Macedonië - wandelvakantie, 12 dagen Het Hart van de Balkan

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels

Op zoek in Macedonië naar het mysterie van de Balkan. Wandelvakantie in dit fascinerende land, samen met Macedonische gids. De bergwereld van Bistra en Pelister en de befaamde kloosters aan het Meer van Ohrid. In de nauwelijks ontsloten bergen in het oosten intensief contact met de gastvrije bergbewoners en proeven we van de traditionele gerechten en de beste wijn.

Uniek aan deze reis

 • De natuur van de Macedonische bergen
 • Goede Engelstalige Macedonische gidsen
 • Intens contact met Macedonische bevolking
 • Perfecte mix van wandelen en cultuur
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Macedonië - wandelvakantie

Macedonië, het land in het Hart van de Balkan waar de wieg van Alexander de Grote heeft gestaan, is een fascinerend land met een ongekend rijke natuur, cultuur en een bijzonder gastvrije bevolking. Tijdens deze rondreis leert u twee totaal verschillende kanten van dit land kennen. Natuurlijk bezoekt u de beroemde fresco’s van de kerkjes aan het Meer van Ohrid, de stad die voor elke dag van het jaar een kerk heeft. We bezoeken het vaak gefotografeerde kerkje van Sveti Naum, dat boven het meer ligt. En natuurlijk wandelt u door de prachtige bergwereld van Bistra en Galicica, waar we in comfortabele berghotels verblijven. Over panoramische paden, bloemenrijke bergweiden en langs scherpe rotsgraten wandelt u er tot boven de boomgrens. Het tweede deel van de reis heeft echter heel ander karakter. Onze Macedonische gids toont u dan waar het ware hart van de Balkan klopt: in de zelden door toeristen bezochte bergen in het oosten van het land. De stille, bosrijke massieven van Belasica en Malesevski, tegen de grens van Bulgarije. We bezoeken hier afgelegen kloosters, waar de monniken even de tijd om ons uit te leggen dat in deze kloosters het Cyrillische schrift is ontwikkeld, dat nog steeds door de meeste Slavische volken wordt gebruikt. Ook maakt u een wandeling naar klooster van Trescovec, verscholen op een heuveltop tussen grillige granietformaties. Een welhaast mythische decor waar een serene sfeer heerst. Ook brengen we de nacht door op een comfortabel wijndomein in Demir Kapija, waar we uiteraard een wijnproeverij hebben. We wandelen langs kleine akkertjes en boerendorpjes, zonder asfaltwegen, waar de kippen en geiten tussen de armoedige huisjes scharrelen. De bomen hangen vol met fruit. De heer des huizes verwelkomt ons met een glimlach en spreekt onze gids in rappe bewoordingen toe. We scharen ons rond de ‘vrsnik’, een eenvoudige haard. Na even porren in het vuur begint zich een heerlijke geur te verspreiden. Verse paprika’s, fruit en overheerlijke honing komen op tafel. Het zelfgebakken brood smaakt beter dan wat u ooit bij een bakker gekocht heeft. Onbegrijpelijk dat deze mensen in een afgelegen plek als deze zo’n heerlijke maaltijd kunnen serveren. . Hier vinden we, kortom, het echte geheim van de Balkan: ongekende gastvrijheid, traditionele gerechten, eeuwenoude handenarbeid, oorspronkelijke zigeunermuziek. De Balkan, zoals Den Doolaard haar beschreef.

Dag 1

Heenreis naar Skopje. Vervolgens rijden we in 2 uur naar het Nationaal Park Mavrovo, waar we onze intrek nemen in een hotel dat op 1200m hoogte aan het gelijknamige stuwmeer ligt in het Bistragebergte.

Overnachting in

Mavrovo - Hotel Bistra

Dag 2

We worden met een busje omhoog gebracht, voor we aan een fraaie wandeling in het Bistragebergte beginnen. De wandeling voert tussen de 1500 en 2000 meter, over met graslanden bedekte plateau’s en bergruggen rondom de Mali Sar, die ’s zomers bezaaid zijn met talloze bergbloemen. Herders trekken sinds mensenheugenis met hun schaapskuddes deze bergen in om de zomerse hitte van de valleien te ontvluchten. Na de wandeling keren we per minibus naar het hotel aan het Mavrovomeer terug. Lengte wandeling: 14 km, 4,5 uur wandelen, 400m stijgen en dalen.

Overnachting in

Mavrovo - Hotel Bistra

Dag 3

Per bus rijden we dwars door het Bistragebergte naar de zuidzijde van het massief. Onderweg nemen we een kijkje bij een van de schaapherders die in de zomer in de bergen verblijven. Dan stappen we uit in het bergdorpje Galiènik. Dit dorp is beroemd om zijn traditionele bruiloftsfeesten als de uitstekende schapenkaas. Nadat we in het dorp hebben rondgekeken, dalen we af naar de hoofdweg, waar de bus wacht. Via een prachtige route langs het meer van Debar en tussen de ongenaakbare bergen, die de grens met Albanië vormen, rijden we naar Ohrid. . Lengte wandeling: 7 km, 3,5 uur, 500 m dalen. U verblijft in een prima hotel aan de boulevard van de stad. We dineren in een goed restaurant in de stad.

Overnachting in

Ohrid - Hotel Tino

Dag 4

Vanuit het hoog boven het Meer van Ohrid gelegen dorp Velestovo maakt u een wandeling tegen de beboste flanken van het Galicica gebergte, dat uitgeroepen is tot Nationaal Park. Via de stille bergdorpjes en Konsjko en Elzani wandelt u naar het dorpje Peštani, dat aan de oever van het Meer van Ohrid ligt. Tijdens de wandeling heeft u geregeld een magnifiek uitzicht over uitzicht op het meer van Ohrid, dat 500 meter onder ons ligt. Aan de overzijde rijzen de Albanese bergen boven de nevel uit die op warme dagen boven het meer hangt. Als de wind uit de bergen opsteekt, kan het uitzicht over het 366 km2 grote meer kraakhelder zijn. Na de wandeling is er een korte transfer terug naar Ohrid. Lengte wandeling: 11 km, 4,5 uur wandelen, 200 m stijgen en 400 m dalen. 's Middags is er een korte wandeling door het beroemde centrum, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed, met zijn kenmerkende architectuur en vele orthodoxe kerken en fresco’s. Ook vanavond dineren we in het restaurant waar we gisteren ook aten.

Overnachting in

Ohrid - Hotel Tino

Dag 5

Na het ontbijt rijden we nogmaals naar Pestani en maken we in de ochtend een wandeling via de hoger gelegen “Pole” (weiland), hoog boven het meer naar Trpejca. Misschien dat de vriendelijke dorpsbewoner Dragoj vandaag een dagje met ons mee wandelt om de geheime paadjes van het land van zijn kindertijd te laten zien. In dit vriendelijke vissersdorpje, waar we een prima lunch in een visrestaurantje aan het meer hebben, varen we met een klein vissersbootje ca. 1 uur naar het beroemde en vele malen gefotografeerde klooster van Sv. Naum, dat fotogeniek op een vooruitstekende rotspunt boven het meer ligt. De kerk, waarin het graf van de heilige Naum ligt is rond het jaar 900 gebouwd en heeft mooie fresco’s. Onze bezoek aan het klooster wordt vervolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van vogelrijke en ecologisch interessante bronnengebied van Zwarte Drim. Na een korte pauze rijden we terug naar Ohrid, aan de andere zijde van het meer. Het diner is vanavond niet inbegrepen, zodat u zelf een keuze kunt maken uit een van de vele restaurants van de stad. Lengte wandeling: 10 km, 3,5 uur wandelen, 450 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Ohrid - Hotel Tino

Dag 6

Per bus rijden we via een slingerende weg omhoog naar de bergpas Livada (1568 m), de waterscheiding tussen het Meer van Ohrid en het Prespa Meer. Vanaf de kam van het Galicica gebergte hebben we een prachtig panorama over de Ohrid meer. Een aantal minuten later zien we aan de andere kant van de berg het andere, op ca 850 m boven de zeespiegel gelegen meer van Prespa. Dan rijden we naar de oostzijde van het Prespameer, naar het kleine klooster van Georgius in Kurbinovo, met bijzondere fresco’s uit 1191 die tot de mooiste van het land gerekend worden. Bovenlangs het meer wandelen we naar een het klooster van Slivnica, met een kerk met muurschilderingen uit de 17e eeuw. Na de wandeling vanuit Kurbinovo naar Slivnica rijden we om het bergmassief van Pelister heen naar ons hotel, dat niet ver van de stad Bitola, aan de voet van het Pelistergebergte ligt. Lengte van de wandeling: 12 km, 4 uur wandelen, 150m stijgen en dalen.

Overnachting in

Trnovo - Hotel Shator

Dag 7

Vandaag kunnen we volledig genieten van de rijke en unieke flora en fauna van de Nationale Park van Pelister. We maken een wandeling vanuit het hoog gelegen hotel Molika door de prachtige bossen van het Nationale Park, waar ondermeer de endemische Molikaspar langs het pad groeit. Het pad gaat eerst geleidelijk op en neer over de bergflank. We passen indrukwekkende puinhellingen emn uiteindelijk wacht een lange afdaling naar het in de vallei gelegen Dihovo, vanwaar het nog een klein stukje lopen is terug naar het hotel. Lengte van de wandeling: 12 km, 200m stijgen en 600m dalen. 5 uur wandelen. 

Overnachting in

Trnovo - Hotel Shator

Dag 8

Na een rit door de wijde en vruchtaber vallei van Pelagonië naar de stad Prilep, maken we een bijzondere wandeling door een fraai granietlandschap naar het klooster Treskavec, waar de film “Before the Rain” is opgenomen. Het klooster ligt verscholen tussen de markante granietblokken, op de plek waar tot de 7e eeuw de oude stad Kolobaise heeft gelegen. Op deze bijzondere en afgelegen plek heerst een onmiskenbaar mythische sfeer. De enige (jonge en goed Engelssprekende) monnik die er leeft ontvangt ons gastvrij. De opgravingen van de 6e eeuwse basilica, de fresco’s, en de geheimzinnige necropolis en het prachtige uitzicht maken Treskavec een unieke plek. Na een bezichtiging van het klooster nemen we afscheid van de monnik van Treskavec en wandelen via een andere route over de granieten bergkam van de Zelenik terug naar Prilep. Onderweg hebben we prachtig uitzicht over de vlakte bij Prilep, waar ondermeer tabak wordt verbouwd, en kunnen we van de vogelrijkdom van deze bergen genieten. De wandeling eindigt onder de rotsformaties van Marko, waarop de robuuste torens prijken, die uit de 3e en 4e eeuw voor Christus dateren. Na de wandeling reizen we naar de geroemde Tikves wijngaarden rondom de nauwe kloof van Demir Kapi, waar de Vardar zich door een kalkrug boort. Hier verblijven we op een fraai wijnlandgoed, waar we dineren en een kleine wijnproeverij hebben. Lengte wandeling: 13.5 km, 450 m stijgen en dalen, 5 ½ uur wandelen.

Overnachting in

Demir Kapija - Popova Kula

Dag 9

Na het ontbijt nemen we een kijkje bij de nauwe kloof van Demir Kapija en rijden we vervolgens via de stad Strumica en een kronkelige weg door de bergen van Ograzden, naar het dorpje Dvorište, dat achterin een eenzaam dal ligt, op een steenworp van de Bulgaarse grens. Hier zien we de traditionele huizen van hout en leem. Vanuit Dvoriste maken we een wandeling dwars door de beboste heuvels van het Malesevski massief, met een rijk vogel- en wildbestand, naar Berovo. We passeren afgelegen boerderijtjes en kleine akkertjes. Lengte van de wandeling: 16 km, 5,5 uur wandelen, 300 m stijgen, 450 m dalen.

Overnachting in

Berovo - Hotel Manastir

Dag 10

Een korte rit brengt ons bij het plekje Prso waar we de wandeling starten, die ons door een gebied met veel uitzichten en oude eikenbomen naar een buurtschap met een zeer authentiek karakter voert. Vervolgens gaat de wandeling naar Budinarci. Vandaag maakt u ook kennis met de traditionele cultuur van deze afgelegen streek. Lengte van de wandeling: 13 km, 4,5 uur wandelen, 250 stijgen en dalen.

Overnachting in

Berovo - Hotel Manastir

Dag 11

Een lange rit van ca. 3 uur biedt ons gelegenheid om vanuit de mysterieuze bergen van de Balkan geleidelijk weer met beide benen op de hedendaagse grond terecht te komen; de laatste dag is voor de hoofdstad Skopje. Na de incheck in hotel middenin de stad is er gelegenheid om de stad te bezoeken: interessant zijn o.a. het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht, de oude stad met de Sv. Spas kerk en het centrum met de “Stenen Brug” over de rivier de Vardar, met een aantrekkelijke oever en aangrenzend park. ’s Avonds is er een afsluitend diner in een goed restaurant met muziek.

Overnachting in

Skopje

Dag 12

Ontbijt, transfer naar het vliegveld en vertrek naar Nederland

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van het bovenstaande programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisbegeleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.
Vanwege het warme weer in de zomermaanden is het belangrijk om voor goede luchtige wandelkleding en bescherming tegen de zon te zorgen. Mn tijdens de reis van eind augustus kan het dermate warm zijn dat we het wandelprogramma in het oosten wat aan moeten passen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in goede hotels, op tweepersoonskamers met douche en wc. Tegen betaling van een toeslag kunt u ook voor eenpersoonskamers kiezen. De hotels zijn, ook voor westerse begrippen, redelijk tot goed. 
De eerste nachten verblijft u in het plaatsje Mavrovo, in het Bistragebergte, in Hotel Bistra. Dit is een modern berg- en wintersporthotel tat in chalet-stijl gebouwd is. Er is veel met hout gewerkt en er is een gezellige lounge, bar en een goed restaurant. De kamers zijn goed, ruim en comfortabel ingericht. Voorts beschikt het hotel over een binnenzwembad en sauna en fitness complex. Het hotel beschikt ook over een zonneterras met mooi uitzicht over het Meer van Mavrovo. Klasse ****, 2 nachten. 
Gelegen aan het rustige einde van de boulevard van Ohrid, aan het gelijknamige meer, ligt het moderne en comfortabele Hotel Tino. Het hotel ligt op loopafstand van het historische centrum en biedt vanaf het terras en de meeste kamers een prachtig uitzicht over het meer. Een hotel met prima kamers, een gezellig terras, bar en restaurant.  De kamers zijn prima en comfortabel en voorzien van een moderne badkamer, airco, verwarming, tv, internetaansluiting, etc. Het hotel beschikt ook over een kleine spa met jaccuzi. Klasse ***, 3 nachten.
Aan de voet van het Pelistergebergte en ca 10 kilometer buiten de stad Bistra verblijven we in het in een rustige, groene omgeving gelegen hotel Shator. Het hotel is omgeven door een groene tuin en is in natuursteen opgetrokken. De kamers zijn ruim en comfortabel, de ontvangst zeer gastvrij. Het hotel beschikt over een prima restaurant met terras. Klasse ***, 2 nachten.
Net buiten het dorp Demir Kapija ligt op een heuvel met prachtig zicht op de omgeving het wijndomein Popova Kula. Het gebouw is omgeven door wijngaarden en een groot grasveld en beschikt over een gerenommeerd restaurant, een wijnwinkel. Er worden ook wijnproeverijen gehouden. De kamers zijn zeer comfortabel.  Klasse ****, 1 nachten.
Aan de rand van het dorp Berovo, pal tegenover het historische Vrouwenklooster ligt hotel Manastir. Dit in een traditionele stijl opgetrokken huis herbergt kleine, maar smaakvol ingerichte kamers. Het hotel beschikt over een gezellige tuin en dito bar. Klasse ***, 2 nachten.
Holiday Inn is een modern en luxe hotel, op de meest centrale locatie van Skopje gelegen, tegenover de beroemde Stenen Brug. De kamers zijn uiterst comfortabel, met luxe badkamers, alle voorzien van alle comfort. Klasse ****, 1 nacht.

Over de maaltijden

De reis is op basis van halfpension, wat betekent dat ontbijt en diner inbegrepen zijn (uitgezonderd  1 diner in Ohrid). Meestal dineert u in het restaurant van het hotel, soms in een goed restaurant in de plaats waar u verblijft (zoals in Ohrid,  en in Skopje). Hier proeft u van de goede, en smaakvolle keuken van de Balkan, waar de beste streekproducten, vaak op ecologische wijze geproduceerd worden voorgeschoteld: veel verse vis en groente en fruit en heerlijke kruidige vleesgerechten.  Ook in Skopje dineren we in een restaurant. Op dag 5 is het diner niet inbegrepen. Dan kunt u dineren in een van de vele restaurants van Ohrid.
De lunches zijn niet inbegrepen; op de meeste dagen kunt u zelf in een lokaal winkeltje of op de markt inkopen doen voor de picknick middenin de natuur. Op sommige dagen kunt u in een plaatselijk restaurant lunchen. Op dag 5 is de lunch in een visrestaurant in Trpejce wel inbegrepen.  Op dag 8 is er op het wijndomein van Popova Kula ook een kleine wijnproeverij geregeld.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overnachtingen in hotels op kamers met douche en wc
 • alle ontbijten en diners vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 12 (excl. diner op dag 5)
 • lunch op dag 5 
 • alle transfers ter plaatse per minibus of landrover, conform programma
 • boottocht dag 5
 • wijnproeverij  op dag 8
 • diensten 1 Engelstalige Macedonische reisleider, diverse lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • overige entrees
 • lunches (uitgez. lunch op dag 5)
 • diner dag 5
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

De wandelingen voeren u over het algemeen over goede paden en landweggetjes. Ook oude geplaveide, nu in onbruik geraakte voetwegen komt u tegen. De kleinere bergpaden zijn soms smal of overwoekerd en kunnen steil zijn. Losse stenen op het pad zijn geen uitzondering. De wandelingen zijn nooit moeilijk en het tempo is zodanig dat u onderweg genoeg tijd heeft om te fotograferen of om u heen te kijken. De duur van de wandelingen ligt gemiddeld tussen de 3 en 6 uur (zuivere wandeltijd); de lengte varieert van 3 tot 15 kilometer. Soms bent u een hele dag op pad, dan weer is er alleen een ochtend- of een middagwandeling gepland. De hoogteverschillen per dag variëren tussen 100 en 500 m stijgen en/of dalen. Eenmaal daalt u 600 meter. Een goede wandelconditie en hoogsluitende wandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving te maken. Ons programma is immers vrijblijvend.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Skopje of in de eerste accommodatie.

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Austrian Airlines via Wenen naar Skopje v.v.

Vluchtschema
OS 378 Amsterdam Wenen vertrek om 07.00 aankomst 08.55 uur
OS 779 Wenen Skopje vertrek om 10.15 aankomst 11.50 uur
OS 780 Skopje Wenen vertrek om 12.35 aankomst 14.15 uur
OS 375 Wenen Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

De reizen vinden plaats in het voorjaar wanneer de sneeuw in de bergen gesmolten is en in de hogere delen de bergbloemen bloeien, en in de nazomer, als de grootste hitte voorbij is en het weer nog stabiel en zonnig. In de lagere delen van het land, waar een mediterraan klimaat heerst is het dan warm, en vrijwel altijd droog en zonnig. De dagtemperaturen lopen daar uiteen van 25°C tot 30°C in de omgeving van Demir Kapija. De meeste wandelingen spelen zich echter hoger in de bergen af en in de omgeving van Ohrid, waar het wat koeler is. In het voor- en najaar loopt de temperatuur overdag tussen de 1000 en 2000 meter uiteen van 15°C tot 20°C, rond het meer van Ohrid is het dan tussen de 20°C en 25°C. Plaatselijke verschillen zijn hier wat groter, maar in het voor- en najaar is het hier toch ook overwegend stabiel en zonnig weer. De kans op een lokale onweersbui is in de bergen echter altijd aanwezig.
Vanwege de kans op warm weer is het met name in september belangrijk om voor goede luchtige wandelkleding en bescherming tegen de zon te zorgen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Macedonië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 

 

Het prijspeil in Macedonië stijgt snel maar is toch nog veel lager dan in West-Europa. De hoeveelheid geld die u uitgeeft blijft daarom beperkt tot ca. €200,-, want alleen voor persoonlijke uitgaven en lunches heeft u geld nodig. De Macedonische munt is de Denar. De koers is afhankelijk van de plaats waar u wisselt. Voor het wisselen kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures. U kunt op het vliegveld van Skopje direct geld wisselen, en ook in de grotere steden en toeristische plaatsen als Ohrid en Bitola kunt u eenvoudig geld wisselen. Daar zijn ook pinautomaten.

In Macedonië reizen we per gecharterde bussen rond. Op sommige dagen een luxe uitvoering, op andere dagen een eenvoudig minibusje. Op het Meer van Ohrid charteren we één dag een klein bootje om u naar een van de kloosters te brengen.

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat u vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kunt u evt. uw wandelconditie wat bijspijkeren. Bovendien kunnen uw voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de wandelingen draagt u een dagrugzakje waarin ruimte moetzijn voor: een warm kledingstuk, regenkleding, de lunch, een grote(of meerdere kleine) veldfles(sen) en eventueel een fototoestel en verrekijker.

 • max 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
Voor de wandelingen
 • stevige, hoogsluitende en goed ingelopen wandelschoenen, met een stevige zool met flink profiel.
 • warme en luchtige wandelkleding kleding
 • regenkleding
 • lichte lange wandelbroek
 • zonnebrandolie en zonnebril
 • dagrugzakje (min 25 liter)
 • 1 of 2 grote veldfles(sen) (minimaal 1,5 liter)
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, etc
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv. : rekverband, sporttape, pijnstillers, middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten.

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren Engelstalige Macedonische reisleder(ster). Hij/zij heeft in het verleden al diverse SNP groepen begeleid en kent het land en de wandelingen uitstekend. Hij/zij vertelt u uitvoerig over de cultuur, historie, zeden en gewoonten van zijn land en met deze gids als intermediair kunnen we intensief contact leggen met de plaatselijke bevolking. De reisleider wordt bovendien op vrijwel alle wandelingen ter zijde gestaan door lokale gidsen.

Voor een verblijf in Macedonië hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende uw verblijf.
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Macedonië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Macedonië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Macedonië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Gezondheidszorg
N.B.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Macedonië zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Macedonië is een veilig land, maar houdt u er rekening mee dat onderhuidse spanningen tussen Macedoniërs en Albanezen soms de kop op steken en mn in de steden tot opstootjes en demonstraties kunnen leiden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ohrid.jpg

Macedonië - wandelvakantie

Het Hart van de Balkan

Wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten