Terug naar Marokko

Trekking met muildieren, langs eenvoudige familiehuizen, refuge en comfortabel guesthouse

Een volledig verzorgde trektocht, met Marrakech als start- en eindpunt, rond de hoogste top van Noord-Afrika. Op pad met eigen gids en muildierdrijver door het land van de legendarische Chleuhberbers. Langs fotogenieke bergdorpen, over hoge passen en pieken met verre uitzichten. Alles zonder het gesjouw met bagage. Liefhebbers kunnen de 4167 m hoge Toubkal beklimmen. Overnachten in berghut, guesthouse en eenvoudige familiehuizen.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 258516
6 dagen

Marokko - Hoge Atlas * Toubkal trekking met muilezels

Deze trektocht gaat door het gebied van de Chleuh-Berbers, die u op deze prachtige trektocht naar de hoogste top van de Hoge Atlas begeleiden. Muilezels vervoeren de bagage, het eten en de tenten. U verblijft 'chez l'habitan,  in eenvoudige familiehuizen middenin de bergen,  een klein berberdorp. Eenmaal slaapt u in een comfortabel gasthuis en eenmaal in een eenvoudige berghut, onder de top van de Toubkal. De eerste wandeldagen stijgt u geleidelijk en aanschouwt we de kleurrijk bebouwde terrassen van de Berbers. Na een bezoek aan levendig Marrakech reist u naar het bergdorpje Imi Oughlad in de Atlas, het startpunt van uw trektocht rond de Djebel Toubkal, met 4167 meter de hoogste berg van Noord-Afrika. Eerst een geurig glaasje mintthee en dan begint uw avontuurlijke trektocht. Samen met een lokale berggids, de drijver en een muildier - voor het dragen van proviand en bagage - trekt u vijf dagen lang door een bijzonder indrukwekkend berglandschap, het domein van de legendarische Chleuhberbers. Op de derde dag bereikt u Imlil, een lemen dorp, heerlijk gelegen in de schaduw van eeuwenoude notenbomen. Daarna volgt een klim over een geleidelijk stijgend pad zigzaggend omhoog naar een berghut op 3200 meter. Vanuit hier kunt u de volgende ochtend optioneel de top van de Toubkal beklimmen. Onderweg beschermt de 'Baraka', het wakend oog van de heilige, u tegen de 'djinns', de boze geesten. De reis eindigt weer in Marrakech, de betoverde stad, met zijn prachtige oude stadspoorten, de kasbah, de levendige souq, de muziekanten, slangenbezweerders en verhalenvertellers op het plein Jemaa el Fna en de beroemde Koutoubiamoskee.

Dag 1

’s ochtends wordt u per taxi of minibus naar het bergdorpje Imi Oughlad gebracht, gelegen op 1400 m., een transfer van ca. 1 uur. U maakt kennis met de berggids en muildierdrijver. De bagage gaat op het muildier. Na een glaasje mintthee gaat u van start. Via loofboombossen komt u uit op een col van 2000 m. met een mooi uitzicht op de eerste bergtoppen. Halverwege de afdaling lunch in de schaduw van een groepje notenbomen. Aan het einde van de wandeling bereikt u het Berberdgehuchtje Tizzi Oussem Wandelduur 5 uur, 650m stijgen, 550m dalen.

Overnachting in

Tizzi Oussem

Dag 2

Een stijging van ongeveer 3 uur brengt u op de col de Mezzik (2500 m) . Van hieraf heeft u een schitterend uitzicht op de schilderachtige vallei van de Ait Mizane en de omringende hoge bergtoppen. Dan volgt een lange afdaling naar het dorpje Imlil, gelegen in de reeds genoemde vallei op 1750 m. Deze vallei is traditioneel het woongebied van de Chleuh-berbers, taaie boeren die landbouw bedrijven in de rivieroasen. Imlil is een belangrijke uitvalsbasis voor tochten naar de Toubkal. Overnachting in een prima gasthuis in Imlil. (950m stijgen en 900m dalen, wandelduur 6 uur).

Overnachting in

Imlil

Dag 3

Vanaf Imlil loopt u in 1 uur naar Aremd, het laatste dorpje op de route naar boven. De huizen zijn door het gebruik van grote breukstenen een typisch voorbeeld van de bouwwijze van deze streek. Na Aremd (2000m) klimt u langzaam zigzaggend verder omhoog. Onderweg passeert u de Koubba van Sidi Chamharouch, een belangrijk bedevaartsoord. Na een korte pauze hervat u – onder het wakend oog van de hier begraven Islamitische heilige – uw weg naar boven. Eindpunt is de  berghut ligt op 3200 m. aan de voet van het Toubkalmassief (1450m stijgen, loopduur 6,5 uur).

Overnachting in

refuge onder de top van de Toubkal

Dag 4

Nog voor het ochtendgloren begint u, gehuld in warme kleren, aan de (facultatieve) klim naar de top (4167 m). Een pittige tocht van ongeveer 3,5 uur. Bij goed weer en als er geen sneeuw ligt kent deze klim geen technische moeilijkheden. Tot half juni is dat echter meestal wel het geval en zijn stijgijzers (via de lokale gids tegen betaling te regelen), noodzakelijk. Op de top heeft u bij helder weer een prachtig uitzicht over de uitlopers van de Sahara in het zuidoosten, de vulkanische hellingen van het Siroua in het zuiden en de 2e top van Marokko, de Mgoun, in het noordoosten. Na de afdaling (ca 4uur) komt u weer terug bij de hut. Via hetzelfde pad als u omhoog bent gekomen daalt u weer af door de vallei richting Imlil. INa een lange afdaling beriek je de huizen van Aremd, waar je overnacht. Heeft u geen zin om naar de top te gaan of is het te slecht weer, dan kunt u een rondwandeling maken van ongeveer 5 uur. Incl beklimming: 950m stijgen en 2150m dalen. totaal 9 uur lopen.

Overnachting in

Aremd

Dag 5

Na het ontbijt vervolgt u het dalende pad tot u weer in Imlil bent. Dan volgt een geleidelijke klim langs diverse mooie bergdorpjes over de col van Tamatert, op 2300 m. Dan volgt een afdaling naar een mooie vallei waarin diverse Berberdorpjes liggen. Een ervan is Amsakrou, waar je op 1850m hoogte overnacht (550m stijgen en 650m dalen, wandelduur 6 uur).

Overnachting in

Amsakrou

Dag 6

Na het ontbijt volgt nog een mooi stuk door de prachtige vallei van Amssakrou, langs verschillende dorpjes. Geleidelijk aan daalt u verder af en laat u de hoge bergtoppen achter u. Naarmate de wandeling vordert, vernauwt de vallei zich tot een mooie kloof. In het dorpje Imsker, volgt nog een laatste kleine klim naar een pasje, voordat u afdaalt naar het dorp Imi Oughlad, waar uw tocht begon. Hier neemt u afscheid van de drijver(s). Per taxi of minibus reist u samen met de gids oin ca 1 uur terug naar Marrakech, de 'over de Atlas geworpen parel'. Wandeling: 100m stijgen, 950m dalen, 6,5 uur wandelen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze trektocht logeert u éénmaal (in Imlil) in een comfortabel gasthuis, op een tweepersoonskamer met douche en wc. Onder de top van de Toubkal verblijf je in een zeer eenvoudige berghut/refuge met minimale sanitaire voorzieningen. De andere 3 nachten brengt u door in eenvoudige familiehuizen, met minimale sanitaire voorzieningen en meestal geen bedden, maar matrassen op de grond. (Voor een eventuele overnachting in de refuge onder de top van de Toubkal, moet u ter plekke bijbetalen). Let op; schuimrubberen matjes worden geleverd door onze agent. Neemt u zelf wel een isolerend matje mee, evenals een goed isolerende slaapzak (0°, in het voorjaar en najaar tot -10° geïsoleerd).

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens de trektocht zijn inbegrepen (vanaf picknick op dag 1 t/m de lunch op dag 6). In Imlil wacht u een prima diner in de accommodatie. De overige maaltijden tijdens de trek worden door de berggids en de muildierdrijver verzorgd. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis, dessert, thee en brood. Neemt u mueslirepen of ander energierijk voedsel mee als tussendoortje. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee.
De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zullen we ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Tijdens de reis kan in de grotere dorpen die we passeren mineraalwater worden gekocht.

Inbegrepen

 • alle transfers in taxi of minibus conform programma
 • alle maaltijden tijdens trektocht (van picknick op dag 2 t/m picknick op dag 6
 • overnachtingen tijdens de trek: 3 x eenvoudige familiehuizen, 1x overnachting in eenvoudige refuge en 1 x in comfortabel gasthuis
 • diensten lokale berggids/kok/muilezeldrijver (Engelssprekend)
 • bagagevervoer op muilezels
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • fooien en uitgaven van persoonlijke aard
 • evt. huur stijgijzers (ter plekke te huren voor 30,- EUR)

Over de activiteiten

Op deze trek door de Hoge Atlas wordt uw bagage vervoerd door muilezels en draagt u zelf alleen een dagrugzak. Toch moet u zich niet vergissen in de zwaarte van de tocht. De hoogte, de intense zonnestraling en de hoogteverschillen, die tijdens de beklimming van de Toubkal tot ruim 1300 meter oplopen, vragen om een goede conditie en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Per dag lopen we maximaal 5-7 uur, soms minder. De eerste dagen zijn het rustigst, zodat u aan de hoogteverschillen, afstanden en de hoogte kunt wennen. Als u op dag 5 de topbeklimming doet, dan is deze dag de zwaarste uit de reis en daalt u die dag in totaal 2400 meter. Houd er rekening mee dat er vaak vroeg gestart wordt met wandelen, zodat u rond lunchtijd al op de plaats van overnachting bent. Vroeg in het seizoen kan er op de top van de Toubkal nog sneeuw liggen en is het gebruik van stijgijzers (ter plekke te huren) noodzakelijk.

Praktische informatie

U kunt deze reis boeken van 25 april t/m 31-oktober. Omdat u tijdens deze trektocht op verschillende hoogtes verblijft, is één klimaattabel ontoereikend. Op hoogtes tussen de 2000 en 4000 meter is de temperatuur 10 tot 20° lager dan in Marrakech. In juli en augustus zijn de dagtemperaturen in Marrakech circa 40 a 45°(!) en is de temperatuur in het hooggebergte nog altijd een aangename 25 graden. Maar in september en oktober is de temperatuur op hoogte aanzienlijk gedaald tot een schrale 5 à 10 graden. Dan is het in Marrakech nog steeds 30 graden. Tijdens uw verblijf bij de Neltnerhut kan het 's nachts zelfs vriezen. In zijn algemeenheid geldt dat met elke 1000 meter die u stijgt, de temperatuur gemiddeld met 7° C daalt. In mei bestaat de kans dat er nog teveel sneeuw op de top van de Toubkal ligt, dat u deze niet kunt beklimmen. Hou mn in de voor- en najaarsmaanden altijd rekening met een regenachtige dag. Zelfs 's zomers kan in de bergen een warmteonweer tot ontwikkeling komen.

Alle transfers conform hety programma worden uitgevoerd per gecharterde minibus of taxi’s.

Voor de wandeltochten moet u een dagrugzakje meenemen. Fototoestel, evt. verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en vooral water moet u daarin kunnen meenemen. Omdat er tijdens de trekking niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier). Goed ingelopen, hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn op deze trektocht onontbeerlijk. Ook adviseren we het gebruik van uitschuifbare wandelstokken. Ook regenkleding en warme kleding zijn, naast luchtige wandelkleding en goede bescherming tegen de zon, noodzakelijk. Houdt u er rekening mee dat u zich tijdens de trekking tussen de 2000 en 4000 meter hoogte bevindt, en dat het daardoor wel 15 tot 20 graden kouder kan zijn dan in Marrakech. Zorg voor een goed isolerend slaapmatje en dito slaapzak (0°C, in mei en oktober isolerend tot –10°). Uw bagage wordt tijdens de trektocht vervoerd door muilezels. Het gewicht van uw bagage tijdens de trek mag niet meer dan 12 kg bedragen (eventuele overtollige bagage kunt u eventueel in het hotel in Marrakech achterlaten). Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Het handigste zijn stevige legerplunjezakken of flight-bags (hoewel die toch kwetsbaar zijn), waarin u uw slaapzak en een stuk of twee kleinere roltassen ter bescherming kunt opbergen. Denkt u ook aan een goede stofdichte verpakking van uw spullen!Stem voort uw kledingkeuze af op het reizen in een Islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van en korte broek en een hemd nog als shockerend ervaren worden. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding.

algemeen:

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn); houd rekening met de in Marokko geldende kledingvoorschriften
 • desinfecterende zeep
 • zaklamp
 • eventueel zwemkleding en handdoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • verder eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen om blaren af te plakken (bijv. ‘second skin’)

voor de wandelingen:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • lippencrème met UV filter
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • tijdens de reizen in het voorjaar: waadschoenen of gymschoenen (voor beekdoorwadingen)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

U wordt tijdens de trektocht begeleid door een lokale gids, die tevens kok en muildierdrijver is. Hij zorgt voor het bagagevervoer en de maaltijden. De gids zet de route uit, die onder normale omstandigheden overeenkomt met het beschreven dagprogramma. De gidsen spreken prima Engels.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs