Laos - Fietsreis, 12 dagen De verborgen schatten van Laos

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Laos is een land vol natuurlijke schoonheid en met een zeer ontspannen levenstempo. Deze fietsvakantie voert je door een werkelijk adembenemend landschap. Smalle wegen banen zich een weg door de weelderige begroeiing op berghellingen en dwars door bamboebossen. Peddel langs glinsterende rijstvelden en meanderende rivieren. Voor we het prachtige karstlandschap en de spannende grotten van Vang Vieng gaan ontdekken beginnen we de reis in Vientiane met zijn vele tempels en boeddha's. Bezoek kleurig geklede lokale minderheden in kleine dorpen en vergaap je aan de Plain of Jars. We sluiten de reis af in het bruisende backpackersparadijs Luang Prabang.

Uniek aan deze reis

 • Internationale groep
 • Een duik in de Khuang Si-waterval
 • Ontdek Luang Prabang per fiets
 • De smakelijke Laotiaanse keuken
 • Boeddhistische tempels in levendig Vientiane
 • Plains of Jars (De Vlakte der kruiken)
Zwaarte
Comfort

Video

Een video over de fietsavonturen met Saddle Skedaddle in Laos. Bekijk hier de video. 

 


Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Saddle Skedaddle

SNP Natuurreizen organiseert in samenwerking met Saddle Skedaddle internationale fietsreizen op prachtige bestemmingen.

Dag tot dag

Laos - Laos fietsreis

Laos is het enige door land omgeven land in Zuidoost-Azië en grenst aan Myanmar (Birma) en China in het noordwesten, Vietnam in het oosten, Cambodja in het zuiden en Thailand in het westen.

Het boeddhisme doordringt elk aspect van het leven hier in dit land van mistige bergen, adembenemende schoonheid en sereniteit. Het dichtbeboste landschap bestaat grotendeels uit ruige bergen, met enkele vlaktes en plateaus. De Mekong is de grootste rivier en vormt een groot deel van de westelijke grens met Thailand.

Laos was een Franse kolonie tot 1953. Na de onafhankelijkheid volgde een machtsstrijd tussen royalisten en de communisten en raakte het land betrokken bij de oorlog in Vietnam. Communistische krachten wierpen de monarchie in 1975 omver en jaren van isolement volgden tot in de jaren 1990 Laos zich voor de wereld begon open te stellen.

Dag 1

Aankomst Vientiane

Na aankomst op het vliegveld van Vientiane word je opgewacht en naar het hotel gebracht. Na het inchecken is er wellicht tijd de benen even los te gooien tijdens een korte fietstocht langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. We passeren o.a. Pha That Luang, een grote met goud bedekte boeddhistische stoepa in het centrum van Vientiane, die wordt beschouwd als het belangrijkste nationale monument. Let ook op Vientiane's eigen Arc de Triomphe. Aan het begin van de avond is er een kennismakingsbijeenkomst en spreken de we reis door. Daarna kun je genieten van de authentieke Laotiaanse keuken.

Overnachting in

Vientiane

Dag 2

Vientiane - Vang Vieng 80 km

We beginnen de dag met een verdere verkenning van de stad op de fiets, zodat we de belangrijkste tempels van Vientiane kunnen bekijken. De oudste van allemaal is Wat Sisaket, een tempel met duizenden miniatuur Boeddhabeelden. We zien ook de voormalige koninklijke tempel van Wat Prakeo, die voorheen de beroemde Smaragdgroene Boeddha (Emerald Buddha) huisvestte. Na het culturele deel van de fietstocht wordt het tijd de Laotiaanse natuur te ontdekken en peddelen we naar het Nam Ngum stuwmeer dat werd gecreëerd door de Nam Ngum rivier af te dammen. In het meer liggen enkele prachtige eilanden en een bezoek is dan ook een aangename dagbesteding voor inwoners van Vientiane die de zomerse hitte willen ontvluchten. Onderweg bezoeken we ook het dorp Ban Keun, beroemd om het distilleren van Lao Whisky (Lao-Lao) en om zijn zoutwinningsinstallatie.

Het laatste stuk naar eindpunt Vang Vieng leggen we per bus af. Hoewel de stad niet veel meer omvat dan een paar straten, zal ze zich blijvend in je geheugen nestelen vanwege het prachtige omliggende landschap met rivieren en rotsformaties.

Overnachting in

Vang Vieng

Dag 3

Vang Vieng 18 km en kajakken 

In het prachtige gebied rond Vang Vieng is veel te zien en we hebben dan ook slechts een korte fietsrit gepland. De fietstocht brengt ons naar enkele Pha Tao-dorpen, maar niet voordat we de verbazingwekkende kalksteengrotten van Tham Nam Thaen en Tham Non bezocht hebben. Na het fietsen stappen we in de kajak voor een ontspannen tochtje naar verschillende Nam Song-dorpen. Na de lunch brengen we een bezoek aan een biologische boerderij waar je wijn en thee kunt proeven en kunt zien hoe zijde gemaakt wordt.

We keren halverwege de middag terug naar Vang Vieng om ons op te frissen voordat we gaan eten. Met veel geweldige kleine restaurants hier, word je verwend met welk gerecht je ook kiest!

Overnachting in

Vang Vieng

Dag 4

Vang Vieng – Phonsavan 80 km

Vandaag fietsen we van Vang Vieng naar het district Kasi en verder naar Phonsavan. Het adembenemende berglandschap biedt een prachtig decor en is de thuisbasis van talloze stammen van minderheden zoals de Hmong. Mede door het bergachtige karakter van de rit bereiken we Phonsovan pas laat in de middag. Phonsovan is vrij vertaald de 'Paradijselijke Heuvels' en het is gemakkelijk te zien waarom! Het platteland hier gedomineerd door groene heuvels en dennenbossen en de dorpen staan vol met kleurrijke houten huizen. Veehouderij is een van de hoofdactiviteiten in deze streek en de Hmong-cowboys met hun bruin-paarse hoeden zijn een bekend gezicht in de dorpen. Hoewel het een lange dag fietsen is, is de volgwagen altijd in de buurt voor als je een paar kilometer wilt 'smokkelen'.

Overnachting in

Phonsavan

Dag 5

Phonsavan - Plains of Jars  40 km

's Morgens fietsen we naar Muang Khoun, de voormalige hoofdstad van Xieng Khouang voordat het bijna volledig verwoest werd tijdens de oorlog. De rit naar Muang Khoun voert door een rustige, landelijke omgeving met glooiende heuvels, rijstvelden en minderheidsdorpen. De volgwagen brengt ons terug naar Phonsavan en vervolgens brengen we een bezoek aan de Plain of Jars, de 'Vlakte der Kruiken'. De enorme kruiken gemaakt van zandsteen, graniet of soms verkalkt koraal variëren in grootte; de grootste wegen maar liefst 13 ton. Ze liggen verspreid over de vlakte, in groepjes, maar er wordt gezegd dat ze een rechte lijn vormen van Zuid-Thailand naar Noord-India. Hun precieze doel is onbekend. Theorieën variëren van urnen voor begrafenissen tot opslag voor voedsel of Lao Lao rijstwijn voor de koning.

Overnachting in

Phonsavan

Dag 6

Phonasavan - Sam Neuan 80 km

Na een vroeg ontbijt brengt de bus ons een eindje op weg om wat wegen van slechte kwaliteit te vermijden. We fietsen vervolgens door een adembenemend landschap en stoppen hier en daar in een dorpje. Het hoogtepunt van de dag zijn de mysterieuze menhirs van Hintang. Van dit UNESCO-werelderfgoed wordt gedacht dat deze ten minste 1500 jaar oud is. Volgens lokale mythologie zijn de soms wel 3m hoge menhirs uitgehouwen met een magische bijl in de hand van een reus genaamd Ba Hat. Het is zeker een magische plek te noemen!

Vroeg in de avond arriveren we in Sam Neuan, waar we overnachten. Sam Neuan ligt in een kleine schilderachtige vallei. De witte betonnen huizen met rode daken worden omringd door het frisse groen van rijstvelden en de weelderig begroeide bergen. De stad staat bekend om zijn prachtige met de hand geweven stoffen.

Overnachting in

Sam Neuan

Dag 7

Sam Neuan - Vieng Xay 35 km  

Na een vroeg ontbijt bezoeken we een aantal lokale textieldorpen voordat we doorgaan naar de beroemde grotten van Vieng Xai. Dit netwerk van kalksteengrotten bood een schuilplaats aan de pro-communistische Pathet Lao tijdens hun strijd met de door de Amerikanen gesteunde royalistische regering. Hier ontstond een 'Verborgen Stad' met meer dan 20.000 inwoners. Gedurende negen jaar van bijna voortdurende bombardementen, schuilden ze in de grotten. De Verborgen Stad herbergde o.a. scholen, ziekenhuizen, markten, ministeries, een radiostation, een theater en een militaire barak. Nadat we de belangrijkste bezienswaardigheden hebben bekeken keren we terug naar Vieng Xay, waar we overnachten.

Overnachting in

Vieng Xay

Dag 8

ViengXay - Sam Neuan - Nong Khiaw (geen fietsdag)

We rijden vandaag naar Luang Prabang. De rit van ca. 8 uur wordt op diverse plekken onderbroken zoals in Muang Vieng Kham, enkele interessante Blue Hmong-dorpen en soms ook gewoon om even wat te drinken. Het landschap in deze regio is prachtig, met de bergen dicht en fel groen. Rode kliffen en torenhoge blauwgroene kalksteen begroeten ons als we aankomen op onze bestemming Nong Khiaw, een klein stadje aan de oevers van de Nam Ou rivier.

Overnachting in

Nong Khiaw

Dag 9

NongKhiaw - Luang Prabang 50 km

Voordat we met de minibus in 2 uur naar Luang Prabang rijden maken we eerst een fietstocht door de directe omgeving van Nong Khiaw. Eenmaal in Luang Prabang maken we eerst een rit door de stad voor we doorfietsen naar de Pak Ou-grotten, die zich ongeveer 25 km stroomopwaarts van Luang Prabang bevinden. De grotten staan bekend om hun miniatuur Boeddha-beelden die o.a. meditatie, onderwijs, vrede en nirvana uitbeelden. Een privéboot brengt ons over de Mekongrivier terug naar Luang Prabang. 

Overnachting in

Luang Prabang

Dag 10

Luang Prabang 10 km

Er is geen betere manier om Luang Prabang te verkennen dan met de fiets en we nemen er de hele dag de tijd voor. 's Morgens bezoeken we het Koninklijk Paleis, Wat Sene (de oudste tempel van de stad)  Wat Sene en de prachtige tempel Wat Xieng Thong in een rustige tuin aan de oevers van de Mekong. Het is een prachtig stukje Laotiaanse tempelarchitectuur, met zijn gelaagde en sierlijke mozaïeken.

We zullen ook de indrukwekkende stoepa van Wat Visoun en het heiligdom van Wat Aham bekijken. Na de lunch gaan we de stad uit om een bezoek te brengen aan textieldorpen Ban Xieng Khong en Ban Xienglek.

We sluiten deze dag vol indrukken af met een klim naar de top van Mount Phousi om de heilige vergulde stoepa te zien. Het enige nog resterende agendapunt is genieten van de zonsondergang vanaf dit perfecte uitkijkpunt.

Overnachting in

Luang Prabang

Dag 11

Luang Prabang - Khuang Si-waterval 48 km

De vroege ochtend biedt ons de mogelijkheid om de gelovige inwoners te helpen met het aanbieden van aalmoezen (vaak in de vorm van plakrijst) aan de saffraankleurig-geklede monniken. Het is een unieke traditie, omdat Laos de enige boeddhistische natie is waar dit dagelijkse ritueel nog steeds wordt uitgevoerd. We fietsen de stad uit en zien op de Phousimarkt hoe de lokale cultuur intact blijft. Je vindt er een verbazingwekkende hoeveelheid spullen die je zullen verrassen, verbazen en soms totaal en volkomen verbijsterd achterlaten!

Laos staat bekend om zijn traditionele ambachten en vandaag bezoeken we de dorpen Ban Ouay, Ban Thapene en Ban Phanom. Het laatste is een dorp dat volledig in het teken staat van traditionele textielproductie. Alle families van het dorp werken iedere dag hard op hun weefgetouwen om goederen te koop te kunnen aanbieden op de avondmarkten. Na ongeveer 30 km bereiken we de prachtige Khuang Si-waterval. Via 3 stappen stort het water zich 50m omlaag naar enkele azuurblauwe poelen die zich prima lenen voor een verfrissende duik. .

Laat in de middag keren we met de bus terug naar de stad Luang Prabang. We bezoeken de avondmarkt, waar je het prachtige handgemaakte textiel van de bergstammen uit de omgeving van Luang Prabang kunt vinden.

Overnachting in

Luang Prabang

Dag 12

Vertrek 

We worden naar het vliegveld van Luang Prabang gebracht voor de vlucht terug naar huis.

NB Programma

We doen altijd ons best om ons aan het dag-tot-dagprogramma te houden, maar houd er rekening mee dat we dit niet altijd kunnen garanderen. Heel af en toe hebben doen gebeurtenissen zich voor die buiten onze macht liggen en dienen we het programma van de reis hierop aan te passen. Je kunt er echter van op aan dat je nog steeds een geweldige tijd zult hebben!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in hotels en guesthouses. Een fietsvakantie door landelijke, onbekende gebieden heeft als charme dat we beperkt zijn in onze keuze van accommodatie - soms verblijven we in het enige guesthouse van het dorp. Hoewel je niet over alle faciliteiten beschikt die je thuis gewend bent, kunnen we gerust stellen dat deze kleine, door families gerunde overnachtingsplaatsen dat 'gemis' ruimschoots compenseren met unieke locatie, uitzicht, sfeer en vriendelijke ontvangst.

Maaltijden

Smakelijk, lokaal bereid voedsel is een van de grootste geneugten van reizen in Zuidoost-Azië en je zult tijdens deze reis goed worden verzorgd. Eenvoud is de sleutel; verse, seizoensgebonden en lokale producten. In Laos wordt uiteraard veel rijst gegeten, evenals noedels en licht gekruide gerechten. Het ontbijt is iedere dag inbegrepen en vrijwel altijd in de vorm van een buffet. Lunch is inbegrepen op alle fietsdagen; we houden ofwel een picknick of we zoeken een lokaal restaurant op. Tijdens het fietsen word je ook nog eens voorzien van snacks, fruit en water. De diners zijn niet inbegrepen maar de gidsen weten overal de leukste eetadresjes te vinden. 

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 10 x lunch
 • Diensten Engelstalige Saddle Skedaddle reisleider, lokale gids
 • Ondersteuning volgwagen
 • Bagagevervoer
 • Vervoer van en naar vliegveld op aankomst- en vertrekdag
 • Kajaktocht Vang Vieng (dag 3)
 • Boottocht op de Mekong rivier (dag 9)
 • Entree tempels en grotten volgens programma

Niet inbegrepen

 • Heen en terugreis 
 • Diners 
 • Visum en evt. inentingen
 • Fooien
 • Reisverzekering
 • Drankjes, persoonlijke uitgaven
 • Fietshuur (bij te boeken)
 • Luchthaventransfers op andere dagen dan geplande aankomst- en vertrekdag
 • Optionele excursies buiten programma

Over de activiteiten

De fietsroute voert grotendeels over rustige landelijke wegen. De kwaliteit van het asfalt is wisselend en de wegen zijn niet overal in de beste staat. We nemen af en toe een fraaie, onverharde weg om drukkere stukken hoofdweg te vermijden. Vlakke tochten worden afgewisseld met enkele heuvelachtige routes. De hitte en de luchtvochtigheid zijn een verzwarende factor; we fietsen in een vrij rustig tempo.

Een minibus met airconditioning zal dienst doen als volgwagen tijdens de fietstochten. In de bus is ruimte voor vermoeide fietsers en bv. extra kleding. Houd er rekening mee dat niet alle plekken op de fietsroute bereikbaar zijn voor de bus.

Over de groepssamenstelling

Internationale groep. Het min. aantal deelnemers per vertrekdatum is 6, het maximum 14.

Extra's

Fietshuur

Mountainbike

Je huurfiets is een goede mountainbike met voorvering en schijfremmen en wordt op verzoek geleverd met helm. Geef dit bij boeking aan.

Praktische informatie

Vlucht informatie

Kies voor deze reis een vlucht heen naar Vientiane (VTN) en terug vanaf Luang Prabang (LPQ).

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven via e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

In Laos is het grootste deel van het jaar warm en vochtig met temperaturen overdag tussen de 27ºC en 33ºC. 's Nachts is het koeler en kan het tussen eind oktober en maart op hogere hoogten verrassend fris zijn. In het uiterste noorden kan de temperatuur overdag tussen november en februari dalen tot zo'n 12ºC. Tussen oktober en april blijft het meestal droog. Het regenseizoen is van mei tot september, met korte, hevige stortbuien die worden afgewisseld met zonnige periodes.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Laos ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De munteenheid in Lao is de Laotiaanse Kip. In sommige hotels, restaurants en winkels worden Amerikaanse dollars geaccepteerd. Alle ontbijten en de meeste lunches, zoals aangegeven in de reisbeschrijving, zijn inbegrepen in de reissom. Aan overige kosten zul je ca. $ 300 - $ 400 kwijt zijn, inclusief diners, maar dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingsgedrag. 

We raden aan om een klein bedrag in Amerikaanse dollars (kleine  coupures) mee te nemen. Je vindt geldautomaten in alle grote steden. Daar buiten kan het wat lastiger zijn om aan geld te komen. VISA en MasterCard worden geaccepteerd in sommige hotels, restaurants en winkels.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het fietsplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Ook enig doorzettingsvermogen is onmisbaar. Als goede training kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige fietstochten in Zuid-Limburg of de Ardennen maken. 
Elders is niet alles zo geregeld als in Nederland. Soms lopen de zaken niet zoals gepland en is het nodig te improviseren. Zelfredzaamheid en een avontuurlijke geest zijn op zulke momenten plezierige eigenschappen. Je wordt geacht zelf een band te kunnen plakken.

Als je van plan bent om je eigen fiets mee te nemen, adviseren wij een mountainbike met veel versnellingen en op zijn minst voorvering. Het is essentieel dat de fiets in goede staat verkeert. We raden aan om de fiets voor vertrek tijdig naar een plaatselijke fietsenhandel te brengen voor een onderhoudsbeurt. Als uw fiets niet-standaard gereedschap of onderdelen vereist (bv. 29 " banden ), zorg er dan voor dat je deze meeneemt. 

Tijdens het fietsen is het verplicht om een helm te dragen. Als je geen helm hebt of niet van plan bent om een eigen helm mee te brengen, kunnen wij, afhankelijk van beschikbaarheid, er op verzoek een verstrekken. Je mag niet rijden zonder helm.

 • GELDIG paspoort en kopie
 • Geld, pinpas, eventueel creditcard
 • Kopie reis- en ziektekostenverzekering
 • Grote rugzak of zachte tas voor hoofdbagage
 • Flight bag of regenhoes voor hoofdbagage
 • Dagrugzak en / of stuurtas
 • Waterdichte zakken
 • Zonnebril
 • Fietskleding
 • Fietshandschoentjes
 • Fietshelm
 • Fietsschoenen of gympen
 • Lichte wandelschoenen
 • Dunne trui, jack of fleece voor 's avonds
 • Luchtige, lange broek voor 's avonds
 • Handdoek
 • Zaklampje
 • Regenkleding
 • Zwemkleding
 • Sandalen of slippers
 • Reparatieset fiets en multitool
 • Bidons
 • Drinkbeker
 • Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
 • enkele eenvoudige EHBO-middelen
 • Anti-insectenmiddel
 • Desinfecterende handgel (zeep waarbij je geen water hoeft te gebruiken)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Laos hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Laos (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Laos van maximaal 30 dagen hebt u een visum nodig, dat u bij aankomst op de luchthavens van Vientiane, Luang Prabang of Pakse kunt regelen. U hebt 1 pasfoto nodig en uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen.

N.B. Er is echter geen garantie voor toelating tot Laos volgens het bovenstaande. Het is altijd aan te bevelen vooraf contact te zoeken met de ambassade van Laos (in Brussel: http://www.ambalao.be/) of de luchtvaartmaatschappij om zonder visum bij vertrek in te checken. Mochten de regels veranderd zijn dan hebt u nog tijd om voor vertrek een visum te verkrijgen via de ambassade. 

Visum Laos bij aankomst
Benodigdheden voor het visum zijn: 1 pasfoto, een visum aanvraagformulier dat u ter plekke krijgt De kosten bedragen ca. USD 35,00 in contanten. Houdt u er rekening mee dat het regelen van een visum aan een grenspost enige tijd kan duren.

N.B. Indien u over land vanuit Thailand, Vietnam of Cambodja het land binnenreist kunt u het beste vooraf contact opnemen met de ambassade of u vooraf een visum moet regelen.

N.B. Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg Het is in Laos zeer slecht gesteld met de gezondheidszorg. De ziekenhuizen in Thailand zijn vergelijkbaar met de onze. Als u in Laos iets overkomt, moet u zo snel mogelijk naar Thailand gaan. Geneesmiddelen zijn in de grote steden van Laos wel te verkrijgen, maar op het platteland absoluut niet. Neem daarom zelf uw medicijnen en meest elementaire EHBO-spullen mee.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de plaatselijke reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. Wees voorzichtig met oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Laos binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Laos zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis van meer dan 2 weken. Laat u informeren over de risico's op oa. Mazelen en Japanse Encefalitis.

Malaria
In Laos komt het hele jaar Malaria voor, muv. de hoofdstad Vientiane.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Over het algemeen is reizen in Laos veilig. Bij reizen over de weg buiten de grote steden kunnen interetnische conflicten en banditisme extra risico met zich mee brengen, met name indien u in het zuiden per openbaar vervoer reist. Tijdens een SNP reis zult u overigens altijd met privé-vervoer reizen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Laos - Fietsreis

De verborgen schatten van Laos

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten