Terug naar Marokko

Trektocht met tenten

Trektocht dwars door het ruige vulkanisch bergland van de Jbel Sarhro, aan de rand van de Sahara. Een fascinerend rotslandschap van scherp gekartelde, dieprode plateaurotsen en waterrijke canyons. Hier tref je amper andere wandelaars, wel indrukwekkende vergezichten, eenzame dorpjes waar de leden van de Aït Atta stam wonen. De begeleiding en maaltijden worden verzorgd door een lokale Engelssprekende gids en muildierdrijver. Overnachting in tenten.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 558
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 258101
6 dagen

Marokko - Sahara * Jbel Sarhro * trekking met muilezels

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Transfer vanaf Ouarzazate door de Dadevallei naar het stadje El Kelaa M'gouna nadert, het centrum van de rozencultuur en daarom ‘la ville des roses’ genoemd. - is. Vanaf de 14de eeuw plantten de inwoners van de ksour (meervoud van ksar) hagen van rozenstruiken om de kostbare aarde te midden van de droge Atlas te beschermen. In de verte ziet u de grillige pieken van het Sarhro massief al liggen. Het is nog even rijden naar het begin van de trektocht door de Jbel Sahrho. In het dorp Tagdilte ontmoet u de gids en wordt de bagage op de muilezel(s) geladen. Na de lunch maakt u een korte wandeling. Licht stijgend naar het dorpje Allili, dat op 1900m ligt. Wandelduur ca 2 uur, stijging ca 300m). Hier wordt het eerste kampement gemaakt.

Overnachting in

kampement bij Allili

Dag 2

Na het vroege ontbijt en het opbreken van het kamp gaat u op pad voor de inspannendste tocht van de reis. Door een prachtige, nauwe vallei klimt u naar de kam van de Azerzam bergrug, een forse klim van bijna 900 leidt u uiteindelijk naar de Col d’Ifer (2500m) Dan volgt een korte daling naar de kleine oase Almou n’Ouarg, waar u een mooi lunchplekje wacht. Na de lunch en de siësta volgt een tweede klim naar de top van de Jebel Kouanouch, met 2592m het hoogste punt van de tocht. Het laatste stuk is er nauwelijks meer een pad te bekennen. Bovenop wacht een schitterend weids uitzicht over zowel het Saghro massief als de Hoge Atlas. Van hier kunt u ookde markante dubbeltop Bab ’n Ali zien liggen. Na een korte afdaling kampeert u op grote hoogte, bij het gehuchtje Tafraout n Ousettif, op ca 2300m hoogte. 1400m stijgen en 500m dalen. Wandelduur 6,5 uur.

Overnachting in

kampement bij Tafraout n Ousettif

Dag 3

Vandaag wandelt u door een van de spectaculairste stukken van de Jbel Sarhro. U trekt door een verlaten en ruig berglandschap van vulkanische oorsprong. U passeert het ruige massief van Tassigdelt Onderweg treft u hooguit een enkele nomadenfamilie. Dan bereikt u de kleine oase van Igli, onderaan de markante kliffen van de Tête du Chameau. In de met kleine akkertjes bezaaide vallei van Afourar houdt u een lunchstop en daarna is het nog een uur lopen naar het kampement bij Bouallouz aan het begin van de kloof van Afourar. Wandelduur 5,5 uur, 200m stijgen en 800m dalen

Overnachting in

kampement bij Bouallouz

Dag 4

U wandelt door de nauwe kloof van Afourar. Meestal staat de kloof, die op sommige plaatsen maar enkele meters breed is, droog, maar na een fikse regenbui zullen de schoenen af en toe uit moeten. Als er water in de kloof staat, kunt u een klein uitstapje van ca 1,5 uur maken naar een fraaie waterval. Daarna vervolgt u uw tocht tot de kloof zich verwijdt en u oog in oog staat met de tweelingrotsen van Bab n’Ali. Nadat u de ‘poort van Ali, bent gepasseerd, is er een lunch bij een kleine bron gepland. U slaat uw tenten op in de buurt van het dorpje Amguis, dat bewoond wordt door leden van de halfnomadsiche Aït Atta stam. Wandelduur 5,5 uur, 200m stijgen en 300m dalen.

Overnachting in

kampement bij Amguis

Dag 5

Door de vallei van Amguis, die omgeven wordt door fraaie rotsformaties, bereikt u het wat grotere dorp Irhazzouin. Dan wandelt u om de markante Tafelberg Jbel Tassigdelt Si el-Maj heen en bereikt u de groen vallei van Handour, bij het dorpje Tifdassine. De doorsteek van de Jbel Sarhro zit er bijna op en het ruige bergland heeft u achter u gelaten. Via kleine gehuchtjes, zoals Tiguiza en Igue en schaduwrijke palmenoases bereikt u het dorpje Handour, waar u voor de laatste maal uw kampement maakt. Wandelduur 5 uur, 150m stijgen en 200m dalen.

Overnachting in

kampement bij Handour

Dag 6

U wandelt nog 2 uur door de steeds wijder wordende vallei, tot u de bergen van de Jbel Sarhro definitief achter u hebt gelaten. In N’kob bereikt u weer de ‘beschaving’. Hier neemt u afscheid van uw gids en wordt u in ca 3 uur rijden naar Ouarzazate teruggebracht. Hier eindigt uw arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens dit arrangement gaat u wildkamperen. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen. U slaapt in een een- of tweepersoonstent of onder de sterrenhemel. Er wordt voor schuimrubber matrasjes gezorgd. Het is echter raadzaam zelf toch een isolerend matje mee te nemen. Voor een slaapzak moet u zelf zorgen. Er wordt voor een kooktent en een kookuitrusting gezorgd.

Over de maaltijden

Tijdens de trektocht zijn alle maaltijden inbegrepen vanaf de lunch op dag 1 t/m ontbijt op dag 6. Uw begeleider tijdens de trektocht draagt zorg voor de bereiding van de maaltijden. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt, bestaande uit witbrood, boter, smeerkaas, honing en jam. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis en brood. De kok heeft ook altijd een zak noten, dadels, vijgen of rozijnen mee. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zullen we ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Er is ook altijd fruit; waar mogelijk vers, en anders gedroogd of uit blik. De gids heeft jodium bij zich waarmee het water veilig kan worden gemaakt voor consumptie. Voor de trek kunt u flessen drinkwater inslaan.

Inbegrepen

 • transfer Ouarzazate -begin trek en van eind trek - Ouarzazate
 • 5 nachten kamperen
 • aller maaltijden vanaf lunch op dag 1 t/m ontbijt op dag 6, op basis van volpension
 • begeleiding Engelssprekende berggids en kok, muilezeldrijver
 • bagagevervoer door muildier
 • tent en slaapmatje
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • drinkwater
 • persoonlijke uitgaven en fooien

Over de activiteiten

Op deze trek door de Jbel Sarhro wordt uw bagage vervoerd door muilezels en draagt u zelf alleen een dagrugzak. Toch moet u zich niet vergissen in de zwaarte van de tocht. De intense zonnestraling en de hoogteverschillen (tot max 1500m stijgen) vragen om een goede conditie en een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen. Per dag loopt u maximaal 5-7 uur, soms minder. Houd er rekening mee dat er vaak vroeg gestart wordt met wandelen, zodat u rond lunchtijd al op de plaats van overnachting bent.

Praktische informatie

Dit arrangement is boekbaar van oktober tot april. De zomermaanden zijn te heet om in de Jbel Sarhro te wandelen.

 

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar, kijk onder de Landeninformatie bij het tabblad  “Ontdekken – feesten & festivals”. 

U wordt per taxi of minibus vanaf Ouarzazate naar het bgein van de trekking gebracht, nabij het dorp El Kelaal-M'gouna. Aan het eind van de trek wordt u ook weer naar Ouarzazate gebracht.

Voor de transfers van uw weekendtas of rugzak op de ezel, is het aan te raden om uw tas of rugzak in een extra beschermhoes te verpakken; tegen het stof en om eventuele beschadiging te voorkomen. Houdt u er rekening mee dat het aardig koud kan worden bij de reizen tussen december en februari: thermo-ondergoed is dan wel aan te bevelen. Ook voor de andere vertrekdata kunt u het beste een dikke fleecetrui meenemen. Zorg ook voor een goed isolerende slaapzak (in de wintermaanden tot 0° isolerend. Ter plaatse zijn schuimrubberen slaapmatjes beschikbaar. De ondergrond in de woestijn is stenig, dus u ligt comfortabeler als u ook nog uw eigen matje meeneemt. De keuze is aan u. Als wandelschoeisel adviseren wij goede, hoogsluitende wandelschoenen. Dit mn vanwege het stenige terrein. Laat u bij twijfel adviseren in een buitensportzaak. Omdat er tijdens de wandelingen in de woestijn niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier).

U wordt tijdens de trektocht begeleid door een lokale gids, die tevens kok en muildierdrijver is. Hij zorgt voor het bagagevervoer en de maaltijden. De gids zet de route uit, die onder normale omstandigheden overeenkomt met het beschreven dagprogramma. De gidsen spreken Engels.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Prijsinformatie

01 oktober 2020 - 31 december 2020
2 personen € 558
4 personen € 404

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs