Italië - Aostadal - vlinderreis, 8 dagen Vlinderen in het Aosta-dal: tussen Apollovlinders en rouwmantels

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Bloemen en vlinders kijken

Vlinderreis vanuit comfortabel hotel, groepsreis

Struinend op zoek naar de meer dan honderd soorten vlinders van het Aostadal! En dat in een prachtig berglandschap, vlakbij de gletsjers van de Mont Blanc. In een weekje zien we meer Apollovlinders, rouwmantels, konings- en koninginnepages, grote boswachters en meer dan 25 soorten blauwtjes; het Aostadal is één van de beste vlindergebieden in Europa. Het belooft een bijzondere vlinderreis te worden vanuit een uitstekend hotel met een vermaarde keuken, èn met ervaren begeleiding van twee Nederlandse vlinderspecialisten! Reis in samenwerking met de Vlinderstichting.

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding vlinderdeskundigen Kars Veling en Jurriën van Deijk
 • Een van de beste vlindergebieden van Europa
 • Flexibel dankzij gebruik minibusjes
 • Vanuit sfeervol hotel met uitstekend restaurant
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is dé organisatie die de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. Zij maken zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa.

Dag tot dag

Italië - Aostadal - vlinderreis

Struinend op zoek naar de meer dan honderd soorten dagvlinders van het Aostadal! En dat in een prachtig berglandschap, vlakbij de gletsjers van de Mont Blanc. In een weekje zien we meer Apollovlinders, rouwmantels, konings- en koninginnepages, grote boswachters en meer dan 25 soorten blauwtjes; het Aostadal is één van de beste vlindergebieden in Europa. Het belooft een bijzondere vlinderreis te worden,  vanuit een goed hotel, met ervaren begeleiding van twee Nederlandse reisleiders. Wie bieden deze reis aan in samenwerking met De Vlinderstichting. Behalve het Aosta-dal bezoeken we op deze vlinderreis ook andere natuurgebieden, zoals Gran Paradiso. Dit bekende natuurpark is een eldorado voor vlinders. We gaan er op zoek naar de echte specialiteiten en genieten van het fraaie berglandschap. Vlinderwaarnemingen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Wind en bewolking kunnen ervoor zorgen dat er weinig vlinders te zien zijn. Vandaar dat deze vlinderreis tevens een echte natuurreis is. We hebben aandacht voor vlinders, maar ook voor het landschap, planten en andere soorten dieren. We gaan onder andere op zoek naar Alpenmarmotten en houden tevens de berghellingen goed in de gaten: hier zijn soms steenbokken en gemzen te zien.

’s Morgens beginnen we vaak in het dal met vlinderen. Langs een bosrandje vliegen keizermantels. Het smalle pad kronkelt langs een beekje en op open plekken vinden we soorten als de bosparelmoervlinder, de adippevlinder en de blauwe ijsvogelvlinder. Als de vlinders nog niet goed zijn opgewarmd kun je ze van dichtbij fotograferen. Het open veld waar we vlinderen lijkt net een bloemenzee. Vanuit de kruiden klinkt het zomergeluid van sprinkhanen en het wemelt er van de vlinders. Bijna alle families zijn aanwezig: blauwtjes, parelmoervlinders, pages, dikkopjes en zandoogjes. Bijzonder aantrekkelijke fotomodellen! Er zijn er zoveel dat er altijd wel eentje wil blijven poseren. In het veld besteden we ook aandacht aan herkenning en determinatie.

Na een paar uur is het zo warm dat er nog nauwelijks vlinders actief zijn. Ook voor ons is het dan beter de warmte te ontvluchten. Met de busjes zijn we binnen een uur op 2.000 meter hoogte. De temperatuur is hier weer aangenaam en er vliegen volop andere soorten rond. De alpenweiden kleuren geel van de gentianen. Op natte plekken zijn velden met paars bloeiende adderwortels. We zien onder andere witstreepblauwtjes, rode vuurvlinders en Titania’s parelmoervlinders.

Dag 1

Vlucht naar Turijn, waarna we met de busjes het Aosta-dal inrijden op weg naar ons hotel. Onderweg komen we door het dal van de Dora baltea. De rivier Dora baltea loopt min of meer van west naar oost. Het dal van de rivier is druk bewoond en ook zijn hier de meeste industrieën gevestigd. Er lopen vrij veel wegen door het dal en mooie natuurgebieden zijn er schaars. Uiteraard is het landschap liefelijk en is er genoeg te zien.
Vanaf het hotel zijn een aantal leuke wandelingen te maken. We zullen dan ook een avond in de buurt van het hotel op zoek gaan naar vleermuizen. Ook voor het ontbijt en na afloop van de excursiedag kunnen we prima korte uitstapjes maken in de omgeving. Vogels als de Italiaanse mus en de Europese kanarie zijn hier aan te treffen. Evenals de muurhagedis en allerlei vlindersoorten als de koninginnen- en koningspage, het bruin dikkopje en het resedawitje.
We overnachten de komende zeven nachten in het gezellige en comfortabele familiehotel La Meridiana in het plaatsje Saint Pierre. De keuken van het bijbehorend restaurant is vermaard...

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 2

Vandaag bezoeken we het pittoreske dorpje Avise. Het dorpje ligt op 775 meter hoogte. Vanaf het dorp kan er mooi gewandeld worden door een kleinschalig agrarisch landschap met boomgaardjes, veldjes en bossen. Vrij vroeg in de morgen, rond een uur of tien, is het hier al flink warm en vliegt er van alles rond. Zeer waarschijnlijk horen we de roep van de draaihals en kunnen we genieten van spikkeldikkopjes, die hier in diverse soorten rondvliegen. Ook kunnen we de prachtige donkere en grote saterzandogen bewonderen.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 3

Vandaag gaan we vlinderen in Cerellaz. In dit plaatsje, op 1.000 meter hoogte, wemelt het van de blauwtjes. Een spectaculaire soort, die we in juli nog net tegen kunnen komen, is het blazenstruikblauwtje, het grootste blauwtje van Europa. De eitjes van deze vlinder worden afgezet op de blazenstruik, die in dit gebied volop aanwezig is. De rupsen leven in de zaaddozen, de zogenaamde blazen. Ook het getand blauwtje en het oostelijk boswitje kunnen we hier tegenkomen.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 4

Op een van de dagen tijdens deze reis zullen we het nog hogerop zoeken. Op ruim 1.700 meter ligt namelijk het leuke plaatsje Vens waar het mooi vlinderen is. Op de terrassen bij dit dorpje kunnen we prima wandelen. De Apollovlinder is hier algemeen en kan bij tientallen worden gezien. Het witgezoomd spikkeldikkopje komt hier ook voor en kleurt prachtig bij het rode duizendblad. Het kleurenpalet wordt afgemaakt door de tweekleurige parelmoervlinder die hier ook rondfladdert. Hopelijk kunnen we al dit moois vastleggen op de gevoelige plaat.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 5

Natuurlijk kunnen we ook gaan vlinderen in een van de vele dalen in de omgeving. Eén van de dalen die vanaf de Dora Baltea naar het zuiden lopen is het Val du Rhêmes. Dit is een vrij breed en groen dal. Er liggen twee wat grotere dorpjes in het dal: Rhêmes St. George en Rhêmes Notre Dame. Tussen de dorpen in ligt, op ongeveer 1.330 meter hoogte, een klein vervallen boerendorpje: Frassiney. De kleine en deels vervallen huisjes van het plaatsje en de kleinschalige landbouw vormen een romantisch beeld. Tevens is dit een uitstekend gebied voor diverse soorten vlinders. Rond het plaatsje kunnen we over vrij brede, onverharde wegen een wandeling maken. In een ochtend kunnen we hier makkelijk meer dan veertig verschillende vlindersoorten spotten. In het gebied leven onder andere de braamparelmoervlinder, de violette, de rode vuurvlinder, veel apollovlinders en groot geaderde witjes, de amandeloogerebia en als klap op de vuurpijl: rouwmantels.
Verder het dal in, voorbij Rhêmes Notre Dame, komen we op een hoogte van zo´n 1.700 meter. Als we geluk hebben zien we hier gemzen. Ook voor vlinders is dit een fantastisch gebied. Het zwart blauwtje en het pluimdikkopje zijn hier aanwezig, evenals diverse parelmoervlinders. Een echte wandeling is in dit gebied niet eens nodig. Op een veldje kun je zo twee uur bezig zijn en zelfs dan zijn er fotografen die nog lang niet klaar zijn!

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 6

Het Cogne-dal is het bekendste dal onder de echte vlinderaars. Direct aan het begin ligt een klein dorpje, Pondel of op zijn Aosta´s: Pont d´aell. Hier ligt een prachtig Romaans aquaduct dat de kloof over de Gran Eyvia overbrugt. Aan de andere zijde van het viaduct lopen smalle paadjes door een vlinderreservaat. Dit is een van de plaatsen waar vangen van vlinders verboden is. De belangrijkste reden hiervoor is het voorkomen van een endemische vlindersoort, het Aosta-esparcetteblauwtje. Deze vlinder komt alleen hier voor. De top van zijn vliegtijd ligt pas eind juli, maar als we een beetje geluk hebben, kunnen we toch al mooie, verse exemplaren tegenkomen. Naast deze specialiteit zijn ook erg veel andere vlinders te zien. Het grauw zandoogje bijvoorbeeld is hier gewoon talrijk, wat ook geldt voor het dambordje en de grote saterzandoog.
Als we het Cogne-dal verder inrijden komen we, nog voorbij de plaats Cogne, bij Lillaz (op ongeveer 1.700 meter). Dit is een bekend punt vanwege de waterval waar veel Italianen de zondag doorbrengen. Hoewel we die ook wel te zien krijgen (zowel de waterval als de Italianen) zullen we flink worden afgeleid door de vlinders hier. Langs het pad komt plaatselijk mineraalrijk water naar boven en dat trekt vlinders aan. Een plasje met meer dan 30 drinkende vlinders is hier geen bijzonderheid! Het meest talrijk is het groot geaderd witje, maar goed zoeken levert soms verassingen op zoals het noordelijk mansschildblauwtje, het klein tijmblauwtje en diverse spikkeldikkopjes. In de bloemrijke weiden vliegen tientallen witstreepblauwtjes en een aantal soorten parelmoervlinders waaronder de titania´s parelmoervlinder met de prachtige dieppaarse tekening op de onderzijde van de vleugels.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 7

Als we dat nog niet gedaan hebben, dan bezoeken we vandaag het dal Valsavaranche. Dit vrij steile dal loopt grotendeels door het nationaal park Gran Paradiso en op een mooie, zonnige dag zullen we vanuit het plaatsje Pont een begin kunnen maken met de beklimming van dit massief. Snelstromende beken, rotsblokken en bloemrijke weiden maken het gebied landschappelijk al erg mooi, maar de aanwezigheid van steenbokken en marmotten geven het nog meer waarde. De busjes worden geparkeerd op bijna 2.000 meter en vandaar wandelen we omhoog. Een soort waar we speciaal op zullen letten is de Gletsjervlinder die hier nog redelijk veel voorkomt. Op de vochtige weiden met adderwortel vinden we de bergparelmoervlinder en nu we zo hoog zitten ook diverse erebia´s. Hoewel we op hoogte wandelen zijn de paden ook voor mensen die niet zo goed ter been zijn prima te doen.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 8

Afhankelijk van het vluchtschema hebben we nog een laatste ochtend om te vlinderen. Een stuk oostelijker, maar op ongeveer dezelfde hoogte als Vens ligt Vetan. Hier zijn zeer uitgestrekte en kleurige bergweiden te vinden. Dit is een van meest soortenrijke vlinderplekjes die we aan zullen doen deze reis. In het jaar 2000 werden hier maar liefst twaalf verschillende soorten blauwtjes op naam gebracht. Het prachtige vlaggewikkeblauwtje bijvoorbeeld, een vlinder met mooie lichte aderen door het blauw en niet te vergeten het berggentiaanblauwtje die sterk lijkt op het gentiaanblauwtje die we in Nederland nog sporadisch kunnen tegenkomen. In Vetan lopen we over een vrij breed pad en we hoeven hier maar weinig te klimmen.
Na deze laatste vlinderexcursie is het toch echt tijd geworden om ons met de busjes naar het vliegveld van Turijn te begeven, vanwaar we weer naar Amsterdam terugvliegen.Noot: dit dagprogramma is onder voorbehoud en afhankelijk van het uiteindelijke vluchtschema. 

NB Programma

Houdt u er rekening mee dat vlinderreizen niet lijken op wandelreizen. Er is geen vaststaand dag-tot-dag programma en soms verplaatsen we ons nauwelijks. We beslissen op het moment van vertrek, onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden, waar we heen gaan. Het dag-tot-dag programma geeft een overzicht van de excursieplaatsen die we in ieder geval zullen bezoeken.

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel la Meridiana in Saint Pierre is een charmant familiehotel, middenin een prachtig vlindergebied. De kamers zijn ruim en comfortabel en beschikken over een eigen badkamer met douche en toilet en een balkon. De sfeer in het hotel is bijzonder hartelijk en gezellig. Het hotel heeft een lounge bar, een zitkamer en een restaurant met een heuse Michelin ster. Klasse ***, 7 nachten

Over de maaltijden

Het verblijf tijdens de reis is op basis van halfpension. Het hotel verzorgt een uitstekend ontbijt. Het avondeten wordt geserveerd in een prima restaurant dat op een paar minuten rijden van het hotel ligt. In de ochtend of in de middag is er de mogelijkheid om inkopen te doen voor de lunch.

Inbegrepen

 • verblijf in een goed *** hotel op tweepersoonskamers met badkamer
 • verblijf op basis van halfpension beginnende met het ontbijt op dag 1 en eindigend met het diner op dag 8
 • transfers met de minibusjes zoals beschreven in het programma
 • excursies zoals beschreven in het programma
 • diensten 2 SNP-reisleiders

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vlinders en andere mooie natuurverschijnselen. We zullen steeds korte ritjes maken met de busjes en stoppen op mooie vlinderplaatsen waar we ruim de tijd nemen om de kijkers en vlindergidsen voor de dag te halen. Af en toe zullen we kort wat stukjes wandelen om meer van de natuur te zien. We doen het dan kalm aan en nemen uitgebreid de tijd de natuur om ons heen te bewonderen. We lopen meestal over vlak en heuvelachtig terrein en zullen af en toe een klein stukje klimmen als we hoger in de bergen zijn. U bent overigens vrij om op een dag af te haken van de groep en zelf uw programma in te vullen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Turijn.

Vluchtinformatie

Vluchtinformatie
Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, vliegt u met KLM naar Turijn v.v.

Vluchtschema
KL1555 Amsterdam Turijn vertrek om 09.30 aankomst 11.15 uur
KL1556 Turijn Amsterdam vertrek om 11.45 aankomst 13.40 uur

Uw definitieve vluchtschema ontvangt u in de week voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Ondanks de invloed van de Middellandse Zee in de Italiaanse Alpen, komt het voorjaar in het Valle d'Aosta pas laat op gang. Korte perioden met buien zorgen in het voorjaar voor een groen en relatief vochtig landschap. De overgang naar de zomer voltrekt zich snel en de dagtemperaturen lopen in juni al op tot 25 ºC in het dal en 15 ºC op grote hoogte. De nachten zijn altijd fris. In de Italiaanse Westalpen schijnt regelmatig de zon met gemiddeld 1.800 zonuren per jaar. Ook valt er geregeld neerslag, maar lang aanhoudend regenachtig weer komt haast niet voor.

Aangezien het grooste deel van de kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunches en uitgaven van persoonlijke aard, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van uw uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €100,- tot €150,- voldoende. Op verschillende plaatsen bestaat de mogelijkheid om Euro’s te pinnen.

Tijdens de gehele reis staan er twee minibusjes tot onze beschikking. Met deze busjes worden we van het vliegveld vervoerd naar de accommodatie en aan het einde van de reis weer terug. De busjes worden verder gebruikt om de groep naar de beginpunten van de excursies te brengen. We zullen tijdens de reis zo veel mogelijk tijd in de natuur spenderen, dat wil zeggen dat we erg weinig kilometers maken en dus weinig tijd doorbrengen in de busjes. De busjes worden bestuurd door de twee reisleiders.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze vlinderreis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

In het vliegtuig is de bagage beperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de busjes is gering, we verzoeken u daarom uw hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Denk er aan dat u een aantal belangrijke spullen in uw handbagage stopt voor het geval uw koffer zoek raakt of wanneer u niet direct bij uw koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is overal meer dan voldoende ruimte voor uw telescoop en/of foto-uitrusting.
Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we u bij het inpakken van uw tas of koffer aan het volgende te denken:

 • geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • lunchpakket voor tijdens de heenreis
 • plastic beker/(kleine) thermosfles voor tijdens de lunch
 • schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • (zak)mes
 • stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • verrekijker en eventueel telescoop
 • rugzak/tasje voor overdag
 • lichte regenkleding
 • luchtige kleding
 • zaklamp
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vlinders/lunch in het veld)
 • veldgidsen
 • notitieboekje met schrijfgerei
 • deze reizigersinformatie
 • zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (kopieën) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • contant geld
 • persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:

 • statief, wandelstok e.d.
 • scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • vloeistoffen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door Kars Veling en Jurriën van Deijk, twee vlinderspecialisten die een grote kennis hebben van de Europese vlinderwereld.
Kars studeerde biologie in Utrecht en na zijn afstuderen werkte hij als vrijwilliger bij de Vlinderstichting, waar hij inmiddels al jaren een vaste betrekking heeft. Kars is een kei in het geven van lezingen en begeleiden van groepen. Samen met Jurriën doet hij er alles aan om uw reis zo gezellig en vlinderrijk mogelijk te maken.
Jurriën is een enthousiaste jonge vlinderaar. Hij is bij de Vlinderstichting met name betrokken bij allerlei projecten rondom nachtvlinders. Hij coördineert de Nationale NachtvlinderNacht, het Landelijk Meetnet Nachtvlinders en beheert de database. Daarnaast doet hij onderzoek, onder andere naar de gevolgen van kunstlicht op flora en fauna, de problematiek rond jakobskruiskruid en de eikenprocessierups. Jurriën en Kars besturen de twee busjes tijdens de reis.

De deskundigheid en passie voor vlinders van de SNP-reisleiders zorgen ervoor dat u langs de allermooiste plekjes wordt geleid waar u volop kunt genieten. Tijdens uw reis dienen de reisleiders als sleutelfiguren en zullen zij er alles aan doen om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. De reisleiders staan altijd open voor uw vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor u reist, vlinders en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgen zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zwarte_apollovlinder.jpg

Italië - Aostadal - vlinderreis

Vlinderen in het Aosta-dal: tussen Apollovlinders en rouwmantels

Vlinderreis vanuit comfortabel hotel, groepsreis

Zwaarte
Comfort
Bloemen en vlinders kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten