Kroatië - Noord-Dalmatië - Cres & Krk, 8 dagen De gouden eilanden van de Kvarnerbaai

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit 2 hotels

De Kroatische kust is ongeëvenaard mooi. Ga mee wandelen op de prachtige eilanden Cres en Krk in de azuurblauwe Kvarnerbaai. Te voet door velden en olijfboomgaarden, terwijl de mediterrane geur van laurier je neus in dwarrelt. Daal af naar vissersdorpjes in intieme baaitjes omgeven door machtige kliffen. Vanaf de heuveltoppen kijk je weergaloos uit op de vele eilanden in de baai met de ruige pieken van het Velebitgebergte aan de horizon. We wandelen door het maanlandschap boven Baska op het gouden eiland Krk. Drink een prima wijn in kunstenaarsdorp Osor, waar de eilanden Cres en Losinj elkaar kussen. In de Kvarnerbaai is ieder eiland anders en kent elk eiland haar eigen geschiedenis. Slenter door het oude Venetiaanse centrum van Cres en eet een ijsje op de boulevard van Baska.

Uniek aan deze reis

 • De schitterende baai van Baska
 • Intieme oude dorpjes
 • Verblijf in 2 prima hotels
 • Wandelen met zeezicht
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Kroatië - Noord-Dalmatië - Cres & Krk

In het kort ziet ons programma voor de komende week er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Zagreb, busrit naar Cres, overnachting Cres
 • Dag 2: wandeling Lubenice - Valun, overnachting Cres
 • Dag 3: wandeling Nerezine - Osor, overnachting Cres
 • Dag 4: wandeling Beli, overtocht naar Krk, overnachting Krk
 • Dag 5: wandeling Hlam, overnachting Krk
 • Dag 6: wandeling Vela & Mala Luka, overnachting Krk
 • Dag 7: wandeling Obzova, overnachting Krk
 • Dag 8: busrit naar Zagreb en vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Na aankomst in Zagreb rijden we in een paar uurtjes naar de kust. We steken over naar het eiland Cres, dat we de komende dagen zullen verkennen.

Overnachting in

Cres

Dag 2

We ontdekken vandaag de oude dorpen op het eiland. Het miniscule Lubenice - balancerend op een 350m hoge klif boven zee - bewaakte al in de Romeinse tijd het gebied rondom. Het uitzicht is er net zo prachtig als de typische architectuur van de stenen huizen. Door oude velden en olijfboomgaarden wandelen we via het gehucht Pernat naar Valun, een intiem dorp aan een gelijknamige baai. Je kunt het wandelzweet van je afspoelen door een duik te nemen in het heldere, blauwe water van de Adriatische Zee. In de lokale restaurants kun je vervolgens prima terecht voor een vers gevangen visje.
Wandeling: 9km, 100m stijgen, 450m dalen

Overnachting in

Cres

Dag 3

Na het ontbijt rijden we naar Nerezine, op buureiland Losinj. We wandelen op de flanken van de hoogste berg, de Osorscica. Het uitzicht vanaf Sveti Nicola op de eilanden in de Kvarnerbaai  is schitterend. We dalen af naar het oude stadje Osor, waar de eilanden Cres en Losinj met een oude stalen brug zijn verbonden. Je kunt op eigen houtje een ommetje maken, zwemmen of neerstrijken op een terras aan zee met een goed glas wijn. Aan het eind van de middag rijden we terug naar Cres.
Wandeling: 12.5km, 650m stijgen, 700m dalen

Overnachting in

Cres

Dag 4

Vandaag verlaten we Cres, maar niet voordat we een bezoek hebben gebracht aan de noordpunt van het eiland. Beli is een klein historisch plaatsje (meer dan 4000 jaar oud) gelegen op de rotsen aan de oostkust. We wandelen door eiken- en kastanjebossen, over oude Romeinse wegen en stille bospaden. We maken kennis met de lokale flora, die uniek is in de regio vanwege het klimaat dat hier heerst. Na de lunch in een lokaal restaurant kun je op eigen gelegenheid rondkijken in Beli. Het dorp staat bekend om de vale gier; je kunt een bezoek brengen aan het Eko Centar waar je meer te weten komt over deze bedreigde vogelsoort. In de loop van de middag pakken we in Merag de pont naar het eiland Krk. We verblijven in een hotel aan de zuidkust, aan de schitterende baai van Baska.
Wandeling: 9km, 350m stijgen en dalen

Overnachting in

Baska

Dag 5

Het zuidelijke deel van het 'gouden eiland' Krk wordt gekenmerkt door schitterend gekleurde rotsen en een zeekleur die in de tropen niet zou misstaan. We beklimmen de Hlam (461m hoogte) en wandelen door het maanlandschap op het plateau boven Baska. Het is een fotogeniek landschap en het uitzicht op de bergen op het vasteland is er onbelemmerd. Via een andere route keren we terug naar Baska met volop uitzicht op het dorp en de achterliggende baai.
Wandeling: 10,5 km, 480 m stijgen en dalen

Overnachting in

Baska

Dag 6

We maken een fraaie wandeling naar de verscholen baai van Vela Luka. Het prachtige blauwgroen van de Adriatische Zee is nooit ver weg en het decor mag er ook zijn: de eilanden in de archipel met erachter de ruige bergen van Velebit op het Kroatische vasteland. Als je wilt kun je nog 1 km verder lopen naar de nog stillere baai van Mala Luka. Na een zwempauze keren we via dezelfde route terug naar Baska. De boulevard met zijn vele terrassen lonkt...
Wandeling: 10km (+2), 650m stijgen en dalen

Overnachting in

Baska

Dag 7

Na het ontbijt is er een korte busrit naar de Treskavacpas, het hoogste punt van de weg tussen Baska en Krk-stad. Daarmee hebben we meer dan de helft van de beklimming van de Obzova al gehad. Uiteraard laten we onze benen ook wat werk doen op weg naar de hoogste top van het eiland (563m). Vervolgens wandelen we over een kale bergrug terug richting Baska. Keken we gisteren uit op het vasteland van Kroatië, nu wordt onze blik westwaarts getrokken richting het eiland Cres en de berg Osorscica. We dalen verder af naar Baska, waar we de laatste avond doorbrengen.
Wandeling: 12km, 450m stijgen, 850 dalen

Overnachting in

Baska

Dag 8

Bijgebruind keren we terug naar het vasteland en het vliegveld van Zagreb.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Cres overnachten we in Hotel Kimen, een prima hotel dat baadt in het groen. Via de tuin loop je zo naar het kleine kiezelstrand dat fraai uitzicht biedt op de baai. In een kwartiertje loop je naar het oude centrum van Cres. Hotel Kimen is voor SNP-begrippen vrij groot, maar wij verblijven in een dependance op 70m van het hoofdgebouw. Je kamer beschikt over airco, TV en eigen badkamer. 
Op het eiland Krk verblijven we in een kleinschalig pension in een rustig hoekje van badplaats Baska. Ook hier beschik je over een kamer met airco, TV en eigen badkamer. Het kiezelstrand aan de azuurblauwe zee in de schitterende baai van Baska ligt op ca. 600m lopen. 

Maaltijden

Alle ontbijten en diners zijn inbegrepen. In Cres eten we de eerste avond in het restaurant van onze accommodatie. De andere 2 avonden gaan we lekker uit eten in een restaurant in Cres.
In Pansion Burin worden de diners bereid door chefkok Arist. Hij maakt de heerlijkste vis- en vleesgerechten voor ons klaar. Zeer waarschijnlijk maakt hij ook een keer 'presnac' voor ons, een typisch dessert uit de streek op basis van cottage cheese. Uiteraard schenkt onze gastvrouw Marija je graag een rakija in. 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 7 diners
 • transfers volgens programma
 • ferries op dag 1 en 4
 • diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • lunches
 • overige entrees
 • eventuele transfers naar of van verlengingshotels
 • verzekeringen

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgenoten op het vliegveld van Zagreb of in het eerste hotel in Cres.

Vlucht informatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Zagreb v.v.

Vluchtschema
KL 1941 Amsterdam Zagreb vertrek om 12.10 aankomst 14.00 uur
KL 1942 Zagreb Amsterdam vertrek om 14.35 aankomst 16.40 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Dalmatië heeft een uitgesproken mediterraan klimaat met een lange, warme en droge zomer. De eilanden in de Kvarnerbaai zijn meestal net zo zonnig als de eilanden in Zuid-Kroatië. In het voorjaar en de nazomer en herfst is het weerbeeld zeer geschikt voor een wandelvakantie. Het kwik loopt in mei overdag op tot ongeveer 25ºC; in juni en september zijn uitschieters tot 30ºC mogelijk, zeker aan de kust. Met name boven op de kale heuvels kan het dan  flink warm aanvoelen. Aan de andere kant komt er soms vanuit het Velebitgebergte plotseling een borawind opzetten die frisse lucht brengt maar vaak ook regen. Je moet dus altijd bedacht zijn op een enkele regenachtige dag of een onweersbui. Zowel het voor- als het najaar hebben zo hun pluspunten: in het voorjaar is de natuur nog groen en in september is de Adriatische zee heerlijk warm.

Over onze lokale agent 

De lokale partner van SNP voor deze reis probeert de negatieve impact van het toerisme zoveel mogelijk te beperken. Tegelijkertijd draagt ze bij aan de versterking en bescherming van lokale gemeenschappen door hen actief te betrekken in hun reisprogramma’s. 

Onze lokale partner is deelnemer aan het Travelife-programma. Travelife is een belangrijke organisatie die agenten en touroperators traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Onze agent heeft als doel in de toekomst certificering van Travelife te bemachtigen. Onze partner heeft al wel het ISO 9001:2008 certificaat in haar bezit, een internationaal erkende kwaliteitsstandaard in het toerisme.

Over de accommodaties

Hotel Kimen is in het bezit van het Green Key-label. Dit label wordt op basis van internationale criteria toegekend aan accommodaties. De focus hierbij ligt o.a. op verantwoord watergebruik, vermindering van gebruik van chemicaliën en bewustwording van personeel en klanten. Hotel Kimen gebruikt groene stroom. 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Reken voor de lunches en drankjes op ongeveer € 15- per dag. Je kunt op het vliegveld van Zagreb, in Cres en in Baska geld pinnen. De Kroatische munt is de kuna.

Tijdens deze reis zijn er diverse kortere ritten per taxibus(sen) van en naar de wandeling. Een gecharterde bus brengt ons bij aankomst van vliegveld Zagreb naar Cres en aan het eind van de reis van  het eiland Krk terug naar het vliegveld. Verder maken we op dag 4 de oversteek per veerboot van Cres naar het eiland Krk.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis in Kroatië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kun je evt. je wandelconditie wat bijspijkeren. Bovendien kunnen je voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de wandelingen loop je met een dagrugzakje met daarin een warm kledingstuk, regenkleding, de lunch, een of meerdere drinkflessen en eventueel een fototoestel. Neem de volgende uitrusting mee op reis:

 • wandelschoenen met stevige zool en ingelopen
 • luchtige wandelkleding
 • regenkleding, bijv. gore-tex jack (geen poncho's)
 • winddicht jack of fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zwemkleding en badhanddoek
 • eventueel snorkeluitrusting
 • pinpas en/of creditcard
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • fotocamera
 • eventueel: pilletjes tegen zeeziekte
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv: pijnstillers. rekverband, sporttape

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

 

Voor een verblijf in Kroatië heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn gedurende je verblijf.

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Er zijn ziekenhuizen en klinieken in alle grotere steden. Centra voor eerste hulp en ambulante gezondheidszorg zijn er in alle lokale centra. Buitenlandse toeristen betalen geen medische behandeling als tussen Kroatië en het land van herkomst een overeenkomst bestaat betreffende gezondheidszorg. Geneeskundige kosten bij personen uit landen waarmee geen overeenkomst is gesloten, moeten direct volgens de bestaande prijsopgave worden betaald.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
Apotheken zijn geopend van 08.00 tot 19.00 uur, op zaterdagen tot 14.00 uur. In de grotere steden is er altijd een dienstdoende apotheek die 24 uur geopend is. Voor patiënten in levensgevaar bestaat de mogelijkheid van noodtransport per helikopter en per speedboot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wegen en de openbare ruimte zijn veilig en de politie is verantwoordelijk voor de bescherming en veiligheid van zowel de bewoners als de bezoekers van het land. De misdaadcijfers in Kroatie zijn vrij laag en geweldsdelicten komen niet veel voor. Ook diefstal komt weinig voor, al is het risico op drukke trein en busstations natuurlijk wel groter. Houd hier rekening mee.

Rondreizen
In geheel Kroatië kan in principe veilig worden gereisd. Dit geldt zeker voor alle doorgaande wegen en voor alle toeristencentra. Gebieden die gevaarlijk zouden kunnen zijn om te betreden, worden overal duidelijk aangegeven.

Landmijnen
Sommige afgelegen gebieden van Kroatië, alhoewel veilig en welkom hetend, zijn niet volledig van landmijnen gevrijwaard. Deze omvatten het Donau-gebied in oostelijk Slavonië en Krajina. Het is onverstandig om in dit gebied af te dwalen en verlaten dorpen te bezoeken.

Policija
De politie (policija) zal het de toeristen niet gauw lastig maken, tenzij ze natuurlijk de wet overtreden. De politie is zeer behulpzaam in Kroatië.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_natuureilanden_cres_en_losinj_zmet_vele_wandelmogelijkheden.jpg

Kroatië - Noord-Dalmatië - Cres & Krk

De gouden eilanden van de Kvarnerbaai

Wandelvakantie vanuit 2 hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten