Kroatië, Bosnië en Herzegovina - Via Dinarica etappe 2, 8 dagen Ontdek de verstilde berggebieden van de westelijke Balkan

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghutten, hotels en pensions

Hooggebergte en ongerepte natuur, daar houden wij bij SNP van. Daarom zijn we enthousiast om de Via Dinarica te kunnen delen: een route van tweeduizend kilometer dwars door het hooggebergte van zeven Balkanlanden. Sinds dit pad in 2014 is afgemaakt wordt het geprezen in bladen als National Geographic, als een van de beste wandeltochten van de wereld. Met name de gastvriendelijkheid, de weidse natuur en de gevarieerde keuken scoren hoog. Dus is het hoog tijd om van de Via Dinarica ons nieuwe wandelproject te maken. Begeleid door gekwalificeerde lokale berggidsen en een deskundige SNP-reisleider verken je de ruige bergwereld van de Dinarische Alpen. Je bagage wordt waar mogelijk vervoerd. Deze tweede etappe voert over de hoogste berg van Kroatië, door de Bosnische stad Mostar en via een stille hoogvlakte naar Sarajevo.

Uniek aan deze reis

 • Ongerepte natuur in Europa
 • De mooiste trajecten van de tweeduizend kilometer lange hoofdroute door de hoogste berggebieden en bovenlangs de Adriatische kust
 • Lokale keuken
 • In etappes van elk acht dagen door de mooiste bergen van de Balkan
 • Ontmoet de bevolking van de Balkan
Zwaarte
Comfort

OpPad | Pionieren in een prachtgebied

Kale kartelpieken en bijzondere bergdorpjes. Op de Via Dinarica wandelroute beleef je het mooiste van zeven Balkanlanden. Maar liefst 1.260 kilometers lang. Lees verder op Op Pad...


Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant

SNP Natuurreizen en de Volkskrant organiseren elk jaar samen een aantal inspirerende lezersreizen.

Dag tot dag

Kroatië, Bosnië en Herzegovina - Via Dinarica etappe 2

‘Best New Trail’ volgens Outside Magazine (2014), ‘Best Trekking Path’, volgens Paste Magazine (2015), ‘2016 Must-see’ volgens Wanderlust en The Guardian en een van de ‘Best of the World’-bestemmingen voor 2017 volgens National Geographic Traveler. Sinds de voltooiing van de tweeduizend kilometer lange wandelroute in 2014, duikelen de media over elkaar heen om de Via Dinarica te prijzen vanwege de landschappelijke schoonheid en de unieke beleving die de route aan wandelaars biedt. Dus werd het hoog tijd om van de Via Dinarica hèt nieuwe wandelproject van SNP te maken.  Volledig georganiseerd en uitstekend begeleid wandel je door de mooiste berggebieden van de westelijke Balkan. Je verblijft afwisselend in prachtige dorpjes en stadjes, waar je te gast bent in kleine pensions en dorpshotels. Midden in de ruige bergwereld van de Dinaren slaap je in berghutten, die in dit toeristisch nog relatief weinig ontwikkelde berggebied vaak nog heel primitief zijn. Waar mogelijk wordt je bagage vervoerd.

De Dinarische Alpen strekken zich globaal uit langs de oostkant van de Adriatische Zee, van het Sloveense karstplateau tot in Griekenland. Hier klopt het ware hart van de Balkan en vind je nog plekken waar de eenentwintigste eeuw en het moderne Europa mijlen ver weg lijken. Authenticiteit en gastvrijheid zijn hier de toverwoorden. De flora en fauna van de - hoofdzakelijk kalkrijke - bergmassieven zijn buitengewoon rijk aan soorten, waarvan er veel uniek zijn voor de regio.

Het project Via Dinarica, dat in 2010 werd gestart, heeft zich als hoofddoel gesteld om het kleinschalige en duurzame toerisme in de armste streken van Europa te stimuleren. Door de ontwikkeling van deze lange-afstandswandelroute maken wandelaars kennis met de tradities, het ongeëvenaarde landschap en het culturele erfgoed van de Balkan.

Etappe 2 Kroatië en Bosnië-Herzegovina
Deze tweede etappe begint in het vriendelijke dorpje Skradin, vlak bij de beroemde Krka-watervallen. De eerste dag maak je een wandeling door de diepe kloof van de Krupa-rivier, waar de witte kalkrotsen sterk contrasteren met de groene begroeiing op de valleibodem en het azuurblauwe water van de rivier. Vervolgens wacht een tweedaagse minitrek naar de top van de hoogste berg van Kroatië, de Mt. Dinara (1831 meter). Daar slaap je in een afgelegen berghut. Dan rijden we naar de prachtige Bosnische stad Mostar, met haar beroemde brug over de Neretva-rivier. Daarna wacht het ruige en amper door wandelaars bezochte Cvrsnica-gebergte en het Blidinje Natuurpark, met zijn ruige pieken, mooie beukenbossen en markante karstfenomenen, zoals de natuurlijke rotsboog Hajducka Vrata. Ten slotte wandelen we door het prachtige hoogland van Lukomir, waar we door dorpjes komen waar eeuwenoude tradities in eer worden gehouden. De etappe eindigt in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina.

Dag 1

We vliegen via Zagreb naar Split. Een busje brengt ons eerst naar het centrum, waar we de mensen oppikken die ook de eerste etappe hebben gedaan. Vervolgens rijden we in totaal anderhalf uur naar het stadje Skradin aan de oevers van de Krka-rivier. In het centrum van Skradin hebben we een gastvrij hotel. Aan het einde van de middag kunnen we een kijkje nemen bij de watervallen, die trapsgewijs omlaag storten. Wie wil kan hier ook een boottocht doen. Diner is in het hotel.

Overnachting in

Skradin

Dag 2

Snoer de bergschoenen maar aan voor de eerste opwarmende wandeling! In ruim een uur rijden we naar het dorpje Ravni Golubic, dat boven de spectaculaire kloof van de Krupa-rivier ligt. We maken een wandeling bovenlangs en dalen af. De groene planten steken af tegen de witte kalkrotsen en het smaragdkleurige water. We picknicken aan de oever van de rivier. Waarom ook niet meteen een frisse duik? De bus pikt ons aan het eind van de kloofwandeling weer op en brengt ons terug naar het hotel. Lengte wandeling 8 km, 300 m stijgen en dalen, duur circa 4 uur.

Overnachting in

Skradin

Dag 3

De spieren los en de schoenen ingelopen, beginnen we aan een meerdaagse tocht. Met extra spullen voor de overnachting in onze rugzakken rijden we naar een dorpje op de flank van het Dinara-gebergte. We beklimmen (facultatief) de Badanja Peak (1.281 m). Vanaf de top in Kroatië hebben we een panorama-uitzicht over de bergen van Bosnië-Herzegovina. We dalen af naar de berghut, waar we slapen in meerpersoonskamers. Hier zijn beperkte sanitaire voorzieningen. Terwijl we uitrusten, kookt onze Kroatische gids voor ons.

Lengte 18 km, 1100 m stijgen en 300 m dalen, duur circa 6,5 uur.

Overnachting in

Brezovac berghut

Dag 4

Onze wandeling gaat verder door het ruige kalklandschap. Onderweg beklimmen we de Dinara (1831 meter, de hoogste berg van Kroatië), met uitzicht over de vlakte van Knin en de nabijgelegen bergen van Bosnië en Herzegovina. Na de picknick op de top dalen we af naar de bewoonde wereld waar de bus wacht, met de rest van onze bagage. Die brengt ons langs een bijzondere vallei landinwaarts naar de Bosnische stad Mostar. Het is vier uur rijden, maar er valt genoeg te zien onderweg. Hier verblijven we in de oude stad, dichtbij de Stari Most, de wereldberoemde brug van Mostar. Lengte wandeling 16 km, 800 m stijgen en 1200 m dalen, duur 6,5 uur.

Overnachting in

Mostar

Dag 5

De volgende bergtop wacht alweer op ons: de Veliki Vilinac, op 2118 meter. Na een vroeg ontbijt pakken we extra spullen in voor de overnachting en rijden twee uur tot diep in de bergen van Cvrsnica. In dit ongerepte berggebied komen maar weinig wandelaars, laat staan andere toeristen. Vanaf de afgevlakte top van de Vilinac hebben we een prachtig panorama. De hut waar we vannacht slapen is nu nog maar een klein stukje lopen en ligt net onder de top. Vanavond koken de gidsen een eenvoudige maaltijd voor ons. Lengte 11 km, 700 m stijgen en 200 m dalen, duur 4,5 uur. 

Overnachting in

Vilinac berghut

Dag 6

We staan vroeg op. Maar de zon tussen de bergen omhoog te zien kruipen vanaf deze hut is het helemaal waard. We beklimmen de Drinaca Peak (2038 meter) en wandelen naar de Hajducka vrata, een grote natuurlijke rotsboog: door het type gesteente ontstaan hier bijzondere rotsformaties. We dalen fiks af tot de bodem van de vallei. Hier wacht ons een rit van 2,5 uur naar het dorp Umoljani. We slapen in een eenvoudig maar gastvrij huis en genieten we van de eerlijke lokale Bosnische keuken. Lengte 15 km, 150 m stijgen en 1750 m dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Umoljani

Dag 7

De afsluitende wandeling gaat over de Lukomir-hoogvlakte, rustig en afwisselend. Eerst bezoeken we een oude moskee en dan wandelen we langs zeven watermolens. We volgen de bergkam en gaan langs de flank van de Obalj naar het mooie dorp Lukomir, het hoogstgelegen dorp van Bosnië-Herzegovina. Sommige oudere dorpelingen dragen nog een tulband of een fez. We keren terug via de vallei Dugo Polje over een pad dat wordt onderhouden door de dorpelingen zelf. Bij een kleine nederzetting van zomerboerderijen worden we opgepikt en rijden in ruim een uur naar Sarajevo. Daar wachten een pension en ons slotdiner in een restaurant.

Wandelduur 6,5 uur, lengte 18 km, 650 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Sarajevo

Dag 8

Deze etappe van de Via Dinarica zit erop. Na een (zeer) vroeg ontbijt word je naar het vliegveld van Sarajevo gebracht. Van daar vlieg je via Zagreb terug naar Nederland. Als je ook de derde etappe hebt geboekt, ontmoet je de rest van de groep die de derde etappe gaat doen, aan het einde van de middag in hetzelfde pension.

NB Programma

Let op: alle wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijzigingen met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven we altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens etappe 2 verblijf je de eerste twee nachten in een gastvrij driesterrenhotel in Skradin. Hier zijn goede en modern ingerichte twee- of éénpersoonskamers met eigen badkamer. Het hotel heeft een prima restaurant met een gezellig terras. Daarop volgt één nacht in een eenvoudige berghut, op een kleine slaapzaal in stapelbedden met alleen een eenvoudige wc. Er is geen stromend water. De lokale gids kookt hier. Er zijn dekens aanwezig, dus je neemt dus alleen een lakenzak en kussensloop mee. In Mostar en in Sarajevo hebben we een familiepension met goede kamers, met badkamer, televisie, internet en airco. In de Cvrsnica verblijven we één nacht op een slaapzaal in een eenvoudige hut met beperkte sanitaire voorzieningen. Hier kan het bagagevervoer niet komen en neem je dus spullen voor één nacht mee naartoe. In het dorp Umoljani verblijven we één nacht in een eenvoudig pension, op meerpersoonskamers met gedeelde sanitaire voorzieningen.

Wie een eenpersoonskamer boekt, heeft die dus in Skradin, Mostar en Sarajevo (vier nachten). In de andere accommodaties zijn geen eenpersoonskamers.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen. In de steden geniet je in een restaurant van de smakelijke keuken van de Balkan. Er wordt een driegangenmenu geserveerd, met telkens keuze uit meerdere gerechten. In Skradin dineer en ontbijt je in het restaurant van het hotel. In Umoljani proef je de lokale Bosnische keuken. In de berghut op de Cvrsnica worden de maaltijden bereid door de lokale gidsen - eenvoudig maar voedzaam. Een helpende hand wordt gewaardeerd. In de berghut in het Dinaragebergte verzorgt de lokale gids een eenvoudige maaltijd. Op de wandeldagen (dag 2 t/m dag 7) wordt er vanuit de accommodaties of door de reisbegeleiding voor een lunchpakket gezorgd. Dit bestaat uit brood, vleeswaren, kaas, salades, koekjes, chocoladerepen, trailmix en koffie/thee.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden
 • transfers conform programma
 • bagagevervoer
 • entree nationale parken
 • entree Omisfort
 • diensten 1 SNP-reisleider
 • lokale Engelstalige berggids

Niet inbegrepen

 • lunch dag 1 en 8
 • eventueel overig entree
 • transfer naar of van verlengingshotels
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen door de bergen van de Dinarische Alpen zijn vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige paadjes behoorlijk pittig. Meestal gaat het over kleine bergpaden, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Er moet weleens geklauterd worden of stukken over ongebaand terrein gelopen. De Via Dinarica is formeel geheel gemarkeerd, maar lang niet elk traject is goed onderhouden.
Een goede wandelconditie en hoogsluitende bergwandelschoenen zijn voor deze reis daarom noodzakelijk. Uitschuifbare wandelstokken worden aanbevolen. Ook al zijn de meeste wandelingen hoog in de bergen, kan de zon in de zomermaanden intens zijn. Drink daarom anderhalf tot twee liter water per dag en bescherm jezelf met lange mouwen, een petje en zonnebrand.
De duur van de wandelingen van etappe 2 ligt tussen de vier en zeven uur, gerekend zonder pauze; de lengte van de wandelingen tussen de 11 en 16 kilometer. Het zijn vooral de hoogteverschillen die de wandelingen inspannend maken: die liggen tussen de 350 en 1.800 meter stijgen en dalen. Tijdens deze etappe draag je vier dagen extra bagage voor steeds één overnachting in je dagrugzak. Andere dagen wordt alle bagage vervoerd.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Split of in het hotel in Skradin.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Croatia Airlines, via Zagreb naar Split en terug vanaf Sarajevo, via Zagreb.

Vluchtschema
OU 451 Amsterdam - Zagreb vertrek om 11.20 aankomst 13.10 uur
OU 658 Zagreb Split vertrek om 14.30 aankomst 15.20 uur
OU 341 Sarajevo- Zagreb vertrek om 06.30 aankomst 07.20 uur
OU 450 Zagreb - Amsterdam vertrek om 08.20 aankomst 10.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

De berggebieden van de Dinarische Alpen liggen op de grens van het mediterrane klimaat van de Adriatische kust en het landklimaat in het binnenland van de Balkan. Waar de Via Dinarica zich aan de zeezijde van de hoofdkam bevindt overheersen dus mediterrane invloeden, aan de landzijde van de bergen zijn er vooral invloeden van het landklimaat. Onze reis vindt in de vroege zomer plaats, als de sneeuw grotendeels uit de bergen verdwenen is, de vegetatie en bloemenpracht op haar mooist is, en het nog niet al te heet is. Het is dan overwegend zonnig en droog. In juni kan het aan de kust en in de lage valleien in het binnenland tot 30 ºC worden, maar hoog in de bergen blijft het overdag tussen de 15 en de 20 ºC. De nachten kunnen in de bergen in juni flink afkoelen. In de bergen is er altijd kans op een regenachtige dag of een pittige onweersbui, ook in de zomermaanden. Als de bora waait, die vooral aan de kust en in de bergen kan waaien, kan het flink afkoelen. Deze aflandige wind is vergelijkbaar met de mistral.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Balkan ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch op dag 1 en 8, drankjes en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. Je kunt in Kroatië o.m. op het vliegveld van Split en Skradin pinnen, en in Bosnië-Herzegovina in Mostar en Sarajevo. De Kroatische munt is de kuna. In Bosnië-Herzegovina betaal je met de Bosnische Mark.

Tijdens deze reis zijn er diverse ritten per gecharterde mini- of midibus (afhankelijk van de groepsgrootte) van en naar de wandelingen of treks. De langere ritten van het vliegveld van Split naar Skradin en op dag 4 naar Mostar geschieden ook per gecharterde mini- of midibus. Voor het korte ritje van het centrum van Sarajevo naar het vliegveld worden taxi's ingezet.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat je vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kun je evt. je wandelconditie bijspijkeren. Bovendien kunnen je voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. Tijdens deze tweede etappe zijn de twee berghutten niet bereikbaar voor het bagagevervoer. Daarom dien je op dag 3, dag 4  en op dag 5 en dag 6 wat extra spullen voor één overnachting in je rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van minimaal 40 liter (i.v.m. meenemen spullen voor overnachting in hut)
 • regenhoes voor uw (dag)rugzak
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleider wordt ter plekke vergezeld door een lokale, Engelstalige en gekwalificeerde bergwandelgids.

Voor een verblijf in Kroatië heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende je verblijf.

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend

Voor een verblijf in Bosnië-Herzegovina heb je een geldig paspoort of een nationale identiteitskaart nodig. Er is geen visum vereist voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort of identiteitskaart mee te nemen op reis en dit apart goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst met voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Als goede training kun je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor je medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk. Zorg vooral voor voldoende maatregelen bij voor jezelf bekende gezondheidsstoornissen.

N.B. Let op de mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over je medicijnengebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden je aan om je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Over het algemeen is het drinkwater in Bosnië-Herzegovina van goede kwaliteit en drinkbaar. Echter, bij twijfel kun je flessen mineraalwater kopen. Wees in ieder geval alert, ook met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril en dergelijke.

Praktisch
• Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
• Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen. Droge lucht vermindert het draagcomfort.
• Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Bedek altijd je schouders, eventueel met een sjaal en draag broeken of rokken tot over de knieën.
• Voor medische hulp kun je het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Preventieve maatregelen
Bij aankomst is het belangrijk de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en neem bij uitstapjes een zonnebril of een hoofddeksel mee. Je moet steeds veel blijven drinken, vooral als het erg warm is en je ongemerkt veel vocht verliest. Om je maag en darm minder te belasten zijn warme dranken over het algemeen beter.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Voor Bosnië-Herzegovina zijn geen vaccinaties verplicht. Sommige vaccinaties worden ongeacht de verblijfsduur wel aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Er wordt een BMR inenting aanbevolen als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad. Daarnaast komt in Bosnië-Herzegovina tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken. Let op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies dien je je 4 tot 6 weken voor vertrek te laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en je hebt vaccinaties nodig, maar het ontbreekt aan tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis langskomt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • Vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • Buiten kantooruren en in weekenden
 • Vaccinatie door erkende artsen
 • Vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter. Houd hier rekening mee.

Rondreizen
In geheel Kroatië kan in principe veilig worden gereisd. Dit geldt zeker voor alle doorgaande wegen en voor alle toeristencentra. Gebieden die gevaarlijk zouden kunnen zijn om te betreden, worden overal duidelijk aangegeven.

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië, alhoewel veilig en welkom hetend, zijn niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken.

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

In Bosnië-Herzegovina kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Laat belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel en vermijd ’s nachts bankautomaten voor het pinnen van geld. Let goed op je kostbaarheden en op je (hand)tas. Vooral in de steden is de kans op kleine criminaliteit (zakkenrollerij en gauwdiefstal) het grootst. Bedenk ook dat Bosnië-Herzegovina in een aardbevingsgebied ligt.

Mijngevaar
In bepaalde gebieden van Bosnië-Herzegovina bevinden zich nog landmijnen. Wees op je hoede, want het is niet altijd goed aangegeven waar de landmijnen precies liggen. Sommige overstromingen hebben ook grondverschuivingen op bepaalde mijnenvelden veroorzaakt. Het is daarom onverstandig om de vrije natuur in te gaan, verlaten dorpen te bezoeken en van de paden af te wijken. Blijf hoe dan ook op de aangegeven wegen en wandelpaden. Bijkomende waakzaamheid is zeker aangewezen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Day_6_Hajducka_Vrata_Cvrsnica_GV.jpg

Kroatië, Bosnië en Herzegovina - Via Dinarica etappe 2

Ontdek de verstilde berggebieden van de westelijke Balkan

Wandelvakantie langs berghutten, hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten