423t34t

Italië - Südtirol - Ortler, 9 dagen Langs de König von Südtirol

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Rugzaktrekking langs berghutten

Ruig berggebied, gletsjers en puinhellingen: kriebelt het al als je die woorden hoort? Dan is deze bergwandelweek door het meest vergletsjerde berggebied van de Italiaanse Alpen echt iets voor jou. Maar we moeten ook eerlijk zijn: dit is een tocht voor de geharde wandelaar. In deze reis ga je in één week rondom de Koning van Zuid-Tirol. Je wandelt onder de twee kilometer hoge noordwand van de Ortler langs, komt dichtbij gletsjertongen, struint over puinhellingen en vriendelijke bergweiden. Je overnacht in berghutten hoog in het Stelvio Nationaal Park. Het bagagevervoer kan niet overal bij de hut komen, dus je draagt meestal extra spullen mee in je rugzak.

Uniek aan deze reis

 • Onderlangs gletsjertongen; over puinhellingen en almen
 • Oog in oog met de imposante Ortler
 • Hoog boven de boomgrens overnachten
 • Twee minitrektochten
Zwaarte
Comfort

Huttentocht langs de machtige Ortler

Lex van den Bosch ging mee met een van de zwaardere tochten van SNP in de Alpen. Op Op Pad lees je hoe hij en de groep het er vanaf brachten tijdens deze zeer indrukwekkende tocht.

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Ortler

Het sterk verijsde bergmassief van de Ortler ligt in het Parco Nazionale di Stelvio, dat samen met het Parco Nazionale Adamello-Brenta en het Zwitsers Nationaal Park het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen vormt. In dit deel van de Italiaanse Alpen zijn de bergen van indrukwekkende omvang; de 3905 meter hoge top van de Ortler torent bijna twee kilometer boven het groene dal van Sulden uit. Indrukwekkende gletsjers zoals de Zufallferner en de tongen van de Trafoier IJswand glijden traag van de hoogste toppen dalwaarts. De schurende werking van het ijs is overal tijdens onze trektocht door het hooggebergte zichtbaar. Waar gletsjers zich hebben teruggetrokken zien we morenewallen, kaarmeren, getrapte dalen en gladgepolijste roches moutonnées. We beginnen onze tocht in het vriendelijke Martelltal met een rustige inloopwandeling naar de Zufallhütte.

Onze eerste drie-daagse minitrekking voert ons door alle vegetatiezones, van de groene sparren- en larixbossen naar de steenwoestenij en sneeuwvelden van het Sällent Joch. Hoog bovenlangs het Ultental stijgen we over de bloemenhellingen van de Pilsberg naar de Soyscharte, waar het krumholz de elementen probeert te weerstaan. Het tweede deel van onze trektocht voert ons door een zo mogelijk nog spectaculairdere bergwereld. Opnieuw met wat extra bagage onze rugzak blijven we drie dagen lang op hoogte en trekken over het 3123 meter hoge Madritsch Joch. Hier staan we oog in oog met de magnifieke noordwand van de Ortler. Dicht onderlangs gletsjertongen, over puinhellingen en vriendelijke almen ronden we de Koning van Südtirol. Eenmaal op de messcherpe graat van het Tabarretajoch, scheidt ons slechts een fikse afdaling van een slotdiner en laatste nacht in Bolzano.

Dag 1

Aankomst in het Martelltal. We overnachten halverwege het dal in een comfortabel hotel.

Overnachting in

Martell

Dag 2

Deze wandeling is een opwarmertje. Door het Martelltal (Italiaans: Val Martello) ga je naar de Zufallhütte, waarvoor je onderweg langs de Zufrittsee gaat. Tegen het einde van de wandeling heb je mooi uitzicht op de Zufallspitze. We lopen vandaag alleen met dagbagage, de rest van je spullen wordt naar de hut gebracht. Zo komen de spieren los en ben je klaar voor de rest van de tocht.
Wandeling: 10 kilometer, 800 meter stijgen en 100 meter dalen, wandelduur 3,5 uur.

Overnachting in

Zufallhütte

Dag 3

Vandaag gaan we op een minitrek van drie dagen. Je neemt extra noodzakelijke spullen mee in de rugzak, niet te veel. De rest blijft in de Zufallhut, waar we over drie dagen terugkomen. Met een inspannende klim over puinhellingen en sneeuwvelden gaan we naar de bijna drie kilometer hoge pas Sällentjoch. Aan de andere kant daalen we af in de brede bergkom van het Valle Laghetti di Sternai. Voor ons ligt het diepe Val di Rabbi. Schakel je interne vertaalknop om, want aan deze kant van de bergen spreekt iedereen Italiaans. Na aankomst in Rifugio Silvio Dorigoni kan de liefhebber nog naar één van de rondes van Laghetti di Sternai wandelen, op 45 minuten van de hut. 
Lengte 11 km, 1000m stijgen en 850m dalen, wandelduur 6 uur

Overnachting in

Rifugio Silvio Dorigoni, Val di Rabbi

Dag 4

Pak je tas weer in, zwaai hem over je schouder en daar gaan we: over de flanken van het Val di Rabbi verder voor onze rondtocht om het massief van de Lorchenspitze en de Eggenspitze. De zuidelijk gerichte hellingen van deze vallei staan vol prachtige bloemen. We klimmen naar de top van de Gleck (2.957m) voor een uitzicht dat je niet snel vergeet. Tijdens de afdaling naar de Rif Stella Alpina, dichtbij het Lago Corvo, komen we langs kaarmeren - een meer in een bergkom die door een gletsjer is gevormd. Na een tweede pas en een stuwmeer wacht de Höchster Hütte: een berghut met rondom de verijsde bergtoppen.
Lengte 15 km, 1100m stijgen en 1000m dalen, wandelduur 7 uur. De wandeling is eenvoudig in te korten met 4 km en 350 hoogtemeters.

Overnachting in

Höchsterhütte, Ultental

Dag 5

De dag begint met een afdaling naar een bospad bovenlangs de Weisbrunnersee, achterin het Ultental, waarop een klim naar de 2.888 meter hoge Soyscharte volgt. Over een stenige helling gaan we het Martelltal weer in en dalen lang en steil af - een kwestie van goed de knieën buigen. We gaan door alle vier de vegetatiezonen van het Ortlermassief. Van kale rotsen tot bloemrijke weides, van naaldbos tot loofbos. De afdaling eindigt bij restaurant Waldheim onderin het dal. Na een korte transfer en een laatste wandeling van een half uur zijn we terug in de vertrouwde Zufallhütte.
Lengte 17 km, 1200m stijgen en 1800m dalen, wandelduur 8 uur.

Overnachting in

Zufallhütte

Dag 6

Weinig zo heerlijk als wakker worden in je vakantie en beseffen dat het nog lang niet voorbij is. We vertrekken vandaag namelijk voor een tweede tocht van drie dagen. Door het Madritschtal klimmen we naar het hoge Madritschjoch (3.123 meter). Steile gletsjertongen hangen tegen de steile noordwand. Wees niet verbaasd als je tijdens de afdaling soms een jak ziet grazen; die zijn door de beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner aan de gemeente Sulden geschonken. De beesten voelen zich hier blijkbaar goed, en geef ze eens ongelijk. Bij mooi weer lopen we over de morenen van de Suldenferner gletsjer, met zicht op de Ortler, omhoog naar de prachtig gelegen Hintergrathütte.
Lengte 14 km, 1200m stijgen en 800m dalen, wandelduur 6 uur (voor de beklimming van de Hintere Schöntaufspitze van 3325m komen hier nog 200 hoogtemeters en 1 uur wandelen bij).

Overnachting in

de Hintergrathütte boven Sulden

Dag 7

Het prachtige pad onderlangs de steile noordwand van de Ortler loopt hoog boven de vallei van Sulden. De korte wandeling van vandaag komt langs de K2-hut, een herinnering aan de Himalaya. Na een paar uur wandelen bereik je de Tabarettahütte, indrukwekkend bovenop een smalle rotsrichel. Hier kan je een middag bijkomen, door te luieren in de zon of op het terras bijvoorbeeld. Je kan ook lopend of met de kabelbaan vanaf de K2-hut afdalen naar het dorpje Sulden. Het kerkje en het Messner Mountain Museum, gewijd aan de gletsjers, zijn leuk.
Lengte 7 km, 450m stijgen en 350m dalen, wandelduur 3,5 uur.

Overnachting in

de Tabarettahütte boven Sulden

Dag 8

Een korte, steile klim brengt ons op de Payergrat, waarlangs de belangrijkste klimroute naar de top van de Ortler voert. Vanaf hier lijkt de top van de Ortler binnen handbereik, maar schijn bedriegt: het is nog bijna een kilometer klimmen. Maar de inspanning wordt beloond. Aan de westzijde kijk je uit over het diepe Trafoiertal en de indrukwekkende reeks ijstongen van de Trafoier Eiswand. Vanaf hier moeten we alleen nog omlaag, naar Trafoi, waar een busje ons naar Bolzano brengt. Dit is een wereldse stad die een combi is van oude Tiroolse cultuur, stijlvol design en moderne kunst. Ook zijn er goede restaurants en gezellige kroegen. Proost!
Lengte wandeling 8 km, 550 m stijgen en 1550 m dalen, wandelduur 4 uur.

Overnachting in

Bolzano

Dag 9

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar en reist iedereen op eigen gelegenheid naar huis. Ieder vertrek is moeilijk, maar: home sweet home.

NB Programma

Het programma van de eerste en de laatste dag kan in verband met mogelijke veranderingen in vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden. Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste nacht brengen we door in een comfortabel hotel in het Martelltal op vierpersoonskamers. Tijdens de trektocht overnachten we in sfeervolle berghutten. Ze liggen eenzaam tussen de hoge bergpieken van het natuurpark. Je overnacht in meerpersoonskamers en op 'Matrazzenlager'. Kussens en dekens zijn aanwezig, voor een lakenzak, handdoek en kussensloop dien je zelf te zorgen. Er zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen: wasbakken, WC's en soms een douche (tegen extra betaling). De laatste nacht van de reis brengen we door op vierpersoonskamers in een goed hotel in Bolzano.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn tijdens de reis inbegrepen, vanaf het diner op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 9. In de hutten wordt een goede avondmaaltijd en een stevig ontbijt geserveerd. De Hüttenwirt verzorgt elke dag een eenvoudig lunchpakket. Om de in sommige hutten eenvoudige lunches aan te vullen adviseren wij je extra snacks mee te nemen. In Bolzano gaan we uit eten in een restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • lunches dag 2 t/m 8
 • 2x bagagevervoer van deel bagage
 • toeristenbelasting
 • transfers volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees

Over de activiteiten

Dit is een stevige trektocht. De eerste wandeling is naar de Zufallhutte, waarbij je bagage wordt vervoerd. Daarna bestaat deze Ortler-reis uit twee mini-trektochten van elk drie dagen. In beide gevallen loop je met een kleine rugzak waarin bagage voor twee overnachtingen past. De rest van de bagage blijft tijdens de eerste mini-trek achter in de Zufallhutte (waar je weer terugkomt) en wordt tijdens de 2e mini-trek vervoerd naar het eindpunt. Het gewicht van je rugzak kan beperkt blijven omdat je geen slaapzak hoeft mee te nemen; in de hutten zijn dekens aanwezig, zodat een lakenzak genoeg is. Bovendien hoef je niet met extra eten te sjouwen, aangezien alle hutten bemand zijn.

De paden gaan soms door bossen en over alpenweiden, dan weer over stenig terrein hoog in het gebergte. In het begin van de zomer komen we nog regelmatig sneeuwvelden tegen op de route.
De paden zijn vaak stenig, voeren soms over steile puinhellingen en zijn over het algemeen goed begaanbaar. Soms verlaten we het pad en zoeken onze weg over grashellingen of door stenig terrein. Het is aan te raden dat je geen hoogtevrees hebt en ervaring hebt met bergwandelen! Er zijn fikse hoogteverschillen op de meeste dagen (800 tot 1.500 meter stijgen en één dag zelfs 1.800 meter dalen). De wandelingen zijn in het algemeen niet lang, 5 tot maximaal 8 uur per dag. Als je de hele reis ook echt plezier wilt hebben, is een goede conditie belangrijk.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je reist op eigen gelegenheid naar Italië. Je ontmoet je reisgenoten op het treinstation van Bolzano of het hotel in Martell. Houd er rekening mee dat de reis eindigt in Bolzano. Indien je de auto parkeert bij het hotel in Martell dien je zelf vervoer te regelen van Bolzano naar Martell aan het eind van de reis.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Utrecht CS – Bolzano 09:38 - 22:20 3
Bolzano – Utrecht CS 07:45 - 20:01 3

Ondanks de de zuidelijke ligging van de Italiaanse Alpen, komt het voorjaar in het Ortlermassief pas laat op gang. Korte perioden met buien zorgen in het voorjaar voor een groen en relatief vochtig landschap. De overgang naar de zomer voltrekt zich snel en de dagtemperaturen lopen in juni al op tot 25 ºC in het dal en 15 ºC op grote hoogte. De nachten zijn altijd fris. Je wandelt de meeste tijd door het hooggebergte, met voor een dergelijk gebied typerende klimaatskenmerken: grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, tussen zon- en schaduwzijde, tussen dal en berg. We wandelen tussen 1000 en 3000 meter, zodat de temperatuurverschillen tijdens de tocht aanzienlijk zijn. Boven in de bergen kan het weer snel omslaan en kan zelf op een dag die zonnig begint, in de middag een flinke bui losbarsten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Ortler ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Eigenlijk ben je alleen geld kwijt aan drankjes en Apfelstrudel. In totaal heb je aan ca. € 120,- wel voldoende voor persoonlijke uitgaven. Wij adviseren je vanuit Nederland voldoende geld voor de hele reis mee te nemen, aangezien je onderweg geen gelegenheid heeft geld te pinnen.

Na aankomst in Bolzano volgt er een verplaatsing per minibus naar het Martelltal. Na de wandeltocht worden we eveneens per minibus weer naar Bolzano gebracht.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Ortler te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

De dagrugzak die je voor deze reis nodig hebt, moet voldoende ruimte hebben voor een lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en een veldfles. Wij raden dan ook een dagrugzak aan van ca. 35 liter. De overige bagage wordt vervoerd. Je loopt 2 maal drie dagen met extra bagage voor twee overnachtingen in je rugzak. Het meest geschikt hiervoor is een rugzak van 45 tot 55 liter. De overige bagage blijft dan achter in een hut of wordt voor ons vervoerd. Houd bij de keuze van uw kleding rekening met temperaturen tussen 5º en 25 ºC. Eén stevige lange broek, een goede trui en één winddicht jack zijn daarom voldoende. Lichte wandelkleding zul je ook nodig hebben, evenals goede, winddichte regenkleding. Een ademend Gore-tex regenpakt is het meest geschikt. Een poncho raden wij af omdat deze de warmte niet vasthoudt, en bij harde wind het zicht op je voeten en waar je loopt belemmert. Het is aan te bevelen - als je geen waterdichte hoes voor de rugzak hebt - om je spullen in plastic zakken te verpakken, omdat rugzakken bij regen naar verloop van tijd niet meer waterdicht zijn. Synthetisch ondergoed en sokken hebben als voordeel dat als ze vochtig zijn de isolerende werking niet verloren gaat. Een stevig paar bergschoenen met een stugge zool en goed profiel is een vereiste als je zonder problemen in het gebied wilt rondtrekken.
Als je snel last krijgt van je knieën bij lange afdalingen kan je wandelstokken meenemen, maar dit heeft alleen zin als je weet hoe je met wandelstokken moet omgaan.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (goede regenjas en regenbroek, geen poncho)
 • zonnebrandolie, zonnebril, lippenbalsem en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • grote dagrugzak of kleine trekkingrugzak (min 40 liter)
 • evt. sloffen of hutslippers
 • lakenzak, kussensloop, handdoek
 • zaklamp en eventueel oordopjes
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • mueslirepen en andere tussendoortjes
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

SNP Natuurreizen houdt de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) scherp in de gaten. We volgen de informatie van het RIVM, de adviezen van Buitenlandse Zaken en hebben nauw contact met de ANVR (de branchevereniging voor reisorganisaties in Nederland) en onze lokale vertegenwoordigers.

Voor het actuele reisadvies m.b.t onze reizen naar Italië kijk je hier.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_ortler_torent_bijna_3_kilometer_boven_solden_uit.jpg

Italië - Südtirol - Ortler

Langs de König von Südtirol

Rugzaktrekking langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten