Terug naar Kroatië

Minitrek langs berghut

Korte minitrek door het Paklenica Nationaal Park, een van de mooiste delen van het Velebitgebergte. Dit kalksteenmassief vormt het kustgebergte van het noordelijk deel van de Dalmatische kust en is beroemd om zijn rijke flora en vogelwereld. Het kalkmassief is bezaaid met grotten en in het Paklenica N.P. doorsnijden twee diepe kloven het massief: de Grote en de Kleine Paklenicakloof. Tijdens deze tweedaagse minitrekking wandel je, met bagage voor één overnachting in je rugzak en mbv een Engelstalige routebeschrijving, diep het massief in en verblijf je in een eenvoudig maar gastvrij guesthouse middenin het nationale park. De volgende dag daal je via een route door de diepe kloof Velika Paklenica weer af naar de kust en kun je onderweg de indrukwekkende Manita Grot bezoeken. Je kunt ook nog keizen voor een wat hoger lopende omweg, waarbij je nog een ander mooi deel van het kalkmassief ontdekt.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 85
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 424001
2 dagen

Kroatië - Dalmatië

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Je wandeling start in Starigrad-Paklenica, het vriendelijke kustplaatje aan de voet van het Velebitgebergte en de toegangspoort tot het Paklenica N.P.  Via het met tuinen en akkertjes omringde gehuchtje Tomici en wandel je over de flanken van het kalkmassief Vidakov Kuk omhoog. Een inspannende klim van ca 3 uur, ruim 700m klimmen. De uitzichten op de zee-engte Velebitski Kanal  en het vlakke achterland van het schiereiland van Zadar worden steeds mooier, naarmate je hoger komt. Je passeert enkele oude gehuchtjes, voordat je afdaalt naar het in de luwte van een beboste kom gelegen guesthouse Ramici Dvori. Hier verblijf je in een eenvoudige meerpersoonskamer met gedeelde badkamer. ’s Avonds geniet je van peka: een traditioneel op houtvuur gegaard vleesgerecht.

Overnachting in

Ramici, Paklenica N.P.

Dag 2

Na het ontbijt kun je op twee manieren terugwandelen naar Starigrad-Paklenica. De kortste route voert je rechtstreeks door de spectaculaire kloof Velika Paklenica, in ca 3 uur terug naar Starigrad. Onderweg kun je in ca 45 minuten naar de hoog boven de kloof gelegen grot Manita Pec wandelen. Denk aan warme kleding! Een andere route voert eerst via de oostkant van de kloof, hoog boven de kloof, waarna je later via een mooi pad steil afdaalt tot onderin de kloof. Het pad voert onder meer langs de Anica Kuk, de grootste verticale wand van het park. Als je voor deze route kiest, kun je de Manita Grot niet bezoeken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft één nacht in een eenvoudig, maar prachtig middenin de natuur van Paklenica NP gelegen guesthouse. Je verblijft op een meerpersoonskamer, met gedeelde badkamer. De bedden zijn opgemaakt en er zijn handdoeken aanwezig.

Over de maaltijden

Diner op dag 1 en ontbijt op dag 2 zijn inbegrepen en worden verzorgd door de beheerder van het guesthouse. Het diner is een traditioneel vleesgerecht dat op een houtvuur wordt bereid,  'under the iron bell'. Voor de picknick op dag 1 en 2 dien je zelf zorg te dragen. Bij de accommodatie is geen lunchpakket te verkrijgen. Zorg dus dat je bij vertrek van de wandeling op dag 1 voor 2 picknicks spullen meeneemt.

Inbegrepen

 • 1 overnachting
 • 1 ontbijt
 • 1 traditioneel diner
 • Engelstalige routebeschrijving (krijg je ter plaatse)
 • wandelkaart (krijg je ter plaatse)
 • 2 daags toegangsbewijs voor Paklenica N.P.

Niet inbegrepen

 • transfers van en naar arrangement
 • entree Manita grot
 • lunches
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt twee wandelingen over deels onverharde wegen en deels stenige bergpaden. De eerste dag wandel je ca 5 a 6 uur en overbrug je 750m hoogteverschil. De tweede dag heb je keus uit een kortere wandeling van ca 3 uur of een langere wandeling van ca 5 a 6 uur.

Extra dagen

Je kunt tijdens dit arrangement geen extra nachten bijboeken.

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement starten van 1 mei t/m 15 oktober.  In de maanden juli t/m september kun je dagelijks starten. In mei, juni en oktober kun je alleen op zondag, dinsdag en vrijdag starten. In deze periode dient dag 2 een maandag, woensdag of zaterdag te zijn, omdat in die periode de Manita grot alleen op deze dagen open is. Hou er rekening mei dat m.n. in mei en oktober het weer fris kan zijn en  de kans op een regenachtige dag wat groter is dan in de zomermaanden. In juli en augustus kan het heet zijn.

 • bergwandelschoenen
 • warme kleding voor grotbezoek
 • goede regenkleding
 • dagrugzak
 • drinkfles voor min. 1,5 liter water pp
 • luchtige wandelkleding
 • bescherming tegen de zon

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Kroatië heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende je verblijf.

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter. Houd hier rekening mee.

Rondreizen
In geheel Kroatië kan in principe veilig worden gereisd. Dit geldt zeker voor alle doorgaande wegen en voor alle toeristencentra. Gebieden die gevaarlijk zouden kunnen zijn om te betreden, worden overal duidelijk aangegeven.

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië, alhoewel veilig en welkom hetend, zijn niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken.

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Prijsinformatie

22 juli 2019 - 01 oktober 2019
meerpersoonskamer € 85

04 oktober 2019
meerpersoonskamer € 85

06 oktober 2019
meerpersoonskamer € 85

08 oktober 2019
meerpersoonskamer € 85

11 oktober 2019
meerpersoonskamer € 85

13 oktober 2019
meerpersoonskamer € 85

15 oktober 2019
meerpersoonskamer € 85

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs