Terug naar Marokko

Wandelarrangement langs 2 hotels

Korte, ontspannende wandelweek onder begeleiding van lokale gidsen door de prachtige Dadès-vallei, die als een groen lint door de ruige en woestijnachtige uitlopers van de Hoge Atlas slingert. Verken tijdens rustige wandelingen deze ‘Vallei van de duizend Kasba’s’. Laat u betoveren door het contrastrijke landschap, de spectaculaire rotsformaties, de levendige Berberdorpjes en de eeuwenoude kasba’s. Verblijf in twee gastvrije hotels, waaronder een hotel gebouwd in de traditionele kasbastijl.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 534
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 258530
6 dagen

Marokko - Hoge Atlas * Dadesvallei * wandelarrangement

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Begin van het arrangement in het stadje Boumalne-Dadès. Hier neemt u uw intrek in het hotel, dat op de rand van het plateau ligt en een prachtig uitzicht op de vallei biedt. ’s Middags kunt u op eigen gelegenheid een korte wandeling langs de rivier, langs kleine dorpjes met lemen nederzettingen en enkele indrukwekkende kasba’s. Dit is de vallei van de duizend Kasba’s. Bovenlangs de rand van het plateau loopt u naar het hotel terug. Wandeling 5 km, 1,5 uur, 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Boumalne - Kasbah Tizzarouine

Dag 2

U wandelt 's ochtends naar het dorpje Aït Youl waar de Dadès-vallei zich vernauwt. U wandelt door een van de dichter bevolkte stukken van de vallei naar Boumalne terug. U wandelt door fraaie Berberdorpjes met lemen huisjes, levendige theehuisjes en nieuwsgierige bewoners. Af en toe zoekt u het hogerop, ontstijgt u de vallei en wandelt u over de droge heuvels die de groene vallei omzomen. Dan zoekt u de oevers van de rivier weer op en wandelt langs kleine akkertjes, door boomgaarden en langs irrigatiekanalen. Overal zijn mensen in de weer. In de namiddag wandelt we door de vallei naar Boumalne terug (u kunt dan ook een taxi nemen, mocht de wandeling te lang worden). Wandeling 13 km, 4 uur, 250 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Boumalne - Kasbah Tizzarouine

Dag 3

U neemt afscheid van het hotel in Boumalne en wordt opnieuw naar Aït Youl gebracht. Daar begint u aan een van de langere en meest afwisselende wandelingen van de reis. U trekt eerst door de nauwe kloof van Sidi Boubar, waar u zeker in het voorjaar af en toe de schoenen uit moet doen om een stukje door de bedding te waden. In de nauwe kloof dringt maar weinig zonlicht door en is het aangenaam koel. Dan opent de kloof zich plotseling en even verderop wandelt u onderlangs de vreemdste rotsformaties van de Dadès-vallei: bizarre, afgeronde zandsteenvormen die wel de ‘Hersenen van de Atlas’ of ‘Apenvingers’ worden genoemd. Dan vervolgt u uw weg door de oase van groen, waar vrouwen de was doen in de rivier, kinderen een koele duik nemen en waar talrijke vogels te zien zijn. Aan het eind van de wandeling vernauwt de vallei zich en rijzen de hellingen aan weerszijden van de kloof honderden meters hoog op. Het laatste stukje loopt u over de weg tot u de chambre d'hote bereikt dat in het nauwste deel van de kloof ligt. Hier beginnen de echte Gorges du Dadès. Wandeling 13,5 km, 5 uur, 200 m stijgen en 50 m dalen.

Overnachting in

Gorges du Dadès - Chez Pierre

Dag 4

Vandaag verkent u de ruige bergen die de diepe kloof van de Dadès omgeven. Via een zijkloof dringt u het onherbergzame bergland binnen. De stenige bedding is begroeid met bloeiende oleanders. Achter in de kloof gebruiken nomaden de grotten als zomerwoning en schuren voor hun vee. Ongetwijfeld zult u voor een kopje thee worden uitgenodigd. Dan begint u aan een fikse klim, over de kale uitlopers van de Hoge Atlas. Een ruig en spectaculair landschap! Via schapenpaadjes klimt u de bergrug over om aan het eind van de dag weer steil af te dalen naar het hoofddal. Wandeling 12,5 km, 4,5 uur, 450 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Gorges du Dadès - Chez Pierre

Dag 5

Sinds enkele jaren is het weggetje dat door de kloof van de Dadès-vallei omhoog slingert, verhard en zijn de kleine Berberdorpen aan de bovenloop van de rivier ontsloten. Toch komen in deze afgelegen dorpjes nauwelijks buitenlanders. Een prachtige autorit brengt u bij een van de laatste permanent bewoonde dorpen van de vallei: Aït Toukshine. De vallei is hier smal en diep en alleen direct aan de oevers van de beek zijn er nog wat terrasvormige akkertjes, die een mooi contrast vormen met de imposante toppen, die tot boven de 3000 meter reiken. De wandeling voert u door het spectaculaire landschap, dan weer hoog boven de vallei, dan weer langs de kleine dorpen en akkers. Een prachtige afsluitende tocht, die eindigt bij het dorp Imdiazen, waar de auto wacht om u weer door het nauwste deel van de kloof terug te brengen naar het hotel. Wandeling 11 km, 5 uur, 150 m stijgen en 300 m dalen.

Overnachting in

Gorges du Dadès - Chez Pierre

Dag 6

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Boumalne verblijft u in een prima en comfortabel hotel op de rand van een rotsplateau, uitkijkend over de Dadès-vallei. Kasba Tizzarouine is gebouwd in de traditionele kasbastijl. De kamers zijn goed en comfortabel, voorzien van airco. Het hotel beschikt over een panoramisch restaurant en een tuin met groot zwembad. Klasse ***, 2 nachten.
Enkele kilometers vóór de kloof van de Dades ligt de sympathieke en smaakvolle chambre d'hôte Chez Pierre. Een nieuw en in traditionele kasbah stijl gebouwde accommodatie, met smaakvol ingerichte kamers, een mooie tuin met klein zwembad. De service en ontvangst zijn gastvrij en professioneel. De keuken is uitstekend. Klasse ****, 3 nachten.

Over de maaltijden

Het verblijf in Boumalne en in de Gorges du Dadès is op basis van halfpension. U ontbijt en dineert dan in het restaurant van de hotels. De maaltijden zijn uitstekend, mn in de chambre d'hote in de Gorges du Dades. Tijdens de vier  wandelingen op dag 2, 3, 4 en  5 krijgt u vanuit het hotel een lunchpakket mee of wordt er een picknick verzorgd.
De keuken in Marokko is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het hierin bereide gerecht gebruikt. Al naar gelang het seizoen varieert de samenstelling. Er zijn tajines met groente en vlees, met pikante of met zoete varianten. Natuurlijk zult u ook van couscous genieten, het gestoomde tarwegries met vlees en veel groenten. Wie van een beetje heet eten houdt, kan zich van de als bijgerecht geserveerde rode pepersaus bedienen. En daarbij wordt natuurlijk de nationale drank gedronken: groene thee, sterk gezoet en op smaak gebracht met verse muntbladeren.

Inbegrepen

 • alle lokale transfers conform programma
 • verblijf in hotels op tweepersoonskamers met douche en toilet
 • verblijf op basis van halfpension, van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 6
 • lunchpakket op dag 2, 3, 4 en 5
 • bagagevervoer op dag 3
 • SNP-informatiepakket
 • Marokkaanse gids tijdens de wandelingen op dag 2 t/m 5

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. inentingen
 • verzekeringen
 • fooien
 • entreegelden
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • gids op dag 1

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze reis zijn niet zwaar: de hoogteverschillen blijven beperkt tot enkele honderden meters per dag, tot maximaal 500 m stijgen en dalen op dag 4. De wandelduur loopt uiteen van 3,5 tot 6 uur per dag. Kleine paadjes langs akkertjes, irrigatiekanaaltjes en langs de rivierbedding worden afgewisseld met wandelingen over stenige paden over de rotsachtige dalflanken. Soms volgt u een breed karrenspoor, dan weer een smal veepad. Goed ingelopen en hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn onmisbaar. In het voorjaar kunnen sommige beken nog zoveel water voeren, dat af en toe de schoenen uit moeten om een stukje door het water te waden.

Praktische informatie

De reis is te boeken van begin april tot half juni en van begin september tot half november. In november kan het fris zijn en dan is er ook kans op een regenachtige dag. Houd hier bij de keuze van uw kleding rekening mee.

Alle transfers ter plekke geschieden per gecharterde auto.

Voor de wandeltochten moet u een dagrugzakje meenemen, waarin een fototoestel, evt. verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en veldflessen passen. Stem uw kledingkeuze af op het reizen in een islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van een korte broek en een hemd nog als choquerend ervaren worden. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding. Goed ingelopen en hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn vanwege de vaak stenige paden onmisbaar. In het voorjaar bestaat de kans dat sommige beken nog water bevatten, neem daarom sandalen of gymschoenen mee waarmee u door het water kunt waden.

algemeen:

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn); houd rekening met de in Marokko geldende kledingvoorschriften
 • desinfecterende zeep
 • zaklamp
 • eventueel zwemkleding en handdoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • verder eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen om blaren af te plakken (bijv. ‘second skin’)

voor de wandelingen:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • lippencrème met UV filter
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • tijdens de reizen in het voorjaar: waadschoenen of gymschoenen (voor beekdoorwadingen)

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Tijdens de wandelingen wordt u vergezeld door een Engelssprekende lokale gids (uitgezonderd dag 1).

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Prijsinformatie

27 september 2020 - 15 november 2020
2 personen (tweepersoonskamer) € 534
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 431

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs