Israël - Jerusalem Way, 9 dagen in de voetsporen van Jezus door Galilea en de woestijn van Judea

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Lichte wandelreis langs hotels en kibboetsen

Wat is er veranderd in het landschap van Israël en Palestina, sinds Jezus tweeduizend jaar geleden door het vruchtbare land van Galilea liep, door de woestijn van Judea zwierf en daar een schare volgelingen om zich heen verzamelde? Wat vind je in deze uiteenlopende landschappen nog terug aan getuigenissen uit die tijd? En hoe leven de verschillende bevolkingsgroepen, Joden, christenen en moslims, vandaag de dag samen in dit kleine stukje land dat ze elk als ‘hun’ beloofde land beschouwen? Tijdens deze reis  in de voetsporen van Jezus, wandelen we van Nazareth via het meer van Galilea, de Jordaanvallei en de woestijn bij Jericho naar de fascinerende wereldstad Jeruzalem. Verblijf in hotels, kibboetsen en pelgrimshuizen.

Uniek aan deze reis

  • Begeleiding door lokale gidsen en SNP-reisleider
  • Kennismaking met alle bevolkingsgroepen
  • Rustige wandelingen in de woestijn van Judea en Galilea
  • Veel aandacht voor cultuur en geschiedenis van Israël en Palestina
  • Verblijf in uiteenlopende accommodaties waaronder pelgrimshuis en kibboets
Zwaarte
Comfort

Interview met reisleider Corinne van den Bosch

Corinne van den Bosch vertelt je waarom Israël zeer de moeite waard is om te ontdekken. Lees het interview.

Dag tot dag

Israël - Jerusalem Way

Tijdens deze bijzondere reis wandel je in de voetsporen van Jezus van Nazareth door het vruchtbare, mediterrane land van Galilea, met zijn olijfbomen, fruitbomen en rijke kibboetsen naar de oevers van het Meer van Tiberias. Hier bezoek je historische plekken die met het leven van Jezus verbonden zijn, zie je Romeinse mozaïeken en ontmoet je een christelijke Arabische familie. Dan reizen we door de vruchtbare Jordaanvallei verder naar de omgeving van Jericho, waar het desolate en ruige woestijnlandschap van Judea in schril contrast staat met het beeld van de eerste reisdagen. We wandelen door de spectaculaire kloof van Wadi Qelt, op zoek naar een verborgen Grieks-orthodox klooster, en drinken thee bij Arabische bedoeïenen.

Dan wacht ten slotte de indrukwekkende stad Jeruzalem, heilige stad voor zowel Joden, christenen als moslims. Vanaf de berg Scopus kijken we neer op deze bruisende stad met haar glinsterende gouden koepel van de Dome of the Rock. We dwalen door de oude stad, met haar Joodse, Armeense, christelijke en moslim-wijken. We wandelen langs de stadsmuren, bezoeken de beroemdste kerken, zoals de Grafkerk en de kerk van de Verlosser, de Westelijke Klaagmuur, Mt. Zion met het graf van Koning David en de Olijfberg met haar kerken en indrukwekkende begraafplaats.

De herinnering aan het drama dat de Joodse bevolking in de twintigste eeuw trof, wordt op indrukwekkende manier levend gehouden op Mt. Herzl Cemetery en het Yad Vashem Holocaust Memorial. De hedendaagse problematiek van de Palestijnse kwestie komt aan bod als we in Bethlehem een vluchtelingenkamp en een ecologisch project bezoeken waarbij de Palestijnse bevolking nauw betrokken is. Met een bezoek aan de geboortekerk van Christus sluiten we onze enerverende wandelreis naar Israël en het Palestijnse gebied af.

Tijdens deze decemberreis beleef je Israël en Palestina in de week rondom de jaarwisseling.

Dag 1

Vandaag vliegen we van Amsterdam naar Tel Aviv. Hier wacht een gecharterde bus die ons in ongeveer anderhalf uur naar Nazareth brengt. We overnachten in een hotel in het centrum van de stad.

Overnachting in

Nazareth

Dag 2

Deze eerste ochtend in Israël bezoeken we de opgravingen van Zippori, het oude Sepphoris (circa 25 minuten rijden). In de tijd van Jezus was dit de mooiste koninklijke stad in Galilea! Misschien werkten Jozef en zijn zoon daar als timmerlieden. Onder de indrukwekkende archeologische overblijfselen vinden we de misschien wel mooiste mozaïeken in de regio, waaronder de beroemde 'Mona Lisa van Zippori'. Van hieruit wandelen we naar het Arabische dorp Mash'had, waar volgens de overlevering het graf van de profeet Jonah ligt, en verder door naar Kana. De Franciscaner 'Bruiloftskerk' herinnert aan het wijnmirakel in Kana: het eerste wonder van Jezus. 

Een korte rit brengt ons naar Nazareth met zijn indrukwekkende katholieke Annunciatie-kerk, met talloze afbeeldingen van Maria van over de hele wereld. In Nazareth ontmoeten we ook een lokale Arabische familie en horen we over hun dagelijks leven, uitdagingen en dromen. 

Wandeling 6 km, 2,5 uur, 150 m stijgen en 200 m dalen. 

Overnachting in

Nazareth

Dag 3

Een rit van ongeveer 45 minuten brengt ons van Nazareth naar de velden van kibboets Lavi, in het hart van het vruchtbare Galilea. Hier begint onze afwisselende wandeling van vandaag. We zien in de verte de vulkaan ‘Horns of Hattin’ en lopen door de prachtige Duivenvallei (Wadi Hamam). De wandeling eindigt in het landelijke Arabische dorp Hamam. 

In de namiddag reizen we (ongeveer 25 minuten) naar onze volgende overnachtingsplek, op een kibboets aan de zuidelijke oever van het Meer van Tiberias. Hier maken we kennis met de unieke gemeenschap van de kibboets, hun rol in de oprichting van de staat Israël, de speciale sociale omgeving die de kibboets heeft gecreëerd en de uitdagingen van vandaag in een snel veranderende wereld.

Wandeling 12,5 km, 5 uur, 50 m stijgen en 450 m dalen.

Overnachting in

Degania

Dag 4

Vandaag bezoeken we twee plekken aan de oever van het Meer van Tiberias (ofwel het Meer van Genezareth) die geassocieerd worden met het leven van Jezus. We bezoeken eerst de ‘Berg van de zaligsprekingen’, waar Jezus zijn bergrede hield. Na een korte wandeling vanaf de kerk op deze heuvel (met een top die 58 meter onder zeeniveau ligt, maar nog altijd 150 meter boven het Meer van Tiberias uit steekt) wandelen we langs de oevers van het meer naar Kapernaüm met zijn opgravingen, de plek waar Jezus gewoond heeft en zijn eerste leerlingen ontmoette. Hier vinden we onder andere de beroemde 'Insul Sacra' boven op het huis van Simon Petrus. 

’s Middags wacht een langere rit (van ongeveer 2 uur en 15 minuten) door de vruchtbare Jordaanvallei naar de Dode Zee, met -430 meter het laagste punt op aarde. Daar kunnen we aan het einde van de dag dobberen in het zoutste water ter wereld. Helemaal kopje onder gaan is niet mogelijk en is zeker ook niet aan te raden! 

Wandeling 4 km, 1,5 uur, 40 m stijgen en 150  m dalen.

Overnachting in

Omgeving Dode Zee

Dag 5

We rijden in de vroege ochtend naar het Grieks-orthodoxe woestijnklooster van St. George, dat tegen de kliffen balanceert, hoog boven Wadi Qelt. Vanaf hier wandelen we door het woestijnlandschap van Judea langs het oude Romeinse aquaduct tot aan de bron van Ein Qelt (als er water in de poelen staat is dit een prachtige zwemplek).

’s Middags bezoeken we een van de Bedoeïenen-families die in de woestijn van Judea nog een semi-nomadisch bestaan leiden. Onder het genot van een kopje koffie of thee krijgen we het nodige over hun levenswijze te horen. Daarna rijden we terug naar onze overnachtingsplek aan de Dode Zee.

Wandeling 8 km, 4 uur, 250 m stijgen en 100 m dalen.

 

Overnachting in

Omgeving Dode Zee

Dag 6

In ongeveer vijftig minuten rijden we dwars door de woestijn van Judea omhoog, van 250 meter onder zeeniveau tot de 800 meter hoge ‘Berg Scopus’, die over de stad Jeruzalem uit kijkt. Een indrukwekkend panorama over de stad die zowel door de christenen als de Joden en de moslims als Heilige Stad wordt beschouwd. We zien de gouden Rotskoepel in de verte schitteren.

Nadat we het uitzicht hebben bewonderd, wandelen we door het dal van Kidron naar Gethsémané, aan de voet van de Olijfberg met zijn indrukwekkende begraafplaats. We steken het dal van Kidron over en gaan de oude stad van David binnen via de 'Dung Gate'. We wandelen langs de Klaagmuur, die nog stamt uit de tijd van Herodes. De Klaagmuur vormt hier voor de Joden de belangrijkste heilige plek. Hierboven ligt het heiligdom van de moslims: de Al Aqsa-moskee en de Tempelberg met de Rotskoepel (deze is niet toegankelijk voor niet- moslims). Dan wandelen we door de Via Dolorosa tot we het uiteindelijke doel bereiken van onze ‘pelgrimswandeling’: De Heilige Grafkerk. We overnachten net buiten de oude binnenstad van Jeruzalem.

De wandeling vanaf Mount Scopus naar de stad is 3,5 km, 1,5 uur, 40 m stijgen en 120 m dalen. In de binnenstad wandelen we ongeveer 4 à 5 uur. 

Overnachting in

Jeruzalem

Dag 7

Vandaag brengen we een bezoek aan de Nieuwe Stad van Jeruzalem en komt de recentere geschiedenis van de Joden en de staat Israël aan bod. Eerst rijden we naar de 'monumentenberg' van Jeruzalem, met het indrukwekkende Mount Herzl Cemetery en het nog indrukwekkender Holocaust Memorial van Yad Vashem. We bezoeken het monument voor de kinderen, de tent van herdenking en het museum. Na dit bezoek, dat een onuitwisbare indruk achterlaat, is het tijd voor een luchtiger onderwerp en bezoeken we de moderne Mahane Yehuda-markt. Daarna worden we naar de oude stad teruggebracht en is er nog gelegenheid om op eigen houtje door de oude stad te zwerven en de vele buurtjes, steegjes en de suq (ofwel Arabische bazaar) te ontdekken.

Overnachting in

Jeruzalem

Dag 8

Vandaag begeven wij ons aan de andere kant van 'de muur'. Voorbij het checkpoint wacht een Palestijnse gids ons op voor een kennismaking met het leven in Palestijns gebied. We bezoeken een van de voormalige vluchtelingenkampen, wandelen door deze inmiddels buitenwijk van Bethlehem, bezoeken het cultureel centrum van de buurt en krijgen uitleg over het leven als voormalig Palestijns vluchteling. Tijdens een wandeling door het Unesco-werelderfgoedgebied van Battir, met zijn eeuwen oude irrigatiesysteem, vertelt onze gids over de oorsprong van deze plek. We lunchen op een mooie panoramische plek. Daarna gaan we met de bus naar het centrum van Bethlehem om de geboortekerk te bezoeken. 

Wandeling 6 km, 2 uur, 150 m stijgen en 200 m dalen.

Overnachting in

Jeruzalem

Dag 9

Na het ontbijt is er misschien, afhankelijk van de terugvlucht, nog tijd om de stad Jeruzalem voor een laatste keer te bezoeken. Daarna worden we in ongeveer een uur naar het vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv gebracht. Van hier vliegen we terug naar Amsterdam en is onze reis door Israël ten einde.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in vier accommodaties van uiteenlopend karakter. Ze hebben wel gemeen dat je altijd verblijft op een tweepersoonskamer (of eenpersoonskamer indien geboekt) met eigen badkamer.

In Nazareth verblijven de eerste 2 nachten in Al Hakim Guesthouse, een smaakvol ingericht boutique-hotel in het centrum van de stad.  We verblijven in comfortabele kamers met eigen badkamer, gratis wifi, airco, tv. etc. In het hotel wordt een ontbijt geserveerd, maar voor het diner gaan we naar een nabij gelegen restaurant. . Klasse ***, 2 nachten.
Aan de noordkant van het Meer van Tiberias verblijven we in Amiad Inn, op het terrein van Kibbutz Amiad. U verblijft hier in comfortabele kamers die van alle gemakken zijn voorzien. Deze kibbutz beschikt ook over een zwembad, groene tuin en een goed restaurant. Klasse ***, 1 nacht.
Nabij Jericho, de laagst gelegen en oudste stad ter wereld,  op de Palestijnse Westbank, verblijven we in Kalia Guesthouse, op de gelijknamige kibbutz die vlakbij de Dode Zee ligt. Je verblijft in kleine bungalows die in een groene en schaduwrijke tuin liggen. De kamers beschikken over een goede badkamer, gratis wifi, minibar, tv en een klein terras. Je kunt gratis gebruik maken van het grote zwembad van de kibbutz (in de winter gesloten). Klasse **, 2 nachten
In Jeruzalem In Jeruzalem verblijven we op loopafstand van de oude binnenstad in het comfortabele Eldan Hotel. Gastvrijheid en een voortreffelijke service in dit hotel is  staat vooral bekend om zijn geweldige service staan hier hoog in het vaandel. De kamers combineren maximaal comfort met een unieke sfeer, geïnspireerd door modern en innovatief denken. De kamers bieden een prachtig uitzicht op Jeruzalem, sommige kijken uit op de oude stad en sommige op de nieuwe. De kamers zijn comfortabel ingericht met ruime en moderne badkamer, uitstekende bedden, wifi, aicro, kluis en koffie/thee faciliteiten. Het hotel heeft een goed restaurant met goed gesorteerd ontbijtbuffet en dinerbuffet. Klasse ***, 3 nachten. Klasse ***, 3 nachten.

Tijdens de Kerstreis in 2022 is er een andere accommodatie
In Jerusalem verblijven we in de oude binnenstad in het Sephardic House, dat is gesitueerd in een 200 jaar oud huis, in het hart van de Joodse wijk van Oud-Jerusalem en op loopafstand van alle bezienswaardigheden. De kamers zijn smaakvol en comfortabel ingericht. Een deel van de kamers is gesitueerd rondom een mooie patio. Het hotel beschikt over een ruime lobby en een restaurant. Klasse ***, 3 nachten. Klasse ***, 3 nachten.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn het ontbijt en diner vanaf diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9 inbegrepen. Het ontbijt wordt altijd geserveerd in de accommodatie waar we verblijven en is in een aantal accommodaties in de vorm van een ontbijtbuffet. Het diner nuttigen we afwisselend in het restaurant van de accommodatie, of in een nabijgelegen restaurant.
De lunch is niet inbegrepen: op de meeste dagen ben je in de gelegenheid om in een restaurant te lunchen, maar op een paar dagen picknicken we in het veld  De lunch wordt dan gemeenschappelijk ingekocht door gids en reisleider.

De Israëlische keuken is zeer gevarieerd. Dit komt onder andere door de grote diversiteit aan bevolkingsgroepen en culturen in de samenleving. In de gerechten zijn de verschillende invloeden duidelijk terug te zien. Er wordt binnen de Israëlische keuken veel gebruik gemaakt van vis, zuivel, noten, olijfolie en olijven. Verschillende soorten vlees worden tevens geserveerd en ook fruit en groenten staan veelal op het menu. Met name door de hoeveelheid zonuren en de warme temperatuur in het land bevatten de groente- en fruitsoorten veel smaak. Enkele typische ingrediënten en gerechten zijn falafel, humus, fetakaas, dadels en pitabrood. Gezonde salades van bonen, quinoa en kruiden worden ook veel gegeten.

Inbegrepen

  • heen- en terugreis (optioneel)
  • alle lokale transfers met gecharterde mini- of midibus
  • verblijf in hotel, resort, kibboets en pelgrimshuis op tweepersoonskamers met douche en toilet
  • alle ontbijten en diners vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 9
  • alle entrees conform programma
  • SNP-reisleider
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • lunches
  • evt. inentingen
  • verzekeringen
  • fooien
  • persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze reis zijn niet zwaar: je wandelt vrijwel dagelijks, tussen de 4 en 12,5 km per dag. De hoogteverschillen blijven beperkt tot enkele honderden meters per dag. De wandelduur loopt uiteen van 1,5 tot 5 uur per dag. Je wandelt afwisselend over onverharde wegen, stille asfaltweggetjes en kleine paadjes langs akkertjes en door valleien. De paden zijn op verschillende plekken stenig. Ook in Jeruzalem maken we een flinke stadswandeling van meerdere uren. De warmte kan invloed hebben op de beleving van de zwaarte. 

Naast de wandelactiviteiten bezoeken we ook diverse plekken in het Heilige Land waar nog wat afstanden afgelegd worden. Verder is het goed om te weten dat het programma intensief is. We benutten de lengte van de dag. 

Goed ingelopen en hoogsluitende wandelschoenen zijn aanbevolen. In Jeruzalem zijn lichte wandelschoenen prettig.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Ben Gurion of in de eerste accommodatie in Nazareth.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia rechtstreeks naar Tel Aviv v.v.

Vluchtschema - vertrek 12 april 2023
HV 5799 Amsterdam - Tel Aviv vertrek om 06.15 aankomst 11.50 uur
HV 5800 Tel Aviv - Amsterdam vertrek om 12.50 aankomst 16.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Israël kent in het noorden en aan de kust een uitgesproken mediterraan klimaat met hete droge zomers en zachte natte winters. De Palestijnse gebieden en het zuiden van Israël kennen een (semi)-woestijnklimaat waar het hele jaar door maar weinig neerslag valt. De reis is vindt plaats in de winter, wanneer de temperaturen goed zijn om te wandelen. In december kan het soms koud zijn en dan is er ook kans op een regenachtige dag. Houd hier bij de keuze van uw kleding rekening mee, warme kleding en regenkleding zijn dan onmisbaar.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Israël ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 


 

De munteenheid van Israël is de sjekel. Deze kan ook op de Westbank gebruikt worden.

Tijdens onze reis door Israël heeft u maar weinig extra kosten. Alle ontbijten en diners, en de meeste entrees zijn bij de reissom inbegrepen. Lunches en drankjes komen voor eigen rekening. In totaal kunt u rekenen op minimaal €150,- voor de lunches, drankjes en persoonlijke uitgaven. Daar bovenop komt nog een bedrag van ca. € 65 voor fooien voor lokale dienstverleners. In alle grotere plaatsen zijn pinautomaten. Zorg ervoor dat u uw bankpas geldig heeft gemaakt voor gebruik buiten Europa. Betalen met een bankpas is veelal niet mogelijk, met een creditcard evt. wel. 

Alle transfers ter plekke geschieden per gecharterde bus.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

We raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen. Als goede training kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar wandelingen maken. Bekijk ook de landeninformatie op onze website.

Voor de wandeltochten moet u een dagrugzakje meenemen, waarin een fototoestel, evt. verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en veldflessen passen. Stem uw kledingkeuze af op het reizen in een Joods land en naar islamitisch gebieden. De Israelische steden zijn westers en modern, maar op het platteland in de Palestijnse gebieden kan het dragen van een korte broek en een hemd nog als choquerend ervaren worden.  Goed ingelopen en hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn vanwege de vaak stenige paden onmisbaar. Een paar wandelstokken kunnen tot steun zijn op de stenige paden.

  • niet meer dan 20 kg bagage
  • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn); houd rekening met de in Israël en de Palestijnse gebieden geldende kledingvoorschriften
  • desinfecterende zeep
  • eventueel zwemkleding, handdoek en waterschoentjes, oude gympen of (teva)-sandalen (bad Dode zee en Ein Qelt)
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • verder eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen om blaren af te plakken (bijv. ‘second skin’) voor de wandelingen
  • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
  • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
  • eventueel wandelstokken
  • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
  • lippencrème
  • dagrugzakje (min. 30 liter)
  • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
  • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider en diverse Engelstalige lokale wandel- en cultuurgidsen. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Israël bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Toegang tot Israël levert problemen op wanneer je een stempel in je paspoort hebt van Libanon, Syrië, Iran, Saoedi Arabië, Jemen of Libië.

Bijzonderheden
Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit:
• Een retour- of doorreisticket is verplicht.
• Indien je in de toekomst een Arabisch land wilt bezoeken, moet een Israëlische stempel of aantekening in het paspoort voorkomen worden. Arabische landen laten namelijk geen reizigers toe met een Israëlische stempel in hun paspoort. Je zult dan dus een nieuw paspoort aan moeten vragen, of je moet bij binnenkomst in Israël aan de douanebeambte vragen of het Israël stempel op een los velletje kan worden gezet dat in het paspoort wordt bijgevoegd.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

  

Handig om te weten
De traditionele waarden en normen zijn diep verankerd in het leven van alledag. Hierin schuilt een van de grootste charmes van het Midden Oosten. Om deze zaken niet te verstoren, zijn er een aantal dingen waar je als bezoeker en gast rekening mee dient te houden. Voor zowel mannen als vrouwen is het ontoelaatbaar om in een korte broek over straat te gaan. We raden aan geen strakke kleding te dragen en het shirt over je broek of rok te dragen. Blote schouders zijn ongewenst. Vrouwen bedekken in kerken en moskeeën naast hun bovenarmen, bovenbenen en schouders ook het hoofd. Mannen dienen een lange broek te dragen en moeten bij het betreden van een synagoge een keppeltje opzetten. Daarnaast zijn filmen en fotograferen gevoelige kwesties. Het is streng verboden om foto’s te maken van mensen in uniform, gebouwen van de overheid of veiligheidsdiensten, militaire sites en installaties. Daarnaast dien je niet ongevraagd een foto te maken van de lokale bevolking. Dit wordt niet altijd gewaardeerd. Mannen zijn overigens eerder bereid te poseren dan vrouwen. Kinderen maken er een spelletje van om wel of niet te worden vastgelegd. Vraag altijd beleefd om toestemming en respecteer het als mensen bezwaar maken.

Sabbat
De Sabbat is de wekelijkse rustdag in het Jodendom. Deze rustdag begint zonsondergang op vrijdagavond en eindigt zonsondergang op zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient te worden gevierd door onthouding van alle arbeid. Op deze dag werken religieuze gezinnen niet, wordt er niet gekookt en ook geen auto gereden. Daarnaast zijn veel winkels gesloten en rijdt er (vaak) geen openbaar vervoer in de steden, met uitzondering van de stad Haifa. In Jeruzalem zijn wel sommige restaurants open. Houd er in ieder geval wel rekening mee dat veel winkels, restaurants en bezienswaardigheden gesloten zijn tijdens de sabbat en dat het openbaar vervoer maar beperkt rijdt.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst met voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Als goede training kun je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor je medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk. Zorg vooral voor voldoende maatregelen bij voor jezelf bekende gezondheidsstoornissen.

N.B. Let op de mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over je medicijnengebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden je aan om je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril en dergelijke.

Praktisch
• Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
• Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen. Droge lucht vermindert het draagcomfort.
• Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Bedek altijd je schouders, eventueel met een sjaal en draag broeken of rokken tot over de knieën. Gepaste kleding is in een land als Israël zeer belangrijk.
• Voor medische hulp kun je het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Preventieve maatregelen
Bij aankomst is het belangrijk de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en neem bij uitstapjes een zonnebril of een hoofddeksel mee. Je moet steeds veel blijven drinken omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest. Om je maag en darm minder te belasten zijn warme dranken over het algemeen beter. We raden aan om geen water uit de kraan te drinken, maar te kiezen voor flessen mineraalwater.

Er worden enkele vaccinaties aanbevolen, ongeacht de verblijfsduur: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Deze laatste vaccinatie wordt alleen aangeraden als je onder primitieve omstandigheden in Israël verblijft.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies dien je je 4 tot 6 weken voor vertrek te laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en je hebt vaccinaties nodig, maar het ontbreekt aan tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis langskomt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • Vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
  • Buiten kantooruren en in weekenden
  • Vaccinatie door erkende artsen
  • Vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Onveilige gebieden in het land worden niet bezocht. Er zal ook vanuit SNP Natuurreizen begeleiding meegaan ter ondersteuning. Veiligheid staat natuurlijk voorop! Let wel goed op je eigendommen, vooral in grote steden en op drukke plaatsen. Straatroverij komt helaas steeds meer voor. Pronk daarom niet met dure camera’s en filmapparatuur. Laat kostbaarheden zoveel mogelijk thuis. Zorg ervoor dat je belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt zodat je altijd in geval van nood je bankpas, creditcard of mobiele telefoon kunt blokkeren.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xx

Israël - Jerusalem Way

in de voetsporen van Jezus door Galilea en de woestijn van Judea

Lichte wandelreis langs hotels en kibboetsen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.