Indonesië - Bali, 12 dagen Rondreis over het 'Eiland van de Goden'

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Korte rondreis langs hotels en eco-camp

Beleef de natuur en cultuur van Bali, het tropisch paradijs in het hart van de Indonesische archipel! Vriendelijke mensen, gouden palmstranden, steile, groene rijstterrassen en torenhoge vulkanen.

Mijd de toeristenhordes en ontdek de stille noordoostkust en de nevelwouden in het centrale bergland. Bezoek eeuwenoude tempels, wees getuige van een hindoe-ceremonie en zie een Balinese dansvoorstelling. Ga fietsen van dorpje naar dorpje en wandel in de koelte van de bergen door een indrukwekkend regenwoud vol vogelgeluiden. Snorkel boven kleurrijke koraalriffen en luier lekker op het tropische zandstrand om alle indrukken te laten bezinken.

Overnachten doe je in prima en mooi gelegen hotels en een prachtig ingerichte 'glamping'-tent.

Uniek aan deze reis

 • Fietsen op vulkaan Mount Batur
 • Overnacht in een luxe 'glamping'-kampement
 • Overnacht in kleinschalige mooie hotels
 • Proef de sfeer bij de Balinese tempels
 • Snorkel boven koraalriffen
 • Wandel door regenwoud en rijstterrassen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Indonesië - Bali

Het tropische paradijs Bali, het meest westelijke van de Kleine Sunda-eilanden, is een absolute aanrader als bestemming voor een onvergetelijke vakantie. Het wordt niet voor niets het ‘Eiland der Goden’ genoemd. De Balinezen beschouwen het heerlijke klimaat, de prachtige landschappen en de vruchtbare bodem dan ook als een teken van de speciale aandacht die de goden voor hun eiland hebben. Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen het hindoeïsme aan. De religie bepaalt er overduidelijk het dagelijks leven. Je kunt er processies, offerandes en lijkverbrandingen meemaken en overal zie je bloemenoffertjes: midden op straat, op muurtjes, soms zelfs voor de deur van je kamer.

Tijdens deze reis mijd je de toeristenhordes van de Balinese ‘costa’s’ van Kuta en Seminyak en bezoek je de meer rustige kustplaatsen en het nog steeds ongerepte binnenland. Onderweg met je eigen gids en chauffeur zul je overweldigende indrukken opdoen. Struin over kleurrijke Balinese markten, maak een traditionele muziek- en dansuitvoering mee en snorkel boven kleurrijke koraalriffen. Tijdens de prachtige wandel- en fietstochten langs kleine, Balinese dorpjes zie je hoe de mensen op dit bijzondere eiland leven en hun terrasvormige akkers bewerken.

De reis start in het kunstzinnige dorpje Ubud, gelegen te midden van de groene sawa's. In de binnenlanden van Bali ligt het prachtige koele Munduk, een dorpje te midden van tropische koffie- en kruidnagelplantages, klaterende watervallen en steile, emeraldgroene rijstterrassen.

Echte natuurliefhebbers komen aan hun trekken op de uiterste westpunt van Bali bij het strand van Pemuteran. Hier ligt voor de kust het eilandje Menjan, waar het fantastische snorkelen is.

De reis eindigt aan de oostkust van Bali in het fraaie dorpje Tulamben. Een plek voor liefhebbers van rust, natuur en vooral van snorkelen en duiken. Op al deze plekken verblijf je in mooi gelegen sfeervolle hotels en een prachtig luxe kampement midden in de natuur, bijna altijd met zwembad.

Dag 1

Aankomst in Denpasar, de hoofdstad van Bali, waar je op het vliegveld wordt verwelkomd door een medewerker van ons reisagentschap. Vervolgens word je in één tot anderhalf uur naar het plaatsje Ubud gebracht. Ubud is het levendige, culturele hart van Bali en een ideale plek om je reis te beginnen. Zoveel te doen, zoveel te zien!

Overnachting in

Ubud - Artini 3 Cottages

Dag 2

Misschien ben je gisterenavond in het donker aangekomen. Als je dan deze ochtend je hotel uit komt, valt pas op hoe anders deze wereld is. De tropische begroeiing, tropische temperaturen, drukte op straat maar ook de talrijke tempels in het stadje. Overal liggen offerandes: op de trottoirs, in winkels. Tijd om iets te leren over deze nieuwe wereld.

Wandel door Ubud en omgeving, maak kennis met de lokale bevolking aan het werk op het land en leer over de gebruiken in de Balinese hindoecultuur. Breng een bezoek aan het mysterieuze 'Monkey Forest', met z'n bende makaken. Of ga naar een fascinerend, traditioneel Balinees dansoptreden. En sowieso kun je na al die activiteiten heerlijk afkoelen in het zwembad van het prima hotel waar je verblijft.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ubud - Artini 3 Cottages

Dag 3

Vandaag verken je op een originele manier de omgeving van Ubud, namelijk per open VW-autootje. De weg leidt langs vergeten dorpjes en dromerige tempels. Gianyar ligt maar tien kilometer verder maar er is geen groter contrast denkbaar met het mondaine Ubud. Geen betere plaats dan de markt om kennis te maken met de lokale cuisine. Kleine stalletjes worden afgewisseld met grotere kramen.

Je volgende stop is een afgelegen dorp, verscholen tussen de rijstterrassen. Bij de dorpstempel begint een gemakkelijke wandeling langs de typische landschappen van Bali. Af en toe word je enthousiast begroet door boeren die in de weer zijn met de rijst. Afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je het planten, bevloeien of oogsten van de rijst meemaken, op terrassen die werkelijk ingenieus aangelegd zijn. Hier en daar ligt een klein bloemoffer met een wierookstokje in een alleenstaande schrijn. Zo wordt er gebeden voor een goede oogst. De mooiste rijstterrassen vind je bij Tegalalang.

Ten slotte bezoek je de kleine watertempel van Sebatu. Het is een van de vele plekken waar de Balinezen het heilige water voor hun eindeloze reeks van ceremonies ophalen. In de loop van de namiddag ben je terug in het hotel.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

 

Overnachting in

Ubud - Artini 3 Cottages

Dag 4

Vandaag vervolg je de verkenning van het Balinese platteland, maar nu per mountainbike en waarschijnlijk in een internationaal groepje. De fietstocht begint in Kayuamba Village op ongeveer duizend meter hoogte en gaat ongeveer 24 kilometer lang (2,5 uur) bergafwaarts. Dat is nog eens makkelijk en ontspannen fietsen, en op deze hoogte is het ook nog eens lekker koel! Je komt langs kleine plantages, rijstvelden (sawa's) en dorpjes (desa's). Onderweg bezoek je in een dorp een 'compound', waar op traditionele wijze hele families samenwonen. Hier geniet je van een authentieke Balinese lunch in een 'local home'. Na de lunch word je teruggebracht naar het hotel.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

 

Overnachting in

Ubud - Artini 3 Cottages

Dag 5

De chauffeur haalt je op in het hotel en vandaag rijd je westwaarts verder het binnenland in. Onderweg naar de eindbestemming Penebel bezoek je in Mengwi de zeventiende-eeuwse koninklijke Taman Ayun Temple en verderop nog de Tanah Lot Temple. Deze kleine tempel ligt op een rotsplaat aan het water en loopt bij hoog tij steeds onder. Zwarte slangen beschermen de heiligdommen. Een mysterieuze plek.

Op een hoogte van zevenhonderd meter liggen de oogverblindend groene rijstvelden van Jatiluwih. Al sinds de negende eeuw werken de dorpelingen in een coöperatie samen, genaamd Subak, om de waterhuishouding van de velden te managen. Vanwege de schoonheid en authenticiteit is het landschap uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Hier maak je een verfrissende wandeling van 1-2 uur tussen de rijstterrassen, in de schaduw van Mount Batukaru, de op één na hoogste van Bali.

Dagafstand: ongeveer 90 km (3 uur) rijden. Zorg dat je op tijd in je accommodatie komt, want je overnacht in een heel bijzondere, luxe tent op de berg.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Dag 6

Vanuit je hotel maak je een wandeling, waarna je met de auto de bergketen doorkruist. Steeds hoger kom je. De rijstterrassen maken plaats voor mistig nevelwoud en akkers vol groenten, zoals boontjes, kolen en aardappels. Aan de andere kant van de bergketen, die Bali in twee verschillende werelden splitst, stoppen we bij de Pura Melanting. Deze tempel werd gebouwd in de vijftiende eeuw, en wordt veel door handelaren en zakenmensen bezocht om geluk te vragen. Met zijn rijke architectuur en rustige ligging is dit een van de beste lokale tempels van Bali die je kunt bezoeken.
We dalen verder af naar Pemuteran, in het uiterste westen van het eiland. Na het inchecken in je hotel kun je relaxen in het zwembad of op het strand.

Dagafstand: ongeveer 105 km (3 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Pemuteran - Taman Sari Bali Cottages

Dag 7

In de morgen neem je ruim de tijd voor een bezoek aan het nabij gelegen eiland Menjangan, waar zich een van de beste duik- en snorkelmogelijkheden van het hele land bevindt. Zowel beginnende snorkelaars als ervaren duikers kunnen in deze schitterende, tropische onderwatertuinen hun hart ophalen. Vanuit een kleine haven nabij Pemuteran vertrekt de boot voor een vier uur durende excursie naar het eiland en word je voorzien van een snorkelmasker en zwemvliezen. Wanneer je terug vaart naar de kust van Noord-Bali heb je een prachtig uitzicht op het centrale bergmassief, dat door de Balinezen de 'Blauwe Bergen' wordt genoemd. Terug aan de wal heb je de rest van de middag ter vrije besteding.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Optionele uitbreiding
Vanuit Pemuteran kun je het mooie arrangement Java * Oost-Java vanaf Bali  (reiscode 230076) toevoegen, waarbij je een authentieke koffie- en rubberplantage bezoekt en de machtige Ijen-vulkaan beklimt. Na afloop word je terug naar Pemuteran gebracht en vervolg je de rondreis.

Overnachting in

Pemuteran - Taman Sari Bali Cottages

Dag 8

Vandaag wordt de reis langs de ongerepte, Balinese noordkust voortgezet. Eerst stop je bij het boeddhistische klooster in Banjar, een rustige tempel, compleet met lotusvijver. Daarna loop je in ongeveer 1 kilometer naar de hete bronnen, waar je een verkwikkend bad kunt nemen. Dit noordelijk deel van Bali blijkt duidelijk heel anders dan de rest van het eiland. De tempels zijn hier meer versierd, de taal die wordt gesproken is wat ruwer en ook het ritme van de 'gamelan' lijkt dynamischer dan waar je eerst was. Vervolgens rijd je de bergen in naar het hoge, koele dorp Munduk, dat op duizend meter hoogte ligt. Na het inchecken maak je een wandeling van ongeveer twee uur door de bergen, langs kleine plantages en irrigatiekanaaltjes, naar een waterval.

Dagafstand: ongeveer 55 km (2 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Munduk - Puri Lumbung cottages

Dag 9

Een kleine verplaatsing brengt je in Gobleg Village, waar je de trekking begint, op ongeveer twaalfhonderd meter hoogte. Goede schoenen en een lange broek zijn noodzakelijk om de modder, muggen en eventueel bloedzuigers (in de natte tijd) te weerstaan. Je daalt af door het regenwouden met soms enorme dikke woudreuzen. Af en toe kom je langs een klein heiligdom in het midden van het regenwoud. Er heerst een serene stilte. Soms loopt een groep bedevaartgangers mee. Zij zijn onderweg om offerandes te brengen aan de goden van de berg en het meer.

De wandeling eindigt na ongeveer een uur aan de oevers van het meer bij de Pura Ulun Danu Temple, gewijd aan de godin van Lake Tamblingan. Daar word je per traditionele kano naar de overkant gepeddeld, waar de wagen wacht. Hier ligt ook een eenzame en meesterlijk ontworpen Pura Gubug, een hindoetempel met een oneven aantal pagoda’s. De berghellingen sluiten dit gebied perfect af van de rest van de wereld. Slechts weinig bezoekers komen deze kant op.

In de middag ben je terug in de lodge ter ontspanning. 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Munduk - Puri Lumbung cottages

Dag 10

Vandaag rijd je verder naar de laatste bestemming van deze reis, de strandplaats Amed aan de oostkust van Bali. Je stopt aan de oevers van het Meer van Bratan, op de flanken van de gelijknamige vulkaan. De Ulun Danu-tempel eert de Godin van het Meer en combineert op een unieke wijze hindoeïstische en boeddhistische elementen. Alle Balinezen komen hier bidden en offeren.

Via kleine bergweggetjes kom je vervolgens in Penelokan, waar het zicht op een vulkanische vlakte met in het midden een rokende vulkaan, spectaculair is. Daarna rijd je door tot aan de allerbelangrijkste tempel van het eiland. Pura Besakih is een gigantisch netwerk van schrijnen, tempels en 'meru’s', gebouwd tegen de zuidflank van de machtige Gunung Agung. Laat in de middag bereik je de eindbestemming Amed.

Dagafstand: ongeveer 150 km (5 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Amed - Coral View Villas

Dag 11

Je kunt vandaag op eigen gelegenheid de omgeving van Amed gaan verkennen of gewoon lekker over het oceaanstrand kuieren, en namijmeren over al die prachtige dingen die je de afgelopen tijd op Bali hebt gedaan en gezien. Het strand bij Amed bestaat uit vulkanisch zwart/grijs zand en het is daarom minder aantrekkelijk om er te zwemmen. Dat heeft ook voordelen want het is er lekker rustig. Toch kozen we voor deze plek vanwege het fraaie dorpje Amed, dat slechts een korte rit per tuktuk weg is, en een ideale plek voor liefhebbers van rust, natuur en vooral van snorkelen en duiken. Voor de kust ligt de 'Liberty', een scheepswrak veel bezocht door duikers. Met op de achtergrond de imposante Gunung Agung, Bali's heilige vulkaan, en een achterland met mogelijkheden voor rafting en wandelen, is het de ideale SNP-plek op Bali. Eventuele excursies kun je ter plaatse regelen en afrekenen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Amed - Coral View Villas

Dag 12

Vrije besteding in Amed tot aan het moment dat je wordt opgehaald voor de transfer naar de luchthaven van Denpasar, van waar je terugvliegt naar huis (vlucht niet inbegrepen).
Check-out in het hotel is rond 12.00 uur. Mocht je meer tijd hebben, dan kun je de bagage tijdelijk opslaan in het hotel tot aan het moment van vertrek.

Optionele uitbreiding
Het is natuurlijk heel goed mogelijk deze korte reis op Bali te verlengen met enige korte arrangementen, bijvoorbeeld Lombok * Gili Meno (reiscode 230058) of Java * van Jogya naar Bali (reiscode 230063), of extra nachten. Kijk bij ons aanbod van 'bouwstenen' wat van toepassing zou kunnen zijn.

Wil je eindigen met een fijn hotel en een mooi wit zandstrand, dan kun je het beste extra nachten boeken in Sanur.

Indonesië * Avontuur op maat

NB Programma

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in mooie authentieke accommodaties, veelal in een eigen bungalow. In het dag-tot-dag-programma staat per dag een link naar de accommodatie. Dit is de geprefereerde accommodatie die wij gebruiken mits er beschikbaarheid is.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen. 
In Indonesië kun je heerlijk eten op de meeste plaatsen. Je zou kunnen zeggen dat het een extra reden is om naar Indonesië te gaan!  De Indonesiër zelf eet drie maal per dag rijst met wat groente en wat vlees of vis erbij. In de restaurantjes van de hotels waar je verblijft kun je meestal gebruik maken van een ontbijtbuffet. Alleen als het hotel maar zeer beperkt bezet is wordt dat vervangen door a la carte. In beide gevallen heb je keuze uit Westers of Indonesisch. Er is altijd vers fruit, vruchtensap, koffie en thee. Westers ontbijt betekent pannenkoekjes, getoast brood, eieren en omeletten, en soms zelf ook kaas en vleesbeleg. Indonesisch ontbijt is dus met rijst of noodles. In principe is het ontbijt overal inbegrepen.
De lunch neem je meestal onderweg. Het is mogelijk daarvoor zelf in een supermarkt of winkeltje langs de kant van de weg wat inkopen te doen voor een picknick. Of je zoekt een kleine 'warung' (restaurant), Tips daarvoor vind je in het reispakket. Dit zijn altijd plekken die veelvuldig door toeristen worden bezocht en dus 'veilig' zijn. Sowieso is onze ervaring dat restaurants in Indonesië behoorlijk goed hygiënisch zijn, niet alleen in de hotels, maar ook de kleine 'warungs' in de straat. Het wordt wel afgeraden in de stalletjes op straat vleesproducten te kopen. Gefrituurde snacks of groente/fruit is wel mogelijk. 
Het diner neem je meestal in het hotel waar je overnacht of in een aangeraden restaurant. Tips daarvoor vind je in het reispakket. Heerlijk zijn natuurlijk de diverse nasi gerechten, nasi of mie goreng (gebakken rijst of noodles), groentecurries, rendang (stoofvlees) en verse vis. Favorieten zijn Satay (saté), Nasi Goreng, Gado Gado (vegetarisch), Soto Ayam (rijk gevulde kippensoep). Er wordt heel veel groenten gebruikt in de Indonesische keuken, dus vegetarisch eten is ook geen probleem.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels op basis van logies en ontbijt
 • excursies en activiteiten volgens programma
 • transfers met airconditioned auto of minibus
 • diensten lokale Engelstalige gids tijdens de excursies & transfers
 • entrees, parkeergelden en donaties tijdens programma
 • snorkelexcursie op Menjangan island
 • boekje 'te gast in Indonesië'
 • kaart

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden, optionele excursies en entrees
 • fooi voor de gids en chauffeur

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Denpasar. Houd u er bij de planning van zowel uw heen- als terugreis rekening mee, dat u - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op uw bestemming.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en daardoor zijn er droge en natte maanden. De droge tijd (‘musim kemarau’), van mei tot en met oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel  de warmste periode, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. Het aantal droge maanden neemt in het algemeen van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Dus op Flores is de droogte extremer dan op Bali. In het algemeen kan men zeggen dat het van november tot en met april in Indonesië de natte-moessontijd (‘musim hujan’) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen en stormen zijn in januari en februari en die tijd wordt dan ook afgeraden om te reizen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 30-32 graden Celsius op zeeniveau, en enkele graden tot 8 graden lager in de bergen.

Nyepi 2020
Nyepi is een typische Balinese feestdag en is Nieuwjaarsdag voor de Hindoe kalender. In tegenstelling tot bij ons, is Nieuwjaarsdag op Bali een dag van totale rust, bezinning, vasten en bidden. In 2020 valt deze op 25 maart. Op die dag is alles gesloten (ook de vliegvelden, restaurants, etc) en ben je verplicht om op het terrein van je hotel te blijven. De dagen ervoor staan net in het teken van allerlei ceremonies en parades, die zeer de moeite waard zijn om mee te maken. Bijvoorbeeld de Ogoh Ogoh Parade in Ubud.

Ramadan 2020
Het dominante geloof op Bali is Balinees-hindoeïsme. Enkele mensen komen van andere delen van Indonesië en vormen een kleine islamitische gemeenschap. Deze groep is klein zal zich meestal in de grote stad bevinden. Als toerist op Bali zult u dan ook weinig tot niets ondervinden van de Ramadan. Flores is christelijk dus ook daar is de invloed van de Ramadan zeer beperkt.

Indien u Bali combineerd met Sumatra, Java of Lombok moet u er rekening mee houden dat op deze islamitische eilanden de Ramadan wel uitvoerig gevierd wordt. 
De Ramadan vindt in 2020 plaats van 23 april t/m 23 mei. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle islamistische restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. 

Het afsluitende suikerfeest, Idul Fitri, is een Islamitisch feest waarop het einde van de maand Ramadan gevierd wordt. In 2020 is deze op 23 mei. Bij ons staat dit feest beter bekend als het 'Suikerfeest’. Omdat 98% van de Indonesiërs Islamitisch is, wordt dit feest ook uitgebreid gevierd in Indonesië. Voor de Islamieten is dit feest even belangrijk als Kerst voor de Christenen. Daarom willen de Indonesiërs met dit feest ook graag bij familie zijn. Dit heeft tot gevolg dat er in de week voor en na het Idul Fitri een ware volksverhuizing plaatsvindt. De belangrijkste drukte concentreert zich op het eiland Java. Hotels zijn volgeboekt en op de weg is er geen doorkomen aan. Treinen zijn lastig te reserveren en bij de veerboot staan lange wachtrijen. Reistijden worden hierdoor erg lang worden en de prijzen van de schaarse beschikbare hotels zijn buitenproportioneel hoog. Hierdoor raden wij af te reizen op Java tijdens deze hectische periode.

 

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bali ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 
Over onze lokale partner
 
De SNP partner in Indonesië is zeer begaan met het welzijn van mens en natuur. Het personeel wordt aangemoedigd om bewuster om te gaan met het gebruik van energie en middelen. Werknemers verdienen meer dan gemiddeld en krijgen een werkritme aangeboden dat ruimte laat voor hun persoonlijke- en familiare ontwikkeling. In de toekomst wil de agent de reeds genomen stappen in het verduurzamen van bedrijfsprocessen en de nieuwe stappen inbedden in hun nog te formuleren duurzaamheidsbeleid. De partner maakt in deze reis veel gebruik van lokale gidsen. Zo wordt de lokale economie gesteund. In de auto staat een grote 20 l container met vers drinkwater. Hier kun je je flesje bijvullen en zo wordt voorkomen dat er veel plastic flesjes in het milieu terecht komen. Dat scheelt toch gauw zo'n 20 plastic flesjes per persoon per reis!

Algemeen
In Indonesië betaalt men met de Indonesische Rupiah (IDR), afgekort de Rp. Bankbiljetten zijn er in de volgende coupures: 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000. Munten zijn verkrijgbaar in 50, 100, 200, en 500 Rupiah.
Zorg er altijd voor geld in kleine coupures bij de hand te hebben zodat je die tros bananen niet met een briefje van 100.000 hoeft te betalen. Omdat je zo gigantisch veel bankbiljeten krijgt voor je euro's of dollars is het ook handig niet dat hele pak briefgeld in je beurs te bewaren, maar gescheiden van wat je per dag nodig hebt.
Vtrijwel overal vind je ATM machines (op deze reis o.a. Denpasar Airport, Ubud, Permuteran) waar je geld kunt pinnen met gewoon je bankpas. Mits er een Cirrus of Maestro logo op staat en je pas geschikt is voor 'wereldwijd' geld opnemen. Geld opnemen kan ook met een creditcard. In beide gevallen wordt daar wel een vergoeding voor gerekend.
Eventueel kun je wat dollars of euro's meenemen die je ter plaatse bij een 'moneychange' kunt omwisselen. Zorg voor nieuwe biljetten want gekreukte/gescheurde/beschreven biljetten worden niet geaccepteerd. Andersom moet je dus ook geen gescheurde RP biljetten accepteren.

Tijdens deze reis
Voor lunch en diner heb je aan ongeveer € 20,- per dag voldoende. Voorts zul je geld nodig hebben voor ansichtkaarten, fooien en souvenirs.

In Indonesië, waar veel mensen niet meer dan 100-150 euro per maand verdienen, is het heel gebruikelijk dat men een fooi geeft. In grotere hotels en restaurants is die meestal apart vermeld op de rekening en bedraagt ze tussen de 8 en 11% van het gespendeerde bedrag. In gelegenheden waar dit niet het geval is (kleinere hotelletjes, lokale restaurants waar je soms luncht tijdens een rondreis of excursie) kun je een fooi achterlaten van 5 tot 10% van het gespendeerde bedrag.  
Een kamermeisje zal het erg waarderen als je een 10.000 Rp per nacht op de kamer achterlaat, een jongen die de koffer draagt ongeveer 5.000 Rp per persoon., een taxi verwacht een 10 %.
Ook is het gebruikelijk dat men een fooi geeft aan lokale gidsen die ingezet worden: 10.000 voor 1-2 uur, 25.000 voor halve dag en 50.000 voor hele dag. Vergeet ook niet je eigen gids en/of chauffeur. Volgende bedragen zijn richtlijn: Rp 70.000 pp/dag voor de gids (of gids/chauffeur) en 35.000 pp/dag voor een aparte chauffeur. Deze bedragen zijn standaard en kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk hoe tevreden je bent met hun diensten en met hoeveel je reist. Want als je met 5 personen reist is het niet nodig de bedragen met 5x te vermenigvuldigen, maar bijvoorbeeld met 2.
Je kunt dit best overhandigen aan het einde van de reis of deel van een trip, wanneer een nieuw team gids/chauffeur het overneemt van een vorig. Dat is meestal het geval na een verplaatsing per vliegtuig.

Tijdens deze reis je met een eigen auto met chauffeur en Engelstalige gids. De auto heeft airconditioning.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan de reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Lichte wandelschoenen met goed profiel
 • Lichte en luchtige, ruim zittende kleding (denk aan minimaal een lange broek en een blouse met lange mouwen voor tempelbezoeken).
 • Warme trui of fleece jack
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort, Visum (vooraf of ter plaatse)
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril en zonnepet
 • Anti-insectenmiddel (met DEET)
 • Enige EHBO-spullen zoals Betadine zalf, alcohol, watervaste pleisters, Norit, Immodium, medicijnen, verbandmiddelen.

Mount Agung is en blijft een actieve vulkaan op Bali. De status van activiteit verandert continu. Het beste kun je zelf ook op http://balitourismboard.or.id/  kijken voor de officiele updates. In geval van een verhoogde status van activiteit tijdens je verblijf moet je informatie inwinnen via officiele instanties, hotels en natuurlijk het SNP-agentschap op Bali. Vooralsnog is het reisprogramma zoals omschreven gewoon mogelijk.

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is, inclusief de laatste volle maand. Dus bij aankomst op 15 april moet paspoort geldig zijn tot en met hele maand oktober.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali (Denpasar)
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesië is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Rijstterras_Bali,_shutterstock_Lowe.jpg

Indonesië - Bali

Rondreis over het 'Eiland van de Goden'

Korte rondreis langs hotels en eco-camp

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten