Indonesië - Lombok, 7 dagen Fiets en wandel rondom de Rinjani

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Fiets langs de stille noordkust langs verlaten stranden met wuivende palmen. Bezoek traditionele Sasakdorpen en maak kennis met de vriendelijke bevolking. Maak voor de afwisseling een wandeling onder leiding van een gids aan de voet van de Rinjani. Tijdens het fietsen houd je vrijwel voortdurend zicht op deze machtige Rinjanivulkaan, die op zijn beurt uitkijkt over de groene rijstterrassen. Geniet aan zee van een drankje en de zonsondergang en ga met een lokale vissersboot snorkelen bij Labuan Pandan. Je overnacht in vriendelijke en kleinschalige guesthouses op de flanken van de vulkaan. Deze reis is bij uitstek geschikt als verlenging van een fietsvakantie op het naburige Bali.

Een jaar nadat aardbevingen huishielden op Lombok zijn de fietsroutes weer vrijgegeven. Natuurlijk zul je her en der nog wel de verwoestingen zien, maar het land bouwt zich weer snel op en de bevolking ontvangt je vanouds hartelijk.

Uniek aan deze reis

 • Authentiek Lombok
 • Bagagevervoer en huurfietsen optioneel
 • Ongerepte noordkust
 • Wandelen en fietsen
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Indonesië - Lombok

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Indien je fietsen wilt huren dan moet je deze reis beginnen op Bali, waar je wordt opgehaald bij je hotel in Candidasa en naar Padangbai gebracht. Hier stap je - met bagage en huurfietsen - op de openbare ferry naar Lombok. Deze kan niet gereserveerd worden (maar biedt altijd plaats) en betaal je ter plekke zelf. Afhankelijk van het type boot, het getij en de drukte in de haven ben je ca. 4,5 uur onderweg. Aangekomen in de haven van Lembar word je opgehaald en met fietsen en bagage naar je hotel in Senggigi gebracht.
Mocht je niet in Bali willen beginnen met dit arrangement maar direct op Lombok, dan kan dat alleen als je eigen fietsen meeneemt want in Lombok zijn geen fietsen te huur. Je wordt dan op het vliegveld van Lombok opgehaald.

Overnachting in

Senggigi - Puri Bunga Beach Cottages

Dag 2

Je wordt bij je hotel opgehaald en naar het 90 km (2,5 uur rijden) verderop gelegen Senaru gebracht. Na incheck in je hotel maak je onder leiding van een lokale gids een wandeling over de flanken van de Rinjani vulkaan. Volg een pad door de velden, langs rijstterassen en irrigatiekanalen, door een weelderig regenwoud naar de Sengang Gile waterval. Leer onderweg hoe de bevolking tropische planten en kruiden gebruikt. Terug in je bungalow kun je vanaf het terras genieten van de omgeving.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Senaru - Pondok Senaru

Dag 3

Vanuit het op ruim 500m hoogte gelegen Senaru begin je de dag met een heerlijke afdaling richting zee. Knijp op tijd in de remmen voor een bezoek aan de oudste moskee van Lombok. Een glooiende weg leidt je door de zeer groene omgeving met rijstvelden en kleine dorpen. Bij Obel-Obel bereik je de zee. Fiets langs de ongerepte noordkust langs verlaten stranden naar het rustige dorp Labuhan Pandan. Het is vandaag ongeveer 53 km fietsen. In de middag heerlijk relaxen in je accommodatie aan zee.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt 

Optionele uitbreiding
Boek een nacht bij en maak de volgende ochtend met een lokale visser een snorkeltour naar de voor de kust gelegen eilandjes. 

Overnachting in

Labuan Pandan - Pondok Siola

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Lombok * Labuan Pandan snorkeltour

Onderweg van Tetebatu naar Senaru op Lombok, kun je een stop maken aan de oostzijde van het eiland in Labuan Pandan. Hier maak je met een vissersboot (max 6 personen, met dak tegen zon) een excursie naar de voor de kust gelegen eilanden. Je bezoekt de mooiste stukjes koraalrif, ongeveer 1 uur varen voor de kust, waar je kunt snorkelen en genieten van de kleuren van het koraal en de talrijke vissen, als in een aquarium. Je gaat aan land op een van de strandjes waar de bootsman en je gids een lekkere lunch voor je bereiden. Je moet wel voor je eigen snorkelspullen zorgen, en verder wordt het aangeraden om met een T-shirtje aan te zwemmen ivm kans op verbranding. De excursie duurt 3-4 uur.

Dag 4

Het eerste deel van de etappe over de doorgaande weg langs de oostkust is vlak. Bij Labuan Lombok, waar de boten naar Sumbawa vertrekken, is het wat drukker op de weg. Enkele kilometers verder verlaat je de hoofdweg en klim je via een rustig weggetje geleidelijk omhoog met zicht op de Rinjani. Stop onderweg bij een warung in één van de authentieke dorpjes voor een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd. Na een fijne afdaling begint in Masbagik de slotklim naar het op de flanken van de Rinjani gelegen Tetebatu. De klim is hier en daar pittig door het soms matige wegdek, maar het uitzicht van je accommodatie in Tetebatu vergoedt alle inspanningen. Dagafstand 61 km fietsen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Tetebatu - Green Orry Inn

Dag 5

Onder leiding van een lokale gids maak je vanuit je hotel een rustige wandeling van ongeveer 3 uur. Omdat je hier weer op een hoogte van ongeveer 400 m zit is de ergste warmte eraf. Een wirwar van kleine voetpaadjes leidt je door de groene rijstvelden, langs irrigatiekanaaltjes, door kleine nederzettingen en plantages. Hierna rijd je een klein stukje naar het dorp Pringgasela waar de gids je door het dorp rondleidt waar je traditionele ambachten als handweven, pottenbakken en bamboe/houtsnijwerk kunt zien. Natuurlijk probeert men je ook wel wat te verkopen. Test je 'skills' van het afdingen! In ieder geval help je deze relatief arme vakmensen aan een bescheiden inkomen.
Rond lunchtijd ben je dan weer terug bij je hotel.
In de middag volgt een verplaatsing naar Sekotong, ongeveer 95 km (2,5 uur) rijden,op het weinig bezochte schiereiland in het zuidwesten van Lombok. De rest van de dag kun je ontspannen op het fijne zandstrand bij je accommodatie.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Sekotong - Silver Fern Beach Retreat

Dag 6

Vandaag is het rustig uitfietsen. Je fietst een prachtige kustweg naar Lembar, ongeveer 23 km. Je passeert stille stranden, mangrovebossen en kleine vissersdorpjes. Af en toe zijn er lichte glooiingen en korte klimmen. Er komen hier nog maar weinig toeristen. 
In Lembar stap je met fietsen en bagage wederom op de ferry terug naar Bali, die je zelf betaalt. Bij aankomst in Padangbai word je opgewacht door een chauffeur van ons agentschap en naar je hotel in Candidasa gebracht. De chauffeur neemt de fietsen in.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Candidasa - Hotel Puri Bagus

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement en kun je je eigen programma verder volgen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in enkele eenvoudige guesthouses (2*) in Senaru, Labuan Pandan en Tetebatu, en in goede hotels met zwembad in Senggigi, Sekotong en Candidasa .

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. De lunch koop je onderweg in. Iedere dag kom je een aantal stalletjes en warungs tegen waar wat te eten verkrijgbaar is. 's Avonds kan je terecht in het restaurant van je accommodatie of in een eettentje in de buurt. In Senggigi is een ruime keuze aan restaurants, in de andere overnachtingsplaatsen is de keuze beperkt.


 

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Transfers volgens programma
 • Te gast in boekje Indonesië
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis
• Overige maaltijden
• Visumkosten
• Ferry Bali-Lombok v.v. (ca. 100.000 IDR per persoon, enkele reis incl. fiets)
• Fooien en entrees
• Bagagevervoer (bij te boeken)
• Fietshuur (zie materiaalhuur) 

Ter plaatse te betalen

 • lokale fee voor het nemen van boot vanaf Padangbai 60.000 Rp (USD 5,-)

Over de activiteiten

De route gaat door (licht) heuvelachtig terrein. Zo nu en dan wordt meer inspanning vereist, zoals tijdens de klim naar Tetebatu. De wegen op Lombok zijn in het algemeen iets rustiger dan op Bali, zeker de wegen waarover je tijdens deze reis fietst.  De wegen op de route zijn op enkele korte trajecten na allemaal geasfalteerd. Op Lombok is het asfalt soms hobbelig en wat slecht onderhouden (kuilen in de weg). De warmte is een verzwarende factor. Bagagevervoer is optioneel.

Rustdagen

Je kan overal extra dagen boeken. Voor een dagje strand is Pelangan de beste plek. Wil je wat meer vertier, dan boek je een extra nacht in Senggigi. Vanuit Tetebatu en met name Senaru kan je prachtige wandeltochten maken over de flanken van de Rinjani en door de rijstvelden.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Extra's

Transfers

Bagagevervoer (vanaf € 82,- per persoon)

Optioneel bagagevervoer tijdens uw fietsreis door Lombok.

Voorwaarden: U dient dit bij boeking aan te geven. De vermelde prijs is het tarief per persoon op basis van 2 samenreizende personen.

Fietshuur

ser2721att9.jpg

SNP Hybride fiets Bali en Lombok

Een hybride fiets, type Koga Miyata Traveller, met 27 versnellingen en aluminium frame. De fiets beschikt over bagagedrager (achter), pomp, fietscomputer, Ortlieb stuurtas met kaarthouder, verloopnippel (Frans naar Hollands ventiel), slot, reparatiesetje, bidonhouder (u dient zelf voor een bidon te zorgen). Op aanvraag zijn 2 losse Ortlieb achtertassen te reserveren.

Voorwaarden: De fietsen worden afgeleverd bij de accommodatie. Het aantal beschikbare huurfietsen is beperkt. Naast uw lichaamslengte hebben we voor het bepalen van de juiste maat ook uw binnenbeenlengte nodig. Geef deze bij boeking door.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies voor een retourvlucht op Denpasar (Bali). Als je fietsen huurt start je dit arrangement op Bali. Neem je eigen fietsen mee, dan kan je ook kiezen voor een vlucht naar Lombok. Houd er bij de planning van zowel je heen- als terugreis rekening mee dat je - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op je bestemming.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden je aan om je vlucht tegelijkertijd met je arrangement te boeken. Informeer bij onze reiswinkel naar de mogelijkheden.

Fiets huren of mee in het vliegtuig
Geef bij boeking duidelijk aan of je een fiets huurt of je eigen fiets wil meenemen in het vliegtuig. Indien je je eigen fiets meeneemt in het vliegtuig dien je dit bij boeking aan te geven onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. Je dient je fiets goed te verpakken in een hoes of een doos.

Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Elke maatschappij kent haar eigen voorwaarden en het aantal kilo’s dat je mag inchecken kan per maatschappij verschillen. SNP heeft met een aantal maatschappijen goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Als je je eigen fietsen meeneemt, kan je het beste kiezen voor een vlucht met Singapore Airlines. Vliegen met Garuda is ook een goede optie. Bij Singapore Airlines mag je standaard 20kg inclusief fiets meenemen, maar kunnen we 10kg per persoon extra voor je aanvragen. Bagageregelingen voor het meenemen van de fiets worden regelmatig gewijzigd. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van Singapore Airlines.

SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Je kan dit arrangement het hele jaar door op elke dag starten.

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en daardoor zijn er droge en natte maanden. De droge tijd (‘musim kemarau’), van mei tot en met oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel  de warmste periode, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. Het aantal droge maanden neemt in het algemeen van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Dus op Flores is de droogte extremer dan op Bali. In het algemeen kan men zeggen dat het van november tot en met april in Indonesië de natte-moessontijd (‘musim hujan’) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen en stormen zijn in januari en februari en die tijd wordt dan ook afgeraden om te reizen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 30-32 graden Celsius op zeeniveau, en enkele graden tot 8 graden lager in de bergen.

Nyepi 2020
Nyepi is een typische Balinese feestdag en is Nieuwjaarsdag voor de Hindoe kalender. In tegenstelling tot bij ons, is Nieuwjaarsdag op Bali een dag van totale rust, bezinning, vasten en bidden. In 2020 valt deze op 25 maart. Op die dag is alles gesloten (ook de vliegvelden, restaurants, etc) en ben je verplicht om op het terrein van je hotel te blijven. De dagen ervoor staan net in het teken van allerlei ceremonies en parades, die zeer de moeite waard zijn om mee te maken. Bijvoorbeeld de Ogoh Ogoh Parade in Ubud.

Ramadan 2020
Het dominante geloof op Bali is Balinees-hindoeïsme. Enkele mensen komen van andere delen van Indonesië en vormen een kleine islamitische gemeenschap. Deze groep is klein zal zich meestal in de grote stad bevinden. Als toerist op Bali zult u dan ook weinig tot niets ondervinden van de Ramadan. Flores is christelijk dus ook daar is de invloed van de Ramadan zeer beperkt.

Indien u Bali combineerd met Sumatra, Java of Lombok moet u er rekening mee houden dat op deze islamitische eilanden de Ramadan wel uitvoerig gevierd wordt. 
De Ramadan vindt in 2020 plaats van 23 april t/m 23 mei. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle islamistische restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. 

Het afsluitende suikerfeest, Idul Fitri, is een Islamitisch feest waarop het einde van de maand Ramadan gevierd wordt. In 2020 is deze op 23 mei. Bij ons staat dit feest beter bekend als het 'Suikerfeest’. Omdat 98% van de Indonesiërs Islamitisch is, wordt dit feest ook uitgebreid gevierd in Indonesië. Voor de Islamieten is dit feest even belangrijk als Kerst voor de Christenen. Daarom willen de Indonesiërs met dit feest ook graag bij familie zijn. Dit heeft tot gevolg dat er in de week voor en na het Idul Fitri een ware volksverhuizing plaatsvindt. De belangrijkste drukte concentreert zich op het eiland Java. Hotels zijn volgeboekt en op de weg is er geen doorkomen aan. Treinen zijn lastig te reserveren en bij de veerboot staan lange wachtrijen. Reistijden worden hierdoor erg lang worden en de prijzen van de schaarse beschikbare hotels zijn buitenproportioneel hoog. Hierdoor raden wij af te reizen op Java tijdens deze hectische periode.

 

 

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lombok ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner

De SNP partner in Indonesië is zeer begaan met het welzijn van mens en natuur. Het personeel wordt aangemoedigd om bewuster om te gaan met het gebruik van energie en middelen. Werknemers verdienen meer dan gemiddeld en krijgen een werkritme aangeboden dat ruimte laat voor hun persoonlijke- en familiare ontwikkeling. In de toekomst wil de agent de reeds genomen stappen in het verduurzamen van bedrijfsprocessen en de nieuwe stappen inbedden in hun nog te formuleren duurzaamheidsbeleid. De partner maakt in deze reis veel gebruik van lokale gidsen. Zo wordt de lokale economie gesteund. In de auto staat een grote 20 l container met vers drinkwater. Hier kun je je flesje bijvullen en zo wordt voorkomen dat er veel plastic flesjes in het milieu terecht komen. Dat scheelt toch gauw zo'n 20 plastic flesjes per persoon per reis!

Algemeen
In Indonesië betaalt men met de Indonesische Rupiah (IDR), afgekort de Rp. Bankbiljetten zijn er in de volgende coupures: 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000. Munten zijn verkrijgbaar in 50, 100, 200, en 500 Rupiah.
Zorg er altijd voor geld in kleine coupures bij de hand te hebben zodat je die tros bananen niet met een briefje van 100.000 hoeft te betalen. Omdat je zo gigantisch veel bankbiljeten krijgt voor je euro's of dollars is het ook handig niet dat hele pak briefgeld in je beurs te bewaren, maar gescheiden van wat je per dag nodig hebt.
Vtrijwel overal vind je ATM machines waar je geld kunt pinnen met gewoon je bankpas. Mits er een Cirrus of Maestro logo op staat en je pas geschikt is voor 'wereldwijd' geld opnemen. Geld opnemen kan ook met een creditcard. In beide gevallen wordt daar wel een vergoeding voor gerekend.
Eventueel kun je wat dollars of euro's meenemen die je ter plaatse bij een 'moneychange' kunt omwisselen. Zorg voor nieuwe biljetten want gekreukte/gescheurde/beschreven biljetten worden niet geaccepteerd. Andersom moet je dus ook geen gescheurde RP biljetten accepteren.

Tijdens deze reis
Voor lunch en diner heb je aan ongeveer € 20,- per dag voldoende. Voorts zul je geld nodig hebben voor ansichtkaarten, fooien en souvenirs.

In Indonesië, waar veel mensen niet meer dan 100-150 euro per maand verdienen, is het heel gebruikelijk dat men een fooi geeft. In grotere hotels en restaurants is die meestal apart vermeld op de rekening en bedraagt ze tussen de 8 en 11% van het gespendeerde bedrag. In gelegenheden waar dit niet het geval is (kleinere hotelletjes, lokale restaurants waar je soms luncht tijdens een rondreis of excursie) kun je een fooi achterlaten van 5 tot 10% van het gespendeerde bedrag.  
Een kamermeisje zal het erg waarderen als je een 10.000 Rp per nacht op de kamer achterlaat, een jongen die de koffer draagt ongeveer 5.000 Rp per persoon., een taxi verwacht een 10 %.
Ook is het gebruikelijk dat men een fooi geeft aan lokale gidsen die ingezet worden: 10.000 voor 1-2 uur, 25.000 voor halve dag en 50.000 voor hele dag. Vergeet ook niet je eigen gids en/of chauffeur. Volgende bedragen zijn richtlijn: Rp 70.000 pp/dag voor de gids (of gids/chauffeur) en 35.000 pp/dag voor een aparte chauffeur. Deze bedragen zijn standaard en kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk hoe tevreden je bent met hun diensten en met hoeveel je reist. Want als je met 5 personen reist is het niet nodig de bedragen met 5x te vermenigvuldigen, maar bijvoorbeeld met 2.
Je kunt dit best overhandigen aan het einde van de reis of deel van een trip, wanneer een nieuw team gids/chauffeur het overneemt van een vorig. Dat is meestal het geval na een verplaatsing per vliegtuig.

 

 

Het wordt aanbevolen een eigen GPS mee te nemen, want de bij de fiets geleverde eenvoudige fietscomputer wil vanwege de hitte wel eens uitvallen!. Denk ook aan  oplader (en extra set batterijen bij GPS) en wereldstekker om van stopcontact gebruik te kunnen maken. 

Bagagevervoer is optioneel bij te boeken. Zorg in dat geval wel zelf voor een dagrugzakje of bagagetas om de spullen voor overdag mee te nemen. Boek je geen bagagevervoer dan neem je voldoende eigen bagagetassen mee of je huurt deze bij de fiets. Stuurtasje zit wel al op de fiets.

Als je een fiets van SNP huurt is die inclusief bagagedragers achter en indien nodig ook voor, pomp, fietscomputer, stuurtas, slot, reparatiesetje, reserve binnenband en per stel een reserve buitenband.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Ook al zit er bij de fietshuur een helm, het is beter je eigen helm mee te nemen. Zorg zelf ook zeker voor een kettingslot, een reparatieset en multitool zodat je kleine reparaties zoals bandplakken zelf kunt uitvoeren, want fietsenmakers zijn schaars in dit land. Neem een potje/tube kettingolie/vet mee zodat je enkele keren onderweg de ketting wat kunt smeren.

 • GELDIG paspoort (maak een kopie van je paspoort, in geval van verlies)
 • Indien je eigen fiets meeneemt: hybride fiets of mountainbike met stevige 'anti-lek' banden. Voor je eigen fiets: bidon, fietstas(sen) en stuurtas, slot met reservesleutel, kleine pomp, kilometerteller, bandenplakset, inbussleutel, (kruiskop)schroevendraaiertje, kleine tang, één of twee andere sleutels (o.a. voor je trappers), noodspaken (vraag advies bij de fietsenmaker: hij kan ze precies op maat voor je buigen, dan heb je geen pignonafnemer nodig), reserve binnenbanden en buitenband, extra rem- en derailleurkabel, enkele schroefjes en moeren, een klein stukje dun ijzerdraad, 2x extra set remblokjes voor natte en zandige omstandigheden, een rolletje tape, stukje fietsketting, eventueel kettingolie, kettingpons, tie-rips
 • Bij fietshuur: wel meenemen bidon, multitool, fietsrugzakje, evt bagagetassen
 • Fietshelm
 • Geld, betaalkaarten en pasje, eventueel creditcard
 • Kopie reis- en ziektekostenverzekering
 • Zaklamp
 • Zonnebrandcrème, zonnebril, zonneklep of -pet
 • Dagrugzakje tijdens fietsen
 • Fietskleding en -handschoentjes
 • Fietsschoenen of gympen
 • Dunne warme trui, jack of fleece
 • Regenkleding
 • Zakmes
 • Kopje of beker voor frisdrank of sap onderweg
 • Enkele eenvoudige EHBO-middelen
 • Desinfecterende handgel (zeep waarbij je geen water hoeft te gebruiken)

17-7-2017: Met ingang van 8 juli wordt er een nieuwe tax geheven van 60.000 Rp of USD 5 voor iedere vertrekkende passagier per snelboot of ferry vanuit Padangbai. Deze kan niet vooraf betaald worden en is dus niet opgenomen in uw reisovereenkomst, maar moet ter plekke betaald worden.

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is, inclusief de laatste volle maand. Dus bij aankomst op 15 april moet paspoort geldig zijn tot en met hele maand oktober.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali (Denpasar)
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesië is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Indonesië - Lombok

Fiets en wandel rondom de Rinjani

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten