Italië - Puglia, 8 dagen Kustwandeling langs de Adriatico

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B's

De zee wijkt vrijwel niet van je zijde tijdens deze wandelweek in het zinderende zuiden van Italië. Start in Otranto, eeuwenlang toegangspoort tot de Oriënt. Ontdek de Adriatische kust op weg naar de imposante vuurtoren op de zuidelijk punt van Apulië. Stoere wachttorens wijzen je de weg langs schattige vissersdorpjes en verrassende grotten aan de kliffenkust. De voortreffelijke keuken zal je doen glunderen van genot; koks uit Apulië zijn zelfs in Italië wereldberoemd. Leg 's nachts het ene oor op een comfortabel kussen en luister met het andere naar het ruisen van de Adriatico...

Uniek aan deze reis

 • Azuurblauwe zee
 • Barok Lecce
 • Beschutte baaitjes
 • Fijne gastronomie
 • Schilderachtig Otranto
 • Wandelen met zeezicht
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Blog - Wandelen in Puglia, deel 1- 50 miljoen olijfbomen

Het blijft een van de leukste aspecten van mijn werk en ik zorg er dan ook standaard voor om één keer per jaar het kantoor te kunnen verlaten en de wereld in te trekken. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Puglia

De Zuid-Italiaanse landstreek Apulië bestrijkt de laars van de hiel tot aan de hak. Je wandelt een week lang over een nog onbekend kustpad van Otranto tot Santa Maria di Leuca: 58 kilometer rotskust afgewisseld met fraaie baaitjes en kleine vissersdorpen en dat alles tegen een heerlijk decor van de azuurblauwe Mediterrannée. Start in door heuvels bij Otranto, vol olijfboomgaarden en sterk geurende mediterrane maquis. Het kustpad slingert langs de rotsen en de inhammen richting Porto Badisco. Vuur- en wachttorens zijn je bakens. Het kustpad wordt niet druk bewandeld; onderweg kom je enkel een verdwaalde visser tegen die vanaf de rotskust zijn lijnen uitlegt. Neem een duik in de vele verscholen baaitjes die je onderweg tegenkomt. Aan het eind van de week neem je bij Ciolo het treintje voor het daverende slotstuk van je reis: barok Lecce.

Dag 1

Aankomst in Otranto. Wandel na ontvangst van je kamersleutel het fraaie centrum in met haar nauwe straatjes en het Castello Aragonese. Of neem een eerste duik in zee.

Overnachting in

Otranto

Dag 2

Rondwandeling Otranto (8 km, 60 m stijgen en dalen, 2 uur)
Je begint je wandelavontuur met een rustige inloopwandeling naar de kleine vallei van de Idro. Deze rivier ontspringt net buiten Otranto en heeft een vruchtbare vallei gecreëerd waarin olijfbomen, sinaasappelbomen en vele gewassen zich prima thuis voelen. Je wandelt stroomopwaarts door de olijfboomgaarden tot je het rotskerkje van S. Angelo bereikt. Langs de andere kant van het riviertje wandel je weer terug naar Otranto.

Bij terugkomst kan je uitstekend lunchen op een van de vele terrassen en de rest van de dag is aan jou om Otranto, ook wel parel van het oosten, genoemd te ontdekken. Bizar is de basiliek en de kapel van de 800 martelaren waarbij de muren -naar zegge - zijn 'gedecoreerd' met de skeletten en schedels van de 800 christenen die weigerden te buigen voor de Turkse bezetters en allen werden onthoofd.

Overnachting in

Otranto

Dag 3

Otranto - Porto Badisco (13,5 km, 150 m stijgen en 120 m dalen, 5 uur)
Via een doolhof van nauwe steegjes in de oude kern van Otranto bereik je de haven. Een vlak pad pal langs de kust leid je het stadje uit. Je passeert enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en kunt even landinwaarts gaan om een door rode aarde omgeven bauxietmeer te bekijken. Je vervolgt je weg langs de kust richting de al van veraf zichtbare vuurtoren Punta Palascia. Onderweg zijn er meerdere plekken waar je een duik in zee kunt nemen. Op sommige punten komt de mediterrane vegetatie tot je knieën, maar zo lang je de vuurtoren voor je hebt en de zee aan je linkerhand volg je de juiste route. Op heldere dagen kun je aan de overzijde van de Adriatische Zee de bergen van Albanië zien liggen. Na de vuurtoren wandel je nog even verder tot je de agriturismo nabij Porto Badisco bereikt.

Overnachting in

Porto Badisco

Dag 4

Porto Badisco - S. Cesarea T. (13 km, 130 m stijgen en 140 m dalen, 4 uur)
Je eerste halte is Porto Badisco, fraai gelegen aan een inham. Nadat je je inkopen voor de lunch hebt gedaan wandel je langs de kust verder zuidwaarts over een pad dat vroeger door herders werd gebruikt. Onderweg kun je de typische 'pagliari' nog zien: ronde, afgeplatte stenen bouwsels waar de herders overnachtten. Na 6 km verlaat je de kust en beklim je een plateau. Een smal pad door de velden en een klein naaldbos leid je naar kuuroord Santa Cesarea Terme. De thermische baden bij warme zwavelbronnen zijn weldadig voor lichaam en geest.  

Overnachting in

S. Cesarea Terme

Dag 5

S. Cesarea T. - Marittima (12 km, 170 m stijgen en 130 m dalen, 4,5 uur)
Een klim over een asfaltweggetje brengt je in de velden buiten Santa Cesarea Terme. Over smalle paadjes door het binnenland wandel je naar het eeuwenoude Castro, trots balancerend op hoge vestingmuren. Het is een fijne plek voor een lunch- en zwempauze. Via een rotsachtig kustpad bereik je de kloof van Acquaviva: andermaal een geweldige zwemplek waar een zoetwaterbron pal aan zee ontspringt. Het laatste deel van de wandeling voert omhoog door de beboste Acquavivavallei naar Marittima, waar je overnacht.

Overnachting in

Marittima

Dag 6

Marittima - Marina Serra (13,5 km, 170 m stijgen en 240 m dalen, 4,5 uur)
Na de lunchinkopen in Marittima volg je een slingerend weggetje langs zeer oude olijfbomen. Je gebruikt net als de locals vroeger de 'traturri' - en netwerk van oude wegen en paden - om beneden bij de zee te komen. Je daalt af naar Tricase Porto waar je kunt afkoelen door in zee te plonzen of te genieten van een 'caffe in ghiaccio' (ijskoffie). Een paar kilometer asfalt brengt je op de eindbestemming van vandaag: het piepkleine Marina Serra aan zee.

Overnachting in

Marina Serra

Dag 7

Marina Serra - Gagliano del Capo (13 km, 320 m stijgen, 200 m dalen, 5 uur)
De laatste wandeling start met een korte klim over het pad van de vijand, Sentiero del Nemico: de ideale plek om ongewenste indringers in vroeger tijden in een hinderlaag te lokken. Na nog wat 'tratturi' bereik je het rotsachtige strandje in Novaglie. Hier begint het adembenemende Sentiero Cipolliane, één van de hoogtepunten van je wandelweek. Het pad langs de grillige kliffenkust voert langs de diverse grotten waar het zijn naam aan ontleent. Uiteindelijk bereik je de brug van Ciolo, de laatste geweldige zwemplek op deze reis. Je klimt door de Ciolokloof omhoog naar Gagliano del Capo waar je je bagage in ontvangst neemt. Je pakt de trein naar Lecce (1,5 - 2 uur, 1 keer overstappen) om je vakantie in stijl af te sluiten: in de barokhoofdstad van Zuid-Italië. Op zondag rijden er minder treinen en kun je eventueel de bus nemen. Als je niet afhankelijk wilt zijn van het openbaar vervoer kun je via ons een transfer bij boeken.

Overnachting in

Lecce

Dag 8

Na het ontbijt eindigt dit arrangement. Heb je nog voldoende tijd, wandel dan de schitterende binnenstad van Lecce nog eens in, daar kan je geen genoeg van krijgen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele hotels en bed & breakfasts. Qua sfeer en comfort zeer uiteenlopend en afwisselend: van een zeer luxe agriturismo tot een eenvoudige Bed en Breakfast, gerund door enthousiaste eigenaren. Je beschikt in ieder geval overal over een kamer met eigen douche en toilet.

Over de maaltijden

Het ontbijt is overal inbegrepen. Voor het avondeten kan je kiezen uit het vaak ruime aanbod aan restaurants. In Porto Badisco en Marina Serra zijn geen alternatieven zijn en is het diner inbegrepen. Lunchinkopen kan je uitstekend onderweg doen of 's ochtends voor vertrek. In je reisbeschrijving staat aangegeven waar je dat het beste kunt doen. Ook kom je vaak tijdens de wandeling langs dorpjes waar je kunt lunchen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 x diner
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer Gagliano - Lecce (bagage neem je mee in de trein)
 • entrees, persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 2-4 p.p.p.n.)
 • treinkaartje Gagliano del Capo - Lecce (ca. EUR 6,- p.p.)

Over de activiteiten

De wandelingen zijn niet lang - ca. 12km per dag - en de hoogteverschillen blijven beperkt. Je wandelt over stenige wandelpaden en karrensporen langs de kust. Je struint soms door wat lage vegetatie; de wandelroute is niet overal even goed zichtbaar, maar je hebt de zee als gids. Als je dorpen en stadjes in of uit wandelt voert de route hier en daar over rustige asfaltweggetjes.  

Extra dagen

Je kunt overal een extra dag bij boeken. Een langer verblijf in Lecce is ten zeerste aan te raden.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Adria (Bari)

Felice Lippolis begon in de jaren '20 van de vorige eeuw 'Albergo Bari' in een oud stadspaleis. Tegenwoordig runt de vierde generatie Lippolis het hotel in het centrum van Bari, op een paar honderd meter van het treinstation. Je kamer beschikt over TV, airco, gratis wifi en eigen badkamer. Binnen 100m sta je op de Corso Cavour, de belangrijkste winkelstraat in het centrum van de stad.

Transfers

vliegveld Bari - Otranto (vanaf € 308,- per boeking)

Optionele transfer van vliegveld Bari naar de eerste accommodatie in Otranto.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is geldig voor een gezelschap van max. 3 personen. Reis je met meer dan 3 personen dan geldt er een toeslag.

Lecce - vliegveld Bari (vanaf € 267,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Lecce naar vliegveld Bari.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is geldig voor een gezelschap van max. 3 personen. Reis je met meer dan 3 personen dan geldt er een toeslag.

vliegveld Brindisi - Otranto (vanaf € 135,- per boeking)

Optionele transfer van vliegveld Brindisi naar de eerste accommodatie in Otranto.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is geldig voor een gezelschap van max. 3 personen. Reis je met meer dan 3 personen dan geldt er een toeslag.

Lecce - vliegveld Brindisi (vanaf € 97,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Lecce naar vliegveld Brindisi.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is geldig voor een gezelschap van max. 3 personen. Reis je met meer dan 3 personen dan geldt er een toeslag.

Gagliano del Capo - Lecce (dag 7) (vanaf € 105,- per boeking)

Optionele transfer van het eindpunt van de wandeling op dag 7 (Gagliano del Capo) naar je accommodatie in Lecce. Boek deze transfer in ieder geval als dag 7 van je reis op een zondag buiten de zomermaanden valt en je bijtijds in Lecce wilt zijn. Op zondag rijden er namelijk geen treinen tussen Gagliano del Capo en Lecce. Er rijdt wel een bus maar deze vertrekt buiten de zomer op zondag slechts 1 keer per dag, aan het begin van de avond. Je kunt de transfer ook op andere dagen van de week boeken als je niet met de trein naar Lecce wilt reizen.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is geldig voor een gezelschap van max. 4 personen. Reis je met meer dan 4 personen dan geldt er een toeslag.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Otranto is ca. 2100km. Je kunt betaald parkeren nabij de accommodatie. 

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een rechtstreekse vlucht op Bari of Brindisi.

Transavia vliegt dagelijks vanaf Amsterdam naar Bari en 2x per week vanaf Rotterdam naar Brindisi.
Combineer je deze reis met een verblijf in Campania of Amalfi, dan is een vlucht naar en/of vanaf Napels ook handig.

SNP regelt graag de vlucht met Transavia of lijndienst naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail:info@snp.nlof telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf vliegveld Bari neem je de bus of trein (ca. 30 min. ) naar het treinstation in de stad. Je kunt ook een taxi nemen. Vanaf Bari Centrale neem je de trein naar Lecce (1,5 uur) en vervolgens de bus (ca. 1 - 1.5 uur) of trein (1.5 - 2 uur) naar Otranto. De laatste bus/trein van Lecce naar Otranto gaat meestal aan het eind van de middag / begin van de avond.

Voor meer informatie over treintijden klik je hier
Voor meer informatie over de lijnbus Lecce - Otranto klik je hier

Vanaf vliegveld Brindisi neem je de bus die je in ca. 15 min. naar Brindisi Centale brengt. Vervolgens neem je de trein naar Lecce (30 min.) en vervolgens de bus (ca. 1 - 1.5 uur, rijdt van ongeveer half juni tot half september) of trein (1.5 - 2 uur) naar Otranto. De laatste bus/trein van Lecce naar Otranto gaat meestal aan het eind van de middag / begin van de avond.

Voor meer informatie over treintijden klik je hier
Voor meer informatie over de lijnbus Lecce - Otranto klik je hier
Voor meer informatie over de gedeelde transfer vliegveld Brindisi - Otranto en boekingen klik je hier.

Je kunt ook een transfer boeken van het vliegveld van Bari of Brindisi naar je accommodatie in Otranto (zie transfers).

Aan het einde van het arrangement reis je vanuit Lecce per trein terug naar Bari (1 uur en 45 minuten) of Brindisi (35 minuten). Je kunt ook een transfer boeken (zie transfers). 

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van half maart tot eind oktober, m.u.v. de periode half juli - eind augustus. Het bloemrijke voorjaar begint in de regio al vroeg, april is de mooiste maand wat de ontluiking van de natuur betreft. Houdt er rekening mee dat de zomermaanden erg warm zijn. Dan bieden de talrijke stranden van de regio aangename verkoeling. We bieden de reis niet aan in de tweede helft van juli en de maand augustus vanwege de drukte en warmte.

Neerslag valt er in deze regio weinig, eigenlijk alleen in de periode november tot februari. De herfstmaanden bieden aangenaam weer en heerlijk warm zeewater. In het vroege voorjaar en aan het einde van het seizoen kan het ('s avonds) wel wat frisser zijn en zijn veel restaurants gesloten.

Houdt er bij het bepalen van de startdag rekening mee dat de trein van Gagliano naar Lecce (dag 7) niet rijdt op zondag. Op zondag rijdt er geen trein maar kun je in de zomermaanden de bus nemen. Buiten de zomer rijdt er op zondag slechts 1 bus per dag, aan het begin van de avond. Als je eerder in Lecce wilt zijn kun je via ons een transfer bij boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Puglia ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

WAndeling_Otranto_-_Porto_Badisco_(5).jpg

Italië - Puglia

Kustwandeling langs de Adriatico

Wandelvakantie langs hotels en B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.