IJsland - Myvatn vogelreis, 8 dagen Vogels en vulkanen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit hotel in Myvatn

Myvatn, in het noorden van IJsland, staat bekend om zijn grote vogelrijkdom. Middenin het bijzondere vulkanische landschap van explosiekraters, pseudokraters en gothermische bronnen biedt dit prachtige meer grote de kans tot bijzondere waarnemingen van soorten zoals de harlekijneend, de IJslandse brilduiker, de Jan van Gent en de giervalk. In de baai van Skjálfandi gaan we op zoek naar de drieteenmeeuw, zwarte zeekoet, grote jager en natuurlijk de papegaaiduiker.Voor liefhebbers van vogels en vulkanen!

Uniek aan deze reis

 • Accommodatie aan het Muggenmeer
 • Binnenlandse vlucht naar Akureyri
 • De IJslandse brilduiker en de harlekijneend
 • Zeer flexibel programma door de inzet van 2 minibussen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Myvatn vogelreis

Het ondiepe en voedselrijke meer van Myvatn, in het noorden van IJsland, staat bekend om zijn grote vogelrijkdom. Middenin het bijzondere vulkanische landschap van ringkraters, pseudokraters, lavavelden en zwavelbronnen biedt dit landschappelijk prachtige meer de kans tot bijzondere waarnemingen van soorten die alleen op IJsland voorkomen, zoals de harlekijneend en de IJslandse brilduiker.

Tijdens ons verblijf in het noorden van IJsland staan de oevers van het Muggenmeer natuurlijk centraal en nemen we uitgebreid de tijd om op zoek te gaan naar de dertien eendensoorten die hier broeden. Op de oevers van de snelstromende Laxá, die aan de zuidkant van het meer begint, zitten o.a. de harlekijneend, IJslandse brilduiker, toppereend en de grauwe franjepoot.

In de baai van Skjálfandi, aan de rand van de Noordelijke IJszee gaan we op zoek naar zeevogels, zoals de drieteenmeeuw, zwarte zeekoet en natuurlijk de papegaaiduiker. Tijdens de tocht zien we zeer waarschijnlijk ook bultruggen en dwergvinvissen of witsnuitdolfijnen.

Ten noorden van Myvatn bezoeken we het brede schiereiland Melrakkaslétta. Op dit zeer verlaten stukje IJsland treffen we een Jan van Gentenkolonie aan. Verder broeden er grauwe franjepoten en hebben we zelfs kans op de rosse franjepoot.

Natuurlijk staan tijdens deze nieuwe reis de vogels centraal, maar een reis naar IJsland kan niet zonder aandacht voor de vulkanische verschijnselen. Zeker in het gebied rondom Myvatn, waar explosiekraters, spleetvulkanen, pseudokraters en geothermische bronnen voor het oprapen liggen.

Dag 1

Na de landing op de internationale luchthaven van Keflavik rijden (1 uur) we via de noordelijke kust van het schiereiland Reykjanes naar Reykjavik. Aan de rand van Reykjavik ligt het kleine vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Akureyri, 1 uur vliegen. Vervolgens rijden (1 uur) we naar het aan de zuidkant van het Muggenmeer gelegen hotel.

Overnachting in

Myvatn - Reykjahlid

Dag 2

Een goede introductie voor een vogelreis op IJsland is natuurlijk een bezoek aan het vogelmuseum van Sigurgeir. Behalve dat het een perfecte plaats is voor de grauwe franjepoot en de roodkeelduiker zijn in het museum alle voorkomende soorten opgezet en kunnen we de vogels zeer gedetailleerd bestuderen. De rest van de dag gebruiken we om de noordwestelijke oevers van het meer te verkennen. Naast algemene soorten als de kuifduiker, zwarte zee-eend en de smient, is er kans op pijlstaart, krakeend en slobeend. In de met berken begroeide lavavelden van Eldrhaun zit de velduil en kan de giervalk overvliegen.

Overnachting in

Myvatn - Reykjahlid

Dag 3

De oostelijke oevers van het Muggenmeer zijn door de vulkanische activiteit veel ruiger en overal zie je sporen van dit natuurgeweld. We beginnen de dag met een wandeling door het lavaveld van Dimmiborgir. Tussen de grillige lavasculpturen is er kan op de IJslandse winterkoning, de barmsijs, de koperwiek en de giervalk.
Op Kálfstaströnd, een schiereiland in het meer, heeft de lava van de Ludentsborgirvulkaan prachtige lavaformaties achtergelaten, waartussen de IJslandse brilduiker in grote getale voorkomt. Verder zien we hier soorten als de ijsduiker en de barmsijs. Met de Noordse nachtorchis, de witte muggenorchis en de gevlekte orchis is het ook voor de plantenliefhebbers een bijzondere plek.
Enkele kilometers van de oevers verwijderd, ligt het Graenavatn. Op het pad naar het meer kunnen we het smelleken en de velduil zien. Bij het "groene meer" zitten veel waadvogels.

Na het avondeten kunnen de liefhebbers nog een bezoek brengen aan de geothermische bronnen van Namaskard.

Overnachting in

Myvatn - Reykjahlid

Dag 4

Na het ontbijt rijden we naar de zuidelijke oevers van het meer. Hier liggen een aantal begroeide kraters, zogenaamde pseudokraters. Op het meer kunnen we de grauwe franjepoot, de kuifduiker en de wilde zwaan waarnemen. Verder zitten er ook smienten, toppereenden, kuifeenden en ijseenden. Vlakbij ontspringt de Laxá-rivier. Deze snelstromende rivier is DE plek om op de oever te gaan zitten en te genieten van de IJslandse brilduiker en de harlekijneend.

Na het avondeten kunnen de liefhebbers nog een bezoek brengen aan zwarte lavavelden uit 1980-1984 van de Krafla-vulkaan, waar op sommige plaatsen de lava nog warm is.

Overnachting in

Myvatn - Reykjahlid

Dag 5

Vandaag gaan we op zoek naar de soorten van de zee. We rijden na het ontbijt naar Husavik en hier stappen we op een boot die de Skjálfandi baai op vaart. Tijdens deze boottocht is er een goede kans om bultruggen, dwergvinvissen en dolfijnen te zien. Op het water van de Noordelijke IJszee zitten papegaaiduikers en zeekoeten.

Overnachting in

Myvatn - Reykjahlid

Dag 6

Net onder de Poolcirkel ligt het brede schiereiland Melrakkaslétta. Op dit zeer verlaten stukje IJsland treffen we een aantal bijzondere kolonies aan. Op de kliffen broeden Jan van Genten, drieteenmeeuwen, alken en zeekoeten en op de meertjes zitten grauwe franjepoten en hebben we zelfs kans op de rosse franjepoot en de kleine rietgans. In de krater van de van Raudinúpur broedt regelmatig de giervalk. En op de vlakte van de Austursandur vliegen grote jagers.
Op weg naar het noorden stoppen we natuurlijk bij de indrukwekkende Dettifoss, waar het grijze smeltwater van de Vatnajökull 44 meter omlaag dondert.

Overnachting in

Myvatn - Reykjahlid

Dag 7

’s Ochtends nemen we afscheid van het Muggenmeer en rijden we naar Akureyri. Natuurlijk stoppen we even bij de Godafoss, een indrukwekkende waterval. In Akureyri nemen we een Fokker 50 en vliegen naar het zuiden, naar Reykjavik. ’s Middags kun je op eigen houtje de gezellige binnenstad verkennen. Je kunt natuurlijk ook nog even gaan vogelen op het meertje Tjörnin...

Overnachting in

Reykjavik

Dag 8

We rijden naar Keflavik en vliegen terug naar Amsterdam. Met weemoed nemen we afscheid van het fascinerende vogeleiland aan de poolcirkel waaraan we thuis nog vaak zullen terugdenken.

Overnachting in

Reykjavik

NB Programma

Let op: De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We overnachten in Myvatn in een comfortabel en modern hotel, gelegen aan de zuidkant van het Muggenmeer, vlakbij de Laxa-rivier. In Reykjavik slaap je in een modern hotel aan de rand van het oude centrum. De modern ingerichte kamers hebben natuurlijk eigen toilet en douche.

Over de maaltijden

De dage begint met een ontbijtbuffet en 's avonds is er in het hotel in Myvatn een tweegangendiner. In Reykjavik eten we in een gezellig restaurant in het oude centrum. Voor de lunch kun je inkopen doen in de plaatselijke supermarkt.

Inbegrepen

 • alle transfers met minibusjes en charterbus 
 • binnenlandse vluchten Reykjavik-Akureyri v.v.
 • verblijf in hotels in kamers met eigen douche en toilet
 • verblijf op basis van halfpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • SNP-vogelaar/reisleider en SNP-chauffeur
 • bootocht Skjalfandibaai

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding  

Over de activiteiten

Tijdens de excursies naar de vogelgebieden worden er korte wandelingen gemaakt, die ten dienste staan van het vogelen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het internationale vliegveld Keflavik.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Icelandair naar Reykjavik v.v.

Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.00 aankomst 15.10 uur
FI 506 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.50 aankomst 13.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Het weer op IJsland heeft een veranderlijk karakter en dagelijks kunnen zon, regen, mist en zelfs sneeuw elkaar afwisselen. In de vroege zomer zal de gemiddelde dagtemperatuur liggen tussen de 5° en 15° C en 's nachts kan het wel eens vriezen!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. Wij adviseren u geen IJslandse Kronen in Nederland te kopen. De koers is immers op IJsland gunstiger. U kunt u overal met creditcard en pinpas betalen, ook de kleinste bedragen.

De afstand tussen Reykjavik en het noordelijke Akureyri leggen we af per binnenlandse vlucht. In het noorden en de omgeving van Myvatn geschieden alle transfers met twee minibusjes, die bestuurd worden door de SNP-reisleider en de SNP-chauffeur. Hierdoor kunnen we het programma zeer flexibel inrichten. Voor de transfers van en naar de internationale luchthaven Keflavik gebruiken we een charterbus.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen.

Tijdens de korte wandelingen heeft u alleen een dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor uw lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een fototoestel.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen 
 • goede warme (thermo)kleding
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje
 • geïsoleerde veldfles (minimaal 1 liter)
 • licht schoeisel
 • zwemkleding
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de sleutelfiguren tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. orientatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De minibussen worden bestuurd door de reisleider en de SNP-chauffeur. Samen zijn ze de sleutelfiguren tijdens deze IJslandreis en doen er alles aan om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken.
Deze reis wordt begeleid door Frank Terstappen. Frank is erg begaan met vogels. In zijn vrije tijd is hij veel buiten in de natuur te vinden waar hij meestal aan het fotograferen is. Frank werkte vroeger voor de Vogelbescherming Nederland en heeft zichzelf lange tijd geleden een duidelijke missie gesteld: de natuur dichter bij de mensen brengen. Frank is sociaal, gedreven en heeft een brede interesse in de natuur en natuurreizen. Er is hem veel aan gelegen dat iedereen het tijdens de reis naar zijn zin heeft.

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen vaccinaties nodig.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ijslandse_brilduiker.jpg

IJsland - Myvatn vogelreis

Vogels en vulkanen

Vogelreis vanuit hotel in Myvatn

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen