Terug naar Marokko

Gezinsvakantie langs riad en gasthuizen

Met muildieren door het hoogste berggebied van Noord-Afrika: de Hoge Atlas. Met Berbergids en met muildieren voor de bagage en de vermoeide benen. Voor elk kind gaat er immers een muilezel mee! Wandel langs lemen bergdorpjes en over passen met verre uitzichten. Drink muntthee in de schaduw van eeuwenoude notenbomen. Maak kennis met de Berbers van de Toubkal. Slaap in gîtes of bij vriendelijke Berberfamilies thuis.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Reiscode 258531
5 dagen

Marokko - Hoge Atlas * Toubkal wandelarrangement voor kids

Deze wandelweek brengt je in de wereld van de Berbers van de Hoge Atlas. Je trekt langs lemen bergdorpjes, akkers waar mannen werken en beekjes waar vrouwen de was doen. Je steekt hoge passen over met prachtige vergezichten op de besneeuwde toppen van de Toubkal. Onderweg kom je kinderen tegen met zwaar beladen muilezels. Je slaapt in eenvoudige gîtes of bij de Berbers thuis, waardoor je nog intensiever contact krijgt met dit trotse maar gastvrije bergvolk.De reis begint in de koningsstad Marrakech waar je je ogen uit zult kijken. Je overnacht in een sprookjesachtig hotel in het hart van de kleurrijke medina. Daarna reis je verder naar het bergdorpje Oukaïmeden in de Atlas: het startpunt van de bergwandeltocht onderlangs de Djebel Toubkal, die met zijn 4167 meter de hoogste berg van Noord-Afrika is.Maar voor je op pad gaat eerst een geurig glaasje - nee, geen cola - muntthee. Je maakt kennis met de lokale berggids, die jullie vier dagen lang door het mooie en indrukwekkende bergland van de legendarische Chleuh-Berbers zal begeleiden. Bagage en proviand worden vervoerd door muildieren, waarop jij ook als je moe bent kunt plaatsnemen. De reis eindigt weer in Marrakech. Had je daar de eerste dag geen tijd voor, dan kun je alsnog de betoverende stad met zijn prachtige oude stadspoorten, de kasba, de levendige soek en de beroemde Koutoubia-moskee verkennen. Indien er meerdere gezinnen voor dezelfde periode boeken, kan de bergwandelgroep uitgroeien tot maximaal 12 personen.

Dag 1

Vanaf het centrum van Marrakech wordt u naar het bergdorp en wintersportoord Oukaïmeden gebracht, gelegen op een bijna 2400 m hoog plateau, een transfer van ca. 1,5 uur. Je maakt kennis met de berggids en muildierdrijver. De bagage gaat op de muildieren. Na een glaasje muntthee ga je van start. Een dalend en slingerend pad brengt je al gauw in de loofbossen boven het kleine Berberdorpje Gliz. Na enkele uren wandelen bereik je dit dorpje, waar je in een kleine gîte overnacht, op bijna 2000 m hoogte. Wandelduur 4 uur, 700 m dalen.

Overnachting in

Gliz

Dag 2

Samen met de muilezels trek je over kleine ezelpaadjes verder, geleidelijk dalend door een prachtig dal. Je passeert de karakteristieke Berberdorpen Tidili en Tinoughar. Verder zie je in het dal van Imenane prachtige terrassen in de buurt van de rivier waar gewassen worden verbouwd. Je komt ook door een schaduwrijk bos met notenbomen. Je slaapt in de gîte van Imsker. Wandelduur 3-4 uur, meest licht dalend, ca. 600 m dalen.

Overnachting in

Imsker

Dag 3

Je trekt het dal van de Imenane in en wandelt door een rotsachtige kloof. Eerst is het pad nog breed, daarna wordt het steeds smaller. Geleidelijk stijgend passeer je prachtige akkertjes en kleine dorpen, zoals Amssakrou en Ikkis. In de middag bereik je het bergdorp Tinghourine, waar je in een eenvoudige gîte overnacht. Wandelduur 5 uur, licht stijgend, ca. 500 m stijgen.

Overnachting in

Tinghourine

Dag 4

Je klimt stevig omhoog door een bos met jeneverbessen en steeneiken. Je bent op weg naar de Tizi n’Tamatert, een pas op 2279 m. De klim - die 2 uur duurt - wordt beloond met een prachtig uitzicht. Na de lunch volgt een lange afdaling over een goed pad naar het grote Berberdorp Imlil, dat aan de voet van de besneeuwde Toubkal ligt. Wandelduur 5 uur, 300 m stijgen en bijna 600 m dalen.

Overnachting in

Imlil - Dar Imlil

Dag 5

’s Ochtends neem je afscheid van de muildieren en maak je een laatste rustige rondwandeling door de bergdorpjes in het dal van Imlil. Een van die dorpen is het hooggelegen Aroumd. Het is tijd om afscheid te nemen van de Berbergids en de bergen. Je wordt naar Marrakech teruggebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht overnacht u driemaal in een eenvoudige gîte of gasthuis. U slaapt op meerpersoonskamers, meestal met bedden, soms met matrassen op de grond. Er zijn dekens aanwezig, maar geen lakens of kussenslopen. De sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig: een of meer wc's, een wastafel en soms een douche, die echter niet altijd warm water geeft. In Imlil verblijft u in een prima gasthuis, met goede kamers met badkamer.
Vooral in het voor- en najaar adviseren wij een slaapzak mee te nemen omdat het koud kan zijn in de gîtes.

Over de maaltijden

Tijdens de trektocht zijn alle maaltijden inbegrepen, van de picknick op dag 1 t/m de picknick op dag 4. De maaltijden - eenvoudig, maar voedzaam en smakelijk - worden door de gids of door de beheerders van de gîtes verzorgd. Het verblijf in Imlil is op basis van logies en ontbijt. Hier zijn in de buurt van de accommodatie voldoende restaurants te vinden.
De keuken in Marokko is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het hierin bereide gerecht gebruikt. Al naar gelang het seizoen varieert de samenstelling. Er zijn tajines met groente en vlees, met pikante of met zoete varianten. Natuurlijk zult u ook van couscous genieten, het gestoomde tarwegries met vlees en veel groenten. Wie van een beetje heet eten houdt, kan zich van de als bijgerecht geserveerde rode pepersaus bedienen. En daarbij wordt natuurlijk de nationale drank gedronken: groene thee, sterk gezoet en op smaak gebracht met verse muntbladeren.

Inbegrepen

 • alle transfers in taxi of minibus conform programma, vanaf het SNP hotel in het centrum van Marrakech en aan het eind terug naar het centrum van Marrakech
 • 3 nachten in gîtes op meerpersoonskamers met beperkte sanitaire voorzieningen
 • 1 nacht in comfortabel gasthuis in Imlil, op tweepersoonskamers met douche/wc
 • alle maaltijden gedurende de trek, vanaf picknick op dag 1 t/m picknick op dag 4
 • diensten Engelssprekende berggids en muilezeldrijver gedurende de trek
 • bagagevervoer op muildieren
 • 1 extra rijmuilezel voor kinderen van 12 jaar of jonger (1 ezel voor 1 tot 2 kinderen, 2 ezels voor 3 tot 4 kinderen)
 • Travelkidsreispakket

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • eventuele transfers van centrum Marrakech naar airport vv
 • fooien
 • mineraalwater tijdens trektocht
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens de trek zijn niet erg lang. Wel zijn de hoogteverschillen aanzienlijk (tot 700 m stijgen en dalen per dag) en zijn de paden stenig en soms steil. Daar staat tegenover dat er voor elk kind een extra muildier meegaat, zodat de kinderen als ze vermoeid zijn vaak op de rug van het muildier verder kunnen. Of dat werkelijk kan is echter afhankelijk van de aard van het pad. Het kan dus zijn dat er toch stukken gelopen moet worden. Daarom raden we deze reis pas aan voor kinderen van ca. 6 jaar en ouder.

Geschikt voor kinderen

vanaf 6 jaar en ouder

Praktische informatie

Deze reis kunt u boeken van het laatste weekend van april tot eind oktober. In de zomermaanden kan het heel heet zijn in Marrakech (tot 40 °C), maar hoog in de bergen is het dan heerlijk koel. In het voor- en najaar moet u zelfs met koude nachten en af en toe een regenachtige dag rekening houden.

Alle transfers tijdens de reis zijn inbegrepen en worden uitgevoerd per minibus of taxi's.

 • Rugzak
 • Bergschoenen
 • Slaapzak of lakenzak (slaapzak in zomermaanden niet nodig)

Omdat uw bagage door muildieren wordt gedragen, mag de bagage niet meer dan 15 kg per persoon wegen. Het is het beste om de bagage in weekendtassen of in meerdere kleine, frameloze rugzakken te stoppen. We raden aan om de tassen of rugzak in een hoes te verpakken, als bescherming tegen eventuele beschadiging of regen.
Omdat u hoog in de bergen wandelt, is zowel luchtige kleding en goede bescherming tegen de zon, als warme kleding, regenkleding en een goede slaapzak aanbevolen.
De wandelingen voeren over stenige paden en daarom heeft u goede, hoogsluitende (berg)wandelschoenen nodig met een goed profiel. In de gîtes zijn matrassen en dekens aanwezig, maar een goede slaapzak en kussensloop zijn aan te bevelen. Omdat de sanitaire voorzieningen in de gîtes beperkt zijn, adviseren we toiletpapier en antibacteriële handgel mee te nemen. Ook een zaklamp komt van pas.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

De gids die u op de trekking vergezelt spreekt Engels. De chauffeur(s) van de taxi's zijn geen gidsen en spreken vaak alleen Frans.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs