jan van genten

Groot-Brittannië - Vogelreis, 10 dagen Duikers, jagers en zeevogels

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit twee hotels

Een korte vlucht op Aberdeen en een uurtje rijden: Schotland is dichter bij dan je denkt! Voor vogelaars is Schotland aantrekkelijk vanwege het voorkomen van een aantal arctische soorten die in Schotland de zuidgrens van hun verspreidingsgebied bereiken: de parelduiker, de roodkeelduiker, de grote jager, de kleine jager, de morinel-plevier, de alpensneeuwhoen, de sneeuwgors, de beflijster en het smelleken. Op deze vogelreis gaan we speciaal op zoek naar deze soorten. Natuurlijk besteden we ook de nodige aandacht aan de spectaculaire zeevogelkolonies.

Uniek aan deze reis

 • De vogelrijkdom van de Cairngorms en de Spey Valley
 • Excursie naar vogeleiland Handa
 • Indrukwekkende zeevogelkolonies
 • Op zoek naar arctische soorten
 • Verblijf in sfeervol hotel in Grantown-on-Spey en midden in de ruige natuur van Assynt
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.


De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Vogelreis

Schotland heeft een sensationele kust, met rotsen vol zeevogels. Het geluid van de kolonies is onverbrekelijk verbonden met het geluid van de zee en de geur van vis. Het breken van de enorme golven op de kale rotsen is een overweldigend gezicht. De vogels trekken zich er niets van aan. Hun leven gaat gewoon door, of de zee nu glad is als een spiegel of een storm het schuim van de koppen blaast.

De massa’s vogels lijken op het eerste gezicht haast uniform, maar als je beter kijkt zie je duidelijk verschillen en voorkeuren. Drieteenmeeuwen broeden op richels langs de steile rotsen. Hun nesten worden van jaar tot jaar vergroot met zeewier, gras en korstmossen. Ook zeekoeten broeden op richels. Omdat ze geen nest maken, hebben ze een duidelijke voorkeur voor de platte bovenkanten van zuilvormige rotsen. Zeekoeten zitten zeer dicht op elkaar en leven gewoonlijk in harmonie. Af en toe ontstaan ruzies; dan krijsen ze hevig en pikken naar elkaar. We zien de agressief duikende grote en kleine jagers (broedkolonies!), de papegaaiduikers bij hun nestgangen, een kleine kolonie noordse sterns, zingende oeverpiepers, brutale grote mantelmeeuwen en mogelijk enkele zwarte zeekoeten. De meeste vogels zijn zeer dicht te benaderen en dus goed te fotograferen! Langs de kust leeft ook een kleine kolonie grijze zeehonden, die bij laagwater op de rotsen rusten.

Het binnenland van Schotland is heel anders dan de kust: een kaal landschap met heidevelden en weidse vergezichten. Er zijn duizenden meren en enkele lage bergketens, waar zich op één dag alle seizoenen kunnen voordoen. Hier gaan we zoeken naar andere Schotse specialiteiten: de roodkeel- en de parelduiker, de goudplevier, het Schots sneeuwhoen (van ‘The Famous Grouse’), de kuifduiker, de blauwe kiekendief, de steenarend, de slechtvalk en het smelleken. In de Schotse Hooglanden vinden we tevens het alpensneeuwhoen, de morinel-plevier en de sneeuwgors.

De reis wordt uitgevoerd met twee minibusjes die door de reisleiders worden bestuurd, waardoor we zeer flexibel zijn. In de Cairngorms-regio verblijven we in een stijlvol hotel in het dorp Grantown-on-Spey. Aan de stille en ruige noordwestkust zijn we te gast in een vriendelijk hotel in het havenplaatsje Ullapool.

Dag 1

Vlucht naar Aberdeen. Na aankomst hebben we de hele ochtend en middag om de kust boven Aberdeen te verkennen. Eerst gaan we naar de Ythan-delta. De rustige monding van de rivier de Ythan bestaat uit zandvlakten, wadden en mosselbanken en maakt deel uit van het Forvie National Nature Reserve. In de delta vinden we ongeveer vijftig paartjes bergeenden en verschillende sternbroedkolonies. We spotten waarschijnlijk de noordse stern, de grote stern, de dwergstern en de visdief. Er zijn verschillende observatiehutjes waar we bij eb kunnen zoeken naar wulpen die op het strand lopen.

Vervolgens rijden we naar Cruden Bay, naar de Bullers of Buchan. De Bullers of Buchan is een grote partij rotsen die op bepaalde plaatsen tot maar liefst dertig meter hoogte uit de zee steken. De kliffen met rondom beukende golven zijn werkelijk prachtig om te zien. Er zijn verschillende soorten zeevogels te bewonderen, waaronder de papegaaiduiker, de drieteenmeeuw, de zeekoet en de alk. Op de toppen van de kliffen groeien kleurige orchideeën en heideplanten. Aan het einde van de middag rijden we in ongeveer 1,5 uur naar het vriendelijke plaatsje Grantown-on-Spey aan de voet van de Cairngorm Mountains.

Overnachting in

Grantown-on-Spey - Grant Arms Hotel

Dag 2

Wie wil, kan voor het ontbijt de omgeving van het hotel al verkennen. Langs de rivier de Spey broeden onder andere de grote gele kwikstaart en de waterspreeuw. Na het uitgebreide Engelse ontbijt rijden we met het busje naar de Findhorn Valley, waar we onder meer zullen zoeken naar de steenarend en de slechtvalk. Op de hellingen van de vallei foerageren eveneens beflijsters.

Aan het einde van de morgen rijden we door naar Loch Ruthven, waar we lunchen in het veld en op zoek gaan naar kuifduikers. Mogelijk zien we hier ook onze eerste roodkeelduikers. ‘s Middags rijden we via Loch Vaa terug naar onze accommodatie, waar we vrije tijd hebben. Na het diner kunnen de liefhebbers een avondexcursie naar de Insch Marshes maken, waar onder andere porseleinhoentjes leven.

Overnachting in

Grantown-on-Spey - Grant Arms Hotel

Dag 3

Vandaag bezoeken we Loch Garten. Loch Garten is 'de' bekende plek waar het visarendnest-met-camera te vinden is. Vanuit het prachtig ingerichte bezoekerscentrum wordt ook een enkele keer een auerhoen gezien. We maken een korte boswandeling naar een meertje waar onder andere brilduikers broeden. Bij Kingussie Bridge gaan we op zoek naar het nest van de waterspreeuw.

's Middags verplaatsen we ons naar Loch Indorb en omgeving. Dit is een van de meest betrouwbare plekken om parelduikers te spotten. In de uitgestrekte 'moors' rondom het Loch gaan we op zoek naar karakteristieke soorten, zoals het Schots sneeuwhoen (bekend van 'The Famous Grouse'), de wulp, de tapuit en de veldleeuwerik. Als we ons wat meer inspannen en goed blijven zoeken, zien we wellicht ook de velduil, de blauwe kiekendief, het smelleken, de goudplevier en de bonte strandloper.

Overnachting in

Grantown-on-Spey - Grant Arms Hotel

Dag 4

Vandaag doen we het rustig aan. We rijden naar de vallei van Aviemore en bezoeken onder meer Loch Morlich en de omringende bossen. Ook gaan we naar Loch Insh, waar visarenden broeden. De moerassen en rietkragen rondom dit meer kennen een rijke flora en er zijn diverse broedvogels te vinden.

Overnachting in

Grantown-on-Spey - Grant Arms Hotel

Dag 5

Na het ontbijt vertrekken we naar het Cairngorm bergstation. Daar maken we een pittige wandeling naar de hoogste toppen van dit ruige bergland. Boven aangekomen, maken we een wandeling op het plateau. Het is verstandig om warme kleding te dragen, want het kan flink koud zijn. Onderweg gaan we op zoek naar de specialiteiten van het toendragebied: het alpensneeuwhoen, de morinel-plevier en de sneeuwgors. Aan het einde van de middag keren we terug en rijden we (na een warm drankje in een restaurant) naar ons hotel. De wandelduur van vandaag is zes uur.

Overnachting in

Grantown-on-Spey - Grant Arms Hotel

Dag 6

We nemen afscheid van Grantown-on-Spey en reizen vandaag verder naar de Schotse westkust. Daar verkennen we het ruige en desolate berggebied Inverpolly Nature Reserve ten noorden van Ullapool. Dit is een karakteristiek natuurgebied met ijle berkenbossen, meren, hoogvenen en heidegebieden. Het gebied is ruig en nagenoeg onbewoond. We gaan er al wandelend specifiek op zoek naar soorten die we eerder gemist hebben zoals de groenpootruiter, de goudplevier, de parelduiker, de steenarend en het smelleken. Daarna is het nog een klein half uurtje rijden naar de levendige havenplaats Ullapool.

Overnachting in

Ullapool

Dag 7

Vandaag verkennen we bergwereld, de lochs, venen en heidevelden van Ben More Assynth. We rijden in ongeveer 45 minuten door een steeds ruiger en stiller wordend landschap naar het gehucht Inchnadamph. Daar verkennen we onder andere de valleien en flanken van Benn More Assynt en struinen door heide en hoogveengebieden. Een prachtig berglandschap, vol afwisseling: door stille valleien met wild stromende beekjes, waar we de waterspreeuw kunnen zien, langs hoogveen en stille bergmeertjes waar we duikers kunnen waarnemen. Maar ook kunnen we het hogerop zoeken tegen de ruige flanken van het Ben More Assynt-massief, waar we sneeuwhoenders en edelherten tussen de lage heidebegroeiing kunnen ontdekken. Aan het einde van de dag rijden we terug naar Ullapool, waar we langs de oevers van Loch Broom nog even naar watervogels kunnen zoeken. We eten vanavond in een gezellig restaurant in het plaatsje.

Overnachting in

Ullapool

Dag 8

We gaan vroeg op pad voor een van de hoogtepunten van deze reis: een bezoek aan vogeleiland Handa. Een rit van ruim een uur brengt ons bij het kleine haventje van Tarbet. Hier stappen we op het bootje dat ons naar Handa Island brengt. Handa Island is een echt zeevogelparadijs. We maken een rondwandeling langs de kust. Er zijn spectaculaire zeevogelkolonies van zeekoeten, alken, Noorse stormvogels en papegaaiduikers te vinden. De vogels zijn vaak van zeer dichtbij te benaderen en gedragen zich als echte fotomodellen! Bijzonder is ook de kolonie grote jagers, die met agressieve uitvallen op bezoekers reageren die al te dichtbij komen. Op de rotsen voor de kust zijn vaak grijze zeehonden te zien. Weer aan wal rijden we terug naar Ullapool, waar we opnieuw gaan eten in  een van de restaurants van het havenplaatsje.

Overnachting in

Ullapool

Dag 9

Deze dag staat in het teken van de kustvogels. Net voorbij Lochinver ligt de kaap Point of Stoer, ongeveer een uur rijden van het hotel. Langs de steile kliffenkust zien we vele foeragerende zeevogels, zoals drieteenmeeuwen en Jan-van-genten. Met wat geluk spotten we misschien een otter. Eerst wandelen we door het lage gras boven de kliffenkust naar de markante rotsnaald Old Man of Stoer. Via de wat verder in het binnenland gelegen ‘moors’ keren we naar de bus terug en hier zien we mogelijk de wulp, de veldleeuwerik, het korhoen en het Schots sneeuwhoen. Na de wandeling rijden we terug naar het plaatsje Lochinver, waar we iets kunnen drinken en nog een korte wandeling in de mooie bossen achter het dorp kunnen maken. Tegen de avond rijden we terug naar het hotel in Ullapool voor een laatste diner in een gezellig restaurant.

Overnachting in

Ullapool

Dag 10

Na het ontbijt rijden we in ongeveer drie uur terug naar het vliegveld van Aberdeen. Afhankelijk van het uiteindelijke vliegschema is er wellicht nog wat tijd om vogels te kijken.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Het eerste hotel ligt in de zuidelijke Schotse hooglanden en is een goed en klassiek hotel in het gezellige dorp Grantown-on-Spey. Het Grant Arms hotel is onlangs opgeknapt maar ademt nog steeds de sfeer uit de tijd dat Queen Victoria hier in 1860 verbleef. De kamers zijn comfortabel en smaakvol ingericht. Het hotel heeft een levendige pub, een smaakvolle lounge en een uitstekend restaurant. Klasse ***, 5 nachten.
Aan de noordwestkust verblijven we in het vissersplaatsje Ullapool in the Argyll hotel, een hotel met standaar kamers met badkamer, gratis wifi, tv en thee- en koffiefaciliteiten. de kamers zijn onlangs opnieuw gemeubileerd. Een deel van de groep slaapt in een guesthouse aan de kade, op een paar minuten lopen van Argyll hotel. Ook hier verblijft u in kamers met eigen badkamer en dezelfde faciliteiten. Klasse **.  4 nachten.

Over de maaltijden

Je verblijft deze reis op basis van halfpension. In Grantown  ontbijten en dineren we in het goede restaurant van het hotel. In Ullapool dineren we de eerste avond in het restaurant van het hotel. De overirige avonden dineren we in een van de rstaurants van het stadje.  Ontbijten doen we in het hotel.
De eerste dagen kun je voor de lunchinkopen in Grantown terecht het tweede deel van de reis in Ullapool. Tussen de middag zullen we doorgaans (afhankelijk van het weer) gezamenlijk picknicken op een leuk plekje in de natuur.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Verblijf in hotels op tweepersoonskamers met badkamer
 • Verblijf op basis van halfpension beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 10
 • Transfer per minibus zoals beschreven in het programma
 • Ferry naar Handa Island
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Entree Osprey centre Boat of Garten, entree Handa Island
 • Diensten twee SNP-reisleiders (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee)

Niet inbegrepen

• Lunches
• Eventuele overige entrees
• Verzekeringen
• Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

We maken korte en lange wandelingen door heuvelachtig terrein. Met name de wandeling naar de hogere toppen van de Cairngorms op dag 5, is vanwege de flinke hoogteverschillen inspannend. Enige wandelconditie wordt op prijs gesteld. Er is een behoorlijk intensief programma samengesteld. Alle excursies zijn uiteraard facultatief en soms bestaat de mogelijkheid om tochten in te korten. Het wordt aangeraden om goede en ingelopen wandelschoenen mee te nemen die bij voorkeur redelijk waterafstotend zijn.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Aberdeen.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Aberdeen v.v.

Vluchtschema
KL 1443 Amsterdam-Aberdeen vertrek om 09.35 aankomst 10.05 uur
KL 1450 Aberdeen-Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor je bestemming.

Schotland wordt vaak geassocieerd met veel regen. Dit beeld is voor de zomermaanden sterk overdreven en geldt beslist niet voor alle delen van Schotland. Vogelen in Schotland betekent wel dat je er verstandig aan doet om altijd regenkleding mee te nemen. Het klimaat is nu eenmaal erg instabiel. ‘s Morgens bij vertrek kan de hemel strakblauw zijn terwijl je een paar uur later loopt te soppen in de regen. Gelukkig duurt het regenachtige weer zelden lang. Op de toppen van de Cairncorms heerst een bijna arctisch klimaat met harde wind en lage temperaturen! Juni is overigens de maand met het helderste weer en de meeste uren zonneschijn. Op windstille dagen is in de periode van mei tot augustus de kans op steekvliegjes, de midges, aanwezig.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schotland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het grootste deel van de kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen lunches en eventuele entrees en persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €150,- tot  €200,-voldoende.
In Schotland kun je met Engelse en Schotse ponden betalen. Let  er wel op dat je naar Nederland geen Schotse ponden mee terugneemt, omdat deze in Nederland niet in te wisselen zijn. Pinnen kan in zowel Grantown als Ullapool. 

Tijdens de gehele reis in Schotland verplaatsen we ons met twee minibusjes. De busjes worden bestuurd door de reisleiders. Houd er rekening mee dat Schotland behoorlijk groot is en de interessante vogelgebieden niet altijd naast elkaar liggen. Dit betekent dat we bijna dagelijks gebruik maken van het busje om naar goede vogelgebieden te rijden, waar we vervolgens vaak wandelingen zullen maken. Op dag 1, 4, 6 en 10 rijden we het meest met de busjes. De reistijden liggen dan tussen de 4 en 6 uur. Deze lange reisdagen worden afgewisseld met dagen waarop er veel minder met de bus wordt gereden.
Op dag 8 verplaatsen we ons ook met de Handa Ferry. De tocht met de ferry duurt slechts 10 minuten (enkele reis).

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

Vanwege het mogelijk voorkomen van wolken zeer hinderlijke midges (kleine bloedzuigende vliegjes die vooral 's avonds op windstille plaatsen voorkomen) is het meenemen van een hoofdmuskietennetje en muggenolie aan te bevelen. Ook is het verstandig om tijdens de wandelingen dekkende kleding (met eventueel een hoed of pet) te dragen als bescherming tegen muggen en teken.

In het vliegtuig is de bagagebeperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de busjes is gering. We verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Denk er aan dat je een aantal belangrijke spullen in je handbagage stopt voor het geval je koffer zoek raakt of wanneer je niet direct bij je koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is overal meer dan voldoende ruimte voor je telescoop of foto-uitrusting.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:
• Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
• Lunchpakket voor tijdens de heenreis
• Plastic beker/(kleine) thermosfles voor tijdens de lunch
• Schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
• (Zak)mes
• Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
• Verrekijker en eventueel telescoop
• Rugzak/tasje voor overdag
• Lichte regenkleding
• Luchtige kleding
• Zaklamp
•(Reis)wekker
• Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
• Veldgidsen
• Notitieboekje met schrijfgerei
• Deze reizigersinformatie
• Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Anti-muggenolie (bijv. jungle-oil) of zalf tegen de "midges"
• Eventueel fijnmazig muskietennetje voor over het hoofd
• Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
• (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
• Contant geld
• Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
• Statief, wandelstok e.d.
• Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
• Vloeistoffen

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door twee ervaren SNP-reisleiders die hun grote kennis van vogels graag met je delen. Zij besturen ook de huurbusjes. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Deze reis wordt begeleid door Sjoerd Schimmel en Jonna van Ulzen (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee). De reisleiders besturen ook de minibusjes waar we mee rondrijden (bij 7 deelnemers of minder is er 1 reisleider).
Sjoerd is een fervent vogelaar. Sjoerd is sinds zijn vroege jeugdjaren het liefst buiten in de natuur waar hij zich laat verwonderen door alles wat hij ziet, met een voorliefde voor vogels, en uilen in het bijzonder. Inmiddels heeft hij als bioloog veel veldervaring in zowel binnen- als  buiteland. Dit en de verwondering deelt hij graag middels verhalen aan eenieder die onder zijn vleugels mee het veld in gaat.
Jonna werkt als beleidsmedewerker Natuur bij Vogelbescherming Nederland en is enthousiast vogelaar. Ze heeft voor SNP onder meer vogelreizen begeleid in Bulgarije. 

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

grote_jager.jpg

Groot-Brittannië - Vogelreis

Duikers, jagers en zeevogels

Vogelreis vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten