IJsland - Laugavegur, 9 dagen Klassieke trektocht van Landmannalaugar naar Thorsmörk

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Rugzaktrektocht langs berghutten

De Laugavegur is dé meerdaagse rugzaktrektocht op IJsland. Trek door het wonderschone Landmannalaugar met zijn kleurrijke rhyolietheuvels naar het groene Thorsmörk. Loop langs pruttelende zwavelpoeltjes, sissende stoombronnen en gitzwarte obsidiaanvelden. Laat u overweldigen door contrastrijke natuurfenomenen: warmwaterbronnen en sneeuwkappen, ijsgrotten en dampende lavavelden. En nog veel meer ...

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer tijdens trekking (optioneel)
 • Trektocht over de Laugavegur
 • Voedselpakket
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Laugavegur

Wie eenmaal in IJsland is geweest, is voor altijd verkocht aan dit noordelijk gelegen eiland. De binnenlanden zijn bedekt met glinsterende ijskappen, omgeven door eindeloze steenwoestijnen en majestueuze tafelbergen. De kustgebieden zijn groen en worden gesierd met bruisende watervallen, afbrokkelende gletsjers en vogelrijke kliffen. U wandelt over dampende lavavelden, zwarte explosiekraters en geelbruine rhyolietheuvels. Het kan de reiziger niet ontgaan dat IJsland door het vulkanisme voortdurend groter wordt. IJsland, land van vuur en ijs...
Tijdens de Laugavegur trektocht maakt u, in een oerlandschap tussen de ijskappen van het binnenland, kennis met alle facetten van IJsland. De trektocht begint ten noorden van de Hekla, in de kleurrijke rhyolietheuvels van Landmannalaugar. Na een onvergetelijke duik in de warme beek begint u aan de trektocht langs kleine berghutten naar het groene Thorsmörk. Pruttelende zwavelpoeltjes, sissende stoombronnen, zwarte obsidiaanhellingen en kolkende smeltwaterbeekjes zijn slechts een kleine greep uit de vele natuurverschijnselen die u tijdens deze tocht zult tegenkomen. In Thorsmörk maakt u nog een heerlijke dagwandeling om vervolgens over de ringweg met de bus terug te rijden naar Reykjavik. Een IJsland vakantie om nooit te vergeten.

Dag 1

Aankomst op de internationale luchthaven Keflavik. Hier wordt u opgewacht door een medewerker van de agent van SNP. Deze brengt u naar uw accommodatie in Reykjavik (1 uur rijden).

Overnachting in

Reykjavik

Dag 2

Na een vroeg ontbijt gaat u naar de centrale busterminal om met de lijnbus naar Landmannalaugar te reizen, het startpunt van uw avontuur. Het prachtig groenbemoste lavaveld achter de hut vormt een prachtig decor voor een rustige middagwandeling. U overnacht in de hut waarbij u ‘s avonds een heerlijk bad kunt nemen in de warme rivier. Wandeling: 6 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Hut Landmannalaugar

Dag 3

Van Landmannalaugar (575 meter) loopt u door het in 1477 gevormde lavaveld Laugahraun. Dit is een gebied met veel geothermische activiteit in de vorm van stoombronnen en borrelende warmwaterbronnen. De route brengt u naar het zwarte obsidiaanmassief Hrafntinnuskerplateau tot over de 1000 meter hoogte. Vanaf de pas heeft u een prachtig uitzicht over de ongerepte omgeving. U overnacht in de hier gelegen hut vanwaar u nog een middagwandeling kunt maken naar de ijsgrot. Wandeling: 10 km, 550 m stijgen en 100 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Hut Hrafntinnusker

Dag 4

Surrealistisch is waarschijnlijk het enige woord dat in de buurt komt om de sfeer te beschrijven die het landschap rondom de Hrafntinnusker uitstraalt. Aquareltinten worden doorsneden met stoomflarden en in de scherp ingesneden canyons groeit felgekleurd bronmos. Na een golvend rhyolietlandschap volgt een stevige afdaling naar de vlakkere gronden waar het Álftavatn is gelegen, een prachtig meer. Achter u liggen de onbegroeide rhyolietbergen, vóór u donker gekleurde tufsteenbergen en witte ijskappen. Wandeling: 11 km, 100 m stijgen en 550 m dalen, 5 uur.


N.B.
Als je de reis met bagagevervoer tijdens de trektocht geboekt hebt. dan slaap je op dag 4 niet in de hut in Alftavatn maar in de hut in Hvangill. Deze hut ligt ongeveer 1-1,5 uur verder lopen naar het zuiden, op de route van de Laugavegur. Hierdoor wordt de wandeling van dag 4 langer (deze was 11 km) en de wandeling op dag 5 wordt korter (deze was 16 km).

Overnachting in

Hut Álftavatn

Dag 5

Al snel na het verlaten van de hut moet u door koud water waden, waarna u zeker geheel wakker bent. Na een aantal korte klimmetjes en afdalingen belanden we in een desolaat woestijnlandschap, de sandervlakte van de Myrdalsjökull. Zwart vulkanisch zand is het enige dat u kilometerslang onder de schoenzolen te verwerken krijgt. Een korte wandeling vanuit de Emstrurhut naar de spectaculaire canyon van de Markarfjótrivier complementeert deze dag vol contrasten. Wandeling: 16 km, 250 m stijgen en 350 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Hut Emstrur

Dag 6

Naarmate we dichter bij Thórsmörk komen, wordt het landschap groener en meer bebost. Het contrast met de dag hiervoor kan bijna niet groter zijn als we de vallei binnenwandelen. Drie prachtige ijskappen domineren ons uitzicht: de Mýrdalsjökull, Eyjafjallajökull en Tindafjallajökull liggen gracieus om ons heen. We overnachten in de vallei. Wandeling: 13 km, 250 m stijgen en 550 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Hut Thorsmörk

Dag 7

Thorsmörk is voor een groot deel omgeven door de gletsjers van de Myrdalsjökull. De door het smeltwater geërodeerde tufsteenbergen vormen een prachtig wandelgebied. In de beschutte dalen groeien bijzonder gevormde berken en de door de zon beschenen hellingen kleuren bont van de bosooievaarsbek en de orchideeën. U kunt wandelingen maken naar de Valahnúkur (458 meter) en de Tröllakirkja. De wandelingen variëren in lengte van 6-18 km en het maximale hoogteverschil bedraagt 800 meter.

Overnachting in

Hut in Thorsmörk

Dag 8

Aan het einde van de ochtend vertrekt de bus die u naar Reykjavik terugbrengt. 's Middags heeft u nog gelegenheid om het gezellige oude centrum van de stad te bekijken. U overnacht in een guesthouse.
N.B. Vanaf 31/8 vertrekt de bus pas om 15.50. U heeft dan wel nog gelegenheid om een wandeling te maken.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 9

Transfer naar het vliegveld voor de terugreis naar Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht meestal in eenvoudige berghutten, op slaapzalen. Voor een slaapzak en handdoek moet u zelf zorgen. Kussens zijn niet aanwezig. Niet alle hutten hebben electriciteit. In Reykjavik slaapt u in pensions in één- of tweepersoonskamers en is het ontbijt inbegrepen. Er zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

De hutten zijn vaak al vroeg in het seizoen volgeboekt. Om de reis toch te laten doorgaan, kan het zijn dat u op één of meer plaatsen een overnachting in een tent wordt aangeboden. Dit komt omdat grote touroperators vaak reserveringen hebben gemaakt voor groepen. Naarmate het seizoen nadert worden deze reserveringen vaak teruggegeven en komt er weer ruimte vrij in de hut. Zodra hier duidelijkheid over is, wordt u hierover geïnformeerd. Dit kan kort voor vertrek of ter plaatse blijken. De agent verzorgt de tent, matjes en kookgerei. De tenten liggen klaar bij de hut, maar dienen nog wel opgezet te worden en aan het einde ook weer afgebroken te worden. De korting (indien het nodig is om in een tent te slapen) bedraagt € 15,- per persoon per nacht.

Over de maaltijden

In Landmannalaugar en Thorsmörk is het niet mogelijk om inkopen te doen. Daarom is bij deze reis een maaltijdenpakket inbegrepen. Dit pakket wordt op IJsland samengesteld en wordt u op de eerste dag overhandigd. Het pakket zit in een doos, die u in de bus mee naar Landmannaulaugar kunt meenemen. Om deze over te pakken in uw rugzak, is het handig om enige losse plastic zakken mee te nemen. Een maaltijdpakket voor twee personen weegt ongeveer 7 kg.
Alle dagmaaltijden (ontbijt, lunch en de avondmaaltijd) vanaf de lunch op dag 2 tot en met de lunch op dag 8 zitten in dit pakket, op basis van trekkingvoedsel. Het pakket is zeer volledig en bevat naast de maaltijden ook wat tomaten en vers fruit, voldoende gedroogde vuchten, chocola, koekjes, cup-a-soup, koffie, thee, suiker en melkpoeder. Voor 's avonds zijn er trekkingmaaltijden/droogvoerpaketten, kecks voor 's middags en muesli met yoghurt (voor begin) en later melkpoeder voor ontbijt. In Thorsmörk wordt nog een tweede pakket verstrekt. 

Bord, mok en bestek dient u zelf mee te nemen. In de hutten is weliswaar keukengerei aanwezig, maar dat is vaak niet compleet. De maaltijden kunnen in de hutten worden klaargemaakt. Overal is een eenvoudige keuken.

In Reykjavik zijn talloze restaurants om een smakelijke avondmaaltijd te nuttigen. 

Indien er voor bepaalde hutten een wachtlijst is en er een tent voor u klaar ligt, dan moet u de maaltijden klaar maken met de bijgeleverde branders en pannen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • 2 ontbijten (in Reykjavik)
 • trekkingmaaltijden (vanaf lunch dag 2 tot en met lunch dag 8)
 • transfers met bus en taxi volgens programma
 • SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers accommodatie - busterminal in Reykjavik dag 2 en 8
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Eenvoudige tot pittige wandelingen van 4 tot 7 uur, over gemarkeerde paden door heuvelachtig en rotsachtig terrein, hoogteverschillen meestal tot 400 meter. U reist per lijnbus van Reykjavik naar Landmannalaugar en van Thorsmörk terug naar Reykjavik. Uw bagage neemt u zelf mee in de bus. Tijdens de trektocht moet u zelf uw persoonlijke uitrusting en het eten dragen. In de praktijk betekent dit een rugzak van zo’n 12 tot 15 kg.  

Tijdens de trektocht kunt echter ook uw de bagage laten vervoeren. Gedurende de gehele trektocht (dag 3-4-5-6) kan de bagage 's ochtends bij de hut worden achtergelaten om deze vervolgens in de volgende hut weer aan te treffen.  Indien een boeking uit meerdere personen bestaat dienen deze allen deze service te boeken. Je kunt deze optionele bagagevervoer alleen boeken als de eerste dag van de trektocht (dag 3 van het dagprogramma) op een zondag valt. Deze service wordt alleen in juli en augustus aangeboden.

Het is niet mogelijk om deze reis voor een persoon, alleen te boeken.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken in Reykjavik. Op de andere overnachtingsplaatsen is dit niet mogelijk.

Heen- en terugreis

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar IJsland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Reykjavik.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld gaat u per taxi/bus naar Reykjavik. Aan het eind van het arrangement wordt u per taxi/bus van Reykjavik naar het vliegveld gebracht. Beide transfers zijn inbegrepen bij dit arrangement.

Extra's

Transfers

Bagagevervoer Laugavergur

Tijdens de trektocht kunt u de bagage laten vervoeren. Gedurende de gehele trektocht (dag 3-4-5-6) kan de bagage 's ochtends bij de hut worden achtergelaten om deze vervolgens in de volgende hut weer aan te treffen.  Indien een boeking uit meerdere personen bestaat dienen deze allen deze service te boeken. Je kunt deze optionele bagagevervoer alleen boeken als de eerste dag van de trektocht (dag 3 van het dagprogramma) op een zondag valt. 

Als je de reis met bagagevervoer tijdens de trektocht geboekt hebt. dan slaap je op dag 4 niet in de hut in Alftavatn maar in de hut in Hvangill. Deze hut ligt ongeveer 1-1,5 uur verder lopen naar het zuiden, op de route van de Laugavegur. Hierdoor wordt de wandeling van dag 4 langer (deze was 11 km) en de wandeling op dag 5 wordt korter (deze was 16 km).

Praktische informatie

U kunt dit arrangement starten van 22 juni t/m 7 september. In deze periode rijden de lijnbussen naar Landmannalaugar en Thorsmörk. Na 1 september rijdt er nog maar eenmaal per dag, om 16.00 een bus van Thorsmörk naar Reykjavik. Buiten deze periode zijn de berghutten gesloten en zijn de wegen er naartoe onbegaanbaar vanwege sneeuw en smeltwater. Met name de start van het seizoen is onzeker en er is een kleine kans dat er nog geen bussen het binnenland in kunnen. De aangegeven periode is indicatief. We kunnen hierover geen garanties afgeven. 

De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet u rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet u niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat u bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Lippencrème met UV-filter
 • Dagrugzak (50 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Alarmfluitje
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Zitmat
 • Mok
 • Veldflessen
 • Stevige wandelschoenen die moeten voldoen aan de volgende eisen: hoogsluitend tot boven de enkels, een goed en stug profiel, goed ingelopen en goed waterdicht gemaakt.
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Waadschoenen (dit kunnen oude (linnen) gymschoenen zijn)
 • Warme kleding, fleece jack
 • Lang ondergoed
 • Wind- en waterdicht jack
 • Muts
 • Handschoenen
 • Sjaal
 • Zwemkleding
 • Regenkleding
 • Gamaschen
 • Zonnebril
 • Kompas of GPS
 • Slaapzak
 • Handdoeken
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • SNP reispakket (kaartmateriaal, vouchers en routebeschrijving)
 • Evt. verrekijker, fototoestel, flora-, vogelgids

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen vaccinaties nodig.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Loes_Derksen_Landmannalaugar.jpg

IJsland - Laugavegur

Klassieke trektocht van Landmannalaugar naar Thorsmörk

Rugzaktrektocht langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen