Groot-Brittannië - Schotland - Islandhopping, 8 dagen Fietsen over Schotse eilanden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Verken de zuidwestelijke Schotse eilanden per fiets! Rustige en zacht glooiende weggetjes leiden je over de eilanden Arran, Islay, Jura en Colonsay. Proef de unieke sfeer van deze eilanden die elk hun eigen karakter hebben. Arran is met zijn heidevelden en hoge toppen een soort Schotland-in-het-klein, Islay is beroemd vanwege zijn whisky’s, Jura vanwege de stilte en fraaie kustlijn en Colonsay vanwege de prachtige stranden. Wat ze gemeen hebben, is de landschappelijke schoonheid en ongekende gastvrijheid van de ‘Islanders’. Verblijf in vriendelijke dorpshotels en guesthouses, waar de pub nooit ver weg is. 

 

Uniek aan deze reis

 • Arran: Schotland in het klein
 • Fietsen over stille weggetjes
 • Islandhoppen op de fiets
 • Unieke eilandsfeer van Colonsay en Jura
 • Whisky-eiland Islay
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Schotland Islandhopping

De fietsvakantie begint op het mooie eiland Arran. Hier fiets je onder meer langs Brodick Castle, de distilleerderij van Arran, de Marchie Moor-steencirkels uit de bronstijd en de restanten van Lochranza Castle. Het landschap van Arran is bergachtig en bedekt met veen en heide. De hoogteverschillen blijven voor de fietser beperkt. Je steekt per ferry over naar het schiereiland van Kintyre en vervolgens naar Islay, hèt whisky-eiland van Schotland. Hier worden vooral sterke rokerige whisky’s gestookt in maar liefst acht distilleerderijen. Islay heeft een licht glooiend, venig landschap met her en der verspreid kleine zogenoemde crofters-gehuchtjes en kleine dorpen met witte huisjes. Als de zon schijnt, hebben de prachtige uitgestrekte stranden een oogverblindend lichte kleur.

Vanaf Islay verken je ook de eilanden Jura en Colonsay, beide een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers. Kliffenkusten en stille stranden wisselen elkaar af en er heerst een bijzonder ontspannen en unieke ‘eilandsfeer’. Je verblijft in kleine dorpshotels en guesthouses, waar de pub of het (vis)restaurant nooit ver weg zijn. Het bagagevervoer is uiteraard geregeld. Je regelt zelf ter plekke de ferryovertochten. Voor fietsers is vooraf reserveren niet nodig.

 

Dag 1

Aankomst in Brodick, het ‘hoofdstadje’ van het eiland Arran. Je bereikt Brodick met de ferry vanaf Ardrossan. Als je huurfietsen bij SNP hebt geboekt, ontmoet je om 17.30 uur bij de ferryterminal van Ardrossan degene die je de huurfietsen overhandigt en de fietsen voor je afstelt. Als je per auto reist, is het het handigste om je auto bij de ferryterminal van Ardrossan te laten staan.

Overnachting in

Brodick, Arran

Dag 2

Het eiland Arran heeft alles te bieden wat zo karakteristiek is voor Schotland; het is eigenlijk Schotland in het klein. Het binnenland is ruig en bergachtig, de hellingen bedekt met hei en veen, de valleien met bos. De kust kent afwisselend kleine baaitjes, stranden en steile kliffen. In Brodick kun je, voordat je op de fiets stapt, het dertiende-eeuwse kasteel en de omliggende tuinen bezoeken, evenals de whiskydistilleerderij. De fietsroute voert langs de afwisselende zuidkust, over een kustweg die steeds korte stukjes op- en afgaat. Je passeert kleine dorpjes, zoals Lamlash, waar je het pontje naar Holy Island kunt nemen, waar een boeddhistisch klooster gevestigd is. Je passeert de zuidpunt van het eiland en de mooie Drumadoon Bay. Onderweg passeer je ook duizenden jaren oude ‘standing stones’ en een oude steencirkel, voordat je via the String, de route dwars door het binnenland, naar Brodick terug fietst. Dit laatste stuk kent een geleidelijke klim en een korte steile afdaling. Lengte 55 km, circa 700 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Brodick, Arran

Dag 3

Vandaag wacht een lange, maar afwisselende dag. Terwijl je bagage naar het veerhaventje van Lochranza wordt gebracht, fiets jij daarheen via de noordelijke route en de baai van Lochranza, waar de ruïne van het kasteel in het water van de baai wordt weerspiegeld. Met je bagage en je fiets neem je vervolgens de ferry naar de overkant, naar de pier van Claonaig op het schiereiland van Kintyre (ongeveer dertig minuten varen). Daar wacht iemand die de bagage naar de pier van Kennacraig brengt, aan de andere kant van het smalle schiereiland. Jij steekt het schiereiland per fiets over. Dan stap je met je bagage en je fiets op de ferry naar Port Askaig, op Islay (duur ongeveer twee uur). De overtocht over de Sound of Jura biedt mooie vergezichten en de kans om zeevogels en misschien wel dolfijnen te spotten. Als je op Islay bent gearriveerd, is het nog een klein stukje fietsen naar de accommodatie net buiten het dorpje Port Askaig (je bagage wordt opgehaald). In totaal fiets je circa 30 km en stijg en daal je totaal 350 m).

Overnachting in

Port Askaig, Islay

Dag 4

Vandaag neem je vanuit Port Askaig het pontje naar het langgerekte eiland Jura. Jura wordt bewoond door meer dan 5000 edelherten, en maar 250 mensen. Over het eiland loopt maar één weg die je zo ver af kunt fietsen als je wilt: je keert via dezelfde weg terug. Je kunt Jura House met haar prachtige ommuurde tuin met exotische planten bezoeken, evenals de distilleerderij in het hoofddorp Craighouse waar de befaamde Jura-whisky wordt gestookt. Naarmate je de weg verder naar het noorden volgt, wordt deze smaller en wordt de wereld stiller. Uiteindelijk is het niet meer dan een voetpad en heb je het gevoel het einde van de wereld te hebben bereikt. Je komt bij beschutte baaien en stille strandjes, waar je kans maakt zeehonden en otters te zien. De sterke stroming die door de Sound of Jura trekt, veroorzaakt heftige draaikolken. Je fietst maximaal 64 km, in totaal 600 meter stijgen en dalen, verdeeld over maximaal 6 klimmetjes.

Let op: omdat de ferry naar Colonsay (dag 5) alleen op woensdag vaart, dien je dag 4 en dag 5 om te wisselen als je de reis op zondag bent gestart.

Overnachting in

Port Askaig, Islay

Dag 5

Vandaag maak je een uitstapje naar het eiland Colonsay, bekend om zijn prachtige stranden. De ferry vertrekt rond het middaguur en doet er ongeveer één uur over om op Colonsay te komen. Colonsay is een klein eiland en er zijn maar een paar wegen. Je hebt dus volop de tijd om het eiland met zijn bijzondere sfeer in alle rust per fiets te verkennen. Als het tij mee zit, is het een unieke ervaring om over het strand naar het eilandje Oronsay te fietsen, waar je de oude abdij kunt bezoeken. Het rotsachtige eiland heeft een aantal prachtige stranden. Hier ben je ver van de eenentwintigste eeuw en proef je de èchte eilandsfeer. De ferry vaart maar een paar keer per week, dus mis de avondboot niet….  Maximaal 35 km fietsen, circa 100 meter stijgen en dalen. Vroeg in de avond neem je de ferry terug naar Islay. 

Let op: De middagferry naar Colonsay vaart alleen op woensdag, dus als je de reis op zondag bent gestart, wissel je dag 4 en dag 5 om.

 

Overnachting in

Port Askaig, Islay

Dag 6

Het eiland Islay is landschappelijk bijzonder aantrekkelijk en geschikt voor fietsers. De wegen zijn er rustig en relatief vlak. Je kunt er alle kanten op. Het oosten van het eiland is ruig, geaccidenteerd en bedekt met heide en veen, terwijl de westkant vlak is en prachtige baaien en zandstranden heeft. Er liggen her en der over het eiland verscheidene kleine crofters-gehuchtjes en een paar grotere dorpen met witte huizen. Het eiland is vooral beroemd om de rokerige whisky die er gemaakt wordt in de maar liefst acht distilleerderijen die het eiland kent, zoals Laphroagh, Bowmore, Ardbeg en Caol Ila. Een paradijs voor whiskyliefhebbers dus!
Vandaag fiets je van de noordwestkant van het eiland naar de zuidoostkant, waar je volgende accommodatie ligt (je bagage wordt uiteraard vervoerd). Onderweg kun je alles leren over de natuur van het eiland in het Wildlife Center, het Rural Life Museum en het bezoekerscentrum van de Britse vogelbescherming. Als je nog tijd over hebt, kun je een van de drie beroemdste whiskydistilleerderijen van het eiland bezoeken, die vlakbij Port Ellen liggen: Laphroagh, Lagavulin en Ardbeg.  Lengte maximaal 57 km, circa 200 meter stijgen en dalen. 

 

Overnachting in

Port Ellen, Islay

Dag 7

Vandaag kun je meerdere richtingen uit: je kunt een fietstocht maken via Ardbeg langs de afgelegen oostkust van Islay, naar Claggain Bay, maar je kunt ook het stille schiereiland The Oa verkennen en naar de kliffen van Mull of Oa gaan (kleine wandeling vanaf het eind van de weg). Als je wat langer wilt fietsen, kun je helemaal rondom de uitgestrekte baai Loch Indaal fietsen, via Bowmore, Bridgend en Port Charlotte naar het pittoreske dorpje Portnahaven. Deze route is grotendeels vlak, maar heen en terug wel circa 65 km lang. De overige routes zijn 9 tot 30 km lang en ook grotendeels vlak tot licht glooiend.

Overnachting in

Port Ellen, Islay

Dag 8

Op deze laatste dag fiets en vaar je via het schiereiland van Kintyre en over het eiland Arran, terug naar het beginpunt van de reis: de ferryhaven van Ardrossan. Er wachten je dus drie oversteken per ferry. ’s Ochtends neem je van Port Ellen de ferry naar Kennacraig (duur circa 2,20 uur). Dan steek je per fiets het schiereiland van Kintyre weer over naar de pier van Claonaig (je bagage wordt vervoerd). Daar neem je de boot naar Lochranza op Arran, en fiets je vervolgens via de noordelijke kustweg terug naar Brodick, waar de laatste ferry naar Ardrossan om 19.20 uur vertrekt. Totaal circa 53 km fietsen, circa 300 meter stijgen en dalen.
Als je een huurfiets hebt geboekt, lever je die bij aankomst van deze ferry in Ardrossan weer in (aankomst circa 20.15 uur).   

 

NOOT: houd er rekening mee dat je in geval van een terugvlucht van Glasgow of Edinburgh, in veel gevallen een extra overnachting in Ardrossan, Glasgow of Edinburgh moet bijboeken. Vanwege de late aankomst in Adrossan zul je immers de late terugvlucht waarschijnlijk niet kunnen halen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in vriendelijke dorpshotels en guesthouses, waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De accommodaties hebben vanwege het comfort en de bijzondere ambiance een ***- of ****-rating van de Scottish Touristboard gekregen. In Brodick op Arran verblijf je 2 nachten in een gastvrij guesthouse, vervolgens ben je op Islay 3 nachten te gast in een Inn, die enkele kilometers van het haventje van Port Askaig ligt en de laatste nachten ben je te gast in een guesthouse, gesitueerd op een boerderij, die ca. 8 km van Port Ellen ligt, eveneens op Islay. In alle accommodaties zijn de kamers comfortabel ingericht. De accommodatie bij Port Askaig beschikt over een restaurant en een whiskybar met een zeer uitgebreid assortiment van meer dan 400 soorten. 
Omdat de accommodaties klein zijn en daardoor in het hoogseizoen vaak al lang van tevoren zijn volgeboekt, adviseren wij om tijdig te boeken. In de meeste plaatsen maken we gebruik van twee of meerdere B&B's en guesthouses met hetzelfde comfortniveau.

Over de maaltijden

De reis is op basis van logies en ontbijt. Elke ochtend staat er een uitgebreid fully cooked Schots ontbijt voor je klaar. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. In het reispakket vind je suggesties voor restaurants voor diners of lunches, en waar je winkels vindt om lunchinkopen te doen.

Inbegrepen

 • 7 nachten verblijf in B & B's en guesthouses op kamers met eigen badkamer
 • 7 x ontbijt
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie 
 • als huurfietsen zijn bijgeboekt: meet & greet incl. afstellen fietsen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (vlucht of ferry optioneel bij te boeken)
 • ferry's (zie onder 'ter plaatse te betalen')
 • eventuele fietshuur (optioneel bij te boeken)
 • eventuele entrees 
 • lunches en diners
 • reis- en annuleringsverzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard

Ter plaatse te betalen

 • ferry kosten (ca GBP 40,- pp)

Over de activiteiten

Tijdens deze reis fiets je voornamelijk op kleine, stille asfaltwegen. Het wegdek op deze wegen is soms slecht onderhouden en lekke banden zijn daardoor zeker niet uitgesloten. Een stevige fiets met veel versnellingen is zeker nodig. Een enkele keer fiets je op een wat drukkere, doorgaande weg met meer verkeer. De dagelijkse hoogteverschillen zijn behoorlijk, op de meeste dagen zitten meerdere korte stijgingen en dalingen waardoor de dagelijkse hoogteverschillen variëren van 300 tot 750m per dag n. Op Jura loopt het maximale aantal meters stijgen en dalen op tot 1000m als je de gehele route fietst. De dagelijkse afstanden lopen uiteen van 30 tot 75 km, en op sommige dagen zijn de routes naar eigen believen in te korten of uit te breiden omdat je stukken dezelfde weg heen en terug fietst. Houd er rekening mee dat de wind een verzwarende factor kan zijn.

Extra dagen

Extra nachten bijboeken is in verband met het bagagetransport niet mogelijk. Wel kunnen we voorafgaand of na de reis een accommodatie bijboeken bij de ferryhaven van Ardrossan, op het Schotse vasteland.

Als u een terugvlucht van Glasgow of Edinburgh heeft geboekt, is het in vrijwel alle gevallen noodzakelijk een extra nacht in Adrossan, Glasgow of Edinburgh bij te boeken, aangezien u de laatste dag pas rond 20.00 uur in Adrossan kunt zijn.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met de eigen auto wilt reizen is de veerbootverbinding IJmuiden - Newcastle, een goede optie. Deze nachtboot vaart dagelijks. De ferrys arriveren 's ochtends in Newcastle en vertrekken 's avonds vanuit Newcastle terug naar IJmuiden. De rit van de haven van Newcastle naar de ferryhaven van Ardrossan is 300 km. Bij de ferryhaven van Ardrossan is een lang-parkeren parking (betaald). Houd er rekening mee dat op zaterdag de laatste ferry naar Arran om 22.00 uur vertrekt, op zondag is de laatste ferry om 20.00. Op beide dagen gaat er ook een ferry om 18.00 uur. Heb je een huurfiets geboekt, dan is de meet en greet met de persoon die je de fiets overhandigt om 17.30 uur (net voor het vertrek van de ferry van 18.00 uur).

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is. Kies voor de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Aan boord zijn er de volgende faciliteiten: bars, restaurant, entertainment, seashop.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Glasgow.  

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Glasgow Airport zijn er goede busverbindingen naar het treinstation Glasgow Central of naar Paisley Gilmour Street Station (dat aan de lijn naar Ardrossan ligt). Van daar gaan rechtstreekse treinen naar de Ardrossan ferryhaven (duur ca. 40 minuten). Op zaterdagen gaat deze trein elk half uur, op zondag om het uur of om de 2 uur (en vertrekt de laatste trein om 16.55 uur). Meer info vind je hier

Vanaf Ardrossan neem je de ferry van Caledonian MacBrayne naar Brodrick, Arran. Kijk hier voor de tarieven, reserveringen en vaarschema’s. Houd er rekening mee dat op zaterdag de laatste ferry naar Arran om 22.00 uur vertrekt, op zondag is de laatste ferry om 20.00 uur. Op beide dagen gaat er ook een ferry om 18.00 uur. Heb je een huurfiets geboekt, dan is de meet en greet met de persoon die je de fiets overhandigt om 17.30 uur (net voor het vertrek van de ferry van 18.00 uur).

Terugreis:
De laatste ferry van Brodick, Arran naar Ardrossan vertrekt dagelijks om 19.20 uur. Als je een huurfiets geboekt hebt, lever je die om 20.15 uur bij de ferryhaven van Ardrossan weer in. 
Treinen naar Glasgow (of Paisley Gilmour Street) gaan vanuit Ardrossan op zaterdags om het half uur en op  zondagnamiddag om 18.00 uur en 20.00 uur. 

BELANGRIJK: Houd er rekening mee dat het met name op de terugreis vanwege de late aankomst in Ardrossan in de meeste gevallen noodzakelijk is een extra nacht bij te boeken in Glasgow of in Ardrossan, om uw terugvlucht te kunnen halen. 

 

Je kunt dit arrangement op zaterdagen en zondagen starten in de periode van 2 april t/m 18 september. Het kan een enkele keer voorkomen dat ferry's uit de vaart worden genomen vanwege slecht weer, maar in de gekozen reisperiode is de kans daarop gering.

Groot-Brittannië kent zgn. Bank Holidays. Dit zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. U kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie. 
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schotland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De ferryovertochten tussen de eilanden zijn niet bij de reissom inbegrepen en dus ook niet geregeld. Sinds de corona-crisis beperkt de overheid nog steeds de bezetting op de ferry's en is er beperkte beschikbaarheid. Je dient de overtochten dan ook ruim van tevoren op de website van ferrymaatschappij Caledonian McBrayne (https://www.calmac.co.uk) te boeken. Het beste is om je reservering te maken zodra je van ons een bevestiging van je reis hebt ontvangen. Info over het veerpontje van Port Askaig naar Jura vind je hier

Veerschema:

 Route Bij aankomst op zaterdag Bij aankomst op zondag
 Ardrossan – Brodick 18:00 (za) 18:00 (zo)
 Lochranza - Claonaig Niet vooraf te reserveren
 Kennacraig – Port Askaig 13:00 (ma) 13:00 (di)
 Port Askaig - Jura vv Niet vooraf te reserveren
 Port Askaig - Colonsay 12:15 heen, 19:15 terug (wo) 12:15 heen, 19:15 terug (wo)
 Port Ellen - Kennacraig 9.45 (za) 12.45 (zo)
 Claonaig - Lochranza Niet vooraf te reserveren
 Brodick - Ardrossan 19:20 (zo) 19:20 (zo)

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Tijdens de verplaatsingsdagen (dag 3 en 8), wordt je bagage vervoerd: van de accommodatie naar de ferryhaven waar je zelf je bagage meeneemt de boot op en aan de overzijde afgeeft aan de volgende bagagevervoerder. Op Islay is er 1x een bagagetransport van de ene accommodatie naar de andere (dag 6).

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

12-2-21:

Omdat de CalMac ferry's sinds de Corona crisis nog niet met volle bezetting mogen varen, dienen alle passagiers (dus ook de fietsers) vooraf de volgende ferry's te reserveren op www.calmac.co.uk.  We raden je dringend aan om dit te doen binnen een week nadat je van ons de bevestiging van je reis hebt ontvangen. Mocht dan een van de ferry's vol zitten, dan kunnen we je reis nog kosteloos omboeken naar een andere datum.  

De volgende ferry's moeten vooraf gereserveerd worden:
Dag 1 (za of zo): Adrossan - Brodick (vertrek 18.00 uur)
Dag 3 (ma of di): Kennacraig - Port Askaig (vertrek 13.00 uur)
Dag 4 of 5 (altijd woensdag): Port Askaig - Colonsay v.v. (heen 12.15 uur, terug 19.15 uur)
Dag 8 (za of zo): Port Ellen - Kennacraig (vertrek za: 09.45 uur, vertrek zo: 12.15 uur) 
Dag 8 (za of zo): Brodick - Adrossan (vertrek 19.20)

De ferry's van Lochranza naar Craonnaig (dag 3) en van Port Askaig naar Jura v.v. (dag 4 of 5) hoeven of kunnen niet vooraf gereserveerd te worden.

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort nodig. Per 1-1-2021 is de Nationale Identiteitskaart niet meer geldig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Groot-Brittannië - Schotland - Islandhopping

Fietsen over Schotse eilanden

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten