Marokko - Atlas & Atlantic, 10 dagen Van de rode bergen van de M'goun naar de blauwe oceaan

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Gezinsvakantie langs hotels, gites en met tenten

Actieve groepsreis door Marokko voor ondernemende gezinnen. Na aankomst ga je op verkenning in de medina van Marrakech en laat je je verrassen in de levendige souk. Vervolgens maak je een avontuurlijke trektocht door de ruige en weinig bezochte bergen van de M’Goun, door groene valleien en langs Berberdorpjes. Hier slaap je in gîtes en op de mooiste kampeerplekjes. Daarna wacht een wandeling mèt kamelen over de stranden en door de duinen van de Atlantische kust en kampeer je op het strand! Je sluit de reis af met een ontspannend verblijf in het prachtige vestingstadje Essaouira, met zijn witte huizen en mooie strand, waar we ook een surfles voor je geregeld hebben.

Uniek aan deze reis

 • De geuren en kleuren van Marrakech
 • Relaxen in Essaouira aan de Atlantische kust
 • Spannende trektocht met muildieren door het M'goun gebergte
 • Surfen op de Atlantische golven
 • Wandelen met kamelen langs de Atlantische kust
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 10 jaar en ouder

Dit is de leeftijd voor spannende ontdekkingstochten. Kids in deze leeftijdsgroep worden al wat sterker en ze leren gevaren kennen. De SNP Family Specials voor deze leeftijd zitten vol verschillende avonturen: van schatzoeken in de jungle tot raften op de rivier. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Marokko - Marokko Atlas & Atlantic

Deze actieve gezinsvakantie toont jullie de mooiste landschappen van Marokko: de prachtige bergwereld en Berberdorpjes van de Hoge Atlas en de ongerepte Atlantische kust nabij de mooie vestingstad Essaouira. De reis begint in de betoverende koningsstad Marrakech waar je je ogen uit kijkt in het labyrint aan steegjes van de souk en op het wervelende plein Jemaa el Fna, waar muzikanten, straatverkopers, jongleurs, slangenbezweerders en andere kleurrijke figuren uit het hele land samenkomen. De leukste hangplek die je je kunt bedenken, en eettentjes te over waar je je smaakpapillen kunt verrassen!
Na het bezoek aan Marrakech reizen jullie samen met de andere families naar het bergdorpje Sremt, dat in een groene vallei aan de voet van de rode bergen van de M’goun ligt. Hier begint de bergwandeltocht, maar voordat we op pad gaan drinken we eerst met z'n allen een geurig glaasje muntthee. Je maakt kennis met de lokale berggids, die ons 3 dagen lang door het mooie en woeste bergland van de Berbers zal leiden. We wandelen langs dorpjes van lemen huizen, rode rotsmassieven, over kale bergpassen en door groene valleien met akkertjes en stromende beekjes. Je hoeft niet te sjouwen, want bagage en proviand worden vervoerd door muildieren. We slapen in twee nachten in een kleine gîte, of bij de Berbers thuis en twee nachten in tenten. 
Dan is het tijd om naar de Atlantische kust af te reizen. Hier overnachten we één nacht in tenten op een breed strand en maken we een wandeling met kamelen langs een van de prachtige stille stranden en door de duinen. Onderweg kun je een verfrissende duik in zee nemen. De bergen van de Haha (nee geen grap, zo heet deze streek echt) duiken hier steil in zee. Tenslotte verblijven we drie nachten in een vriendelijk hotel (met zwembad), vlak achter het strand van het mooiste kustplaats van Marokko: de door de Portugezen gestichte vestingstad Essaouira. Hier kun je heerlijk ronddwalen door de nauwe straatjes of over de stadsmuren die met hun voeten in zee staan. Er zijn heerlijke restaurantjes, gezellige terrassen en er is een mooi en breed zandstrand. Bovendien heeft het hotel, dat vlak bij het strand ligt, een klein zwembad. Voor de kust ligt het geheimzinnige eilandje Mogador. We hebben ook een halve dag surfles voor je geregeld, maar als je wil kan je hier 2 volle dagen genieten van de golven en je surfuitrusting nog wat langer huren, terwijl je ouders genieten van het relaxte en hippe sfeertje in de oude stad.

 

Dag 1

Vlucht naar Marrakech. Aansluitend wordt je in ca. 10 minuten naar het hotel in het nieuwe deel van de stad gebracht.

Overnachting in

Marrakech

Dag 2

Marrakech is een van de Marrokaanse koningssteden en het centrum van de Berbercultuur. Marrakech is een gemoedelijke stad die bruist van leven en activiteit, de hele dag door. In Marrakech zul je je dan ook niet gauw vervelen. Er is genoeg te doen en te zien, de medina met de souqs, een aantal historische monumenten en prachtige tuinen. Met een gids maken we ’s ochtends een korte stadswandeling en een koetstochtje door de stad. Na de lunch in een restaurant in de stad reizen we per gecharterde bus naar het noorden, langs de voet van het Atlasgeberegte via het stadje Azizal en over de pas Tizi n Oughbar naar de vallei van Sremt. Na een rit van ca. 4,5 uur arriveren we in deze afgelegen vallei, diep in het M’goun gebergte. Het laatste stuk weg is onverhard en aan het eind wacht een kort wandelingetje naar ons eerste kampement, waar we onze gidsen, kok en muilezeldrijvers ontmoeten. Vanavond genieten we voor het eerst van de kunsten van onze kok. We zijn hier op 1900 meter hoogte, dus de nachten kunnen hier aardig koud zijn. En de sterrenhemel kraakhelder…

Overnachting in

kampement bij Sremt

Dag 3

Na het ontbijt gaat de bagage gaat op de muildieren en begint ons avontuur in het M’goun gebergte. We klimmen geleidelijk over een muilezelpad dat ons zigzaggend over de kale, rode bergen leidt, naar de 2600m hoge pas Tizi n Ait Ourite. We doen het rustig aan want aan onze ademhaling zullen we wel merken dat we hoog in de bergen zijn. De wandeling is niet lang, maar we klimmen wel flink. Vanaf de pas hebben we prachtig uitzicht over de ruige bergwereld van de M’goun. Dan dalen we geleidelijk af naar de hooggelegen vallei van Aheback, waar we bij de eerste huisjes en akkertjes ons tweede kamp opslaan. We zijn hier op 2000 meter hoogte en het leven van de Berbers is hier zwaar en er is hier nog weinig te merken van de 21e eeuw. Na een uitgebreide lunch met verse salade, tonijn, verse groenten, kaas en fruit brengen we een bezoek aan een Berberfamilie die een in de zomermaanden met hun kuddes door de bergen trekken. Zo leren we veel over het leven van de Berbers en hoe anders het leven van de kinderen hier is, in vergelijking met thuis. Lengte wandeling 10 km, 700m stijgen en 600m dalen.

Overnachting in

Aheback

Dag 4

Na het ontbijt nemen we de tijd om het kampement op te breken en de bagage weer op de ezels te laden. Vandaag wacht een rustige wandeling door de nauwe vallei van Aheback, geleidelijk dalend naar de akkers en dorpjes van de bredere vallei van Ait Bougumez. Na ca. 3 uur (200m dalen) bereiken we de eenvoudige gite van Ikhf n Ighir, die middenin de vallei ligt. Na de lunch verkennen we de dorpjes in de vallei en kunnen een bezoekje brengen aan een schooltje (als deze open is) of aan de vrouwencoöperatie in een van de dorpjes om meer over het leven van de Berbers te leren en misschien een souvenir te kopen. Vanavond slapen we op meerpersoonskamers in de gite, waar ook eenvoudige sanitaire voorzieningen zijn. 

Overnachting in

Ikhf n Ighir

Dag 5

Vandaag maken we een wat langere rondwandeling door de valleien van Ait Bougumez. Eerst klimmen we geleidelijk door een mooie vallei en vervolgens steil over een stenig pad naar een pasje met het heiligdom van Sidi Moussa. Hier hebben we prachtig uitzicht over de valleien en het hoogste massief van de M’goun, dat meer dan 4000 meter hoog is. Dan dalen we steil af tot we in de vallei Ait Bougumez. Daar volgen we een vlak pad langs akkertjes en onderlangs de kale heuvels naar het dorp Aguerd n Ouzrou, waar we op zoek gaan naar afdrukken van dinosauruspoten. Ook gaan we op zoek naar de bron van Aitm Hkim en zien we hoe deze verrassend groene vallei aan zijn water komt. Aan het eind van de middag wandelen we door de vallei terug naar onze gite in Ikhf n Ighir. Lengte 13 km. 300m stijgen en dalen, duur ca. 5,5 uur. 

Overnachting in

Ikhf n Ighir

Dag 6

Na een rustig ontbijt nemen we afscheid van de Berbers van de M’goun en rijden in ca. 4 uur uur terug naar Marrakech. Onderweg brengen we een bezoek aan de indrukwekkende natuurlijke brug van Imi n Ifri. Onderweg kun je lunchen in een wegrestaurantje. Na Marrakech rijden we rijden in 3 uur door een leeg landschap naar de Atlantische kust. Als we de kust naderen, zien we dat de begroeiing weer toeneemt. De stekelige bomen langs de weg zijn arganiers. Vaak zitten er geiten in, die zijn dol op de blaadjes en de vruchten. De vrucht is een soort olijf en de olie – arganolie genoemd –, is bijzonder heilzaam en wordt voor vele doeleinden gebruikt. Uiteindelijk bereiken we het uitgestrekte strand en de zandduinen van Sidi Kaouki. We hebben na een lange reisdag (totaal ca. 7 uur rijden) de verkoelende Atlantische Oceaan bereikt. We slaan ons kampement op in de duinen en kunnen de vermoeienissen en het stof in de golven van ons afspoelen. 

Overnachting in

kampement aan het strand van Sidia Kaouki

Dag 7

Na een rustig ontbijt treffen we de kamelendrijvers die ons vandaag vergezellen op onze wandeling over het strand en door de duinen, langs de ongerepte Atlantische kust. Wie moe is kan dus een stukje mee op de rug van deze vriendelijke dieren. We wandelen over het strand van Sida Kaouiki naar Sidi Mbarek. De hele dag is de strakblauwe oceaan binnen handbereik en horen we de branding. De verleiding een duik in zee te nemen is hier wel erg groot…We picknicken op het strand. De wandeling voert grotendeels over een stil strand en aan het eind van de dag wandeling wachten een paar pittige klimmetjes (duur ca. 4 uur, 12 km). In Sid Mbarek nemen we afscheid van de kamelen en rijden in ca 40. minuten naar de prachtige vestingstad Essaouira, met haar witte huizen en stadsmuren waar de branding van de oceaan tegenaan slaat. We verblijven in een vriendelijk familiehotel, vlakbij het strand en op een kwartiertje lopen van de medina. Voor het diner kun je terecht in het hotel, in een van de restaurants aan de boulevard of in de levendige binnenstad waar verscheidene restaurants te vinden zijn.

Overnachting in

Essaouira - Al Jasira

Dag 8

Het oude vissersstadje Essaouira is prachtig bewaard gebleven. Het heeft witte huizen met blauwe randen, ommuurd door beige stadswallen. Vanaf de stadsmuur kijk je uit over de oceaan. De oude medina heeft gezellige winkeltjes, cafés en terrasjes, vele galerieën en een kunstnijverheidsmuseum. Daarnaast heeft het stadje een mooi, lang zandstrand. Kortom, een ontspannen stadje waar het heerlijk toeven is. Het hotel ligt iets buiten de medina. Het heeft een klein zwembad en ligt op loopafstand van de zee. Als de zee en de wind het toelaten kunnen we een boottochtje ondernemen naar het mysterieuze eilandje Mogador dat vlak voor de haven ligt. Op het eiland ligt een vervallen gevangenis en fort en op het eiland broedt een zeldzame vogelsoort, de zwarte eleanora valk.

Er is vandaag een boardsurf les van ca. 4 uur gepland, voor de kids en voor de ouders, inclusief complete uitrusting en Engelstalige instructeur. De les vindt plaats op het beschutte zuidstrand van de stad, dicht bij het hotel. Hier is niet al te veel golfslag en daarom een geschikte plek voor beginners en kids. Je hebt dus geen ervaring nodig, wel moet je minimaal zwemdiploma B hebben. (Of deze les ’s middags of ’s ochtends is, is afhankelijk van de golven en de wind). Als je je uitrusting de hele dag wil huren, of als je nog een paar uur extra les wil hebben (kosten ca. € 55,- per 2 uur bij minimaal 2 tot 3 kinderen), kun je die ter plekke bij boeken. Er worden ook kitesurf lessen krijgen en uitrusting huren. 
Voor de lunch en het diner kun je vanavond weer in het hotel aan de boulevard of de medina terecht.

 

Overnachting in

Essaouira - Al Jasira

Dag 9

Vandaag heb je de hele dag de tijd om te genieten van alles wat Essaouira te bieden heeft. Je kunt de medina verkennen en de stadsmuren bezoeken, een heerlijk terrasje uitzoeken of de vissershaven bezoeken. En natuurlijk zijn er ook de stranden en misschien wil je nóg wel een dagje surfen! Voor de lunch en het diner kun je vanavond weer in het hotel aan de boulevard of de medina terecht.

Overnachting in

Essaouira - Al Jasira

Dag 10

's Ochtends vroeg worden we in ca. 3 uur terug naar het vliegveld van Marrakech gebracht. Van hier vlieg je terug naar Nederland. Je avontuur in Marokko zit er op. 

Je kunt je reis ook uitbreiden met een van onze korte arrangementen. Zie onder 'extra mogelijkheden'.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste nacht verblijven we in een goed hotel in Marrakech, op twee- of driepersoonskamers met eigen douche/wc, airco en badkamer (al naar gelang de gezinssamenstelling). Hotel Le Grand Imilchil is middelgroot, modern stadshotel in de Ville Neuve van Marrakech, op ca. 20 minuten lopen van de medina. Het hotel beschikt over een klein zwembad. Klasse ***, 1 nacht.
In Essaouira slapen we in het gastvrije familiehotel Al Jasira, op een kwartier lopen van het oude centrum en op slechts een paar minuten lopen van het strand. De prima kamers zijn voorzien van eigen badkamer. Het hotel heeft een gezellig restaurant en een kleine tuin met zwembad. Klasse ***, 3 nachten.
Tijdens de trektocht logeren we twee keer in een gîte d’étape, in meerpersoonsslaapkamers. Hier zijn beperkte sanitaire voorzieningen. Meestal zijn er wel enkele douches, maar die geven niet altijd warm water. Er zijn matrassen en dekens aanwezig, handdoeken, kussensloop en lakenzak dient u zelf mee te nemen. De dekens zijn dun en daarom adviseren we om m.n. tijdens voor- en najaar zelf een slaapzak mee te nemen. Verder slaap je 3 nachten in twee- en eenpersoonstentjes: de eerste 2 nachten tijdens de M’goun trekking en éen nacht aan het strand bij Sidi Kaouki. Er zijn dunne schuimmatrasjes aanwezig, maar een voor slaapzak en kussen moet je zelf zorgen. Verder is er een kooktent, een ruime eettent (voor het geval de avonden koud zijn) en er gaat een latrinetent mee. Sanitaire voorzieningen zijn er op de kampeerplekken verder niet.

 

 

Over de maaltijden

Het verblijf in de hotels in Marrakech en Essaouira is op basis van logies en ontbijt. In Marrakech zijn er diverse restaurants op loopafstand van het hotel, en in de oude medina. Een belevenis die u niet mag missen is 's avonds in een van de talrijke eetstalletjes op het Djma el Fna plein aan te schuiven! In Essaouira bent u in 5 minuten per taxi in het historische centrum waar prima (vis!)restaurants zijn. Verder is de lunch op dag 2 in Marrakech en ook de lunch (een picknick op het strand) op dag 8 inbegrepen. Voorts zijn alle maaltijden tijdens de trektochten inbegrepen (vanaf diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 6), en ook diner op dag 6 en ontbijt en picknick op dag 7. Deze worden door de berggids en de muildierdrijvers verzorgd. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis, dessert, thee en brood. Neemt u mueslirepen of ander energierijk voedsel mee als tussendoortje. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee.

De keuken in Marokko is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten veranderen in smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het gerecht gebruikt. Al naar gelang het seizoen varieert de bereidingswijze. Er zijn samenstellingen met groente en vlees, met pikante of met zoete varianten. Natuurlijk zult u ook van couscous genieten, het gestoomde tarwegries met vlees en veel groenten. Wie van een beetje 'heet' eten houdt, kan zich van de als bijgerecht geserveerde rode pepersaus bedienen. En daarbij wordt natuurlijk de nationale drank gedronken: groene thee, sterk gezoet en op smaak gebracht met verse muntbladeren.

 

Info kindvriendelijkheid

Het hotel in Marrakech en het hotel in Essaouira beschikken over een klein buitenzwembad. 

Inbegrepen

 • Alle transfers conform programma
 • 4 overnachtingen in hotels in Marrakech en Essaouira
 • 2 nachten in gîtes op meerpeersonskamers en met eenvoudig sanitair
 • 3 nachten in tweepersoonstenten
 • Ontbijt van dag 2 t/m 10, lunch op dag 2, 3, 4, 5, 7 en 8, diners op dag 2, 3, 4 5, en 6
 • Bagagevervoer op muildieren tijdens de driedaagse M’goun trek (kinderen kunnen hierop ook zitten tijdens de trek)
 • rijkamelen op dag 7
 • Surfles (inclusief uitrusting en wetsuits) op dag 8 (duur ca 4 uur)
 • Diensten Franssprekende berggids, kok en muilezeldrijvers tijdens de M’goun trekking en in Sidi Kaouki
 • Diensten Nederlandse reisleiding
   

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Overige maaltijden (diners in Marrakech en Essaouira, lunches op dag 1, 6, 9 en 10, ontbijt op dag 1)
 • Flessen mineraalwater tijdens de trekkings
 • Entreegelden en fooien
 • Eventuele extra surflessen of extra huur surfuitrusting
 • Uitgaven persoonlijke aard
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens de driedaagse trektocht door het M’goun gebergte wandel je dagelijks 3 tot 5,5 uur. Je wandelt over goede, maar vaak stenige paden, en je moet met flinke stijgingen rekening houden: de eerste dag stijgen we, weliswaar heel geleidelijk, bijna 700 meter en daal je 600 meter. De tweede en derde dag zijn de hoogteverschillen geringer, tot 500m stijgen en dalen. Op de vlakkere stukken kunnen kinderen af en toe om uit te rusten op de ezel zitten, op de steilere stukken echter niet. Langs de Atlantische Oceaan lopen we één dag over het strand en door de duinen, wat tamelijk inspannend is, maar wel vrijwel vlak. En ofschoon er altijd een verkoelende zeewind waait, kan de warmte hier toch een verzwarende rol spelen; er is langs de kust immers nauwelijks schaduw. We houden echter steeds lange pauzes en een lange siësta om de warmste uren van de dag te vermijden, en een duik in zee brengt natuurlijk ook de nodige verkoeling. Op deze dag gaan er rijkamelen mee en kun je dus ook stukken op de rug van een kameel meedeinen.
De (board)surfles op dag 8 duurt ca. 4 uur en is fysiek behoorlijk inspannend. Kinderen moeten tenminste zwemdiploma B hebben. 

 

Geschikt voor kinderen

De wandelingen en de surfles zijn geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder. De kinderen moeten tenminste 5 uur kunnen wandelen en voor de surfles moet je tenminste zwemdiploma B hebben.

Over de groepssamenstelling

Aan deze reis nemen avontuurlijk ingestelde gezinnen deel, die kiezen voor het reizen in kleine groepen, waar ruimte is voor persoonlijke contacten onderling en met de reisleiding. Ook komt u zo in contact met de plaatselijke bevolking. Kinderen en tieners vinden tijdens en na het programma leeftijdgenoten om zich mee te vermaken.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Marrakech of in het eerste hotel in Marrakech.

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Royal Air Maroc via Casablanca naar Marrakech v.v.

Vluchtschema
AT851 Amsterdam - Casablanca vertrek om 18.40 aankomst 21.20 uur
AT413 Casablanca - Marrakech vertrek om 22.45 aankomst 23.35 uur

AT412 Marrakech - Casablanca vertrek om 11.30 aankomst 12.20 uur
AT850 Casablanca - Amsterdam vertrek om 13.15 aankomst 17.40 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Deze reis vindt plaats in de zomer en het najaar. In juli en augustus lopen de dagtemperaturen in Marrakech op tot circa 40°C, maar dan is de temperatuur in het hooggebergte nog altijd een aangename 25°C. En ook aan de Atlantische Oceaan is het dan aangenamer, zo'n 30 graden. Maar de bijna altijd aanwezige zeewind brengt dan de nodige verkoeling. Regen valt er in de zomermaanden hoogst zelden. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens onze reis door Marokko heb je maar weinig extra kosten. Een deel van de maaltijden is in de reisprijs inbegrepen. Diners en lunches in de steden niet. Persoonlijke uitgaven, zoals drankje komen voor eigen rekening. Wil je extra surflessen nemen of surfuitrusting huren, dan is dat wel vrij prijzig (een surfles van 2 uur kost al gauw € 50,-).  Reken voor deze reis op ca €150,- per volwassene aan extra kosten, en ca €100,- per kind . 
In Marokko is het gebruikelijk om degene die een dienst verricht met een fooi te bedanken. Omdat de lonen laag zijn levert het krijgen van een fooi een belangrijke bijdrage aan de inkomsten. Op deze manier zijn er twee inkomstenbronnen ontstaan. Dit heeft geleid tot een verwachtingspatroon en standaardisatie van het fooigeld. Tijdens deze reis dien je daarom rekening te houden met een bedrag aan fooigeld dat ligt tussen de € 45,- en € 60,- per gezin.

 

Alle transfers tijdens de reis worden uitgevoerd met gecharterde minibussen of een touringcar.

We raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen.
Circa twee weken voor vertrek krijgt u het informatieve boekje 'Te gast in Marokko' toegestuurd. Raadpleeg bovendien de landenpagina over Marokko op onze website.

 • Dagrugzak (25 liter)
 • Weekendtas
 • Bergwandelschoenen
 • Fleece jack 
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding (mn tijdens voor- en najaar)
 • Warme kleding (mn tijdens voor- en najaar)
 • zwemkleding
 • lakenzak en kussensloop
 • slaapzak
 • teenslippers
 • zaklamp
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Veldflessen
 • Handdoeken
 • WC-papier
 • Lippencreme met UV-filter
 • EHBO diacure
 • EHBO jodium
 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape

De bagage wordt tijdens de trektocht vervoerd door muilezels. Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Het handigste zijn stevige legerplunjezakken of flightbags (hoewel die toch kwetsbaar zijn), waarin je je slaapzak en een stuk of twee kleinere roltassen ter bescherming kunt opbergen. Denk ook aan een goede stofdichte verpakking van je spullen!
Omdat er tijdens de trektocht niet altijd of beperkte sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, wc-papier, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier). Tijdens de trekking gaat wel een toilettent mee, zodat je wel privacy hebt. Tijdens de trekking wordt er voor tweepersoonstenten en schuimmatrasjes gezorgd. Slaapzak, kussensloop, lakenzak en handdoeken moet je zelf meenemen. Ofschoon de nachten in de zomermaanden niet heel koud zijn, kan het in de bergen toch afkoelen en is een slaapzak wel aan te raden. In de gîte zijn matrassen en dekens aanwezig. Teenslippers en een zaklamp zijn ook aan te raden.
Voor de wandelingen, die meest door stenig terrein voeren, heb je stevige, hoogsluitende (berg)wandelschoenen nodig met een goed profiel. Zorg voor voldoende bescherming tegen de zon: T-shirts met lange mouwen, een petje of hoofddoek en een zonnebril. Neem ook zwemkleding mee voor de dagen aan de kust. Voor de surflessen heb je geen specifieke materialen nodig: een wetsuit zit bij de surfuitrusting inbegrepen.
Stem je kledingkeuze af op de islamitische cultuur. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van een korte broek en een hemd nog als choquerend worden ervaren. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding. 

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP-reisleider wordt tijdens de reis vergezeld door lokale gidsen.

 

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelen_rond_de_toubkal.jpg

Marokko - Atlas & Atlantic

Van de rode bergen van de M'goun naar de blauwe oceaan

Gezinsvakantie langs hotels, gites en met tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten