IJsland - Ultima Thule, 8 dagen Spectaculaire kennismaking met IJsland

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit guesthouses

Tijdens deze kennismakingsreis verkennen we het zuiden van IJsland. We maken dagwandelingen in het Hengillgebergte waar stoombronnen en dampende riviertjes het landschap versieren en op het schiereiland Reykjanes wandelen we over dikke mos pakketten en grillige lavavelden. In Skaftafell wandelen we naar de Svartifoss en de Skaftafellsjökull en bezoeken we het ijsmeer van Jökulsarlon.  Ook bezoeken we de highlights Gullfoss, Geysir, Thingvellir en de gezellige hoofdstad Reykjavik. En in oktober is er kans op het noorderlicht, aurora borealis!

Uniek aan deze reis

 • Accommodaties op unieke locaties
 • In najaar kans op noorderlicht
 • Korte kennismaking met IJsland
 • Mooie wandelingen en highlights
Zwaarte
Comfort

Deze reis met dertigers en veertigers?

Deze reis bieden we ook aan via ons label Yomads. Tijdens deze hike-, bike- en multi-activity-trips ga je op avontuur met andere Yomads. Nieuwsgierig? Bekijk deze reis hier.  

Dag tot dag

IJsland - Ultima Thule

Wanneer we op IJsland aankomen, worden we aangenaam verrast door de rust en de stilte van dit onmetelijke land. De eerste dagen van deze IJsland wandelvakantie ervaren we dit al op onze wandelingen door het vulkaangebergte van Hengill en naar de zwavelige stoom- en pruttelpoelen van Krísuvik. Het is er zo stil dat het gepruttel bijna tegen de tufstenen hellingen weerkaatst. Bij de ijzige gletsjertong van de Solheimajökull wordt duidelijk dat ook op IJsland de gletsjers zich terugtrekken.

Over de grijze spoelzandvlakte aan de voet van de Vatnajökull rijden we naar het nationale park van Skaftafell, waar we een mooie wandeling maken naar de Svartifoss en de gletsjer Skaftafellsjökull. Natuurlijk bezoeken we het majestueuze ijsmeer van Jökulsarlon met zijn blauwwitte ijsbergen. In Thakgill, aan de voet van de Myrdalsjökull maak je nog een mooie wandeling door een grillig landschap vol trollen. Een kennismaking met IJsland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Gullfoss, Geysir en Thingvellir. Een middag in de gezellige en kleurrijke hoofdstad Reykjavik vormt het sluitstuk van deze populaire kennismakingsreis naar het land van vuur en ijs. Om het noorderlicht te kunnen zien moet het 's nachts donker zijn en natuurlijk onbewolkt. De vertrekdatum in oktober is dus zeer geschikt om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen.

IJsland is inmiddels een zeer populaire bestemming geworden en de tijden dat je met een paar mensen bij de Geysir of de Seljalandsfoss stond, liggen helaas achter ons. Gelukkig maken we tijdens deze reis ook nog wandelingen waar we niemand tegenkomen, zoals op het schiereiland Reykjanes en Thakgill.

Dag 1

Na een 3 uur durende vlucht landen we op het vliegveld Leifur Eriksson / Keflavik en rijden we (2 uur) over het schiereiland van Reykjanes naar onze accommodatie die in het uitgestrekte weidegebied ten oosten van Sellfos ligt. Natuurlijk stoppen we even bij de spectaculaire kliffen bij de Reykjanesviti en de geothermische bronnen van Gunnahver, een best welkom op IJsland!

Overnachting in

Blesastaðir (Selfoss)

Dag 2

Na het ontbijt rijden we naar Hveragerdi, aan de zuidkant van het Hengill-gebergte, een oud vulkaangebergte dat langzamerhand tot rust is gekomen. Op diverse plaatsen zien we de gloeiende en kokende littekens die duiden op een roerigere periode uit de geologische geschiedenis. We maken een wandeling door het dampende Reykjadalur en liefhebbers kunnen een bad nemen in de warme beek. Tijdens de voorjaarsreis zal er nog veel sneeuw liggen in het Hengill-gebergte. Na de wandeling kunnen we een duik nemen in het kleine zwembad van Hveragerdi en lekker bijkomen in de hot tub. Het is ongeveer 30 min rijden naar het Hengillgebergte. Wandeling: 4-5 uur, 12 km en 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Blesastaðir (Selfoss)

Dag 3

Na het ontbijt rijden we naar het schiereiland Reykjanes. In de omgeving van Krisuvik maken we een ochtendwandeling in de heuvels van de Sveifluhalsvulkaan, een bijzonder landschap met mooie tusteenafzettingen. De wandeling eindigt met een bezoek aan het geothermische veld van Seltun met zijn grijs-groen-gele pruttelpoeltjes en witte stoombronnen.
’s Middags maken we een wandeling naar het nieuwe lavaveld van de Fagradalsrhaun. Hier was in 2021 en 2023 een spleeteruptie actief en het resultaat is een zwarte vlakte van zo’n 5 km2, die plaatselijk nog steeds warm is. Na de middagwandeling rijden we terug naar Selfoss.
Ochtendwandeling: 7 km, 2 uur, 200 m stijgen en dalen. Middagwandeling: 8 km, 3 uur, 300 m stijgen en dalen

Overnachting in

Blesastaðir (Selfoss)

Dag 4

De dag begint met bezoek aan de Seljalandsfoss, een waterval waar we achter langs het vallende water kunnen lopen. Nadat we ook de Skogarfoss bezocht hebben, rijden we naar de rand van de Solheimajökull. Deze gletsjer trekt zich de laatste jaren met 200 m per jaar terug! We maken een korte wandeling van 1,5 uur naar het grillige gletsjerfront.
Tenslotte bezoeken we de rots van Dyrholey, het zuidelijkste punt van IJsland, met een prachtig uitzicht over de zwarte stranden. In de zomer hebben we kans dat er Papegaaiduikers op de kliffen zitten. Aan het einde van de middag komen we aan in ons nieuwe guesthouse in de eindeloze spoelzandvlaktes ten oosten van het dorpje Vík.

Overnachting in

Þykkvabæjarklaustur (Vik)

Dag 5

Na het ontbijt rijden we naar de zwarte lavastranden nabij Vik. Als het eb is kunnen we in de mooie basaltgrot en zien we het trollenschip voor de kust liggen. Na een korte koffiestop in Vik rijden we naar Thakgil, gelegen aan de voet van de Myrdalsjökull. Vanuit dit mooie en nog vrij onbekende dal maken we een wandeling richting ijskap. Na de wandeling rijden we weer terug naar ons guesthouse. De wandeling duurt ongeveer 4 uur, de afstand is 9 km en het hoogteverschil bedraagt 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Þykkvabæjarklaustur (Vik)

Dag 6

Vandaag rijden we over de ringweg naar de in het zuidoosten gelegen ijskap van de Vatnajökull. De route gaat over de grijze eindeloze spoelzandvlaktes van de Myrdalssandur en de Skeidararsandur en de dik bemoste lavavelden van de Eldrhaun naar het nationale park van Skaftafell. Hier maken we een mooie wandeling van de Svartifoss naar Sjonarnipa, een punt waar je een zeer indrukwekkende uitzicht hebt over de gletsjer Skaftafellsjökull en de kustvlakte. Wandelinformatie: 2-3 uur, 8 km, 300 m stijgen en dalen.
Na de wandeling rijden we naar de vlakbij gelegen gletsjer van de Svinafjellsjökull met zijn blauwwitte ijsfront. Vervolgens rijden we verder naar Jökulsarlon, het met ijsbergen gevulde gletsjermeer aan de rand van de Breidamerkurjökull. Ook op de zwarte lavastranden ligt meestal veel ijs. Aan het einde van de middag rijden we terug naar Vik, ruim 2 uur rijden. Een lange maar zeer afwisselende dag vandaag!

Overnachting in

Þykkvabæjarklaustur (Vik)

Dag 7

Vandaag reizen we naar Reykjavik en we maken een omweg om  een aantal ‘highlights’ te bezoeken, die we niet mogen missen. Eerst wacht de Gullfoss. De Gouden Waterval dankt haar naam aan de kleurrijke regenbogen die ontstaan als het opspattende water door de zon wordt beschenen. Vlakbij ligt de Geysir, naamgever van alle geisers. In betere tijden spoot hij regelmatig een kokende water- en stoomfontijn de lucht in. Tegenwoordig is het de Strokkur die iedere 10 minuten een geothermische show geeft. Over de Lyngdalsheidi rijden we tenslotte naar het slenkdal van Thingvellir. Hier werd in 930 na Chr. de Althing opgericht, de oudste volksvertegenwoordiging ter wereld. Bovendien is hier goed zichtbaar hoe IJsland geologisch is ontstaan. Thingvellir staat op de UNESCO werelderfgoedlijst!
's Avonds kunnen we nog even door het oude centrum van Reykjavik struinen en het indrukwekkende concertgebouw Harpa bewonderen. ‘s Avonds is er ter afsluiting van deze afwisselende kennismakingsreis een diner in een restaurant in het centrum van de stad.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 8

's Morgens zeer vroeg, rijden (¾ uur) we naar de internationale luchthaven in Keflavik en vliegen terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis logeren we in guesthouses en een pension, in twee- tot vijfpersoonskamers met opgemaakte bedden. Nabij Selfoss verblijven we op een boerderij die midden in het weidse weidegebied ligt, met uitzicht op de Hekla vulkaan en omgeven door een ruime tuin. Het guesthouse is voor onze groep alleen afgehuurd. De accommodatie heeft een klassiek ingerichte, gezellige woonkamer en een keuken en beschikt onder meer over een hot tub.  Er zijn enkele badkamers voor gemeenschappelijk gebruik. Ten oosten van Vik verblijven we in een verbouwde boerderij in de eindeloze spoelzandvlakte tussen indrukwekkende lavavelden en vlechtende rivieren; een op en top natuurgebied. Ook deze locatie is geheel voor onze groep afgehuurd. Er is een woonkamer en er zijn enkele badkamers voor gemeenschappelijk gebruik. In Reykjavik verblijven we in een guesthouse op tweepersoonskamers in het oude centrum van de stad. Er zijn eenvoudige gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

Over de maaltijden

De maaltijden (ontbijt en avondeten) worden door de SNP kok/chauffeur bereid. Wel wordt alle deelnemers enige hulp bij het voorbereiden, opruimen en afwassen verwacht. Het lunchpakket wordt door iedereen zelf klaargemaakt aan het ontbijt. Koffie of thee kan iedereen voor de wandelingen meenemen in de eigen thermoskan. De laatste avond in Reykjavik bezoeken we een sfeervol restaurant in het oude centrum.

Inbegrepen

 • alle overige transfers met 9-persoons busje
 • verblijf in pension/guesthouse op twee- tot vijfpersoonskamers
 • verblijf op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • slotdiner op dag 7
 • diensten 1 SNP reisleider, 1 SNP kok/chauffeur

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfers (optioneel)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • entrees zwembaden
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De lengte van de wandelingen varieert van 7 tot 15 km en de hoogteverschillen zijn maximaal 400 meter. De wandelingen duren gemiddeld 3 tot 5 uur. We wandelen vaak over onregelmatig terrein, geregeld verlaten we het pad.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het internationale vliegveld Keflavik of in de eerste accommodatie.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Icelandair naar Reykjavik v.v.

Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.10 aankomst om 15.25 uur
FI 506 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 10.30 aankomst om 15.45 uur

Vluchtschema 19 oktober 2024
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.10 aankomst om 15.25 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 12.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Het weer op IJsland heeft een veranderlijk karakter en dagelijks kunnen zon, regen, mist en zelfs sneeuw elkaar afwisselen. In het voor- en najaar zal de gemiddelde dagtemperatuur in het zuiden van IJsland liggen tussen de 0° en 10° C en 's nachts kan het zeker vriezen! De zon gaat in het voorjaar ongeveer om 5 uur ‘s morgen op en om ongeveer 22.00 uur weer onder. In het najaar is dit tussen 7.30 uur en 19.00 uur. De daglengte is dus ruim voldoende om de in het dagprogramma genoemde wandelingen en excursies uit te voeren. Tijdens de nachten is er kans op het waarnemen van het noorderlicht, tenminste als het onbewolkt is.
Tijdens de zomerreizen is het 24 uur licht. De temperaturen overdag liggen tussen de 10° C en de 15° C. Hoewel de weertabellen in oktober een grote hoeveelheid neerslag laten zien, is de kans op meerdere dagen mooi weer echter groot.
Om het noorderlicht te kunnen zien moet het 's nachts donker zijn en natuurlijk onbewolkt. De vertrekdata in oktober zijn dus zeer geschikt om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. Je kunt vrijwel overal met creditcard of pinpas betalen.

Op de luchthaven Keflavik staan twee negenpersoons 4x4 busjes klaar. Hiermee kunnen we over de soms ruige pistes naar de wandelgebieden rijden.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken.

Tijdens de wandelingen heb je alleen een dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor je lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een fototoestel.

Paklijst:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen(in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack, regenbroek en fleecevest
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje
 • thermosfles 
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zitmatje voor lunch in het veld
 • licht schoeisel (huttensloffen) voor in de accommodaties
 • zaklamp (niet in de zomer)
 • handdoeken voor het zwemmen
 • zwemkleding
 • GELDIG paspoort of ID-kaart (mogen niet verlopen zijn)
 • kopiëen van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker en fototoestel
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De kok/chauffeur van SNP verzorgt de maaltijden tijdens de reis. Terwijl u lekker wandelt, is de kok in de weer met inkopen doen en treft de noodzakelijke voorbereidingen voor een heerlijke warme maaltijd.

 

Ga je binnenkort op reis naar IJsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ijsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/ijsland/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in IJsland is prima geregeld. De meeste ziekenhuizen en specialisten zijn te vinden in de hoofdstad Reykjavik.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de SNP Reiswijzer in Mijn SNP

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ijsland-seljalandsfoss.jpg

IJsland - Ultima Thule

Spectaculaire kennismaking met IJsland

Wandelvakantie vanuit guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.