Terug naar Maleisië

Verblijf in natuurlodge

Mulu Nationaal Park (officieel Gunung Mulu) is het grootste natuurpark van de deelstaat Sarawak op Borneo en zeker een van de hoogtepunten van je reis naar Maleisië. Midden in een stukje ongeschonden regenwoud ligt een uitgestrekt grottenstelsel dat je kunt bezoeken. De grootste grot ter wereld, Sarawak Chamber, blijft gereserveerd voor de wetenschappers, maar jij kunt wel langs een onderaardse rivier wandelen in de 75 km lange Clearwater Cave, je vergapen aan de Garden of Eden in Deer Cave, de stalgmieten en stalagtieten in Lang Cave. En tegen de avond stel je je buiten de grot op, om de tienduizenden vleermuizen te zien uitvliegen. Een ware 'batexodus'! Je kunt kiezen voor een overnachting in een parkchalet of een luxer Marriott hotel.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 275
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 225106
3 dagen

Maleisië - Sarawak * Mulu National Park

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Vroeg in de ochtend neem je een vlucht via Miri naar Mulu (niet inbegrepen). Onze gids wacht je op en brengt je naar je hotel waar je je op kunt frissen, kunt lunchen en klaar maken voor het middagprogram. De gids neemt je mee op een ontspannen wandeling over een vlonderplanken pad van 3 km door het regenwoud. Hier maak je kennis met de geweldige rijkdom van het regenwoud. In Mulu komen meer dan 20.000 soorten dieren en planten voor. Met name de insecten en reptielen laten zich veelvuldig zien. Je stapt de onderaardse wereld binnen van Lang Cave en Deer Cave, een immense grot met valleien, heuvels, en een ware Garden of Eden. Tegen het plafond hangen honderdduizenden vleermuizen, die tegen het vallen van de avond de grot verlaten, op zoek naar eten. Ruim op tijd posteer je je voor de uitgang van de grot om deze exodus gade te slaan.

Maaltijden inbegrepen
Diner

Accommodatie
De standaardaccommodatie is de Mulu Park Lodge. Wil je er een echt luxueus verblijf van maken kies dan voor het Marriott (toeslag).

Overnachting in

Mulu - Mulu Park Lodge of Marriott Mulu Resort

Dag 2

Na het ontbijt neemt de gids je mee in een boot voor een tocht over de Melinau River naar de ingang van Clearwater Cave. Hier wandel je over het betonnen pad met schaarse verlichting, en ontdek je hoe de onderaardse rivier deze imposante hallen heeft gevormd. Buiten de grot geniet je van een picknicklunch en is er de mogelijkheid af te koelen in de verfrissende junglerivier.
Als laatste verken je de Wind Cave, aangenaam koel in deze tropische omgeving. Op de terugweg per boot stop je bij Batu Bungan, een dorpje van het Penan-volk, waar je wat te weten kunt komen over hun levenswijze vroeger en nu.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch, diner 

Overnachting in

Mulu - Mulu Park Lodge of Marriott Mulu Resort

Dag 3

Afhankelijk van het tijdstip van je vlucht brengt de gids je terug naar het vliegveld (5 minuten rijden), en vlieg je naar je volgende bestemming (niet inbegrepen).

Mulu is een heerlijke paradijselijke omgeving en biedt voldoende voor een extra dag. Zo kun je een 450 meter lange 'canopy walk' maken, over touwbruggen en trappen, hoog door de kruinen van de bomen (ongeveer 9 EU). Of je boekt voor een bijzonder avontuurlijke 'adventure caving' waarbij je kruipend, abseilend en zwemmend door Clearwater Cave gaat (ongeveer 42 EU).

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Overnachting in

Manukan Island

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • Transfers tussen Mulu airport en hotel
 • Overnachtingen in Mulu NP Chalet
 • 2 ontbijten, 1 lunch en 2 diners
 • Entree nationaal park
 • Halve dag met gids Deer & Lang Cave
 • Halve dag met gids Clearwater & Wind Cave

Niet inbegrepen

 • Vluchten naar Mulu
 • Toeslag voor verblijf in Marriott ipv Mulu Park Lodge
 • Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard
 • Aanvullende excursies

Over de activiteiten

De wandeling door het regenwoud is kort maar door de hitte wel vermoeiend. Omdat deze over vlonders gaat is het heel makkelijk lopen. In de grotten is het lekker koel. Hier loop je ook betonnen paden dus erg makkelijk. Neem wel een zaklamp mee.

Praktische informatie

Het arrangement is het gehele jaar boekbaar.
Mulu heeft veel minder last van de moessonregens dan de aan de kust gelegen gebieden. Juli-september zijn de droogste maar ook warmste maanden. Oktober-januari en mei-juni zijn de natste maanden. Nachtemperatuur is ongeveer 23 graden, dagtemperatuur ongeveer 34 graden met een vochtigheidsgraad van 90 %. Regenbuien zijn meestal kort.

Voor een verblijf in Maleisië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Maleisië van maximaal 3 maanden hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen (minstens USD 500,00).

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Maleisië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Bij een reis door de tropen, is er altijd het risico van ziektes die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. De gezondheidsvoorzieningen in Maleisië zijn niet overal te vergelijken met die in de Westerse wereld. Slaap in muggenrijke gebieden onder een muskietennet en gebruik een goed muggenwerend middel. Zowel Malaria als Dengue komen voor in Maleisië. Vraag voor vertrek advies aan uw arts of GGD.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. Maleisië is een relatief modern land, waar meestal verstandig met voedsel en hygiëne wordt omgegaan, maar met name in de binnenlanden is het een goed idee om toch enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.
In Maleisisch Borneo kunt u overal gezuiverd water in flessen kopen, ongezuiverd kraanwater is niet overal betrouwbaar. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch 

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Maleisië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Maleisië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Maleisië komt het hele jaar Malaria voor in enkele gebieden in het binnenland. In stedelijke en kustgebieden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Maleisië is in het algemeen een veilig land om in rond te reizen. Hoewel diefstal zeker voor kan komen, zult u over het algemeen weinig problemen hebben. Houdt u uw geld en waardevolle spullen uit het zicht en ga niet in het donker alleen op pad in de steden. Past u ook op voor mensen op scooters die schoudertassen willen meenemen. Bij creditcard betalingen moet u uw kaart altijd in het zicht houden.

Islam
Maleisië is in zijn geheel een overwegend islamitisch land, overwegend van de gematigde, niet-fundamentalistische soort en ver afstaand van de manier waarop ze beleefd wordt in Arabische landen. Alleen in de noordelijke staten van West-Maleisië is de islam wat strenger en zult u merken dat de godsdienst een grotere stempel op het dagelijks leven drukt.

Multireligieuze diversiteit
In Sarawak en Sabah is sprake van een zeer grote etnische en religieuze diversiteit. Sarawak en Sabah zijn de afgelopen decennia ware havens van multiculturaliteit gebleken. Etnische rellen, die wel in de buurprovincie Kalimantan zijn voorgekomen, zijn in Maleisisch Borneo onbekend. De vele verschillende bevolkingsgroepen leven hier vredig en productief samen.

Prijsinformatie

20 september 2020 - 30 september 2020
2 personen (tweepersoonskamer) € 289
3 personen (driepersoonskamer) € 265
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 289

01 oktober 2020 - 31 december 2020
2 personen (tweepersoonskamer) € 275
3 personen (driepersoonskamer) € 250
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 275

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs