Italië - Südtirol - Meraner Waalrunde, 8 dagen Bergwandelen voor levensgenieters

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs zeer comfortabele hotels

Het stadje Merano combineert het beste van 2 werelden. Er heerst een aangenaam klimaat waarin palmbomen gedijen maar ligt tegelijkertijd in het hart van bergachtig Südtirol. Tijdens deze wandelvakantie maak je op een subtiele manier kennis met de prachtige omgeving. Rond Merano ligt een netwerk van irrigatiekanalen en langs die kanalen is een wandelroute uitgezet die voor iedereen prima te doen is. Dagafstanden zijn te overzien, het hoogteverschil blijft beperkt, maar je geniet wel volop van het berglandschap om je heen. Je wandelt langs fruitboomgaarden en wijnvelden op de zonnige hellingen. Ontdek prachtig bewaarde typische bergdorpjes. We hebben zeer smaakvolle hotels voor je uitgezocht, veelal met zwembad, spa of wellness. Omdat de wandelingen kort zijn kun je er volop van genieten. En de paar steile stukken die je tijdens het wandelen moet overwinnen, ben je snel vergeten als je 's middags met een goed glas wijn op het terras zit. 

Uniek aan deze reis

 • Genusswandern met Italiaanse twist
 • Zeer comfortabele hotels
 • Heerlijk lang wandelseizoen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Meraner Waalrunde

In het kort ziet je programma voor de komende 8 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Partschins, overnachting Partschins
 • Dag 2: wandeling Naturns - Partschins, overnachting Partschins
 • Dag 3: wandeling Partschins - Dorf Tirol, overnachting Dorf Tirol
 • Dag 4: naar Hochmuth, overnachting Dorf Tirol
 • Dag 5: wandeling Dorf Tirol - Schenna, overnachting Schenna
 • Dag 6: rondwandeling Schenna, overnachting Schenna
 • Dag 7: wandeling Schenna - Merano, overnachting Merano
 • Dag 8: vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in het prachtig gelegen dorpje Partschins (Italiaans: Parcines). Arriveer je bijtijds dan kun je de lokale wijnproducent bezoeken of de 3km buiten het dorp gelegen fraaie waterval. 

Overnachting in

Partschins / Parcines

Dag 2

Na het ontbijt neem je de bus naar het 2 km verderop gelegen Tel / Töll. Hier stap je op de lokale trein die je in een kwartiertje naar Naturns / Naturno brengt. Vanuit het centrum klim je via het kasteel van Naturns naar de wijngaarden boven het dorp. Over Waalwegen en een prachtig panoramapad wandel je terug naar Partschins. Boven je zijn beboste bergwanden, onder je de wijngaarden en akkers in het Vinschgaudal / Val Venosta.
Wandeling: 8.5km, ca. 3 uur, 360m stijgen, 250m dalen

 

Overnachting in

Partschins / Parcines

Dag 3

Vandaag wandel je naar het hoog boven Merano gelegen dorpje Tirol, bekend van het gelijknamige kasteel. Je verlaat Partschins via de appelboomgaarden. Nadat je een ruisende bergbeek bent overgestoken klim je aan de andere kant van het zijdal weer omhoog. Een korte maar steile klim brengt je bij de indrukwekkende rotsen van Lagundo, geboorteplaats van het fameuze Forstbier dat op vele plekken in de Italiaanse Alpen wordt geschonken. Op weg naar je volgende hotel moet je zeker even de omweg maken langs Schloss Tirol. Deze thuisbasis van de Graaf van Tirol was de naamgever van de hele regio. Ga even zitten op één van de bankjes voor het kasteel en geniet van het fenomenale uitzicht op Merano en omgeving.
Wandeling: 9 km, ca. 3 uur, 270 m stijgen, 320 m dalen

Overnachting in

Tirol / Tirolo

Dag 4

Neem vanuit Dorf Tirol de kabelbaan naar het op 1350m gelegen Hochmuth. Het uitzicht vanaf het terras van Albergo Hochmuth op Merano recht onder je is ronduit spectaculair. Wandel een stukje over de Meraner Höhenweg, bijvoorbeeld naar de 2km verderop gelegen Leiteralm. De wandeling voert over een luchtig pad dat op kunstige wijze langs een bijna loodrechte wand is aangelegd en kent weinig hoogteverschil. Op de Leiteralm vind je wederom een fijn terras. Na afloop keer je terug naar Hochmuth en neem je de kabelbaan terug naar beneden.
Blijf je liever in Tirol vandaag dan kun je bijvoorbeeld een uitgebreid bezoek brengen aan Schloss Tirol. 

 

Overnachting in

Tirol / Tirolo

Dag 5

Je vervolgt de wandeling langs de waterkanaaltjes van Merano met een wandeling door een fraai, vreedzaam bos. Bewonder de stenen irrigatiekanalen die hier rond 1900 zijn aangelegd om het spaarzame regenwater zo goed mogelijk te verdelen over de akkers. Het dorpje Riffian / Rifiano is een leuke plaats voor een tussenstop. Vervolgens steek je de rivier Passer over en wandel je aan de andere kant van het dal omhoog. Eindpunt is Schenna / Scena waar je vanaf het gotische kerkje schitterend uitzicht hebt op de zee van fruitbomen en wijngaarden in het Passeiertal. 
Wandeling: 11.5 km, ca. 4 uur, 575 m stijgen, 600 dalen

Overnachting in

Schenna / Scenna

Dag 6

Wandel vandaag dieper het Passeiertal in. Door de wijngaarden daal je af naar de Passer rivier. Aan de andere kant van het dal klim je weer omhoog en pik je na het dorpje Riffian de Waalweg weer op. Onderlangs de bossen op de flanken van het Texelmassief wandel je naar het dorpje Saltaus / Saltusio. Je kunt er een geweldig exemplaar van een 'Masi dello Scudo' (Duits: Schildhof) bewonderen. Dergelijke versterkte herenboerderijen zie je alleen in het Passeiertal. In het Schildhof in Saltaus is tegenwoordig een hotel gevestigd. Via de Maiser Waalweg aan de andere kant van de Passer loop je ontspannen weer terug naar Schenna. De wandeling is in te korten door na 3km in Riffian de bus te nemen naar Saltaus of na 8km in Saltaus de bus naar Riffian.  
Wandeling: 13.5km, ca. 4.5 uur, 600m stijgen en dalen

Overnachting in

Schenna / Scenna

Dag 7

Je wandelt vandaag naar de plaats waar je deze afgelopen week al meerdere malen van boven op hebt uitgekeken: Merano. Merano biedt, zowel in eten en drinken, architectuur als sfeer, een ideale mix van Italiaanse flair en Tiroolse invloeden. De wandeling is slechts kort: 5.5 km, 1.5 uur, 50 m stijgen, 300 m dalen. Je hebt dus een flink deel van de dag de tijd om lekker te flaneren op de fraaie boulevard van dit mondaine kuuroord. Struin door de smalle straatjes in de binnenstad en geniet op een zonnig terras na van je Genusswanderweek!

Overnachting in

Meran / Merano

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in zeer comfortabele hotels. In Partschins, Tirol en Schenna ligt je stijlvolle onderkomen in het centrum van het dorp. Je beschikt over gemakken als TV, eigen badkamer en gratis wifi op de kamer. De hotels beschikken alle 3 over een restaurant en in sommige gevallen over een binnenzwembad, jacuzzi of sauna. In Merano overnacht je in een prima, rustig gelegen hotel op 5 min. lopen van het centrum.

Maaltijden

Het ontbijt is iedere dag inbegrepen en is uitstekend verzorgd. Daarnaast zijn de diners in Partschins inbegrepen. In de overige overnachtingsplaatsen vind je meerdere restaurants op loopafstand en laten we de keuze graag aan jou over. De lunch koop je zelf in of je vraagt je accommodatie om een lunchpakket.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 x diner
 • bagagevervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • entrees, persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 - 2,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je wandelt dagelijks ca. 10km. Omdat je veelal de wandelroute langs irrigatiekanalen volgt blijven de hoogteverschillen beperkt. Het blijft echter berggebied dus je stijgt en daalt iedere dag en een enkel steil klimmetje is onvermijdelijk. Elke dag stijg en daal je in totaal ca. 500m. Je verblijft steeds 2 nachten op dezelfde plek. Op dag 2, 4 en 6 kun je dus zelf bepalen of je gaat wandelen of niet. 

Extra dagen

Je kunt overal een extra rustdag boeken. In Partschins kun je op een extra dag bv. met de kabelbaan naar Gasthaus Giggelberg om hier wat te wandelen of simpelweg op het terras of in het gras te zitten. Boek een extra nacht in Merano om wat meer tijd in deze aangename stad door te brengen. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Regina (Bolzano)

Modern ingericht driesterrenhotel in het hart van Bolzano, eenvoudig te bereiken. Een ideale uitvalsbasis om de hoofdstad van Alto Adige, met al haar cultuur, te verkennen. Het hotel beschikt over een ontbijtruimte, bar, leesruimte en een receptie die 24 uur per dag open is. Alle kamers beschikken over badkamer met douche en toilet, airconditioning, TV en gratis wifi.

Transfers

Transfer Merano - Partschins (vanaf € 49,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Merano naar het starthotel in Partschins. Handig als je met de auto naar Südtirol bent gekomen. Je kunt deze transfer reserveren op dag 1 of dag 8.

Voorwaarden:

Je dient de transfer bij boeking aan te geven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Partschins (Parcines) is ca. 1050km (via Fernpas) of 1100km (via München). Je kunt je auto parkeren op een (gratis) openbare parkeerplaats in het dorpje Partschins, het startpunt van de reis. Je kunt er ook voor kiezen om de auto tijdens de reis te parkeren op eindpunt Merano. Je kunt betaald parkeren bij het hotel in Merano. 

Vanuit Merano neem je de trein naar Tel/Töll (15 min.), op 2km van Partschins. Hier kun je worden opgehaald door een medewerker van het hotel in Partschins. Je kunt ook een transfer boeken van Merano naar Partschins (zie transfers).

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vanaf station Tel/Töll kun je worden opgehaald door een medewerker van het hotel in Partschins. 

Trein schema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS –  Tel/Töll     06:38 - 20:59 4
Merano– Amsterdam CS 07:13 - 20:28   4

Je kunt deze reis op elke dag van de week starten in de periode half april - eind oktober.

In het gebied rond Merano heerst een aangenaam klimaat. Het beste wandelseizoen is het bloemrijke voorjaar en de mooi gekleurde herfst. In juli en augustus kan het warm zijn met temperaturen boven de 30 graden. De wandelingen zijn echter kort, zodat je normaal gesproken voor het warmst van de dag op je volgende overnachtingsadres bent. In de zomermaanden kan het in de dorpen druk zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Südtirol ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende (laatste update 3 augustus 2021):

 • je wordt op dag 2 niet meer naar het station van Naturns gebracht (2 km verderop), maar neemt de bus. Er vertrekt elke 15-30 minuten een bus.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Südtirol - Meraner Waalrunde

Bergwandelen voor levensgenieters

Wandelvakantie langs zeer comfortabele hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten