Ultima Thule

IJsland - Rondreis Zuid-IJsland, 8 dagen Op zoek naar vulkanen, watervallen en ijsmeren

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto vanuit cottages, hotel en guesthouse

Tijdens deze afwisselende rondreis in het zuiden van IJsland maak je kennis met de vele verschillende landschappen aan de rand van de hoogvlakte en de enorme ijskappen. Natuurlijk bezoek je de ‘must seen’ Geysir, Gullfoss, Skogarfoss en de zwarte stranden van Reynisfjara, maar gelukkig zijn er ook nog plaatsen waar het minder druk is. Wat te denken van de blauwe Brúarfoss, de kloof van Fjardárgljúfur, het nationale park Skaftafell en de ijsmeren van Fjalsárlón en Jökulsárlón. Zeker buiten het zomerseizoen kun je hier nog volop genieten van de rust en het eindeloze landschap van de Myrdalssandur. Op diverse plaatsen kun je wandelingen maken langs geothermische bronnen, ijzige gletsjers en spetterende watervallen zoals de Svartifoss. Tot slot wacht het hippe Reykjavik op je!

Uniek aan deze reis

  • Bezoek de highlights maar ook de nog niet zo drukke plaatsen
  • Korte kennismaking met IJsland
  • Mooie wandelingen in nog niet ontdekte gebieden
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
  • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Rondreis Zuid-IJsland

In het zuiden van IJsland liggen de bekende highlights op korte rijafstand van elkaar en tijdens deze rondreis zijn deze hot spots natuurlijk opgenomen in het programma. Inmiddels is het op IJsland, zeker in de zomermaanden zeer druk geworden en zul je deze mooie plekken moeten delen met andere bezoekers. In deze reis zitten gelukkig ook enkele wandelingen waar je bijna niemand zult tegenkomen. Loop je in Thingvellir bijvoorbeeld over de vlakte, tussen de Amerikaanse en Europese geologische plaat, dan ben je alleen. Ook de wandeling naar de Sollheimajökull in Skaftafell zal rustig zijn.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in een ander jaargetijde te gaan en dan kans te hebben op het zien van het noorderlicht. Als er in de winter veel sneeuw ligt, dan zijn de wandelingen te maken met sneeuwschoenen.

Dag 1

Aankomst op de luchthaven van Kevlavik op het schiereiland Reykjanes. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je de kortste weg nemen naar Selfoss of langs de zuidelijke kust van het schiereiland rijden. Je kunt dan stoppen bij de prachtige vogelkliffen en de vuurtoren van Reykjanesviti en de geothermische bronnen van Gunnuhver.

Aantal te rijden kilometers: 155.

Overnachting in

omgeving Selfoss

Dag 2

Vandaag verken je het gebied ten zuiden van de Langjökull-ijskap. Aan de rand van de binnenlandse hoogvlakte liggen enkele highlights die je niet mag missen. Wat te denken van de Gullfoss en de spuitende geiser Strokkur. Ook de azuurblauwe Brúarfoss is zeker moeite waard. In het nationale park van Thingvellir kun je een mooie wandeling maken (8 km, 2,5 uur, 120 m stijgen en dalen). Behalve de met berkenbossen en wilgen begroeide touwlava’s kom je op de historische plekken, waar in 874 na Chr. de IJslandse kolonisten voor het eerst samen kwamen om op nationaal niveau te vergaderen. Op de terugweg kun je nog even naar de explosiekrater Kerid.

Aantal te rijden kilometers: 185.

Overnachting in

omgeving Selfoss

Dag 3

Vanmorgen kun je een mooie wandeling maken in het Hengillgebergte. Je volgt het steeds maar warmer wordende beekje in het Reykjadalur en aan het einde van de dal kun je een warm bad nemen. Op diverse plaatsen borrelt, sist en stoomt het en kun je genieten van de zwavelgeuren en -kleuren. Na het bijzondere bad kun je nog een rondwandeling maken. Wandeling Reykjadalur: 9 km, 3 uur, 400 m stijgen en dalen.

Via de bemoste lavavelden in het Bláfjöllgebergte rij je na de wandeling naar het meer van Kleifarvatn, met zijn zwarte tufsteenafzettingen. Even verderop liggen de geothermische bronnen van Seltun. Hier kun je nog een wandeling maken naar de Ketilstigur. De zwartgrijze vallei zou zomaar een filmlocatie van Lord off the Rings kunnen zijn geweest… Wandeling Seltun: 6,5 km, 2 uur, 200 m stijgen en dalen.

Na de wandeling rij je via de zuidkust terug naar Sellfoss. Je kunt op de terugweg nog even het mooie Strandakirkja aan de kust bezoeken.

Aantal te rijden kilometers: 205.

Overnachting in

omgeving Selfoss

Dag 4

Vandaag rijden we over de Ringweg no 1 verder naar het zuidelijkste punt van IJsland. De eerste stop vandaag is de Seljalandsfoss. Het water valt van de voormalige kustklif en je kunt achter langs de waterval lopen. Langs de indrukwekkende kliffen aan de zuidkant van de Eyjafjallajökull, rij je naar de Skogarfoss. Hier kun je omhoog lopen naar het panoramaplatform en heb je een mooi zicht op de waterval en bij helder weer zie je de met ijs bedekte vulkaan liggen die in 2010 actief was. Enkele kilometers verderop ligt de Solheimajökullgletsjer. Je kunt naar het indrukwekkende gletsjerfront lopen en hier sta je oog in oog met zwarte, witte en blauwe ijsformaties. Wandeling Solheimajökull: 4 km, 1 uur, 100 m stijgen en dalen.

Liefhebbers kunnen over de stenige spoelzandvlakte naar het wrak van de in 1973 gecrashte Amerikaanse DC3 lopen, een wandeling van 4 km, 1 uur, geen hoogteverschil. In de loop van de middag kom je bij de vogelrots van Dyrhóley. Bij de markante vuurtoren kun je zomers genieten van de clowneske papegaaiduikers en aan de kust liggen grillige basaltformaties. De laatste stop vandaag is het zwarte lava-kiezelstrand van Reynisfjara met de mooie basaltkolommen. Bij laag water kun je naar de basaltgrot lopen en heb je mooi zicht op de vulkanische formatie van Reynisdrangar.

Aantal te rijden kilometers: 225.

Overnachting in

omgeving Vik

Dag 5

Na het ontbijt rij je over de grijze spoelzandvlakte van de Myrdalssandur naar de markante rots van Hjörleifshöfði en vervolgens maak je een uitgebreide fotostop in het schitterend bemoste lavaveld van Eldrhaun. Deze enorme hoeveelheid lava is het gevolg van de eruptie van de Lakivulkaan in 1783.

Bij de Fjaðrárgljúfur kun je een korte wandeling maken langs de randen van deze mooie kloof. Wandeling: 3 km, 1 uur, 100 m stijgen en dalen.

Je rijdt verder over de Ringweg naar Kirkjubaejarklaustur. Hier kun je nog een wandeling maken naar de waterval Systrafoss, het meer van Systravatn en de basaltvloer van Kirkjugolf. Wandeling: 4 km, 1,5 uur, 100 m stijgen en dalen.

Aantal te rijden kilometers: 85.

Overnachting in

omgeving Kirkjubaejarklaustur

Dag 6

Vandaag maak je een dagtocht naar het aan de zuid-oostelijke kust gelegen nationale park Skaftafell en de ijsmeren aan de rand van de Vatnajökull. In bosrijke Skaftafell, gelegen tussen twee gletsjers die van de ijskap afstromen, kun je diverse wandelingen maken. De mooiste wandeling is die waarbij je eerst de waterval van de Svartifoss met zijn bijzondere basaltformaties bezoekt. Vervolgens wandel je naar Sjónarnipa waar je een prachtig uitzicht hebt over de enorme Skaftafellsjökull en de hoogste top van IJsland, de Hvannadalshnukur 2110 m. Wandeling: 7,5 km, 3 uur, 240 m stijgen en dalen. 

Vervolgens rij je naar de ijsmeren van Fjallsárlón en Jökulsárlón, de een nog mooier dan de ander! In de meren drijven blauwwitte ijsbergen die van de ijskap zijn afgebroken. Je kunt een wandeling maken langs de oevers, 1 uur, 3 km, geen hoogteverschil.

Aan het einde van de middag rij je weer terug naar Kirkjubaejarklaustur

Aantal te rijden kilometers: 255

Overnachting in

omgeving Kirkjubaejarklaustur

Dag 7

Vandaag reis je over de Ringweg terug naar Reykjavik. Je kunt deze lange rit onderbreken met stops op plaatsen waar je misschien in het eerste deel van de reis geen tijd voor had of dat het toen te slecht weer was…
‘s Middags heb je de gelegenheid om het gezellige oude van Reykjavik te bezoeken en het concertgebouw Harpa te bewonderen!

Aantal te rijden kilometers: 260

Overnachting in

Reykjavik

Dag 8

In ca. 45 minuten rij je naar de luchthaven Keflavik, waar je de huurauto weer inlevert.  Terugvlucht naar Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In de omgeving van Selfoss verblijf je in houten cottages. In deze huisjes zijn tweepersoons kamers en natuurlijk douche/toilet. Ook is er een kleine keuken aanwezig. Er is ook een gemeenschappelijk keuken. Op het kleine parkje zijn ook hot tubs.
In de omgeving van Vik verblijf je in een guesthouse op een boerderij, op comfortabele tweepersoonskamers met eigen douche en toilet.
In de omgeving van Kirjubaejarklaustur verblijf je in een modern en comfortabel hotel dat in een fraaie omgeving ligt.
In Reykjavik verblijf je in een eenvoudig guesthouse, gelegen in het oude centrum en de kamers hebben eigen faciliteiten.

Over de maaltijden

Het ontbijt is bij deze reis inclusief. De overige maaltijden kun je in Selfoss zelf bereiden, maar je kunt daar natuurlijk ook “buiten de deur eten”, want bij de cottages in Selfoss  is ook een eenvoudig restaurant.  De overige accommodaties hebben geen eigen kookgelegenheid, en ben je dus aangewezen op restaurants. Buiten Reykjavik zijn dat vaak wegrestaurants. . Het hotel in de omgeving van Vik heeft een eigen restaurant en in het dorp zijn meerdere restaurants. In Kirkjubaejarklaustur zijn ook restaurants. In het oude centrum van Reykjavik heb je talloze restaurants.

Let op: in Selfoss is het ontbijt ALLEEN inbegrepen als je in de standaardaccommodatie Minniborgir verblijft. Verblijf je in Selfoss in een van de andere cottages die we in deze reis gebruiken, dan is het ontbijt niet inbegrepen en krijg je een korting. In Selfoss zelf zijn restaurants en cafés waar je goed kunt ontbijten. 

Inbegrepen

  • autohuur vanaf dag 1 (Keflavik airport) t/m ochtend dag 8 (Keflavik airport): autohuur, incl. onbeperkt km, CDW, diefstalvrijstelling, PAI en belasting, tweede bestuurder inbegrepen, inclusief airport pick-up kosten
  • 7 overnachtingen in cottages, hotel en guesthouses, inclusief ontbijt
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis (optioneel)
  • verzekeringen
  • brandstof
  • parkeergelden bij diverse highlights
  • lunches en avondmaaltijden
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • entrees zwembaden
  • optionele excursies
  • transfers naar en van de plaats van jouw eventuele reisuitbreiding

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis maak je gebruik van een huurauto. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een creditcard. Dit in verband met de borg voor de huurauto. De huurauto staat op de luchthaven van Keflavik voor je klaar en en lever je op dag 8 weer in op de luchthaven van Keflavik. 

Reis je met 2 personen dan huur je een auto van cat. A (VW Polo, Kia Rio). Reis je met 3 personen, dan deel je een grotere auto van cat. B (VW Golf, Kia Ceed). Reis je met 4 personen, dan deel je een auto van cat. N (Kia Ceed Sportswagon).

Bij deze reis geldt dat er een CDW (Coliosion Damage Waver)  verzekering voor schade inclusief is. Bij deze verzekering geldt een eigen risico van ISK 195.000 (ca. € 1278,-).    Je kunt ter plekke een extra verzekering afsluiten: SCDW (kost 1900 ISK per dag (ca € 9,-) en verlaagt het eigen risico tot 49.500 ISK (ca. € 324,-). Kijk bij de voorwaarden op de site welke schades sowieso NIET onder de CDW dekking vallen. LET OP: voor 4x4 auto's geldt een groter eigen risico en een hogere premie voor de SCDW. De autohuurvoorwaarden vind je hier (Europcar-Höldur). Tweede bestuurder is bij beide verhuurders inbegrepen. De huurprijs is inclusief airport pick-up kosten.

Over de activiteiten

De wandelingen die je tijdens deze rondreis kunt maken zijn gemakkelijk, maar enige conditie is wel vereist.

Extra dagen

Je kunt overal extra nachten bijboeken.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Reykjavik. Icelandair vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam en Transavia een paar keer per week. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Je kunt deze reis dagelijks tarten van 1 april t/m 31 oktober. In de maanden november t/m maart kan het winterweer zeer slecht zijn en bovendien is het aantal uren dat het overdag licht is, te beperkt om het programma uit te voeren. Deze reis wordt dan ook in deze periode niet aangeboden.

Het weer op IJsland heeft een veranderlijk karakter en dagelijks kunnen zon, regen, mist en zelfs sneeuw elkaar afwisselen. In de winter is het aan de zuidelijke kust relatief mild. Het kan natuurlijk vriezen, maar de kans op een pak sneeuw is zeer klein. In het voor- en najaar zal de gemiddelde dagtemperatuur in het zuiden van IJsland liggen tussen de 0° en 10° C en 's nachts kan het zeker vriezen! De zon gaat in het voorjaar ongeveer om 5 uur ‘s morgen op en om ongeveer 22.00 uur weer onder. In het najaar is dit tussen 7.30 uur en 19.00 uur. De daglengte is dus ruim voldoende om de in het dagprogramma genoemde wandelingen en excursies uit te voeren. Tijdens de nachten is er kans op het waarnemen van het noorderlicht, tenminste als het onbewolkt is. De periode oktober-april is dus zeer geschikt om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen.In de zomermaanden juni en juli is het 24 uur licht. De temperaturen overdag liggen tussen de 10° C en de 15° C. Hoewel de weertabellen in oktober een grote hoeveelheid neerslag laten zien, is de kans op meerdere dagen mooi weer echter groot.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. Op IJsland is na aankomst op het vliegveld voldoende gelegenheid om te wisselen of te pinnen. Wij adviseren je geen IJslandse Kronen in Nederland te kopen. De koers is immers op IJsland gunstiger. Bovendien kun je overal met creditcard en pinpas betalen.

Tijdens deze reis maak je gebruik van een huurauto (inbegrepen).

 

Tijdens de wandelingen heb je alleen een dag rugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor jouw lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een fototoestel. In de winterperiode, als er sneeuw ligt, krijg je ter plaatse van de agent, sneeuwschoenen en stokken.

Paklijst:

  • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij jouw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in jouw handbagage te vervoeren)
  • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jas, regenbroek en fleecevest
  • handschoenen, sjaal en muts
  • dag rugzakje
  • thermosfles (minimaal 1 liter)
  • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
  • licht schoeisel (huttensloffen) voor in de accommodaties
  • zaklamp (niet in de zomer)
  • handdoeken voor het zwemmen
  • zwemkleding
  • GELDIG paspoort of ID-kaart (mogen niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • voorts eventueel: verrekijker en fototoestel
  • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Ga je binnenkort op reis naar IJsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ijsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/ijsland/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in IJsland is prima geregeld. De meeste ziekenhuizen en specialisten zijn te vinden in de hoofdstad Reykjavik.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de SNP Reiswijzer in Mijn SNP

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Ultima Thule

IJsland - Rondreis Zuid-IJsland

Op zoek naar vulkanen, watervallen en ijsmeren

Actieve rondreis met huurauto vanuit cottages, hotel en guesthouse

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).