanaf het diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 3. Uw begeleider tijdens de woestijntocht dragen zorg voor de bereiding van de maaltijden. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt, bestaande uit witbrood, boter, smeerkaas, honing en jam. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis en brood. De kok heeft ook altijd een zak noten, dadels, vijgen of rozijnen mee. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zullen we ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Er is ook altijd fruit; waar mogelijk vers, en anders gedroogd of uit blik. De gids heeft jodium bij zich waarmee het water veilig kan worden gemaakt voor consumptie. Voor de trek kunt u flessen drinkwater inslaan.

Inbegrepen

 • transfers van Zagora naar begin trek en van einde trek terug naar Zagora
 • 1 rijkameel per persoon, plus kamelen voor bagagevervoer
 • diensten kameeldrijver
 • overnachtingen in nomadententen (woestijnbivak), gebruik matras, lakens en dekens, tent
 • alle maaltijden tijdens de trek, van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 3
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • drinkwater
 • persoonlijke uitgaven en fooien

Over de activiteiten

U kunt er steeds voor kiezen of u de hele dag op de kameel wilt zitten of dat u ook wilt wandelen. De hele dag op een kameel zitten is tamelijk inspannend. Daarom zult u ongetwijfeld ook geregeld een stuk willen lopen. Houdt er rekening mee dat een deel van de tocht over zandduinen voert, wat inspannend is, een ander deel over stenig terrein. Dit loopt gemakkelijker, maar hiervoor heeft u wel goede wandelschoenen nodig.

Praktische informatie

Dit arrangement kan van 1 januari t/m 15 mei en van 1 oktober t/m 31 december geboekt worden.

De transfer van Zagora naar het begin van de trek en van het eind terug naar Zagora geschiedt per landrover en is voor u geregeld.

Voor de transfers van uw weekendtas of rugzak op de kameel, is het aan te raden om uw tas of rugzak in een extra beschermhoes te verpakken; tegen het stof en om eventuele beschadiging te voorkomen. Houdt u er rekening mee dat het aardig koud kan worden bij de reizen tussen december en februari: thermo-ondergoed is dan wel aan te bevelen. Ook voor de andere vertrekdata kunt u het beste een dikke fleecetrui meenemen. Zorg ook voor een goed isolerende slaapzak (in de wintermaanden tot 0° isolerend. Ter plaatse zijn schuimrubberen slaapmatjes beschikbaar. De ondergrond in de woestijn is stenig, dus u ligt comfortabeler als u ook nog uw eigen matje meeneemt. De keuze is aan u. Als wandelschoeisel adviseren wij goede, hoogsluitende wandelschoenen. Dit mn vanwege het deels stenige terrein. Laat u bij twijfel adviseren in een buitensportzaak. Omdat er tijdens de wandelingen in de woestijn niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier).

U wordt tijdens de trektocht begeleid door lokale gidsen en kamelendrijvers. Zij zorgen voor het bagagevervoer en de maaltijden. De gids zet de route uit, die onder normale omstandigheden overeenkomt met het beschreven dagprogramma. Sommige gidsen spreken gebrekkig Engels, andere Frans.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Prijsinformatie

01 oktober 2020 - 31 december 2020
2 personen € 360
3 personen € 315
4 personen € 300

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs